Изпълнение на тяга

30.10.14
01:54

Привет,
днес си направих едно клипче как правя тяга и бих искал да изкажете мнение за формата ми на изпълнение. Виждам, че при вдигането ще трябва още малко да приклекна за да стоя изправен при първоначалното издърпване. В горната част малко се изгърбвам, но просто тежеста ме дърпа надолу, но се стремя долната част да е изправена. Преди след тяга ме болеше след това леко кръста, но вече почти няма болка, а и спрях да ползвам колан.
Всякакви критики и съвети за подобряване на формата за изпълнение са добре дошли.

ПС снимал съм 4та серия с цел да се видят най-добре слабите места.

ДИ

30.10.14
11:43

Правят ми впечатление няколко неща:
1. Гърба на първото повторение и като пускаш щангата на последното не е прав - създаваш си предпоставки за контузии.
2. Получава ти се нещо средно между тяга и клек тоест приклякаш много с краката.
3. Оставяй щангата до долу, отпусни я напълно, това е едно повторение. Сега започваш от начало за второ повторение и така нататък.

Аз лично за техника гледам Марк Рипетой. Обяснява много добре.

Мнението беше редактирано от Даниел Иванов на 30.10.14 11:45.

30.10.14
12:44

Грешна стартова позиция, щангата ти върви много пред краката и винаги ще те навежда, топкаш я между повторенията.

30.10.14
17:11

Пробвъл съм да я държа по-близо до тялото, и да се наведа повече, съответно по-малко крака да вкарвам, но тогава си удрям колената и е доста неприятно.

30.10.14
17:43

Нормално и правилно е да ти се търка лоста в краката при тяга. На мен понякога през лятото, когато тренирам по шорти, ми е изтърквал кожата почти до кръв. Все тая, предпочитам пред някоя контузия в гръбнака. Аз не съм специалист, но те съветвам да оставяш щангата и да започваш отново при всяко повторение.

Целите ми крака са в синки от тягата :) По това се разбира кога съм правила :D

30.10.14
20:49

Ми значи пак ще чупиме колена, пък след някоя друга седмица ще пуснеме ново клипче.

01.11.14
18:56

В момента нямам време да кажа всичко което мисля, освен че изпъваш врата и гледаш нагоре (нещо което 90% от хората правят и не осъзнават) , също така в горната фаза придърпа страннно раменете първо нагоре( мисля че е опасно) и после назад (това е добре).
За гърбва в началото ти казаха.. тук може да намериш добри съвети : http://www.youtube.com/watch?v=IKkG7gbbyYE

02.11.14
02:36

Хвани някого дето умее самата тяга, че от youtube и книги самото упражнение няма как да се научи. Едно е на теория, друго на практика, а и някои хора имат и паразитни движения като с вдигане на задника, които трудно се премахват.
Иначе за гледане на тяга “мравката”  е човека

Мнението беше редактирано от WhiteWalker на 02.11.14 02:37.

02.11.14
17:42

Няма кой, преди като ходех през деня съм виждал само 2 момчета да правят тяга и никой друг. Сега ходя късно вечер (към 9.40ч.), когато почти няма хора или вече привършват повечето. Гледам правят хората гръб ама не съм видял никой да прави тяга от тях, даже крака сигорно едно 90% от тях не правят. От 19 до 21ч. когато е пълна залата сигорно ще се намери някой, но фитнеса не е много голям и съответно ще трябва да се чака за уреди или да се редувам с някой, а това ми разваля ритъма, затова ходя и късно вечерта да тренирам на спокойствие. Треньор има, но личното ми впечатление е, че не разбира толкова и вечерта си тръгва по някое време, не стой докато затворят.

02.11.14
19:59

Иначе Понеделник ако отидеш не-можеш да се доредиш до лег-а... скакалци са повечето позьори

10.12.14
23:44

Втори дубъл

Снимах си 3-тата серия от общо 5, да се види горе долу каква ми е формата (сериите си ги правя във възходяща пирамида).  Лично аз отчитам добър прогрес от гледна точка на самата сила и издръжливост, след 5 серии нямам никакви болки в кръста, същото мога да кажа и за тежките клекове.
Да се върнем на самата тяга - при спускането нямам никакви проблеми, успявам да си държа гърба изправен и най-вече кръста. Единственото при самото вдигане не мога да застана напълно изправен, както и да пробвам все съм леко изгърбен. Старая се поне кръста да ми е изправен, но в горната част все си остава една малка извивка. Мойта стойка ли е такава, че немога да застана хубаво или самия лост просто ми идва леко ниско - не знам. При спускането много добре се вижда накрая, когато трябва да пусна лоста на земята как си развалям стойката. Чуда се дали да не пробвам да подложа 2 тежести, че да ми се дигне самия лост малко по-нагоре?

ПС1 Знам че лоста ми е малко пред краката, но последния път яко си ударих коляното и сега малко гледам да го пазя.
ПС2 Последното повторения няма какво да го коментираме, провал от всякъде.

10.12.14
23:59

Тялото ти е успоредно на земята в началото на повторението, което не е добре.

Дупи се назад и свали задника по-надолу. Прекарвай лоста по краката както ти казаха.

На мен ми харесва описанието на Любомир Иванов. Не знам дали се приема за реклама, няма да поствам линкове. Може да го намериш лесно и да го прегледаш.

Мнението беше редактирано от Vanko на 11.12.14 00:00.

11.12.14
10:41

Ванко е прав в това, което пише. В старанието си да не сгъваш толкова краката, сега ги изпъваш прекалено.
Пускаш щангата като че хвърляш  чувал с картофи. Движението си има и негативна фаза (пускането), пускай я пак плавно и контролирано близо до бедрата с изправен гръбнак. Дрането от лоста по пищялите е нормално, удрянето в колената - не :)
Ричард Хоторн е направил чудесно клипче, все пак е човека с най-тежката тяга спрямо личното тегло. Упражнявай се-това е най-добрия учител. :)
Вижда се, че тежестта ти е лека и не се напъваш много. Това е добре, не е чак толкова хубаво да се мъчиш с максимални тежести в началото.

11.12.14
18:37

Ми добре, значи сега трябва да пробвам нещо посредата като изпълнение. След някоя друга седмица пак ще има видео.

13.01.15
19:52

Вчера най-после се сетих пак да снимам.

13.01.15
20:18

Задобряваш! Изглежда доста по-добре като техника от миналия месец. Някакви оплаквания- болки, травми?

15.01.15
16:37

Нямам, всичко върви по план.

16.01.15
11:32

Гледам, че никой не коментира. Според мен е горе долу добре. Продължавай да се стараеш да вдигаш с изправен гръб и все така с добра форма да оставяш щангата, а не да я тръшваш.  Не знам по каква система тренираш, но не мисля, че трябва да правиш по-малко от 3 повторения или максове. Успех !

ДИ

16.01.15
15:23

Не напъвай назад като се изправиш. В най-горно положение трябва просто да стоиш изправен, перпендикулярен на пода. Не се накланяй допълнително назад. Когато си в изходна позиция се опитай още една идея да изпъчиш гърдите, за да изправиш гърба още една идея.

Иначе да те похваля, имаш голям прогрес спрямо първия клип.

Мнението беше редактирано от Даниел Иванов на 16.01.15 15:24.

17.01.15
02:17

Опитвам се да изпъна гърдите в началото, но все едно ми е ниско лоста, един вид трябва да клекна още надолу за да компенсирам разтоянието. Не знам дали просто съотношението на краката и ръцете ми е грешно или просто си ми липсва техника. Затова 2-3 пъти в седмицата след тренировка правя разни упражнения за разтягане и мобилност.

Queen Cobra
Ми в момента тренирам по програма Тежко,средно,леко с леки модификации. На основните упражнения (лег, клек, тяга, в. преса) правя по 5-6 серии по 3 повторения и след това довършвам с още 2-3 упражнения за донапомпване. Искам да кача малко сила в следващите месеци.

ДИ

17.01.15
11:15

Ще станат нещата, просто имай, търпение, желание и воля.
Не се увличай да товариш килограмите на лоста ако виждаш, че е за сметка на техниката.

17.01.15
11:54

В стартова позиция лоста пак е далеко от пищялите ,старай се да плъзга по крака при цялото движение.
Заключи ключиците още долу ,клекни една идея по-ниско и ще избегнеш това прегърбване.

17.01.15
14:59

казано от sapuna на 17.01.15, 11:54:

В стартова позиция лоста пак е далеко от пищялите ,старай се да плъзга по крака при цялото движение.
Заключи ключиците още долу ,клекни една идея по-ниско и ще избегнеш това прегърбване.

+1 . Дръпни рамената назаде и се стегни целия. Имам чувството ,че при отлепянето си някакъв отпуснат и тежестта контролира теб ,а не ти нея.
Иначе е наистина по-добре от предишните клипове.
Давам ти една снимка сам да видиш за какво ти говорим ( не претендирам , че моята стойка е перфе , но и не искам да бъде).

Това е момента на отлепяне.

Айде някой от далите този съвет да обясни защо трябва да клекне още по-ниско?

17.01.15
15:09

Отивам за кафе :D

Ронка, вместо да лайкваш коментара на Сапуна и моя (които са противоположни) - вземи и ти обясни. Явно си съгласен с 2 коренно различни неща.

17.01.15
15:27

Трябва да клекне малко по-ниско, за да изпъчи гърдите още и да ползва краката.

Така правя аз де, не казвам, че това е перфектното изпълнение.

Хубаво е по-конкретно да се посочва какво се има предвид под “клекни още малко”, защото всеки разбира “малко” по различен начин.
Напоследък виждам две крайности в залите - или прекалено изпънати крака при конвенционална тяга, или прекалено свити (приклекнали), до такова положение, че направо си е като дълбок клек.

Прилагам една рисунка за улеснение на коментиращите.
Може по нея да дадете съвети - струва ли ви се добре като техника; доближава ли се до видяната във видеото; това ли имате предвид под “клекни по-дълбоко” или е нужно още повече.

17.01.15
15:46

Ето какво имам предвид под “клекни още малко” (номер 2):

Мнението беше редактирано от Ронката на 17.01.15 15:47.

17.01.15
17:20

казано от Ронката на 17.01.15, 15:46:

Ето какво имам предвид под “клекни още малко” (номер 2):

Ронка има ли разлика между изпълненията на стронгеми , трибойци и билдъри било то профи или обикновени аматьори. Нещата са строго относителни според много неща , няма една конкретна правилна универсална позиция.

^ Именно.

Първо зависи от това каква ти е структурата. И според мен, поне от това, което виждам на клипа - момчето “клекне” ли още, ще изпъчи гърдите и събере плешките у шестък. Струва ми се, че са му сравнително къси ръцете.

Освен това, клякането надолу прави изпълнението много по-quad dominant, отколкото hip-dominant (съжалявам за английския, не се сещам за конкретните термини на български, освен буквален превод).

Сравнението със сумо тягата също не е коректно - разликите между конвенционалната и сумо тягата са доста. Директно от физиката - 2 тела - с широка основа (сумо тяга) и тясна основа (конвенционална) са с различен център на тежестта - това с широката има по-нисък център => тук говорим за една система от лостове, така че когато опорната точка е по-ниско (опорната точка е центъра на тежестта), това води до разлики в рамената, за да успее да се задейства и прави сумото много по-натоварващо краката спрямо гърба отколкото конвенционалната :) Не знам дали го обясних достатъчно ясно, надявам се да ме разбирате :D Ако не - четете само извода :D

В случая - момчето прави тягата доста прилично, може да прибере лоста по-близо сякаш до пищялите и да избягва хиперекстензията при заключване(това вече му го казаха). Събирането на лопатките зависи до голяма степен от силата в горната част за гърба, ако при тръгването раменете тръгнат напред, нагласянето им е безсмислено. Заоблена горна част на гърба е сравнително безопасна и много от топ силачите си вдигат така (Константиновс веднага идва наум) - дали заради биомеханика или удобство. Стига кръста да е стегнат и да не се заобля, няма голяма драма. Въпреки това - работата за сила в горната част на гърба може само да помогне ;)

17.01.15
19:06

Благодаря за съветите, ще пробвам да прибутам лоста по-близо до пищялите и ще гледам да не правя екстензия в горна позиция.

Carbohydrate

18.01.15
17:50

Ето малко от Шейко Б.И.  за тягата и обучението, на руски с картинки ))  http://dox.bg/files/dw?a=34f78a7993

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1