Експериментален дневник на Дара

Темата е заключена.

30.12.14
22:39

Здравейте,

На 31 години съм и имам интереси в областта на здравословното хранене и спорта (скромни).  Пробвала съм различни режими, с различни цели и естествено различен успех :) Това, което целя в момента е да намеря баланс в храненето, енергия без големи спадове и подходящи спортни режими. (Предполагам, че ако е само едно нещо ще ми омръзне.) До момента не съм успяла да се мотивирам дългосрочно за определен тип тренировки.

Ориентирала съм се към ВМ НВД, с не твърде ниски въглехидрати или поне не постоянно.
Да споделя едно четиво от блог, който следя: за и против кетозата
Hyperlipid :http://high-fat-nutrition.blogspot.com/search/label/A brief discussion of ketosis

Ами това е май като за начало :)

Темата беше редактирана от Дара на 30.12.14 22:43.

Добре дошла и успех с дневника, Дара! :)

01.01.15
20:12

Новогодишна равносметка:

Храна: свинско, кисело зеле, айсберг, авокадо, краставици, извара, тук-там колбас, малко домашен сладкиш с бита сметана и много тахан (сусамов, лешников и малко фъстъчен). Мажа го върху всичко. :)

Тренировки: Леки- кростренажор интервално Х 30 мин и двата дни, малко бърпита и упражнения за ръце.

Цели:

Здраве:
Все още не съвсем изчистени. През зимата обикновено минавам в някакъв режим “хибернация” - лошо настроение, летаргия, и тук-там агресивни изблици за радост на околните. Да, сезона си създава предпоставки, но сигурно има начин да си помогна. На първо време съм замислила да си тествам витамин Д. Наскоро се зачетох по-подробно във Vitamin D council  и ще проверя как е положението при мен.

Да намаля/откажа кафето

Фитнес цели:  Не целя отслабване, искам да намирам време да тренирам с повече килограми. Да се науча да загрявам правилно. Предполагам, че скоро ще се насоча към някакъв режим.

Ами, това е. :)

03.01.15
13:18

Защо ще отказваш кафето?

03.01.15
14:38

Ами агресира ме и много огладнявам от него. Повече кафе при мен значи повече храна :)  Вчера ми попадна една статия за инсулина и кафето Тук

Много съм се чудила защо нещо с нисък гликемичен индекс ме кара така да огладнявам. :)

Мнението беше редактирано от Дара на 03.01.15 15:18.

03.01.15
15:27

За агресирането не знам, явно е индивидуално, но ми се струва странно да огладняваш от кафето.
Опитай без кафе и ще споделиш впечатления.

05.01.15
16:57

Храната днес:

З:  малка филия типов хляб с масло, фъстъчен тахан, мед, кашкавал около 30 гр,пробвам един йоги чай Green energy, никак не е зле, (макар, че не съм запозната какво означава аюрведическата информация от опаковката)
О: пилешка пържола бут, не цяла, малко кашкавал, салата айсберг, морков, авокадо
СЗ: черен шоколад около 30гр, хляб,масло кашкавал

Вода: около2л ще е за деня (вода и шипков чай)

Тренировки от няколко дни няма поради неприятен отит и последвало усещане за абсолютна сплеснатост. :) Липсата на кафе е ок, но пък сега съм болна и не мога да преценя.Не ми се спи толкова следобяд.

05.01.15
17:12

Дневникът ти се очертава като интересно четиво, доста по-различно от другите фитнес-дневници. Хубаво е, че споделяш статии, които си прочела, и че наблюдаваш реакциите на тялото си откъм здравословен аспект, а не просто като процеси, които ще доведат до определен външен вид. ;) :)

05.01.15
20:37

Благодаря ти, Викк,  :) Ще го видим как ще стане.

Дописвам

В: сурови ядки, пиле бут, салата

Добавки: Вигантол, (вит Д3) магнезий, цинк, вит С, пробиотик, антибиотик :), а и келп

Хубава вечер!

Мнението беше редактирано от Дара на 05.01.15 20:37.

05.01.15
20:42

казано от Дара на 05.01.15, 16:57:

йоги чай Green energy, никак не е зле, (макар, че не съм запозната какво означава аюрведическата информация от опаковката)

Всъщност, грийн енерджи не е аюрведичен чай - съдържа просто зелен чай с гуарана. Ако ще отказваш кафето заради стимулиращия му ефект, по-добре се замисли и за гуараната и зеления чай. :)

05.01.15
22:30

Да речем, че гоня лека до умерена стимулация. :) Утре ще погледна пропорциите в чая, благодаря ти. :)

07.01.15
08:00

Добро утро,

Храната за вчера е описана тук, калориите ми обикновено се въртят около 2000-2500. :) (грамажът е приблизителен, по-скоро с цел да си следя макронутриентите)Тренировката вчера се състоеше в около час и половина “ходене” в студа и опити за разтягане по една от книгите на Цацулин. Ако някой ги е чел и му/й се занимава да даде отзив бих се радвала. Струват ми се много интересни, предвид, че съм разтягала винаги доста инвазивно :)
Добавките са споменатите от предния пост: магнезий, вит Д, вит Ц, келп, пробиотик, хмм имаше май още нещо..

Малко антропометрични данни: 175 см, 59кг. Ще измеря обиколките по някое време.

Много хубав ден!

Мнението беше редактирано от Дара на 07.01.15 08:09.

07.01.15
10:12

казано от Дара на 07.01.15, 08:00:

книгите на Цацулин. Ако някой ги е чел и му/й се занимава да даде отзив бих се радвала.

Цацулин има хубави системи за тренировки и стречинг. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 07.01.15 10:14.

08.01.15
08:04

Благодаря ти, Маргарита :) Разучавам го полека, когато имам време да чета. Той описва забавно. :) Малко ъпдейт. Закупих си  лентички за тестване на пх, напоследък съм се насочила към разни такива механизми за проверка на общото здравословно състояние. Ами, резултатите, както и очаквах не са оптимални. Вариантите са два - урина и слюнка. При  мен показателите са респективно - 6.25 и 7.0/7.25. Не съм се разчитала подробно защо има такава разлика, но от известно време усещам, че в желанието си да намаля въглехидратите жертвам зеленчуците.

Размисли и страсти...

Храната вчера e по-долу, а тренировката продължава да е рехава: интервално кардио на кростренажор, лицеви опори, планкове, повдигане на ръцете напред с гири, бицепсово сгъване, и разгъване зад главата за трицепс.

09.01.15
07:59

Храна 08.01.14

Не ги смятах, но горе -долу:
2 яйца, риба скара около 300 гр, зехтин, айсберг, 2-3 моркова, заквасена сметана и кисело мляко с банан и лешников тахан, 3-4 големи маслини, масло

Резултати от теста на 25 (OH) D - 32 ng/ml. Не е критично, но е доста ниско. Нормално би трябвало да бъде от 30 до 100. Моето е 32 при 2 месеца консумация на около 10 капки вигантол на ден средно. Явно трудничко се качва.

09.01.15
08:30

казано от Дара на 09.01.15, 07:59:

Резултати от теста на 25 (OH) D - 32 ng/ml. Не е критично, но е доста ниско. Нормално би трябвало да бъде от 30 до 100. Моето е 32 при 2 месеца консумация на около 10 капки вигантол на ден средно. Явно трудничко се качва.

10 капки вигантол са....много близко до нищо. ;) Освен това, ако имаш доказан недостиг, добавките няма да ти помогнат много (въпреки че и аз ги ползвам, за успокоение). Нищо не може да замени светлината. Солариум е по-ефективно решение от вигантол.
ПП: Имай предвид, че ако “нормалните” стойности на Д са 30-100, то “идеалните” са около 60-80. ;)

Мнението беше редактирано от Margi на 09.01.15 08:34.

Кога си мериш pH?
Най-добре е сутрин - на гладно. Предполагам знаеш, че в различните фази на деня имаме различни стойности - влияят храни, физическа активност и т.н.
Можеш да си го мериш няколко пъти на ден (винаги на гладно) и в продължение на няколко дни, за да си направиш по-обективно мнение.

Но - ако наистина смяташ, че жертваш зеленчуците, то само от коригиране на това нещо, pH стойностите ще се подобрят.
Друг начин е със сода (алкамин) /3 часа след хранене, разтворена 1 мерителна лъжичка в гореща вода; 30 мин след това не се яде/, но трябва да се следиш внимателно, защото бързо вдига pH и прекалено алкална среда също не е добре.

ПП: Между другото, ако си мерила на гладно, показателите на слюнката никак не са лоши.
Нормално е при урината да са по-други стойности.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 09.01.15 09:02.

10.01.15
15:05

Храната вчера: поръчахме неща от разни еко ферми около София и ей така за дегустацията :) телешки суджук на скара, яйца с масло и чушки, хляб с маслини, салата моркови с шарлан, (не бях пробвала досега), обичайното кисело мляко със сметана, лешников тахан и банани. Въобще прекрасен ден.

Тренировка: интервално кардио, лицеви опори към 10-12, клек 40

По отношение на кафето, изкарах вече седмица без, зеленият чай в комбинация с известни количества черен шоколад тук таме е ок.

За витамин д, Маргарита, ако имаш възможност, напиши моля,защо смяташ,че вигантолът не е добър вариант. :) Тъкмо се мотивирах да поемам по-големи количества. :) Не съм се разчитала подробно за ефекта на солариумите ву вит д...
Вероника, благодаря ти за отговора и предложението. Да, мерих сутрин на гладно, но до момента само два пъти. Ще прекарам известно време в експерименти и проверки. Ще пробвам да включа сода и повече лимони. Притесненията ми дойдоха от промяна в зъбния емайл и оголване на венците и реших да проверя дали не твърде алкалната ми диета не дава неприятни резултати. :)

Хубав ден на всички!

Мнението беше редактирано от Дара на 10.01.15 15:13.

11.01.15
09:38

Храна:
З: зелен чай, филия ръжен хляб с масло и кашкавал, парче шоколад 85%
О: свинска пържола бут, малка, две кюфтета скара, краставици, тахан
В: салата от тиквичка, краставица, извара, печена чушка, много копър и магданоз

Тренировка:  Бодирок - фит тест

ами добре беше горе-долу, не съм писала бройките,да не се демотивирам :)

Мнението беше редактирано от Дара на 12.01.15 13:47.

13.01.15
11:59

Вчера без тренировка, тичане насам-натам
Храна: стандартна, малко черен шоколад, сметана заквасена около 300 гр, лешников тахан, банан, ябълка, салата зелена с морков и шарлан, две домашни яйца, три на омлет с някакъв бекон, мед и масло за междинно хапване така с лъжица :)
Добавки: магнезий, вит Д, вит С, пробиотик

Днес: зелен чай с мед, закускообяд: ръжен хляб с масло и кашкавал, 7-8 скилидки чесън, а можеше и повече, но се просълзих :) две дом яйца, краставица със сто тона. хималайска сол, (нещо ми беше паднало кръвното) и ест :) черен шоколад Не съм привърженик на линд 85%, но горе-долу става, ще си напазарувам днес сурово какао, доста хора го консумират, ще трябва да се  пробва

Вечеря: пилешка пържола бут, моркови с шарлан, малко тахан с мед

Тренировка: (предстои) докато се постегна тренировките ще са на цялото тяло, пък после ще видим

50 burpees
20 j jacks
10 tricep dips
20 j jacks
10 tricep dips
30 squat
60 plank

Мнението беше редактирано от Дара на 13.01.15 19:22.

14.01.15
20:01

Храна: зелен чай, за деня около30гр черен шоколад, ръжен хляб* с масло, лешников тахан, може би 6-7сл, сметана с мед( половин кофичка), салата айсберг с моркови и чесън :) шарлан, пилешка пържола бут, пет яйца*, авокадо 2 бр, луканка около 50гр, пилешко филе пак толкоз

Тренировка:
10 мин кростренажор
3 кръга
ренегатско с гири(1 кг) х 10 на ръка
лицеви опори х 10 ( докъдето можах и после на колене)
russian twist x 20
shoulder press x 20
jumping jacks x 20

имаше и още неща, но по- късно ще добавя линк с мястото, от което взех тренировката,

от този сайтт туктренировка

Наблюдения: Храната ми е еднообразна, но това е улеснение и ми носи сравнително спокойствие, знам какво пазарувам и колко да изям, за да се нахраня. Трудно се справям с глада вечер,преди лягане. ще ми се да не хапвам много късно, но...Никога не успявам да си изпия магнезия на гладно. :)
Трудно ми е да правя много интензивни тренировки, защото през деня също ли се налага да съм физически активна, преследвайки една 12 килограмова „пудовка” със собствени идеи.

Нещо, което ме разсмя вчера. Така изглеждат синовете ми, когато насочвам сешоар към тях. :)

Мнението беше редактирано от Дара на 14.01.15 21:59.

15.01.15
21:55

Храна: авокадо 3бр, пиле бут около 300гр, зелена салата с морков, мед около 30 гр, банани-2бр, грейпфрут, тахан 6-7с.л., филия ръжен хляб масло и кашкавал, две яйца

Тренировка:
20 мин интервално кардио кростренажор
2 серии Х
10 лицеви
20 клек с 4 кг
20 бицепсово сгъване Х 2kg
и после ще дописвам другото

20.01.15
09:54

Храна:

хляб от лимец, масло, безкофеиново кафе с мед,
2 яйца с извара и кокосово масло, авокадо
Пиле бут, супа тиквички, броколи с шарлан, малко заквасена сметана
,мед около 2 с.л , два банана

Тренировка:
50 jjacks
горна част
1 мин планк

Размисли и страсти:

Търсех си информация за суровото какао ес ай южуали ду :) като реша да пробвам някоя новост, и ми попадна и тази статия

Да резюмирам съдържанието, суровото какао не е ок за всеки, всеки ден :) Пак да кажа, че нямам наблюдения, но тъй като съм забелязала как ми се отразяват кафе и черен шоколад в по-големи количества, може би трябва да имам едно наум.

Мнението беше редактирано от Дара на 20.01.15 20:55.

22.01.15
09:24

Храна вчера:

пилешко бут около 100 гр, суджук на скара, пържени яйца около 6 за деня, огретен с картофи мейби 200 гр, малко сметана с лешников тахан, два банана, безкофеиново кафе с мед, черен шоколад 10 гр

Добавки: вит ц, вит д, магнезий, пробиотик ( кожата ми се поизчисти от него, мисля)

Тренировка: интервално кардио 25 мин

Храна: авокадо, зелен фасул (от консервите на бондюел) на салата с шарлан и орехи,  пастет от чушки с извара, картофено пюре, пиле бут, остатъкът от суджука - към 250гр месо общо, банан с тахан следобяд

Тренировка: почивка ( чистене, гоненици и подмятаници с дребосъка)

Размисли и страсти:  Бях загубила форма доста, дори и малкото структурирана физическа активност напоследък ми се отразява добре. Има го и момента, че се чувствам напълняла, т.е усещам мускул тук-таме :) Храненето продължава да е не много стриктно ВМ НВД, лесно ми е да го спазвам, винаги съм обичала месо, но със зеленчуците трудна работа. Големи количества особено в суров вид ми причиняват сериозен стомашен дискомфорт.

Мнението беше редактирано от Дара на 22.01.15 19:02.

22.01.15
19:12

казано от Дара на 22.01.15, 09:24:

но със зеленчуците трудна работа. Големи количества особено в суров вид ми причиняват сериозен стомашен дискомфорт.

От същото се оплаква и баба ми, което е доста интересно. Как е възможно човек да доведе до такова състояние организма си, че суровите зеленчуци да не му понасят на стомаха. Та това е храна от природата. ???

23.01.15
12:29

казано от TheVikk на 22.01.15, 19:12:

казано от Дара на 22.01.15, 09:24:

но със зеленчуците трудна работа. Големи количества особено в суров вид ми причиняват сериозен стомашен дискомфорт.

От същото се оплаква и баба ми, което е доста интересно. Как е възможно човек да доведе до такова състояние организма си, че суровите зеленчуци да не му понасят на стомаха. Та това е храна от природата. ???

Ох, това е дълга, мъчна тема :) Интересната за мен информация, на която попаднах скоро е обвързана с една теория за вредата от фибрите

lGutsense

Моите наблюдения върху мен самата и дечковците са доста сходни. Много фибри не значат добро храносмилане и редовен стомах. :) Поне при нас :)

23.01.15
12:33

Храна:

два банана, тахан, яйца с масло 3 бр, з. фасул като вчера на салата, извара с чушки,шок. бонбон ...

Тренировка:

Подобна на таз долу, но модифицирана, по- бавна, по-къса, но инак същата :) :)
Амрап беше, сумарно успях 18 мин без подскоците накрая, замених ги с jjacks

Мнението беше редактирано от Дара на 23.01.15 12:35.

24.01.15
21:40

Храна: суроватката от домашна извара ( доволно количество целия ден), безкофеиново кафе с какао, имаше и глътка кофеиново следобяд, 10 гр черен шоколад, спаначена супа, суджук на скара, 2 и 1/2 банан с тахан, ( сусамов), сметана около 100 гр, орехи 2-3с.л, сок от лимон и портокал, мед около 40 гр, моркови с шарлан и лимонов сок

Тренировка: силно казано, 20 мин кростренажор, 30 клека с малкия, 30 лицеви докато реве, защото не му обръщам внимание и се опитва да се провре под мен

Размислите: Напоследък май хапвам повече въглехидратни неща, все още мога да туширам глада за сладко с мазно, но количествата мед нарастват експоненциално. Хубаво е, че няма боклуци. Нещата, които не ми харесват, трудно ще се променят. Нямам много време през деня, за да се храня спокойно, а и не винаги мога да седна и да хапна колкото ми се яде в момента, защото рискувам да съм мудна около дъ литл змей  - и това респективно се отразява на вечерното ми хранене. На моменти ям не толкова от глад, а просто защото имам възможност да го направя спокойно.

” не си готов за родител, ако не можеш да облечеш панталон на бягащ човек” :)

Мнението беше редактирано от Дара на 24.01.15 21:42.

26.01.15
20:07

Без тренировка днес и вчера

Храна: 4 яйца в масло, моркови с шарлан, лимон, хим. сол, тиквени семки към 80гр, черен шоколад ( на Гайо) към 40гр, 1 банан, тахан малко, сок от лимон и портокал

Добавки: магнезий малко повече, защото Дечко 1 е болен и ми е нервно, вит Б комплекс, пробиотик

Мнението беше редактирано от Дара на 26.01.15 20:07.

27.01.15
19:27

Тренировка не

Храна: пилешка супа с тиквичка и морков, тиквени семки и кашу сурови, не всички предварително накиснати за съжаление..., банан, 10 гр черен шоколад, яйца пържени 3 броя,грейпфрут, сок  от портокал и лимон, пилешко бутче цяло варено, 200 гр сметана с две с.л лешников тахан

Размислите: Една книга изследване за вредата от мононатриевия глутамат, хидролизирания растителен протеин и други  excitotoxins

...

Мнението беше редактирано от Дара на 27.01.15 22:23.

27.01.15
19:43

И още една статия, която ми попадна преди време за дълбоко кетогенната диета като лечение за невродегенеративни болести.  Предполагам, че бих се отказала от морковите на нейно място.

28.01.15
20:49

Тренировка: въобще не знам кога ще има, и двата броя дечковци са болни  вкъщи

Храна: след ставане разни мазни неща, отразяват ми се добре на стомаха,  а и така не изгладнявам много, обикновено е лъжичка масло и малко тахан, после декаф кафе, какао или чай и по- късно закуската, днес беше малко домашна извара, после тичане по болници, пилешка пържола, бразилски ядки 10тина, пилешка супа, главно бульон, салата моркови с шарлан, още пържола, банан с тахан, малко грах и тъй, животински и други мазнини преобладават и съм ок така, не изгладнявам стръвно

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1