Ани, според преживяно, такава алергия има светкавична реакция и значи са били ябълките. Такава агресивна алергия просто няма как да трае половин час преди да избухне. Най-вероятно са били пръскани с пестициди и не са били измити добре. Имах същата алергия от пестицид.
А може и от тревите, защото при мен съприкосновението беше локално, но се изприщих и подух навсякъде, поду ми се езика, ходих в спешното и ми биха нещо, иначе щях да се задуша, след това още два дни бях на пльоски и подута по цялото тяло. Беше горе-долу пак ранна пролет. Според мен това са си пестициди и в контакт с кръвта особено това става, може и да си се одраскала из тревите. Но от локален допир е съвсем нормално да се изприщиш навсякъде, където минава кръвта, а щом ти се ее подул езика, там идва най-много кръв, сигурна ли си, че не си се одраскала из тревите също?
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 22.04.14 17:12.
Вчера изядох 3 яйца, нищо не ми стана...но козунаци повече не съм яла. Не знам струва ли си да ходя по тестове, за да изследвам към какво съм алергична.
23.04.14
04:45
казано от Anelia на 23.04.14, 03:37:
Вчера изядох 3 яйца, нищо не ми стана...но козунаци повече не съм яла. Не знам струва ли си да ходя по тестове, за да изследвам към какво съм алергична.
Първо да кажа, че много ми стана мъчно като прочетох какво ти се е случило. Звучи кошмарно! (hug)
Тъй като имаш идея кое е предизвикало алергичната реакция, сигурна съм, че в бъдеще ще го избягваш.
Тестовете са ненадеждни, тъй като имат ограничен брой реактиви и в голям процент дават подвеждащ резултат. За сега продължавай с чистото хранене и следи внимателно за каквито и да е реакции (кожа, лигавици, секрети и т.н.)
Тази вечер съм на родителска среща и снощи реших да сготвя да има за днес. Цел: агнешко с лапад. Време: около 9:30 часа вечерта. Накълцах, подправих, сложих в тенджерата и зачаках. Обаче мнооого ми се доспа и около 10 часа намалих котлона на 1 и поръчах на мъж ми като стане сутринта за първа смяна да изключи котлона. Да, ама в 3 часа се събуждам от миризма на агнешко чак в спалнята. Отивам и изключвам котлона, поседях малко на компа и легнах. Обаче тази миризма все още се носи из апартамента и сънувам, че съм разсипала манджа в раницата си :D Наспах се аз, сутринта едва отлепих очи, на детето правя мляко с Нескуик, на мен: овесени ядки с мляко. Стоплих, накиснах и отдръпнах купичката настрани. Сипах едно агнешко ребро, една чиния яхнийка, отрязах 2 филии бял селски хляб, че като започнах да му топя :D
23.04.14
23:14
казано от Anelia на 23.04.14, 09:49:
Цел: агнешко с лапад. Време: около 9:30 часа вечерта. Накълцах, подправих, сложих в тенджерата и зачаках. Обаче мнооого ми се доспа и около 10 часа намалих котлона на 1 и поръчах на мъж ми като стане сутринта за първа смяна да изключи котлона. Да, ама в 3 часа се събуждам от миризма на агнешко чак в спалнята. Отивам и изключвам котлона:D
Е, това му се казва рецепта за агнешко!
От Велик ден не броя калории, малко да посвикне тялото с тези килограми (50 някъде), а и вече започват да ми се карат каква съм окльощавяла. После ще му мисля.
My Now Family:
Възмутена съм от всички, които се опитват да ме нахранят с някакви боклуци. “Яяя, колко си отслабнала, я си вземи тука една гнусна бисквитка. Я яж тук шоколадови бонбони, ти ги гориш.”
Абе оставете ме бе хора, 1 бисквита няма да ме нахрани, нито ще надебелея. Ям каквото и колкото считам за добре, мога да си позволя да си купувам и приготвям сама храната. Ям мнооого повече от всички хора, които ми предлагат бонбони и то доста по-добре, също. По-скоро аз мога да ги нахраня, отколкото те.
След всички витамини Б, които поглъщам, има страхотен резултат в кръвната ми картина. Никога преди не съм имала хемоглобин 141! Винаги е бил на долната граница 120, че и малко под нея. Изследванията си направих днес във връзка с някакво чувство на слабост, лесна уморяемост и като цяло моменти на липса на енергия ако не се подкрепя стабилно с кафета. Мислех си, че анемията ми се е задълбочила, а то...напротив.
Тази година още нямам състезания по колоездене :( Тази неделя предстои, да видим как ще е сезонът, дали ще ми носи радост....защото тренировките са ми малко мъка, освен, че нямам напредък от миналата година, имам и регрес. Но сигурно е нормално, все пак съм на 36 години и не ставам по-млада и по-силна.
Нямам много състезания тази година поради една или друга причина. Още нито съм в състезателна форма, нито имам желание за интензивни натоварвания. Много рядко се чувствам в кондиция и силна за интервали и спринтове. Ако темпото ми е добро, пак съм доволна. Е, на състезанията се представям що-годе добре в сравнение с миналата година например, когато бях в по-добра форма, но явно има други фактори, които оказват влияние.
Имам набелязани “пикове”, т.е. важни състезания, но като нямам сила, не се готвя адекватно. Може би трябва да почивам повече и с по-малко тренировки и повече възстановяване да се опитвам да постигна миналогодишни резултати.
Като за начало, стана жега и трябва да се адаптирам. Миналата година това много ми помогна да не “умирам” на състезания в жегата.
Сезонът така да се каже свърши и вчера едва ли не от скука и по дънки влязох в залата. Е няма такава мъка на петици на лежанка с лоста (whew) Може ли чак толкова да съм загубила форма. Няколко серийки лег, клек и военна преса и днес вече съм с мускулна треска. Всичко отначало (headbang)
Храната ми е все още колоездачна: от всичко по много. Включително сладко, всякакви въглехидрати, бири...
26.10.14
11:28
Честит Рожден Ден, Ани! (F)(F) Дано имаш една година, изпълнена с много здраве, още повече спортен хъс и успехи във всички начинания (sun) (party) (cake) (beer)
Какъв е тоя дъжд бе?! Няма ли някой да го спре?! Зациклила съм на плуване и щанги, но засега ми се вижда недостатъчно. Искам си чистия въздух и повече часове тренировки.
За 30 минути 4 кръга със следните повторения:
10 лежанка с лост 20 кг (слабооо)
5 клек @30 кг (и тук тежи)
10 гребане с щанга с лоста само
8 преден клек с лоста (интересно, че тук не ми достигаше въздух)
10 баааавни раменни преси с някакви много малки килограми лостче (изпържих раменете)
8 френско сгъване @крив лост+5 кг на него
Откакто свърши лятото съм поне +2 кг...няма помен от преса, а бедрата се полюшват сластно :D
Моят кантар е по-умен от собственичката си....При зададена височина, когато се изтегля и дава няколко показателя. Единият с прости думи ми казва или “underfat” или “healthy” (вероятно има и други категории, но до тях не съм стигала). Когато съм “healthy” и имам цикъл. Паднат ли килограмите, няма.
Тези дни съм дебела според мен, но явно здрава :)
Тренировка 30 мин 5 кръга:
10 лежанка с лост 20 кг (2 от сериите бяха 5х25 кг, но с много зор)
10 напада @25 кг
10 мъртва тяга @20-на кг
10 раменни преси @10 кг
8 френско сгъване @крив лост+5 кг на него
С цел да източа малко вода, вчера ограничих въглехидратите на такива от зеленчуци и плодове, но пък днес не се бях възстановила от вчерашното колоездене, нямам и силица. Ех...не може всичко наведнъж, хем лек, хем силен. Увеличих вит Д3 на 2 000 единици, че не съм виждала слънце не помня откога. Ще изгнием в тази влага и мъгла :(
Тези дни имам доста свободно време и мога да тренирам даже двуразово. Обаче все си намирам оправдание, че вали, че е студено навън и кардиото ми куца... И на фитнес днес много ме мързеше да ида, но се изритах от стола така да се каже. След вчерашните 2 л бира се чувствам тромава, не оставих и достатъчно време след закуската явно и съвсем ми беше умряло откъм темпо.
За 30 мин 5 кръга:
10 наклонена лежанка @близо 20 кг, но може и да няма
10 странични напади @10 кг диск пред гърди (много ми е зле мобилността)
7 дърпах един лост с 20 кг диск от земята, но как ли се казва...за гръб е
7,6,4,4,3 горен скрипец (не знам колко кг, защото заяждаше)
3 раменни преси @20 кг
7 клек @30 кг
10 кофички на пейка
Следобед може да потичам, но първо трябва да ми спадне овеса и киселото мляко в тумбака.
казано от Anelia на 08.12.14, 11:54:
Увеличих вит Д3 на 2 000 единици, че не съм виждала слънце не помня откога. Ще изгнием в тази влага и мъгла :(
Увеличи? ;) Аз от началото на ноември съм на около 10-20 000 единици. :)
Направих си и един крем за тяло с витамин Д, но не съм сигурна дали се усвоява изобщо през кожата под тази си форма...ама е приятен за мазане. ;)
Не съм си правила изследвания на вит. Д и не знам дали имам въобще дефицит, но тъй като времето наистина е скапано, на своя глава взимам тази доза.
Не съм вярвала, че ще напиша това, но ето, всичко си има време и място. Не съм толкова повлияна от общата мода по цикличното хранене, колкото така се получава по празниците. Вечерите са някакви безкрайни сядания на маса с приятели и роднини, а масите все отрупани с храна. Все боцкам по нещо и ето станало 9-10 часа. После сутринта не ми се яде, а имайки предвид какво съм погълнала предната нощ, реших да се ограничавам през деня и да не се поддавам на изблиците глад, които понякога ме спохождат. Установих, че и на глад се живее, дори не припадам, както ми се е струвало понякога преди, когато ядях по 5-8 пъти дневно. Е, ако карам колело повече от час, нарушавам фаста с нещо сладко по средата, защото предпочитам да поддържам темпо в студа, отколкото да се влача без сила.
Днес обаче не съм карала и изкарах 20 часа от снощи на 4 малки кисели зелени ябълчици и ми беше добре.
Движение: дърпане на шейна Чук и гек, по баири нагоре към 3-4 км.
Иначе храната е типично зимна и калорична: свинско месо, пача, кожа, бахур...+ някакви зеленчуци като зелки, моркови, айсберг и от плодовете: ябълки и цитруси.
Снощи не успях да заредя достатъчно количество храна и днес не фаствам. Още сутринта усетих слабост и побързах да закуся преди 2-часовата ми изтощителна тренировка с байка в снега. Добре направих.
Сега се стоплям, хапвам малко баница и мляко и пак изчезвам на снега, само че ще дърпам шейна.
За много години, приятели!
Първи запис в дневника за 2015.
Май приключих с фастването, а то и празниците свършиха. Ако не седя безброй часове на масата с бавно замезване, не мога да си наваксам калориите и става цял ден глад с една вечеря, но явно не е достатъчно.
Днес знаех, че ще карам колело и закусих стабилно въглехидрати, а за обяд и мазнотийка. Колкото и да бях заредила енергия, не ми стигна, защото 3 часа колело на сняг явно са повече отколкото мога да понеса и в края на тренировката си усещах как ще заклюмам по улицата на прибиране към къщи. Добре че спускането ме оживи малко и не се пребих от умора и липса на концентрация.
Въпреки умората, беше много хубаво в снега и в гората. Щом не ми доскуча 3 часа сама :)
03.01.15
19:32
А, за много години! :)
Боже, и ти ли имаш проблеми с цикъла? Не съм следила редовно дневника ти, да знаеш :(
Здрасти,
Ами сега зимата е ок положението с цикъла, днес ми свършва даже.
Ужас, днес май сериозно съм се преуморила, пулсът ми е доста висок в покой. Е, вярно, че хапнах добре, но все пак с 20 единици ми е по-висок от стандартния.
Прескочих и 3-часовата граница на зимните тренировки и хвръкнах направо на 5. Денивелация 1100 м нагоре. Смесено асфалт до планинката и черно (всъщност бяло) там. Прибирането беше с насрещен вятър, много тегаво ми беше, темпото падна безобразно. Трябваше малка почивчица с кафе да си дам преди прибирането, но тогава още ми беше свежо от спускането по сняг, лед, камъни и кал и мислех, че ще устискам. Е, аз устисках де, но можеше по-бързо да се прибера.
Храна: овес, жито, преди каране, 2 вафли по време и пиле с ориз с бира след. Много въглехидрати.
Вчера и днес бягам, че градусите много паднаха и ми е студено с колелото. Вчера 9 км, днес 10.
Днес пак фаствах, че снощи на имен ден какво ли не ядох, особено кашуто нападнах като държана на въже. + алкохол. Понякога се мразя, но мисля, че с днешния глад пооправих щетите.
Готвя денонощно на новия си уред крок пот (т.е. той си готви сам). Невероятни нещица стават :)
Днес доста ми вървяха краката и 3 часа и 20 минути си изкарах безпроблемно. То вярно, че и маршрутът не беше от най-трудните, но все пак имаше черно, лед, сняг, малко кал и камъни. А може да се дължи и на закуската ми със “супер” храни. Сготвих в крока една кашичка от амарант, ябълки, годжи бери, много канела, индийско орехче, джинджифил и мляко (беше се пресякло, ама много важно, всичко изядох). А сутринта добавих накисната чиа. А може и двата дни без каране да ми идват добре. Или онази в тренировка 5-часовата да съм вдигнала левъл. Или всичко накуп :)
Пулсът не е висок, но за зимата бива: среден 130. Малко го вдигнах на връщане, защото закъснявах за фризьор, а се бях зачукала в малко непознати дерета.
ендомондото
Тренирам два пъти в зала, после по цял месец не влизам и като вляза пак всичко отначало...Днес много духаше и нито колело, нито бягане. Наврях се в студената зала, но поне не духаше.
5 кръга от много упражнения, но си поставих за цял да издържа малко повече от пределния ми половин час (и успях)
7 лежанка (само с лоста 20 кг)
5 дърпане на някакъв уред за гръб @25 кг
8 повдигания на крака от вис (който не може да се набира)
10 клек (само с лоста 20 кг)
5 дърпане на скрипец (кг незнайни)
5 Clean&jerk; (само с лоста 20 кг)
10 step-ups на крак с някакви дъмбели
3 раменни преси (неизвестни кг, но ми тежеше)
30 сек. планк
10 суинга с най-малката войнишка пудовка (тренирам във войнишка зала)
10 кофички на пейка
Опитах и 6-и кръг, но бях се размазала и приключих. Не знам защо се получава, но винаги като тренирам в тежести и следобед ми се доспива и гледам да дремна 10-на минути да рефрешна.
От днес броя калории, че иначе за пролетта няма как да върна свинските зимни килограми.
Май ще се наканя след малко за една вечерна кардио сесия на тренажора.
От 10-на дни броя калории, до днес нямаше резултат, днес изведнъж -1 кг, но то е относително. На този етап не мога да кажа свалям ли, но би трябвало.
Фастед кардио 10 км бягане тази сутрин. След това най-сетне видях плочките (в банята):D
Днес имах 2 тренировки. Първата беше с малко упражнения и заради това направих много кръгове, чак им обърках бройката, но около 8:
5 лежанка @25 кг
3 опита за набиране
10 клека @25 кг
5 дърпане на лост с тежест от едната страна само
20 крачки фермерска разходка @2х16 кг пудовки в ръце
5 Clean and jerk @20 кг
2ра тренировка: 1 час колоездене, интензивност колкото позволява сезона
Имам woosh effect явно, защото днес бях с още 1 кг надолу.
27.01.15
16:02
Здравей,имаш прекрасен дневник,продължавай напред,исках да се посъветвам с теб.защото имаш доста опит(мн пожече от мен) и както се вижда изглеждаш повече от добре.Имам едон проблем свикнала съм да хапвам по-малко и когато например миналата неделя бях на рожден ден си позволих да хапна от всички изкушения сервирани на масата като торта,сладки,чипс и т.н. Искъм да те попитам за заместители на сладкото,например когато ми се хапва сладко вместо да нагъвам шоколад,защото когато не ям сладко 2седмици,после си наваксвам а така когато хапвам нещо сладко.но здравословно ще ми е добре и няма да качвам както съм качила сега(преди рдто бях 51.300 а сега 52.700 при ръст 1.58 и дали е възможно ттези почти 2килограма да съм ги качила от цикъла),когато свикна и хапвам малко ми е добре,но хапна ли повече ми става лошо,искъм да се отърва от този лош навик,но ме е страх ако започна да ям по-повече,че ще кача и не знам какво да правя............
Здравей,
Аз също го имам този проблем със социалните събирания. Като седна на маса с хора и сякаш ставам друг човек, направо не спирам да кълва. После ме е яд на себе си и викам хем се излагам пред хората, че съм като отвързана, хем съм качила. Това, което правя понякога е като знам, че ще съм на такова място, е да тренирам много интензивно преди това. Така си изразходвам доста енергия и считам събирането и яденето като “възстановяване”. Освен това не ме влекат толкова торти и чипсове, а повече гледам да наблягам на мръвката, особено ако има барбекю. Нещото, което винаги ми е препъни камък, са ядките: хем са солени, хем калорични.
Сега за сладкото: няма лошо човек да похапне някое парче шоколад или филийка с мед или пък палачинка със сладко. Стига да се спре на една бройка :D Ако търсиш заместител, аз препоръчвам плодове, кореноплодните зеленчуци също ми убиват апетита за сладко: моркови, червено цвекло... А любимото ми е бананова палачинка: намачкваш банан с вилицата, добавяш 2 яйца и печеш на тефлоновия тиган като палачинка. Става много яко :) Друго, което правя е да смесвам кисело мляко с някакъв вкусен протеин: шоколад или ягода. Също тук в сайта има много хубави рецепти със здравословни рецепти: разни сурови лакомства с мед, какао, авокадо, тахан, ядки, кокос...всичко, което е хем вкусно, хем полезно. Но, разбира се, пак трябва да се внимава с количествата, защото дори от здравословната храна могат да се качат килограми ако се отиде над енергоразхода.
Благодаря за включването ти тук :)
30.01.15
15:30
И аз ти благодаря за прекрасния ти отговор и се надявам да помогне и благодаря,че се отзова на моята молба!!! :)
А сега бележка към себе си:
Анелийо, запомни, че бира със салата не е вечеря след като си тренирала в залата клекове. Запомни още, че уиски с диетична кола и моркови не е вечеря след като си карала колело и вечеря преди на другия ден да караш колело. Яж си месото! Недей да прегладняваш и да изяждаш половин хляб с краве масло преди да излезеш да караш колело и да пухтиш преяла. 90 грама протеин на ден от мляко и хляб не са ти достатъчни. Яж месо! Не си заек, че да хрупаш моркови и цвекло, а после да очакваш да караш 5 часа. Няма как да стане. Яж месо!
Здравей,
виждам че Ти си човека с карането на колело, ще си позволя да те питам нещо за “кардиото на велоаргуметър” (то не че е същото ама ...) . Първо да кажа врътка пред ден и редувам със силова в залата. Старая се да карам на максимално висока степен да кажем 7 от 10 възможни с максимална скорост, да не пада под 29-30 км/ч по показанията на велото. ВЪпроса ми е как е по ефективно за кардио, малко по-бавно на по-висока степен или по-ниска степен с висока скорост. Какъв пулс, до колкото е точно се очита показанието на велото, да се опитвам да поддържам?
Дано да се разбира какво питам изобщо, че май и аз като се чете не знам какво питам :(
Здрасти,
Не казваш за какво да е ефективно кардиото...Ако е за топене на мазнини, винаги препоръчвам високо интензивно кардио.
Ако си абсолютно здрав и добре трениран, ще можеш да издържиш на такава тренировка. Важно: наистина се провери при лекар с кардиограма и мерене на кръвно преди да предприемеш тези тренировки.
10 минути загряваш с пулс 110-120
10 минути вдигаш пулса на 150
после редуваш
5 минути с пулс 160-170
2 минути почивка със 120-130
И така ако издържиш 3 пъти
Завършваш с 10 минути 120 пулс
Друг вариант:
10 минути загряваш с пулс 110-120
10 минути вдигаш пулса на 150
После започваш да редуваш
1 мин спринт колкото можеш максимално бързо да издържиш, но се стараеш до към 175 да вдигнеш пулс
1 мин разпускаш със 140
Така редуваш 10 пъти.
Завършваш с 10 минути 120 пулс
Но ако усетиш, че ти прилошава или не се чувстваш добре, прекрати веднага тренировката. А, да, приготви си голяма хавлия за бърсане на потта, както и едно шише вода от спортен вид да пиеш по време на натоварването. Гледай да не си ял 2 часа преди това, че иначе става зле.
Цялото каране става на високи обороти, гледай да правиш около 90-110 завъртания на педалите в минута. Няма смисъл да сложиш на тежки обороти и да се бориш със сила на колелото. Гледай да работи сърцето, а не бедрата. Заради това се казва кардио. Скоростта не е от значение, гледай си само пулса. Прави тези тренировки през ден или през два, около 3 пъти седмично се падат. Ако искаш, можеш да добавиш 1 ден седмично (но не повече) с монотонно 1-часово въртене с пулс 120.
Само след 2 седмици ще усетиш изчистване на мазнини.
Успех!
Много благодаря за изчерпателния отговор!
Сърце и всякакви карантии са си наред или поне по последни прегледи от септември месец. Точно правилно си разбрала за какво ми е това кардио :) Иначе ял няма как да съм защото го правя рано сутрин 15-20 минути след като стана, но пък иначе информацията за 2-та часа е добра ако се объркам да карам вечер. Ще пробвам и 2-та вариянта или даже може да ги редувам, предполагам няма да мога да ги завършвам в началото но постепенно предполагам ще сколасам.
Днес голям енергоразход цял ден в движение. Имам навъртяни сигурно 30 км градско: пеш и с колело.
Тренировка в зала:
4 кръга
15 лежанка @20 кг
15 клека @20 кг
15 милитари преса @някакви малки кг
10 дърпане на лост с тежест от едната страна само
15 долен скрипец @16 кг
15 плие @16 кг пудовка
Работа с повторения между 10 и 15 ми харесва най-много. Мисля, че тогава ми се получават чисти, без кривене и с добра техника. Знам, че не са много удачни за човек, който не иска да трупа особено маса, а само сила, но от време на време мисля, че силова издържливост не е зле.
Сутринта преди и след тренировката се чувствах много енергична и мръсотията в залата доста ме потресе. Та заради това като се метнах и изчистих пода на залата, на целите две нива. Преместих по 2 пъти всички дискове, тежести и пейки, пометох и минах със стирката 2 пъти. Искаше ми се да почистя дисковете с парцал, но честно казано, батерията падна много, а и нямах намерение да чакам пода да изсъхне на разтворените прозорци. Така че си ометох крушите след 50 мин тренировка и 1 час и 30 мин чистене. Седнах на един стол на топличко и ...умрях. Така ми се доспа, но събрах сетни сили и се прибрах пеш, за да хапна и подремя. 20 минути дрямка, но ме върнаха към живота и отново поех по задачи и работа.
Общо за деня освен тренировката и чистенето ми се събраха час вървене пеш + около 40-50 мин транспорт с колело. За “кардио” не ми остана време и сила.
Размисли и страсти: чистачките във фитнес залите ли са най-фит чистачки :)
Чистачките на работа и двете тежат по 35-40 кг максимум. Ама нищо чудно, с този енергоразход и аз ще се стопя за 2 месеца.
03.02.15
23:06
казано от Anelia на 03.02.15, 22:35:
Размисли и страсти: чистачките във фитнес залите ли са най-фит чистачки :)
Чистачките на работа и двете тежат по 35-40 кг максимум. Ама нищо чудно, с този енергоразход и аз ще се стопя за 2 месеца.
От персонала на моя фитнес най-слабичка е точно чистачката. Замислям се дали не съм си сбъркала професията :D
И храна да поставя тук. Много ме съмнява от двете купи супа да съм събрала 63 грама протеин, защото супата я правих от главите на рибите и там си е повечето мазнина, а не месо. Ама не се сещам и друг начин, по който да измеря точно колко риба има в супата ми. Карай, няма да се втеляваме сега я.
Според калкулатора съм около -700 калории. Обаче всички макрота и микрота ми светят в зелено :)
Да изхленча аз, че през деня имам резки спадове на енергията. След физическо натоварване хем си хапвам добре, хем като вляза някъде на топличко и така ми се додрямва, направо се излагам пред хората като започна да се прозявам.
Тези дни ми е мега криво по цял ден, явно ПМС ме мъчи пак.
Тренировка: 45 мин карах, час и половина се прибирах със спукана гума :( Ама че акъл, да изляза без помпа и резервна...
Храна: