Body & mind log: living in a magical reality

Прескочи до:

24.01.15
08:57

Според мен пие закваска за мляко, но и аз не знам :)

24.01.15
09:15

Имам десетина книжки за квас и всякакви ферменти на руски, но ми се иска някакви сертифицирани дрожди и бактирии. Тези животинки са доста капризни, към температура, хигиена, хранене... и ако на пазара има някакви готови изсушени закваски, изискващи само да се поставят в хранителна среда за да се развият ще ми е по-лесно, а и ще съм сигурен че ферментацията е от полезни бактерии, а не някави други...
Този производител на закваска с Lactobacillus Bulgaricus, нама ли други продукти?

24.01.15
09:25

Принципно, на пазара би трябвало да има сухи закваски.
Има доста рецепти и инструкции за ферментация на различни храни и ако спазваш стриктно указанията, не вярвам да завъдиш патогенни бактерии.
Какво не ти допада на нашата бактерия, за която дават огромни суми пари за да закупят от различни краища на света?

24.01.15
09:51

Върти ми се в главата една идея, да си направя експеримент да се храня известно време само с ферментирали храни. Ферментирали зеленчуци/туршии, кисело зеле/, ферментирали плодове, ферментирали овесени, ръжени и пшенични ядки, ферметирало мляко, домашно сирене... и всичко в сурова форма без термична обработка...
Нашата бактерия е супер, но тя се храни с млечна захар и няма да оживее примерно в овесена каша и да предизвика ферментация.

24.01.15
10:02

Ами, на мен ми ферментира кокосовата вода. Естествено, по-добре щеше да се получи, ако водата беше от пресен кокос, но и така си я изпих.

24.01.15
10:48

Марги, ядеш нечовешки неща :) Aз все още не мога да разбера какво представлява твоята “течна” закваска, от която пиеш по цяла чаша (??!) :) В смисъл на тези, които продават, са по 1 гр, който е достатъчен за мнооого литри мляко. Има ли смисъл, не умират ли бактериите преди да “стигнат” до червата и ако стигнат, няма ли да ти наруши баланса на флората?

24.01.15
10:56

Ами, не знам каква е концентрацията на закваската. Течна е, като кисело мляко, само че е концентрат...очевидно. Първите дни имах малко стомашни вълнения, но после явно всичко се уравновеси. Принципно, мисля че и 2-3 лъжици от моята са достатъчни за да се зкваси прилично количество мляко. Все още експериментирам и тепърва ще се интересувам от подробностите. Засега просто усвоявам това, което ми носят. :)

ПП: Ям нечовешки неща, защото имам да постигна нечовешки цели. ;)

Мнението беше редактирано от Margi на 24.01.15 11:00.

24.01.15
11:01

казано от Маргарита Манева на 24.01.15, 10:56:

ПП: Ям нечовешки неща, защото имам да постигна нечовешки цели. ;)

(bow) ;)

24.01.15
14:39

казано от Queen Cobra на 24.01.15, 10:48:

Aз все още не мога да разбера какво представлява твоята “течна” закваска, от която пиеш по цяла чаша (??!) :)

Понеже имам нова доставка, ето, това представлява закваската. Това в чашата е разредена - 1/2 закваска, 1/2 вода.

24.01.15
16:51

Събота, 24.01
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални
Всичките ми сили си отидоха още в началото, със силовите изправяния със събрани крака, на всички поздрави. После стана тегаво.

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, серапептаза, рибено масло, суров Д3, мравки

Храна:
след ставане - топла солена вода
09.00 - шейк* от чай* (коприва* + хвощ), какао*, мака*, мукуна*, рейши*, зехтин*, мед*
13.30 - шейк* от същия чай*, какао*, гхи*, мед*, прясна куркума*, пресен джинджифил
14.30 - закваска*
16.30 - шейк* от кълнове от броколи*, зехтин*; 3 варени яйца*, шоколад
по-късно - салатка и винце

24.01.15
19:37

Месеци съм пила прясна течна бирена мая :) Това едва ли по-вкусно :)
Дано ти помага.

24.01.15
21:43

казано от Queen Cobra на 24.01.15, 19:37:

Месеци съм пила прясна течна бирена мая :) Това едва ли по-вкусно :)
Дано ти помага.

Нямам конкретни оплаквания, за които да ми помага. Имам я - пия, добре се чувствам, леко ми е на корема, малко ми повишава апетита, което ми говори че действа добре. :)

24.01.15
22:08

Другата седмица ще знаем за концентрацията:)
По принцип има много варианти с различни щамове и с различни количество на активни бактерии. Има и такива, изсушени, 30гр., които заквасват поне 1 тон суровина.
Още не мога да стигна до професорите, за да дам най-точна информация.
Много е интересно, но ми липсват няколко десетки години практика в микробиологията:)

Мнението беше редактирано от slavko на 24.01.15 22:10.

24.01.15
22:09

казано от Lasim Zeb на 24.01.15, 09:51:

Нашата бактерия е супер,

Коя от всичките:)

24.01.15
22:22

Ето част от мъките ми днес с балансите на ръце. ;)

25.01.15
00:17

казано от Queen Cobra на 24.01.15, 19:37:

Месеци съм пила прясна течна бирена мая :) Това едва ли по-вкусно :)

Пил съм и двете и нямат място за сравняване във вкуса. Течната бирена мая е отровно горчива, закваската е нещо като хубава течна сметана на вкус. А като полза е много по-напред от бирената мая, поне за мен.

25.01.15
08:52

казано от slavko на 24.01.15, 22:09:

казано от Lasim Zeb на 24.01.15, 09:51:

Нашата бактерия е супер,

Коя от всичките:)

Ето тази :)

казано от Маргарита Манева на 24.01.15, 09:25:

Какво не ти допада на нашата бактерия, за която дават огромни суми пари за да закупят от различни краища на света?

25.01.15
18:12

Неделя, 25.01
Движение:
Ащанга - поздрави А, поздрави Б, пози от стоеж, 2-3 силови изправяния на ръце (със събрани крака) 3 х Урдва Данурасана, обърнати, финални
местене на багажи, в следствие на което кръста вече ме боли

Добавки:
АК, серапептаза, вит. Ц, метил Б9, рибено масло, суров Д3, мравки

Храна:
след ставане - топла солена вода
09.30 - шейк* от какао*, мед*, мукуна*, мака*, зехтин*, рейши*
12.00 - какаови зърна*, 3-4 макадамии*
13.30 - закваска*
14.00 - вода от зелен кокос*
17.30 - вино; 2-3 мини домата (не чери ;) ), 3 бъркани яйца* в гхи*, 2 маслини; шоколад
още закваска*

26.01.15
11:59

казано от Lasim Zeb на 25.01.15, 08:52:

казано от slavko на 24.01.15, 22:09:

казано от Lasim Zeb на 24.01.15, 09:51:

Нашата бактерия е супер,

Коя от всичките:)

Ето тази :)

казано от Маргарита Манева на 24.01.15, 09:25:

Какво не ти допада на нашата бактерия, за която дават огромни суми пари за да закупят от различни краища на света?

Aaaa, пропуснал съм в разгвора.
Скоро ще мога да отговарям на такива въпроси, още малко да постоя при професорите:)

Сега мисля, че разработват щамове, точно заради някои проблеми с храносмилателния тракт, но извадката и анализите са на база потребители от далечния изток. Ще питам дали има изследвания и тук.

26.01.15
14:53

Понеделник, 26.01
Движение:
обръщане на раменете
колелце за корем
Ащанга 1 - 75 минути
много обикаляне

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, серапептаза, суров Д3, мравки, рибено масло

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - шейк* от чай* (джинджифил, канела*, жен шен*), какаова паста*, кокосово масло*, мед*, ашваганда*, мака*
11.30 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
14.30 - зелен чай*
15.00 - закваска*
16.00 - цвекло, черна ряпа със зехтин*; хумус*, лъжичка шатавари*, шоколад, малко винце
18.30 - шепа сурови бадеми*
по-късно - пак закваска*
21.30 - парче домашен шоколад* с мента и спирулина* (inlove)

Мнението беше редактирано от Margi на 26.01.15 21:32.

26.01.15
19:15

;)

27.01.15
14:44

Вторник, 27.01
Движение:
почивен Ащанга ден
обръщане на раменете
подскоци
планкове
хиперекстензии от земя
силови изправяния на ръце, шпагати

следобед - още силови стойки и шпагати

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, серапептаза, рибено масло, суров Д3, мравки

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - шейк* от чай*(коприва* + хвощ), какаова паста*, кокосово масло*, мед*, рейши*, мака*, мукуна*
09.00 - парченце домашен шоколад* с мента и спирулина*
11.00 - овесени ядки* с чиа*, какаови зърна*, шатавари*, жен шен*, ашваганда*, мед*, кокосово масло*
13.00 - чай* от джинджифил и канела с мед*
13.30 - парченца домашен шоколад* с мента и спирулина* (около 15 гр тежи парчето)
14.00 - закваска* с черен пипер
14.30 - цвекло, 40-тина грама овчи кашкавал*, лълнове от ряпа, пюре* от ямс с подправки
19.30 - 40-тина грама овчи кашкавал* с гхи* и черен пипер; 1 и половина курабийки
половин чаша кефир

Мнението беше редактирано от Margi на 27.01.15 20:33.

27.01.15
15:36

казано от Маргарита Манева на 27.01.15, 14:44:

Вторник, 27.01
14.00 - закваска* с черен пипер

Повечето подправки дейстават бактерицидно-антибактериално...

27.01.15
15:42

И аз това си помислих, но ми се допи нещо като айрян с черен пипер, затова си разредих закваската и я подправих. :)
Не вярвам чревната ми флора да пострада кой знае колко при количествата бактерии, които поглъщам. ;)

28.01.15
17:33

Сряда, 28.01
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 х Урдва данурасана + обърнати + финални

Добавки:
АК, вит. Ц, серапептаза, метил Б9, рибено масло, мравки, суров Д3

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - шейк* от чай*(коприва* + хвощ), какаова паста*, мака*, мукуна*, мед*, рейши*, зехтин
11.00 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
15.00 - шейк* от чай*(същия като сутринта), сприулина*, мед*, ментово масло, кокосово масло*, 20-тина гр домашен шоколад* със спирулина* и мента*
17.00 - черна ряпа и цвекло с домашен я.оцет*, броколи, задушени с малко гхи*, сметана*, 70-80 гр кашкавал*; шоколад (100-тина гр), шепа сурови бадеми*
20.00 - закваска*

Най-после имаме нормален интернет, и не се налага да чакам по 10 минути за да ми се отворят страниците. (sweat)
Ходих на “фермерския пазар” в Иван Вазов - туристическа работа...не знам дори дали и туристи биха се вързали. ;)
Ако искате истински фермерски пазар, идете в Якоруда в събота, в Банско в неделя, или в Разлог в понеделник.

Мнението беше редактирано от Margi на 29.01.15 06:22.

29.01.15
16:14

Четвъртък, 29.01
Движение:
Ащанга 2 - до Накрасана + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални - към 65-70 минути
обръщане на раменете
изометрични напади
колелце за корем
следобед - шпагати и малко силови стойки

Добавки:
АК, метил Б9, вит. Ц, суров Д3, мравки, рибено масло

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - шейк* от чай* (ж. кантарион*), какаова паста*, кокосово масло*, мака*, мукуна*, рейши*, мед*
09.30 - сусамов тахан* с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
15.00 - зелен чай*
16.00 - морков, цвекло, кълнове от ряпа, броколи в зехтин и домашен ябълков оцет*; 1 авокадо; малко вино*, лъжичка шатавари*, лъжичка домашно сладко от смокини*, домашен шоколад* със спирулина* и мента; 2 кръгли вафли
по-късно - закваска и протеин на елби

Мнението беше редактирано от Margi на 29.01.15 16:46.

29.01.15
17:37

Може да погледнеш и фирмения магазин на “Гимел”. Намира се на бул. “Арсеналски” 23, след басейна Спартак, срещу City Center Sofia. В момента имат добро разнообразие от пресен спанак, зелена салата, моркови и т.н., както и доста био плодове и зеленчуци - внос от Гърция.

29.01.15
20:27

Гимел не ги харесвам. Освен това сега не е сезона на спанака и салатите, така че био...колко да са био...? Вместо това ще направя нещо по-добро - в неделя сме на пазара в Банско. ;)

30.01.15
16:58

Петък, 30.01
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 2 - без тик токс, около 75 минути

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, рибено масло, мравки, суров Д3

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - шейк* от чай* родиола, какаова паста*, кокосово масло*, мед*, рейши*, мукуна*
09.30 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
13.30 - шейк* от какао*, спирулина*, ментово масло, зехтин, мед*
14.30 - закваска*
16.00 - цвекло, морков черна ряпа в зехтин*, домашен я. оцет*; омлет от 3 яйца* с гхи* и овчи кашкавал*; шоколад; 1 кръгла вафла с шатаври*
17.30 - шепа печени фъстъци

Мнението беше редактирано от Margi на 30.01.15 17:25.

30.01.15
17:42

И пазара в Пирот в събота.

Teddy

30.01.15
19:59

Извинявам се за спама, но не се сетих за по-подходящ човек с който да споделя този хумор :D :D :D

30.01.15
20:24

На това видео и аз се смях доста онзи ден, лошото е че е истина. :)

01.02.15
19:04

Събота,  31.01
Движение:
поздрави, пози от стоеж, Пашасана, 3 х Урдва Данурасана, обърнати, финални пози
следобед, в Банско - басейн, сауна, парна баня

Добавки:
вит. Ц, АК, метил Б9, суров Д3, аспирин

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
11.00 - шейк* от чай* родиола, какаова паста*, мед*, мукуна*, рейши*, кокосово масло*
15.00 - какаови зърна* с мед*
19.00 - у дедо Пене ;) вино, салата от печени чушки, домати, сирене; миш маш*, сладоледена торта, малко шоколад, 2 хапки крем карамел*
закваска*

Неделя, 01.02
Движение:
Ащанга 1 - 75 минути
малко л-ситове

Добавки:
витамин Ц, рибено масло

Храна:
след ставане - вода с малко мед* и клеева тинктура, защото нямах морска сол ;)
10.00 - 10-тина какаови зърна*, мед*, зехтин*
14.00 - редче шоколад
15.00 - редче шоколад
16.30 - един от шоколадово-кокосовите бонбони* на Съни
18.00 - малко вино* (пак от на Съни), шейк* от моркови, цвекло, зехтин*, домашен ябълков оцет*; омлет от 3-4 яйца* в гхи*; няколко овесени крекера* със сладко от боровинки*; малко шоколад

Вчера се прибрахме в хотела в снежно Банско, днес се събудихме в Банско под вода. Докато тръгнем, пътищата вече бяха отдавна почистени, но прехода до колата и на пазара беше изключително труден...въпреки това се сдобихме с домашни яйца, домашен  тахан, и домашно сладко от боровинки + мурсалски чай (inlove). (Може би тук е момента да направя реклама на ботушите на UGG, които въпреки че са вече на около пет! години, дори и под водата до глезените, пак ми намокриха само върха на пръстите на краката. ;) )На Предела естествено, движението беше затруднено, заради свлачище, въпреки това успяхме да заредим Предела spring water….хората ходят на ски и механи, а ние на пазар и за вода. :) Видях се и с готини хора, които не бях виждала от години...от време на време ме наляга носталгия по Банско.

Мнението беше редактирано от Margi на 01.02.15 19:20.

02.02.15
18:02

Понеделник, 02.02
Движение:
Има промени в графика съобразно новата работа, съответно, почивен от Ащанга става понеделник.
малко загрявка, бг-клекове, л-ситове от вис, шпагати, 5-6 силови стойки
след работа: 5 поздрава А, 3 поздрава Б (всичките през силова стойка), 30-сек стойка на ръце, 5 минути стойка на глава

Добавки:
вит. Ц, АК, метил Б9, суров Д3, мравки, рибено масло

Храна:
след ставане - топла солена вода
05.30 - шейк* от чай*(мурсалски*+родиола*), какаова паста*, пчелен прашец*, кокосово масло*, мед*, мукуна*, рейши*
10.00 - домашен сусамов тахан* с мед*, пчелен прашец*, какаови зърна*, лимонов сок
15.30 - още една доза от горния шейк*
през деня - вода с клеева тинктура*
16.00 - закваска*
17.30 - малко вино*, шейк* от цвекло, моркови, зехтин, домашен я. оцет*, подправки; 3 варени яйца*; нахутено брауни* с малко шатавари*; шоколад
19.30 - шепа бадеми*

Мерих се с уреда на работа, който измерва доста неща:
тегло - 54.7 кг (с около кило над това, което показва домашния кантар, но пък бях яла и пила вече доста вода)
БМИ - 19 и нещо
мазнини - 10%
активно тегло - към 45 кг
кости - 2.3 кг
висцерални мазнини - 1
вода 66%
метаболитна възраст - 21 (как да не го обича човек този уред ;) )
май имаше и още някакви мерки, но не ги помня :)

Мнението беше редактирано от Margi на 02.02.15 20:03.

03.02.15
23:00

Вторник, 03.02
Движение:
Ащанга 2 - без тик токс, 75 минути
Виняса флоу при колежката
после, като си тръгнаха всички от залата ми стана скучно, малко пудовки, няколко кипинг набирания, малко battle ropes, кофички, ХСПУ-та, малко суингове с 20-ката, всичко хаотично, без да имам изобщо идея да тренирам

Добавки:
вит. Ц, метил Б9, суров Д3, мравки, рибено масло

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.30 - шейк* от чай*(мурсалски* + родиола*), какаова паста*, кокосово масло*, ашваганда*, рейши*, мед*
11.00 - сусамов тахан* с мед*, пчелен прашец*, какаови зърна*, лимонов сок
14.00 - шейк* от какао*, спирулина*, ментово масло, зехтин*, мед*
15.30 - морков, хумус*, каперси, шоколад
20.30 - закваска*, 2 малки хапки брауни*
22.30 - закваска*

Мнението беше редактирано от Margi на 03.02.15 23:16.

04.02.15
21:41

Сряда, 04.02
Движение:
пълнолуние - без Ащанга
поздрави А х 5, Б х 3
колелце за корем
обръщане на раменете
на работа: малко л-ситове на успоредка, малко махови набирания, много фоум ролер, спининг (sweat)

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, суров Д3, мравки, рибено масло, аспирин

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.30 - шейк* от чай*(мурсалски*+родиола*), какаова паста*, мед*, рейши*, ашваганда*, кокосово масло*
10.00 - сусамов тахан* с мед*, лимонов сок, какаови зърна*, пчелен прашец*
13.30 - крем от авокадо, какао*, мед*, пчелен прашец*, чиа*, чиа протеин*
16.30 - морков, 3 варени яйца, нахутено брауни*
21.00 - закваска*, кефир, 4-5 мини овесени крекера*, 2 квадратчета черен шоколад
през деня - още 750 мл солена вода

Мнението беше редактирано от Margi на 04.02.15 22:05.

06.02.15
08:29

Четвъртък, 05.02
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални
колелце за корем
обръщане на раменете
епизодично през целия ден на работа:
серийки по 3-4 махови набирания
л-ситове
лег преса на един крак
уиндмилове
стойки на една ръка

Добавки:
2 х АК, вит. Ц, метил Б9, суров Д3, мравки, рибено масло

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, пчелен прашец*, лимонов сок
12.00 - крем от авокадо, какао*, кокосова захар*, чиа*, пчелен прашец*
13.30 - шейк* от чай*(витекс и ж.кантарион*), какао*, рейши*, мед*, кокосово масло*
16.30 - шейк* от цвекло, зехтин, домашен я.оцет*, подправки; жасминов ориз* с нигела, джинджифил, гхи*; шоколад
20.00 - малко сурови бадеми*, 2 квадратчета шоколад
23.00 - закваска*

06.02.15
16:08

Петък, 06.02
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални пози, около 60-70 минути

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, рибено масло, суров Д3, мравки

Храна:
след ставане - топла солена вода
08.00 - шейк* от чай*(коприва* + хвощ), какаова паста*, кокосово масло*, мака*, рейши*, мед*
10.00 - сусамов тахан* с мед*, лимонов сок, пчелен прашец*, какаови зърна*
14.00 - зелен чай*
15.30 - грейпфрут
16.30 - закваска*
18.00 - вино*, моркови, цвекло в зехтин, брюкселско зеле - stir fried; хумус*; шоколад, малко нахутено брауни*
20.30 - 40-тина гр кашкавал*

Мнението беше редактирано от Margi на 06.02.15 20:34.

07.02.15
20:09

Събота, 07.02
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални...доста тегаво мина, предвид това, че се случи в 5.30 сутринта, непосредствено след ставане и нито силите ми бяха дошли, нито бях особено подвижна. Каквото-такова. :)
после, в залата, в течение на целия ден:
махови набирания
обръщане на раменете
дърпане на въже
л-ситове
изометрично бутане над глава

стречинг (клас) при колежката - много добре води момичето, обаче ми напомни че йога съвсем не е стречинг, а от стречинга съм си докарвала травми

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, рибено масло

Храна:
след ставане - топла солена вода
07.30 - шейк* от чай*(коприва* и хвощ), какаова паста*, мака*, рейши*, мед*, кокосово масло*
13.00 - сусамов тахан* с мед*, какаови зърна*, пчелен прашец*, лимонов сок
15.00 - остатъка от шейка*
18.30 - вино*, кълнове от броколи със зехтин, домашен ябълков оцет*; от вчерашното брюкселско зеле*; 3 бъркани в масло яйца с овче сирене*; шоколад, 2 лъжички сладолед
по-късно - закваска*, 2 и половина гризини някакви

Мнението беше редактирано от Margi на 07.02.15 20:11.

08.02.15
18:19

Неделя, 08.02
Движение:
Ащанга 1 - не знам колко време

Добавки:
АК, вит. Ц, метил Б9, рибено масло, суров Д3, мравки

Храна:
след ставане - топла солена вода
10.30 - вода от зелен кокос*, месото от зелен кокос*, какаови зърна*; 2 лъжички крем* от зеления кокос*, водата, кокосова захар* и какаова паста*
14.00 - крем* от авокадо, какаова паста*, кокосова захар*, чиа*
16.00 - вино*, шейк* от тиква, зехтин, домашен ябълков оцет*, подправки; малко черна ряпа; черна и нормална леща*; 2 филийки някакакъв овесен хляб* с масло*; 2 гризини, малко шоколад, 2 бисквити с крем РК, 1 вафла РК
18.30 - още една тънка филийка* с масло*

Ето и първия ми зелен кокос, който пречуках собственоръчно. (party)

Мнението беше редактирано от Margi на 08.02.15 18:28.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1