Подобрение функционалността с подкрепата към форумните постове

Прескочи до:

12.02.15
10:34

казано от Boby_ на 12.02.15, 09:59:

...
Другата алтернатива, която обсъждаме, е тази с репутацията за всеки потребител и определянето на тежестта на “лайкването” според нея. Това избягва проблема с ограничения брой лайкове на денонощие, а донякъде и с неравнопоставеността откъм време и възможности за “висене” във форума. Обаче остава въпросът за това кой и как ще определя въпросните репутации, как ще се изменят те във времето и дали екипът е готов да осъществи тази по-сложна система чисто технически...

Тук пък има няколко сериозни въпроса и недостатъка, освен метода за определяне на репутацията.
- Как ще расте?
- Ще има ли опция да намалява?
- Чисто нов потребител би бил без “репутация”, но това по никакъв начин не го прави незнаещ. Ами ако е известен треньор или олимпийски шампион - пак ли ще тръгва от нулата?
- Никой не е застрахован от грешки, още по-малко е всезнаещ. Ако по една или друга причина дадеш грешен съвет, пак ли мнението ще има по-голяма тежест заради “репутацията”?

Ако някой има опит във форуми, където е въведена тази опция, може да сподели впечатления.

Мнението беше редактирано от Vic на 12.02.15 10:41.

12.02.15
10:59

1. Нарастването/намалянето на репутацията на даден потребител може да бъде осъществено с оценка на мнения (от 1 до 5 примерно) - това се припокрива и с намалянето на репутацията, като това е хубаво първоначално да бъде съобразено по някакъв начин с общия брой мнения+харесвания+препоръчвания на дневникът+оценка на екипа/собствениците на сайта
2. Новия потребител с адекватни мнения и изказвания може да натрупа необходимата “репутация” както всички останали, като тук може да бъде въведена и опция екипа да “подпомогне” за вдигане на репутацията (при наличие на олимпийски треньори пр. )
3. Съвършени хора няма, но идеята, че потребител с по-голям рейтинг трябва да даде по-адекватен съвет, оправдава възможността за грешка. За това има и други потребители да потвърдят/отхвърлят мнението .

Идеята според мен е главно да се подпомогнат новите потребители да се ориентират по-бързо в сайта. То е ясно, че след няколко месеца висене, няма да имаш нужда рейтингова система да ти казва кое мнение “тежи” и кое не, но до тогава не се знае колко безумни съвета ще получи новият потребител и после ще вика : “ама на мен в ББ-тийм така ми казаха...”. Ясно е, че винаги ще има лични пристрастия - това няма как да се избегне.

Мнението беше редактирано от Мартин на 12.02.15 11:00.

Мисля, че е уместно да включим и ролята на препоръчването на теми в случая. Как виждате тази функция, която е видно, че е задушена от подкрепянето на постове в рамките на темата, но все пак?

13.02.15
23:20

Лично мое мнение ... Лайковете са добра идея , но гледам как напоследък те се превръщат във “определение” за “одобрение” на даден човек , че е кадърен да е част от форума , че тренира повече от другите , по - добре и т.н. и някак си се губи смисъла от подкрепата и общата цел на сайта - именно да си помагаме със съвети , мнения и т.н.
Виждам как определена групичка от хора се съветват , харесват и т.н. и не ми прави чест как по - опитните “затапват” и “заобиколно обиждат” по - неопитните  ... и този коментар като се хареса от всички негови авери човека отсреща съжалява , че е влязъл въобще ...
Малко “кифладжийска” работа се получава понякога , но все още има хора , които с търпение и съвети помагат на по - неопитните а не се правят на “отворковци” и т.н. :)
Без обиди , но лично мое мнение !

14.02.15
15:52

Марто и Боби, рейтинговата система като цяло няма да реши проблема с безразборното лайкване, а просто ще чеше егото на “Х”, че има по-висок рейтинг от “Y”.

И с рейтингова система, и без рейтингова система, “А” ще си лайква наред, за да отбележи, че е видял/прочел дадено мнение, “В” ще си лайква И защото “С” му/й е приятел, “D” ще подкрепя мнение на “E”, защото в предната тема “E” е подкрепил мнение на “D” и така по пързалката... А пък “F” няма да подкрепи иначе смислено мнение на “G”, само защото “G” и “H” не се понасят, а “F” е приятел с “H”...

Нещо повече, рейтинга не само, че не решава проблемите, а ще доведе нови. Приятелските кръгове ще си оценяват мненията по между си с най-високите оценки (ако отидем на тази опция), или просто ще се лайкват взаймно на общо основание, ей така, просто за да си вдигат рейтинга един на друг. Т.е. не само не решаваме проблемите, а си създаваме нови. Освен това, самите критерии за рейтинг са доста мъгляви и противоречиви, а при невнимателен подбор може да стане така, че рейтинговата система всъщност повече да обърква и подвежда, отколкото да помага в ориентацията на новите. И да си остане, както вече казах, средство за чесане на егото.

Някой умен човек беше казал, че гениалните неща често са прости. Не разбирам защо се подминава простичкото, ефективно и лесно за въвеждане решение с анонимност на гласовете, а се търсят сложни схеми с рейтинг, тежест, бройка, критерии за тях, спорове и несъгласия доколко са правилни те и т.н... С анонимност Ронката няма да лайква наред само за да се отбележи, че е видял/прочел, просто защото това няма да се вижда. Като не мога да видя кой ми е харесал мнението, няма как да търся негови, за да ги лайквам за благодарност. А смислените мнения ще си получават лайковете, без значение с кой се води спора.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.02.15 15:54.

14.02.15
19:52

казано от Veso Pervazov на 14.02.15, 15:52:

С анонимност Ронката няма да лайква наред само за да се отбележи, че е видял/прочел, просто защото това няма да се вижда.

Аз не лайквам, за да го вижда някой, а защото ме кефи :D
И с анонимност наистина ще е по-добре, поне за мен, защото никой няма да се отчайва като види мнение, лайкнато от мен :D

Пак ще се знае, че си ти Ронка, аз даже не проверявам понякога ;) И това не е нещо, с което трябва да се гордееш ;)

14.02.15
20:27

казано от Херцог Трън на 14.02.15, 20:12:

Пак ще се знае, че си ти Ронка, аз даже не проверявам понякога ;) И това не е нещо, с което трябва да се гордееш ;)

Аз не се гордея с това :)
А пък и не виждам какъв е проблемът, щом го има като опция и не преча на никой.

И аз обичам да лайквам наляво и надясно! :D Виновата! (blush)
Лайквам, заради описаната тренировка, щото като цяло доста се впечатлявам от големите бройки и килограми. Лайквам, заради интересно хранене, ма то на мен манджа ли е, все ми е интересно! :D Но най-обичам да лайквам, постовете, в които някой бъбри и за това как е протекъл денят му. Явно си падам малко воайор! :D Лайквам снимки, лайквам клипове, лайквам песни, лайквам цитатите, които напоследък пускат някои момичета!... Лайквам и пълни глупости понякога, ама това е начинът да кажа буквално “Взе ми го от устата!”, за поста на някой изпреварил ме в дадена дискусия! :D
Абе - всичко лайквам! :)
НО не очаквам нищо обратно!
И ми харесва идеята за анонимните лайкове!
`Щото така ще мога да лайквам още повече! :D :D :D

Мнението беше редактирано от Златина Цонева на 14.02.15 23:22.

15.02.15
00:08

Ако това въобще е проблем, анонимното гласуване го решава, наистина :D

15.02.15
00:35

казано от Vic на 12.02.15, 10:34:

Ако някой има опит във форуми, където е въведена тази опция, може да сподели впечатления.

Гого беше направил прилична система с репутации в Дао-то, поне за едно време де. Нямаше шанс, поне не много голям( :) ) за приятелска подкрепа, имаше и отрицателни оценки, всеки можеше да оцени всеки, оценяваха се конкретни мнения, като имаше дневен лимит и за получените репутации, обосновка задължително, както и времеви интервал за повторно променяне на репутацията на даден потребител от един и същ човек. Ако се помисли за усреднен вариант между лайковете, репутацията на потребител и препоръки на тема ще има най-висока степен достоверност на оценката. Поне доколкото това е възможно в такъв вид общуване.
Липсата на рейтингова или каквато и да била оценителна система на мненията и потребителите донякъде пречи на неопитните в преценката на кого да се доверят за съвет или помощ, чии знания реално са доказани и проверени от форумното общество, на преценката на кого е добре да се вярва и писанията на кои хора не трябва да бъдат вземани веднага за чиста монета.

15.02.15
12:49

Аз лично си оставам на принципа
Харесва ми даден дневник , мнение , тема и прочие - пиша коментар , че ми харесва !
Ако не ми хареса - отминавам го или казвам , че не съм съгласен ...
Пак повтарям , нека сайта не се превръща във тип Instagram , защото смисъла от цялата цел за помощта изчезва ...
А до това със анонимността и приятелските кръгове няма да реши проблема със съпричастното харесване на било то добри или напълно безсмислени мнения и прочие ..
Относно до Ронката - Не ми прави чест да го товарите така относно харесването , защото той отдели време да пусне 1 мнение дори и на мен , още в началото на дневника ми :) , дори сега да не хареса мнението ми защитаващо него няма да му се обидя :) :D . А дали му прави кеф да харесва безразборно или не - негова си работа не пречи на никого , но нека не забравя , че коментара най-помага :)

Мнението беше редактирано от Радо на 15.02.15 12:52.

25.02.15
12:11

Скъсах се да “лайквам” в тази тема, нека да има какво толкова, според мен не влияе по никакъв начин на функционалността на форума, а пък е  забавно някакси :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1