Дневник за едно изчистване

Темата е заключена.
Прескочи до:

19.02.15
11:40

Според мен идеята на автора на дневника е, да покаже, че калорийният баланс не е статичен /което е така, разходът варира в зависимост от ендокринната система и активността/ и, че видът на храната се отразява на този баланс /а може би и на усвояването на калориите/

Проблемът е, че ние смятаме априорна информация - калории преди усвояване. Ако различните храни се усвояват различно или упражняват осезаемо влияние върху енергийния разход, то нашият баланс ще е грешен, а иначе истинският баланс си остава верният и причината за отслабване /законите на термодинамиката не са шега/  Въпросът е доколко е вярно това - за усвояването и  влиянието върху термогенезата. Друг въпрос е доколко едно тяло има адаптивни способности в краткосрочен план, да се нагажда според калориите, за да поддържа хомеостазис /забавяне на метаболизъм при отслабване, ускоряване при сериозно хранене/. Някои хора може да са по - адаптивни от други, но в дългосрочен план калориите побеждават.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 19.02.15 11:42.

19.02.15
11:45

Не знам Весо. Аз само ям, тренирам, описвам, тегля и качвам снимки. И аз съм изненадан от рязката промяна в килограмите. Чак такова нещо не съм очаквал. За себе си нямам обяснение. Водната задръжка изглежда логично, но това само доказва, че храненето с боклуци води до повишаване в килограмите освен с омазняването и със задържането на вода, което пак опира в крайна сметка до тегло, кантар, форма, усвояване на храната и т.н.
Поне аз благодаря за последните коментари на Петко и донякъде на твоите. С определена дискусия може да се стигне до истината. Някои хора нарочно ги блокирах поради факта, че с тях просто не се получава никакъв диалог. Знаят само да повтарят едно и също, което е тъпо, дори малко от малко не се замислят над нещата...
Вие сте тези, които разбират. Кой съм аз, че ще противореча на законите! Продължавам с теста...

19.02.15
11:51

Брей, намери се още един човек, с който може да се води дискусия! Лъчезар, благодаря за коментара! Добре си схванал идеята ми.

19.02.15
12:36

Че това още в началото ти го обяснихме, че приети калории и усвоени калории са различни неща и затова баланса не се определя само по формули.

казано от Queen Cobra на 19.02.15, 11:40:

Храните метаболизират по различен начин. Това е факт и никой не го оспорва.

Не храните, а макронутриентите метаболизират различно. Храните първо се разграждат, преди да почне усвояването им.

150 гр.  пържола и 1/2 шоколад  - много ясно, че 1/2 шоколад със всичката си захар вътре ще ти покачи телесните мазнини повече, както и мазнините в черния ти дроб.

Не е много ясно. Сами по себе си нищо няма да ти покачат. Захарта не покачва автоматично мазнините. Може първо да се ползва по предназначение - за енергия или попълване на гликогена. От друга страна, в месото има мазнини, нали? Докато захарта първо трябва да се конвертира, то мазнините могат директно да се складират в депата. И те ще се отидат там, ако има налични въглехидрати, понеже тялото първо ползва тях за енергия, а мазнините си ги оставя за после.
Така че в този пример, дето даваш, не е много ясно кое от двете ще покачи мазнините ;) Но това реално е без значение.
Дори ако в момента няма нужда от тази захар (или мазнина) и веднага се складира в депата, това не значи, че накрая на деня (или седмицата) ще си с повече мазнини. Нищо не пречи след това тази мазнина да бъде извадена от депата и изгорена, ако си на дефицит и не ти достигат калории. Това е динамичен процес и да се каже, че еди коя си храна покачва мазнините е глупаво и невярно и понякога води до много хранителни разстройства и фобии. Телесните мазнини ще ги покачиш само ако поддържаш постоянен излишък на калории. И по същия начин ще ги изгориш, ако си на дефицит, без значение дали си ял шоколад или не.

Мнението беше редактирано от Петко К на 19.02.15 12:37.

19.02.15
13:26

казано от Петко К на 19.02.15, 12:36:

...

Ето това мнение ако мога да го оцветя не в оранжево, а направо в червено!!! Казва кратко, ясно и синтезирано всичко, което се опитваме да обясним на Иван от месец и нещо насам...

19.02.15
14:50

Да попитам Петко - това описаното по-горе не означава ли, че етикетните калории нямат нищо общо с усвоените, а пък усвоените са напълно различни между макронутриентите?

19.02.15
16:12

Ще се окаже накрая, че говорим за едно и също нещо, но по различен начин. И аз наистина не знам дали ще издържа експеримента докрай. Чувствам се непрекъснато гладен и с киселини в стомаха, а хранопровода ми изгаря сякаш от време на време. Започнах да се наливам с вода, когато усетя глад и наистина ще се побъркам.

19.02.15
16:20

Метай пържолете на скарата, слагай ракията и да се зафатаме ! :D

казано от Ivan Vasilev на 19.02.15, 16:12:

Ще се окаже накрая, че говорим за едно и също нещо, но по различен начин. И аз наистина не знам дали ще издържа експеримента докрай. Чувствам се непрекъснато гладен и с киселини в стомаха, а хранопровода ми изгаря сякаш от време на време. Започнах да се наливам с вода, когато усетя глад и наистина ще се побъркам.

Гладът не е проблем, с него се привиква бързо, вече за другите неща сам ще си прецениш дали си заслужава, ясно е че ще качиш доста до края на експеримента, също толкова ясно е и че няма да изпикаеш каченото, 2-3 дни след приключването му, смятам, че и 80 кила да станеш пак няма да убедиш никого в правотата си, както и никой няма да успее да те убеди, че грешиш, защото експериментът ще оправдае очакванията ти. Ако решиш да продължиш с експеримента прецени кои храни ти влияят най-зле и ги замени с други, все пак има “джънк” и “джънк”, според това как се чувстваш избери по-малкото зло :).

19.02.15
18:08

казано от Владимир Димитров на 19.02.15, 16:30:

Гладът не е проблем, с него се привиква бързо

Спомням си преди 2 години, когато започнах да се храня чисто, че първите 2 седмици изпитвах ужасна нужда от сладко. Но това ми се струва в момента като детска игра като го сравня с това непрестанно чувство на глад. Не знам дали е заради продължителното време през, което не съм карал инсулина ми да кръжи из небесата. Може би в момента изпитвам същото нещо, което изпитват онези, които цял живот са се хранили по този начин и чийто инсулин е постоянно висок. Не знам и преди как съм го карал, но никога не съм изпитвал такъв глад. Днес чак не ми се тренира изобщо! Спи ми се, тъпо ми е, нямам настроение. Скатавах на работата. Иде ми ей така да се кльопна пред ТВ-то с една тава фъстъци и да зяпам телевизия докато заспя пред екрана. Мъка си е с това хранене. Човешкият организъм е униклана машина щом и на това съм бил свикнал!

19.02.15
18:37

Петко К,  благодаря за поправката. Изобщо не съм се изразила ясно.
Точно макронутриентите метаболизират.
И да, не се изразих правилно - за покачването на мазнини. Мисълта ми беше за вредата от захарта и джънка (разбирай глюкозо-фруктозен царевичен сироп), които съдържат фруктоза около 50% и двете. Които със сигурност са по-вредни от пържолата за набавяне на калории при равни други условия.
Понеже не съм специалист, за да го обясня добре, поствам извадка от специалисти. Има и много други, но тези изразяват това, което искам да кажа :)

1. Author: Jonny Bowden
Fructose also turns to fat much more easily than other sugars, a fact demonstrated by recent research from the University of Texas Southwestern Medical Center. Researcher fed healthy people breakfast drinks containing three different “sugar combinations” followed by a carefully controlled lunch. They did this over several weeks. In one test, the breakfast drink contained 100% glucose; in another the drink was half glucose, half fructose (which is what you’d find in ordinary sugar). In the third condition, the subjects got a drink that was 25% glucose and 75% fructose.
The researchers were interested in two things, both of which should interest you. One, they wanted to measure how fast the sugars in the drink turned to fat in the liver. Two, they wanted to see how that morning sugar-meal influenced how people metabolized foods eaten later in the day (for example, lunch).
The findings were disturbing. For one thing, the researchers found that fructose got “made” into fat way more quickly than other sugars. And for the second thing, they found that when fructose was eaten with fat (for example in any junk food snack you can name) the fat was much more likely to be stored rather than burned.
“Our study shows for the first time the surprising speed with which humans make body fat from fructose”, said lead researcher Elizabeth Parks, PhD.

2. Автор Dr. Richard Johnson, chief of the Division of Renal Diseases and Hypertension at the University of Colorado

All Calories are NOT Created Equal

Perhaps one of the most powerful details to emerge from Dr. Johnson’s investigations is that the old adage “a calorie is a calorie” is patently false. Furthermore, the idea that in order to lose weight all you have to do is expend more calories than you consume is also false…  The research clearly demonstrates that even if you control the number of calories you eat, if those calories come from fructose, you are at increased risk of developing metabolic syndrome, or prediabetes, which includes:

Insulin resistance
      Fatty liver
      High blood pressure
      High triglycerides

Conventional thinking tells us that metabolic syndrome is the outcome of obesity, which is simply the result of eating too many calories and not exercising enough. The idea that this is incorrect continues to be met with great resistance.

However, Dr. Johnson’s research shows that a high fructose diet is the key to developing metabolic syndrome, and as soon as you throw fructose into the mix, “calories in versus calories out” is no longer a functional equation…

Fructose Metabolizes Differently than Other Sugars

Fructose is a sugar, just like glucose. But when it’s metabolized, it’s actually very different from glucose, and this makes all the difference in the world in terms of weight and health.
  While all cells use some energy in the process of metabolizing food, whether it’s fat or sugar, fructose uses up so much energy that the cell becomes energy-depleted. As a result, the cell stops functioning normally and starts to develop an inflammatory response, also known as oxidative stress.
  In a nutshell, a high-fructose diet causes chronic inflammation in your body, which glucose does not do.
      “We found that when the energy is depleted… the ATP levels fell (ATP is our energy source). The ATP that had been consumed broke down. Suddenly, a substance called uric acid formed. Uric acid is the substance that we know can cause gout, but it’s been long associated with obesity… It wasn’t really thought that the uric acid might have a role in obesity. This was a big challenge, because no one really wanted to believe that, but what we were able to show is that uric acid can actually stimulate fat accumulation in cells through this process of working on the mitochondria where the ATP is made,” Dr. Johnson explains.

Иване, ако смяташ да продължиш още експеримента с кофти храната, защо не проучиш за Алкамин и да си го купиш?
Предполагам, че в момента средата в организма ти е адски киселинна заради тази храна - прекален прием на захар, глутен - все киселинни храни.
Алкаминът поне би спомогнал да вдигнеш pH до по-нормални граници и евентуално да предотвратиш киселините.
Би трябвало да повлияе, ако взимаш алкамин на гладно.

19.02.15
19:57

Вероника, благодаря за съвета, но се чудя. Ако стане непоносимо може да си взема. Не искам да взимам нищо допълнително, защото искам да е максимално близо до потреблението на масовия потребител. А и защото това би помогнало върху усвояването на храната, а точно това не го целя. Целя с кофти храна да създам такава среда, че да ми е зле и да трупам и мазнини и вода, т.е. да наруша това усвояване, оттам пък да покажа, че това какво пише на етикета и това, което ще се усвои пък също може да бъде манипулирано чрез системно лошо хранене. Което пък в крайна сметка ще доведе и до покачване на килограмите. Все пак и няма да бъда кой знае колко продължително на това хранене.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 19.02.15 20:00.

19.02.15
20:06

Между другото...сетих се :D Аз нали си правих изследвания преди няколко седмици. Що не взема да си пусна пак едни кръвни към края на периода с джънка и да ги сравним? :)

19.02.15
20:09

казано от Queen Cobra на 19.02.15, 18:37:

Уау!!! Щом е на английски, значи е яката работа! Cool! Ако преведа някое от изказванията на д-р Емилова, това ще им придаде ли повече тежест?
Преразказ на изследване, с ограничено приложение и свободно тълкуване, което на всичко отгоре ако вникнеш, ще видиш, че не касае темата, с нищо не допринася в спора, а и по никакъв начин не противоречи на казаното от Петко. Но пък е на английски и от чужд сайт... :D

Иване, да, така е... Обаче малко ти съчувствам и заради това се включих. :)
Все пак, ти си преценяваш колко дълго ще го правиш и как. :)

ПП: Киселинната среда е гадно нещо и предразполага към проблеми.
Тогава, можеш да вземеш алкамина след приключване на втори етап. :) Паралелно с хубавата храна (много зеленчуци яж после). Тъкмо ще можеш да измериш pH след джънк-а и да се следиш как го вдигаш постепенно. :)

Съжалявам за отклоняването от темата.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 19.02.15 21:05.

19.02.15
21:06

Ми .... да на английски е...
За съжаление това е езикът на водещите нации в науката. А не българският.
И за съжаление водещите изследователи са Хамериканци -  а не българи.
И пак съжалявам, но в САЩ към университетите има изследователски центрове, тук - няма да коментирам.

И не мога да разбера от къде на къде ТИ смяташ, че аз искам да противореча на Петко ??!!!
Поясних мисълта си, че богатото на бяла захар и царевичен сироп меню на Иван, ще му донесе повече вреди, отколкото ако си набавя калории от други източници и то по-бързо ще му нанесе тези вреди и накратко в тези извадки описват защо.
Ще ме извиниш, но този някой си д-р http://www.foodaddictionsummit.org/presenters-johnson.htm , който е работил на висши постове в най-големите изследователски центрове в САЩ, със стотици публикации, експерименти и т.н., ми вдъхва повече доверие от неизвестният ми Весо Первазов от форума. Искрено се извинявам, ако зад този псевдоним стои някой професор, който по-добре разбира нещата.

19.02.15
21:19

Вероника, ако знаеш все пак понякога колко ми е вкусно няма да ми съчувстваш толкова. :D Открих нова комбинация - нектар с пържени фъстъци - кефи ме на вкус. :D

20.02.15
02:11

Queen Cobra, първо, зад името Весо Первазов стои обикновен човек, а не професор и поради тази причина никъде не съм си позволил да използвам определението “някоя си” относно въпросната д-р Джонсън, нито съм помислял да оспорвам познанията й. Ако виждаш нещо различно някъде в коментара ми, посочи го.
Второ, никой, нито в този дневник, нито в темата, довела до този спор, не коментира и не оспорва вредата от прекомерна фруктоза. Доколкото схващам идеята, коментира се разликата между калория от месо и калория от захар кати източник на енергия и разликата в натрупването на мазнини от двете. Е съжалявам, ама особена разлика няма и това е което обяснява Петко и маса народ от повече от месец насам. И в този смисъл изследването не казва нищо по-различно. Така че, ако целта ти е да доказваш обратното, не е това правилното изследване. Ако идеята е да пълниш темата с плява, тогава ОК.

казано от Queen Cobra на 19.02.15, 21:06:

Поясних мисълта си, че богатото на бяла захар и царевичен сироп меню на Иван, ще му донесе повече вреди, отколкото ако си набавя калории от други източници и то по-бързо ще му нанесе тези вреди и накратко в тези извадки описват защо.

Ако под “вреди” имаш предвид метаболитен синдром и диабет, то да, изследването казва. Обаче понеже говорим за други неща, а и ти привеждаш изследването като довод към предния си пост, можеш ли да ми посочиш къде то показва това:

150 гр.  пържола и 1/2 шоколад  - много ясно, че 1/2 шоколад със всичката си захар вътре ще ти покачи телесните мазнини повече, както и мазнините в черния ти дроб.

Виж, по принцип те смятам за човек със сериозни познания в различни аспекти на спорта и здравословния начин на живот, обаче не за първи път (по спомени) залиташ по материали в нета, които или не си чела внимателно, или не си осмислила добра в контекста на темата. Това не ти носи позитиви, а напротив, прави така, че познанията ти да “олекват”. В този смисъл приеми предния ми коментар не като заяждане, а като добронамерена критика. ;)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 20.02.15 02:13.

Според мен въобще не “олекват”, когато става въпрос точно за това. От доста време събирам информация от различни изследвания, които съм срещал, всякакви статии, семинари и т.н, не твърдя, че е 100% достоверна, но все пак ще си позволя да напиша някои неща, които са ми направили впечатление: Според изследване от 1950година, при което плъхове, подложени на ВВД с отрицателен калориен баланс, в края на експеримента в действителност са по-леки, но със значително увеличен процент подкожни мазнини, друго проучване: в рамките на 44 дни отново плъхове, този път 2 групи, са хранени с еднакви калории, само че първата група с 67%въглехидрати и 13% мазнини, а втората 67% мазнини и 13% въглехидрати. След 44дни първата група тежали средно 282гр при 23% подкожни мазнини, а втората 252гр при 9% подкожни мазнини. При прилагането на този експеримент при хора резултатите са сходни.

20.02.15
06:32

Ден 48 (5-ти) - 74,4 кг.
Весо, хомеостазата май се обади. :D

Закуска:
60 гр. бял хляб - 160 ккал.
30 гр. лютеница - 44 ккал.
100 гр. шоколад Milka Strawberry Yoghurt - 557 ккал.
200 мл. 100% ябълков сок “Филикон” - 84 ккал.
Общо: 845 ккал.

Обяд:
пилешко филе 150 гр. - 285 ккал. (простете ми, но трябваше да сложа нещичко, което да спре глада ми)
салатка - 20 ккал.
100 гр. бял хляб - 267 ккал.
500 мл. кока-кола - 226 ккал.
Общо: 798 ккал.

Преди и след тренировка:
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
2х30 гр. протеин Scitec Whey Superb - 220 ккал.
1 банан (132 гр. - без кората) - 118 ккал.
Общо: 418 ккал.

Вечеря:
3 кебапчета х 50 гр. - 150 гр.  - 362 ккал.
50 гр. лютеница “Олинеза” традиционна финна - 73 ккал.
60 гр. бял хляб - 160 ккал.
400 мл. 100% ябълков сок “Филикон” - 168 ккал.
50 гр. пържен фъстък Нътлайн - 306 ккал.
Общо: 1069

Общо за деня: 3130 ккал. + 4 л. вода.

Тренировка: Гръб

Набирания широк надхват - 4х12
Дърпане на скрипец зад врат - 4х8 със 70 кг.
Гребане с щанга - 4х10 със 70 кг.
Дърпане на хоризонтален скрипец - 4х8 с 90 кг.
Пуловър на горен скрипец за разтягане в края на тренировката - 4х14 с 50 кг.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.02.15 22:48.

20.02.15
08:24

казано от Владимир Димитров на 20.02.15, 02:46:

Според мен въобще не “олекват”,

Ти прочете ли относно КАКВО и по КАКЪВ повод съм написал, че олекват???

От доста време събирам информация от различни изследвания, които съм срещал, всякакви статии, семинари и т.н,

Чудесно! Значи трябваше да имаш далеч по-добри познания от тези, които показваш.

Според изследване от 1950година, при което плъхове, подложени на ВВД с отрицателен калориен баланс, в края на експеримента в действителност са по-леки,

което потвърждава КБ на 100% нали?

но със значително увеличен процент подкожни мазнини,

което така или иначе никой тук не подлага на съмнение и не оспорва. Затова и казах на Иван да държи протеина над определено ниво, далеч преди ти да се появиш в темата.

друго проучване: в рамките на 44 дни отново плъхове, този път 2 групи, са хранени с еднакви калории, само че първата група с 67%въглехидрати и 13% мазнини, а втората 67% мазнини и 13% въглехидрати. След 44дни първата група тежали средно 282гр при 23% подкожни мазнини, а втората 252гр при 9% подкожни мазнини.

Дай линк към това изследване. Дотук не виждам инфо какво е било входното тегло на двете групи, има ли изменение и в каква посока. Щото, отново, промяната в композицията никой не я подлага на съмнение.

При прилагането на този експеримент при хора резултатите са сходни.

Дай да ги видим тези данни. Щото едно изследване показвало не знам какво си, но милион други показват обратното. Изобщо прехвърлянето на резултати от гризачи върху хора може да е ОК за вирусологията, но е доста спорно откъм хранене, дори и според научните среди. По аналогичен начин тръгва и най-голямата психоза и заблуда относно холестерола. В средата на 19 век Аничкиов хранел зайци с храни, богати на холестерол и направил “фундаментален” извод. Понеже храната на зайците, нали разбираш, нормално е богата на холестерол. :D Със същия успех е могъл да храни котки с трева, просто така, за да ги види колко ще изкарат... Но това е друга тема, а и доста обширна, надявам се схвана мисълта. Простия въпрос е ти гризач ли си?

За лично мое съжаление установявам, че първоначалните причини, заради които Иван започна този експеримент, в момента са доста размити и преплитащи се.

В другата тема (Калориен баланс - тема за спорове), ако не се лъжа (моля, поправете ме), Иван започна експеримента, за да докаже твърдението си, а то е:

Ако при Х калории качва тегло (т.е. ако Х калории са положителен калориен баланс), то:
- ако Х калории идват от джънк фууд, то Иван ще качи тегло;
- ако Х калории идват от чиста храна (месо, зеленчуци, яйца и т.н.), то Иван ще свали тегло.

Тоест, Иван отричаше теорията за калориен баланс, а именно: ако приетите и усвоени калории са повече от изразходваните, то ще качваш тегло и обратното.
В началото изобщо не ставаше дума с какви темпове ще се качва/сваля, как ще се чувства при единия и другия режим.

Ние (тези, които се противопоставят на Иван) не сме твърдели, че няма значение от какво идват калориите! Просто смятаме, че е абсурдно да отричаш нещо, което е доказано и работи.

Както се вижда до тук, Иван на + калории с чиста храна НЕ свали тегло (както първоначално твърдеше).
Да, Иван на + калории с лоша храна качва повече тегло (сравнено с + калории чиста храна), но това не си спомням да е било обект на спорове.

Т.е, от експеримента на Иван до тук, ЛИЧНО ЗА МЕН, той доказа, че не е прав в това, което ПЪРВОНАЧАЛНО твърдеше. :)

Все пак, Иване, аз те поздравявам за упоритостта и последователността в личните си цели. Това си е важно качество.
Не искам да споря повече - нямам нищо против нито теб, нито експеримента ти (който на мен не доказва нищо), дори ми е интересно. Ще продължа да те следя, за да видя до къде ще се развият нещата.

20.02.15
09:58

казано от Veso Pervazov на 20.02.15, 02:11:

въпросната д-р Джонсън,

Д-р Ричард Джонсън е мъж и явно доста титулуван доктор, но явно показва, че не си обърнал внимание на статията с биографията му.

Е съжалявам, ама особена разлика няма и това е което обяснява Петко и маса народ от повече от месец насам. И в този смисъл изследването не казва нищо по-различно. Така че, ако целта ти е да доказваш обратното, не е това правилното изследване. Ако идеята е да пълниш темата с плява, тогава ОК.

Нямам за цел да доказвам обратното, Петко много правилно ме поправи, тъй като се бях изразила крайно необосновано.
Не, не казвам нищо по-различно, тъй като не искам да участвам в безсмисления ви спор.
Темата е далеч от “плява” поради следните 2 причини:

1. подкрепя някои от твърденията на Иван, че “1 калория не е калория” за човешкия организъм и хранителните вещества от различни източници се усвояват различно от организма. Всички са съгласни, че захарта е вредна и сегашното меню на Иван- богато на захар- ще му навреди, но точно този изследовател (и доста други, разбира се) ОБЯСНЯВА ЗАЩО ИМЕННО СЕ СЛУЧВА ТОВА. В  една  лекция
прекрасно научно обяснява неведомите ЗА МЕН биохимични пътища по който се метаболизират различните въглехидрати. А именно, че фруктозата не  “отива” за енергия към клетките, както глюкозата, а се “превръща” в мазнини в черния дроб, предизвиква неалкохолна мастна стеатоза на черния дроб, “лош” холестерол с ниска плътност и излишни подкожни мазнини. Както и в процеса се отделя пикочна киселина, която си води своите странични ефекти.

2. Смятам, че подкрепя извода на Иван, че докато се храни ПРЕДИМНО (макар че и преди храненето му включваше захар) с “чиста” непреработена храна с комплексни въглехидрати, качва бавно и контролирано тегло с минимални странични ефекти. От дните, в които започна да употребява големи количества рафинирана захар, получи доста странични ефекти и качи килограми- било мазнини или вода. Изводът, който аз лично си правя е, че при хранене в излишък с добре балансирана диета с комплексни въглехидрати , разбира се - ще повиши теглото си, но ще качва по-бавно мазнини и с по-малко странични ефекти.

и ти привеждаш изследването като довод към предния си пост

Не. Бях критикувана, че публикувам изследване на чужд език от некомпетентен и компроментиран източник, чието съдържание не разбирам. Което, за щастие, мисля, че не е вярно и имам право на дуплика. ;) Както казах, и както всички знаем, наука се прави на английски и предимно в САЩ. Така  че трудно ще ти намеря качествен български еквивалент.

Виж, по принцип те смятам за човек със сериозни познания в различни аспекти на спорта и здравословния начин на живот,

Сърдечно благодаря, надявам, се да си запазиш доброто мнение.

обаче не за първи път (по спомени) залиташ по материали в нета, които или не си чела внимателно, или не си осмислила добра в контекста на темата. Това не ти носи позитиви, а напротив, прави така, че познанията ти да “олекват”.

Не съм тук за търся позитиви или да събирам лайкове за мненията си.
Целта на включването ми е да насоча вниманието на Иван и на други заинтересовани личности към недискутиран аспект от темата за “усвояването” на хранителните вещества - а именно- източникът на въглехидрати в диетата, който не е маловажен, и желание да разширя нечии кръгозор от познания.
Дали мнението ми “олеква”, ще прецени всеки за себе си дали е научил нещо ново и дали е събуден някакъв интерес към този аспект на храненето.

В този смисъл приеми предния ми коментар не като заяждане, а като добронамерена критика. ;)

Разбира се ;)

20.02.15
10:33

Вероника, не забравяй, че в “чистото ” си хранене включвах и шоколад, 3 в 1, а понякога и макарони и тортичка. Поне аз вярвах, че шоколада не би трябвало да се отрази и че макароните и тортичката ще успявам да ги изгоря в дните за тренировка, но може и да съм се лъгал. Влючвах ги тези храни, за да компенсирам с парите, че си е скъпичко чистото хранене. Не мога да твърдя, че ако ги нямаше резултата щеше да е различен, не би било коректно. Трябва да имаме предвид и това, че тренирам също така и то тренирам с много за мен тежко, както и това, че от много време насам не ми се беше случвало да съм редовен в дните ми за крака. Има си фактори, които влияят и за едно сериозно проучване биха се взели предвид. Тука нещата са г/д и поне засега показват разлика сериозна от хранене до хранене в темпа на качване, което всъщност и беше основната ми идея - че вероятно ще има около 1000-1500 ккал. разлика. Истината вероятно ще се окаже по средата, но е добре да изчакаме поне още 2-3 седмици, да кача на 3650 ккал, да видим темпа ще се ускори ли, ще остане ли същия, хомеостазата ще се обажда ли и т.н. После ще опитам да направя едни графики, калории, въглехидрати, кръвни изследвания и т.н. Да е пригледно.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.02.15 10:36.

20.02.15
10:38

Според мен трябваше освен теглилката, да си направиш и кръвни изследвания и  урина - т.нар отпадни продукти - креатинин, белтък, урея и пр. преди и след всеки етап. Както и изследване на чернодробни ензими и хормони. Разбира се, това а си пари, но смятам, че така най-добре би разбрал как храната въздейства върху тялото ти,  “хомеостаза” и т.н.

20.02.15
11:28

Ами аз си правих кръвни изследвания и на урината на 20-тия ден от експеримента. Помня, че имам кръвна картина, общ белтък, кръвна захар, албумин, лош, добър холестерол и триглицериди. В края на миналата година, мисля че ноември или декември имам подобни, но нямам разбивка на холестерола, а само общия, но пък имам асат и алат. Та мисля, че без да съм го замислял има доста матриал. :)

20.02.15
11:55

Супер! След края пак си направи и ще имаш база за сравнение.
С тези шоколади, бял хляб, 3в1, боза, кроасани, нектари и пр. ме убиваш :) Усещам как целенасочено вървиш към диабета и подаграта :) Умен човек си, не се жертвай в името на експеримент, чийто резултат няма да ти признаят. Надявам се  след “експеримента” си направиш едно чисто детоксикиращо меню :) Като цяло смятам, че ще излезеш по-дебел и в по-лоша форма след третата част на експеримента.
Тренировките ти са кратки и не особено тежки ( като % МП) и не са с особено голям енергоразход, липсва ти аеробно натоварване и не са се променили от самото начало на опита, така че смятам, че в случая наистина всичко зависи от храната.
Лично за мен разлика от 1 до 1.5 кг в зависимост от кантара, не са от значение за фундаменталния резултат и са в рамките на статистическа грешка.

20.02.15
12:13

.

Мнението беше редактирано от Mario Zahariev на 20.02.15 18:14.

Mario Zahariev, аз пък директно подминавам мнения, написани при ниво на грамотност като твоето.
Нека и аз да съм олигофрен, но такъв човек определено не е в позиция да ми говори за знания.

Та в този ред на мисли предлагам - хайде да не дефинираме кой е превзет и кой е вбесен. Това няма как да ни заведе до полезен разговор. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.02.15 12:31.

20.02.15
13:00

“лично аз на три дни изяждам по над 8000kcal от шоколад бисквити и кексове и кво ли не сладко “

Ти да не си Чарли от филма “Чарли и шоколадовата фабрика”?

Мнението беше редактирано от Радо на 20.02.15 13:01.

20.02.15
17:27

Радо, все пак зависи точно от какво са тия калории. Това в момента го изпитвам на гърба си. Един кроасан имаше към 350 ккал., а изобщо не може да храни това нещо. Ако менюто му е изпъстрено само от подобни храни нищо чудно да минава и 8000. Прибави и това, че след около час след подобна храна изпитваш вълчи глад. Друг е въпроса, че “нищо му няма”. Може в момента нищо да му няма осезаемо, но не знам дали си е гледал изследванията и какво показват те, а в дългосрочен план съм убеден, че от “нищо ми няма!” ще стане “оле, какво ми стана?!”.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.02.15 17:28.

казано от Mario Zahariev на 20.02.15, 12:13:

90 % от хората се хранят по тоя начин вие мy говорите че той за две седмици и то дори не яде кой знае колко боклуци щял да хване не знам си какви болести изследвания да си правел. лично аз на три дни изяждам по над 8000kcal от шоколад бисквити и кексове и кво ли не сладко еми нищо ми няма и чиста много добре . такива мнения като не вероника ме вбесяват супер превзети.  са ще ме помислите за олигофрен но знанията ми и резултатите ми говориш друго също и на хората които работят с мен

Благодаря за оценката на мненията ми.
По-добре превзети и съдържащи нещо, върху което да се замислим, отколкото - написани неграмотно, плюейки и биейки се в гърдите “кой е по-по-най” (каквото е твоето).
За да те вбеся още малко, марио захариев(умишлено с малки букви), ще добавя, че не винаги негативните влияния от лошата храна (”шоколад, бисквити и кексове”) се появяват на момента (особено, ако организмът е млад). Някои неща стават с години и това, че не забелязваме процеса първоначално, не значи, че той не се случва (това, което е написал и Иван).
Ако искаш се поразрови (да допълниш богатите си знания) и прочети в каква среда виреят лошите бактерии - киселинна или алкална.

Хайде, със здраве. ;)
И много съжалявам хората, които са избрали да се доверят точно на теб (ако визираш, че си им треньор).

20.02.15
18:13

Писах ви от телефона защото не се сдържах а там нямам кирилица и превеждането се случваше с google, не мисля да вода спор с хора който не приличат на нищо но показват големи знания и развиват теории.

Аз не си спомням да съм те обидила в мнението си, особено пък да засягам външния ти вид.
Ще помоля да спазваш условията за ползване на форума.

Това е първо и последно предупреждение от мен.
Също така, ще помоля, ако смяташ да пишеш още нещо, мнението ти да е свързано с дневника на Иван и неговия експеримент.

(Иване, извинявай. Ако кажеш, ще разчистим ненужното ;).)

казано от Mario Zahariev на 20.02.15, 18:13:

Писах ви от телефона защото не се сдържах а там нямам кирилица и превеждането се случваше с google, не мисля да вода спор с хора който не приличат на нищо но показват големи знания и развиват теории.

Не е нужно да обиждаш хората, освен всичко друго и сега имаш много грешки в изречението.

20.02.15
18:30

казано от Вероника Налбатска на 20.02.15, 18:19:

Принципно, ако продължи спама - да, няма да е лошо. Иначе, засега може да останат и тия мнение, че ме забавлява ръкописа му. :D

20.02.15
18:45

казано от Mario Zahariev на 20.02.15, 18:13:

Моля те господин Шололадко , покажи ни ти на какво приличаш и тогава ще ти се ” преклоним ” пред марципановата ти физика.
Не си позволявай да обиждаш хората в случая една дама , която вдига такива като теб за загрявка.
Относно телефона ти ... Той не ти е виновен , че в час по Български си гледал другаде.

20.02.15
18:58

казано от Ivan Vasilev на 20.02.15, 18:30:

казано от Вероника Налбатска на 20.02.15, 18:19:

Принципно, ако продължи спамЪТ - да, няма да е лошо. Иначе, за сега, може да останат и тия мнениЯ, че ме забавлява ръкописЪТ му. :D

нали искаш спам да става :)

20.02.15
19:04

Мартин, за пълния член убеден ли си? ;) За поправката с “я” мисля, че е ясно защо е допусната грешката. А иначе си намерих друга грешка - “засега” се пише заедно, но не си го повдигнал. ;)

Едит: а...то не е моя, а твоя грешката - засега се пише заедно!

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.02.15 19:11.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1