14.02.15
13:04
Здравейте! Казвам се Иван, на 16 години и половина. Като цяло очаквам да ми помогнете, та нека започна. Тежа 135 килограма, висок съм 1,80, а съм само на 16 години. Ходих на фитнес преди време, сигурно около година и имах стрии само на паласките на корема, но след лятото забелязах, че ми излязоха и под мишниците, а преди около седмица-две няколко и на корема под пъпа. В Понеделник започвам тичане и фитнес, но не искам да ми се появяват други стрии. Как мога да ги спра? А и дали има някакъв начин да се премахнат? Да, знам, че има много теми изписани по тези въпроси, но се надявам да ми отговори някой, които се е справил с някакъв начин с тях. Лятото мисля да си направя нещо от сорта на операция или химическо пилене понеже четох, че помагало. Чудя се и каква диета да започна, наистина бих се радвал да ми препоръчате такава понеже не искам да направя някоя грешка.. Наистина вече се притеснявам за здравето си!
При положение, че си с клинично наднормено тегло още на 16, стриите са ти най-малкия проблем. Започвай да си оправяш храненето скорострелно, това сърце трябва да го използваш още много години.
14.02.15
15:46
Знам го и за това, а именно - затлъстяването. Наистина е проблем, но като гледам вече трябва да се захвана сериозно със тренировки поне да сваля 20-30 килограма и след това да изграждам тяло. А иначе, гладуването решение ли е?
Започни да се храниш балансирано, както и леки (засега) тренировки. Тренирай 3 пъти седмично, цяло тяло, без да се пресилваш, но и без да се подпичкваш. Разхождай се, качвай се по стълбите в работа/офис и т.н. Изчисли си калориите за поддържане на тегло и вади 20%. Толкова трябва да приемаш на ден. Спазваш цифрата ориентировъчно, не е нужно да е всеки път точно. И се зареждаш с търпение и воля. Вероятно първите 10-15 килограма ще свалиш сравнително лесно, но след това ще дойде тежкото. След няколко месеца на дефицит го спираш и известно време поддържаш. Примерно 2-3 седмици. Да, ще се забави процеса, но няма начин. Имунната ти система ще се скапе в противен случай. Докато станеш към 80 килограма ще ти трябва година, може би дори повече. Това да ти стане сред приоритетите - за здравето ти става дума. Ако не искаш инфаркт на 25. Това ми е съвета - ти избираш. Няма да лесно, на моменти ще стане и тежко. Но така е - да не си ставал 135 килограма. За стриите забравяш изобщо. Изобщо нямат значение.
П. С. - Как се изпускате младежи до това положение, просто не знам.
Мнението беше редактирано от pe6о на 14.02.15 16:58.
14.02.15
17:39
Много благодаря за добрият съвет! От Понеделник започвам понеже тези дни времето е ужасно, а иначе за закуска ще ям овесени ядки с топла вода (6:10 сутринта) и след това към 9 часа един плод, а за обяд и вечеря месо и салата. Всеки ден вървя по 20-25 минути до училище, ще започна да тичам и 15 минутки като за начало понеже наистина искам резултати. Всякакви сладки изделия и газирани напитки, хляб и т.н., ще ги спра. Само да попитам, как мога да изчисля колко калории трябва да приемам и колко да горя? Не съм сигурен, но имаше нещо подобно. Като цяло не изглеждам чак толкова огромен понеже все някакви мускули имам, а и отделно голям гръб и рамене. Не искам да съм слаб, смисъл не искам и дебел. Нещо подобно като на Богомил Йорданов ми харесва адски много, погледнете го в Интернет.
Мнението беше редактирано от Ivan Dqnkov на 14.02.15 17:42.
По-добре не се мъчи да тичаш с това тегло - намери си маршрути с разнообразен и по-сериозен наклон и се разхождай по тях. Бягането може да почака докато свалиш поне 15-20 кг. Ако решиш все пак да почнеш от сега - задължително с качествени обувки и максимално избягване на асфалт, най-добре по трева.
Гладуването до нищо добро няма да доведе. В сайта има достатъчно информация, чети и се опитай да избереш балансирано хранене. При подобни килограми дори спирането на хляб, напитки със захар, джънк и разумен контрол върху въглехидратни храни като картофи и ориз ще помогнат значително. Пак да повторя - без гладуване. Поне 2500 калории дневно на този етап.
Стриите общо взето са неизбежни, отделно е безумно да се хвърляш на козметични операции/процедури в такъв ранен стадий. Свали постепенно до 80-90 кг, задръж постоянно тегло за година-две и тогава го мисли. Файда от операции никаква ако сваляш/качваш по 15-20 кила след тях.
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 14.02.15 17:48.
15.02.15
18:24
Засега нямам голям избор понеже всичко ми опира до буджета, но никак не се мъча да тичам понеже съм свикнал да тичам известно време, а и издърждам. Отделно ще изкачвам и стълби понеже четох, че и това много помагало. По трева може да тичам на един стадион също, но като цяло преди съм тичал по алея. Естествено, че няма да гладувам. Понеже майка ми беше закупила малки пакетчета овесени ядки (пише, че са 40 грама едното) и се правят с мляко, но аз мляко ще пия след тренировка във фитнеса и така ще закусвам с овесени ядки и вода. Може в училище по някой друг плод. Междинна закуска от няколко плода ми звучи добре, ябълка или най-вече мандарини. А обяда ще бъде смесен със зеленчуци около 100 грама, месо и плодове. Черен хляб само по една филийка и то малка за обяд. Вечеря може същата кога обяда, преди 8 часа вечерта. Без хляб само и една чаша мляко преди сън. А и ще започна да тичам с торба или няколко блузи отгоре ми, също ще си мажа и тялото със свинска мас за да не се нацепи още повече. Какво мислите?
Ето една много полезна статия. Успех!
15.02.15
22:40
казано от Ivan Dqnkov на 15.02.15, 18:24:
....., също ще си мажа и тялото със свинска мас за да не се нацепи още повече. Какво мислите?
Със свинска мас е прекалено. Мирише неприятно. Всякакъв по-мазен лосион за тяло ще ти помогне в случая- редовно мазане след баня. Аз ползвам кокосово масло от тези за ядене. Един буркан е към 25лв и го ползвам доста време.
За доброто състояние на кожата не забравяй да пиеш вода/чай - поне 1,5л на ден. Също така си купи или уший масажна ръкавица от хавлия, с която да обтриваш тялото под душа.
Веднъж появили се стриите - няма отърване. Консултирала съм се с дерматолози. Тежките пилинг процедури са със слаб ефект и оставят от своя страна белези и пигментации. За това и аз не съм правила такива. При пресни стрии, когато са още лилави съм ходила на процедури с лазер, но отново ефекта е много слаб, а парите са неоправдано много.
В крайна сметка стриите избледняват с времето и остават като козметичен дефект. По-важно е от тук нататък да се постараеш да не ти излизат повече т.е. да не пълнееш повече. Прегледай статията, която ти посочи Анелия по-горе.
15.02.15
22:57
Естествено, че няма да гладувам. Понеже майка ми беше закупила малки пакетчета овесени ядки (пише, че са 40 грама едното) и се правят с мляко, но аз мляко ще пия след тренировка във фитнеса и така ще закусвам с овесени ядки и вода. Може в училище по някой друг плод. Междинна закуска от няколко плода ми звучи добре, ябълка или най-вече мандарини. А обяда ще бъде смесен със зеленчуци около 100 грама, месо и плодове. Черен хляб само по една филийка и то малка за обяд. Вечеря може същата кога обяда, преди 8 часа вечерта. Без хляб само и една чаша мляко преди сън...... Какво мислите?
Добре си се ориентирал за храната. Само месото нека е малко повече, не 100гр на хранене, а 200. Ако пък няма такава възможност, тогава вкарай по 2 варени яйца на ден. Също плодовете нека си останат междинно. Не ги яж като десерт веднага след обяда или вечерята. Ще ти стане тежко и ще ти се подуе корема. Всичко останало е о.к. Всякакво движение 3 пъти седмично и никакъв джънк.
16.02.15
18:00
Днеска малко ми се развали програмата, но горе-долу я оправих. Закусвам овесени ядки, на обяд зеленчукова супа с пилешко месо и сега за вечеря това ще хапна. Ходих на фитнес, на колелото 15 минути и тренирах за гърби. Утре ще тренирам за ръце, а и да не забравя - хапвах доста плодове днеска (само мандарини де).
24.02.15
19:29
казано от Теди Илиева на 15.02.15, 22:57:
Естествено, че няма да гладувам. Понеже майка ми беше закупила малки пакетчета овесени ядки (пише, че са 40 грама едното) и се правят с мляко, но аз мляко ще пия след тренировка във фитнеса и така ще закусвам с овесени ядки и вода. Може в училище по някой друг плод. Междинна закуска от няколко плода ми звучи добре, ябълка или най-вече мандарини. А обяда ще бъде смесен със зеленчуци около 100 грама, месо и плодове. Черен хляб само по една филийка и то малка за обяд. Вечеря може същата кога обяда, преди 8 часа вечерта. Без хляб само и една чаша мляко преди сън...... Какво мислите?
Добре си се ориентирал за храната. Само месото нека е малко повече, не 100гр на хранене, а 200. Ако пък няма такава възможност, тогава вкарай по 2 варени яйца на ден. Също плодовете нека си останат междинно. Не ги яж като десерт веднага след обяда или вечерята. Ще ти стане тежко и ще ти се подуе корема. Всичко останало е о.к. Всякакво движение 3 пъти седмично и никакъв джънк.
Аз не виждам нищо добро в така изградения “режим”. Извинявай, но кучето ми яде повече.. За да сваляш здравословно килограми това трябва да става постепенно и равномерно. Храната ти е изключително калпава до момента. За 130 кг човек на 16 години калориите поне 4000 като това са сметки в калориен дефицит. Какви са тия 100 гр месо и 2 яйца .. разгледай темите за съставянето на хранителни режими.. никой няма да седне да ти напише менюто .. храни се често и качествено иначе все по-често ще кривиш от режима и се обричаш на провал ..
24.02.15
23:26
Стриите при теб няма как да бъдат избегнати аз на 15г. бях 132кг. за 6 месеца се фанах и свалих 54кг. вярвам ,че и ти можеш ОБАЧЕ не прави моята грешка-при това бързо сваляне остана много кожа която в момента се мъча да гора (от 3месеца това ми е концепцията) вече съм на 19 и с времето се по прибра но както казах в момента наблягам на това . Стрийте при мен са навсякъде гръб трапец изцяло по корема гръдния кош и т.н. . Не е лесно, но не е и не постижимо !