Устремена към целта! :)

Темата е заключена.

17.01.15
23:21

Здравейте, казвам се Ивет и съм на 21г. Моята заветна цел е да отслабна и да поддържам теглото си такова, каквото искам. Като малка си бях пухкавичка и на 15г. бях стигнала до 70кг. Винаги ми е било проблем това, а отделно майка ми ми измисляше диети, които не спазвах, а се криех и ядях сладко. И така до 16, когато реших, че ще слабея. Тогава почнах диетата на Дюкан и за половин година славих и стигнах до 52кг. Тогава много се харесвах и всичко беше прекрасно, но спрях диетата и започнах отново да качвам. И така качих до 65кг. Бях станала 11 клас и тогава реших отново да мина на Дюкан, защото наближаваше бала. Отново свалих до 52. Мина ми бала, мина цялата еуфория ииии отново почнах да качвам. Станах студентка, преместих се в друг град и... не спирах да ям. И така до сега. Три години плюскане на чипсове, хамбургери, пици.....
Преди няколко дена реших да си купя кантар, защото нито една дреха не ми става и си купувам нови, които са хл,ххл размер, а отделно не се харесвам, нямам никакво самочувствие и се превърнах в негативен и мрачен човек, а преди бях точно обратното. Последната година беше най-ужасната в живота ми. Не минаваше нито ден, в който да не мисля за това, че съм дебела и да не искам да изляза от нас. НО въпреки това не правих нищо, за да оправя нещата. Е, почвах някакви диети за ден-два, но в следващия момент се наяждах и всичко започваше отначало.
Живея с приятелят ми (който се оказа по-слаб от мен с близо 10кг. и ме е срам ужасно много :( ) и ме обича и подкрепя, но виждам, че не му е приятно да съм дебела.
Та, премерих се преди няколко дена - 77кг. при височина 1.62см.
Вече три дена съм на Система -60 и отделно ще тренирам на крос тренажор (имам в нас) и ще тичам в парка при добро време. Също и упражнения ще правя, но не съм определила още какви ще са. :)
Цел - 50-53кг.
Аааа, забравих да кажа, че вече 17 дена не пуша цигари! (пуших ги 5 години :( ) Може и от това да съм качила допълнително, защото бая ядох....
Общо взето това е от мен, надявам се да стана нов човек и да се науча да живея по-здравословно. :))))

Менюто ми за днес беше:
З: Кифла със шоколад и една чаша кола
О: Спагети с доматен сос и гъби
В: Омлет с свинско филе без мазнина и чаша вино
Вечерята ми беше към 18:00 часа. За сега добре се справям с глада вечер. Не се поддавам! :)
И днес ходих доста - дълга разгодка в центъра.

Темата беше редактирана от Ивет на 17.01.15 23:25.

Здравей, Ивет!

Диетата на Дюкан не е било най-доброто решение откъм здравословна гледна точка. Както виждаш, резултатите не са останали трайни.
Диетата не бива да се възприема като нещо със срок на годност (начало и край). Ако разглеждаш “диета” като “начин на хранене”, ще ти е много по-лесно в дългосрочен план. А не - спазваш някакъв режим, сваляш цифри от кантара, харесваш числото и после се връщаш отново към “чипсове, хамбургери, пици”. Така изпадаш в един лош кръговрат и стресираш организма си всеки път.

Относно упражненията - предизвиквай мускулите си, тренирай със съпротивление (тежести, собствено тегло) и подбирай многоставни движения.

Относно диетата, която си избрала. Влезнах в посочения от теб сайт и се натъкнах на един абзац, който ще цитирам тук, за да е по-лесно на всички.

Моето мнение, че тази диета е абсурдна и ще се обоснова по-долу.

“Така че, колкото и странно да ви се струва, но диетата “минус 60” е най-щадящият режим на хранене за хора със слаба воля. Защо? Защото диетата е такава, че не се налага да се отказвате от нищо! Може да ядете всичко, но - в определени часове.

По-подробно. Преди обяд, по едно и също време можете да ядете всичко, каквото си поискате, без ограничения в количеството. С други думи, не се двоумете, ако искате да изядете парче торта или печено месо, чай или сладолед. До 12,00 стомахът ви има всички основания да се радва на живота.
Обяд около 13.00-14.00 часа - по това време може да ядете зеленчуци, месо, риба - всичко варено или задушено в капка растително масло, както и леки зеленчукови супи.

Майонеза и заквасена сметана се допуска до 14,00. Можете да си хапнете суши или всякакви кисело-млечни продукти.

Вечеря - най-отговорното “мероприятие” за деня. Първо, тя трябва да завършва не по късно 17.30-17.45. На второ място, храната трябва да бъде варена или задушена с вода, не може да се запържва. И трето, съществуват някои ограничения върху продуктите. Те са разделени в три групи, от които трябва да се избере едно нещо и да го съчетаете с продукт от друга група, за да приготвите вечерята си. Например плодове се комбинират с млечни продукти: можете да си нарежете плодова салата и да я залеете с кисело мляко и да си направите отлична вечеря. Зеленчуците се съчетават с млечни продукти и зърна: можете да приготвите ориз със зеленчукова салата. Не забравяйте, че месните продукти и яйцата не се комбинират с нищо друго, но те могат да бъдат комбинирани в рамките на групата: можете да изядете варени пилешки бутчета и яйце.”

Цялата идея на диетата е погрешна. Допълнително затормозява умовете на хората, които искат да свалят килограми. Да се откажеш от вредната храна не е воля, а е избор - осъзнаваш, че тя не носи на тялото ти нищо полезно в дългосрочен план.
Не мога да повярвам, че някой е написал, че да ядеш каквото искаш и в неограничени количества (сладолед, торта) е... повод стомахът да се радва на живота ?!??!?!?!
Точно обратното - правейки това, всеки ден и за дълъг период от време, можеш така да вгорчиш стомаха си, че изобщо да не му е до радост.
Това, че ядеш каквото искаш в първата половина на деня, не значи, че калориите попадат в Бермудски триъгълник. Ако приемаш повече от изразходваните, ще качваш тегло. Независимо, че си го яла в първата половина на деня.

Плодовете е по-добре да се ядат самостоятелно.
Зеленчуците могат да се комбинират както с въглехидратни храни, така и с месо.
Не мога да разбера защо препоръчват месото и яйцата да се ядат самостоятелно (но както казах, за мен тази диета е абсурдна). Зеленчуците подпомагат храносмилането и допринасят за поддържането на алкално-киселинен баланс в тялото. Месото е киселинна храна, а повечето зеленчуци - алкални.

Погрешно е да не ядеш след 18ч, ако си лягаш в 23 ч (примерно).

Сега, коментар върху твоето меню:

Менюто ми за днес беше:
З: Кифла със шоколад и една чаша кола  - това не са храни за закуска, още по-малко - ежедневна. Не и ако искаш да бъдеш здрава. Имаш само въглехидрати, и то под формата на много захар. Няма източник на протеин, няма полезни микронутриенти.
О: Спагети с доматен сос и гъби - добави и месо/риба/яйца
В: Омлет с свинско филе без мазнина и чаша вино - полезните мазнини не са ти враг, а приятел. Ако ги изключиш от менюто си, това ще се отрази негативно на хормоналния баланс.
Вечерята ми беше към 18:00 часа. За сега добре се справям с глада вечер. Не се поддавам! :) - каква е била вечерята? И какво значи “не се поддавам на глада”. Щом си гладна, подозирам, че си лягаш доста след 18ч. Хапни още едно хранене след тази вечеря - белтък + мазнини + фибри.

Дано да съм била полезна.
Успех!

Ето ти и малко полезни четива:

http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum - за калорийния баланс
http://www.bb-team.org/articles/5000_16-saveta-za-svalyane-na-mnogo-kilogrami - моят опит в свалянето на килограми
http://www.bb-team.org/articles/4937_yadete-li-salata-dva-pyti-na-den - как да ядеш повече салати, въпрос на организация и няколко трика
http://www.bb-team.org/articles/908_ravnomerno-balansirana-dieta-rbd - в тази статия за равномерно балансираната диета има абзац с изброени храни, от които можеш да почерпиш идеи за своето меню
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744 - съвети за съставяне на хранителен режим (само не се затормозявай със сметки :), погледни видовете храни, съветите за спорт и накрая - полезните съвети)

18.01.15
11:49

Общо взето Вероника ти е дала най-верните насоки към храненето ти и спорта. С тази забележка, че аз вярвам, че калорията не е просто калория. Това, обаче е друга тема, която я нищим на друго място. Относно режима ти на хранене и това  каквo тя ти препоръчва ...ами просто я послушай. И наистина диетата, която си избрала е абсурдна. Една РБД в комбинация със спорт и превръщането им в начин на живот за теб ще е най-доброто решение.

17.03.15
12:30

Благодаря за съветите, прочетох всичко и много се вдъхнових!
Ама, аз си падам малко инат и понеже трябва да си изпатя и чак тогава да послушам хората, които разбират повече от мен, изкарах месец и малко на диетата, която написах. Ефект -1 кг.  само. Но като се има предвид това, че аз и не спазвах стрикно всички правила и без почти никакво движение...
Ето ме пак тук, вече малко по-мъдра и решена, че няма как да стане без тренировки и здравословно хранене.
Днес направих първа тренировка във фитнеса. Може малко помощ тук, че не съм много сигурна дали е ок. -
20мин. вело
20 мин. бързо ходене на пътеката по наклон
3х10 коремни преси
3х10 повдигане на крака от легнало положение

Скромна тренировка, но не съм много запозната какво трябва да правя и ми се иска да ми препоръчате някаква примерна тренировка. И отделно колко пъти в седмица е ок да тренирам? Мислих за всеки ден, но да не прекаля? Отделно правя разходки всеки ден в парка с кучето и ако си намеря отнякъде колело втора употреба на ниска цена може и да карам в парка. (На мен ми откраднаха моето, а преди много обичах да карам. )

Храната ми за днес:
6:30 два ръжени сухара с телешки салам и кисл. краставичка, кафе с малко мляко
8:30 тренировка
11:00 овесена палачинка с телешки салам, кафе с мляко
мисля към 13-14 да ям 2 варени яйца, зелена салата
а за вечеря - готвено свинско с гъби и лук и салата.

Усещам, че силата е в мен! След две години застои и трупане на килограми, мога да кажа, че се чувствам много мотивирана и пълна с енергия. Явно тялото ми има нужда от движение и сваляне на всичките тези килограми. Покрай тази “дупка”, в която се намирах, занемарих и други аспекти от живота си -  спрях да се занимавам с хобито си - фотографията, загубих връзка с много приятели и познати, станах много негативен човек, занемарих външния си вид, почти съм прекъснала университета и стоя без работа, защото не желаех да ходя по интервюта в този вид.
Сега съм готова за промени! Вече 3 месеца не пуша, така че промените вече започнаха! :)

18.03.15
11:19

Избрах си фитнес програма  цък
Днес ходих отново на фитнес и започнах по програмата. Чувствам се идеално. Сутринта в 6 закусвах два сухара със салам, а сега ще закусвам пак овесена палачинка с разни неща отгоре - салам, краставица, кашкавал и сирене, подправки.
Много обичам млечни продукти и едно от любимите ми неща е кашкавалът и сиренето и общо взето почти всеки ден ям.
За обяд мисля да си хапна пилешка супа, а за вечеря още не съм решила.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1