Комбиниране на суперхрани и добавки

28.05.15
16:22

От скоро пия чай със спирулина. Днес си купих алое вера и гинко билоба на прах. Въпросът ми е - има ли проблем да ги смесвам заедно.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.05.15 22:48.

28.05.15
21:53

Алоето се комбинира доста добре със спирулина и е супер за лятото,тъй като и двете хидратират и охлаждат.
Не съм сигурна обаче, че алое на прах може да е особено качествено. А чая със спирулина не искам да си представям дори как “ухае”. :)

29.05.15
03:23

Хидратира единствено водата.

‘Суперхрана’ е маркетингов термин, несъответстващ на реалността.

Иначе, няма проблем да ги смесваш. Много добре лекуват болестта ‘пълен портфейл’.

29.05.15
09:01

казано от Boris Yankov на 29.05.15, 03:23:

Хидратира единствено водата.

‘Суперхрана’ е маркетингов термин, несъответстващ на реалността.

Иначе, няма проблем да ги смесваш. Много добре лекуват болестта ‘пълен портфейл’.

Tова ти твърдение е базирано на личен опит с въпросните продукти и на солидни знания по темата, или просто ти беше скучно и реши да го напишеш?

29.05.15
11:49

Че ми беше скучно - скучно ми беше.
Това не изключва солидни знания по темата, нали?
‘superfood’ е термин който не можеш да намериш в PubMed.

Тъй като поиска мнението ми, нека разнищим три фактологически твърдения направени в едно изречение:

“aлоето се комбинира доста добре със спирулина” - едва ли. защо?
“хидратират” - не и ако не ги смесиш с вода.
“охлаждат” - не и ако не ги смесиш с вода и лед.

От друга страна, стоя напълно зад моите твърдения.

30.05.15
21:46

казано от Boris Yankov на 29.05.15, 11:49:

Че ми беше скучно - скучно ми беше.
Това не изключва солидни знания по темата, нали?
‘superfood’ е термин който не можеш да намериш в PubMed.

Тъй като поиска мнението ми, нека разнищим три фактологически твърдения направени в едно изречение:

“aлоето се комбинира доста добре със спирулина” - едва ли. защо?
“хидратират” - не и ако не ги смесиш с вода.
“охлаждат” - не и ако не ги смесиш с вода и лед.

От друга страна, стоя напълно зад моите твърдения.

Много неща не се намират я пъбмед, това не означава че не съществуват.
Горе съм писала защо се комбинират добре двете храни. Кажи ти защо мислиш че не е добра комбинация.
Хидратират, да. 1. Къде съм писала че не се консумират с вода? 2. Водата не е единствения фактор в случая.
Охлаждат - както има храни, които загряват организма, така има и охшаждащи.
Изобщо, странни неща си написал. Показват пълно непознаване на качествата на храните.

30.05.15
22:13

Аз пак не разбрах как може храна на прах да хидратира?
Също какво значи да охлажда - да не би да сваля телесната температура? Да не се получава хипотермия при прекалена консумация :D.

Мнението беше редактирано от Петър на 31.05.15 22:58.

31.05.15
17:39

Проблема ви е че приемате храната единствено като съвкупност от калории, белтъчини, мазнини и въглехидрати. Докато това е така няма как да се радвате на потенциала на здравето си.

31.05.15
17:46

Може и така да е, но това не отговаря на въпросите.

Мнението беше редактирано от Петър на 31.05.15 17:46.

31.05.15
17:56

Тя говори за източна медицина и култура, за баланс на Ин и Ян, за влажни и охлаждащи и за горещи и сухи храни. Ние сме прости хамали, които си броят протеина и сме над тези неща (аз лично де, Петър, не се засягай :) )
За мен суперхраната трябва да има “супер” съчетание на микроелементи или витамини или антиоксиданти (ресвератрол , астаксин, например, или супероксид дисмутаза и пр.) - това е нещо, което се измерва и може да се намери във всеки медицински сайт. Такива храни определено има, но те си остават храни , а не добавки.

31.05.15
18:05

Да, суперхранта трябва да има много повече качества от обикновената.
Почти ваичко от източните науки може да се пресъздаде през визията на съвременната наука, освен нещата, които са все още непонятни за нея...но въпреки това са факт.
ПП: С бърз поглед на гугъл е малко вероятно да ти стане ясна концепцията за качествата на растенията. :)

31.05.15
18:23

Не, няма как да ми стане ясна. Изискват се систематизирани познания за свойствата на храните и съчетанията им. Това е нещо постижимо, ако си го поставиш за цел. Нормално човек яде доста ограничен брой храни. Поне аз се старая да познавам свойствата на това, което употребявам.
Именно тук е проблемът със супер храните- насаждат ни се чуждестранни скъпи такива, а супер качества имат много по-достъпни родни храни- една боровинка например. Бобът и лещата също са супер храни, а черният боб е пълен с антиоксиданти.
Така че не смятам за нужно да си купуваме спирулина, алое и пр. за да се храним пълноценно, нали?
Източната наука е достатъчно дълголетна и всеобхватна , за да е критерий сама за себе си, но нямам представа ти докъде си запозната с нея, откъде  и какво можеш да прилагаш, защото с един бърз поглед на гугъл е малко вероятно да ти стане ясна концепцията на тази хилядолетна медицина....

31.05.15
18:34

казано от Петър на 31.05.15, 18:18:

Боже, колко мъка има по тоя свят, боже.

Да, и аз така мисля. ;)
Кобре, защо мислиш че черпя знанията си от гугъл и не познавам материята, която коментирам?
Боба и лещата може да са полезни, но са много далеч от супер.
От друга страна, спирулината и алоето се вписват идеално в тази категория.

31.05.15
19:03

Не , напротив, далеч не смятам, че черпиш информация по този повод от гугъл. Казах, че нямам представа откъде черпиш знанията си, но предполагам доста време си посветила на това и има какво да кажеш.
Не знам защо да е панаир. Всеки си споделя мнението. За мен супер храните дори да са супер, са неоправдано скъпи и недостъпни в нормални за ежедневно хранене количества и трябва да наблягаме на сезонните и местни варианти. Приемането им като добавка на прах/капсула, е далеч от нормалното приложение като храна и едва ли дава търсения резултат.
За кое алое става въпрос? Алое вера или някой друг сорт? Може ли да се яде сурово?

Carbohydrate

31.05.15
19:37

Има изследвания, че от където е човека, като обитание и раса, от там храната е подходяща за човека. Например, белтъчините от водорасли и от продукт, който расте при нас, по-подходящ е този, който расте при нас....сега не знам дали е така, но споделям това...

31.05.15
20:49

казано от Queen Cobra на 31.05.15, 19:03:

Не , напротив, далеч не смятам, че черпиш информация по този повод от гугъл. Казах, че нямам представа откъде черпиш знанията си, но предполагам доста време си посветила на това и има какво да кажеш.
Не знам защо да е панаир. Всеки си споделя мнението. За мен супер храните дори да са супер, са неоправдано скъпи и недостъпни в нормални за ежедневно хранене количества и трябва да наблягаме на сезонните и местни варианти. Приемането им като добавка на прах/капсула, е далеч от нормалното приложение като храна и едва ли дава търсения резултат.
За кое алое става въпрос? Алое вера или някой друг сорт? Може ли да се яде сурово?

Най-общо казано,  суперхраните са “супер” именно, защото с не големи количества от тях се постига търсения ефект. В този смисъл, цената им съпоставена с цената на разните протеини на прах, бустери, гейнъри и т.н. си е направо ниска:))Да не говорим колко по-голяма е тяхната полза!

31.05.15
22:26

казано от Mary Poppins на 31.05.15, 20:49:

Най-общо казано,  суперхраните са “супер” именно, защото с не големи количества от тях се постига търсения ефект. В този смисъл, цената им съпоставена с цената на разните протеини на прах, бустери, гейнъри и т.н. си е направо ниска:))Да не говорим колко по-голяма е тяхната полза!

Можеш ли да кажеш кои точно съставки в тези храни постигат този ефект (какъвто и да е той) и каква точно е ползата от тях? И защо да не можем тези съставки да ги намерим в други храни?

01.06.15
09:10

Бустерите, гейнърите и пр. са далеч от полезни и е най-малкото несериозно да сравняваш натуралната храна с тези измишльотини.
Със сигурност организмът свиква с  традиционна за района храна, все пак се е адаптирал към нея със векове и хилядолетия. В тази връзка едно супер хипер годжи за родното си място е най-проста трънкосливка. Киноата, която е толкова на почит не е нищо повече от вид лапад. Японците си правят супа от лечебните гъби и спирулината, а ние даваме десетки левове за няколко милиграма на капсули. Далеч не може да се твърди, че има храна, която е толкова супер, че с няколко грама може да постигне терапевтичен  ефект. Такава просто няма.
Според мен рекламодателите преиначават свойствата и качествата на супер храните (овесът също има 14% протеин, както киноа, но не е супер храна). Както каза Петко, и аз се чудя какви са тези съставки, които не могат да бъдат намерени в другите храни?

Ами просто има голяма разлика между суперхрани и суперхрани. Някои от тях определено са прехвалени.

Иначе спирулината има множество полезни свойства, но не точно тези, които и се приписват масово. Например, изобщо не е качествен източник на желязо и витамин Б-12, но за сметка на това прави чудеса за холестерола, триглицеридите и регулирането на чернодробните ензими. Интересно е, дали тихоокеанската спирулина има еднакъв ефект спрямо азиатци и европейци? Вече отглеждат спирулина в Егейско море и е напълно възможно тя да е по-подходяща за тъмните балкански субекти. :D

Относно охлаждащия ефект, не съм сигурен, какво точно означава това, но все пак някои храни влияят върху терморегулацията на тялото или термичния ефект на храната.

Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study.

Естествено, няма незаменими храни и някак си хората в Европа са били сравнително дълголетни и без водорасли, алоета, годжита и млади кокоси.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 01.06.15 11:56.

01.06.15
14:35

казано от Петко К на 31.05.15, 22:26:

казано от Mary Poppins на 31.05.15, 20:49:

Можеш ли да кажеш кои точно съставки в тези храни постигат този ефект (какъвто и да е той) и каква точно е ползата от тях? И защо да не можем тези съставки да ги намерим в други храни?

Всяка храна има различни съставки, не могат да се поставят под общ знаменател. Някои от тези съставки могат да бъдат намерени в други храни, но в значително по-малки количества. Пример: магнезий над 400 мг в 100 грама продукт, в комбинация с високо съдържание на витамин Ц, желязо (и те са в големи концентрации, само че не ми се рови да търся какви).
Това е само един пример, на прима виста. Не съм тръгнала да убеждавамкогото и да било в каквото и да било. Момчето попита, реших да отговоря, защото е интересувам от тази материя от 2008 година и смея да се считам за компетентна.
Киноата, лимеца и други подобни не са суперхрани.

01.06.15
16:26

Всъщност много от така наречените традиционни за района храни изобщо не са характерни за средата, в която се отглеждат днес, но хората считат консумацията им за естествена, тъй като вече са се вкоренили в менюто им. Пример за такива храни са картофите и доматите, донесени от Южна Америка. Днес всичко е достъпно. Само че едни избират да се събуждат с кафе, други с шейкове от водорасли. Щом кафето и какаото не са ни чужди и могат да се консумират ежедневно, значи същото важи за авокадото и спирулината. ;)
ПП: Годжи бери вирее естествено и в България.

01.06.15
18:45

казано от Queen Cobra на 01.06.15, 09:10:

...Далеч не може да се твърди, че има храна, която е толкова супер, че с няколко грама може да постигне терапевтичен  ефект. Такава просто няма.

Според китайските реклами българското кисело мляко е такава храна. Освен кофички се продава и в шотчета и лекувало всичко, като според китайците това е тайната на българските планинци да доживяват дълбока старост в перфектно здраве :)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 01.06.15 18:46.

01.06.15
21:42

казано от Solomon Kane на 01.06.15, 18:45:

казано от Queen Cobra на 01.06.15, 09:10:

...Далеч не може да се твърди, че има храна, която е толкова супер, че с няколко грама може да постигне терапевтичен  ефект. Такава просто няма.

Според китайските реклами българското кисело мляко е такава храна. Освен кофички се продава и в шотчета и лекувало всичко, като според китайците това е тайната на българските планинци да доживяват дълбока старост в перфектно здраве :)

Ако имаш идея каква храна се продава сега в китайските супермаркети, ще ти стане ясно защо приемат киселото мляко за суперхрана...пък макар и пълно със захар.
Язък за хилядолетната им традиция в поддържане на здравето. Цял свят от тях се е учил, а те самите са заринати от пластмаса и джънк.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1