По-малък разход на масло не дава по-евтин шоколад.
Рецептата е: какаова паста, кокосово масло (за лятото какаово), мед, и останалото са екстри (чага, рейши, мукуна, жълт кантарион, джинджифил...). Промяната в основните съставки води допромяна на вкуса и качествата, така че не бих заменила първите три съставки с нищо.
Мнението беше редактирано от Margi на 29.06.15 22:02.
29.06.15
23:42
Марги,защо ползваш мед? До колкото знам той не се смесва добре с маслото . Бях на лекция за шоколода и там изрично казаха,че меда не може да се ползва при суров шоколад и за това предпочитат агаве .
От гледна точка на консистенция или на качества не се смесват добре?
При мен консистенцията става доста добра, но ако не е задоволителна (в зависимост какъв е меда),може да се ползва и кленов сироп.
А относно качеството...ето нещо по въпроса: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/02/agave-a-triumph-of-marketing-over-truth.aspx
Не знам кой може да води подобна лекция...в България още не съм яла хубав суров шоколад. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 30.06.15 06:52.
30.06.15
08:04
казано от Маргарита Манева на 30.06.15, 06:40:
От гледна точка на консистенция или на качества не се смесват добре?
При мен консистенцията става доста добра, но ако не е задоволителна (в зависимост какъв е меда),може да се ползва и кленов сироп.
А относно качеството...ето нещо по въпроса: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/02/agave-a-triumph-of-marketing-over-truth.aspx
Не знам кой може да води подобна лекция...в България още не съм яла хубав суров шоколад. :)
От гледна точка на консистенция,просто меда неможел да се втърди добре след това и стой като лепкаво. Иначе бях на лекция на основателя на български суров шоколад Rocao . Да шоколадите не са wooow , само цената им (giggle) 38гр за 4лв :)
30.06.15
08:36
казано от Ая Палачинкова на 29.06.15, 23:42:
Марги,защо ползваш мед? До колкото знам той не се смесва добре с маслото . Бях на лекция за шоколода и там изрично казаха,че меда не може да се ползва при суров шоколад и за това предпочитат агаве .
Колкото пъти съм си правил шоколад, съм го правил с мед. Всеки път е ставал за ядене :)
30.06.15
09:08
Лешников тахан, домашен мед, какао на прах и става убийство немога са запра!
казано от Георги Стефанов на 30.06.15, 09:08:
Лешников тахан, домашен мед, какао на прах и става убийство немога са запра!
Да, ама за друг шоколад говорим. ;)
...не компоти, а компютри, дет’ се вика ;)
казано от Ая Палачинкова на 30.06.15, 08:04:
От гледна точка на консистенция,просто меда неможел да се втърди добре след това и стой като лепкаво. Иначе бях на лекция на основателя на български суров шоколад Rocao . Да шоколадите не са wooow , само цената им (giggle) 38гр за 4лв :)
Сега се сетих кои са рокао...вкуса им е на съвсем обикновен шоколад от кварталния магазин. Какво значи основател? Та те са съвсем отскоро на пазара. Аз правя суров шоколад от 2009 година. ;)
За да правиш семинари, шоколада ти трябва да е с WOOOOOWWWW вкус...иначе си просто смешник, който изкарва пари от това, че хората нямат база за сравнение. Трябва да е и суперхрана. Това е истинския шоколад.
Това е wooow шоколада, който съм опитвала:
30.06.15
16:45
казано от Маргарита Манева на 30.06.15, 15:49:
казано от Ая Палачинкова на 30.06.15, 08:04:
Сега се сетих кои са рокао...вкуса им е на съвсем обикновен шоколад от кварталния магазин. Какво значи основател? Та те са съвсем отскоро на пазара. Аз правя суров шоколад от 2009 година. ;)
За да правиш семинари, шоколада ти трябва да е с WOOOOOWWWW вкус...иначе си просто смешник, който изкарва пари от това, че хората нямат база за сравнение. Трябва да е и суперхрана. Това е истинския шоколад.
Това е wooow шоколада, който съм опитвала:
Те се занимават със шоколад от 10 години,опитвали са от цял свят както се казва и от скоро имат цех и произвеждат . Но шоколада им е далеч от този,за които ние говорим ... и съм сигурна,че твоя е по-вкусен .
Не става въпрос дали шоколада ми е по-добър или не. Яд ме е, че всеки, който се е хванал да прави храна (по какъвто и да е начин) за хора, които се хранят здравословно, много подценява клиентите си. Досега не съм яла на място от т.нар. “здравословни”, “вегетариански”... и какви ли не магазини, пекарни, сладкарници, ресторанти, където храната да е вкусна. А това е основното за една храна, била тя и здравословна. Аз лично не бих си причинила “здравословно” хранене, ако всичката полезна храна имаше този вкус!
Извън територията на страната ни, съм попадала във веган кафета и ресторанти, за които просто нямам думи да опиша колко беше вкусно това, което ядохме и пихме. Значи, все пак, може!
Ако т.нар. “здравословни предпиремачи” предлагаха поне малко по-човешка храна, може би хората, които биха се интересували от здравословно хранене биха били много повече. Но, затова трябват знания и усет, не само желание за печалба.
Честно казано, когато ходя на разни”био” изложения, магазини за здравословни храни и тямподобни, едва се сдържам като слушам какво говорят на мен и на другите си клиенти за продуктите, които предлагат - пълно непознаване! Затова предпочитам онлайн пазаруването. :)
Днес йогата пак беше рзпиляна - сутринта - поздрави,веднага след това водих един час (което,разбира се, не броя за практика), после пози от стоеж.
По-късно - KB halo, колелце от стоеж с ластици, добро утро с пудовка (16)
Привечер - масаж. (inlove)
Днес ни донесоха и ензимите и новите омеги, така че ги добавям към добавките, които пия в момента (те всъщност са само метил Б9 и закваска или пробиотици).
Храната - направих си импровизирано къри от червена леща...много плаках докато го ядох...:D
Йога при Кристос. :) Предната седмица ми беше доста тегаво като си организирам сама практиката. Тази седмица успях да се организирам за две водени практики. Останалите дни пак ще се пъна сама...абе, друго си е с учител...
Презденя не ядох нищо освен сутрешния шейк и кайсии и вечерта ме налегна лакомията.
Йога на стадиона, малко слънце събрах, после разходка през целия Южен парк до работа.
Вечерта - пак лакомия. Забравих да си пия рибеното масло.
Това е за днес. :)
Днес пробвах да направя шоколад с kithul treckle, което наконсистенция е като сиропа от агаве - това не е моят шоколад. :( Вкусът не че е лош, ама не е истинския. Консистенцията също е доста по-лоша - едва го изкарах от формичките, при това на парчета. Не ме кефи. ;) Ще пробвам и с кленов сироп по-натам.
Вчера забравих да пиша, че се мачках доста на фоум ролера, и правих някакви неща други, обаче въпреки всичкото мачкане, след стойки на ръце гърбът ми си е дърво. :( Реших да не ги правя всеки ден, а един, максимум - два пъти седмично, именно заради гърба...обаче не помага. В сряда Кристос даде стойки, на мен ми даде “онези, които са ти трудните” ;) , с длани в обратната посока. Все още са ми трудни, разбира се, но първия път като ми даде този вариант, картинката беше по отчайваща.
Днес - само йога. Нямаше време за друго, че по обед трябваше да пътуваме.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.07.15 16:53.
Днес, малко подскоци и напади на стадиона, след това - йога. Последователността беше грешка, след това ми беше труден контрола върху бедрата. ;)
След малко отиваме да женим Инженера. :)
04.07.15
15:05
Човек и свежо да тренира все някой ден се жени :)
Да са живи и здрави и спокоен семеен живот !
Готина сватба на готини хора, с цялата Плевенска група. :)
Останалата част от уикенда прекарахме на Улеите Бийч в компанията на няколко четириноги приятелчета.
Набрахме доста кантарион, много хубав сок от цветчетата стана. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 06.07.15 13:24.
Йога на стадиона + 2 водени практики. Черната постелка на обедното слънце се оказа много лоша идея.
Шоколада е изпробван и с кленов сироп - както писах и преди, с мед си е най-хубав, и на вкус, и на консистенция. Последните 2-3 партиди добавям мукуна, но прекалено ми сгъстява сместа. Ще започна пак да слагам и кокосово масло, да става малко по-рядко.
Днес, йогата беше разпокъсана. Първо правих поздрави, след няколко часа, пози от стоеж, имах намерение да направя и обърнати и наклони напред, но като се прибрах от работа бях огладняла и предпочетох да похапна. :) Понаправих малко колелце от стоеж (ластици) и добро утро с пудовката (20). След това уважих спининга на колежката, каня се от март месец...с тази честота на посещенията, следващия се очертава да е между Коледа и Нова година. ;)
казано от Маргарита Манева на 07.07.15, 16:30:
) Понаправих малко колелце от стоеж (ластици) )
Нарочно ли с ластици?
Не вярвам да не можеш от стоеж при условие,че изпълняваш немислими стойки на ръце с изтегляне от място и куп други баси и неща ,за които е необходима свирепа от към натренираност физика.
Нарочно, да...за да не се размажа по лице. :) Не мога да пускам до долу без ластиците - пускам някъде докато колелцето мине съвсем малко пред раменете, ама по-надолу не се чувствам стабилна.
Днес - йога, висене, силови изправяния няколко (с хавлия - търгване от планк). За мое учудване, изправянията бяха стабилни...чувствах се доста немощна след втори ден подред ставане в 5 сутринта. Другата седмица пак имам два такива дни. :(
Днес, йога при Кристос - основно - наклони назад, чувствам си гърба супер. :)
Имам си и подарък, шейковете ни ще си имат още една екстра. (inlove)
казано от Маргарита Манева на 08.07.15, 12:46:
Днес - йога, висене, силови изправяния няколко (с хавлия - търгване от планк). За мое учудване, изправянията бяха стабилни...чувствах се доста немощна след втори ден подред ставане в 5 сутринта. Другата седмица пак имам два такива дни. :(
Тези, които почти целогодишно ставаме в 4:00 - 4:30. . .какво да кажем :-D
казано от Иван П. на 09.07.15, 21:41:
Тези, които почти целогодишно ставаме в 4:00 - 4:30. . .какво да кажем :-D
Еми...оправяйте се... :D Едно е да ставаш целогодишно по едно и също време,друго е да ти се налага 2 пъти седмично да се събуждаш в съвсем непривично време. Не че обичам да спя до късно, но за мен нормално ставане е 6-6.30. Този един час ме пребива.
Излезе ми анализа на кокосовото кисело мляко: “Резултатът за живи бактерии на един грам от кокосовия продукт е 4,8х10(8), което е в диапазона на редица йогурти и българското кисело мяко.” (party)
Мнението беше редактирано от Margi на 10.07.15 19:19.
Слънчев уикенд, йога на стадиона, къпане на все още студеното водопадче, хубава храна. Видяхме се с Веси, която разбира се, се представи повече от добре на планинското бягане, после синаправи и йогата на стадиона, и накрая изглеждаше все едно нищо не е правила. :)))) Сигурна съм че момиченцето, което очакват ще прилича много на нея. :)
На следващия ден поразчистихме малко рекичката от затлачилите я дървета, иначе програмата беше същата.
Няколко дни в кирлива София и пак тръгваме. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 13.07.15 13:38.
Друго си е шоколада с мед. Плюс най-новата ми екстра: лиофилизирани червени боровинки. (nlove4)
Днес пораздвижих из залата:
малко бг-клекове, изометрично бедрено разгъване, ТГУс 12 и с 16 кг, колелце с ластици, всичко разпиляно през деня.
Йогата я сведох до пози от стоеж– Сету Бадха Сарвангасана, заради МЦ.
През последната седмица, поне 5 човека ми се оплакаха колко нямали пари, а колко всичко било скъпо. (Единия от тях заминава на почивка в хотел, в който нощувката струва 400 лв на човек.) Явно само на мен всичко ми е ок - ходя на работа на 4 места, опитвам се да работя и от вкъщи. Ако някой иска, може да се сменим,че взе да ми писва само аз да не се оплаквам.
Мнението беше редактирано от Margi на 14.07.15 15:46.
Лично наблюдение - човек колкото повече пари започне да изкарва толкова повече не му стигат.
Днес йогата пак е лежерна,без обърнати.
Цял ден ще тъпча боровинки с какао и зехтин днес. :) Мога да изям килограми и да се изхранвам само с боровинки. (inlove)
И малко храна за размисъл. Аз за това не обичам да си купувам вещи, предпочитам да купувам спомени.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.07.15 11:44.
15.07.15
12:10
казано от Маргарита Манева на 15.07.15, 11:44:
Аз за това не обичам да си купувам вещи, предпочитам да купувам спомени.
Това изказване е най-често срещаното клише за тази година, поне до момента... :Ц
казано от charlie brown на 15.07.15, 12:10:
казано от Маргарита Манева на 15.07.15, 11:44:
Аз за това не обичам да си купувам вещи, предпочитам да купувам спомени.
Това изказване е най-често срещаното клише за тази година, поне до момента... :Ц
Еми, не чети като те дразни. ;)
Равносметка за храната днес: на това му казвам зареждащ ден - през 15 минути: боровинки, шоколад (от моя си), зехтин, диви джанки, накрая кейл с тиквичка и пак зехтин и 3 варени яйца. Само накрая се изложих с малко джънкарски кокоски. Никога не съм разбирала защо хората в “зареждащи”дни тъпчат неистово боклуци, включително и от макдоналдс...с какво по дяволите зареждат? Не е ли идеята на зареждането да даде качествен градивен материал?!? :)
Мнението беше редактирано от Margi на 15.07.15 19:05.
Вчера - нищо за отбелязване.
Днес йогата беше на части, заради графика ми:
поздрави-10-15 минути
пози от стоеж + обърнати - 35 -40 минути
наклони напред и усуквания - 30-35 минути
после, вкъщи - изправяне в напад от колянна опора + качване с пудовката (8) и малко тяга с прави крака с пудовката (24)
В жегите е много неприятно стоенето на работа където е 23 градуса цял ден. Искам да ми е горещо по цял ден, така се чувствам зле с такива резки промени. Следващите няколко дни сме само на топло. :) Другата седмица имам един работен ден, и после - топло, море и пясък за малко.
Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.15 14:01.
Денят завърши доста по-добре отколкото започна. Донесоха ми това от снимката, което е горе-долу половината от цялото съдържание на доста обемен кашон. (nlove4) После ходихме над Железница, по вирчетата и пътечките, където видях сметката на едно пакетче кейл чипс и едно пкаетче крекери от кейл. Изпих и две чаши сок от алое, лимон и кленов сироп + стандартните боровинки за деня.
Набързо отбелязвам уикенда - през Стара Загора, до Трявна и обратно в София. Оставам за два дни тук и отново тръгвам. :)
На изкачване на Шипка в събота ескортирхме малка сърничка, която кой знае защо беше решила да бяга по платното. След това - йога на стадиона, жега, водопадче и други активности включващи течаща вода. Храната - малко, адекватно на жегата, водата - много и студена, направо от извора. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 20.07.15 13:06.
Единствен рботен ден за тази седмица. :) За сметка на това се настудувах на работа. Не знам защо 12-15 градуса разлика с външната температура се считат за нормални. На 15-тата минута имах чувството че ме втриса, след това си сложих дълъг клин и горнище с качулка и така прекарах по-голямата част от работния ден. Лято е, тренира се на горещо - това е.
Разделих си йогата на няколко части: сутринта - поздрави; по-късно сутринта - пози от стоеж, обърнти; следобед на стадиона - бягане (1200 м) и кенгуру подскоци; стойки на ръце, получиха се стабилно, ама утре пак ще ми е схванат гърба. На бягането се оказа,че имам по-малко въздух,отколкото би ми се искало, и след подскоците ми се разтрепериха краката.
Яденето днес е: малко по-малко от литър вода със сок от алое и мед; зелен шейк; гъбен шейк; зелен кокос; малко салата, малко супа, 2-3 филии пълнозърнест хляб, малко сладолед и малко течен шоколад...останалото е студена вода. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 21.07.15 21:37.
Ето ме пак, и пак за малко. ;)
Изминалата седмица прекарах в Царево, Пловдив и в Родопите, малко над Пловдив.
Първите два дена бях на част от йога ритрийта на Кристос и Харис от Атина - невероятни учители, практиката беше по около 4 часа дневно. Бяха поканили аюрведичен готвач, от чиито манджи обаче не останах очарована. Това не ме кефи на аюрведичната кухня - всичко е готвено поне по два пъти, няма свежи зеленчуци и плодове. Дори за два дни, се чувствах некомфортно с такава храна. Пропусках закуската и обяда и само вечерях; през деня - сурово какао с мед беше хапването + някоя праскова, ако намеря.
Когато нямаше практика, бях на плажа. :)
Един ден в Пловдив. Един ден в Родопите - разходки, лежане, ядене на горски боровинки, кончета, невероятно вкусна храна. :)
Малко снимки:
Мнението беше редактирано от Margi на 27.07.15 14:51.