Kath.. gathering smiles (strength) in a box called "diary"

Темата е заключена.
Прескочи до:

22.07.15
20:01

Защото се съмнявам да има интерес към рецептата, процеса е сравнително дъъълъг и пипкав :D . Ноо, нищо, ще я напиша тук, няма проблеми - но по-късно. :)

22.07.15
20:05

Разбира се, че има интерес! Аз с нетърпение очаквах да отговориш на Радост :D

Оооо, колко си слънчева... Така над 100 години се живее! :)

И да - всички искаме да знаем за хрупкавия нахут, моля :Ррр

ПП: Абе, жено, как да няма интерес? Тук ако няма интерес за храна, къде?! :)))

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 22.07.15 22:04.

23.07.15
07:36

Рони, слънцето ми е любимо (огнена зодия съм), та гледам да се навъртам покрай него, когато изгрее, пък и се мъча малко повечко да се усмихвам, в опити уж да му подражавам...  :D
Иначе си права, как можах да си помисля, че може да нямате интерес ?! :D

Та.. ето я “технологията”, по която приготвям хрупкав нахут:

Сдобивате се с варен нахут (може и от консерва).
Измивате го, хубаво попивате водата с домакинска хартия или кърпа. След това може да го посолите само.
Прехвърляте върху квадратна тава, застлана с хартия за печене (разпръснат на 1 слой) и пъхате в предварително загрята на 180 градуса фурна, без да слагате никакви масла, зехтини, подправки, сосове и т.н. Пече се 1 час, като на всеки 10 мин се разбърква.
След максимум 1 час, изваждате от фурната и оставяте да изстине. После добавяте подправки (аз слагам малко балсамов оцет, чесън, къри). Може да го мариновате с горчица или нещо друго за 20-30 мин. После връщате за още 10 мин във фурната, този път може и на 200 градуса.
Важно: През цялото време следете хрупкавостта на нахута, не го искаме прегорял, още преди последните 10 мин печене. Всичко зависи от самата фурна, при вас може и да отнеме по-малко време.
Важно 2: Ако след първото печене и охлаждане решите да мариновате, вместо просто да подправите, то финалното печене ще е за около 30 мин на 180 градуса, а не 10 мин на 200. Това е така, защото маринатата го овлажнява и е необходимо отново да изсъхне хубаво във фурната.
Важно 3: Според мен мазнината няма място в тази рецепта.

Коментар: За мен, марината от малко горчица и балсамов оцет + подправки (къри, чесън), дава страхотни резултати. Освен това, веднъж изстинал, после маринован и ПОВТОРНО изсушен във фурната, го прави съвършено хрупкав.

Мнението беше редактирано от Kath на 23.07.15 07:38.

23.07.15
15:47

23.07.15

7 часа сън - при това супер дълбок и пълноценен. Тази нощ подухваше хладен вятър и не съм се потила, въртяла и измъчвала, наспах се идеално.
Сутринта нямаше и помен от главоболието. Съответно и деня беше много по-хубав. Със събуждането си направих Shakti Flow с Шива, после душ и се захванах с работа. По обяд отидохме на Панчарево - там също имаше йога, качвам малко снимки, има какво да се критикува.
Следобед още малко работа на компютъра и по-късно - силова тренировка.

Храна:
Сутринта - обичайния шейк.
За вечеря - салата от краставици с много копър, лук и магданоз + бъркани яйца с горчица (без захар и боклуци в нея) + около 200 гр. хрупкав нахут + 100 гр. купешки шоколад със Стевия

Течности:
1 кафе с мляко, много вода, 500 мл. бира на Панчарево :D

Движение:
Сутринта - Shakti Flow с Шива; по обяд - поздрави и “разни други” (на Панчарево)
Следобед - силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: knee hugs, push ups, swing @16kg, renegade @7,5 kg (each hand); burpees (without push up),bench dips, jumping rope

23.07.15
16:55

казано от Kath на 23.07.15, 07:36:

Рони, слънцето ми е любимо (огнена зодия съм), та гледам да се навъртам покрай него

Абеее и аз съм огнена зодия...но в този сезон ен изпитвам добри чувства към него. Виж - есенно, пролетно, обичам, зимно слънце - обожавам, обаче тоя припек (puke)

Рецептата ще се пробва при следващата серия нахут! (party)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 23.07.15 16:57.

23.07.15
17:14

Карфичке, аз обичам СЛЪНЦЕТО, а не жегата... Сигурна съм, че и за теб важи същото. По дневника ми се вижда, че от 2 седмици не мога да се наспя като хората от потни нощи и задушени емоции :D

Дай отзив за нахута, като го направиш - дали се е получил, вкусен ли е бил и т.н. :P

Т. Тодорова

23.07.15
17:26

@ Кате, прекрасна си! Направо искам да те гушна! :D

@ Нахут, умирам си за теб и ще те пробвам по гореспоменатата рецепта!

@ Игличе, и мойта зодия е огнена, родена съм в адска жега (даже одъртявам след няколко дни, хихи), но всеки път като ми пекне жегавото слънце, част от мен умира..

Напрао не знам защо го написах тоя коментар, сигурно за да оспамя, където мога :D

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 23.07.15 17:27.

23.07.15
17:39

Тодорова, ако някой ден се видим се чувствай свободна да ме гушнеш! :D :*
Аз съм зимно бебе - стрелец. Ама, сезона, в който си се родил, едва ли е особено от значение... не обичам зимата въобще, предпочитам слънцето, но до 22-3 градуса. Неслучайно пролетта ми е любим сезон.

(п.п. и от теб очаквам отзив за нахута)

Мнението беше редактирано от Kath на 23.07.15 18:24.

23.07.15
17:58

казано от Kath на 23.07.15, 17:39:

Радост, ако някой ден се видим се чувствай свободна да ме гушнеш! :D :*

Това е Т. :D

Аз съм зимно бебе - стрелец.

И аааз (sun)

Ама, сезона, в който си се родил, едва ли е особено от значение... не обичам зимата въобще, предпочитам слънцето, но до 22-3 градуса. Неслучайно пролетта ми е любим сезон.

Тя Т.-то е лъвица, огънче си е. И аз съм така - не обичам зимата, обичам зимното слънце, много е различно :D И аз препдочитам слънцето, пред липсата му, най-вече през зимата, точно, защото зимата никак не ми е любим сезон, напротив. Не обичам зимата, обичам зимното слънце, обичам слънцето, не обичам жегата. Пролетта и есента са ми любими. Не симпатизирам на лятното слънце в тази обстановка, демек в жегата. Темпреатура над 24 градуса, ме кара да се чувствам гадно.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 23.07.15 17:59.

23.07.15
18:47

казано от karfi4ka на 23.07.15, 17:58:

Радост, ако някой ден се видим се чувствай свободна да ме гушнеш! :D :*

Това е Т. :D

Странно! Мисля, че знам от какво се е породило това объркване - може би Радост се е захванала да приготвя нахутената ми рецепта..иии, така се е завихрила, че чак изпраща някакви енергийни вълни при мен (nhappy) знае ли човек (giggle)
Тодорова ще ми прости за това, като и дам да ме гушне (hug)

Т. Тодорова

23.07.15
18:55

Неангражиращ разговор за времето, а? :D

Кате, да ти кажа, ич не видях, че пише Радост, докато адвокатът ми не обърна внимание :D Дори прочетох “Теди” (и си викам :бря!), абсолютно по инерция :D

25.07.15
08:58

24.07.15 и 25.07.15

Вчера - 7 часа сън - започват да зачестяват прохладните вечери :) Йога нямаше - обикновено я правя сутрин, а този път още със събуждането се заех с работа по едни проекти за Бълг. агенция по инвестициите, за които гоних стресиращи крайни срокове... Като цяло, не можех да концентрирам мислите си върху нищо друго - не и докато не си свърша работата. По обяд си взех за 2 часа почивка и се разхождахме в Южния парк.
За деня - 10 часа работа на компютър.
(sun) Пристигна ми пратката от iherb (спирулина, пробиотик, витамини на Now Foods, сурово какао), но ще я взема в понеделник, че им изпуснах работното време.

Днес - 7 часа сън. Имаше йога сутринта. Денят ще е спокоен и лек, събота е все пак.. Но сутринта имах едни 3-4 часа работа с компютър.
Тренировката по-късно ще е със съпротивителни ластици. От време на време ги включвам за разнообразяване на тренировките и винаги съм с мускулна треска от тях.

Качвам снимка на храната от вчера, а и като цяло - на трите най-преобладаващи храни напоследък при мен. Салата от краставици, настъргани с белачка с много копър, магданоз, лук (ям ги с бамбукови клечки, приятно ми е, а и съм привърженик на изключително бааавното хранене) + бъркани яйца, овкусени с прекалено много куркума (хахаха, обичам я, това е!!) и чесън + 200 грама хрупкав нахут.
Храна:
Сутринта - обичайния шейк и двата дни.
За вечеря - и двата дни храната е еднаква - тази от снимката + 100 грама шоколад със стевия.
Вчера не пих бира, днес сигурно ще пия една.

Течности:
1 кафе с мляко, много вода - и през двата дни.
Днес - примерно 500 мл бира, може би... ще видим.

Движение:
За вчера следобедна силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 44 мин: high knees, jump over box (10x20sm), deadlifts @18kg, burpee WITH push up; shoulder push ups (legs on chair); air squats

Днес сутринта - Jala Namaskar + sun salutations A+B
Следобедна силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: jumping jacks, jumping lunges, front arm rises (resistance bands), biceps curls (res. bands), incline side arm rises (for back, with res. bands), double crunches for abs

Мнението беше редактирано от Kath на 25.07.15 09:01.

27.07.15
11:16

Преди около 3 години, когато имах много тежки СПКЯ симптоми + ИР, не успявах да постигам дори миниатюрните цели, които си поставях. Качвах единствено...ВОДА и мазнини, и нито грам мускул, а блъсках нечовешки много, при това в зала, при това с по-големи тежести от сега. Откакто започнах да слушам тялото си, а не лекарите, резултатите са налице.

От 65 кг, сега съм 52. От бицепс 25 см, сега е 27. От бедро 56 см - мазно и подуто от водата, сега е 47 см, с много по-изразен квадрицепс.
Само с домашни тренировки, без никакви машини, с режим, който сама си изготвям и с не повече от 45 мин продължителност на тренировката. За сравнение - преди тренирах кръгово в залата и това продължаваше минимум час и половина - два, понякога и повече. Правих нечовешки HIIT с нечовешки спринтове и нищо не се получаваше.

Благодарна съм, че вече съм много по-здрава, много по-щастлива, много по-позитивна... и че успявам да постигам целите си и да вървя по пътя, който сама съм си избрала  ;)

(sun) (F) (nlove9)

27.07.15
16:40

27.07.15

5-6 часа сън - ужасна горещина, много се въртях, не се наспах. Странното е, че не чувствам умора днес.
Сутринта правих йога, работих цял ден, след малко хващам тежестите... но все още съм ОК, имам енергия за всичко. Може би прекалих с кафето...
Взех си нещата от БГ пощи (sun) И забелязвам, че някъде “по потока” съм пропуснала да добавя, че бях поръчала и стевия - но, като цяло, малко бях позабравила за нея :D
Днес си приготвих вкусотии - домашен шоколад (inlove) и МНООГО хурпкав нахут в 2 варианта - сладък (със стевия и канела) и солен. На соления му усъвършенствах рецептата напоследък, като добавих една “тайна” съставка, която се оказа, че дава фантастичен вкус. 5-10 мин преди края на печенето добавям ситно накълцан шалот или пресен лук. Става божествено (h)

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + малко “домашно” кисело мляко + 100 гр сладък хрупкав нахут и 150 гр солен хрупкав нахут + 100 гр. домашен шоколад

Течности:
3 кафета с мляко, много вода.
Към 300-400 мл бира.

Добавки:
3 гр. спирулина на таблетки
2 капсули пробиотик (1 дневна доза)
1 капсула Multi One на Now Foods (също 1 дневна доза)

Движение:
Сутринта - Слънчеви поздрави А+Б и малко freestyle (асани за колит, баланс и др.)
Следобед силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: High knees, Jumping jacks, air squats, bent over row 2x8kg, side arm rise 2x6kg (тежко ми дойде и смених последния кръг с 2х5), bench dips, swing @16kg, plank variations

И малко акценти от вчерашния ден - и детелините също, не са просто случаен фон на снимката.

П.П. Дублирах си поста и прецаках вчерашния/// голям мазаляк, ама карай.

29.07.15
13:51

28 и 29.07.15

И двата дни съня е по 5 часа... жега, комари, ужасно се чувствам (puke) Снощи беше кулминационно най-гадната вечер - ставах 2 пъти посред нощ да си взимам студен душ, защото щях да прегрея. Вчера бях цял ден с мигрена, даже преди силовата тренировка ми се повръщаше. Не бях сигурна дали е добра идея да тренирам, но реших да опитам, пак с идеята да прекъсна, ако се наложи. Към средата на тренировката бях на път да се откажа, но тъкмо в този момент, малко по малко, започнах да се чувствам добре. Накрая се чувствах супер, взех душ и дори успях да подремна за около 40 мин.

И двата дни имаше и йога, и силова (за днес предстои).

Днес имам адски много работа, от разсъмване съм се захванала и няма край... Ноо, не знам защо, не ме боли главата :)

Напоследък изяждам промишлени количества нахут и в момента кисна следващата партида, че свърши :D И междувременно кокосовата ми панакота стяга в хладилника.

Храна:
Сутринта - обичайния шейк и двата дни.
За вечеря вчера - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 3 бъркани яйца с горчица + 300 грама хрупкав нахут + 50 гр домашен шоколад и 1 купичка кисело мляко с каймак
За вечеря днес - пак същата салата, но ще сложа чери домат (като е в сезон не ми дразни много стомаха) + 4 бъркани яйца с горчица и много лук, магданоз и чесънче (wasntme) + МАААЛКО хрупкав нахут (а бе, поне 100 гр :D) + 50 гр домашен шоколад и около 200 гр. кокосова панакота с чиа (домашна)

Много съм гладна напоследък... и ми се повръща... и главата ме боли... поне да бях бременна, б*хти (dull) :D

Течности:
Много вода, 3 кафета с мляко - И ДВАТА ДНИ (!) (ужас..).
И двата дни по 1-2 чаши бяло вино.

Добавки:

Движение:
Вчера сутринта - Слънчеви поздрави А+Б, няколко пъти изпълнени
Днес сутринта - Jala Namaskar… как се разкърших само :D
Вчера силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: High knees, push ups, shoulder push ups, weighted lunges @10kg, kick-back 2x6kg, swing @16kg
Днес следобед - силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: Pendulum jumps, Jumping rope, Side renegade row @8kg, Deadlifts @16kg, Double ab crunches, superman, halo @10kg

И едно доказателство, че нахута е любим на цялото семейство :D

Мнението беше редактирано от Kath на 29.07.15 13:54.

31.07.15
10:58

30 и 31 юли

Набързо го карам, без много подробности.
И двата дни се наспах - към 7 часа сън.
Вчера нямаше йога, днес сутринта също нямаше, обмислям нещо обаче за следобеда.
И двата дни има силова тренировка - вчера 45 мин, днес ще е около 40.
И двата дни съм зарината с работа и съм по 10 часа на компютъра.....

Имам ужасна, некомфортна водна задръжка от 3 дни вече - +2кг. Не знам на какво се дължи и откачам. Не обичам да става така...особено когато знам, че проблема не е в храната. Вчера намалих много въглехидратите и солта и днес е по-добре, но обикновено си се храня въглехидратно и нямам проблеми. Ще изчакам и дано се оправят нещата... ако не се оправят, лошо, това говори пак за някаква хормонална бъркотия при мен, аман вече...! Нооо, вярвам, че след няколко дни, вс ще е ок.

Снимчици малко... на котето, което вчера беше приватизирало компютъра на приятеля ми и ми се разсърди, когато се опитах да седна на него за малко... :D
+ На гигантичния нахут, който си купих и изпекох онзи ден....  за първи път попадам на такъв :D Мноого е вкусен!

Мнението беше редактирано от Kath на 31.07.15 10:58.

31.07.15
20:38

Бърз ъпдейт на тренировката от днес + малко снимки от йогата следобед + няколко въпроса..

Трен: 41/15 -> 40 мин общо - swing @16kg, deadlifts @18kg, dumbbell shrugs 2x8kg, renegade @8kg each hand, air squats, burpees (no push up), bench dips

Въпрос 1:
Как е възможно цяла кора с яйца да е сбъркана - всичките ми яйца бяха с по 2 жълтъка?!?!

Въпрос 2:
Защо от 1 кг краставици, поне 700 гр бяха сцепени отвътре...??

Въпрос 3:
В какъв свят живеем??

Извинявам се за ужасното качество на снимките ..

Мнението беше редактирано от Kath на 31.07.15 20:39.

01.08.15
17:54

01.08.15

7 часа сън.
Малко сутрешна йога за колит.
Много пасивен ден, не съм особено доволна, но явно имаме нужда от почивка.. цял ден сме с колата, почти никакво ходене пеша, а за капак пихме бири навън :D
Не знам дали да подхвана силова трен... нещо ми е уморено и лениво, но съм почти сигурна, че все пак няма да се сдържа и ще тренирам :D . Ще я опиша, пък ако реша да не я правя, ще я отчета за утрешния ден.
EDIT: Направих си тренировката.
Още съм с водна задръжка..... ама то с такива мутирали краставици и яйца, Бог знае какво съм поела в себе си.... Все още се надявам скоро да се отърва от това, тежко ми е и.. едно такова - лениво, както вече споменах.

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 2 бъркани яйца с къри и кокосов крем + хрупкав нахут (към 200 гр солен) и малко домашен шоколад (50 гр)
1 малка бира (330 мл)

Течности:
кафе с мляко, много вода.

Добавки:

Движение:
Сутринта - под 20 мин йога за колит
Следобед силова, интервали 40 работен/15 почивен , общо 40 мин: High knees, Jumping jacks, fl. press 2x8kg, V-abs, Glut. bridge (one leg) @8kg, BW lunges, side arm rise 2x5kg, bic. curls 2x7,5kg

Мнението беше редактирано от Kath на 02.08.15 16:57.

02.08.15
16:52

02.08.15

7 часа сън.

Ще се впусна в малко размисли...
Обикновено се меря 1 път седмично на кантара, а тази седмица съм се качвала 3 пъти, заради водната задръжка. Все още е налице, сантиметъра също го потвърждава. Вчера реших да намаля калориите с около 400, единствено, за да проверя дали имам контрол над нещата. Е, нямам контрол - днес даже бях в +. Все още не съм се паникьосала, понякога в живота на една жена има такива периоди, особено ако е ПМС. Аз лично ПМС не съм имала от 1 година, нооо... да кажем, че е възможно сега да се прояви нещо, все пак хормоните са си хормони и те се променят непрекъснато. Притеснява ме факта, че преди 5 години по същия начин качих 15 кг “от въздуха” и се оказа, че съм с много влошено СПКЯ и ИР - именно за това толкова често разсъждавам по въпроса и му отдавам толкова голямо внимание. Миналото лято за 2-3 месеца бях качила 1,5 кг и не се притеснявах, защото знаех, че е от много усилени тренировки (в зала тогава) + много стабилна храна, а и качването беше постепенно.. Сега 2-3 кг, само за един ден - то е ясно, че няма как да са мазнини или мускул. Повече “дефицитни издевателства” не смятам да си причинявам, ще го карам нормално, пък поне да съм 100% сигурна, че дори да сваля кг, то ще е в резултат на изчистване от водата, а не в резултат от дефицита. Дано всичко си влезе в норма скоро, защото съм (меко казано) стресирана.

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + печени патладжани с био горчица и чесън + хрупкав нахут + 70, най-много 100 гр домашен шоколад
500 мл бира

Течности:

Добавки:

Движение:
Сутринта - Jala namaskar
Следобед силова, интервали 40 работен/15 почивен , общо 40 мин: Pull down (с ластици - вдъхновено от Кобричката), Incline side arm rise (с ластици, за гръб), step ups (40 см височина, всеки крак поотделно), swing @14kg, arnold sh. press 2x5,5kg, kick-back 2x5kg

02.08.15
17:08

Къде я задържаш водата- в смисъл подпухва ли ти лицето, отичат ли ти краката или пръстите на ръцете или се “натупва” в корема?
Аз лично съм доста склонна към водна задръжка и колкото и да е странно, тя все едно се събира в ханша и корема и буквално се разплувам -  дава едни 2 см разлика в обиколката и 1-2 кг разлика в теглото. А няма как да кача/ сваля 2 см мазнини за няколко дни.
През жегата съм по склонна да задържам течности, в съчетание със застояването по цял ден,  дали не е свързано с това и при теб?

02.08.15
17:11

Кобре, аз винаги я трупам в бедра - по принцип от 1-2 години бедрото ми е 47 см, сега е 49. Разликата е неприятно осезаема. Иначе - никога не съм имала проблеми през топлите месеци, т.е., лятото, поне до сега, не ми е влияело на водния запас.

Мила Кат, не прави такива орязвания с калориите, защото както виждаш - не помагат. Само си докарваш още стрес и го мислиш допълнително.
Покрай цикъл съм била + 5 кг, ей така от нищото, въпреки многото ми тренировки и поддържането на един режим. Сама виждаш какво правят хормоните, особено когато има някакъв проблем (въпреки че хормоните са в норма).
Би трябвало нещата да преминат, когато премине и цикъла, ако това е ПМС.

Това, което забелязвам по мен, е че колкото повече работиш в посока подобряване на състоянието си, толкова по-малко водна задръжка (както и други неприятни симптоми на ПМС) ще имаш.
Храни си се както обикновено, движи се и се старай мислите ти да са заети с нещо друго. Знам, че е трудно, но реално погледнато от притесненията и качването на кантара нещата няма да се подобрят.

И да, всичките тези 2-3 кг (качени за 1 ден) са вода.
Само спокойно! :)

03.08.15
09:56

Рони, сутринта влизам и ти прочитам коментара... Е, оправи ми деня! Честно :) (h)

Ето и нещо, което вчера ми оправи деня - дългоочаквана среща с братчето ми Криси :) Рядко го виждам, от втора връзка на баща ми е, а с него съм в малко странни отношения... но детето е просто едно малко щастие. Аз го наричам Усмивчо :) (h)

П.П. На година и 5 месеца е, но на общите ни снимки, не знам защо, прилича по-скоро на 5 годишен (giggle)

Мнението беше редактирано от Kath на 03.08.15 09:57.

03.08.15
10:39

Кат, пробвай да спреш бирата. При мен/и не само/ влияе. Може пък и при теб

03.08.15
15:50

Дива, бира тази седмица съм пила само през уикенда, а водната задръжка се появи някъде вторник, доколкото си спомням... Сега пак няма да пия, поне до събота, пък да видим... Аз от години си пийвам доста бира и до сега не съм имала наблюдения да ми създава някакви проблеми, но всичко е възможно. Мерси за идеята :)

03.08.15
16:28

03.08.15

7 часа сън - поне се наспивам напоследък... друго си е нощен ветрец (h)
Още съм с водна задръжка.

Днес бях 3 часа в среща с шефа на БАИ, за да обсъдим работата ми и да ми каже дали иска да преподпишем граждански, тъй като стария изтече. Е, реши, че иска да продължим да работим заедно. Не съм сигурна обаче дали се радвам или повече се притеснявам...... нe е редно да говоря за това, но направо не се сдържам - това е най-надутият и странен мъж, с когото съм работила някога... чак не ми се вярва (tmi)
На връщане си купих тиквички патисон - много ги обичам (inlove). На вкус ми приличат на млада орехова ядка, но по-мека. Най-вкусни са ми сурови, но днес реших, че ще ги пека с яйце, сирене и извара, за да са малко по-хранителни, пък и да не ми е само на салати деня.
Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 2 печени тиквички патисон с плънка от яйце, 50 гр извара и 50 гр сирене + хрупкав нахут + 85 гр домашен шоколад
1 чаша бяло вино

Течности:

Добавки:

Движение:
Днес няма йога.
EDIT: Добавям си Shakti Flow с Шива - сега го започвам. Не се сдържах
Следобед силова, интервали 40 работен/15 почивен , общо 40 мин: Лицеви опори, странични напади, пулоувър с 8 кг, гребане за гръб с ластици, чуково сгъване с 2х8кг, тяга на 1 крак с дъмбели 2х8кг, супермен, руски туист с 10кг диск

Мнението беше редактирано от Kath на 03.08.15 16:31.

03.08.15
18:36

казано от Kath на 23.07.15, 17:14:

Дай отзив за нахута, като го направиш - дали се е получил, вкусен ли е бил и т.н. :P

Според мен се получи! Хрупкав отвън, леко пухкав отвътре, ама не мек! Осолих с морска сол, а после мариновах с горчица, балсамов оцет, чесън и кимион! Има уникален вкус, страшно ми харесва! Определено става част от менюто ми! Благодарности, че сподели точния начин на приготвяне с нас! (bow)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 03.08.15 18:36.

03.08.15
20:01

Много добре изглежда! Радвам се, че ти е харесал!

От тук насетне, вече си схванала фурната ти как се справя, така че можеш да експериментираш с градусите и да си постигнеш перфектната хрупкавост, ако тази не ти е харесала. Пробвай да направиш и от сух нахут - накисваш го от предната вечер (във вода със сода, която е добре поне веднъж да смениш) и после направо го печеш, без варене. Аз така направих, за първи път - онзи ден, с гигантския нахут от снимката. Пекох го по-дълго, на 160-80 градуса, след мариноването на 200 и стана БИЖУ! По-евтино излиза и е малко по-различен, даже май повече ми харесва.

Твоят с горчица на зърна си го правила, нали? Аз много я обичам, сама си я правя, но досега не съм мариновала с нея нахута, трябва да пробвам :P

03.08.15
20:16

Хммммм, ааа мооже ли да питам как си правиш сама горчицатааа, с удоволствие бих взаимствала!

Тоя нахут, дето сега съм го направила, е от едрия. Иначе имам и дребен, ама едрият по-ме кефи!

03.08.15
21:08

И аз тъкмо си изпекох една доза от хрупкавия нахут. Мноого ми хареса и вече ще присъства в менюто ми.
Това, което ме изненада, че от 400 грама сварен нахут(всех от буркан) стана 100 грама печен.А сега...
Как да смятам калориите?

03.08.15
21:42

Според мен, калориите са си същите, като в 400-те грама
Все пак, нахута се свива, поради изпаряването на вода, по време на печенето. Едва ли се изпаряват и калории... Естествено, това си е моя теория, може и да бъркам. Ако някой е по-запознат, да каже.

Карфичке,  утре ще ти пусна рецептата за горчицата.

Да, трябва да се сметнат калориите за 400 г сварен нахут от данните на производителя на буркана обаче най-точно е да се премери в сурово състояние и да се вземат данните за него, защото и при сваряването става същата история (но наопаки). В случая това няма как да стане, ето защо се смятат данните от буркана и за 400-те г.

Аз бих желала да дегустирам всичките ви нахутени гозби. :D

04.08.15
16:06

Минавам набързо, за да обясня на Карфичка за горчицата.

По принцип, рецептата може да бъде описана в 3 супер прости стъпки: накисваш семена от синап с вода и оцет; на следващия ден пасираш сместа; оставяш да узрее за няколко дни, иначе е непоносимо люта и горчива. Най-добрите подправки са чесън, куркума, сол, пипер.
Сега ще ти опиша и рецептата, по която  аз я приготвям - моята е по-лека от обикновената.

Продутки:
50 гр смес от бяло и черно синапено семе (2:1 в полза на бялото)
5 с.л. ябълков оцет
5 с.л. вода
2 с.л. бяло вино
1 ч.л. лимонов сок

Допълнително:
~5-6-7 с.л. кисело мляко (зависи от лютивината на синапа, както и от личните предпочитания)
1 ч.л. куркума (може и по-малко, зависи колко силна е куркумата, аз съм попадала на различни видове, така че прецени)
Чесън на прах - на вкус
Щипчица сол
Щипчица стевия (обикновено се слагат 1-2 с.л. мед, но аз съм алергична)

Приготвяне:
Разбъркваш смес от всички изброени продукти и оставяш да престои за 1 денонощие в хладилника под капак. На следващия ден смилаш леко в блендер, гледай да не прекаляваш, за да си запази зрънцата. Добавяш и допълнителните продукти и на ръка разбъркваш до хомогенност. Оставяш за няколко дни в хладилник, за да узрее, иначе е много люта. Аз я държа по 4-5-6 дни и после ям, но на теб може и по-рано да ти се стори вкусна, зависи колко обичаш лютите и горчивите вкусове.

Забележка:
Попадала съм на стари синапени зърна - горчицата става ужасна. Най-добре гледай срокове на годност и взимай семената, на които им изтича най-късно.

Забележка 2:
Всички подправки в горчицата можеш да си ги регулираш, спрямо вкуса ти. Ако обичаш медена горчица, сложи повече мед - той донякъде неутрализира и лютивината.

Забележка 3:
Внимавай с оцета и лимоновия сок, за да не стане твърде кисела - така или иначе, някои синапени семена си имат естествен, леко кисел вкус. Провери колко силен е оцета и регулирай количествата.

Успех в приготвянето и пак чакам отзив :P

04.08.15
19:46

04.08.15

Много бърз отчет от мобилния, не разполагам с особено много време.
Сън - 7ч.
Водна задръжка - все още налице.
Активен ден - дълго време на крак, обикалях по задачи.
Няма йога, нито силова - днес е почивка от всичко. Обаче, като не тренирам, нямам и апетит... та храната, съвсем неумишлено, ще е малко - приготвила съм доста, но едва ли ще изям всичко, вече е 8ч., а аз още не съм гладна...
Добавките и течностите са като вчера.

След малко отиваме на вечерен пикник край една рекичка :)
За храна съм си приготвила голяма бланширана зелена чушка (само за 2 мин във вряща вода), пълнена със смес от краве сирене и извара. Почти сурово е всичко. И още - 300 гр хрупкав нахут, 100 гр домашен шоколад и бяло вино.

Мнението беше редактирано от Kath на 04.08.15 19:47.

04.08.15
20:09

Задължително ще приготвя, обожавам горчица под всякакви форми. За съжаление не ям често, защото всичко е боклук и не знам какшо има вътре, не, че се втелясвам, но...Обаче не ми е хрумвало дори, че не е проблем сама да си направя!

П.п. Ако не е много неудобно, обещах на Десо да питам за рецептата за шоколада с...нахут (blush) та...питам (blush)

05.08.15
17:12

Карфичке, аз я бях пуснала, още след поста с шоколада, понеже някой ме беше питал, но я пускам отново, с малко повече подробности:

Продукти:
60 гр. сурова какаова паста и 1-2 ч.л. кокосово масло
Стевия на вкус (или мед - с агаве консистенцията става кофти)

Допълнително:
50 гр. хрупкав солен нахут (в изпечено състояние)
Може да сложиш портокалови корички, сушени плодове...ядки не слагай, нахута е достатъчно хрупкав. Аромати - по избор (ром, ванилия и т.н.)

Приготвяне:
Разтопяваш на водна баня при МНОГО ниска температура какаовата маса и кокосовото масло. Добавяш стевията/меда. След като е напълно разтопена сместа, добавяш ароматите/портокаловите корички. Накрая изсипваш около 40-50 грама хрупкав посолен нахут и го разбъркваш, докато хубавичко се покрие с шоколад (тук е момента и за сушените плодове, ако има такива). Оставяш във фризера за около час...ии.. Voilà!

Важно:
Aз разтопявам продуктите в дебел, топлоустойчив съд от силикон, пъхнат в широка тенджера, за да може, след приготвянето на шоколада, да го оставя да се втвърдява в същия съд, в който съм го правила. Така не похабявам продукти.

Важно 2:
Нахута, при приготвянето му, не бива да се маринова с НИЩО. Слага се само сол, като е хубаво, след първоначалното изпичане, да се остави да се охлади, а след това да се напръска с малко вода и да се посоли (така солта залепва по-лесно) и после да се допече.

Важно 3:
Аз не добавям никакви аромати, единствено съм пробвала с коричка от био портокал и беше великолепно :)

П.П. Пак “плъзвам” предложението си да пиша рецептитe директно за сайта :D

Мнението беше редактирано от Kath на 05.08.15 17:16.

05.08.15
17:27

05.08.15

5,5 часа сън - станах с аларма, наложи се.
Водна задръжка - има я.
Не съм се мерила на кантар днес, но вчера храната беше малко и мисля, че се е отразило. Днес ще си тренирам и ще се нахраня добре.
Половината ден го прекарах в Агенцията за инвестиции, ок беше, колегите поне са супер :)
Сутринта успях да спретна бърза йога за колита и трябваше да се заема с едни неща, които да занеса след това в агенцията, та така..
Половината следобед се занимавах да си правя кокосово мляко, че ми свърши... 4 литра ги докарах, как е? :D

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 1 голяма тиквичка патисон, печена с горчица (домашна) + кокосова панакота с чиа (домашна) + 50 гр шоколад (домашен)
1 чаша бяло вино

Течности:
2 кафета с мляко, много вода.

Добавки:

Движение:
Сутринта - йога за колит.
Следобед силова, интервали 40 работен/15 почивен , общо 40 мин: High knees, pendulum jumps, fl. press 2x8kg, knee hugs, air squats, shoulder push ups, front arm rise 2x7kg, biceps curls 2x8kg

05.08.15
21:07

казано от Kath на 05.08.15, 17:12:

Карфичке, аз я бях пуснала, още след поста с шоколада, понеже някой ме беше питал, но я пускам отново, с малко повече подробности

Аз така и заподозрях, но понеже на момента не можех да ровя и изключих да проверя. Много благодаря! Веднага щом имаме отново достъп до банковите си сметки, ще се сдобием с какаова паст и действаме! Звучи ми просто невероятно!

казано от Kath на 05.08.15, 17:12:

П.П. Пак “плъзвам” предложението си да пиша рецептитe директно за сайта :D

Ако зависеше от мен, нямаше да е нужно да го правиш пак :D

06.08.15
16:48

Повярвай, по-невероятно е, отколкото звучи! :)

Мнението беше редактирано от Kath на 06.08.15 16:49.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1