Точно така, в това е проблема. Този, който съм си поръчала от iherb ми е напълно неизвестен и разчитам само на препоръка от приятел, както и на отлична потребителска оценка и ревюта. Цената му е много добра, така че не пречи да опитам, надявам се да се окаже качествен.
Марги, ти запозната ли си с позволените комбинации между спирулина и други добавки...? Пробиотика и витамините - ок, но за спирулината, идея си нямам...
Спирулината е храна, не знам да има лоши реакции с добавки.
Прави се в таблетна форма заради миризмата, която не всички понасят, но все пак е храна.
08.07.15
Супер ден... стартира с ходене на зъболекар (dull). В последните 2 години не мога да се отърва от кариеси, при положение, че имам отлична устна хигиена и дори не ям захар!? Оказа се, че причината е в липсата на всякакъв професионализъм от страна на ортодонтите, при които в ранните си (тийн) години ходих за поставяне и поддръжка на брекети. Дори не се наспах добре - часа ми за зъболекар беше в 8 сутринта, а пътя до зъболекаря е много и станах с аларма в 5 (легнах малко по-късно и планирах да спя поне до 6), за да имам време за поздрави, душ и сутрешните ми рутини...
Храна:
Освен кокосово мляко сутринта с рожков, стевия и канела, както и обичайната салата и къри-нахут, този път направих нещо за вечеря, което не бях правила до сега. Мъфини с ЯБЪЛКОВО БРАШНО. Станаха страхотно вкусни, направо съм изумена! Дори не сложих мазнина (като изключим 1 с.л. тахан) и станаха сочни, пухкави, идеални. Любимите ми мъфини (h). Само не мога да разбера какъв е този хранителен състав, посочен на пакета на брашното: 100 гр. - 42 калории, 5,6 гр. въгл., 0,4 гр. белтъчини и 0,1 гр. мазнини. Как ще е само 42 калории и 5-6 гр. въглехидрати?! Не броя калории, но определено въглехидратите и фибрите ме интересуват... Струва ми се, че са поизмамили мъничко...
Течности:
2 кафета, много вода, 700 мл. йоги шоко пикантен чай (студен, с лед)
Движение:
Сутринта 25-30 мин поздрави.
Следобед няколко кръга по 45 работен/15 почивен интервал, общо 40 мин от следните: knee hugs, push ups, clean & press, burpee (without push up), deadlifts @16 kg, bench dips, jumping lunges, shoulder press @2x7kg
Мнението беше редактирано от Kath на 08.07.15 17:08.
09.07.15
Наспах се днес хубавичко - 8-9 часа.
През деня - няма такъв мор! Бях планирала след следобедната тренировка да има йога, обаче вместо обичайните ~40 мин, този път тренировката беше 45 мин. и това ми беше грешката. След като приключих приличах на умряла локва в средата на стаята и направо се запътих към банята... много ме е яд за йогата, имах нужда. Термометъра отчете 34 градуса, което за температура в стая БЕЗ СЛЪНЦЕ е много, направо не знам как се е получило...
Да отбележа - вече от половин година не съм вкусвала никакво месо, освен риба.. дори млечни не ям, единствения (рядко) срещан животински продукт в менюто ми са яйцата. Нямам НИКАКВО желание за месо. Последно хапнах преди дооста време едни няма и 100 грама пилешко в един ресторант, където просто нямаше какво друго да си поръчам, а след това съжалявах. Не ми хареса на вкус, а и на стомаха ми нещо не се отрази добре, но това сигурно е било заради печенето (уж НА СКАРА) с мазнина. В последните 1-2 месеца обаче имам глад за риба и яйца, но пак ги ям не повече от веднъж седмично - достатъчно ми е. За това днес реших да направя една лека фритата с лук, грах и малко тиквички. Пробвах я, много е вкусна, предстои да бъде изядена.
Едит - наскоро научих, че котката ми обожава да си “къцка” магданозче :) Не само когато я боли стомах, ами по принцип... :D
Храна
Сутринта - кокосово мляко (600 мл.) с кокосово и ябълково брашно, канела, стевия - направено на шейк.
Вечеря - фритата от 2 яйца и летни зеленчуци, голяма краставичкова салата с лук, копър, магданоз, куркума, сол и т.н. Накрая малко печен хрупкав нахут и шоколад (който може и да не е чак толкова малко :D).
Течности
МНОГО, наистина МНОГО вода. Плюс изстуден йоги шоко пинактен чай - 600 мл.
Движение
Сутринта се мачках с фоум ролер малко, защото имам едни болки в бедрото. По-добре съм вече, но от 2-3 дни си се мачкам.
Следобед - 15 почивен/45 работен интервал, интензивна и изморителна тренировка, общо 45 мин - клек с 14 кг, лег с 18 кг, хибридни арнолд преси с 2х7кг, чукчета с 2х7кг, скачане с въже, драконов флаг и кофички.
Мнението беше редактирано от Kath на 09.07.15 19:21.
11.07.15
Вчера се наспах добре, сутринта направих една енергизираща и динамична практика от 20 мин вариации на слънчеви поздрави. Следобед - 40 мин тренировка (няма да я описвам подробно, предимно силово-кондиционна, интервална - обичайното). Храната също беше обичайната. Пак много вода и много студен чай (без захар, домашно приготвен - йоги шоко).
Днес спах около 7 часа, стигнаха ми, макар че можеше и още. Имаше разходка, бира, след това се прибрахме и се захванах да си правя кокосови палачинки. ПО ПРИНЦИП, мноого пъти съм правила, но никога не са се получавали с желаната консистенция - накъсваха се, ставаха твърде “зърнести”, имаха силно яйчен вкус, а съм пробвала какви ли не комбинации... Бях се отказала за известно време да се “боря” с кокосовите палачинки, но днес попаднах на една вдъхновяваща идея в интернет и реших да пробвам. Тайните съставки - само белтъци (така станаха пухкави), ябълков пектин и съвсееем мъничко (на върха на чаена лъжичка) ЖЕЛАТИН, разбъркан към сухите съставки. Е, ами... станаха ИДЕАЛНИ! Не само за мен (аз си обичам странни “бъркочи”), ами по принцип - пухкави, меки, без да са зърнести, много приятна текстура. Не се начупиха въобще, въпреки, че използвах за цялата доза палачинки само 1 чаена лъжица кокосово масло за тигана (не обичам да готвя с мазнина, било то и най-здравословната мазнина на света!) Даже изядох една (най-голямата) още следобед, което за мен е много необичайно, обикновено през деня не искам и да помирисвам храна.
Течности
Над 4 литра вода през деня; 500 мл кокосово мляко, направено на шейк с вода, стевия, рожков, канела и 600 мл йоги шоко чай с лед
Добавки
Започнах преди около 2 седмици да пия пробиотик, но съм пропуснала да отбележа. За днес - 1 таблетка. По някога пия по 2, когато усетя, че има нужда. За сега има известен ефект, но е рано да се каже.
Храна
Салата от краставици с много лук, копър, куркума + 200 гр. печен хрупкав нахут + кокосовите палачинки, а с тях ще “обърна” и няколко блокчета домашен шоколад ;)
Движение
Планирала съм 45 работен/15 почивен интервал, общо 40 мин - гребане за гръб от планк с 2х7,5кг; суингове с 16 кг (дъмбели); двойни коремни преси (”крака към лакти”); напади с 2х7кг; бицепсово с 2х7,5кг; кик-бек с 2х7кг; бърпи без лицева; индийски лицеви опори.
След края на тренировката ще има кратка йога за колита - успокояваща практика.
Мнението беше редактирано от Kath на 11.07.15 16:37.
За тези кокосови палачинки може ли рецептата? Имам кокосово брашно и мисля да го оползотворя. :)
Кико, малко на око действах, така че давам приблизителни стойности на продуктите:
1 с.л. кокосово брашно
1 ч.л. овесено брашно
1/2 ч.л. пектин
1/3 ч.л. желатин на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
Канела, стевия (прахообразна), - на вкус
Всичко това разбъркваш добре.
После изсипваш към сместа близо 4 белтъка, малко ванилов екстракт и 100 мл. мляко (ползвах пълномаслено кокосово) и бъркаш на ръка усилено, докато стане идеално еднородна смес, без бучки. За изпичането ползвай колкото мазнина поискаш - аз не обичам, така че сложих в самото начало половин ч.л. кокосово масло, а след втората партида палачинки сложих още половин ч.л. Съветвам да се правят мини палачинки, някак по-добре се получават, по-лесно се обръщат, а и стават по-стегнати и вкусни. Иначе и големите се получават - вижда се на снимката.
П.П. Това, според мен, е порция за 1 човек :D
Мнението беше редактирано от Kath на 11.07.15 17:02.
12.07.15
Супер приятен ден :) Наспах се много добре, времето беше чудесно, разходихме се, пихме кафе на едно много приятно местенце с външна градина и палми... ОБАЧЕ, довечера сме на ресторант (на рожден ден на по-малкия брат на Иво), което не е сред най-грандиозно приятните преживявания за мен. Просто вечерята е единственото ми хранене през деня, а отивам на място, на което си нямам идея какво ще ям... и дали въобще ще ям нещо. Преди си поръчвах салата + риба или пиле... но вече за пилета не ми се мисли, а след последната риба в ресторант ми стана зле на стомаха. Бяха я ИЗПЪРЖИЛИ...уж на скара - ама полята с мазнина, пффф...
За днес реших да почивам от силова (от 2 седмици не съм го правила), така че само йога.
Храна
500 мл. кокосово мляко, направено на шейк с вода, малко кокосово брашно, стевия и рожков.
Вечерята... не знам. Мисля преди да изляза да хапна малко от вече приготвения нахут, за да не рискувам да умра от глад на ресторанта. Другия вариант е да се джънкосам там, а после, най-вероятно, да съжалявам... ще видим.
Течности
Вода, йоги шоко чай, кафе с мляко
Добавки
Пробиотик - 1 таблетка
Движение
Около 40 мин с Шива - sun salutations, по-специално - sun warrior, water и agni namaskar
Мнението беше редактирано от Kath на 12.07.15 18:18.
13.07.15
Та... вчера ядох само овчарска салата в ресторанта, като помолих да не ми слагат колбас и консервирани гъби и чушки. Беше с кашкавал, сирене, домати, краставици, яйца и лук. Опитах едно парче от някакво пиле иии... не беше за мен. Като се прибрах в нас вече бях изгубила всякакъв апетит, но в опит да си набавя малко калории ометох към 150 гр. шоколад и това е. В такъв дефицит не съм била скоро, чак кантара се оплакваше сутринта. Ще си наваксам ;)
Днес се наспах идеално, свърших много работа сутринта и към обяд имахме време да излезем малко навън с Иво, понеже той е отпуска тази седмица. Прибрах се и реших, че ще готвя... исках да компенсирам вчерашната кофти вечеря с нещо вкусно днес. Направих голяма пролетна зеленчукова мусака, без месо и кокосова мини-пица. Пицата, за мое учудване, стана супер вкусна - хрупкава по края, в средата сочна
<3 отгоре с домати, тиквички и съвсем леко разтопена биволска настъргана моцарела (не обичам да я препичам).
Храна
Шейк с 500 мл. кокосово мляко, вода, кок. брашно, ябълково брашно, канела, стевия.
За вечеря ще ям голяма салата от краставици + мини пица + шоколад и малко хрупкави нахут.
Дописвам: 500 мл бира и 1/2 парче зеленчукова сумака с малко мисило кляко (giggle)
Течности
Вода, йоги шоко чай, кафе с мляко
Добавки
Пробиотик - 1 таблетка
Движение
40-45 мин силова, но не съм я съставила все още..
Дописвам:
15 почивен/45 работен интервал, 44 мин общо - High knees, Pendulum jumps, Floor (“bench”) press 2x7,5kg, Double crunch, Squats (ass-to-grass), Plank Renegade Row 2x7,5kg, Bic. curl 2x7,5kg, Bench dips (one leg), Shoulder press 2x7,5kg
Мнението беше редактирано от Kath на 13.07.15 18:18.
За днес - поздрави сутринта, силова следобед (40 мин 45/15 - тяга с 18 кг, суингове с 18 кг, кофички, лицеви, бърпи без лицева, вариации на планкове, напади).
Храната - Сутринта кокосов шейк, за вечеря малко нахут + 1/2 парче зеленчукова мусака + краставици с лук и копър + шоколад + ДИНЯ и към 400 мл бяло вино.
1 таб. пробиотик + много вода + много студен домашен чай
Много ми е интересно дали ще ми повлияе на инсулина ДИНЯТА. По принцип понякога 1 бонбон със захар е достатъчен, за да се почувствам кофти, но пък динята има нисък гл. лоудинг, на фона на високото ГИ. Дали е проблем за човек с висок инсулин да изяде 500 гр примерно?
Мнението беше редактирано от Kath на 14.07.15 17:19.
15.07.15
Нещо не спах много добре... у нас сме като на тропическите острови - жега, задух, комари...
Храна
Кокосов шейк сутринта (кок. мляко и кок. брашно, вода, ябъл. брашно, рожков, канела, стевия)
За вечеря салата от краставици + къри нахут + печен патладжан + дом. шоколад и чаша бяло вино
Течности
Вода, йоги шоко чай, 2 кафета с мляко
Добавки
Пробиотик - 1 таблетка
Движение
Сутринта поздрави, следобед силова 45/15 общо 40 мин (гребане за гръб с 18 кг, кик бек с 2х6кг, бицепсово с 2х7кг, бърпи, скачане с въже, индийски лицеви); след тренировката - кратка йога за колита
Мнението беше редактирано от Kath на 15.07.15 20:20.
15.07.15
20:34
Твоят дневник е един от малкото, от които ми потичат лигите :D
Какво слагаш в блата за пица?
казано от Т. Тодорова на 15.07.15, 20:34:
Твоят дневник е един от малкото, от които ми потичат лигите :D
Ако щеш ми вярвай, точно същото казах на Десо преди 1 час :D Че отворя ли тук, не мога да затворя без да съм се олигавила!
Радвам се, че ви допадат, ноо... питайте за рецептите, не са кой знае каква философия :P
Или пък... освен да стана един бб автор :D
За кокосовата пица - всеки път я правя различно, но имам няколко правила, с които винаги става много добре.
Давам пропорции за 1 брой пица, за един човек:
3 с.л. кокосово брашно
3 с.л. нахутено брашно (или овесено, пълнозърнесто, ръжено, многозърнесто...каквото ви харесва)
3 с.л. настъргано сирене (в конкретната пица от поста ми онзи ден ползвах моцарела, но с пармезан става по-добре)
2 с.л. мляно ленено семе
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер
Пълномаслено мляко - колкото поеме (ползвам кокосово, но вкуса, който дава, със сигурност не е за всеки)
Фурната се пуска на 200 градуса (ако е много силна, по-добре на 180 - моята е слаба).
Всичко сухо се разбърква хубавичко, добавят се предварително разбити яйцата и сиренето. Бърка се, докато стане трудно за бъркане и тогава започва да се добавя мляко, до получаването на гъста каша. НЕ палачинково или кексово тесто, а гъста каша. Оставя се да почине 5-10 мин.
Върху тава с парче пергаментова хартия се прави кръг от полученото тесто - макс 1 см. дебелина. Пече се до златисто. Вади се, отделя се пицата внимааателно от хартията (с помощта на нож или тънка шпатула), обръща се от другата страна, слагат се плънки и сосове по избор и се връща във фурната да се доизпече.
Съвет: Пицата с кокосово брашно винаги е леко суха, за това, ако желаете, сложете някаква мазнина в тестото... лично аз оправям този проблем с по-богата плънка :)
Мнението беше редактирано от Kath на 16.07.15 07:29.
16.07.15
Наспах се много хубаво, но вчера 12 часа на компютъра тотално ме смазаха и заспах като труп. Събудих се потна и нахапана от комари, както винаги, но поне съм спала дълбоко и не съм усещала дискомфорта. Сутринта правих слънчеви поздрави (20-25 мин) и си взех хладък душ, който в последствие премина направо в студен и бях нов човек!
От 9ч. сутринта с Иво обикаляме града- до гинеколога ми в майчин дом, после до Софийската районна прокоратура, после мотане по застрахователи и РПУ-та... Оправяхме бъкии покрай откраднатия ни автомобил и до 2 на обяд не сме седнали и за 5 мин - пътуване само с градски транспорт и много път пеша на 35-6 градусова жега....добре ни дойде (whew)(swear) Не ми се обяснява в този пост какво стана на прегледа (и без това нямаше почти никакво развитие по моя “казус”), още съм афектирана от ужасяващите ни, бавно работещи бг институции.
Храна
Кокосов шейк сутринта (кок. мляко, вода, ябъл. брашно, рожков, стевия)
За вечеря готвя къри нахут и кекс с кокосов крем, ще кача снимки като станат готови, ако не забравя. Ще има и салата от краставици. Свършили са ми провизиите за домашен шоколад, а от iherbs ме бавят с какаото ;(
Течности
Вода, кафе с мляко
Добавки
Пробиотик - 1 таблетка
Движение
Сутринта правих слънчеви поздрави, след малко се захващам със силовата - интервали работен 45/ почивен 15, 40 мин общо: swing @14kg; fl. press (вместо bench) @2x7kg; knee hugs; plank variations; renegade row @8kg (each hand); jumping squats; bux jumps (амаа “кутията” ми е супер ниска, към 25 см)
Качвам снимките на нахута и сладкиша с кокосов крем, на който в последствие реших да сложа и малко желе, направено със сока от динята от онзи ден, който замразих на кубчета лед + малко сок от цвекло, пак от кубчета лед, които си замразих още преди месец-два.
Това е най-вкусният летен сладкиш, който съм яла (в живота си) (tmi) (inlove) :D
Правя си един отделен пост за малко разяснения, пък и да се оплача от ужасната ми сутрин.
Събудих се в 4:00 от горещината, от сърбежа по нахапаните ми от комари крака и от странна пареща болка в дясното ми око. До 4:30 се въртях и не успях да заспя, за това станах.... Е, да, ама болящото око отказа да се отвори. Беше подуто и зачервено + дясната ми ноздра беше запушена. ИДЕЯ си нямам защо и от къде се взе това?! Нямах желание за нищо, но все пак реших да си направя любимата практика Jala Namaskar с Шива. По време на практиката ноздрата ми се отпуши, после след душа окото ми беше спаднало :)
Вече съм много по-добре, но днес със сигурност ще се пие не малко кафе...
Време е, най-накрая, да изясня и какво се случва с СПКЯ-то ми и тези-ми-ти истории.
Ще обяснявам по стъпки, по-лесно е да се проследи:
1. Преди 7 месеца, на своя глава, спрях противозачатъчните, тъй като цялата започнах да се обривам с някакви странни пъпки + още цял куп странични ефекти. Бях сигурна, че е от тях - и се оказах права. Като ги спрях, съответно (не след дълго) всичко това отшумя.
2. От както съм спряла противозачатъчните съм ТОТАЛНО без НИКАКЪВ цикъл.
3. Последните ми хормонални изследвания ги правих преди 2 месеца - общо 9 хормона пуснах, 250 лв (!!!!) и се оказа, че те са в перфектно състояние, всичките бяха в норма.
4. ДА, ама гинеколога ми реши, че трябва да “пробваме” какво ще стане, ако пия ОРГАМЕТРИЛ :D (смея се, защото...пф, да не съм плъх бе, писна ми :@ )
5. Аз ТВЪРДО отхвърлих идеята, но близките ми тоооооооооолкова МНОГО настояваха да послушам “грандиозния специалист” от Майчин дом, обвиняваха ме, че съм се “оставила” и не мога просто “нищо да не правя” и “така да си стоя”.. Че накрая се захванах и изкарах един 5-дневен цикъл с въпросната гадост - Оргаметрил.
6. Резултат: трябваше на 15-ти ден, след приема му, цикъла да дойде, НО НЕ ДОЙДЕ.
7. Отидох ВЧЕРА отново при гинеколога и ми каза, че, след като хормоните ми са в ред, а оргаметрила въпреки това не действа, значи е почти сигурно, че съм бременна. Аз бях сигурна, че не съм ;) Така се и оказа.
8. ИИи...сега ме кара отново да повторя изследванията от преди 2 месеца :D - нещо било объркано, нямало логика, трябвало да се направят пак, няма как да са наред хормоните, пък от вълшебния Оргаметрил да не ми идва.
9. Тръгнах си със смях и сълзи.
10. Не знам какво да правя....
Искам да допълня, че наистина не е редно просто да зарежа всичко, колкото и да ми се иска... Все пак, вероятно (скоро) ще искаме деца с Иво, а аз в момента не мога да забременея...
Мнението беше редактирано от Kath на 17.07.15 08:45.
17.07.15
08:52
казано от Kath на 17.07.15, 08:42:
3. Последните ми хормонални изследвания ги правих преди 2 месеца - общо 9 хормона пуснах, 250 лв (!!!!) и се оказа, че те са в перфектно състояние, всичките бяха в норма.
Androstendion беше ли от изследваните хормони.
17.07.15
09:08
От злощастен личен опит ти препоръчвам да зарежеш гинеколозите. В общия случай - нищо не разбират от хормони.Обърни се към ендокринолог и по-специално доц.Владимир Христов /клиника Провита/. Сама ще разбереш разликата:))
Благодаря ти за съвета, но съм сменила 4 различни ендокринолога, 3-ма от тях ми бяха препоръчани от близки хора, които уж намерили “спасението”, след посещение при тях. Нищо лично, но просто ми е трудно да повярвам в българските лекари вече...
17.07.15
09:38
И имаш пълно основание да не им вярваш:) Правила ли си ЯМР на яйчниците?Добрата диагностика в случая е ключова:)
По принцип ЯМР не се ли прави, например, при тревожни резултати от ехограф или някакви по-задълбочени симптоми? Защото при мен от ехографа се вижда, че дори нямам конкретно образувани кисти, а по-скоро някакви малки фоликули, а и имам само 1 симптом - липса на цикъл. Нямам болки или каквото и да е друго (nrespect)
Мнението беше редактирано от Kath на 17.07.15 10:00.
17.07.15
10:42
При мен положението беше горе-долу същото.Никакви симптоми, 2 фоликуларни кисти на ехограф, а цикъл-няма. На базата на хормоналните ми изследвания - леко завишение на Androstendion и 17OHProgesteron, доцента ме насочи към ЯМР на яйчници и надбъбречна жлеза и се оказа, че имам малка киста на надбъбречната жлеза, която влияе на цикъла. Много често, за съжаление проблема не е там, където логично го търсим.Затова точната диагностика е ключова, според мен.
А когато нямам въпросната “база” за назначаване на ЯМР..?
В смисъл, идеята е следната - студентка съм и работя на 4 часа, а съм на самоиздръжка. Едва успявам да покривам основните си нужди (като това дори не включва дрехи). Ако хормоните ми имат толкова добри показатели, дали си струва да дам 300-400 лв за ЯМР? Не че имам от къде да извадя парите, но близките ми веднага ще се отзоват, просто не искам да ги натоварвам, без наистина това да е наложително.
П.П. Извинявам се, че съм толкова негативно настроена към всички съвети, просто се боря с това от 5 години и нямам никакъв резултат....
17.07.15
11:58
Аз се боря от 13-14 години (не помня точно колко станаха) и едва сега виждам светлина в тунела, но не смея да се радвам. Всъщност, замисляйки се, май ще се израдвам, когато родя живо и здраво дете. Това е истината.
Мисълта ми е, че си отнема време, докато се разбере каква е причината (а понякога и не се разбира) и как точно да подходиш, за да повлияеш положително.
Аз съм ти споделяла подробно какво правя, така че няма да се повтарям.
Исках само да ти кажа, че също като теб преди 2 години имах перфектна хормонална картина, но и образуване на кисти и липса на овулация с месеци. Тогава също бях шашната.
От сърце ти желая успех!!! Стискам палци. Имай вяра и продължавай да търсиш!
Аз също преди време ходих къде ли не.. както знаеш две години нямах цикъл. Общо вече близо 4 години се борих с това и накрая се оправих само с хомеопатия, йога (вярвам че действа) и палео хранене. Не че искам да натрапвам мнение, но реших да споделя защото имах доста подобни проблеми на твоите, ние сме си говорили с теб по темата :) Изключително добре се чувствам откакто комбинирах тези три неща + повече сън, допълнителни витамини и намален стрес. Цикъла ми от месеци си е точно на 28ми ден при положение че вече не пия дори хомеопатичните, а хормони не съм приближавала от година, алергиите ми (сенна хрема, обриви) се оправиха напълно. Хормоните също.
И аз ти пожелавам успех, сигурна съм че ще се справиш рано или късно, имай търпение! (F)
Рони, Теди, благодаря за подкрепата (F)
Аз с комбинация от хубава храна, сън и тренировки, успявам да постигна перфектно психическо състояние, но тялото ми, сякаш не слуша ума ми... Успявам да контролирам единствено колита, но в хормонален аспект (за сега) нямам напредък... Явно наистина се изисква много търпение. Проблема е, че съм притисната от времето - ако искам успешно и безпроблемно да износя дете, ще е необходимо, за всеки случай, да го направя съвсем скоро. Това пък се дължи на изключително малка матка + малък таз, които имам аз, а комбинацията от двете създава проблеми по време на бременността. С напредването на възрастта, риска се увеличава... и за това ми е трудно да бъда спокойна и търпелива :(
Мнението беше редактирано от Kath на 17.07.15 15:00.
Какво значи малка матка, малък таз??? В детеродна възраст ли е жената, не мисля че това е пречка. Имам колежка, която е 1,50 м. висока и 37 кг. да, килограмите наистина са толкова и износи и роди дете.
Малка матка => матката на нормална жена е около 7 см.; малка матка се смята тази, която е около 5 см. Моята е 2 см.
Малък таз => невинаги зависи от килограмите или обиколката на ханша, а по-скоро (в моя случай) от разположението на костите на таза. Явно моите са много стеснени, т.е. отвора е по-малък от обичайното.
Веси, аз имам приятелка с 5 сантиметрова матка, която износи и роди едно прекрасно момченце, при това без никакви проблеми, а през цялата бременност беше много активна. И аз се надявам при мен да се получат нещата, но някак си не мога да разчитам единствено на това.
17.07.15
Както споменах в поста сутринта - въобще не се наспах. Свикнала съм да спя по 7-8 часа, но тази вечер бяха не повече от 6, при това с много въртене и будене през нощта. Подутото око, с което осъмнах днес, вече е съвсем наред. Деня беше спокоен, нямах много работа, разходихме се на Камбаните за кратко, пихме бира..
Храна
Кокосов шейк сутринта (с кокосово мляко, брашно, канела, стевия и рожков)
По обяд - 500 мл. бира.
За вечеря ще има бъркани яйца с малко моцарела + останалия сладкиш от вчера + салата от краставици + хрупкав нахут. Вчера много въглехидратно го карах, но съм ок.
Течности
Много вода, йоги шоко чай (700 мл), 3 кафета (!) с мляко
Добавки
Пробиотик - 1 таблетка
Движение
Сутринта - Jala Namaskar.
След малко предстои силова - интервали работен 45/ почивен 15 сек., 40 мин общо: лицеви опори, гребане за гръб с 2х8кг, бърпи без лицева, клек (air squats), раменни преси с ластик, бицепсово сгъване с ластик, кофички
18.07.15
Днес станах с аларма, но поспах 7 часа, добре е. Налага се да поработя през уикенда, а тотално съм отвикнала и ми е малко странно. Поне, в конкретния случай, работата ми е приятна и разтоварваща. Ако не си разпределя малко задачи за уикенда, другата седмица ме очаква ад...
Иначе днес цял ден обикаляхме в Южния парк, изпих литър бира (tmi)... И нямам време да готвя, та пак ще съм на бъркани яйца + купешки шоколад.
Храна
Сутрешен кокосов шейк (с кокосово мляко, брашно, яб. брашно, стевия и последната половин ч.л. кокосово масло)
В парка - литър бира.
За вечеря - салата от краставици + бъркани яйца (3 или 4 броя) с моцарела (около 30гр.) + 100 гр. шоколад със стевия (Милмекс) + малко хрупкав нахут (поне от него съм си приготвила огромно количество, та не се налага да се занимавам)
Течности
Много вода, 300 мл. йоги шоко чай и 2 кафета с мляко (но с малко количество кафе), а за бирата вече споменах
Добавки
Свърши ми пробиотика, а следващия пътува чак от Щатите и нямам идея кога ще пристигне :(
Движение
Днес само силова:
Интервали работен 45/ почивен 15 сек., 45 мин общо -> high knees, pendulum jumps, jumping lunges, bent over row @16kg, hammer curls 2@7kg, kick-back 2@6kg, plank variations
Мнението беше редактирано от Kath на 18.07.15 19:28.
19.07.15
6,5 часа сън - е, не ми стигна. Напоследък спя малко, но поне не е от безсъние. Това ще се оправи скоро, само да ми свърши този натоварен период. Пак бяхме навън цял ден, този път в Панчарево. Имах време да спретна къри нахут за вечеря, а днес сутринта имаше и йога. Силовата следобед направо ми взе тока... раменна преса в последните интервали правих с 8 кг, оказа се, че много ми тежат за интензивна тренировка, но я изкарах докрай, все пак, но изпълнението беше много бавно и концентрирано.
Храна
Сутринта - шейк от йоги шоко пикантен чай с кокосово мляко, стевия, рожков и канела.
В Панчарево - 200 мл. бира, този път по-прилично :D
За вечеря - салата от краставици с последната останала моцарела (към 40 гр) + къри нахут + 80 гр. купешки шоколад и може малко хрупкав нахут да “прилапам”, кой знае..
Течности
Много вода, двойно кафе с мляко, 200 мл бира
Добавки
—-
Движение
Сутринта - поздрави + freestyle (разнообразни асани за колита)
Следобед силова: интервали работен 45/почивен 15, общо 40 мин -> push ups, burpees (without push up), air squats, deadlifts @16kg, swing @16kg, renegade row @8kg each hand, shoulder press @2x8kg
20.07.15
6,5 часа сън....
Супер скапан ден! След една седмица отпуска, Иво днес за първи ден тръгна от нас сутринта за работа и след 5 мин се върна - кашлящ, зачервен, нищо не виждаше, не чуваше, не можеше да диша. Оказа се, че един психопат от входа го е напръскал със сълзотворен газ, БЕЗ ПОВОД :@ Викахме спешното, взеха го.. по обяд, след урбазон и някакви промивки, беше малко по-добре. Брат му го докара до нас, ходихме до Съдебна медицина да си вземе свидетелство за пораженията, пусна жалба, дано успее да го осъди психопата му скапан :@
Междувременно, аз имах ужасно много работа, така че, преди и след ходенето за медицинско, не съм ставала от компютъра. Въпреки това, ако не беше тая тъпотия с Иво, щях да отчета деня като нормален понеделник... Успях да правя и йога, и силова - поне едно нещо, което да ме накара да се чувствам добре днес......
Храна
Сутринта - шейк от йоги шоко пикантен чай с кокосово мляко, стевия, рожков и канела.
Без бира днес :) само вино на вечеря ;)
За вечеря - салата от краставици + “домашно” кисело мляко (не знам дали е наистина домашно, но предвид факта, че съм израснала с мляко от козите в задния ни двор, това определено има вкус на такова) + къри нахут, останал от вчера + купешки шоколад и малко сурови ядки - някакъв микс ми подариха, но има много стафиди, а аз не обичам, само ядките са не повече от 60 гр. + чаша бяло вино
Течности
Много вода, кафе с мляко и 250 мл. бяло вино на вечеря
Добавки
—-
Движение
Сутринта - jala namaskar + sun salutations A+B
Следобед силова: интервали работен 45/почивен 15, общо 40 мин -> high knees, jumping rope, plank variations, dumbbell shrug @16kg, bent over row @16kg, bic. curls @2x7kg
21.07.15
6,5 часа сън.
Заради инцидента вчера, на Иво му дадоха болничен за цялата седмица, така че пак си е в нас по цял ден :D И във връзка с това, ще ставам рано, за да работя сутрин и да можем през деня да се разхождаме по горичките.
Днес към 11:30ч. се качихме на Камбаните отново - там изпих не повече от 100 мл. бира.
Имах много работа - около 8 часа на компютър. От 5 сутринта до 11 и после за около 2 часа следобед. Сутринта йогата беше супер
<3 но тренировката следобед ми дойде в повече. Т.е., не тренировката, а комбинацията от жега + тренировка. Май ми падна кръвното, нищо не виждах, главата зверски ме боли и в момента.
Храна
Сутринта - шейк от йоги шоко пикантен чай с кокосово мляко, стевия, яб. брашно и канела.
Бира - 100 мл.
За вечеря - салата от краставици + 2 варени яйца + хрупкав нахут (200-300 гр) + домашна кокосова панакота с чиа
Течности
Много вода, кафе с мляко и 100 мл бира
Добавки
—-
Движение
Сутринта - shakti flow с Шива
Следобед силова: интервали работен 45/почивен 15, общо 40 мин -> Клек с 16 кг, Ренегадско едностранно с 8 кг, скачане с въже, лицеви опори, двойни коремни преси, ръце встрани за рамо с 2х6кг, high knees
22.07.15
13:00
Здрасти. От известно време се размислих за този твоя хрупкавия нахут... но нещо не ми се получи. Аз ползвах рецептата от кулинарния сайт Супичка, но стана много мазен и не-хрупкав. Ще издадеш ли тайната? :)
Радост, по-късно ще ти пиша в лично. Рецептата в супичка е рецептата, която всички използват, когато пекат нахут, почти навсякъде по света, но тя НЕ работи :D Не и ако искаш наистина хрупкав и лек нахут, без да е мазен и влажен..
22.07.15
7 часа “сън” - или, по-точно, 7 часа въртене в леглото, с болки в главата и потене.
Днес цял ден съм с болки в главата, още от вчера не ме оставят на мира. Ииии сутринта се захванах с йога, но изкарах точно 5 мин поздрави и се отказах, защото при всяко навеждане главата ме болеше нечовешки.
За деня - 12 часа работа на компютър, никакво излизане навън, нямах време.
Следобед, след 2 ефералгана и 1 ацетизал, главата ме поотпусна. Чувствах се супер обездвижена и ми беше зле, за това реших да започна силова тренировка, пък ако нещо ме заболи пак, мислех да прекратя. Но я изкарах цялата, сега съм още по-добре :)
Храна
Сутринта - шейк от йоги шоко пикантен чай с кокосово мляко, 1 с.л. кокосов “каймак” от домашното кокосово мляко, яб. брашно и канела.
За вечеря - салата от краставици + 3 бъркани яйца и 1 печена тиквичка без нищо + домашна кокосова панакота с чиа + малко купешки шоколад и хрупкав нахут + чаша бяло вино
Течности
Много вода, кафе с мляко
Добавки
—-
Движение
Сутринта - опит за слънчеви поздрави, но до никъде не стигнах..
Следобед 10 мин загрявка със слънчеви поздрави, после силова: интервали работен 45/почивен 15, общо 40 мин -> jumping rope, fl. press @16kg; mount. climbers, deadlifts @18kg; BW lunges; knee-to-elbow (from plank)
Ей-така по цял ден ИСКАМ ДА СЪМ :D