Към активността за днес включвам малко бягане (макар това да е силна дума в случая) по една ски писта нагоре.
А към любимите летни питиета добавям това от снимката...листа от кока, гуарана, жен шен...абе, по моята част са всичките му съставки...голяма находка. ;)
Вечерята днес - четвърт диня с 20-тина грама овче сирене и люта чушка.
Мнението беше редактирано от Margi на 27.07.15 21:53.
Маргарита, адски са грозни тия истерии с триенето на коментари. Съвсем приятелски го казвам. Сложи си по-добре един дисклеймър на дневника да не се занимаваме поне.
казано от Владо на 28.07.15, 13:41:
Маргарита, адски са грозни тия истерии с триенето на коментари. Съвсем приятелски го казвам. Сложи си по-добре един дисклеймър на дневника да не се занимаваме поне.
Предупредих какво не искам да се обсъжда и какво ще бъде изтрито в случай че се появи. След като Форумът ми е дал това право, аз да избирам съдържаниетона дневника си, не виждам нищо нередно в това да се възползвам от него. И мои мнения за били често изтривани, и не го приемам като нещо лично към мен, а просто избор на притежателя на дневника да подбере съдържанието така че да му бъде полезно и приятно да го чете.
Винаги съм отворена за полезни дискусии, още в поста с линка предупредих защо съм го сложила там, икакви коментари не биха били приети добре. Не знам защо го приемаш като истерия, просто не искам да става мазало. Ако имаш тема, която да е в унисон с темата на дневника ми, ще се радвам да я обсъдим.
И не знам защо винаги правите така, че въпреки че нещо е ясно написано в прав текст, пак спамите и после се сърдите.
Мнението беше редактирано от Margi на 28.07.15 16:26.
Продължавам да си мрънкам относно климатиците. Днес си търгнах от работа с премръзнали крака, а навън беше 32-35 градуса. Кое му е здравословното да дишаш въздух с 12 градуса по-студен от навън, който циркулира из климатичните системи месеци наред и да гледаш слънцето през запечатан прозорец на силна луминисцентна светлина, която ти гори ретината?!
Трябва да бъдат забранени със закон на обществени места, заедно с пушенето.
Мнението беше редактирано от Margi на 29.07.15 14:15.
Опитай се да работиш на 30гр в слънчева стая пред компютър-като пуснеш щорите ,те пък се нагряват...като отвориш прозореца пък става още по-горещо от нагрятите первази...Изкарай така 2-3 дена и друга песен ще запееш за климатиците.
Мнението беше редактирано от nervak на 29.07.15 14:49.
казано от nervak на 29.07.15, 14:48:
Опитай се да работиш на 30гр в слънчева стая пред компютър-като пуснеш щорите ,те пък се нагряват...като отвориш прозореца пък става още по-горещо от нагрятите первази...Изкарай така 2-3 дена и друга песен ще запееш за климатиците.
Правила съм го. :) ...успешно. Докато работех на Залтни Пясъци,имах един прекрасен офис с прекрасна гледка към голям басейн и море, с прозорец вместо стена. :)
Дори апартамента ми във Варна е юг-югозапад, обла стена, опасана с големи прозорци. :) Лятото по залез слънце ,с пуснати щори стига до 34-36 градуса вътре,което не ми е било проблем нито да си върша работа,нито да практикувам йога.
Хората са измислили вентилатора, който според мен е много по-съвършено средство за охлаждане от климатика.
ПП: Не казвам, че е мега-комфортно, но е съвсем поносимо.
Мнението беше редактирано от Margi на 29.07.15 15:33.
След температуните шокове вчера, днес сутринта се събудих с доста разбъркан корем и някакво гадене. Пих лъжичка гуарана с джинджифил, един пробиотик и ензими и отидох на йога. След нея и около 3 литра пот, всичко се оправи. Държа да поясня, че там, където ходя на йога, климатик НЯМА, дори прозорци не се държат отворени, защото навън е шумно. :) На работа се усамотих в едната зала за йога,къдетонапича по цял следобед и нищо не е в състояние да я охлади и си направих още една практика. По средата влезе един от техниците и мепопита защо се мъча така, а не си пусна климатик...:D Така се събраха около 2,5-3 часа практика за деня.
Храната - ок, сега е време за коктейли, Марги стайл ;) : коктейл от ликьор от листа от кока с лайм и мед; домашен шоколад и лиофилизирани червени боровинки. 8-) ...малко фъстъчки ще добавя после. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 31.07.15 20:17.
Днес по пътя за работа ме валя библейски дъжд, шляпах боса из локвите, но с чадър ;) ...голям кеф. :) Направих си практиката ан работа, добре се получи, но се щадих малко, заради мускулни трески от вчера (най-вече по гърба).
Храната - доста боровинки с какао, зехтин, чиа и мед; стандартния гъбен шейк; доамшен ръжен хляб с домашна закваска с масло и кашкавал, люта чушка и сладолед. Това е засега. Сигурно ще прихапна още нещо малко до довечера. За пръв път от доста време се сетих да си пия рибеното масло.
От утре, пак хващаме гората. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 31.07.15 20:17.
“If you’re caught in a core materialistic non-magical belief system, anything that opposes that, is either a fraud…a phony… can’t exist… rejected, and you start to become cynical actually, and cynicism leads to death, and nobody likes to hang out with a cynic…it’s like the bad drunk.”
D.W.
01.08.15
13:37
Здрасти,
Ащанга йога, като следващ етап ли се явява, след като си преминал някакъв вид обучение и практики, или си е съвсем самостоятелна система, от която може директно да се започне?
казано от Gogo на 01.08.15, 13:37:
Здрасти,
Ащанга йога, като следващ етап ли се явява, след като си преминал някакъв вид обучение и практики, или си е съвсем самостоятелна система, от която може директно да се започне?
Привет. :)
Ащанга виняса йога е самостоятелна система, която има определени етапи на физическа подготовка,разделени в “серии”. Всяка серия се състои от определен брой пози (около 40-50), и всяка серия се практикува докато се усъвършенства, след това се преминава на следваща. :)
Няма нужда отпредварителна подготовка, но трябва да има някой, който познава системата да ръководи процеса.
Мнението беше редактирано от Margi на 02.08.15 07:56.
Днес открих още една полза от воденето на дневник през всичките тези години. ;) Отне малко време, но успяхме да си припомниммаршрутте в Пирин, по коиот вече сме минавали преди тригодини. :) Утре,ако времето позволява, хващаме от хижа Вихрен нагоре, в посока езерата. Понеже сме си плажни гларуси, ще щъкаме от езеро на езеро да се поплацикваме. ;) Днес времето долу беше супер, ама горе си беше облачно и гърмеше цял следобед.
Денят мина по следния начин:
йога - планинско бягане - слънце - парна баня - ледена вана - слънце - йога - 20 минутна дрямка - слънце - парна баня - ледена вана - слънце - пикник в боровата гора - разходка в района на Бъндеришка поляна
Естествено, неделния пазар в Банско беше уважен с боровинки, френско грозде, къпини, горски ягоди...общо към 4 кила берита. (inlove) + домашни яйца, и други хубавотии. :) Ужасно ми липсва храната, която имах на разположение докато живях в Банско.
Мнението беше редактирано от Margi на 02.08.15 22:37.
Чудесен ден. :)
йога (ок. 30-40 минути) - преход: хижа Вихрен - Рибното езеро - Жабешкото езеро - Дългото езеро- там малко почивка и плаж,и обратно - нямам представа колко време. До там ходихме малко под два часа,но се отклонихма от основния маршрут, заради Рибното езеро. След това времето изобщо не ме изтересуваше. :) Горе, на 2322м малко хладно стана, но по целия път дотам и обратни печеше яко.
По пътя хапвахме боровинки и жълт кантарион.
Следобед - разпускане в парната баня и ледената вана...ще видим краката как са утре. :) Много съм доволна от новите си обувки за планина - съвсем целенасочено си взех маратонки за планинско бягане вместо туристически обувки- не мога да понасям твърди подметки.
Иначе, храната за деня беше каша от всички видове берита, които вчера купихме + годжи бери,меди кокосово масло.
Храната за последните 2-3 дни е берита в мега количества, с кокосово масло; домашен шоколад; зеленчуци и яйца. :)
Вечерта поваля малко дъжд в Банско, колкото да падне наполовина температурата...за по-малко от половин час. ;)
ПП: Имах леко препятствие по пътя нагоре... ;) Намерихме си един извор и реших да пия вода от него в странна лицева опора с голям дефицт, и...разбира се хлътнах в него. :D Така че някои се оказват прави, че пиенето на “дива” вода може да се окаже опасно. :) Това, разбира се, не ме спря да си пия от водата....като си в планината и видиш вода да извира от земята, пиеш от нея...на каквато и да е цена. Интересното е, че вече около час бяхме вървяли без да срещнем никого, а точно като се пльоснах по лице във водата, от нищото изникнаха хора, на които, естествено беше забавна ситуацията от двама човека, единия по лице, в дупка в земята, а другия - снима и се смее.... :D На връщане,пак на същото място,се бях зазяпала в същияизворисе спънах на равното...така че съм склонна да обявя района за геопатогенна зона.... :D :D :D
Мнението беше редактирано от Margi на 04.08.15 22:33.
03.08.15
21:56
Чудни преходи си правите! Интересно ми е как е маркировката, има ли я, вижда ли се лесно? Ние преди 4 години се бяхме загубили тръгвайки от м. Предела към х. Македония, като целта ни беше Рилски езера (всичко за 2 дни) Тъй и не стигнахме хижата и вечерта се прибрахме в Разлог. Маркировката беше липсваща или скрита от растителност. Сега мислим лято 2016 да повторим този маршрут, но само ако маркировката е опреснена.
Радост, какво да тикажа...ние със Слави сме такива, че колкото и добре да ни е обозначен пътя, не ни представлява НИКАКВА трудност да се запилеем. :)
Сериозно - пътеките от хижа Вихрен и от хижа Безбог нагоре са си доста прилично обозначени, дори и нови указателни табели си има. Друг е въпроса, че и на двете места няма кой знае каква растителност, която да скрие маркировката, но забелязахме, че клековете бяха рязани там, където препречваха пътя. Това ми говори, че пътеките се поддържат. Никога не съм ходила по описания оттеб маршрут - слабостта ни са най-високите части на Пирин, които също имаме много още да опознаваме.
Днес маршрута беше прост - х. Гоце Делчев - лифта- х. Безбог -Поповото езеро. Разбира се, пак имаше малък детур, който не че щеше да ни заведе на друго място, просто още през първите 15 минути,разбрахме,че пътя е доста по-обиколен(мисля, че къмДжангала отива иначе), така че се върнахме, и хванахме краткия път. Това отклонение обаче ни показа местенце с полянки от кантарион и мащерка, откоито сипосъбрахме малко. Явно тази година ще си запълня колекцията от жълт кантарион - имам от Стара Планина (6-700 м), от Родопите (1300м),и от Пирин (2300 м). На езерото поплажувахме около 45 минути...повече не се издържаше на силното слънце, окъпахме се по няколко пъти в приятно студената вода и си тругнахме обратно. Наобратно ни се стори че пребягахме разстоянието, въпреки спирката за бране на билки, на хижа Безбог се оказахме за час и десет минути.
Иначе, сутринта започна с малко йога - по-леко от обичайното, предвид плановете за деня.
Утре местим базовия лагер към Трявна, да си починат малко краката. ;)
Храната днес продължи да е берита и шоколад. Вечерята беше пикник със салати и омлети в боровата гора, мелнишко вино и прасковена ракия.
Вечерта играхме билярд, който за мое най-голямо изумление, все ощемога да играя след 14 годишна пауза. Приключихме с резултат 1:1, решихме да не играем повече и да не излъчваме победител, за да няма семейни драми. :)
Вчера - йога, бягане в боровата гора над хотела, плаж, парна баня, ледена вана и...6 часа път. :)
Днес - йога, юмейхотерапия (оказа се, че човекът при когото си ходим от край време, се е преместил на 30 км от Трявна и вече ни е на удобно място :) )
Вчера се спазарихме за 4 кила боровинки на пазара в Юндола и днес направих първото си сладко от 2010 година досега. (nlove4) Оставих около кило за хапване, останалото - по бурканите. :)
Храненето: вчера сутринта - боровинки, през деня на два пъти по 3 лъжички мед с накиснати в него сурови ядки (ако все още има някой, който твърди че здравословното хранене е скъпо - двама човека-две хранения-3 лв общо...и все още имаме за едно ядене)
Днес - същата храна,вечерята продължава да е зеленчуци в зехтин и бъркани със сирене яйца + десерти.
На юмейхотерапията се оказа, че гърбът и илипосоасите ми са по-натегнати отвсякога. Това, заради така зададената ми от мебелировката стойка за работните дежурства + климатика....голяма изненада! ;) Малко се вкиснах...заради себе си...очевидно намалянето наполовина на работното време не помага особено... :(
казано от Маргарита Манева на 06.08.15, 21:52:
ако все още има някой, който твърди че здравословното хранене е скъпо - двама човека-две хранения-3 лв общо...и все още имаме за едно ядене)
Това ако е хранене...
казано от nervak на 06.08.15, 22:12:
казано от Маргарита Манева на 06.08.15, 21:52:
ако все още има някой, който твърди че здравословното хранене е скъпо - двама човека-две хранения-3 лв общо...и все още имаме за едно ядене)
Това ако е хранене...
Еми, еми, обем от 300 гр засища двама човека за по-голямата част от деня...според моите критерии си е супер-хранене. :)
Всеки има различни разбирания за хранене. Според моите, 90% от населението са прехранени с неща, от които изобщо нмат нужда...;)
Аз за 3 лв един боб бих сварила :D Хем ще е много, хем ще имам добра причина да не прекалявам. Густо !!!
Както казах - въпросна разбирания за храненето. Аз предпочитам да заложа на качеството,някои наблягат на количеството. Затова и предпочитам това, което се съдържа в 100 гр мед и 40 гр ядки пред кило боб. ;)
Иначе, вчера - йога на стадиона в Трявна...малко измъчена,както се очакваше след юмейхотерапията, после релакс на слънце и същата храна,както предишните дни. :)
казано от Маргарита Манева на 08.08.15, 10:14:
Както казах - въпросна разбирания за храненето. Аз предпочитам да заложа на качеството,някои наблягат на количеството. Затова и предпочитам това, което се съдържа в 100 гр мед и 40 гр ядки пред кило боб. ;)
Добре,какво точно пък има в 100 гр мед и 40 гр ядки,че да може да се нарече ядене, пък и качествено???То скоро и със слънчева светлина ще почнете да се храните...
казано от nervak на 08.08.15, 19:20:
казано от Маргарита Манева на 08.08.15, 10:14:
Добре,какво точно пък има в 100 гр мед и 40 гр ядки,че да може да се нарече ядене, пък и качествено???То скоро и със слънчева светлина ще почнете да се храните...
Фруктоза, глюкоза, мазнини и малко непълноценни протеини, които не съдържат всички незаменими аминокиселини. Общо взето хранене, което аз лично бих пропуснал съвсем спокойно.
В меда има доста полезни съставки (ензими и др.), но 100 грама са далеч над количеството, нужно, за да си ги набави човек.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.08.15 19:25.
08.08.15
20:11
Определено е натурално, полезно и много високо енергийно хапване :) Разбира се, че е по-добре от кило боб, но далеч не може да те засити за повече от 30-40 мин, нали?
Аз бих обърнала пропорцията - 100 гр. ядки + 40 гр. мед. :)
казано от Queen Cobra на 08.08.15, 20:11:
Разбира се, че е по-добре от кило боб...
Не е. В боба няма фруктоза.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.08.15 20:19.
08.08.15
21:14
Сега фруктозата ли е тихият убиец? :)
казано от Херцог Трън на 08.08.15, 21:14:
Сега фруктозата ли е тихият убиец? :)
A кога не е била?
08.08.15
21:51
Явно набира скорост, засега глутенът води като демон номер 1 :) Просто наблюдавам тенденции да се слагат като супер вредни разни неща, които всъщност едва ли са най-големият проблем ;) Чувал съм иначе, че и водата е вредна в големи количества - справка болшинството пасажери на Титаник ;)
казано от Boby_ на 08.08.15, 20:16:
казано от Queen Cobra на 08.08.15, 20:11:
Разбира се, че е по-добре от кило боб...
Не е. В боба няма фруктоза.
В боба има и един куп други хубави работи, обаче не е супер храна и следователно не става. А впрочем в Тибет ще се избият за него, защото според китайската медицина пречиства кръвта, но това е друга тема.
Обаче за това съм напълно съгласен с Маргарита:
Всеки има различни разбирания за хранене. Според моите, 90% от населението са прехранени с неща, от които изобщо нмат нужда...
Ако имаше кой да ми калкулира минималното количество храна, което ми е необходимо за да си набавя оптималното количество, да ги наречем за по-лесно нутриенти и след това ми го напазарува в сравнително чисти продукти, ще си заслужи Нобелова награда. Добре, бутилка уиски, но пак не е малко..
казано от Херцог Трън на 08.08.15, 21:51:
Явно набира скорост, засега глутенът води като демон номер 1 :) Просто наблюдавам тенденции да се слагат като супер вредни разни неща, които всъщност едва ли са най-големият проблем ;) Чувал съм иначе, че и водата е вредна в големи количества - справка болшинството пасажери на Титаник ;)
Това, че сравняваш иронично фруктозата с глутена, показва нетипична за теб липса на информираност. Само не знам на какво да отдам леката арогантност в мнението ти.
Само ще ви помоля, Бобка, Херцоже, да имате предвид, че това е дневник и да си спестите излишните (не)любезности, за да не се налага да се чисти. Благодаря!
Моля и да не разтягате твърде темата за боба и фруктозата, при все, че знаете, че ще стане мазало. Ако искате да си го дообсъждаме, нека си направим отделна тема, за да не се налага да ... се чисти.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 08.08.15 22:07.
казано от karfi4ka на 08.08.15, 22:04:
Само ще ви помоля, Бобка, Херцоже, да имате предвид, че това е дневник и да си спестите излишните нелюбезности, за да не се налага да се чисти. Благодаря!
Вече преброих до десет след изказването на Ники. В момента броя и след твоето. Смятайте го за проява на безкрайното ми търпение към... десет.
Не знам дали има нужда да напомням, че това, че си говорим в дневник, не променя факта, че бб-тийм е сайт и форум за здравословен начин на живот.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.08.15 22:09.
08.08.15
22:24
казано от Boby_ на 08.08.15, 22:01:
казано от Херцог Трън на 08.08.15, 21:51:
Това, че сравняваш иронично фруктозата с глутена, показва нетипична за теб липса на информираност. Само не знам на какво да отдам леката арогантност в мнението ти.
Напротив, Боби :) Само ще кажа - няма абсолютно добро, няма абсолютно зло в това какво ядем и т.н. Ти не толерираш Х и за теб то е вредно (причинява ти дискомфорт, алергия, каквото щеш), за друг няма проблем. А, забравяш и нещо, което съм сигурен, че знаеш - дозата прави отровата. С всичко.
А арогантност - не, не бих го нарекъл така. Раздразнение е по-точно. Отдай го на факта, че напоследък имаше няколко твои нетипични мнения, в които налагаш какво е добро и какво не е (едното е тук, друго е пак от днес, а трето беше в един друг дневник преди няколко дни) с бих казал доста непривична и дори леко агресивна категоричност, нетърпяща противоречие или друго мнение. Което, отново да отбележа, е доста нетипично за теб.
Карфичке, надявам се да не съм бил твърде офтопик :)
Извинявам се и на Марги, че малко се отклонихме :)
казано от Херцог Трън на 08.08.15, 22:24:
Карфичке, надявам се да не съм бил твърде офтопик :)
В дневниците няма оф и он. :) Последната дума е винаги на автора.
За мен лично, споменаването на захарта в меда като причина да не се консумира (или консумира ограничено), показва изключително ниска култура по отношение на здравословното хранене. Захарта си струва да се спомене единствено ако става въпрос за диабетни състояния или за гъбични инфекции.
Чисто статистически погледнато, и понеже по незнайни причини взехме боба за сравнение, по-голям процент от хората ще покажат негативни реакции към боба, отколкото към меда. В боба, макар и да няма фруктоза и глутен, се съдържат доста антинутриенти (за справка какво представляват, има материал в сайта по въпроса).
За вчера: йога на стадиона, цял следобед мързел с Мишо и Яница на гости, сайдерчета, джин-тоник-ликьор с листа от кока-коктейл, салатки, скари (моите се състояха от тиквички и пиперки :) ) и т.н. Хубав предпоследен ден отпуск.
Днес смятам да пиша деня съвсем почивен. :)
Гледам, панаирът пак е отворил врати :D И понеже мой пример се явява поводът за това, искам само да кажа, че считам боба за една от най-пълноценните “народни” храни - такава, която в малко количество дава много (понеже нали това беше идеята?!). Нямам нищо против меда и ядките, особено против меда и имам цяло досие от злоупотреби с него. За сравнение - онзи ден на работа ядох ядки и десерт с банан, чиа и мед. Работя обикновено до 1-2 часа вечерта и “вечерям” между 18 и 22 часа. Вчера си бях приготвила около 200 г боб с доматено пюре (не лютеница). Ами... няма място за сравнение откъм продуктивност и засищане. Не знам, инсулиновият пик ли е, какво е... но след като се навечерях в 19:30 в случая с десерта в 23 ч вече бях пощръкляла. Вчера с боба, макар и гладна към 24 ч, съвсем спокойно си бачках, не бях изморена и не ядох преди лягане. А, да си призная, предвид количеството на порцията, бях почти убедена, че ще добавя нещо по-късно. Е, не успях. Същото наблюдавам, когато ям и ориз. Обаче с картофите не е така, с тях пак изгладнявам по-късно и спрях да вечерям каквото и да е с картофи.
Значи, не говорим за ефекта на две храни върху рганизма, а за злоупотреба с едната на фона с прилични количества от другата. Това до голяма степен обезсмисля всичко казано досега. ;)
Относно комбинацията банан с мед...нямам думи. ;) Не смятам да се обосновавам защо - писала съм достатъчно по темата.
казано от cocobutt на 09.08.15, 12:07:
Гледам, панаирът пак е отворил врати :D
Не виждам панаир, ако се включваш само за да създадеш такъв, също се губи голяма част от идеята на форума и на дневниците.
Мнението беше редактирано от Margi на 09.08.15 12:37.
То скоро и със слънчева светлина ще почнете да се храните...
Храним се разбира се - откъде иначе Д3? ;)
казано от Маргарита Манева на 09.08.15, 12:45:
То скоро и със слънчева светлина ще почнете да се храните...
Храним се разбира се - откъде иначе Д3? ;)
Аха,храните се...със слънце,хидратирате се със сол...
Отскоро(от толкова чета форума),зачекне ли се тема хранене на събирания им казвам да внимават със залитанията,иначе!!!!става страшно и -показвам дневника ти...
По-горните постове,след тези приеми на “храни” при преходи-берита!!!?(чункис,санким-няма българска дума),мед и т.н....щях да ти предложа да хапнеш и борови иглички...така правят мечките,пък те знаят как да се хранят.
Извинявай за леко негативния тон,ама за мен такова хранене и мислене имат направо .....сектански облик.
09.08.15
19:06
Нервак, не че тръгвам да адвокаствам на някой, но Маргарита е един от много малкото вегетарианци, които знаят какво им трябва в храната и внимава то да присъства там. Има си нейни виждания и цели и си ги следва по нейния си начин.
Ти в случая какъв точно се явяваш ? Будна съвест ? Диетолог ? Верен път ? Гуру ?
Нещо ми убягва идеята на критикуващите и даващите акъл в случая, чета ви постовете и ми става много тъпо :)
p.s.
Държа да отбележа, че аз съм един от хората, които не биха се хранили като нея, но осъзнавам, че аз и тя сме две толкова различни неща, че не виждам смисъл и не се чувствам компетентен да и се меся и давам акъл, особено пък за начина и на хранене, който според мен засяга само нея. Да не казвам, че и едно 80% от форума могат да научат от Марги много неща, които да са им от изключителна полза.