казано от Херцог Трън на 08.08.15, 22:24:
Напротив, Боби :) Само ще кажа - няма абсолютно добро, няма абсолютно зло в това какво ядем и т.н. Ти не толерираш Х и за теб то е вредно (причинява ти дискомфорт, алергия, каквото щеш), за друг няма проблем. А, забравяш и нещо, което съм сигурен, че знаеш - дозата прави отровата. С всичко.
Така е. На базата на какво обаче ти лично определи каква е допустимата доза? Собствен опит? Статистика?
казано от Херцог Трън на 08.08.15, 22:24:
А арогантност - не, не бих го нарекъл така. Раздразнение е по-точно. Отдай го на факта, че напоследък имаше няколко твои нетипични мнения, в които налагаш какво е добро и какво не е (едното е тук, друго е пак от днес, а трето беше в един друг дневник преди няколко дни) с бих казал доста непривична и дори леко агресивна категоричност, нетърпяща противоречие или друго мнение. Което, отново да отбележа, е доста нетипично за теб.
Ако не ти изняся начинът, по който се изказвам, си напълно свободен да не четеш мненията ми. били те типични или не. А ако не си съгласен с това ми мнение на базата на нещо без връзка с настоящия разговор и което съм казал в други дневници по други теми, значи проблемът е при теб, а не при мен.
казано от Маргарита Манева на 09.08.15, 08:58:
За мен лично, споменаването на захарта в меда като причина да не се консумира (или консумира ограничено), показва изключително ниска култура по отношение на здравословното хранене. Захарта си струва да се спомене единствено ако става въпрос за диабетни състояния или за гъбични инфекции.
Ниска култура? Сигурно. Нискокултурните ендокринолози отстъпват пред модерния нутриционизъм в твое лице.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.08.15 20:48.
09.08.15
21:01
Това ти мнение е още едно доказателство в подкрепа на тезата ми. Реагираш като обиден тийнейджър, не като зрял мъж. Което, погледнато в перспектива на 99% от мненията ти във форума е нетипично. Надявам се да успееш да погледнеш отстрани и да помислиш трезво над това, което казвам :) Ако ли не - здраве да е.
Поздрави :)
Нервак, чувствай се свободен да мислиш каквото искаш по отношение на начина ми на хранене, но не и да го обсъждаш по този начин в дневника ми.Това е мястото в интернет пространството, което си е мое и мога да пиша каквото ми душа иска. Както аз никога не съм се месила с негативни коментари в твоя дневник, така се надявам ти да постъпиш по същия начин. Ако искаш да ме питаш нещо или те интересува защо правя нещо по начина по който го правя, ще ти отговоря с удоволствие, но подобни коментари съвсем не са добре дошли на “моя територия”. От тук нататък, се чувствай поканен да не вземаш участие в записките, които си водя тук, докато не промениш отношението си към по-позитивно или поне неутрално.
Боби, по отношение на твоите коментари също важи правилото за непотърсената “помощ”.
Дневника ми не е от тези, в които хората търсят помощ - аз знам своя път и ако имам конкретно питане, го задавам конкретно къмхората, които могат да ми отговорят. Така че ако няма ясно формулирано въпросително изречение, не се чувствайте длъжни да отговаряте. Дневника ми служи съвсем по различен начин и продължавам да го поддържам старателно, защото се оказва полезен от време на време (за мен).
От тук нататък, моля всички ,които нямат къде да си излеят негативизма, да не го правят тук.
Иначе, за днес няма нищо за отбелязване. Почивен ден, активно мързелуване (сутринта с Мишо и Яница, последовършихме сами ;) ) - доизгорях..доколкото изобщо е възможно, ядох малко боклуци, които обичайно избягвам, върнахме се обратно в Мордор и така....чакаме следващия петък. :)
Ето и един конкретен въпрос, на който бих се радвала на мнения: някой знае ли какви са вариантите за преход от хижа Вихрен в посока Казаните и колко време би отнело? Идеята ми е за преход без преспиване в хижи и заслони.
казано от Херцог Трън на 09.08.15, 21:01:
Това ти мнение е още едно доказателство в подкрепа на тезата ми. Реагираш като обиден тийнейджър, не като зрял мъж. Което, погледнато в перспектива на 99% от мненията ти във форума е нетипично. Надявам се да успееш да погледнеш отстрани и да помислиш трезво над това, което казвам :) Ако ли не - здраве да е.
Поздрави :)
Ники, не си написал и една дума, която да опровергае мнението ми. Използваш аргументи на лична основа (за които не помня да съм ти давал повод), подигравателно сравнение между “модерните” мнения за глутена и фруктозата и определено не си казал нищо смислено по темата. Не искам да гадая дали това е типично или не за теб, за да не залитна и аз в същата посока.
Но по същество. Фруктозата е метаболитна отрова, която се усвоява в черния дроб по механизъм, много сходен с този на етанола. Разликата се крие във влиянието на двете вещества върху мозъка, но не и в биохимията.
Целулозата и фибрите в състава на плодовете забавят значително усвояването на фруктозата и част от нея се изхвърля. Затова и при умерената им консумация ползата надвишава вредата. При захарта и фруктозо-глюкозния сироп това обаче не е така. Същото важи за “натуралните” сокове и дори за фрешовете, при които структурата на клетките е нарушена и фруктозата е в свободен вид. Медът не прави изключение. 100 грама са далеч над гранциата, при която ползата може да компенсира поетото количество фруктоза.
Марги, разбрала си ме погрешно - не ти предлагам помощ. Предлагам помощ на други хора, които биха могли да прочетат дневника ти, от вредата, която ще им нанесе изяждането на 100 грама мед за един ден. И докато еднократното му поемане може и да не предизвика нищо друго, освен гадене, ако такова количество се яде редовно, това ще е доста интересен експеримент, достоен за наградите на Дарвин. Нещо като три литра Кока-Кола дневно.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.08.15 21:25.
казано от Boby_ на 09.08.15, 21:19:
Марги, не ти предлагам помощ. Предлагам помощ на други хора, които биха могли да прочетат дневника ти, от вредата, която ще им нанесе изяждането на 100 грама мед за един ден. И докато еднократното му изяждане може и да не предизвика нищо друго, освен гадене, то редовното поемане на такова количество ще е доста интересен експеримент, достоен за наградите на Дарвин. Нещо като три литра Кока-Кола дневно.
Боби, абсолютно несериозно е да сравняваш консумация на мед с консумация на кока кола. Изобщо не искам да участвам в подобна дискусия! Отоври тема “за и против меда”, ако искаш да продължиш дискусията. Само за сведение - не само че от това количество мед и ядки не ми се гади, ами се и чувствам прекрасно. Както казах - говорим не за ежедневна консумация, а за епизодично “зареждане” при специфични обстоятелства. Но, така или иначе, мед консумирам ежедневно от около 8 години в количества между 1 с.л. и 80-100 грама. Давай ми каквито награди искаш, обаче прекрати дискусията в дневника ми. МОЛЯ!
10.08.15
13:52
Но по същество. Фруктозата е метаболитна отрова, която се усвоява в черния дроб по механизъм, много сходен с този на етанола. Разликата се крие във влиянието на двете вещества върху мозъка, но не и в биохимията.
Предлагам помощ на други хора, които биха могли да прочетат дневника ти, от вредата, която ще им нанесе изяждането на 100 грама мед за един ден. И докато еднократното му поемане може и да не предизвика нищо друго, освен гадене, ако такова количество се яде редовно, това ще е доста интересен експеримент, достоен за наградите на Дарвин.
Почвам се чудя, имайки тези познания и информация дали наистина пиеш бира и концентрат редовно и как така си причиняваш това метаболитно отравяне ? :D
То етанола е изключително силна клетъчна отрова(не съм ги сравнявал с фруктозата, но залагам, че е по-токсичен ;) ), но 100 гр на ден(2 големи домашни ракии) пият много хора в продължение на десетки години и пак не са баталясали съвсем...А ти изведнъж тръгна да спасяваш някой да не прояде по 100 г мед на ден... Боби, това наистина е несериозно. На мен рекорда ми е кило мед(за мезе) + кило и малко ракия, съвсем сериозно го казвам.
..100 гр на ден(2 големи домашни ракии) пият много хора в продължение на десетки години и пак не са баталясали съвсем...
.... На мен рекорда ми е кило мед(за мезе) + кило и малко ракия, съвсем сериозно го казвам.
Направо си на път да му попилееш научния фундамент на Боби с това да ти кажа. :)
Днес йогата потръгна доста добре на 33 градуса в стаята. :) Час и малко се получи. Следобед на стадиона - малко бягане и ускорения, ама кратко и стегнато,че след това имах йога и трябваше да почина между двете. :)
Храната - чага-чино; крем от пресни лешници, някаква оризова каша, която беше в кашона със суперхраните, накиснах я в чага чай ;) , малко сладко от боровинки,3 бисквитки РК, малко бял шоколад, крем от пресни лешници с чиа и мед, вечерта - диня и още малко от лешникови крем. С толкова много мед и захар, вероятно съм на умиране, ама засега се държа. ;)
ПП: Добавям и закваска с люта чушка, която беше добре с капкомер да се пие...(devil)
Мнението беше редактирано от Margi на 10.08.15 22:32.
казано от James Hinks на 10.08.15, 13:52:
Предлагам помощ на други хора, които биха могли да прочетат дневника ти, от вредата, която ще им нанесе изяждането на 100 грама мед за един ден. И докато еднократното му поемане може и да не предизвика нищо друго, освен гадене, ако такова количество се яде редовно, това ще е доста интересен експеримент, достоен за наградите на Дарвин.
Почвам се чудя, имайки тези познания и информация дали наистина пиеш бира и концентрат редовно и как така си причиняваш това метаболитно отравяне ? :D
То етанола е изключително силна клетъчна отрова(не съм ги сравнявал с фруктозата, но залагам, че е по-токсичен ;) ), но 100 гр на ден(2 големи домашни ракии) пият много хора в продължение на десетки години и пак не са баталясали съвсем...А ти изведнъж тръгна да спасяваш някой да не прояде по 100 г мед на ден... Боби, това наистина е несериозно. На мен рекорда ми е кило мед(за мезе) + кило и малко ракия, съвсем сериозно го казвам.
Сашо, рекордите са хубаво нещо точно защото са рекорди, а не нещо, което правиш всеки ден. В момента концентрат пия не по-често от веднъж на два-три месеца, но бирата е редовна - това е факт, който не крия, но и не се гордея с него. Навлязъл съм във фаза, в която усещам наченки на зависимост и смятам да променя това съвсем скоро, както съм го правил с много други неща. А някои от резултатите от действието на етанола върху черния дроб вече си ги имам. Няма да навлизам в подробности какви са (за щастие все още са обратими), защото не му е тук мястото, но ако те интересува, мога да ти разкажа на лични.
Можеш да се отнасяш иронично - няма как да ти се разсърдя точно на теб. Но това не променя нещата - фруктозата наистина е отрова. Сигурно си гледал лекцията на ендокринолога д-р Лустиг:
https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
Извън общоизвестните неща и опитите да трогне аудиторията след частта с общите приказки има доста интересни подробности за усвояването на фруктозата в черния дроб и разликите й с глюкозата. Ако това не е достатъчно, в офиса се търкалят и няколко учебника по биохимия. Ако не се загубя в тях (което е много вероятно), ще потърся подходящите диаграми и ще ги снимам.
Мога да ти посоча и няколко съвсем конкретни примера на хора в близкото ми обкръжение, променили доста съществено физическото си състояние след спиране на храни, съдържащи фруктоза, без при това да намалят калорийния си прием или да увеличат физическата си активност.
И накрая (както по място, така и по важност) идва и моето собствено усещане и опит с ограничаването на тези храни и ефекта им върху мен самия. Но да кажем, че това няма статистическа, а само анекдотична стойност.
Но да се върна на числата. За човек, който изяжда 100 грама мед на ден, това най-вероятно няма да е всичката фруктоза. Ако добавим и етанол, защото в черния дроб действието им при първоначалното усвояване е еквивалентно (сравняваме етанола, а не метанола и другите отрови, съдържащи се дори в най-пречестения алкохол), нещата започват да придобиват други измерения. В крайна сметка резултатът от това ще е стеатоза, която в последствие може да доведе до цироза на черния дроб, а за целия организъм - увеличаване на висцералното и общото затлъстяване. Причината за последното е, че храните, съдържащи голямо количество фруктоза (изключвам повечето плодове без гроздето, сините сливи и др. с по-ниско съдржание на фибри), обикновено са бедни на други хранителни вещества и за да се избегне недохранване по отношение на останалите макронутриенти, на витамини и микроелементи, ще се наложи увеличаване на общия калориен прием.
Дори да направим само най-простата сметка, тя показва, че 100 грама мед съдържат 326 калории, почти всички от които от монозахариди, което само по себе си е доста сериозен процент от калорийния баланс на всеки, който не е професионален атлет.
Ще пропусна инсулиновия пик, защото при консумация на мед причината за него е глюкозата, а не фруктозата, но той само усложнява нещата.
Медът би бил последният проблем на човек, който смята МакДоналдс, Кока-Кола и чипс за нормална храна, но за някой, който си мисли, че се храни здравословно, а в същото време изяжда 100 грама мед на ден, нещата са по-различни.
Не на последно място фруктозата директно се асоциира с бъбречни заболявания, а косвено - с някои сърдечно-съдови.
И за да не е само лекцията, ето нещо и за четене с още много източници в началото и в края на статията:
http://www.kalbemed.com/Portals/6/KOMELIB/NUTRITION/Nutrisi/Karbohidrat/fructose-induced metabolic syndrome.pdf
В крайна сметка изборът е на всеки поотделно. Лошото е, че тия, които ще свършат в болница след десет, петнадесет или двадесет години, няма и да разберат защо им се е случило. Това е и разликата с бирата - аз ще знам прекрасно защо. :D
Мисля, че това изчерпва темата. Във всеки случай ако още има неубедени, аз нямам какво повече да им кажа по въпроса, без да се повторя.
казано от Boby_ на 10.08.15, 22:54:
Мога да ти посоча и няколко съвсем конкретни примера на хора в близкото ми обкръжение, променили доста съществено физическото си състояние след спиране на храни, съдържащи фруктоза, без при това да намалят калорийния си прием или да увеличат физическата си активност.
Боби, не виждам какво общо има това с мен. Физическото ми състояние е отлично и бих се обзаложила че показателите ми биха били доста по-добри от твоите, въпреки че се опитваш да ни убедиш в твоята истина.
Мисля, че това изчерпва темата. Във всеки случай ако още има неубедени, аз нямам какво повече да им кажа по въпроса, без да се повторя.
Ако идеята ти е била да ме убедиш в нещо, то вероятно ще те разочаровам, все пак се радвам, че темета приключи. Но щом смяташ изписаното от теб за правилно, се надявам да го спазваш и да си пример за добро здраве пред хората, които искаш да убедиш в правотата си. Във всеки противен случай, това прави твърденията ти смешни. Пък ако щеш разправяй че вземаш мерки по въпроса. Важен е крайния резултат, Боби, а ти вече написа какъв е той. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 11.08.15 07:12.
11.08.15
12:17
Не на последно място фруктозата директно се асоциира с бъбречни заболявания, а косвено - с някои сърдечно-съдови.
А бирата - с панкреатит. Братовчедка ми(която е лекар) беше изнамерила някакво много дълго и подробно изследване, в което се доказваше, че 2 бири на ден в продължение на 10 години неминуемо водят до панкреатит. Доста сме се смяли и аз и тя на това изследване и не ни е отказало от бирата. Както и твърденията за вредата от фруктозата няма да ме откажат от меда.
Нищо за отбелязване днес, ама все пак да се отчета. ;)
Йога, малко по-кратка, защото имам да водя две практики днес.
Храната - чага-чино; боровинки, басмати с подправки, десерти, малко фъстъци, вечерта - диня.
Пих си рибеното масло за втори път този месец. ;) Иначе си пия горе-долу редовно ензимите, МСМ-а и пробиотиците.
“A lot of the people running around the world telling you “I have all the answers”...they are the people who really don’t have the answers. And the word “question” contains the word “quest” - to seek knowledge. If an answer means “I quit my quest”, that means I’ve taken whatever knowledge I have, I’ve sealed it into a container, and in that tightly sealed container, any new knowledge that comes is just going to run down the sides of that container.”
D.Swenson
Здравей. Каква е идеята да се пият химически произведени ензими, когато се яде жива храна, съдържаща всичко необходимо? Не се ли пречи на собственото производство?
Ензимите са с растителен или животинси произход. Няма химически произведени.
Не пречи разбира се на нищо, дори са изключително полезни в някои кризисни ситуции за организма. Но дори и при здрав човек няма противопоказания за приема им; важи правилото на Мечо Пух - единственото по-хубаво нещо от два ензима на ден, са пет ензима на ден. ;)
Йога сутринта- стойките на ръце се получиха с особена лекота,затова ги продължих следобед на стадиона + ускорения + ТТБ. Хубава тренировка се получи. :) Много сила и стабилност днес. (sun) ...и много приятно се бяга когато не те боликръста и гърба. :)
Храната - чага-чино с мака; авокадо със сурова какаова паста; диня; суши + зеленчуци...малко прекалих с уасабито...(devil) + малко саке + десерт
По-късно, вероятно закваска, заедно с ензимите. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 12.08.15 19:59.
Йога с Кристос. Много интересна Капотасана ни накара да направим с болкче...почти без да се усетим накъде отиват нещата... :)
Не успях да се наспя, и ми е малко тегав деня, поне до момента...дано по-късно се разсъня,че имам да водя две йоги по-късно.
Храна: малини, малко домашен шоколад, боровинковкрем с чиа, сок от алое с лимон и мед, какаов шейк с епимедиум, за вечеря - доматена крем-супе с джинджифил и босилек, басмати с подправки,люта чушка и вероятно сладолед.
Вчера - малко йога, следобед - парна баня и ледена вана в Банско. :) Вечеря У дЕдо Пене.
Днес - поздрави и пози от стоеж + няколко наклона напред,не повече от 20-25 минути...МЦ - не ми се напъваше.
Прогнозата за времето беше дъждовна, и себяхме подготвили за разходки на ниско или към Сандански и мелник. Сутринта обаче печеше слънце и тръгнахме към Казаните, от х. Бъндерица. Със спиране за похапване на горски ягодки, боровинки и малинА (заради която щях да се очистя :D ), и без да си давамезор, на Премката се оказахме след около 2 часа и 20 минути. Гледахме, чудихме се, и тръгнахме към върха. След 30 минути се помотахме се на 2914 метра и вероятно поставихме някакъв вид рекрод за слизане - точно 2 часа обратно до хижата. Готино и непредвидено се получи. На басейна поразтегнах още малко.
Излязохме от хотела в 9 часа, след изкачването на Вихрен, по шезлонгите бяхме в 15.15. 8-) ...и пак - парна баня, ледена вана, и скапаните от ходенето колене и бедра станаха (почти) като нови.
Хапването - зелен + чага чай след ставане; на върха - шейк от моите си; преди СПА-то - 2 блокчета домашен шоколад и 2 шепи годжи бери; на басейна - сайдер; вечеря - салатка от домати с босилек и сирене, бъркани яйца с шийтаке, винце, смокини с бадеми инещо друго сладко.
...мега-якия ден :D
Снимки - после, че нета е малко скапан.
Сутринта - йога + парна баня + ледена вана, после - обратно към Мордор. По пътя се отбихме до Рилскияманастир и Партизанска поляна. Останах безкрайно неприятно изненадана от това, в което са превърнали и двете места. За Рилския манастир е ясно, ама нагоре из планината беше просто ужасно - на всеки 50 метра имаше паркирани по 5-6 коли - пушек, чалга, свинщина....после имало пожари, било мръсно....еми, каквото са си го направили сами, такова ще е. Рила не е нашето място, това е ясно. Минахме покрай Стобските пирамиди,но не ни се разхождаше 2 км по маршрута, защото вече беше 4 часа.
Храната - берита с чиа, мед кокосово масло, както и “натюр”. ;) Хляб от до Рилския манастир с кашкавал и люта чушка, 2 бисквити; закваска, сайдер, печени ядки.
Малко снимки и от днес:
Днес - йога при Кристос, но него го нямаше. Със заместничката му се получи лека и приятна възстановяваща практика.
Храната - боровинки, супер-шейк ;) (вече всеки път различни неща слагам, понякога дори не поглеждам към пакетчето,което вземам. Постоянните съставки са: чага чай, какао, мед, кокосово масло); крем от боровинки с алое, чиа, мед, зехтин; домат с варени яйца, люти чушки и зехтин, сладолед, няколко овесени бисквитки, печени ядки; закваска; вечерта - малко хляб с кашкавал и...още сладолед. Боровинките, доматите и яйцата - от неделния пазар в Банско. През седмицата си купих боровинки от София, но вкуса няма нищо общо с тези от Банско. :) Добавките са само ензими и метил Б9, нещо не мис е пие рибеното масло, трябва крилово да си взема.
Два пъти подремнах следобед - единия беше на апликатора. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 17.08.15 21:11.
Мисля да се върна към стария формат на попълване на дневника. По-прегледно ми е. :)
Та:
Движение:
йога - водих две занимания, след това си направих моето,но кратичко - към 45 минути някъде
колелце от колене
Храна:
- солена вода
- шейк* (освен основните съставки: хо шо уу*, мукуна*, ванилия*)
- 3-4 лъжички коноп*
- крем от боровинки*, авокадо, чиа*, маки бери*, мед*, зехтин*
- сайдер, салата от кейл*, домати*, зехтин*; бъркани яйца* с овче сирене*, люта чушка, 4-5 обикн. бисквити с боров мед* и сладко от боровинки* и диви ягоди*
- няколко печени бадема
- закваска*
Добавки:
метил Б9, ензими
Мнението беше редактирано от Margi на 18.08.15 19:48.
Движение:
йога - около час
л-сит от стойки а лицеви опори - 4-5 пъти, колкото мога
Храна:
- солена вода
- шейк* (мукуна*,хо шу уу*, ванилия (шушулка)*, чай от пирински кантарион (бран от 2300 м ;))*)
- сладолед* от боровинки*, авокадо, маки бери*, годжи бери*, чиа*, мед*
- домашен фъстъчен тахан* с малко морска сол, мед*, няколко какаови зърна*
- мохито
- кейл* с доматки*и зехтин*, басмати* с подправки; обикн.бисквити с боров мед*
- закваска*
Добавки:
метил Б9, ензими
Мнението беше редактирано от Margi на 19.08.15 19:05.
казано от Маргарита Манева на 19.08.15, 12:47:
, чай от пирински кантарион (бран от 2300 м ;))*)
Не е ли забранено брането,късането на билки и цветя в природните паркове?
Забранено е - определени билки на определени места, които следва да са обозначени, или растенията да са в забранителен списък, какъвто е случая с еделвайсите.
Но дори и при събирането на разрешени билки, към които е кантариона, е силно препоръчително да се следва основното правило за събиране на каквито и да е неща от дивата природа: Вземи половина, остави половина, за да не се стига до забраната на повече видове.
Мнението беше редактирано от Margi на 19.08.15 18:42.
Движение - 0.
Цяла нощ не съм спала, ставах няолко пъти да повръщам и не можах да си намеря място след това. Събудих се с адски мускулни болки по цялото тяло (”макар “събудих се” да не е особено точна дума за случая). Та, изпих доста вода (или поне колкото можах да поема,за да не започне драмата с тоалетната наново), за да си върна малко от загубените през нощта количества. Изпих аспирин и беналгин + един шейк от алое*, лимон*, мед* и гуарана*, и пак заспах. От беналгина вероятно, болките намаляха, но вероятно имам температура, което хич не е ок, предвид факта, че довечера пътувам към Варна за курс, който е 2 дни и половина по цял ден. Ама - така е, вчера на работа бях облечена с потник, тениска, дебело горнище и противоветрено яке и пак ми беше студено. Следтова ходихме на басейн...вероятно температурната разлика не ми е понесла. Днес няма да ходя на работа и ще се надявам до довечера да живна малко.
По принцип не съм кекава,и това ми е първото разболяване за тази година, но климатиците ме пребиват. ;(
Не стойте на климатици през лятото! Горещо е - така и трябва да бъде през юли и август.
20.08.15
17:15
Пожелавам ти бързо възстановяване. Звучи като типична вирусна атака, гадна , но бързо минаваща.
Събирането на билки за лични нужди е разрешено по закона за лечебните растения:
“Билки за лични нужди” са количества билки в свежо състояние, събрани от едно лице в рамките на един ден, както следва:
а) корени, коренища, луковици или грудки - до 1 кг;
б) стръкове - до 2 кг;
в) листа - до 1 кг;
г) кори - до 0,5 кг;
д) цветове - до 0,5 кг;
е) семена - до 0,1 кг;
ж) плодове - до 10 кг;
з) пъпки - до 0,5 кг;
и) талус - до 1 кг.
Никъде не пише да се оставя половината или пр. :)
Глобите са противно малки - минимумите са 100 лв, така че бери на воля!
Събраните от мен стръкове и цветове възлизат на не повече от 50 грама. ;)
Това за половината е неписано правило, етика един вид. :)
А това, което бях писала горе по повод събирането, го пише в правилника на НП Пирин.
А въпроса на нервак ми напомни малко на това: ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 20.08.15 17:37.
В парк Пирин има наредба,която е определила специално кантариона за билка разрешена за бране за лични нужди...Не знаех за такава наредба но я има...Въпроса ми в случая не е бил уместен.
казано от nervak на 20.08.15, 18:41:
Въпроса ми в случая не е бил уместен.
Всъщност, беше интересен, защото ме накара да прочета няколко правилника и наредби, от които научих интересни неща. :)
Останалото за днес: общо към 3-4 часа сън през деня; още един аспирин и беналгин; 1с.л. мед* с клеева тинктура*, джинджифил*, гуарана*; 2-3 печени филийки със сирене*.Май толкова ще е яденето. Просветна ми малко,но ощеми се виесвяти не ми се яде.
За пръв път спя толкова дълбоко докато пътувам с влак. :) Абсолютно непробудно чак до Синдел. Остана ми време и да се разсъня до Варна след това. ;)
Движение:
малко поздрави, няколко пози от стоеж, Пинча Маюрасана, Ширшасана+ няколко пози от седеж...в рамките на половин час, защото бях обещала да съм модел за демонстрации по Айенгар йога в обучение на учители, и предвид вчерашното ми състояние, предпочетох да съхраня енергия. :)
Иначе, днес съм значително по-добре,само ми е малко замаяно,но се надявам до утре да съм съвсем ок за курса.
Храна:
2 малки праскови
лъжичка мед* и половин шепа годжи бери*
резен и половина диня
малко таратор*, 4 филийки хляб Тонус, препечени, с масло* и малко сирене; 3-4 арменски сладки
после може сайдер да изпия, зависи как ми е корема :)
Мнението беше редактирано от Margi на 21.08.15 19:19.
Движение:
на курса:
сутринта - 3 часа и половина практика, предимно наклони назад и съответно подготовказа тях
следобед - практика за бремени - втори триместър (и за не-бременни си беше приятна) :)
Храна:
вода* с лимон
кафе със 70 гр шоколад линдт
3 филии Тонус с авокадо и един домат; сладолед; остаанлите 30 грама от шоколада
2 лъжички маково семе*
Май това ще е за днес. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 22.08.15 20:06.
Движение:
на курса:
сутринта - 4 часа йога, основно наклони назад (последния половин час - пранаяма и Шавасана)
следобед - практика за време на цикъл/ресторативни пози
Храна:
2 праскови
купичка овесени ядки с годжи бери*, маково семе, кокосово масло*, мед* + 1 шоколад
таратор*, 1 малка чушка със сирене*, 2 филийки Тонус с кашкавал* - препечени, сладолед и няколко арменски сладки
малко фъстъци
Добавки:
метил Б9
Движение:
опити за йога сутринта - Суря Намаскар х 9 + обърнати + няколко от седеж...като цяло не ми се получи, доста уморена се усещам след последните 2 дни, за сметка на това- плаж на Галата, гмуркане (на плитко - 3-4 метра, загубила съм доста въздух, а утре вероятно ще ме болят глезени от плавниците)
Храна:
чага-чино*
диня
сини сливи
почти 2 чаши сок от краставици, 3 филиичерен хляб,1 авокадо, маслинова паста, люта чушка, домашни “лунички”* с малко сладко от круши*, 2 малки парчета домашна баница*
по-късно - таратор*
Мнението беше редактирано от Margi на 24.08.15 18:09.
Движение:
към час йога
гмуркане - около час и половина във водата, днес бях по-добре с въздуха
слизане и качване на 492 стъпала към и от плажа на Галата
пътуване Варна - София
Храна:
чага-чино*
праскова
диня
сини сливи
вода от зелен кокос*
таратор*; домашна пица* с блат грахам (също домашен), сладолед, малко шоколад
крем от замразени боровинки* с мескит*,чиа*, зехтин*
малко фъстъци
Добавки:
метил Б9, ензими
Мнението беше редактирано от Margi на 26.08.15 07:18.