Kath.. gathering smiles (strength) in a box called "diary"

Темата е заключена.
Прескочи до:

Предполагам знаеш за това и вече си опитала, но за всеки случай
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/2366

07.08.15
17:53

6 и 7 август

Вчера сънят беше 7 часа, днес - 6 и половина.
Вчера нямаше йога, а днес сутринта - Shakti Flow с Шива.
Вчера имаше силова тренировка, днес ще си почина.
И двата дни течностите и добавките са обичайните.

За водната задръжка - скоро не се бях мерила, за това днес го направих и съм в минус вече, но мисля, че се дължи на малкото храна напоследък. Нямам никакъв апетит от няколко дни и усещам, че тялото ми има нужда от почивка. От 2 години не ми се беше случвало да почивам повече от 4-5 пъти В ГОДИНАТА. Общо взето, правя това, което тялото ми подсказва. Тази седмица имам 2 почивки от тренировка. Така е по-добре, поне предвид малкото храна. Иначе се чувствам все още подута, така че, едва ли съм изчистила вода. Смятам да не се меря поне 1-2 седмици, считано от днес.

Храната вчера - голямата обичайна салата + 200 гр. хрупкав нахут + 3 бъркани яйца + 50-60 гр домашен шоколад
Храната днес - същата салата + 150 гр хрупкав нахут + 1 печена тиквичка и 3 бъркани яйца + кисело мляко с яб. пектин и кокосови стърготини

Йогата днес: Shakti Flow с Шива
Тренировката вчера:  интервали 40 работен/15 почивен , общо 40 мин: High knees, Jumping jacks, fl. press 2x8kg, V-abs, Glut. bridge (one leg) @8kg, BW lunges, side arm rise 2x5kg, bic. curls 2x7,5kg

08.08.15
17:12

08.08.15

7 часа сън.
Сутринта имаше малко йога за колит.
Днес се занимавахме основно със задачата да подстрижем котето, понеже имаше нужда.... в тези горещини, едва издържаше горкото, и то душичка носи. Но е много смешна сега :D
Предстои силова и по-късно ще излизаме на по бира.. ама ще е бая късно - към 11, така че сигурно ще спя малко тази нощ, но си струва човек да се поотпусне от време на време. Днес предвидената храна е супер, а след тренировка ще съм доста гладна, убедена съм.

Храна:
Сутринта - обичайния шейк с домашно кокосово мляко.
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 4 бъркани яйца с малко кокосов крем (”каймакът” от домашното кок. мляко) и домашна горчица + 200 гр. хрупкав нахут + домашна панакота с чиа.
По-късно - 1 бира

Течности:
2 кафета с мляко, много вода.

Добавки:
3 гр. спирулина на таблетки
2 капсули пробиотик (1 дневна доза)
1 капсула Multi One на Now Foods (също 1 дневна доза)

Движение:
Сутринта - йога за колит.
Следобед силова, интервали 40 работен/15 почивен , общо 40 мин:  тяга @20кг, бърпи без лицева, чуково 2х8кг, суинг @15кг, клек ass-to-grass, кофички на 1 крак

Качвам снимки от вечерния пикник от онзи ден + на горкото коте, фризура тип “лъвче” - на опашката има помпон, но не се вижда на снимките, за съжаление :D (h)

Мнението беше редактирано от Kath на 08.08.15 17:16.

09.08.15
08:25

Минавам, за да си “излея греховете” :D
Снощи, излизането ни “на по бира”, прерасна шантава вечер в “Once upon a time”. Пих много качествено (уникално!) уиски и 1 бира, не се напих, просто се наслаждавах. Цяла вечер не съм седнала и за 5 секунди, постоянно танцувах, макар да не беше най-предпочитаната музика (стандартните “The Voice” хитове, но предпочитам, примерно - рок).. поне не беше чалга. Прибрахме се в 5 сутринта и изобщо не съжалявам, беше страхотна вечер, а с Иво не бяхме излизали от 2 години на дискотека (аз съм на 20, направо не е за вярване) :X и ни дойде много добре.
В 5:30 заспах и станах в 7:30, защото трябваше да намажа със специален мехлем една раничка на задното ляво краче на котето, която вчера ветеринарите, без да искат, са й направили, докато са я подстригвали (г/д се вижда на снимката). Обаче, странното е, че се чувствам свежа като краставичка и не съм си лягала отново. Тази нощ ще се наспя :)

Мнението беше редактирано от Kath на 09.08.15 08:26.

11.08.15
17:43

9, 10 и 11август

Трите дни спах по 6,5 или 7 часа.
Добавките и течностите са обичайните.
В неделя (днея след нощното излизане) не съм тренирала, цял следобед чистих у нас.
Вчера имаше силове без йога.
Днес - силова + йога.
Не съм се мерила нито на кантар, нито със см - не знам как съм със задръжката.
Храня се много добре, имам апетит, като изключим в неделя.
Вчера и днес съм над 10 часа пред компютъра, засипват ме с работа и съм изключително изтощена. И двата дни обаче успях да подремна за около час по обяд - хубавото на това да си работиш от дома :)

Храна
В неделя скромно - май имаше само 4 бъркани яйца, обичайната салата и хрупкав нахут, печен с марината от дом. горчица на зърна.
Вчера - Обичайната салата с добавка чери домати и кашкавалена извара + 180 гр. риба тон в собствен сос (дояде ми се) +200 гр. хрупкав нахут с горчица + 60 гр. домашен шоколад
Днес - обичайната салата + 3 или 4 бъркани яйца с домашна горчица и кокосов крем + 250 гр. хрупкав нахут (100 от които сладък - със стевия и какао) + 50-60 гр. домашен шоколад

Тренировки
В неделя - нищо.
Вчера - силова 45/15, 40 мин общо: Суинг с 18 кг (ново за мен - хич не ми беше лесно, но издържах), лицеви опори, странични напади, нормални напади, арнолд преса с 8 кг, бърпи без лицева.
Днес - сутринта слънчеви поздрави, следобед силова 45/15, 40 мин общо: clean & press @8kg each hand, air squats, knee hugs, bic. curls 2x8kg, kick-back 2x5kg, jump rope

Целуната от слънцето (sun)

Мнението беше редактирано от Kath на 17.08.15 16:05.

12.08.15
17:24

12.08.15

6 часа сън.
Днес без йога.
Пак бях половината ден в агенцията и съм отчаяна....дават ми за превод важна документация с дължина 400 СТРАНИЦИ В WORD, ШРИФТ 11!!! ДО 5 СЕПТЕМВРИ :@ Не мога да повярвам! Аз съм автор на статии и преводач на свободна практика и взимам по 20 лв за 2000 ЗНАКА (не думи, а знаци!) превод от АНГЛИЙСКИ, което е в пъти по-лесно, а те искат от мен един милиард думи с превод от БГ на АНГ. за ... НЯМА ДА ВИ КАЗВАМ какво мизерно месечно заплащане................ Това НЯМА да го бъде, точка! Защо, кажете ми, ЗАЩО хората летят в небесата и си мислят, че могат да те експлоатират както си искат?!

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 4 бъркани яйца с дом. горчица + много хрупкав нахут и малко кисело мляко със стевия и канела

Течности:
Kафе с мляко, много вода.

Добавки:

Движение:
Следобед силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин:  тяга @20кг, ръце напред (за рамо) 2х8кг, кофички, коремни преси с 10кг. диск, скачане с въже, high knees

Мнението беше редактирано от Kath на 12.08.15 17:26.

Теди Илиева

12.08.15
19:05

Напълно те разбирам. Работих във фирма за превод и легализация на документи близо 5 години заедно с отлични професионалисти на ниво преподаватели в университети и често ангажирани от министерства. Най-добрите успяват да преведат 1 страница (1800 characters with spaces) за 40мин или поне това беше стандарта преди 10 години.

Да ти налагат да свършиш подобна къртовска работа в тези срокове би означавало лошо качество на превода. Заданието най-вероятно е от човек, който не се занимава с това и не познава естеството на работата т.е. непрофесионалист на ръководна длъжност. Това е често явление, не само в държавната администрация. Не се ядоствай, върни им обратно мнение и оценка какво и как може да се случи в този срок. Агенциите имат опции и бюджет част от работата да я възложат на частни фирми срещу заплащане. Не е нормална подобна експлоатация.

12.08.15
19:54

Теди, толкова си права... Истината е, че текстове от политическо и икономическо естество са изключително ТЕЖКИ за превод, те дори трябва да се правят още по-бавно, прецизно и съсредоточено. Иска им се на въпросните “височайши” да си намерят млад и умен човек, но ако може с глупавичък характер, та да им ходи по свирката... Работила съм с толкова много хора, особено откакто съм на граждански договори в различни държавни институции и всички са се отнасяли с много уважение към мен. Но тук, положението е критично... не знам как да постъпя. Дано един ден наистина да се окаже, че си е струвало, както се предполага.... нали за това го правя :(

13.08.15
20:29

13.08.15

6,5 часа сън.
Сутринта правих Jala Namaskar и няколко балансиращи асани.
Спокоен ден, като изключим факта, че съм с 30ст. в портмонето....
Почудих се какво да си правя за вечеря, даже яйцата бяха свършили... но имах останали биволски домати, извара и дом. горчица, та си правих сурови пълнени домати с изброените нещица. Тепърва предстои да сядаме за вечеря, но ги пробвах и са...мммм, вкуснотия! :)

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + 1 голям суров домат, пълнен с крем от извара, домашна горчица, чесън, куркума и кокосова сметана + хрупкав нахут (250гр.) и малко кис. мляко

Течности:
Kафе с мляко, много вода.

Добавки:

Движение:
Сутринта - Jala Namaskar и няколко балансиращи асани
Следобед силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин:  High knees, Jumping rope, Burpee (no push ups), Push ups, Hammer curls 2x8kg, swing @16kg, knee-to-elbow, air sqats

Мнението беше редактирано от Kath на 13.08.15 20:31.

14.08.15
06:47

Добро утро! :)

“Plank out”-нах се тази сутрин с Кино + баланси и слънчеви поздрави и утрото тръгна прекрасно.

Основната идея на поста ми е да попитам нещичко. Има мноооого материал по темата в интернет, както и тук, в bb-team, но всичко е много относително и така и не успях да получа конкретен отговор.
Та, въпросът - какво е максималното и безопасно количество ЖЪЛТЪЦИ, които можем спокойно да изяждаме на ден?
Питам по няколко причини - първо, яйцата са основен източник на протеини в менюто ми, откакто не ям месо. За това гледам да си хапвам винаги, когато ми се ядат и обикновено си правя по 4. Но ми се иска да изяждам по повече, просто не съм сигурна къде е тънката граница и дали няма да я прекрача, а не ми се иска да изхвърлям жълтъци и да ям само белтъците.
Втората причина - имам поне 10-12 жълтъка замразени във фризера (във формички за лед, покрита с фолио за свежо съхранение) и предстои да ги приготвя по някакъв начин, евентуално за Иво, не за мен. Не знам обаче какво количество храна да приготвя с тях, дали ще е добре да бъде ястие само от 2 порции? По 5-6 жълтъка на едно ядене много ли са?

И един нездравословен сутрешен поздрав от мен :P ( естествено - за половинката, няма аз да ги хапвам, пък той обича да си джънква от време на време :) )

Мнението беше редактирано от Kath на 14.08.15 06:49.

Много добре ти изглежда джънк-а. :)

Колкото до яйцата - според мен задаваш въпрос, на който не може да ти се отговори с точен отговор. Зависи от конкретния човек, от това как се отразява дадената храна върху него, от цялото му меню и т.н.

Моето мнение е, че трябва да има баланс (поне в повечето случаи) и да не се прекалява особено с храни, които по начало са си сред силните алергени. Някои хора ядат по 5-6 яйца на ден с години и са ок, други стигат до 10+ и като цяло нямат проблем. Аз съм имала период с 10 цели яйца дневно обаче изтеглих късата клечка, както обичам да казвам - развих алергия към тях (и към белтък, и към жълтък) и се наложи да ги изключа за дълъг период от време, докато мога отново да ги ям.

Не мисля, че 5-6 жълтъка на едно ядене са много. :)

Колкото до връзката жълтъци-холестерол, то припомням тази статия: http://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol
Цитат: “Свръхприемът на жълтъци трябва да притеснява най-вече неспортуващите свръхчувствителни към холестерол хора, диабетиците и страдащите от проблеми с жлъчката.”

14.08.15
15:11

Мерси Рони!
Напълно отговори на въпроса ми :) (F)

14.08.15
16:49

14.08.15

6,5 часа сън.
Сутринта тръгна добре - планкове с Кино + баланси и слънчеви поздрави. Енергизирах се и се задействах със задачите..
Днес вече имам пари :D ЙЕЕЙ! Напазарувах си, сготвих си... доволна съм (nsleep)
Направих си 2 литра кокосова лимоната и я пия от 2 часа вече :D Ух, толкова е вкусна и разхлаждаща, припадам от кеф (h) Съдържа - кокосова вода, сок от 3 дребни лимона и 2 лайма, стевия, 3 чаши изворна вода, малко газирана вода, прясна мента и доста лед. Лимолаймонада :)
Иначе денят беше обичаен - 9-10 часа на компютър.

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + къри със зеленчуци и гигантски нахут + панакота с кокосово мляко, чиа, извара, стевия, рожков, канела и кок. стърготини + около 150 гр. хрупкав нахут + лимолаймонада
Течности:
Kафе с мляко, много вода и лимолаймонада ( за трети път я споменавам :D )

Добавки:

Движение:
Сутринта - планкове с Кино + баланси и слънчеви поздрави.
Следобед силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин:  Пл. катерач, напади напред, напади настрани, лег с 2х8кг, кофички, раменна преса с 2х7кг, бицепсово с 2х8кг, повдигане на дъмбели с ръце за квадрицепс с 2х8кг.

Мнението беше редактирано от Kath на 14.08.15 16:51.

15.08.15
17:30

15.08.15

7 часа сън.
Много спокоен ден - разходка, почивка, никаква работа на компютър и много лимолаймонада (sun) Осъзнах, че като пия от тази напитка не ми се пие бира :D
Снощи си накиснах синап и днес си приготвих нови запаси от домашна горчица :P Преди си правих и кокосова майонеза, но нещо ме мързи напоследък, а и излиза доста по-скъпичка... но ми липсва вкуса й (h)
Сега се двоумя - не съм правила йога сутринта и мноооого ми се прави. ОБАЧЕ - имам твърде много енергия и разполагам с малко време... не съм сигурна, че за 30-40 мин ще я изразходя само с йога. Та се чудя - силова или йога.. Съставила съм силовата, но ще едит-вам поста по-късно, за да уточня на кое от двете съм се спряла.

Храна:
През деня - лимолаймонада
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + бъркани яйца с къри и домашна горчица + 250 гр. хрупкав нахут + кисело мляко (с каймак) със сурово какао, стевия и яб. пектин
Течности:
Kафе с мляко, много вода и лимолаймонада ( за трети път я споменавам :D )

Добавки:

Движение:
За сега без йога.
Евентуалната силова - интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин:  jumping squats, push ups, russian twist @10kg, Step up (40 sm “box”), half dragon flag, arnold press 2x7kg, bent over row 2x8kg

Мнението беше редактирано от Kath на 15.08.15 17:30.

15.08.15
17:44

Кати, за съжаление хрупкавия нахут нииикак не ми е по вкуса. Направих си по рецептата, даже го обелих, преди да го и=опека,  да не ми дразни стомаха, изхабих ток за 3 кила печено месо и стана едно ... твърдо и хрупкаво. Не е за мен. :) Мислех, че ще е по-добре от купешкия печен, ама ... Сега имам една чаша зрънца и си мисля, че ще ги накисна в кисело мляко,  за да станах годни за ядене,  да не ги босдисвам (хабя) :)
Реших да споделя, де, не е нещо важно :)

15.08.15
19:13

Кобричке, просто си го препекла. Моят се получава много приятно хрупкав, без да е прекалено твърд, даже отвътре е става кухичък, лек и лесен за дъвчене. Освен това, аз никога не го беля, може и това също да допринася в известна степен за вида, в който си го докарала. Аз съм с остър колит и не ми дразни стомаха, може да пробваш. Но ти си преценяваш, разбира се :)

15.08.15
19:26

Последният път и моят стана толкова твърд. Ама на мен мноооооооого ми харесва :D Явно препеченият е моят :D

15.08.15
19:35

Впрочем, добър начин да ги употреби Кобричка е като ги ползва като крутони в супи или салати, поляти с обилен дресинг (млечен ако е - върха). :)

15.08.15
19:58

Карфичке, ако обичаш карамелизирани/захаросани ядки или такива, покрити с шоколад - пробвай сладък хрупкав нахут,  има вкус на карамелизирани лешници...или нещо от сорта. Аз съм луда вече по него (h) :D

Мнението беше редактирано от Kath на 15.08.15 19:59.

16.08.15
17:40

16.08.15

7 часа сън :)
ВЧЕРА правих силова, в крайна сметка, но преди нея загрявах със стабилно количество слънчеви поздрави.
Днес без йога.
Купих си 500 гр. ЧИА и съм много щастлива, беше на добра цена. И сега какви неща й мисляяя (devil) :D
Напоследък, семената чиа са новата ми страст :) Много ми е вкусно всичко, което си направя с тях и засищат вълчата лакомия, която ме обзема на вечеря. А и това е идеален начин да си набавям ценни вещества, които, предвид ограниченото ми и еднообразно (колитно и вегетарианско) хранене, са ми наистина необходими.
Денят пак беше много спокоен, на обяд имахме гости (техните на Иво) и бях сготвила доста порочни изкушения за тях, останаха безкрайно доволни :D

Храна:
През деня - 200 мл. бира.
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз + бъркани яйца с къри и домашна горчица (като вчера) + 200 гр. хрупкав нахут + чиа пудинг (кисело мляко, чиа, рожков, стевия, малко кокосов крем)
Течности:
Kафе с мляко, много вода

Добавки:

Движение:
Силова - интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: renegade row @8kg (each hand), deadlifts @20kg, jumping jacks, burpee (without push up), fl. press 2x8kg, bic. curls 2x8kg, bench dips, plank variations

17.08.15
14:48

17.08.15

Хей, хорааа :)
Днес за първи път направих гарван :D . Хм, странното е, че за цялото това време, само веднъж бях опитвала - преди 4 месеца, че и повече. Когато се провалих (по супер дебилен начин, между другото), си казах - “Къде съм тръгнала? Начинаеща съм още, не му е времето.” И проблема беше реален - аз винаги съм имала проблем с БАЛАНСА. Гъвкава съм, откакто се помня, но и съм тромава... откакто се помня (dull) :D Напоследък реших, че ще наблегна на асаните за баланс и за 1 седмица, горе-долу, успях да направя гарван. ПРИ ТОВА задържам доста време, без проблем. Май се изисква, не толкова да не си тромав, колкото да си упорит. Качвам снимка на успеха си + 2 други мои любими “нещица” - monkey и scale pose.

ИНАЧЕ - 6,5ч. сън, без ходене до агенцията, за щастие. Умерено количество работа на компютър и много предвидена чиа за вечеря :D

Храна:
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз, залята дресинг (кок. мляко, чиа, кориандър, кукума, сол, балсамов оцет с едно Е в него) + бъркани яйца с чесън и кокосов крем + доста хрупкав нахут + кис. мляко с чиа, стевия, рожков, канела и яб. брашно
Течности:
Kафе с мляко, много вода

Добавки:

Движение:
Сутринта - слънчеви поздрави, пози за баланс, малко пози за колит
Силова - интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: high knees, jump rope, reverse plank butt shifts, bicycle abs, supermans, swing@15kg, front arm rise 2x8kg, hammer curls 2x8kg, incline side arm rise (for back) 2x8kg

Мнението беше редактирано от Kath на 17.08.15 14:49.

18.08.15
17:41

18.08.15

6ч. сън.
Нямам енергия днес, но това не е от малкото сън, а защото не правих йога. Забелязала съм, че в дните с йога съм много по-енергична, позитивна и имам повече вътрешно спокойствие. Днес цял ден се ядосвам, чупя някакви неща у нас (без да искам де :D) и само ми се въртят някакви глупави екзистенциални дилеми в главата :D Смея се, но иначе въобще не ми е приятно.
Например - толкова много ми е писнало вече от тая държавна работа, дето я имам, че се чудя как да си обирам крушите от там... писна ми все да съм без пари, а да ми възлагат безкрано много работа.
И други неща ми се въртят, ама няма да си оспамвам спортния дневник, стига толкова.

ОТЧЕТ НА ДОБАВКИТЕ
Спирулината ми свърши. Май малко над месец я пия, но няма да поръчвам отново. Не че за 1 месец може да се установи някакъв забележителен резултат, но пък при мен съвсем никакъв няма, мога и без нея. Предвид ограничените ми приходи, това е ненужен разход в момента.
Пробиотика ми харесва. От него имам още мноооого таблетки, което е супер, но дори и за 1 месец, пак успявам да забележа малка промяна.
Витамините - и от тях имам още, ще си ги довърша, но не забелязвам огромен ефект. Иначе не съм се разболявала скоро, но и май не сме в особено вирусен сезон, че да преценя.

ДОПЪЛНЕНИЕ
Преди около 1-2 седмици открих един онлайн магазин за здравословни храни, в който продават печен нахут. Цената беше фантастична, а го предлагаха в 2 варианта - натурален и със сол. Реших да рискувам и поръчах цяло кашонче :D Не съм коментирала нищо до момента, защото исках да го тествам първо.
Пристигна за един ден. Опитах го и се сетих, че преди доста време го бях “набарала” в някакъв магазин и съм го яла и преди. Вкусен е, на хрупкавост е много добре, има вкус почти като домашния ми нахут. НО МИ ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО. Аз, естествено, си намерих начин да подобря малко вкуса му. Общо взето, правя процеса, след първоначалното изпичане на домашен нахут - мариновам го с горчица или стевия с какао и го изпичам повторно за кратко. Става същинска фантазия! За седмица и нещо ядене от него, не съм забелязала никакви негативни ефекти, явно наистина си е обикновен нахут, както се твърди на етикета. Занапред ще си взимам от него - пестя много ток и просто, не знам как, но ми излиза на много по-ниска цена. - 200 гр. пакетче е 0,65ст. А с поръчката на цял кашон, доставката ми не се оскъпи и тотално си избих разхода, който иначе щях да изхарча в ток и енергия за потене около печката.

Храна:
Сутринта - обичайния шейк с домашно кокосово мляко + 1 с.л. чиа този път.
За вечеря - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз, залята дресинг с чиа + 1 печен морков и 1 печена тиквичка с кокосов крем, извара и подправки + 200гр. хрупкав нахут (100 солен и 100 сладък)+ кокосов пудинг с чиа
Течности:
Kафе с мляко, много вода

Добавки:

Движение:
През деня - от време на време имаше по някой гарван и слънчев поздрав, колкото да си задоволя нуждата.
Следобед силова - интервали 45 работен/15 почивен , общо 36 мин: jumping jacks, swing@15kg, renegade row @8kg (each hand), bic. curls 2x8kg, kick back 2x5,5kg

Мнението беше редактирано от Kath на 18.08.15 17:45.

18.08.15
17:50

Спирулината е храна и ефекта от нея е...добро здраве. :) Не е нито лекарство, нито добавка,няма база за сравнение с пробиотик,въпреки че превъзхожда по качества много други храни.
На печения нахут едно време му викахме леблеблия - трошеше пломби и беше по-евтин дори от фъстъците. Едно от нещата, с които стомаха ми никога не се е разбирал. ;)

18.08.15
19:05

На храна, от която се приемат само по 3 гр. на ден и не служи за наяждане, а за подобряване на здравето, аз викам “хранителна добавка”. Не може да замести нормално хранене, нито да ме засити, за това просто я “добавям” към менюто си. Иначе, че е храна, храна е, разбира се, и преди сме говорили за това. За ефект - очаквах малко повече енергия, например... и, както сама спомена, добро здраве.

Що се отнася до хрупкавия нахут - това е едно от малкото неща, с които стомаха ми се разбира идеално ;)

18.08.15
19:17

Спирулината е интересна храна. Имам изключително много опит с нея - тя е основна съставка на много храни за растителноядни аквариумни рибки. :) С други думи проучил съм я обстойно за последните 15 години и знам как влияе върху здраве, растеж, размножаване и поведение на рибите ми. Спирулината има доста високо съдържание на растителни белтъчини и се усвоява добре. За други съществени нейни плюсове не се сещам. При “тревопасни” риби я добавям в храни в комбинация със спанак, грах и хлорела. При хищници и всеядни също я добавям, но в малки количества - при тях не може да замести белтъчините от животински произход и рибите започват да линеят и спират да се размножават.
Миналата година се появиха трима младежи от Биологическия факултет на СУ,  които я отглеждат и си взимам от тях замразена или изсушена, вместо вносните суровини с неизвестна чистота.
В общи линии наистина си е храна (и то съвсем обикновена - няма нищо супер в нея, както и в която и да било друга храна) - няма как да получиш кой знае какъв ефект, ако я приемаш в минимални количества.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.08.15 19:25.

18.08.15
20:16

казано от Boby_ на 18.08.15, 19:17:

В общи линии наистина си е храна (и то съвсем обикновена - няма нищо супер в нея, както и в която и да било друга храна) - няма как да получиш кой знае какъв ефект, ако я приемаш в минимални количества.

Именно за това се отказах да поръчвам повторно. При количества от 3гр. (което е препоръчителната дневна доза), ефект не виждам, а цената и е твърде висока, че да си позволя да приемам повече. Може би рекламата й е твърде голяма... не знам. И може би, ако я приемам за по-дълъг период от време, ще имам резултати, но именно това е целта на маркетинга... да станеш редовен потребител на нещо изключително скъпо, което има по-скоро плацебо ефект.

П.П. Мнението ми е напълно непрофесионално и си говоря от “моята камбанария”, така че се извинявам на хората, които вземат спирулина и са щастливи от ефекта върху тях.

18.08.15
22:24

казано от Boby_ на 18.08.15, 19:17:

Миналата година се появиха трима младежи от Биологическия факултет на СУ,  които я отглеждат и си взимам от тях замразена или изсушена, вместо вносните суровини с неизвестна чистота.

Интересно ми е как се отглежда. Аз си я купувам на прах и си хапвам по цяла лъжица наведнъж. Държи ме сито и енергично 2-3 часа. В хапчетата може би е някакъв концентрат?

18.08.15
22:26

Пак си е на прах, просто е в капсули.

18.08.15
22:47

Ако е просто капсулован прах, това е много малко количество и определено не е изгодно.

19.08.15
05:52

Препоръчителната дневна доза за спирулина е около 3-4гр., независимо в каква форма идва.

Gogo

19.08.15
07:30

Нещо по-изгодно от 16,79 лв за 200 гр. има ли?

19.08.15
08:27

Да, тук - iherb точка com

19.08.15
12:09

казано от Gogo на 19.08.15, 07:30:

Кое му е неизгодното?
В 200 грама спирулина има протеин точно колкото в кило свинско + бонуса да не е третирана с хормони и антибиотици + хлорофил + йод + антиоксиданти.... :)

Мнението беше редактирано от Margi на 19.08.15 12:11.

Gogo

19.08.15
12:35

Питам дали има по-изгодно, щото съотношение цена/кг, това намерих най на далавера, но хората, които си го плющят по-редовно, може да имат други канали за доставки. А в айхърбавия, има няколко десетки страници с резултати  от спирулина и не видях нещо по-изгодно спрямо горните показатели.

Само дето за 16,79 може да си купиш поне два килограма прекрасно прясно свинско и да се насладиш не само на съдържанието на протеин в него, но и на вкусовите му качества :)
Това от моята камбанария.

19.08.15
12:43

казано от Маргарита Манева на 19.08.15, 12:09:

казано от Gogo на 19.08.15, 07:30:

Кое му е неизгодното?
В 200 грама спирулина има протеин точно колкото в кило свинско + бонуса да не е третирана с хормони и антибиотици + хлорофил + йод + антиоксиданти.... :)

Спирулината се отглежда на закрито, водата се “третира” с азотни торове. Ползата от поемането на хлорофил е нулева. Протеинът в нея не съдържа всички незаменими аминокиселини, тоест е непълноценен. Кои точно предимства на спирулината пред свинското останаха, че не се сещам? Йод и малко антиоксиданти, които човек може да си набави от хиляди други източници? :D
Ама плащайте си по 16,80 за 200 грама безполезен зелен прах, щом сте толкова богати.

19.08.15
12:55

Боби, не бъркай спирулината отгледана от някакви студенти за храна на гупита с тази от производители на които може да се вярва.
Качествената спирулина НЕ се произвежда у нас, нямаме подходящи условия, а те са: тропически климат, слънева светлина, чиста вода. Без тях, спирулината е просто храна за аквариумни рибки, които нямат хранителни нужди като човешките.

Мнението беше редактирано от Margi на 19.08.15 12:56.

19.08.15
13:20

казано от Маргарита Манева на 19.08.15, 12:55:

Боби, не бъркай спирулината отгледана от някакви студенти за храна на гупита с тази от производители на които може да се вярва.
Качествената спирулина НЕ се произвежда у нас, нямаме подходящи условия, а те са: тропически климат, слънева светлина, чиста вода. Без тях, спирулината е просто храна за аквариумни рибки, които нямат хранителни нужди като човешките.

Подкрепям. Има си технология за такива неща.
Биопроизводство на спирулина в Чад.

Теди Илиева

19.08.15
14:08

Аз ще изчакам ето тези да започнат производство за да си купя от тях. Хем ще подкрепя произведеното в страната :)

ПП Само дано заводът да не е на р.Чая.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 19.08.15 14:09.

19.08.15
14:09

Нищо не бъркам. Ето един документ с описание на технологията на производство на спирулина в голяма френска ферма:
http://www.spirulinelacapitelle.com/docs/prod_spiruline_EN.pdf

На девета страница можеш и сама да видиш препоръчителното количество торове, в това число 1,4 кг калиев нитрат.
Но ти се оставяш етикетът “суперхрана от биоферма” да те убеди, че си купуваш чист натурален продукт с някакви суперсвойства, като  нито едното е вярно, нито другото.

Така наречената чиста вода не съдържа достатъчно азотни съединения и фосфати за развитието нито на водорасли, нито на цианобактерии. Освен това точно в тропическите райони чистотата на водата е доста съмнителна.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.08.15 14:13.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1