Тренирам от известно време, но нямам опит и мисля, че греша някъде

Прескочи до:

16.10.15
01:10

казано от Кристян Василев на 15.10.15, 19:55:

Здравейте отново, почнах да ходя на фитнес... там ми дадоха съвети кое/как/кога/колко както и за храненето така и за тренировките... Взех си 500гр креатин на МЕХ (разучих относно креатина из сайтовете и докато си търсех забелязах, че на опаковката пише “Креапюр” което доколкото знам е много добра суровина). Искам да ви попитам сега понеже ми остана някой излишен лев.. И се чудя дали да не си взема един протеин.. може ли само да ми препоръчате марка която сте пробвали и имате добро мнение. За сега съм се спрял на SCITEC nutrition professional whey или Mex American Standard Whey. На добри цени са, само не знам дали са качествени. Та ако не е нахално някои да даде съвет ? Благодаря предварително.

На първо място - мислиш ли че наистина ти е нужен протеин на прах? Не можеш ли да си набавиш протеин от храната, или водиш забързано ежедневие?
Иначе мога да ти препоръчам суроватъчния протеин на Universal - евтин е и от доста качествена марка.

Еми това ми е хранителния режим:
8:00 - 100 грама овесени ядки+ 1-2 банана
10:00 - 5 белтъка/ядки/сушени плодове + кофичка нискомалсено мляко
12:00 - Ориз + зеленчуци/Варени картофи + пилешко/свинско/телешко/риба
15:00 - 100гр някакви ядки/50гр сушени плодове/4-5 белтъка
18:00 - риба тон в собствен сос/ Пилешка/свинска/телешка пържола
20:00 - 100 грама извара + 2-3 яйца
21:00 22:00 или най-късно 23:00 - банан или 2 (ако ми се прияде разбира се)

Мисля, че ако добавя протеин на прах.. аз няма да го ползвам като заместител на храна разбира се, а примерно ще си взема 1-2кг и ще приемам по 30 грама само след тренировка заради по-бързото усвояване на протеина на прах. И ще ми стигне за мнооооого време. Има ли логика написаното от мен ? :D И добър ли ми е хранителния режим ?
Благодаря предварително !

Мнението беше редактирано от Кристян Василев на 19.10.15 20:23.

20.10.15
14:01

Каза, че тежиш 67 килограма. Всеки ден уж ядеш месо, извара, мляко, яйца, т.н. Съмнява ме, ако не преувеличаваш с диетата, че ти е нужен протеин на прах. Но ако наистина имаш проблем с това да си го набяваш чрез храната и искаш да го пробваш, вземи си някакъв протеин.

На няколко места пишеш “кофичка, пилешко, ориз, или...” но на малко места казваш грамажи. Една кофичка кисело мляко е 400-500 грама, ясно. Но ако искаш да качиш килограми, на най-прост език, трябва да видиш колко калории изгаряш на ден горе-долу, претегляш си всичко което ядеш (няма да ти отнеме повече от 10 минути на ден) на една везничка, смяташ кое колко калории има и ядеш около 300-400 калории над това, което изгаряш.

Ако две седмици по-късно не си качил килограм, качваш 200-300 калории отгоре и така докато не си нацелиш нужния прием. Тъй като каза, че тренираш футбол + това правиш доста серии и повторения, вероятно изгаряш няколко стотин калории на ден, затова ще отнеме малко време да разбереш колко ти трябват, за да качиш маса.

Ако наистина прекарваш по час и половина, пет дни в седмицата във фитнеса и ходиш на тренировки по футбол, според iifym.com трябва да ядеш 3000+ калории на ден за да качваш. Добре е да се стремиш да качваш приблизително един килограм на две седмици, но недей да се теглиш всеки ден, тъй като теглото ти зависи от няколко фактора и често се мени (прием на вода, сол, дали си ходил по голяма нужда скоро :D и др.)

Би ти помогнало да си изтеглиш на телефона програма наречена MyFitnessPal или някоя подобна, за да следиш какво ядеш всеки ден. Можеш и на ръка да изчисляваш някои неща... но ако си сериозен, недей да премерваш нещата на око, а си ги претегляй предварително. На това тегло, ако успяваш да консумираш 120-130г. протеин на ден, няма защо да си взимаш прахове, но ти си знаеш най-добре.

Голям е шансът, че грешиш в това колко и от какво ядеш. Проблемът със сигурност е там, че не ядеш достатъчно. Както казах, не е за подценяване колко калории изгаряш, ако стоиш по час и половина във фитнеса и ходиш на тренировки по футбол. На пръв поглед не видях защо би избрал нискомаслено мляко и само белтъци при положение че не качваш, но явно приемаш доста ядки, а те са богати на мазнини. Яж повече!

Късмет.

казано от Joe Jo на 20.10.15, 14:01:

Каза, че тежиш 67 килограма. Всеки ден уж ядеш месо, извара, мляко, яйца, т.н. Съмнява ме, ако не преувеличаваш с диетата, че ти е нужен протеин на прах. Но ако наистина имаш проблем с това да си го набяваш чрез храната и искаш да го пробваш, вземи си някакъв протеин.

На няколко места пишеш “кофичка, пилешко, ориз, или...” но на малко места казваш грамажи. Една кофичка кисело мляко е 400-500 грама, ясно. Но ако искаш да качиш килограми, на най-прост език, трябва да видиш колко калории изгаряш на ден горе-долу, претегляш си всичко което ядеш (няма да ти отнеме повече от 10 минути на ден) на една везничка, смяташ кое колко калории има и ядеш около 300-400 калории над това, което изгаряш.

Ако две седмици по-късно не си качил килограм, качваш 200-300 калории отгоре и така докато не си нацелиш нужния прием. Тъй като каза, че тренираш футбол + това правиш доста серии и повторения, вероятно изгаряш няколко стотин калории на ден, затова ще отнеме малко време да разбереш колко ти трябват, за да качиш маса.

Ако наистина прекарваш по час и половина, пет дни в седмицата във фитнеса и ходиш на тренировки по футбол, според iifym.com трябва да ядеш 3000+ калории на ден за да качваш. Добре е да се стремиш да качваш приблизително един килограм на две седмици, но недей да се теглиш всеки ден, тъй като теглото ти зависи от няколко фактора и често се мени (прием на вода, сол, дали си ходил по голяма нужда скоро :D и др.)

Би ти помогнало да си изтеглиш на телефона програма наречена MyFitnessPal или някоя подобна, за да следиш какво ядеш всеки ден. Можеш и на ръка да изчисляваш някои неща... но ако си сериозен, недей да премерваш нещата на око, а си ги претегляй предварително. На това тегло, ако успяваш да консумираш 120-130г. протеин на ден, няма защо да си взимаш прахове, но ти си знаеш най-добре.

Голям е шансът, че грешиш в това колко и от какво ядеш. Проблемът със сигурност е там, че не ядеш достатъчно. Както казах, не е за подценяване колко калории изгаряш, ако стоиш по час и половина във фитнеса и ходиш на тренировки по футбол. На пръв поглед не видях защо би избрал нискомаслено мляко и само белтъци при положение че не качваш, но явно приемаш доста ядки, а те са богати на мазнини. Яж повече!

Късмет.

Не вече както казах си разбрах грешките и не стоя час и 30. А и не съм казвал, че всеки ден ям месо/извара/яйца... честно казано от миналия петък си я изготвих (преди 4дни) и от тогава я спазвам, преди това ми беше доста объркано яденето... Преди правех много серии, много повторения и за това ми отнемаше час и половина.. Сега вече си тренирам 1 мускул на ден, корем през ден, а бицепс,трицепс,трапец мисля да ги вместя някак 2 пъти седмично понеже реално са по- малки мускули и няма да е лошо ако им обърна повече внимание при условие, едната от тренировките е по-лека.
Понеделник -гърди+корем..
Вторник-ръце...
Сряда Рамо + Трапец + корем...
Четвъртък- почивка...
Петък -Крака + корем...
Събота-Гръб...
Неделя- почивка... (корем само)
И надали ще ми отнеме повече от 40-50 мин на ден за тренировка...
А относно калориите. Няма как да пресметна колко горя на ден, примерно някои дни ходя с автобус до стадиона друг път ходя пеш около 3км до стадиона, там потичам.. различно но под 3/4 км не падам на тренировките 100% на мач може и много повече... но той е един път седмично в неделя.. после се прибирам пеша с приятели от стадиона и не усещам времето как минава... Отделно си водя активен начин на живот излизам на разходки с приятели така привечер след вечеря до към 11-12… И не знам просто как да изчисля колко горя.. ако ми кажеш как да си ги изчисля супер... а относно колко да си набавя това е по-лесно понеже мога да си смятам всичко което ям защото на всичко е написано... Докато при изразходването.. де да знам.. 1 крачка надали е 2.56 калории :D :D

Мнението беше редактирано от Кристян Василев на 20.10.15 22:31.

20.10.15
22:37

Просто качвай по 200 калории горе-долу на седмица докато не намериш какво работи най-добре за теб. Доколкото знам, 1.6км избягани са около 100 калории, ако ходиш са 70 или нещо подобно... но все пак си е трудно и ще трябва да продължаваш да опитваш докато не намериш баланса. Можеш да използваш този калкулатор http://iifym.com/tdee-calculator/ за да видиш горе-долу според активността ти колко ще ти трябват на ден, за да поддържаш теглото, и следователно качваш няколко стотин отгоре и така, докато не започнеш да качваш. :)

казано от Joe Jo на 20.10.15, 22:37:

Просто качвай по 200 калории горе-долу на седмица докато не намериш какво работи най-добре за теб. Доколкото знам, 1.6км избягани са около 100 калории, ако ходиш са 70 или нещо подобно... но все пак си е трудно и ще трябва да продължаваш да опитваш докато не намериш баланса. Можеш да използваш този калкулатор http://iifym.com/tdee-calculator/ за да видиш горе-долу според активността ти колко ще ти трябват на ден, за да поддържаш теглото, и следователно качваш няколко стотин отгоре и така, докато не започнеш да качваш. :)

Благодаря за отделеното време и внимание. След 2-3 седмици ще се премеря отново и ще споделя как вървят нещата. Лека вечер. :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1