10.12.15
11:38
Ето, че реших и аз да си направя дневник, в който да опиша втората ½ от експеримент, който започнах със себе си преди 3 месеца.
Август исках да разбера доколко човешкия организъм може да се адаптира към храната (количеството), която ядем. Започнах всяка седмица постепенно да увеличавам храната и ми беше интересно доколко мога да злоупотреба без да качвам значително количество тел мазнини. Реално в момента ям вероятно над 5,500-6,000 кал (не ги броя изрично, но на око) и вече втора седмица не съм мръднал и грам нагоре, но това е предела ми и просто не мога повече.
Няма да задълбавам изводите от последните 3 месеца, защото не това е целта на дневника. Ако някой се интересува, ще шерна инфо.
Сега идеята ми е да се възползвам максимално от бързия метаболизъм и да видя дали ще мога да сваля 8-10 кг мазнини в рамките на 6 седмици (ще започна понеделник 14-ти) при условие, че:
- Не гладувам
- Не се ограничавам и не робувам на „чистото“ хранене
- Не броя калории
- Запазвам максимално мускулите и силата
Ето основно какво смятам да правя като всеки ден ще давам повече детайли:
ХРАНЕНЕ:
Ще се придържам към храни богати на хр вещества. Няма да смятам макронутриенти и т.н. Хранителният ми режим ще е далече от ниско въглехидратен и ще гоня някакъв баланс по-скоро между протеини, мазнини и въглехидрати. Ще си позволявам любимите „боклуци“ но контролирано, както и ще прилагам определени стратегии в дните, когато знам, че ще пада ядене (особено по празниците).
Ще ям само в интервала между 10:00-18:00. През останалото време никакви калории, само водя или чай. Няма да имам точен график на хранене и основно резултатите ще ме водт какво трябва да променя.
ТРЕНИРОВКИ:
Изцяло old school с големи (поне за моите възможности) тежести и базови упражнения. Ако следите дневника ще описвам точно какво правя, как и по колко.
Сплитът ми ще е нещо такова:
Ден 1: 6:30 Гърди, прасци (45 мин) / 17:00 HIIT кардио 30 мин
Ден 2: 6:30 Гръб, корем (45 мин) / 17:00 HIIT кардио 30 мин
Ден 3: 6:30 Крака, прасци (45 мин) / 17:00 HIIT кардио 30 мин
Ден 4: 6:30 Рамене, корем (45 мин)
Ден 5: 6:30 Ръце, прасци (45 мин)
Ден 6: Почивка
Ден 7: 6:30 HIIT кардио 30 мин
Всяка мускулна група (без корем и прасци) ще правя базово упражнение 3 серии от 4-6 повторения и две допълнителни упражнение 3 серии от 8-10 повторения всяко. Не повече от 9 серии на мускулна група като само 2-3 серии в цялата тренировка ще са до пълен отказ.
Коремът ще го правя под формата на кръгови тренировки от едно упражнение с тежест и 2 със собствено тегло – 6 кръга.
Прасците ще правя 2 упражнение по 3 серии всяко като ден 1 ще е тежък 4-6 повторения, ден 3 ще правя 8-10 повторения и ден 5 ще правя 12-15.
Кардиото ще е HIIT (велоаргометър) 3 мин загрявка, 25 мин интервали по 45 сек тежки, 30 сек леки, 3 мин cool down.
Измерих 1RM (максималната тежест, с която правя 1 повторение) на основните 6 базови упражнения и ще повторя след 6 седмици, за да видя дали има разлика.
За да не се контузя, избрах тежест, с която правя 6-8 повторения и използвах следната формула за калкулация: Тежест x Повторения x .0333 + Тежест = 1RM
Бенч преса: 137 кг
Мъртва тяга: 211 кг
Low bar клекове: 161 кг
Преси за рамо изправен пред гърди: 87 кг
Преси от лег в тесен хват: 124 кг
Сгъване за бицепс с прав лост: 74 кг
В момента тежа 98 кг.
Силовите тренировки са в 6:30 и ги правя на гладно. Последното хранене преди кардиото е поне 4 ч. по-рано като ако мога даже ще гледам да са 5 ч.
ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ:
Сутрин веднага след сън:
β-Hydroxy β-Methylbutyrate (HMB) – 3 гр
Преди силова тренировка (на гладно):
Yohimbine – 20 мг (0,2 мг на кг телесна маса)
CDP-choline – 500 мг
Caffeine – 350 мг
Theanine – 250 мг
Citrulline malate – 10 гр
Ornithine – 2,2 гр
Beta-alanine – 5 гр.
Витамини
След тренировка (все още не съм ял):
L-carnitine L-tartrate – 2,5 гр
Corosolic acid – 10 гр.
Creatine Monohydrate – 5 гр.
Един час след силова тренировка (все още не съм ял):
Два пъти на ден с храната:
Synephrine – 50 мг
Naringin – 600 мг
Hesperidin – 100 мг
Hordenine – 25 мг
Epigallocatechin gallate – 400 мг
Salicin – 120 мг
L-tyrosine – 150 мг
Forskolin – 50 мг
5-HTP – 500 мг
Преди кардио:
Тези, които се стряскат, всичко струва по-малко от $60/месец. Купувам си ги поотделно (почти) и си ги забърквам сам.
Не знам какво ще излезе. След 6 седмици ще постна снимки, body composition тестове, 1RM сравнение и ще видим.
10.12.15
12:42
Успех, ще следя всичко което постваш .:)
10.12.15
14:54
Аз съм леко скептичен, най-вече заради храната.
10.12.15
15:07
То да ти кажа и аз нямам идея какво ще стане, но поне ще знам какво да не правя ако резултатита са лоши :).
10.12.15
15:27
При положение, че си 100 кг (изхождайки от приема на Йохимбин) и до колкото разбирам, последните килограми са прясно натрупани, не виждам защо да не можеш да свалиш тези килограми за този интервал.
Искаш ли да обясниш (ако имаш време и желание, разбира се) как реши да пиеш тези добавки, коя комбинация за какво е. Или идеята за стаковете е на някой друг? (или мъч четене от examine, стаковете са почти 1 към едно с техните 12 stack guides)
казано от Physics Architect на 10.12.15, 11:38:
Сутрин веднага след сън:
β-Hydroxy β-Methylbutyrate (HMB) – 3 грПреди силова тренировка (на гладно):
CDP-choline – 500 мг
Caffeine – 350 мг
Theanine – 250 мг
Ornithine – 2,2 гр
Beta-alanine – 5 гр.
ВитаминиСлед тренировка (все още не съм ял):
Corosolic acid – 10 гр.
Creatine Monohydrate – 5 гр.Един час след силова тренировка (все още не съм ял):
β-Hydroxy β-Methylbutyrate (HMB) – 3 грДва пъти на ден с храната:
Synephrine – 50 мг
Naringin – 600 мг
Hesperidin – 100 мг
Hordenine – 25 мг
Salicin – 120 мг
L-tyrosine – 150 мг
Forskolin – 50 мг
5-HTP – 500 мгПреди кардио:
Ръст, горе-долу % мазнини, възраст, опит в тренировките, тези неща не виждам да си споделил някъде, а според мен имат значение не малко? Формулата за макс не я схващам, но така или иначе не съществува формула, която да е 100% вярна за 1RM. Някакъв снимков материал също ще е добре дошъл. Аз лично адмирирам подобни начинания, тъй че успех (y)
Мнението беше редактирано от aleks на 10.12.15 15:38.
10.12.15
16:35
-8-10кг. за 6 седмици е напълно реално,но не и в мазнини. Дори с прием на препарати е не възможно.
10.12.15
17:02
Как стигаш до такива заключения ми е най-интересно, но най-вероятно няма да получа адекватен отговор...
10.12.15
17:04
казано от Мила на 10.12.15, 15:27:
При положение, че си 100 кг (изхождайки от приема на Йохимбин) и до колкото разбирам, последните килограми са прясно натрупани, не виждам защо да не можеш да свалиш тези килограми за този интервал.
Искаш ли да обясниш (ако имаш време и желание, разбира се) как реши да пиеш тези добавки, коя комбинация за какво е. Или идеята за стаковете е на някой друг? (или мъч четене от examine, стаковете са почти 1 към едно с техните 12 stack guides)
казано от Physics Architect на 10.12.15, 11:38:
Сутрин веднага след сън:
β-Hydroxy β-Methylbutyrate (HMB) – 3 грПреди силова тренировка (на гладно):
CDP-choline – 500 мг
Caffeine – 350 мг
Theanine – 250 мг
Ornithine – 2,2 гр
Beta-alanine – 5 гр.
ВитаминиСлед тренировка (все още не съм ял):
Corosolic acid – 10 гр.
Creatine Monohydrate – 5 гр.Един час след силова тренировка (все още не съм ял):
β-Hydroxy β-Methylbutyrate (HMB) – 3 грДва пъти на ден с храната:
Synephrine – 50 мг
Naringin – 600 мг
Hesperidin – 100 мг
Hordenine – 25 мг
Salicin – 120 мг
L-tyrosine – 150 мг
Forskolin – 50 мг
5-HTP – 500 мгПреди кардио:
Аз с риск да прозвуча глупаво, не съм запознат с examine стаковете. Явно съм ги пропуснал. Може ли да ми кажеш къде мога да прочета повече за тях? Благодаря предварително.
Причината да избера точно тези неща са около 300 стъдита на различни университети и NGO-та по цял свят, които съм чел последните години. Просто съм извадил съставки, които съм забелязал, че се повтарят често измежду различни проучвания и дават резултат сред много хора.
Обясненията са доста повърхностни, но много време ще ми отнеме да опиша всиччко като хората.
Yohimbine – ускорява изгарянето на мазнините, но науката не е еднозначна как точно се случва това. Има различни теории, но положителния ефект е доказан.
β-Hydroxy β-Methylbutyrate (HMB) – изключително ефективен антикатаболик. Много по-добър от левцина и няма смисъл да плащаме за 3 аминокиселини (BCAA) при положение, че всеки взима BCAA заради левцина, а HMB е доказано по-ефикасно.
CDP-choline – подобрява фокуса.
Caffeine – стимулант, който може да подобри мускулната издръжливост и сила.
Theanine – намалява умствения и физическия стрес; подобрява кръвообращението; подобрява фокуса, паметта и настроението.
Citrulline malate – подобрява издръжливости
Ornithine – намалява умората и подпомага изгарянето на мазнините за енергия. В комбинация с аргинин, увеличава нивата на GH и IGF1.
Beta-alanine – намалява умората и повишава способността да тренираме тежко
Витамини – тук е ясно
L-carnitine L-tartrate – Намалява мускулния демидж от трен и подобрява възстановяването. Повишава инсулиновата сенситивност.
Corosolic acid – Увеличава ефекта на въгл след тренировка чрез по-добър контрол на глюкоза в кръвта + инсулинова сенситивност.
Creatine Monohydrate – Подобрява силата и издръжливостта. Намалява мускулния демидж в резултат от тренировките. Увеличава гликогена в мускула и предпазва мускулите и силата особена при калориен дефицит.
Synephrine – забързва метаболизма и подпомага на мазнини
Naringin – стимулира хормона adiponectin, който пряко играе роля при изгаряне на мазнините
Hesperidin – работи в комбинация с Naringin. Ползите са същите.
Hordenine – подпомага изгарянето на мазнини
Epigallocatechin gallate – блокира catechol-O-methyltransferase, което ускорява горенето на мазнини
Salicin – Тук е малко дълго, но накратко, блокира една молекула (prostaglandins), която пречи на някои от горните неща да си свършат работата.
L-tyrosine – Използването на 5-HTP за повече време може да намали значително запасите от tyrosine в тялото. Затова съм го вкарал и него.
Forskolin – регулира метаболизма на гликогена, захарта и мазнините
5-HTP – увеличава усещането за ситост и по-лесно се контролира приема на храна
10.12.15
17:10
казано от aleks на 10.12.15, 15:35:
Ръст, горе-долу % мазнини, възраст, опит в тренировките, тези неща не виждам да си споделил някъде, а според мен имат значение не малко? Формулата за макс не я схващам, но така или иначе не съществува формула, която да е 100% вярна за 1RM. Някакъв снимков материал също ще е добре дошъл. Аз лично адмирирам подобни начинания, тъй че успех (y)
Да, приемам забележката и си прав.
Ръст: 1.84
Мазнини (%): Ще напиша в събота
Възраст: 33 г.
Опит: Запалих се по бодибилдинга когато бях на 13 г. От тогава съм на етапи, по-сериозен на моменти ... на моменти не чак толкова, но постояно чета и се интересувам. Просто ми е интересно.
Идеята за формулата не е да е точна, а да видя дали ще падна на сила. Иначе си прав. Няма как точно да се изчисли. Просто според разни изследвания, тази формула е най-близка до реалността, макар че при мен малко нещата винаги се разминават. Така че, личния ми опит абсолютно съответства на твоето мнение. И както написах, важна е промяната в силата, не абсолютните стойности.
Ще кача и снимки в събота или неделя.
Благодаря за коментара и успех ти пожелавам!
10.12.15
17:13
казано от satisfaction на 10.12.15, 17:02:
Как стигаш до такива заключения ми е най-интересно, но най-вероятно няма да получа адекватен отговор...
Кажи точно кое ти е интересно и ще обясня. Зад всичко, което съм написал стои доста сериозен рисърч и факти. Не обичам да защитавам теории само защото някой ги подкрепя без да има реални данни и факти зад това.
Мнението беше редактирано от Physics Architect на 10.12.15 17:19.
10.12.15
17:23
Аз съм скептичен откъм теоретичните ти максове, защото изглеждат странни като съотношение на места. Това ти каза, че не те касае, така че да го оставим настрана. От друга страна си включил безумно много и излишни добавки. Само ще кажа, че простагландините не са конкретно една молекула, а група медиатори. Също така блокирането им, поне според мен е много лоша идея...опитваш да направиш нещата по излишно сложен начин - сложил си толкова неща, че няма да знаеш кое работи и кое не.
Нещо, което не си добавил, но би било добра идея - таурин, защото бета-аланина влияе върху количеството му, а тауринът е важен за действието на сърдечната мускулатура. Също така е хубаво ако го приемаш да е с няколко часа разлика от бета-аланина, защото са конкурентни при усвояването, като бета-аланина е “по-силен” и блокира усвояването на таурин до някаква степен.
Редакция :
казано от Mario Zahariev на 10.12.15, 16:35:
-8-10кг. за 6 седмици е напълно реално,но не и в мазнини. Дори с прием на препарати е не възможно.
Това не е вярно.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 10.12.15 17:26.
10.12.15
17:31
казано от Херцог Трън на 10.12.15, 17:23:
Аз съм скептичен откъм теоретичните ти максове, защото изглеждат странни като съотношение на места. Това ти каза, че не те касае, така че да го оставим настрана. От друга страна си включил безумно много и излишни добавки. Само ще кажа, че простагландините не са конкретно една молекула, а група медиатори. Също така блокирането им, поне според мен е много лоша идея...опитваш да направиш нещата по излишно сложен начин - сложил си толкова неща, че няма да знаеш кое работи и кое не.
Нещо, което не си добавил, но би било добра идея - таурин, защото бета-аланина влияе върху количеството му, а тауринът е важен за действието на сърдечната мускулатура. Също така е хубаво ако го приемаш да е с няколко часа разлика от бета-аланина, защото са конкурентни при усвояването, като бета-аланина е “по-силен” и блокира усвояването на таурин до някаква степен.
Много ти благодаря за съвета и ще го взема предвид. Аз въобще нямам претенциите да съм някакъв суплемент гуру и съм отворен към нови предложения. Ако искаш, може да споделиш личен опит. Има много какво да се научи от теб определено. Браво!
10.12.15
17:56
Бих оставил :
от стимулантите : кофеин и йохимбин
витамините ясно, бих добавил рибено масло (ползите са адски много)
от спортни добавки : креатин, бета-аланин, цитрулин малат, таурин
Бих добавил БЦАА (опционално, не задължително) по време на тренировка (аз тогава виждам най-голяма полза, други предпочитат разпределено на равни дози преди и след).
Това ти стига. Може да добавиш аргинин, но не мисля че е крайно нужен.
А да, и форсколинът бих оставил също.
Другото е пълнеж и е излишно.
10.12.15
18:09
Мнооооого ти благодаря! Златен си. Рибеното масло просто бяг забравил да го включа. Взимам по 3 г. на ден.
10.12.15
18:11
Качвам и снимка, която направих точно преди да започна кардиото. Голям тумбак съм станал май :)
Мнението беше редактирано от Physics Architect на 10.12.15 18:12.
10.12.15
18:24
Никак не лоша форма :) 13-14% мазнини г/д ми се струва, че имаш (на око) :) Леко се вижда пресата :)
10.12.15
18:40
казано от Physics Architect на 10.12.15, 17:13:
казано от satisfaction на 10.12.15, 17:02:
Кажи точно кое ти е интересно и ще обясня. Зад всичко, което съм написал стои доста сериозен рисърч и факти. Не обичам да защитавам теории само защото някой ги подкрепя без да има реални данни и факти зад това.
Имах предвид коментара на Mario Zahariev :)
Това за формулата ми стана интересно да видя какво ще се получи, но ми се струва, че има някаква грешка “Тежест x Повторения x .0333 + Тежест = 1RM”
150*8*0.333+150=540.6 е как искам такава тяга, вероятно има техническа грешка, ще съм благодарен ако дадеш тази формула за да видя какво ще се получи.
10.12.15
19:08
С огромен интерес ще те следя!!! :)
Успех!
10.12.15
19:12
казано от Станимир на 10.12.15, 19:08:
Това за формулата ми стана интересно да видя какво ще се получи, но ми се струва, че има някаква грешка “Тежест x Повторения x .0333 + Тежест = 1RM”
150*8*0.333+150=540.6 е как искам такава тяга, вероятно има техническа грешка, ще съм благодарен ако дадеш тази формула за да видя какво ще се получи.
Коефициента е 0.0333, а не 0.333.
Тоест сметката ти излиза 190кг ;)
10.12.15
20:50
@Херцог Трън: Аз ще те полсушам за хр. добавки. Така или иначе горенаписано съм го пробвал много пъти и е време да опитам нещо малко по-различно. Другото е, че много ми харесва как арументирано пишеш и от първия коментар ми спечели доверието (много съм ти благодарен, че се включи).
Та да те питам, как според теб е най-добре да ги взимам ако:
- Ставам сутрин в 4:00
- Силова тренировка 6:30-7:15-20 някъде
- 10:00 първо хранене
- Предпоследното ми хранене (реално второто за деня) е около 13:00 (4 ч. преди кардиото)
- 18:00 последно хранене
- 9:30 в леглото
През годините не съм видял ползи от ПГ спрямо нормалното хранене, но най-добре се фитва с работата ми, а и тренировките на гладно поне за мен доста работят. Другото е, че както всички разбрахме, нямам проблем с по-големите хранения за разлика от някои хора, които предпочитат повече на брой, но по-малки хранения.
Благодаря ти предварително.
П.С. Човек, откъде го измисли този Херцог Трън :D. Всеки път като го видя и се хиля като побъркан. Имаше някакво детско навремето май, но не мога да се сетя.
10.12.15
20:57
От Гумените мечета е никът ;)
кофеин и йохимбин - сутрин преди тренировка, преди кардиото най-добре само йохимбин (кофеинът може да ти пречи със съня иначе).
витамините - бих разделил между храненията или ако си на ПГ - с основното хранене. Рибеното можеш да го разделиш на 2-3 приема, ако не те притеснява да се уригваш на риба, а можеш и с основно ядене.
креатин, бета аланин - когато ти е кеф, някои казват, че след тренировка е най-добре, други че преди. Те работят с натрупване, така че е все тая. Цитрулин малатът - очевидно преди тренировка.
БЦАА - аз ги приемам разтворени във вода по време на тренировка.
Таурин - преди лягане.
Форсколин - все тая, не мисля че има значение.
11.12.15
16:13
Не виждам как точно ще ги свалиш тези 8-10 кг мазнини.... Ако свалиш толкова мазнини ще си в състезателна форма. А и се съмнявам да имаш 10 кг мазнини по тялото. Силно се надявам да не бъркаш мазнини с вода. На снимката се вижда, че има водна задръжка, но мазнините не са фрапантни. Трудна задача.
12.12.15
07:30
казано от Ростислав Арнаудов на 11.12.15, 16:13:
Не виждам как точно ще ги свалиш тези 8-10 кг мазнини.... Ако свалиш толкова мазнини ще си в състезателна форма. А и се съмнявам да имаш 10 кг мазнини по тялото. Силно се надявам да не бъркаш мазнини с вода. На снимката се вижда, че има водна задръжка, но мазнините не са фрапантни. Трудна задача.
Е хубава работа :). Що за мотивация беше това сега?
То въпросът не е дали ще успея, а какъв е макса, който мога да постигн за 6 седмици в зависимост от възможностите, опита и знанията ми в момента.
Иначе може и да си прав. Вчера си направих BIA и накрарах един приятел да ми помогне да направя измервания на няколко места с калиперче, което имам вкъщи.
BIA: 13,2 кг мазнини, което е около ~13,4% (Теглото ми в момента е 99,2 кг)
Калипера: 14,1% мазнини според формулата, която ползвам.
Ако приемем, че имам 14 кг мазнини, може и да успея да ги направя 5-6-7 кг (giggle). Навремето (без химия) съм стигал до 6% мазнини на 85 кг тегло в рамките на 8 седмици като започнах от около 9%. Знам колко е трудно да гориш мазнини след като паднеш под 8-9%. Аз лично нямам проблем да поддържам 9-10% мазнини дори и зимата когато си хапвам доволно, но 6% ми е тегаво да поддържам и обикновенно го правя с цел експерименти.
Правих следния ескепримент преди време: Умишлено качих до 18% мазнини и исках да видя как се забавя горенето на мазнини спрямо % им съдържание (намаляване) в тялото. За времето, за което станах от 18% на 9%, втория cutting цикъл успях да сваля само 3% (почти 3Х по-малко и с много повече зор). Между двата cutting цикъла направих 8 седмици почивка, в който правих reverse dieting, за да си забързам метаболизма.
Мисля си ако изгоря 6-8 кг мазнини и да кажем изгубя още ~3 кг вода, гликоген .... ще стана 88-90 кг ..... 5-7 кг мазнини са ~6-7%, което няма да е лесно, но не е и чак толкова mission imposible. Може да реша 6-те седмици да ги направя 8 :D.
Ще видим. То ще си покаже.
Мнението беше редактирано от Physics Architect на 12.12.15 07:52.
14.12.15
21:41
Здравейте всички!
ДЕН 1-ви
Станах сутринта както обикновено в 4:00 и до 6:00 четох разни неща.
6:30 вече бях във фитнеса:
Преди тренировка:
Кофеин – 350 мг
Йохимбин – 10 мг
Бета Аланин – 10 г
Цитрулин малат – 10 гр
HMB – 3 гр
Силова тренировка: Гърди + прасци
Flat Barbell Bench Press - няколко загряващи серии + 4 серии Х 4-6 повторения
Dip - направих общо 100 със собствена тежест в няколко серии
Seated Calf Raise - няколко загряващи серии + 3 серии Х 4-6 повторения
Leg Press Calf Press - 3 серии Х 4-6 повторения
Докато почивам правих упражнение за хват – държа натоварена щанга колкото мога докато започна да я изпускам. Също правя упражнение за гъвкавост в раменете, което ми помага да правя low bar клекове.
Продължителност на тренировката - ~ 40 Мин.
След тренировка:
Креатин – 5 гр
Форсколин – 50 мг
10:00 първото хранене:
Смути от пшеничен зародиш, оризово мляко, протеин (суроватъчен) и 2 банана
За десерт една консерва боб с чили сос + около 10-тина брюкселски зелки :D
Зелен чай
Витамини
Рибено масло – 1 г
13:00 Второ хранене
Огретен от цвекло, тиквички и 15 белтъка
Салата от зеле, моркови, цвекло и ряпа + 2 с.л. масло от авокадо
500 мл мин вода
Рибено масло 1 гр
Преди кардио:
Кофеин – 350 мг
Йохимбин – 10 мг
HMB – 3 гр
17:00 Кардио HIIT на колело
3 мин warm-up, 20 мин интервали (60 сек интензивен, 30 сек нормален), 3 мин cool down
18:00 Последно хранене
Броколи и карфиол на пара
Спанак с извара и зехтин
Протеин (яйчен)
Рибено масло 1 гр
14.12.15
23:26
Аз не разбрах махна ли 5хтпто? По принцип е хубаво да се взима с декарбоксилазен инхибитор, за да премине blood-brain barrier и за да се превърне в серотонин в мозъка, а не извън него. Освен това 500мг е конска доза, 200мг ме нокаутират директно (пиех ги преди лягане) от 500мг ще спя две седмици.
15.12.15
14:27
казано от Joe Musashi на 14.12.15, 23:26:
Аз не разбрах махна ли 5хтпто? По принцип е хубаво да се взима с декарбоксилазен инхибитор, за да премине blood-brain barrier и за да се превърне в серотонин в мозъка, а не извън него. Освен това 500мг е конска доза, 200мг ме нокаутират директно (пиех ги преди лягане) от 500мг ще спя две седмици.
Аз в неделя даже се чудех дали да не махна всичко (освен р. масло, витамините и протеина), но бях напазарувал вече и реших, че няма смисъл да ми се мотат. Така или иначе пролетта ще пробвам да видя какво ще се получи без (почти) никакви добавки и ще видя каква е разликата със и без.
По отношение на дозата, аз доста пъти съм взимал 5-HTP по 500 мг. Причината за това е, че повечето стъдита, на които съм попадал, винаги се коментира клинична доза от 200 мг – 500 мг и аз като един истински ентусиаст винаги скачам на горната граница.
Така или иначе не съм аз най-правилния човек, който да коментира хр. добавки. Това е което съм успял да намеря досега, но може и да не е най-правилната информация. Като цяло основния предмет на моят рисърч е човешкото поведение, навиците, защо е трудно да ги променим и как може да стане лесно. За хр. добавки чета когато нещо конкретно ме интересува или когато ми остане време.
Има доста по-знаещи хора от мен в тази посока и всеки, който има какво да сподели да се чувства свободен на коментира. На мен също ще ми е интересно да чия разни мнения.
Мнението беше редактирано от Physics Architect на 15.12.15 14:28.
15.12.15
14:50
казано от Physics Architect на 15.12.15, 14:27:
казано от Joe Musashi на 14.12.15, 23:26:
По отношение на дозата, аз доста пъти съм взимал 5-HTP по 500 мг. Причината за това е, че повечето стъдита, на които съм попадал, винаги се коментира клинична доза от 200 мг – 500 мг и аз като един истински ентусиаст винаги скачам на горната граница.
Така или иначе не съм аз най-правилния човек, който да коментира хр. добавки. Това е което съм успял да намеря досега, но може и да не е най-правилната информация. Като цяло основния предмет на моят рисърч е човешкото поведение, навиците, защо е трудно да ги променим и как може да стане лесно. За хр. добавки чета когато нещо конкретно ме интересува или когато ми остане време.
Има доста по-знаещи хора от мен в тази посока и всеки, който има какво да сподели да се чувства свободен на коментира. На мен също ще ми е интересно да чия разни мнения.
Ами без въпросния инхибитор ( какъвто доста добър е екстракта от з. Чай. Например) няма да го усетиш, защото той се превръща в циркулиращ серотонин в кръвта и не стига до мозъка, където всъщност ти трябва. + това намалява допамина след време и като цяло е противоречива добавка. Става за проблеми със съня и борба със стреса, толкова. И аз не съм експерт по добавки, чета само за това което използвам.(затова се и включих)
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 15.12.15 14:51.
15.12.15
19:15
ДЕН 2-ри
През нощта имах конф. разговор, който продължи до 2:00 a.m. и така и не успях да заспя отново. Малко скептичен тръгнах към фитнеса сутринта, защото силата не беше с мен. По план бях решил да правя гръб и корем, но само мисълта да правя тяга ме изморяваше и реших да направя рамене и корем.
Преди тренировка:
Кофеин – 350 мг
Йохимбин – 10 мг
Бета Аланин – 10 г
Цитрулин малат – 10 гр
HMB – 3 гр
Силова тренировка: Рамене + Корем
Standing Shoulders Press - няколко загряващи серии + 3 серии от 4-6 повторения
Dumbbell Side Lateral Raise - 3 серии от 8-10 повторения
Barbell Rear Delt Row - 3 серии от 8-10 повторения
Cable Crunch - 10-12 повторения
Captain’s Chair Leg Raise - до отказ
Decline Crunch - 10-12 повторения с тежест
Air Bicycles - до отказ
Правя 4-те упр за корем без почивка и така 4 кръга
Продължителност на тренировката - ~ 55 Мин.
След тренировка:
Креатин – 5 гр
Форсколин – 50 мг
Смути от варен ориз, протеин, 2 банана, 1 с.л. мед и клеева тинктура 20-30 капки.
Зелен чай и парче шоколад
Витамини
Рибено масло – 1 г
Извара, 10 белтъка и коприва
Салата от спанак, киноа и авокадо
500 мл мин вода
Рибено масло 1 гр
Преди кардио:
Кофеин – 350 мг
Йохимбин – 10 мг
HMB – 3 гр
17:00 Кардио HIIT на тренажор за гребане
3 мин warm-up, 20 мин интервали (90 сек интензивен, 30 сек нормален), 3 мин cool down
Салата от домати и краставици
Тофу с ленено масло и червен пипер
Протеин (яйчен)
Рибено масло 1 гр
Ами ова е за днес. Мисля по-рано да си легна, защото утре ще е тежк тренировката.
Лека вечер на всички.
16.12.15
18:28
ДЕН 3-ти
Бърза по-раничко да пиша, защото тази вечер отново ще имам работа и най-вероятно няма да ми остане време.
Тази нощ се наспах супер и в 4:00 се събудиш пълен с енергия. Както обикновено почетох малко до 6:00 и 6:30 „отворих“ фитнеса.
Преди тренировка:
Кофеин – 350 мг
Йохимбин – 10 мг
Бета Аланин – 10 г
Цитрулин малат – 10 гр
HMB – 3 гр
Силова тренировка: Гръб + прасци
Barbell Deadlift – сериозна загрявка + 3 серии от 4-6 повторения
Kroc row - 3 серии от 15-20 повторения (когато стигна 20 увеличавам кг)
T-Bar Row - 3 серии от 8-10 повторения
Seated Calf Raise - няколко загряващи серии + 3 серии Х 10 повторения
Leg Press Calf Press - 3 серии Х 10 повторения
Продължителност на тренировката - ~ 45 Мин.
Започнах да усещам липса на енергия последната ½ от тренировката. Според моя опит до момент, следващите 2-3 седмици ще падна на сила, но после би трябва да се нормализират нещата ако всичко е наред. Но определено накрая на тренировката ми беше тегаво малко.
След тренировка:
Креатин – 5 гр
Форсколин – 50 мг
Смути от 2 банана, оризово мляко, суроватъчен протеин, пшеничен зародиш
Зелен чай
Две ябълки
Витамини
Рибено масло – 1 г
Към 12:00 все още се чувствах доста изморен (но приятно изморен, не скапан) от тренировката и реших да отделя 30 мин и да помедитирам. 12:30 бях като нов. Обикновено винаги медитирам когато правя гръб и крака, а понякога и в дните за гърди. Дните за ръцете и раменете не са ми чак толкова тежки и обикновено пропускам.
Тофу + 10 белтъка
Табуле със киноа, магданоз, домати и авокадо
Салата от моркови и кедрови ядки
Смесени зеленчуци на грил (тиквички, патладжан, чушки)
500 мл мин вода
Рибено масло 1 гр
Преди кардио:
Кофеин – 350 мг
Йохимбин – 10 мг
HMB – 3 гр
17:00 Кардио HIIT на колело
3 мин warm-up, 20 мин интервали (60 сек интензивен, 30 сек нормален), 3 мин cool down
Извара с ленено масло и малко сол
Протеин (яйчен)
Рибено масло 1 гр
Успех на всички и до утре.
- Не гладувам
- Не се ограничавам и не робувам на „чистото“ хранене
- Не броя калории
- Запазвам максимално мускулите и силатаХРАНЕНЕ:
Ще се придържам към храни богати на хр вещества. Няма да смятам макронутриенти и т.н. Хранителният ми режим ще е далече от ниско въглехидратен и ще гоня някакъв баланс по-скоро между протеини, мазнини и въглехидрати. Ще си позволявам любимите „боклуци“ но контролирано
Честно казано, това ме привлече към този дневник, но лично засега не виждам такова нещо. Имаш супер стриктното хранене, направо си гладуваш яко и не виждам на тези килограми и при храненето, което преди това си имал (над 5000 калории май беше казал), как може да не успееш с целта. Да не говорим, че след 18:00 нищо не се яде, това си е чист глад за мен. Като го написа това по-горе очаквах някакви пици, някакви шоколади и наистина да не се спазват стриктни режими, а пак да ги изчистиш. Засега ми е безинтересно следенето на темата :) Първото нещо, което почти ме отказа да гледам дневника, бе 20-те добавки, които беше писал, че ще се взимат, за да се достигне до целта :) Според мен половината неща, които си написал горе, не са верни:
-гладуваш;
-ограничаваш се и робуваш на чистото хранене;
-калориите съм сигурен, че вече ги знаеш наизуст и няма нужда да ги броиш, ясно ти е още преди да поднесеш залъка към устата си :)
Това поне виждам до тук. Нищо лично :) Ако стане по-интересно по някое време пак ще поглеждам :)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 16.12.15 18:50.
казано от Pleasure на 16.12.15, 18:41:
.....
Не съм сигурен каква точно ти е целта с този пост ( да споделиш, че няма да следиш тази тема?), но на мен лично целият тон на мнението ти ми изглежда много високомерен. Да правиш такива общи изводи за човек, който не познаваш, по няколко реда изречения е нелепо. Може би не “робува на чистото хранене” както се изрази ти, а просто му харесват този тип храни/хранене? А пък да определяш като гладуване храна, която в повечето случаи даже няма записани количества е абсурд. Или пък е гладуване понеже не се яде след 18:00? Много са индивидуални нещата за такива обобщения.
16.12.15
21:42
Един въпрос имам. 3 дни без месо - вегетарианец или просто така се е случило?
казано от Мила на 16.12.15, 21:42:
Един въпрос имам. 3 дни без месо - вегетарианец или просто така се е случило?
И аз това щях да попитам да не е вегетарианец, защото белтъчините основно се набавят от пудри доколкото виждам.
16.12.15
22:00
Казал е, че не яде месо - явно сте пропуснали :)
казано от Bro на 16.12.15, 20:31:
казано от Pleasure на 16.12.15, 18:41:
.....
Не съм сигурен каква точно ти е целта с този пост ( да споделиш, че няма да следиш тази тема?), но на мен лично целият тон на мнението ти ми изглежда много високомерен. Да правиш такива общи изводи за човек, който не познаваш, по няколко реда изречения е нелепо. Може би не “робува на чистото хранене” както се изрази ти, а просто му харесват този тип храни/хранене? А пък да определяш като гладуване храна, която в повечето случаи даже няма записани количества е абсурд. Или пък е гладуване понеже не се яде след 18:00? Много са индивидуални нещата за такива обобщения.
Не, не е високомерен поста ми. Не е била и такава целта. Просто началото на темата е доста ефективно, сякаш ще сме свидетели на нещо супер забележимо, почти нереално. Без режим, без чисто хранене, без броене на калории, 8-10кг. мазнини за 6 седмици - доста хора останаха озадачени, както виждаш. Впоследствие обаче виждаме как се правят едни твърдения, които не се доближават до истината и аз лично останах заблуден след такова гръмко представяне на дневника. Това го твърдя на база това, което виждам впоследствие - изброени 20 добавки и стриктен хранителен режим (поне през тези три дни). Естествено, никъде не е писал, че няма да ползва добавки, но пак оставаш някак си леко обезсърчен, като погледнеш един огромен списък. Сигурен съм, че стокилограмов мъж ще е доста гладен след такова хранене, каквото описва, като той няма друго хранене почти до 10:00 следващия ден. Дали не е гладен, как мислиш? Това са 16 часа без храна, повтарям, за 100кг. мъж, който преди това е ял 5к+ калории. Прав си, че липсват грамажи, но си представям, че едва ли е достатъчно да го наяде. “Робуването” го написах тъй като той самият е споменал, че няма да робува на чисто хранене. Може би той трябваше да уточни кое за него е чистото хранене. Поста го написах, защото се надявам да четем неща, които отговарят на истината, това е целта. Нямам нищо против пича, абсолютни адмирации за мераците, физиката и знанията му, не му оспорвам нищо от това, но като ще си говорим, да си говорим истината.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 16.12.15 22:40.
казано от Pleasure на 16.12.15, 22:10:
Просто началото на темата е доста ефективно, сякаш ще сме свидетели на нещо супер забележимо, почти нереално. Без режим, без чисто хранене, без броене на калории, 8-10кг. мазнини за 6 седмици - доста хора останаха озадачени, както виждаш. Впоследствие обаче виждаме как се правят едни твърдения, които не се доближават до истината и аз лично останах заблуден след такова гръмко представяне на дневника.
Една и съща тема ли четем? Още в началото е заявено, че това си е личен експеримент за автора - съответно може да е успешен или неуспешен. Даже самото заглавие е под формата на въпрос, а не на твърдение.
Това го твърдя на база това, което виждам впоследствие - изброени 20 добавки и стриктен хранителен режим (поне през тези три дни). Естествено, никъде не е писал, че няма да ползва добавки, но пак оставаш някак си леко обезсърчен, като погледнеш един огромен списък.
Добавките са изброени още в първия пост, така че не виждам как се изненадваш впоследствие от тяхното наличие. Освен ако не си прочел първия пост ( нещо, в което започвам да се усъмнявам) ?
Сигурен съм, че стокилограмов мъж ще е доста гладен след такова хранене, каквото описва, като той няма друго хранене почти до 10:00 следващия ден. Дали не е гладен, как мислиш? Това са 16 часа без храна. Прав си, че липсват грамажи, но си представям, че едва ли е достатъчно да го наяде.
Ти хубаво си сигурен, но това не означава, че е истина. А пък на мен не ми се налага да мисля - аз съм самият съм 100+ килограмов мъж, с горе-долу еднакво активно тегло колкото автора, а най-добре съм се чувствал на войнска диета. Та от опит знам, че може и повече от 16 часа без чувство за глад. Това се опитах да ти кажа и в предишния ми пост, говориш твърде (пред)убедено за неща, които са индивидуални и относителни.
“Робуването” го написах тъй като той самият е споменал, че няма да робува на чисто хранене. Може би той трябваше да уточни кое за него е чистото хранене. Поста го написах, защото се надявам да четем неща, които отговарят на истината, това е целта.
За робуването, мисля че отговорих в предишния ми пост. А това, че ти се чувстваш подведен по някакъв начин, моето лично мнение, е че дължи на твоите собствени интерпретационни качества. Това е форум и всеки има право да си изразява мнението (стига да не е в разрез с правилата! :P), но в някои случаи, ако няма нещо градивно да бъде казано, е по-добре да не се казва нищо.
Мнението беше редактирано от Bro на 16.12.15 23:13.
- Това, че е личен експеримент, не означава, че не се уповава на преувеличени твърдения. Аз също не твърдя, че ще стане на сто процента, а и тук не е въпросът ще стане ли или не. Твърдя, че не е представен в адекватното и реалното си състояние. А този експеримент е поднесен към аудитория, колкото и да е личен, ако ме разбираш какво искам да кажа.
- Да, а ти моето мнение прочете ли? По-горе съм казал, че още тогава не ми е харесало това, че съм видял толкова много добавки. Просто поизчаках да видя все пак как ще е храненето, дали ще е според твърденията на автора. На практика тук нищо не казваш.
- Това няма да ти го оспорвам, нямам база за сравнение. Не съм достигал това тегло и не съм пробвал въпросната диета. Щом на база собствен опит твърдиш, че е възможно, то извинения към автора. И все пак си мисля, че ще ти е нужен адаптационен период, изхождайки и от факта, че той е консумирал поне 2-3 пъти повече калории преди това. Което означава, че поне в началото, той ЩЕ гладува. Даже по-скоро си мисля, че като нищо около половината от периода му ще премине в адаптация, но ти ще кажеш по-добре, щом имаш опит.
- Ако приемем, че има други хора като мен, страдащи от слаби интерпретационни качества, считай, че градивното в казаното от мен ще го намерят те. Дори последвалата дискусия, която заформи, ще бъде доста градивна. Ти не се чувствай длъжен да го търсиш. А може би чрез провокация, която беше излишна, търсех отговор от автора, който най-добре може да ми каже колко яде и как се чувства. Абсолютно съгласен съм с теб, че на второ четене, постът ми може да се интерпретира като високомерност, а това не е бил правилният подход.
Толкова от мен по този въпрос, не искам да му оспамвам темата на човека.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 16.12.15 23:59.
17.12.15
00:10
Нека и аз да се включа и да обясня малко повече, за да не остават хора с погрешно впечатление.
Целта на експеримента съм го обяснил – макс изгаряне на мазнини, мин загуба на мускули и гъвкав хр режим + не повече от 6-7 ч. тренировка на седмица.
По отношение на яденето, нямам план, не броя калории и нищо не смятам. Решавам на момента какво ще ям. Ако ми се пие кола … пия. Същото се отнася за пасти, торти, пици, кифли и каквото се сетите. В момента не ги ям, защото вече ми се повдига само като си помисля за такива неща. 3-те месеца ми дойдоха малко в повечко въпреки, че менюто ми съвсем не беше само от такива храни, но често особено последните 2-3 седмици се случваше преди да си легна да изям голяма пица, цяла сладоледена торта и ½ л оризово мляко. Това е и причината поне за момента подобни храни да липсват от менюто ми. Когато ми се доядат, ще опиша какво правя, как и кога, за да си ги ям без да ми пречат.
Откакто съм започнал не съм гладувал ама въобще. На моменти след тренировка сутрин усещам лек глад, но това е далеч от свирепото усещане да се нахвърля на всичко що става за ядене. Като цяло гладуване няма. Утре ще направя снимки и ако някой смята, че гладувам нека пробва за един ден да изяде същата храна и да каже как е.
По отношение на последното хранене в 18:00, вече знаете, че ставам в 4:00 сутринта, което само по себе предполага, че си лягам рано освен в дните като днешния, в които имам работа и заради часовата разлика няма как.
Също не съм от хората, които се цепят от компанията и стоят встрани и гледат как другите пият бира и ядат кебапчета (образно казано). Тъй като след малко влизам в conf call, който ще продължи до късно, утре ще опиша точно какво правя докато ям, така че да се храня според целите си … демек .. как определям колко да ям, така че да горя мазнини без да се разхождам с везната и Excel-ската таблица в джоба. Самото количество на храната варира всеки ден. Много зависи какво съм тренирал, дали съм предимно движение по срещи или пред компа, дали гоня самолети или си лежа в къщи.
Може би ако поствам целия дневник, който си водя ще стане много по-ясно какво правя, но има неща, които не са много за пред по-голяма аудитория, а и вероятно безинтересни за повечето хора.
Другото, което искам да покажа е, че не е нужно да спим във фитнеса, за да влезем във форма. Много хора тренират по 2 ч., десетки серии и какви ли не сложни техники, което обикновено не води до никъде. Дългото кардио също е крайно неефективно поне според мен.
О се отнася до месото, да ….. не ям месо и морска храна от 10-11 г. вече станаха май. Просто един ден гледах филм, който описва как се отнасяме към животните и реших, че не искам да съм част от всичко това. Не нося кожени дрехи и не ползвам нищо от естествена кожа. Вероятно ще се стори глупаво всичко това на много хора, но това си е лично мой избор и убеждение.
На който не му е интересно спокойно може да игнорира всичко, което пиша. Има хиляди по-интересни неща в сайта, който ще си заслужават времето. Приемам всякакви критики и предложения ….. не съм от обидчивите и няма как някакъв коментар да ме засегне…. даже може да помогне.
В крайна сметка, с този дневник искам да покажа, че нещата могат да бъдат по-прости, отколкото смятаме, че са и да постигаме добри резултати без животът ни да се върти около фитнеса. Аз лично не вярвам в „чистото“ хранене. Да, като цяло се храня доста здравословно, но това са нещата, които обичам. Правил съм си и експеримент 1 м да съм изцяло на джънк, веднага претренирах със същите тренировки, чувствах се като парцал и изгубих тегло (предимно мускули и качих мазнини). Просто не е моята храна това.
Така че нищо революционно не съм открил и ако напиша, че бухам яко само пици и торти и свалям мазнини, това значи да излъжа. Аз лично съм стигал до доста под 10% мазнини и си ядях шоколад, сладолед и каквото се сетите, но тези храни не са били повече от 10-15% от цялото ми хранене и определено не съм ги ял до припадък. Обикновено проблемът не е в „шоколада“, а в количеството, но това е съвсем друга тема.
Лека вечер на всички и до утре.
Точно някакво такова обяснение исках, за да си изясня нещата. Благодаря за изчерпателния отговор ;)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 17.12.15 00:32.