24.02.16
19:16
Здравейте ,интересувам се от режим за хранене при хашимото .Имам го от доста време и чувствам адския глад когато тсх а хормоните не са ми в норма съответно качих и килограми.Ако може някой да ме насочи към някаква диетка или подходящо режимче за да смъкна малко кг. Висока съм 160 и тежа 63 кг а бях 50 55 кг. Кръвното ми е нисичко и не мога да се откажа от сладко направо незнам.Ако може напишете ми някакъв подходящ режим .
РБД - има мнго подробна статия във форума. Прочети я внимателно и ако имаш въпроси питай. Категорично всеки друг хранителен режим е непрепоръчитлен за теб заради вече наличния хормонален дисбаланс. Прочети и статията за калорийният баланс.
Ниското кръвно не е оправдание за сладкото - избягвай го, освен ако не е мед.
Горещо ти препоръчвам да започнеш да спортуваш - даже ендокриноложката ти може да се учуди на ефекта върху хормоните ;)
25.02.16
22:32
:) благодаря за отговора и все пак това ли е единствената диета? Аз си мислех за някаква безвъглехидратна
БЕЗвъглехидратна няма да намериш.
“Не мога да се откажа от сладкото” е преувеличено изказване и катвгорично не се вписва изобщо с идеи за нисковъглехидратни режими. Какво не ти допада в съвета,който получи?
Всички останали хранителни режими са всичко друго, но не и щадящи организма. Не е случайно, че точно на този режим е дадено името “Равномерно балансирана диета”. Както вече писах, при положение, че вече имаш определен дисбаланс това е единствения грамотен вариант. Има много други варианти, но съвсем умишлено не ти ги препоръчвам. Храненето ти задължително трябва да е пълноценно. Можеш да си позволиш умерен калориен дефицит, но до там. Категорично нямаш нужда от ниско или без въглехидратна диета. Не си мисли, че при умерена активност и качествена храна с до 15-20% процента дефицит няма да отслабваш. Ще отслабваш бавно, но сигурно и безопасно за здравето. Даже бих се осмелил да твърдя, че комбинацията от РБД и със систематизиран спорт ще бъде не само безопасна, но и благотворна за здравето ти. Пак се повтарям, ако забелязваш.
26.02.16
13:10
Здравейте ,извинявам се,(blush) но съм нова и много не разбирам от хранителни режими за това се доверявам на Вас хората ,който имат повече опит от мен със сигурност и да прави сте за режима ,който ми предлагате прочетох ,че се изчислява и се съставя по колко да ядеш на ден ,което на мен ми е доста объркано май няма да мога да се справя сама .Трябва да изчисля и да съставя меню ,нещо което ми се вижда трудно :(ако може малко помощт.(whew)
Малко помощ с кое???
Сметни си калорийният баланс - трябва да е ясно как от статията за калорийният баланс.
След това следвай инструкциите на статията за РБД и изчисли дневния прием на белтъчини, въглегхидрати и мазнини.
Сподели всичките си мерки, сметки, резултати и заключения и ако има нужда ще ги коригираме на драго сърце ;)
09.03.16
09:21
Здравейте,изчислих нещо ,но незнам дали е вярно хах :) По ф-ла на Harrys Benedict теглото ми е 62 г ,височинта е 162 ето какво получих по
655+(9.6 х 62 кг )=655+595.2=1,250.2
1.8 х 162 см =291.6
и сега 1,250.2 +291.6= 1,541.8
4.7 х 29 год =136.3
1,541.8 -136.3=1,405 .5 BMR
Изчислих,че калории мазнини трябва да са,04472
калории въглех.0,44
Така ли е или съвсем съм объркала ???????????//
09.03.16
09:24
И нещо друго еднокриноложката ме кара да правя безглутенов режим ,но на мен не ми се вижда ок .По добре РБД хем здравослно ,хем не е толкова бедно като’’ безглутенова елиминационна диета’’ след като нямам доказан тест ,че съм алергична към глутен !Все пак ям глутен 29 години :)
09.03.16
11:33
казано от Nelly Georgieva на 09.03.16, 09:21:
1,405 .5 BMR
Така ли е или съвсем съм объркала ?
1405 kcal за теб е енергоразходът в покой.
Не си отчела физическата си активност.
казано от Nelly Georgieva на 09.03.16, 09:21:
Изчислих,че калории мазнини трябва да са,04472
калории въглех.0,44
Това не разбирам какво е...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.03.16 11:34.
Здравей,
Аз също имам Хашимото. Пиша ти общи неща, защото не знам каква ти е стойността на ТСХ в момента, а и не се смятам за някакъв капацитет. Споделям това, което знам от ендокринологът ми, от диетологът, с който се консултирах на скоро и от наблюденията ми вурху мен и мои познати. Според мен е най-добре да се консултураш с лекар диетолог за това какъв режим би следвало да спазваш, тъй като имаш хронично, автоимунно заболяване.
За да нормализираш теглото, първо трябва да нормализираш ТСХ ! До вкарването на ТСХ в някакви нормални стойности според ендокринолозите не е добре да се поддържа хипокалориен режим, защото той е вид стрес за организма, а стресът повишава ТСХ, най-общо казано. Нормализирането на ТСХ ще доведе до някакво понижаване на теглото. След като нормализираш ТСХ, можеш да започнеш диета. Аз лично спазвам по-скоро комбинация от нисковъглехидратен режим и РБД, тъй-като при мен повишаването на ТСХ. води и до повишаване на нивата на кръвната захар. Бях се докарала до начална инсулинова резистентност, която се оправи с нормализиране на ТСХ, но бях наложила и строг контрол върху количеството и качеството на въглехидратните храни. Диетологът, с който се консултирах наскоро се оказа, че има Хашимото и също ми препоръча комбинация от НВД и РБД - да си ротирам дните, като превес да има НВД. Сред препоръките за хранене, които получих бяха изключването на глутена, всички храни и добавки съдържащи соя и соеви продукти, изключването на зелевите (зеле, карфиол, броколи). Изчела съм доста по темата и има основания да се дава такъв режим на хора с Хашимото. Каза ми, че елиминационна диета не е добре да правя, също така каза да не прибягвам до моето любимо периодично гладуване, за да сваля килограмите, които качих през бременността (родих преди 2 месеца). Съветът беше да избягвам храните, които ме дразнят. Препоръча ми добавките, които така или иначе пия, каза да си пия хормона, да си следя ТСХ и да спортувам редовно и не би трябвало да имам проблеми. Според ендокринологът е важно да си пия хормона и да се храня здравословно и да не допускам наднормено тегло и инсулинова резистентност, която да ми докара и диабет тип 2. Ако искам да пия добавки - да ги пия, но да му казвам какви са, за да ми каже колко време преди и след приема на хормон трябва да ги взимам.