Училищна инициатива на форума

24.03.16
09:51

Здравейте, бб-тиймъри :)

От доста време чета дневници на ученици и теми пуснати от такива, в които видимо се забелязва желание за определена промяна, но храненето куца. Всички сме ходили на училище и сме се сблъсквали с junk манията, която върлува и то не отскоро.  Една от причините е , че просто няма къде учениците да се хранят правилно , изключаейки възможността да се носи храна в кутия. Тук може би възниква въпросът , защо не е масово явление. Вероятно от срам някой да не се изложи пред съучениците , като си отвори кутията... или още куп други причини.”Липсата на финанси” също е честосрещано оправдание.Аз предлагам да се организираме и да предприемем някаква инициатива. Най-малкото, което може да се направи е периодичното публикуване на статии, свързани с правилното хранене. Тъй като Форумът има представители от много градове в страната, че и в чужбина, можем дори организирано да посещаваме училищата и да разясняваме много неясноти, включително и онези с приема на добавки от подрастващи.

24.03.16
13:48

Хубава идея!
Имам няколко въпроса:
1. За всички ученици ли говориш или само за определена възрастова група? Може да се помисли и за детските градини - някакви забавни игри, чрез които на децата да се обясни кои храни са здравословни и кои не (без да им се натрапва разбира се).
2. Ако се правят подобни неща - ще трябва малко по-голяма организация, тъй като ще се наложи да се говори с директори, родители и прочие, за да се обясни първо на тях цялата идея.
3. Ще е добре да има подобни “лекции” и за самите родители, защото в повечето случаи те са причината децата да не знаят как да се хранят. :)

Мисля, че изграждането на хранителни навици още от детска възраст е изключително важно! Подкрепям с пълна сила. Аз лично уча в Германия и тук НЕ е никак срамно, дори бих казала, че е масово явление да се носи храна в кутия...навсякъде. Хората си ядат дори по улиците домашно приготвена храна, в университета, освен че има салат - барове едно 70 % от студентите точно така правим, носим си. В училище в БГ средата обаче наистина е по-различна и ако една такава основна промяна се направи, ще е от голямо значение..

Мнението беше редактирано от Бетина Димитрова на 24.03.16 14:12.

24.03.16
14:21

казано от Sis` на 24.03.16, 13:48:

Хубава идея!
Имам няколко въпроса:
1. За всички ученици ли говориш или само за определена възрастова група? Може да се помисли и за детските градини - някакви забавни игри, чрез които на децата да се обясни кои храни са здравословни и кои не (без да им се натрапва разбира се).
2. Ако се правят подобни неща - ще трябва малко по-голяма организация, тъй като ще се наложи да се говори с директори, родители и прочие, за да се обясни първо на тях цялата идея.
3. Ще е добре да има подобни “лекции” и за самите родители, защото в повечето случаи те са причината децата да не знаят как да се хранят. :)

Всъщност таргет групата според идеята ми бяха учениците от 14г. нагоре , но наистина имате право, че хранителните навици трябва да се усвояват още в ранна детска възраст . Опитаме ли да обхванем по-голяма група , скачаме в дълбоки води. Вече става въпрос за държавна политика , а всички знаем, че държавата е абдикирала от много от отговорностите си към младите.
Като за начало можем да опитаме да помогнем на онази група ученици, които спортуват и искат да се хранят правилно. Оттам-насетне те да “запалят искрата” и при останалите .

24.03.16
14:35

В качеството на какви квалифицирани лица смяташ, че ще ви пуснат из училищата?
Ако така пускат всеки ентусиаст да разпространява идеите си сред ученици, нали се сещаш какъв хаос ще настане?
Колко хора от форума могат да докажат с някакъв легален документ познанията си по хранене?

Мнението беше редактирано от Margi на 24.03.16 14:52.

24.03.16
14:52

казано от Маргарита Манева на 24.03.16, 14:35:

Колко хора от форума могат да докажат с някакъв сертификат познанията си по хранене?

Те защото сертификатите доказват нещо...
Но да, за останалото си права. Няма как да ги пуснат в училище да проповядват здарвословно хранене, още повече когато то почти със сигурност ще е доста различно от представата за това на “диетолози” като Байкова примерно.

24.03.16
14:54

казано от Boby_ на 24.03.16, 14:52:

казано от Маргарита Манева на 24.03.16, 14:35:

Колко хора от форума могат да докажат с някакъв сертификат познанията си по хранене?

Те защото сертификатите доказват нещо...
Но да, за останалото си права. Няма как да ги пуснат в училище да проповядват здарвословно хранене, още повече когато то почти със сигурност ще е доста различно от представата за това на “диетолози” като Байкова примерно.

Не доказват нищо, но без тях в случая ще бъдат едни фанатични проповедници отишли да разпространяват вярата си.
ПП: В случая аз бих имала повече тежест, ако отида да говоря за крайно суровоядство...примерно. ;)

Мнението беше редактирано от Margi на 24.03.16 14:58.

Иван

24.03.16
15:14

Само влезте в произволна група във fb, от рода на “мамите на бургас” (появяват се във фийда на Ваня) и ще настръхнете каква тъпанарщина върлува сред българската майка юнашка. Тук във форума е сравнително лабораторна среда, но извън...всичко е изпуснато. Много преди децата да постъпят в училище. Самото училище в тази му форма е много съмнително, но това е съвсем отделна тема... lead by example, щото всички дишаме под наем и няма смисъл да се хабим.

24.03.16
15:33

И аз мога да дам няколко примера от чужбина затова как се изграждат хранителните навици на децата тук. Вероятно може да полезно.

- на родителската среща преди започване на 1 клас родителите получават инструкция относно храненията на децата през деня
      - няма лафка, няма автомати за напитки = домашно приготвена храна в кутия, вода или чай
      - обедното меню е публикувано на сайта на училището = родителите могат активно да участват в избора на храна на децата си
- в 1 клас веднъж седмично децата получават закуска от училището, като идеята е да се представят по-непопулярни храни сред децата /алабаш, червено цвекло и др./по интересен и забавен начин.
- във 2 клас имат по 3 часа седмично т.нар. kitchen garden занимания - малка градинка, където учениците отгележдат зеленчуци, подправки според сезона
- в 3 клас един път седмично децата приготвят сами обяд в стола /за себе си и другите ученици/
- в 4 клас учат макросите, да четат етикетите на продуктите, за въздействието на енергийните напитки и пр.

От споменатото по-горе, става ясно че много неща зависят от държ. институции и самото училище, но бб тийм също може да помогне със собствени сили /познания имам предвид/. Ще се радвам да подпомогна кампанията. Поздрави за идеята!

24.03.16
16:26

Ако се опитаме да направим нещо.. ще е много по-добре от това да приемем, че “не сме ние хората, които могат да направят това” и да чакаме някой да се погрижи за децата в БГ. Може да се направят някакви опити от рода на - да се създаде специална тема във форума, да се направи фейсбук страница, сайт.. може пък и да се намерят доброволци с разните му там квалификации, сертификати и прочие, които да бъдат допуснати в училищата. Реално погледнато може да се започне и с извън училищни занимания.
Трябва просто да се съберат хора, които имат желание да направят нещо.. да се направи план как да се действа.. и с много търпение да се върви напред. Не мисля, че не може да се направи нищо. Трябва да се търсят различни варианти и ако се попадне на правилните хора - може и да има успех идеята :)

24.03.16
16:31

Хора, не знам къде живеете, кога за последно сте били на училище, имате ли близки, които ВМОМЕНТА ходят на училище, ама говорите пълни глупости.
Идеите са хубави, спор няма, но реално има точно 0% шанс за реализация :( Въобще не се хабете с такива теми. Друг е въпросът, че дори и да има шанс да се реализира такава идея, то резултат няма да има или по-точно - ще има, но след 2-3 седмици всичко ще е както преди.
На 90%, че и отгоре родителите са виновни, така че - насочете се към тях ;)

24.03.16
16:59

Манталитетът на бай Българ се проявява с пълна сила и тук: ” Няма да стане, оставете” .Затова живеем в най-гнусната кочина в Европа !

24.03.16
17:47

казано от ME4O_TURIST на 24.03.16, 16:59:

Манталитетът на бай Българ се проявява с пълна сила и тук: ” Няма да стане, оставете” .Затова живеем в най-гнусната кочина в Европа !

Не - манталитета е следният: нищо разбирам от тая работа, ама мога да я свърша. Навремето в “комиците” имаше една реплика, цитирам по спомен: “Копеле, много ми се е доходило на СПА...само трябва да разбера какво е и отивам.” Много е подходяща за случая. ;)

24.03.16
18:33

Има програма на министерството “Училищен плод” от няколко години, която популяризира здравословното училищно хранене, особено на пресни плодове и зеленчуци.
Има си и специална наредба какво е разрешено да се продава вътре в училищните лафки и столове и детските градини -без захарни, оцветители, подсладители, без ГМО, само от сертифицирани производители,  само месо и мляко по стандарт и пр.
и се контролира строго-поне при нас - гарантирам !
Но , да децата излизат и си купуват от отсрещната улица или супермаркета други неща, никой не може да ги спре. Нямат самосъзнание кое е полезно и никой не ги учи. Родителите сами им тъпчат боклуците в устата на малките!

24.03.16
18:54

Най-забавното е, че всички сте еднакво прави :D По темата - аз съм за. Всичко е до подхода на индивидуалния човек. Ако ще се изразяваш като фанатик - като фанатик ще те приемат, нормално. Има една хубава приказка - на час по лъжичка. И малко да е влиянието, важното е да е налице :)

Carbohydrate

24.03.16
21:05

в 7-ми клас ни прожектираха филм за наркотиците и СПИН...беше много брутален (намерих го в ютуб преди 5 години), запомних за цял живот, какво причиняват и как се страда после....със дъщеря ми искахме да го пускаме в училище ( тя е във Червения кръст) с моя превод, но така и не се случи. Според мен, не е лошо и това да се включи, но от по ранен клас т.к. децата в 21 век се развиват по-бързо. Виде ли какво причиняват наркотиците детето, никога няма да посегне към тях. Да, това е също пропаганда, но за добро...Държавата нищо не прави по въпроса...

24.03.16
21:49

казано от Маргарита Манева на 24.03.16, 17:47:

казано от ME4O_TURIST на 24.03.16, 16:59:

Не - манталитета е следният: нищо разбирам от тая работа, ама мога да я свърша. Навремето в “комиците” имаше една реплика, цитирам по спомен: “Копеле, много ми се е доходило на СПА...само трябва да разбера какво е и отивам.” Много е подходяща за случая. ;)

Нима е нужно да имаш един вагон дипломи за висше образование , за да опиташ да обясниш на едни деца , колко важно е да се хранят правилно , да ги насърчаваш да спортуват ?  Както си помагаме взаимно тук в нашето малко общество, така можем да го правим и за децата . Разлика никаква :) Да не говорим ,че тук има хора - специалисти в най-различни области , които могат да бъдат полезни и по други въпроси

24.03.16
22:11

казано от ME4O_TURIST на 24.03.16, 21:49:

Нима е нужно да имаш един вагон дипломи за висше образование , за да опиташ да обясниш на едни деца , колко важно е да се хранят правилно , да ги насърчаваш да спортуват ?  Както си помагаме взаимно тук в нашето малко общество, така можем да го правим и за децата . Разлика никаква :) Да не говорим ,че тук има хора - специалисти в най-различни области , които могат да бъдат полезни и по други въпроси

Нужно е да имаш адекватна квалификация, за да провеждаш подобни акции, в които искаш да въвлечеш много деца и да бъдат официални или поне легални.
Без нея, можеш да мотивираш единствено собствените си деца. ;)
Не казвам, че подобно образование не е нужно, а че нещата няма да се получат във формат на форумна инициатива от група ентусиасти.

Има една ‘приказка’-’Ако всички мислим еднакво-то никой не мисли достатъчно’.Мечо е ‘пуснал’ много хубава тема,на която е задължително да обърнем внимание,не само задължително,но и належащо,защото засяга доста сериозна тема.Моето мнение по този въпрос е следното:Аз мисля,че този проблем не се корени в училищата-там се проявява най-ясно да-проблемът според мен се корени в народопсихологията  ни и може би до известна степен и Националната ни кухня.Много хора(особено баби) ползват доста нездравословни методи при приготвяне на храната(различни запръжки,брашна,доста мазнина),които също оказват влияние върху здравословния начин на хранене,и децата бидейки на вънка ги грабват лъскавите етикети и на вид ‘по-хубавата’ храна.Ако във всеки дом се приготвя храна по здравословен начин,и самата храна бъде разнообразна-защо не и по-цветна(с различни зеленчуци-червени,зелени)мисля,че и децата като са на училище биха се стремили да избягват ‘боклучавите’ храни.Това едно на ръка-другото, на което искам да обърна внимание е примера,който им се дава в дома.Много често съм чувал изказвания от сорта(на мъже)-’Офф довечера от коя ракия да си сипя-Гроздовата ли да пробвам-онази новата,или Кайсиевата.От друга страна жените(майките)-’Оф довечера какво да сготвя-трябва да е нещо с което да мога да ги нахраня’(разбирайте мазно,запържено),или най-добре 2 тарелки готови кюфтета-дето ще го мисля...’.Децата взимат пример от този тип поведение и така си върви.Бъдещето по отношение на правилното хранене е в това НИЕ като бъдещи(или настоящи)родители да променим тази ‘практика’,да прекъснем веригата както се казва.ХАЙДЕ ДА ГО НАПРАВИМ!!Отново благодарности на Мечо за хубавата тема........п.п.Разбира се това е мое мнение,и не бих искал да ангажирам никой с него.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1