25.04.16
02:33
Бих искал да обсъдим здравословното хранене, кой какво го мотивира да спазва дадена диета. И кой е най-лесният начин да се върна към здравословното хранене, без да полагам особени усилия.
Занимавал съм се с фитнес доста време и съм спазвал най-различни хранителни режими с различни цели. Но в момента, не спазвам никаква диета, нито тренирам. Пуша цигари, пия енегийни напитки и кафета, от време на време пия и алкохол. Водя изключително нездравословен начин на живот. Какъвто води и булшинството от съвременното общество. И забелязвам, че не съм в добро здраве и най-очевидната причина за това е моето хранене. И определено искам да направя нещо по този въпрос. Но не чувствам вътрешната мотивация да го направя. Тоест искам да се храня здравословно, но подсъзнанието ми някак си се противи. И се чудя дали е възможно да му въздействам по някакъв начин, за да го накарам и то да иска да живее здравословно.
Същевременно тялото ми също се противи срещу нездравословните ми навици. Кашлям и имам храчки от дълго време, имам и някакви проблеми с храносмилането, гади ми се всекидневно, сънят ми е изключително нередовен и изместен към сутринта, понякога се задъхвам и изморявам дори само докато вървя и други симптоми. А като отида да се изследвам, почти всичко е в норма. Странно.
Искам аз(съзнанието ми) и тялото ми, да убедим глупавото ми подсъзнание да водим по-здравословен начин на живот. Като за начало, да се откажа от най-вредните храни и напитки, след това да започна да тренирам отново, но този път с желание и малко по малко да подобрявам здравето си и да изграждам тялото си. А доброто здраве ще се отрази прекрасно и на всички останали аспекти от живота ми.
Темата стана доста комплексна и едва ли не търся решението на всичките си проблеми в това. Но наистина смятам, че здравословният начин на живот, в частност храненето, е изключително важен. А не правя почти нищо по въпроса. Неглижирам здравето си. Искам да придобия вътрешната мотивация да тренирам и да се се храня здравословно, да го правя с желание и с удоволствие. Ако липсва този фактор, и разчитам само на волеви усилия, съм убеден, че ще се откажа много бързо, ще отлагам и отлагам, и няма да постигна добри резултати.
Подкрепям и теорията на Маслоу, но здравето не присъства в неговата пирамида. Защо? То по-специално ли е ?
Искам да споделите и вашето мнение и размисли по темата. Тя е съществена и за вас, не само за мен. Нека темата да бъде по теоретична, считам съвети от типа на “Просто започни да тренираш и да се храниш здравословно и само ще стане” или “Тази добавка или лекарство ще ти реши проблема” за напълно безсмислени и безполезни. И нека всеки сам изведе своите изводи от мнението, мислите и опитът на другите. По важно е не “какво”, а “защо”!
25.04.16
20:06
Точно така - по-важно е “защо”, поне в твоя случай.
Започни да си задаваш въпроси, докато не намериш достатъчно задоволяващ те отговор, който да ти даде вътрешна мотивация да промениш навиците си.
Много е странно да имаш физически резултат от начина на живот (не се чувстваш ОК), да го знаеш, да го разбираш и въпреки това да не предприемеш промяна. Пожелавам ти в най-скоро време да започнеш да действаш, а не само да размишляваш.
Та, на въпроса “защо”:
1. “Защо водя нездравословен начин на живот?”
2. “Защо ми е нужно да прибягвам непрекъснато до енергийни напитки?”
3. “Защо ми е нужно да ям основно лоша храна?”
4. “Защо нямам качествен сън?” и т.н.
Отговаряй си на всеки въпрос, отговаряй си и на всеки отговор. Например: “Защо водя нездравословен начин на живот?” -> “Защото имам високи нива на стрес” -> “Защо имам високи нива на стрес?” -> “Защото ежедневието ми е напрегнато” -> “Защо ежедневието ми е напрегнато?” -> “Защото имам много задачи, изморявам се” -> “Защо се изморявам?” -> “Не се храня добре, не спя добре” и т.н.
Просто един възможен сюжет и идеи за размисъл ти давам. :)
Конкретно при мен:
не разделям храните толкова на вредни-полезни и забранени-разрешени, защото това е доста обширно и неточно;
разделям ги на:
1. цели, непреработени храни, които ми дават основните макронутриенти, но и ценни микронутриенти, необходими ми за доброто здраве, оптимално функциониране на тялото и спортно представяне
2. преработени храни, висококалорични, но с ниска хранителна стойност - те не допринасят за здравето ми и вместо да помогнат на тялото, ако са в прекомерни количества, могат да навредят, като се намесят в оптималното функциониране на различни системи
За мен е важно 1>2 (ако 2 изобщо ги има в менюто). И толкова по въпроса. :)
Успех ти желая! (Още една идея: имаш дневник тук, можеш да го подновиш; не се знае - това може да допринесе за мотивацията, която търсиш)
25.04.16
23:39
Харесай си начин на трениране, който да ти е интересен. Не като тея сухарщини в дневника ти. След това храненето ще се оправи от само себе си.
казано от Вероника Налбатска на 25.04.16, 20:06:
Много е странно да имаш физически резултат от начина на живот (не се чувстваш ОК), да го знаеш, да го разбираш и въпреки това да не предприемеш промяна.
Това е проблема на много хора в днешно време (включително и на мен понякога) - уж осъзнаваме дадени неща, но пак правим същите грешки. И на мен ми е много странно, защо се получава така - поне при мен де. Казвам си например “Сладкото ми вреди и не ми носи нищо полезно” (говоря за джънка по магазините), но има моменти, в които изобщо не ми пука дали ми вреди или не.. ям, защото ми е вкусно и това ми носи някаква “радост”. Не знам дали е на психическа основа това, но много хора страдат от подобни проблемчета.. (dull)
04.05.16
16:38
Благодаря, Вероника, такова мнение исках да получа. Наистина осъзнавам, че водя нездравословен начин на живот, но не полагам усилия да го променя. Е може би напоследък преминах към 1 идея по-здравословен живот. Но най-голямо впечатление от твоят коментар ми направи примерът, който даде. В който вместо защо водя нездравословен живот, просто отговори на въпроса какво е нездравословен живот.
Общо взето доказа това:
4 = 2+2 = 1+1+1+1 = 4*1 = 4
Поне аз така го изтълкувах.