Размисли върху мотивацията да се храним здравословно.

Бих искал да обсъдим здравословното хранене, кой какво го мотивира да спазва дадена диета. И кой е най-лесният начин да се върна към здравословното хранене, без да полагам особени усилия.

Занимавал съм се с фитнес доста време и съм спазвал най-различни хранителни режими с различни цели. Но в момента, не спазвам никаква диета, нито тренирам. Пуша цигари, пия енегийни напитки и кафета, от време на време пия и алкохол. Водя изключително нездравословен начин на живот. Какъвто води и булшинството от съвременното общество. И забелязвам, че не съм в добро здраве и най-очевидната причина за това е моето хранене. И определено искам да направя нещо по този въпрос. Но не чувствам вътрешната мотивация да го направя. Тоест искам да се храня здравословно, но подсъзнанието ми някак си се противи. И се чудя дали е възможно да му въздействам по някакъв начин, за да го накарам и то да иска да живее здравословно.

Същевременно тялото ми също се противи срещу нездравословните ми навици. Кашлям и имам храчки от дълго време, имам и някакви проблеми с храносмилането, гади ми се всекидневно, сънят ми е изключително нередовен и изместен към сутринта, понякога се задъхвам и изморявам дори само докато вървя и други симптоми. А като отида да се изследвам, почти всичко е в норма. Странно.

Искам аз(съзнанието ми) и тялото ми, да убедим глупавото ми подсъзнание да водим по-здравословен начин на живот. Като за начало, да се откажа от най-вредните храни и напитки, след това да започна да тренирам отново, но този път с желание и малко по малко да подобрявам здравето си и да изграждам тялото си. А доброто здраве ще се отрази прекрасно и на всички останали аспекти от живота ми.

Темата стана доста комплексна и едва ли не търся решението на всичките си проблеми в това. Но наистина смятам, че здравословният начин на живот, в частност храненето, е изключително важен. А не правя почти нищо по въпроса. Неглижирам здравето си. Искам да придобия вътрешната мотивация да тренирам и да се се храня здравословно, да го правя с желание и с удоволствие. Ако липсва този фактор, и разчитам само на волеви усилия, съм убеден, че ще се откажа много бързо, ще отлагам и отлагам, и няма да постигна добри резултати.

Подкрепям и теорията на Маслоу, но здравето не присъства в неговата пирамида. Защо? То по-специално ли е ?

Искам да споделите и вашето мнение и размисли по темата. Тя е съществена и за вас, не само за мен. Нека темата да бъде по теоретична, считам съвети от типа на “Просто започни да тренираш и да се храниш здравословно и само ще стане” или “Тази добавка или лекарство ще ти реши проблема” за напълно безсмислени и безполезни. И нека всеки сам изведе своите изводи от мнението, мислите и опитът на другите. По важно е не “какво”, а “защо”!

Точно така - по-важно е “защо”, поне в твоя случай.
Започни да си задаваш въпроси, докато не намериш достатъчно задоволяващ те отговор, който да ти даде вътрешна мотивация да промениш навиците си.
Много е странно да имаш физически резултат от начина на живот (не се чувстваш ОК), да го знаеш, да го разбираш и въпреки това да не предприемеш промяна. Пожелавам ти в най-скоро време да започнеш да действаш, а не само да размишляваш.

Та, на въпроса “защо”:
1. “Защо водя нездравословен начин на живот?”
2. “Защо ми е нужно да прибягвам непрекъснато до енергийни напитки?”
3. “Защо ми е нужно да ям основно лоша храна?”
4. “Защо нямам качествен сън?” и т.н.

Отговаряй си на всеки въпрос, отговаряй си и на всеки отговор. Например: “Защо водя нездравословен начин на живот?” -> “Защото имам високи нива на стрес” -> “Защо имам високи нива на стрес?” -> “Защото ежедневието ми е напрегнато” -> “Защо ежедневието ми е напрегнато?” -> “Защото имам много задачи, изморявам се” -> “Защо се изморявам?” -> “Не се храня добре, не спя добре” и т.н.

Просто един възможен сюжет и идеи за размисъл ти давам. :)

Конкретно при мен:
не разделям храните толкова на вредни-полезни и забранени-разрешени, защото това е доста обширно и неточно;
разделям ги на:
1. цели, непреработени храни, които ми дават основните макронутриенти, но и ценни микронутриенти, необходими ми за доброто здраве, оптимално функциониране на тялото и спортно представяне
2. преработени храни, висококалорични, но с ниска хранителна стойност - те не допринасят за здравето ми и вместо да помогнат на тялото, ако са в прекомерни количества, могат да навредят, като се намесят в оптималното функциониране на различни системи

За мен е важно 1>2 (ако 2 изобщо ги има в менюто). И толкова по въпроса. :)

Успех ти желая! (Още една идея: имаш дневник тук, можеш да го подновиш; не се знае - това може да допринесе за мотивацията, която търсиш)

Харесай си начин на трениране, който да ти е интересен. Не като тея сухарщини в дневника ти. След това храненето ще се оправи от само себе си.

26.04.16
09:32

казано от Вероника Налбатска на 25.04.16, 20:06:

Много е странно да имаш физически резултат от начина на живот (не се чувстваш ОК), да го знаеш, да го разбираш и въпреки това да не предприемеш промяна.

Това е проблема на много хора в днешно време (включително и на мен понякога) - уж осъзнаваме дадени неща, но пак правим същите грешки. И на мен ми е много странно, защо се получава така - поне при мен де. Казвам си например “Сладкото ми вреди и не ми носи нищо полезно” (говоря за джънка по магазините), но има моменти, в които изобщо не ми пука дали ми вреди или не.. ям, защото ми е вкусно и това ми носи някаква “радост”. Не знам дали е на психическа основа това, но много хора страдат от подобни проблемчета.. (dull)

Благодаря, Вероника, такова мнение исках да получа. Наистина осъзнавам, че водя нездравословен начин на живот, но не полагам усилия да го променя. Е може би напоследък преминах към 1 идея по-здравословен живот. Но най-голямо впечатление от твоят коментар ми направи примерът, който даде. В който вместо защо водя нездравословен живот, просто отговори на въпроса какво е нездравословен живот.
Общо взето доказа това:

4 = 2+2 = 1+1+1+1 = 4*1 = 4

Поне аз така го изтълкувах.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1