Лаф моабет - осма серия

Темата е заключена.
Прескочи до:

07.05.16
09:12

ВТУ да се затвори- защо влязох да прочета това мнение, Ме40, крайно ми падна в очите. Потресена съм.
Това е един от най-старите и един от малкото качествени университети извън София. И не само миналото е важно, а и това че с всяка година се развива. Какво- ще го сравняваш с Русе, с Благоевград или със свободния във Бургас? Айде-нЕма нужда.

Хората сме всеядни- различните  условия на живот принуждават популацията да се приспособи към различна диета- от предимно месна като снимката по-горе, към предимно растителна, но това са вариации в рамките на нашия вид.
Еволюцията е развила растителноядните ни дребни маймуноподобни предци  да ядат животински протеини и в голяма степен заради това ние сме развили анатомично и физиологично в това, което сме сега .  Повечето антрополози смятат, че когато нашите прадеди са започнали да ядат месо, мозъкът им е започнал бързо да увеличава размера си, следователно и когнитивните си функции. Хоминидите са обработвали и яли сурово месо 3-4 млн години назад (справка всеки учебник по антропология). Всъщност, именно животинските протеини и последвалия еволюционен “скок’ в това да сготвяш храната са ни направили хора.
Това е просто факт. Не разбирам как може някой да го отрича. Все едно да се твърди че светът е създаден преди 6000 г. и Исус е яздил динозаври. Същото е. Затова ми е крайно странно как съвременни интелигентни хора умишлено се опитват да избягат от нормалните изисквания на физиологията си.

07.05.16
09:19

Мира, евилюцията ще те накара да излезеш и да си уловиш сама вечерята.
Индустрията е тази, която те води в Кауфланд да си избереш далу ще ядеш пържола, шницел или наденичка.
Правете разликата, моля. С еволюцията се оцелява, с индустрията някои стават богати, някои стават дебели и болни.

07.05.16
09:32

Марги, напълно съм съгласна, защото смятам, че си права за недостатъците на съвременното земеделие и индустрията и пр.
Но както сама виждаш, далеч сме от времената мъжът ми да излезе да убие окуцял бизон,  а аз да да изкопая корен цикория -примерно. Крайно далеч сме, може би поне 10 000 год откакто е развито селското стопанство. Почти всичките ти разумни предци са яли телета от обора си, а не са ги убивали с копие. Така че да се връщаме в незапомнени от нас времена, е безполезно умствено упражнение. Съобразяваме се със съвременните актуални условия на задоволяване на хранителните си потребности.
Говоря за принципните твърдения на много “официални” вегетариански “институции” , че човекът, видиш ли не бил месоядно и дори било “против” природата му.
А да се опитва някой да променя глобалната култура и развитие - че трябва да се забрани убиването на животни и яденето на месо - е това е безумна наглост.

07.05.16
10:06

Да, животните живеят и умират- за да живеем ние. Защото са животни- ако имаха вторична сигнална система, познавателни функции и интелект- щяха да ядат нас, а не ние -тях. Защото не може да се ограничи общественото развитие. Не можеш да задържиш обществото на прединдустриално ниво-, където всяко семейство живее в патриархален стил, защото се изисква много работна ръка да копае нивичка , оре с 2 чифта вола или да лови риба И при всяка суша, киша и градушка умира от глад - просто физически не оцелява, защото стопанството , изградено на принципа на самозадоволяването е строго ограничено.

Къде ще стигне света, ако нещо наруши изградената система на селско стопанство и хранителна промишленост? Ако дори само една основна храна изчезне? Просто няколко милиарда човешки същества ще умрат, докато системата се балансира. Аз и вие също. Гарантирано. Просто ако нямаме късмет ще умрем от недохранване, но по-скоро от насилствена смърт, защото някои ще са по-добри хищници  от вас и мен.
Въртят ми се и други мисли в главата- отново за безумната наглост да се извежда на преден план “убийството” на животни на фона на цялото останало човешко нещастие, болка, войни , насилие и смърт. Просто е безумно някой да влага толкова средства, време и усилия във вегански кампании за животинските страдания, вместо в това да подобри малко положението на някой друг хомо сапиенс.

07.05.16
12:18

Явно аз нещо съм се объркала -  ВТУ като Великотърновски университет?

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 07.05.16 12:22.

07.05.16
13:45

Аз така го разбрах, друго ли е имал предвид Ме40?

07.05.16
14:47

Пфф, най-накрая!!!!

http://6nine.net/2016/03/03/въпрос-до-сем-редно-ли-е-на-кафе-всеки-д/

Теди Илиева

07.05.16
18:48

казано от karfi4ka на 07.05.16, 12:18:

Пък аз реших, че става въпрос за Техническия в София .... и писах, писах.... Сега остава друго да е имал предвид.

07.05.16
19:24

Да си направим един експеримент. Хората сме се увеличили двойно за последните 10 години от колкото за цялата си история преди това. Заемаме много място - за нас и дейностите ни, а планетата не се е “раздула”, което означава простичко че останалия свят, различен от хората, се е “свил” или изчезнал. Моралните съображения на вегетарианците и веганите - не ставай причина за смърт, са ОК, здравословните също, но за опазване на биологичното разнообразия и природата не вършат никаква работа. До тук това са прости неща, които не виждам да са причина за някакво разногласие.
Въпроса ми е как виждате изход от тази ситуация, не включващ избиване на хора разбира се. Възможен ли е изход изобщо или природата е обречена?

07.05.16
19:47

На практика има достатъчно място за много много повече хора, отколкото сега. Светът не се е пренаселил, развитите страни с техните мегаполиси създават тази илюзия. Просто никой не иска да живее в безкрайните ловни полета или необятната руска степ. Не е икономически изгодно и просто не е удобно.
Съвсем отделен е проблемът със социалната несправедливост на съвременната икономика.
Докато милиарди умират от глад и живеят с 1 долар на ден, шепа ориз и  1/2 литър вода, други стотици милиони харчат невъобразимо количество ресурси, енергия, проливат се стотици литри вода на човек на ден и се изхвърля годна за консумация храна в умопомрачителни количества. В България- също.
Един бегъл поглед върху публични данни показва, че храна, пари и ресурси има достатъчно в този свят, но за съжаление никак не са справедливо разпределени. Така че някакви ревливи вегани по никакъв начин не помагат нито на икономиката, нито на екологията.
Освен това растенията също са живи, отговарят на дразнители чрез електрохимични сигнали от клетките си , комуникират чрез секреция на летливи вещества и може би изпитват болка,  Хуманно ли е да ги убиваме? Защо да не ядем камъни?

07.05.16
19:48

Теди, визирах Великотърновският университет ;) За техническите университети мнение не мога да дам мнение , защото не съм учил в такъв. И не съм краен, а обективен , няма какво да си кривим душата. Кобрето да мисли каквото ще. Изкарах една година във ВТУ, а след това се преместих в частен университет и не съжалявам за това. Може да е стар университет, но лежи на стари лаври. Точат се едни пари от държавата , а се предлагат стотици специалности на съмнително ниво. Явно само ти вярваш в авторитета на това учебно заведение . Тромава администрация , материалната база е в окаяно състояние , а издръжката на един студент , която се плаща от държавата + студентската такса се равнява на таксата, която плащах в частния университет . Разликата е от небето до земята . Като плюс за ВТУ може да се отбележи единствено мястото, на което е ситуиран ректората. Малко университети в Европа могат да се похвалят с  такова местоположение. За съжаление това не е най-важното. Не съм бил в другите университети, за които говориш , та не мога да дам оценка и за тях . Познавам читави кадри, завършили русенският университет, но пък доколкото знам той се води технически . А правен факултет в технически университет ми се вижда малко шизофренично :D

07.05.16
19:57

казано от Теди Илиева на 07.05.16, 18:48:

казано от karfi4ka на 07.05.16, 12:18:

Пък аз реших, че става въпрос за Техническия в София .... и писах, писах.... Сега остава друго да е имал предвид.

Аз заради твоя пост питам, разбрах първо за Великотърнивския, а ти като писа помисли, Че грешно съм разбрала. Питах, защото, ако визира Великотърнивския, съм съгласна, но, ако визираше Висше транспортно ущилище (както допуснах като те проЧетох) или техниЧески...тогава нямаше как да се съглася.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 07.05.16 20:06.

07.05.16
19:58

Странно защо след първата година във ВТУ се прехвърлят хора от частните университети, а не обратното. Но това са частни случаи, които не отговарят на цялостната картина. Не мога да говоря от името на всички, но фактите са си факти -кандидатите да учат при нас са огромен брой , подготовката е повече от  професионална- особено в юридическия!  кадрите са добре  подготвени и приети след това. Лично аз съм напълно удовлетворена от образованието си там а и хората които познавам-също.
А относно “специалности на съмнително ниво” бих определила именно тези частни университети и някакви издънки на висши заведения във Враца, Габрово че и в долна Митрополия :)

07.05.16
20:10

Вие пък ВТУ го направихте едва ли не последна дупка на кавала.
А и един студент ако ще й в най- забутания университет да учи, има ли желание и напъва ли си мозъчето достатъчно, ще има и добри постижения.
Друг е въпроса на колко от кадрите им се учи, и колко влизат просто ей така за едната диплома ;) .
Познавах един джудист, човека взе че влезе в Богословския във ВТУ, колкото да имал там някаква хартийка, че е висшист. Естествено, издържа само 1 семестър, ама това е друга тема.
Ако говорим за издръжката и бита на един студент, има си общежития- 60лв. месечно.
Аз сварих трети блок преди ремонтите, ама вече смениха дограми, направиха основни ремонти и тн. А иначе втори блок си е направо бижу. Само първи блок си остава на ниво сомалийско гето.
Иначе без да си кривя душата, ще спомена, че ВТУ е пред фалит. Поне това се навърта като слух, и дори се знае от всички.

Мнението беше редактирано от avitohol на 07.05.16 20:11.

07.05.16
20:11

казано от Queen Cobra на 07.05.16, 19:58:

Странно защо след първата година във ВТУ се прехвърлят хора от частните университети, а не обратното. Но това са частни случаи, които не отговарят на цялостната картина. Не мога да говоря от името на всички, но фактите са си факти -кандидатите да учат при нас са огромен брой , подготовката е повече от  професионална- особено в юридическия!  кадрите са добре  подготвени и приети след това. Лично аз съм напълно удовлетворена от образованието си там а и хората които познавам-също.
А относно “специалности на съмнително ниво” бих определила именно тези частни университети и някакви издънки на висши заведения във Враца, Габрово че и в долна Митрополия :)

Леля ти Генка- инспектор в юридическия факултет - В момента плащам данъци , за да могат такива “ценни” кадри да получават заплата . Явно трябва да започнат да ми удържат повече пари, за да може да замени шикозния тюркоазен анцуг :) В 21-ви век студентите в нормалните учебни заведения  разполагат с огромен онлайн ресурс , комунакцията е администрация и преподаватели върви повече от гладко ( изключаейки разни чешитести преподаватели :D )  Бях студент първи курс във ВТУ, когато ми се отдаде възможност да ида на гости при един приятел, който беше един семестър по Еразъм в Брюкселския свободен университет , та посетих лекция свързана с политилогията . Цялостното ми впечатление за методиката на преподаване, от самият университет дори , беше че всичко е на светлинни години от това, което виждах по това време във Великотърновският. После когато се преместих в НБУ , доста от видяното в Брюксел се препокриваше с предлаганото в новия университет.
Не казвам, че всеки трябва да учи в частен университет, но трябва държавните университети да заприличат до голяма степен на частните .

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 07.05.16 20:14.

07.05.16
20:47

Преди време 6-7 год базата беше доста зле. Сега е на светлинни години от преди. Общежитията, 5ти корпус се разшири и да
ти кажа никога не съм имала нужда от огромен онлайн ресурс, нито някакви екстри.
Писала съм с вълнени ръкавици на лекции в старите сгради на корпуса , без парно зимата, стаите и бюрата бяха амортизирани, понякога без отопление или без климатик, предимно уикендите, но си заслужаваше.
Преподаването беше и е по-важно за мен- така че някакви интерактивни новости или промени в администрацията не са ми критерии за качество . Преподавателите са софийските професори и доценти и изпитите по основните предмети бяха доволно справедливи,  така че не съм загубила нищо. Мога само да се радвам ,че ми преподавал Таков,  Пиперков, Борис Велчев...

п.п. Гица си е Гица, тя е вечна там, модна “икона”, леко алкохолизирана, но придава особен чар на факултета. Освен това жената изкара право задочно :D :D

08.05.16
02:24

Вълнени ръкавици, без парно зимата, амортизирани мебели ...  Точно за това говоря . Вселенски цирк , който продължава да се случва в доста държавни университети. Тъжно ми е , че си ОК с целия този абсурд. Парите , които държавата отпуска за уж модерно образование потъват в нечии джобове , но ти си  ОК и с това . Спомних си и за още един абсурд- трябваше да избера три избираеми предмета от общо три - ПЛА4А ! ! ! В цивилизованите европейски ВУЗ-ове с две кликвания на мишката успяваш да се запишеш за новия семестър и да си подредиш графика със занятията , а тук се редиш по няколко пъти на опашка , за да се срещнеш с леля Генчи , която нервно пуши цигара в кабинета си . Който иска да се учи ще го стори и в спартански условия , но не е редно да е така .

08.05.16
09:57

Ох, четох ви, четох ви, не ми се щеше да пиша, обаче....

С’я, ти, Мечо си прав за едно - базата (в което включвам методите за записване и всички, чисто административни компоненти + вида на аудиториите, абе сещаш се какво). Нямам наблюдение върху всички университети, а само върху НБУ и моя си (СУ). Да, и на мен ми се искаше да кликам и да се записвам, а не да вися на опашка. Обаче, подчертавам, че може да не съм права, както и че говоря само и единствено за изучаването на юридическата нАука - не можеш да сравняваш изучаването й на запад и у нас. Защо? Еми, минимум защото системата е различна. ЗА да постигнеш “западното”, трябва исконно, коренно да се измени системата за изучаването  на правни науки. Като на първо място трябва да се затворят всички Юридически факултети, освен един (не посочвам никой определен, макар д аимам мнение И по този въпрос, но ще си го запазя за себе си, защото би станало предмет на излишен, инфантилен по съществото си, спор). Правото не следва да се изучава от всеки, държавата бълва “юристи”, което е пълен абсурд. И, да се върнем към възхищението ти - нашето право не може да се учи по модерен начин и би трябвало да знаете защо, учи се в първи курс. Нашето право се учи в библиотеката, съжалявам, поне към този момент.

Някой горе беше писал (зивинявам се, не погледнах кой), че независимо от базата, ако си студент с желание, ще станеш чудесен професионалист. Има доза истина в това. Но ... базата включва нещо много важно - преподаването. Колкото и да четеш книги и да се ровиш, мисленето в нашата нАука, не се създава от книгите. За да бъдеш наистина юрист, е важно да мислиш, да се контролираш, да знаеш кога, как и какво можеш да кажеш и кога трябв ада замълчиш. На това те учат в университета. Не те учат книгите, комФютрите и онлайн достъпът. В университета те учат на самоконтрол, на самовъздържание. Съжалявам да го кажа, но държавата бълва “пишман юристи”, които си мислят, че знаят всичко и са компетентни по всички въпроси. Защото базата е лоша. Защото рядко вече се обяснява, че не знаеш всичко, а не знаеш нищо. Онлайн достъпът и модерното записване няма да научат никого на това. Няма да научат никого да не коментира, щом не е чел кориците на делото, да не спори без да знае с кого и за какво спори, без да е на 1000000% сигурен, че това, което казва може да подкрепи с 10000000 доказателства, за всяка дума. Това се учи в университета, или поне трябва да се учи това. Там се възпитава манталитет, за съжаление наблюденията ми са, че е все по-неуспешно. Затова трябва да има един единствен с труден досег. Като е важно хората, които го изучават, да знаят как се употребяват пълният и кратък определителен член, без затруднения да могат да го приложат на практика. Минимум. Защото, ако това, което се учи в пети клас, не си успял да го затвърдиш (използвам второ лице, множествено число в смисъл на “по принцип”), не виждам как ще решаваш човешки съдби и прочее важни “неща”, с които се занимават юристите, обикновено, нали, не като правило :D (без да използвам аргумент за противното - т.е., че юристите се занимават с важни неща, а другите - не)

Говоря за юридиеското образование, защото, естествено, само върху него имам наблюдения и само с неговата специфика съм запозната. Това може да важи и за други науки, но може да не важи и за никоя друга.

П.п. Ако се присетя за нещо да добавя, ще сиредактирам мнението и ще отбележа редакцията.

Редакция: Изказвам си мнението, не защото мисля, че е меродавно или защото истината се ражда в спора (смисъл, не търся друга истина, освен моята :D, та да влизам в спорове), а защото такива са наблюденията ми и до такива заключения съм достигнала, на база моето следване и последващата борба със съдебната система, в изпълнителната власт и прочее сфери, в които съм комуникирала с юристи на професионално равнище. Ш*баното самочувствие, в 90% без покритие, ме убива.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 08.05.16 10:18.

08.05.16
10:17

Знаеш ли- никак не са големи парите за държавна издръжка на студент. По мое време беше колко-700 - 800 лв на година- невероятно просто, как ще ме обгрижат с 2 лв на ден?!? А и трябва да остане за развитие и ремонтни дейности.  Аз съм плащала колко - 150 лв на семестър - не повече. Сега е ок 300 лв семестриално. (годишната такса я плащахме на 2 пъти)

Да, има личности, които се обогатяват на наш гръб, и Лекгоступ  и някои покрай него, но това е част от системата, невъзможно е да се предотврати- да не мислиш, че в твоя университет всичките ти хилядарки отиват само  за твоето благосъстояние?
Не ме разбирай погрешно-ВСИЧКИ НОВОВЪДЕНИЯ БИХА БИЛИ ПРЕКРАСНИ ,НЕОБХОДИМИ  СА И ЩЕ УЛЕСНЯТ БИТИЕТО НА СТУДЕНТА. Иска ми се да се случат и се надявам следващите юристчета да имат много повече благини, отколкото аз.
Просто ти споделям, че не са ми критерии. Кликването на мишката за подаване на документи онлайн или просто с нищо не подобряват системата на образование. Улесняват и без това не особено трудният живот на студента , минаващ между запиване , изтрезняване и мъкнене на буркани от село, та да има повече свободно време за Пайнер и Органза.
Системата на преподаване, каненето на нови и разнообразни лектори, тяхното заплащане - са това, в което мисля, че трябва да се развива.  Да, предпочитам да седя на одраскан чин и крив стол, но да ми увеличат двойно хорариума при някой професор, а не човека да се опитва да предаде материал за 20 дни в рамките на 5 и да се налага да стоим на лекции по 9-10 часа. Със сигурност щях да се чувствам по-добре, ако имаше повече лекции с Борис Велчев, отколкото да го замества зает и нервен асистент.
Нека бъдем реалисти - не е ли критерият лично ти, аз и колегите  с какви познания и възможности излизаме, чувстваме ли се подготвени и резултатни?
Би било повече от прекрасно за 3 пъти по -висока такса в свободните университети да излизат 3 пъти по-умни кадри.
За нещастие таксата и базата не са никакъв критерии за това- от ВТУ излизат също толкова заспали некадърници колкото колкото и от СУ.

08.05.16
10:21

Иглика ме е изпреварила.
Да, другото което има ВЪПИЮЩА  нужда от промяна е стаж и междусеместриална практика. Жива, истинска такава. Да усетиш кориците както се каза .
А какво да кажа още материалната база в унитата, като в съдилищата тя е под всякакъв минимум? В Луковитският РС имат препълнена смърдяща външна тоалетна с клекало и огромни плъхове ...

08.05.16
13:37

Карфичке, прекалено много задълба из дебрите на юридическата наука. Да модерните технологии няма да те направят добър юрист, но ще ти улеснят живота в университета със сигурност. Не съм сравнявал изучаването на юридическата наука у нас и в чужбина - няма и смисъл. Идеята на включването ми като цяло беше, че държавните университети в този си вид са доста пародийни , изхождайки от краткия си престой в един от тях . И да ... всички ВУЗ-ове бълват пълни безкадърници във всяка една сфера

08.05.16
15:14

За да бъдеш наистина юрист, е важно да мислиш, да се контролираш, да знаеш кога, как и какво можеш да кажеш и кога трябв ада замълчиш. На това те учат в университета. Не те учат книгите, комФютрите и онлайн достъпът. В университета те учат на самоконтрол, на самовъздържание. .

Без да имам задълбочен поглед върху юридическото образование като цяло, и вземайки представителната извадка на юристите в този форум, бих се съгласила, че юридическите факултети са за затваряне, тъй като не намирам този, очевидно ключов критерий за покрит. :D
Редакция: Надявам се поне чувството ви за хумор да не са отнели дългите години четене.

Мнението беше редактирано от Margi на 08.05.16 15:15.

Такива постъпки ме разтапят. :)

https://www.facebook.com/antosharps/videos/975309145922812/

http://www.jtsstrength.com/articles/2016/04/29/the-bulgarian-method-explained/

08.05.16
20:53

казано от Вероника Налбатска на 08.05.16, 19:03:

..........

Не знам дали би било интересно - преди известно време бях писал един материал как се адаптира българският метод за фитнес програма...трябва само да го намеря...

Мисля, че ще е! :)

Т. Тодорова

08.05.16
23:00

казано от Маргарита Манева на 08.05.16, 15:14:

За да бъдеш наистина юрист, е важно да мислиш, да се контролираш, да знаеш кога, как и какво можеш да кажеш и кога трябв ада замълчиш. На това те учат в университета. Не те учат книгите, комФютрите и онлайн достъпът. В университета те учат на самоконтрол, на самовъздържание. .

Без да имам задълбочен поглед върху юридическото образование като цяло, и вземайки представителната извадка на юристите в този форум, бих се съгласила, че юридическите факултети са за затваряне, тъй като не намирам този, очевидно ключов критерий за покрит. :D
Редакция: Надявам се поне чувството ви за хумор да не са отнели дългите години четене.

Точно юристите от този форум са се доказали като доста, доста способни на самоконтрол. :)

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 08.05.16 23:02.

09.05.16
09:26

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=66183

Дано някой ден направят нещо с тая Бузлуджа! Уникално място е там!!!

Мнението беше редактирано от Sis` на 09.05.16 09:26.

09.05.16
09:31

Най-разумно би било тоалетната чиния  да се предостави безвъзмездно на Столетницата . Случи ли се, няма да имат основания да мрънкат , че сградата пустее :D

09.05.16
10:27

казано от ME4O_TURIST на 09.05.16, 09:31:

Най-разумно би било тоалетната чиния  да се предостави безвъзмездно на Столетницата . Случи ли се, няма да имат основания да мрънкат , че сградата пустее :D

Това не е лоша идея. :) И без това Партията на червените бабички в момента е в същото порутено състояние като паметника - ще си отиват много!

09.05.16
12:46

То пък щото ЮФ на ВТУ не е всъщност филиал на СУ за да се извадят едни пари, а едни преподаватели да си начешат егото алтернативно!?

Карфичка напипа много точно някои неща, но:

Централизацията не води до нищо хубаво, защото “кой ще варди вардияните”, т.е кой ще определя безпристрастно критериите по административен ред .... . А ако си мислите, че преподавателите в ненаименувания университет са някаква класа като цяло - жестоко се лъжете. На фона на световните стандарти в образованието всички, ама всички български ЮФ са просто художествена самодейност, с няколко бели лястовици като проф. Силви Чернев (споменавам го случайно, просто преди малко четох нещо от него) например, когото надали познавате, но и той вече се умори доста и не му се занимава просто.

Изцяло пазарен принцип е също неприложим в действителност (това за Мечо). По-скоро държавните факултите трябва да спрат нелоялната конкуренция с  платеното образование (с парите и базата от държавната поръчка обучават и платеното, поради което приемат със смешни такси, които за тях са обаче после чиста лична печалба), да се ограничат до прием на минимален брой високо квалифицирани младежи, които наистина заслужават държавната стипендия.

Частните да си хванат свободния пазар и толкова.

Това обаче няма да се случи, защото доходите на някои преподаватели (СУ, УНСС, ПУ и т.н.) доста ще се променят.

Иначе повярвайте, и магаре да вържеш в Кеймбридж или Оксфорд (стига да е грамотно) - ще завърши ако има средства да си плати таксата и другия масраф, особено като овърсий студент. Друг е въпросът с какви оценки. Висшето образование е бизнес като всеки друг - за да го има трябва да има и студенти с пачки.

Никъде достъпът до образование не е проблем - колкото повече, толкова по-добре (стига да са грамотни в широк смисъл и с опредено ниво на интелигентност), проблемът възниква с достъпа до професията. В САЩ едва 3% процента (не е печатна грешка) от завършилите право получават ценз да практикуват, в Япония са 1 %  процент и по-малко.

Юристите в БГ не са обаче готови да приемат подобно предизвикателство.

09.05.16
14:36

Von Suthaus, съгласна съм с всичко което си написал, коментарът ти е точно в десетката, както винаги!!! (beer)

11.05.16
09:53

https://www.facebook.com/purepeople/videos/10154975614724896/
:D :D :D :D

Като стана дума по-горе за Иван Абаджиев. Случайно някой да знае къде може да се гледа филмът “Салто Мортале”

Понеже стана дума за образование, аз не мисля това, но докато учех за инженер, го чувах ежеседмично. :)

Теди Илиева

11.05.16
22:47

казано от Георги Стефанов на 11.05.16, 14:07:

Като стана дума по-горе за Иван Абаджиев. Случайно някой да знае къде може да се гледа филмът “Салто Мортале”

Не намирам торент. Трябва да се дебне дали ще излезе някоя прожекция в кината. В момента гледам, че за друг документален филм на режисьора Борислав Колев продължават да се въртят прожекции - филмът е “Стоичков”.

Ето интервю с режисьора: http://bnt.bg/part-of-show/salto-mortale-nov-film-na-borislav-kolev
На сайта на БНТ излизат общо 3 резултата като ползваш търсачката. Последно филмът е излъчван точно по националната телевизия - на 29 април 2016. Има шанс да го повторят.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 12.05.16 00:00.

Т. Тодорова

12.05.16
12:33

казано от Димитър Михайлов на 11.05.16, 16:24:

Понеже стана дума за образование, аз не мисля това, но докато учех за инженер, го чувах ежеседмично. :)

Вярвам, че злото се корени в моите колеги. (nhappy2)
Бълват се неграмотни лингвисти и филолози, които после възпитават също толкова кьопави ученици, на които предлагат зле написани български текстове, както и потресаващо преведени такива - кЪк да си неграмотен и с изказ на петокласник (формиран от последните изброени), и да станеш читав лекар, инженер, преподавател, преводач, юрист и т.н.?

Скоро си купих две книги - “Кой ми взе сиренцето?” :D, защото много страдах, че трябваше да напусна работата си и трябваше да се успокоя с нещо :), и една друга, като учебник по дигитален маркетинг. Потресена съм. Не само самият превод е лош, а и е пълно с печатни и правописни грешки. Пълно. (whew)

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 12.05.16 12:34.

казано от Теди Илиева на 11.05.16, 22:47:

казано от Георги Стефанов на 11.05.16, 14:07:

Не намирам торент. Трябва да се дебне дали ще излезе някоя прожекция в кината. В момента гледам, че за друг документален филм на режисьора Борислав Колев продължават да се въртят прожекции - филмът е “Стоичков”.

Ето интервю с режисьора: http://bnt.bg/part-of-show/salto-mortale-nov-film-na-borislav-kolev
На сайта на БНТ излизат общо 3 резултата като ползваш търсачката. Последно филмът е излъчван точно по националната телевизия - на 29 април 2016. Има шанс да го повторят.

Тези и аз ги намерих благодаря все пак :). Явно ще чакам да изтече някъде пак

:)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1