24.05.16
14:53
Здравейте !
Искам да ви попитам дали кардиото,помага за изгарянето на мазнините по корема.
Казвам се Петър на 15г (юли правя 16).Започнах да ходя на фитнес главно,за да кача ММ.Посещавам го 3 седмици вече с приятел,който има 1 година стаж.Когато тръгнах бях: 1.84/60 кг.Купих си суроватъчен протеин и креатин монохидрат още на първия ден (не знам дали е добре това).От 3 седмици приемане на протеин и креатин съм качил 5 кг.Малко ми се омъзниха ръцете,но няма как.Корема ми винаги си е бил мазен.Ядох само глупости (вафли,кроасани,дюнери и др.).Та въпроса ми е,добре ли ще е да правя малко кардио след тренировките,за да изгоря мазнините по корема?
В кои дни да правя и по колко?
Как тренирам:
Понеделник-гърди и корем
Вторник-гръб и трапец
Сряда-рамо и корем
Четвъртък-ПОЧИВКА
Петък-крака (мисля да включа и предмишница,посъветвайте ме дали да го правя)
Събота-ръце
Неделя-ПОЧИВКА
Как започнах да се храня:
Сутрин:
07:00-4 белтъка ; 08:00-овесени ядки със стафиди (без захар) ; 10:00 съм на фитнес;
Обяд:
11:30-салата (марули,краставици,магданоз,пресен лук) ; пържолки (ако има)
Следобяд:
Като се наям на обяд лягам и спа час,час и половина
14:00-някакъв плод
Вечеря:
18:00-варени яйца,печени картофи,салата
Спа по 8 часа (23:00-07:00)
24.05.16
16:26
Разбира се, че помага. Всякакво ниско до средноинтензивно кардио изпълнявано достатъчно често изгаря мазнини и води до отслабване.
Само че в твоя случай (ако продължиш да тренираш така и добавиш кардио) резултатът ще е, че ще станеш кльощав. Програмата ти е твърде обемна и е пълна с ненужни неща. Помня, че като почнах с фитнеса някъде на твоите години и аз тренирах някъде една година по такава и никаква маса не качих. Ориентирай се към 2 или 3 дни седмично тренировка във фитнеса - цяло тяло с “големите” упражнения - клек, тяга, лежанка, гребане, раменна преса, кофички, набирания.
В яденето си се ориентирал - махаш боклуците, ядеш много месо, млечни продукти, риба и т.н. Тия добавки според мен някой те е изментил да ги купиш, но така или иначе щом ги имаш ги ползвай, но не разчитай на тях - затова са “добавки” - основното трябва да ти е доброто хранене.
Концентрирай се да качиш маса, на тия години метаболизмът ти ще изгори мазнините и без да се размазваш от кардио и ще изглеждаш добре. Ако толкова ти се прави - добави по 1 час 2-3 пъти седмично.
24.05.16
22:11
Този сплит добър ли ще е за мен?
http://www.bb-team.org/workout/1283_efikasna-programa-za-pokachvane-na-muskulna-masa
казано от Петър Иванов на 24.05.16, 22:11:
Този сплит добър ли ще е за мен?
http://www.bb-team.org/workout/1283_efikasna-programa-za-pokachvane-na-muskulna-masa
Ако го изпълняваш правилно - ДА.
казано от ANZy на 24.05.16, 18:32:
Да, помага. Ако бягаш ще оформиш плочки.
Защо?
Кардиото какво е- физическо натоварване. Физическото натоварване изгаря определено количество калории. Всъщност докато ходиш също изгаряш калории.
Кардиото няма да ти навреди, чрез него ще изгаряш допълнително калории.
Но кардиото си е кардио. Ако искаш да има ефект от това кардио, трябва да си следиш качеството и количеството на приетите калории.
Ако приемаш повече калории отколкото изгаряш, то ефект от кардиото почти няма да има. Можеби ще отслабнеш с 1-2 килограма, но после ще зациклиш. Така че диетата е най- важна. От там насетне се подразбира, че дори и без кардио пак можеш да отслабнеш и да се сдобиеш с плочки ;) .
казано от Pleasure на 25.05.16, 11:05:
казано от ANZy на 24.05.16, 18:32:
Да, помага. Ако бягаш ще оформиш плочки.
Защо?
Защото гориш калории.
За да имаш ясно изразени плочки се изискват две неща.
1. Мускулна маса.
2. Достатъчно нисък процент мазнини за да се виждат тези плочки.
А иначе човек може да е с нисък процент мазнини и с ясно изразени плочки и без кардио тренировки. Тоест кардиото не е необходимо. А иначе може и по 10 километра на ден да бягаш, и пак да си с шкембе и паласки.
Ние тука за оформяне на плочки си говорим :) Ама поне пооправи супер неправилното заключение “Да, помага. Ако бягаш ще оформиш плочки.”
1-во, кардиото не таргетира директно коремните мускули, че да ги оформи по някакъв начин.
2-ро, с бягане няма да се покажат ( а не оформят) плочки без наличието на други фактори.
Просто тоя anzy се тика на всяка тема, в което нямаше да има нищо лошо, ако в 80% не пишеше пълни глупости.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 26.05.16 08:47.
казано от Pleasure на 26.05.16, 08:41:
1-во, кардиото не таргетира директно коремните мускули, че да ги оформи по някакъв начин.
2-ро, с бягане няма да се покажат ( а не оформят) плочки без наличието на други фактори.Просто тоя anzy се тика на всяка тема, в което нямаше да има нищо лошо, ако в 80% не пишеше пълни глупости.
1-во А да си се замислял, че като бягаш участва повече от 1 мускул ?
2- За какви фактори говорим?
3- Това къде се тикам и какво пиша мисля че не е твоя работа. Пиша това, което съм чел.
Мнението беше редактирано от Tony Leen на 28.05.16 16:18.
казано от ANZy на 28.05.16, 16:17:
казано от Pleasure на 26.05.16, 08:41:
2-ро, с бягане няма да се покажат ( а не оформят) плочки без наличието на други фактори.Просто тоя anzy се тика на всяка тема, в което нямаше да има нищо лошо, ако в 80% не пишеше пълни глупости.
1-во А да си се замислял, че като бягаш участва повече от 1 мускул ?
2- За какви фактори говорим?
3- Това къде се тикам и какво пиша мисля че не е твоя работа. Пиша това, което съм чел.
Практикувай, вместо да четеш. Това ще ти отговори на въпросите.