13.06.16
20:23
Изчетох 20 теми, изгледах още толкова клипове, но така и не разбрах, до къде се пуска, днес един ми вика, че не съм пускал правилно, а мен така са ме учили и така си я правя вече години.
Аз я пускам като тоя в дясно, малко под колената и има още 10см. до долу (дисковете да докоснат земята, баш като на картинката), а един ми вика, че се пускала до долу, така съм щял да си прецакам кръста (за толкова години му няма нищо), та той ми показваше как да пускам УЖ до долу (вероятно него го боли повече кръста от мен, след като той просто до долу не можеше да го държи изправен). В крайна сметка до къде се пуска? Видях и двата варианта.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 13.06.16 20:25.
13.06.16
20:28
Това на втората снимка е просто показано правилното положение на тялото, а не докъде да спускаш щангата. Винаги е по-добре когато правиш пауза между повторенията, а не удряш щангата като луд в пода. Иначе, да, трябва да се пуска. Вече билдърски теории има, че е по-добре да се държи постоянно мускула под напрежение, като се правят разни половинчати движения.
Като цяло гледай да не ти е крива главата като на първата снимка, да държиш прав кръста, да стягаш хубаво корема и да правиш цялостно движение.
Само за пускането ми беше интересно до къде, останалото го правя вече по навик.
13.06.16
21:41
казано от lqlq23 на 13.06.16, 20:52:
Само за пускането ми беше интересно до къде, останалото го правя вече по навик.
Докато опре в земята, без да я лашкаш.
казано от lqlq23 на 13.06.16, 20:23:
вероятно него го боли повече кръста от мен
Желателно е да сложиш фитнес колан.
Забележка!
Погледа винаги сочи напред!
Мнението беше редактирано от vasilev на 14.06.16 09:51.
14.06.16
09:54
казано от Алберт Василев на 14.06.16, 09:49:
Забележка!
Погледа винаги сочи напред!
Аре да не правиш забележки, като не разбираш, искаш ли? Погледът напред значи екстензия на гръбнака във врата.
казано от ANZy на 14.06.16, 09:07:
казано от lqlq23 на 13.06.16, 20:23:
вероятно него го боли повече кръста от мен
Желателно е да сложиш фитнес колан.
И защо? Тоя пояс кога ще се тренира? И като трябва да пренася кашони после, ще каже на жената “чакай да си сложа фитнес колана” ???
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 14.06.16 09:55.
казано от Херцог Трън на 14.06.16, 09:54:
И защо? Тоя пояс кога ще се тренира? И като трябва да пренася кашони после, ще каже на жената “чакай да си сложа фитнес колана” ???
Няма кашони по 100+ кила (nhappy2)
казано от ANZy на 14.06.16, 10:19:
Няма кашони по 100+ кила (nhappy2)
Има- няма кашони по 100кг. няма значение. В почти всяко физическо действие, дори и в секса трябва да имаш здрав пояс. Не може да разчиташ на тренировъчния колан, той не е желателен, дори обратно. Като искаш здрав и силен пояс, трябва да правиш тяга без колан + разни други упражнения.
Преди година с един колега мъкнахме един тежък товар, обяснявах му да не си прави кръста като стресната котка, ама пояса му беше слаб и поддаваше. После цяла седмица се оплакваше от болки в кръста.
Като бивш хамалин ти казвам, винаги бъди готов за неочаквано тежък товар. Все някога ще ти се наложи да пренасяш някой кашон, шкаф, пияно и тн.
Аре да не правиш забележки, като не разбираш, искаш ли? Погледът напред значи екстензия на гръбнака във врата.
Добре, прав си за екстензията.
П.С. отново със селските, заядливи разговори..
14.06.16
11:16
Типично в стил Херцога, но е прав в случая. Аз трудно се отучих от този навик.
А относно колана , май няма категорични доказателства , дали трябва да се тренира “СЪС” или “БЕЗ” . Реално погледнато с правилно дишане , налягането в коремната област се регулира. Митологизирано или не, чувал съм и твърдението, че когато се тренира с колан, налягането оказва неблагоприятно влияние спрямо простатата при мъжете.
казано от ME4O_TURIST на 14.06.16, 11:16:
Типично в стил Херцога
Чудно ми е как Херцогът прави 300кг мъртва тяга без колан? Мога да се съглася да не слагам колан при тежести от сорта на 100-150кг, където повторението е важно, но при при по-големи тежести, където повторението е едноразово колана е задължителен.
14.06.16
12:36
казано от Алберт Василев на 14.06.16, 11:00:
Добре, прав си за екстензията.
П.С. отново със селските, заядливи разговори..
Точно така. Ако очакваш да те потупам по главата и със симпатия да ти кажа, че си изръсил тъпотия, очакваш грешно. Когато не знаеш нещо, не даваш акъл.
А относно това, че няма кашони по 100+ кила...да, ама пробвай да носиш 2-3 торби с цимент/пясък дето са по 25 кила. Дори с 2 ще се озориш прилично много. Щангата дава много удобен начин за работа с повече кила, но неправилните форми (кашони, торби и т.н.), както и изместеният център на тежестта променят значително натоварването дори с много по-малки килограми.
Колкото до колана, той не може да създаде нещо, което няма. Той действа като опора, срещу която се съпротивляваш и така създаваш допълнително налягане в коремната кухина, което създава стабилност на гръбнака, а и не само. Това е допълнително подсигуряване при най-тежките серии, но ако не можеш да създадеш въпросното налягане чрез силата на поясните мускули, значи няма да можеш да приложиш и необходимото съпротивление спрямо колана, за да те подсигури.
казано от ANZy на 14.06.16, 12:34:
казано от ME4O_TURIST на 14.06.16, 11:16:
Типично в стил Херцога
Чудно ми е как Херцогът прави 300кг мъртва тяга без колан? Мога да се съглася да не слагам колан при тежести от сорта на 100-150кг, където повторението е важно, но при при по-големи тежести, където повторението е едноразово колана е задължителен.
Херцогът не прави 300кг без колан. Но мога до 260-270 да направя без колан и да съм спокоен, на повече не съм пробвал. Нагоре съм обяснил останалото.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 14.06.16 12:37.
казано от Херцог Трън на 14.06.16, 12:36:
Херцогът не прави 300кг без колан. Но мога до 260-270 да направя без колан и да съм спокоен, на повече не съм пробвал. Нагоре съм обяснил останалото.
Добре е да го чуя от теб.Имаш голям опит в тягата, успехи, постижения. :)
Аз предложих на автора да използва колан, сега няма да му казвам да не го използва. Ако не е сигурен, може да го сложи просто ей така да пробва за една серия.
Чета коментари, чудя се, в големите книги ли ги пише теЗ работи. Аз ли не съм чел... Сигурно съм чел грешното, но най-вероятно изобщо не съм чел... Чудя се едно нещо. Не е ли по-лесно да се консултира човек с гугъл или друг източник преди да напише поредната отчайваща хумореска.
...Или просто да погледне гадната търсачка горе в дясно, трудно е, но се налага.
Анзи сам си отговаряш. Ти слагаш на 150, друг, на еди колко си повече. Но за да сложиш на 150, значи мускулатурата добре ти се представя на 120 примерно, при друг на повече. Нали се сещаш, че не всеки е запален като повечето тук, че не всеки знае как “правилно” да вдигне даден неправилен предмет, и ако преди това е тренирал с една идея по-добре поясната област, това ще му спести със сигурност доста болежки.
А реално погледнато, мисля, че тялото не е компресор и преди тренировка не можем да му кажем “Миналия път праихме 100 тяга, днес ша праим 200 , дръж на 10 бара в корема, в главата на 5” .
16.06.16
22:33
Ми хващаш лоста и го вдигаш, така се изпълнява :D
Ето статия как се изпълнява от източник, който смятам за достоверен, иначе виж и статията в самия ббтийм в раздела с упражненията
Малко късно, но благодаря за отговорите, реших да я пускам докато опре земята, оказа се, че са ми оставали 4-5см. до нея и не ми е толкова зор, иначе предпочитам без колан, до 130 не съм имал проблеми, а едва ли ще тръгна да слагам повече от това, единствено се вързвам, че след 80кг, пръстите ми почват да изпускат леко.
Пояса се развива, дори и с използването на колан. Винаги съм ползвал колан на работните тежести и като го махна силата пада с около 30-40 килограма. Колана дава опора, която да натискаш с корема си и даже по-лесно може да се научиш да стягаш пояса (да дишаш правилно), когато си с колан. А за техниката - всеки е различен. Всичко се изглажда с времето. Ако те боли кръста - значи го правиш грешно. Но от болка до болка има разлика. Нормално е след няколко по-тежки серии тяга вечерта да те стяга кръста, ако не си го разтегнал/масажирал.