Хранителни добавки за юноша-спортист

Здравейте...имам следния въпрос към вас като по запознати.
Синът ми е на 13г./185-65кг./и тренира много активно волейбол.Тренировките му са двуразови/в спортно училище е/,като сложим и състезанията и натоварването му е доста.Почива само един ден в седмицата.И има моменти в които е мнооого изтощен.Какво бихте ме посъветвали......трябва ли да му давам нещо допълнително като хр.добавка.Иначе си хапва много добре.Но неговите приятели пиели някакви прахове.....а ми се струва още малък.Ще съм много благодарна на всякъкво мнение.

09.06.16
18:21

Рано му е за добавки. Хубавият сън е оптималния вариант.

10.06.16
14:26

Здрав сън и добра храна, богата на фибри и витамини.

11.06.16
13:40

Добавки - витамини и минерали.  Праховете ще ги пие като стане на 18.

12.06.16
21:55

Моя треньор ми каза какво да пия (пропусна по колко, но ми каза), така че най-разумно би било и той да попита своя. Иначе и аз мисля че момче на 13 години не би трябвало да има проблеми с въстановяването. Един упсарин преди тренировка би трябвало да свърши работа и без това е полезен за сърцето.

13.06.16
09:53

казано от Иван Иванов на 12.06.16, 21:55:

Един упсарин преди тренировка би трябвало да свърши работа

Аз не бих пил лекарства, при положение че съм здрав ;)

казано от Биляна Георгиева на 09.06.16, 17:55:

Какво бихте ме посъветвали......трябва ли да му давам нещо допълнително като хр.добавка.Иначе си хапва много добре.Но неговите приятели пиели някакви прахове...

Добри дози рибено масло и добър мултивитаминен продукт. Това за мен е задължително.
Много се колебая дали да ви насоча и към магнезий, но вероятно може и без него.

Протеини, гейнъри, предтренировъчни продукти нямат място в неговия случай.
Упсаринът преди тренировка за мен е абсурдна идея.

Храната и сънят са основните фактори за него.
Винаги има на къде да бъдат оптимизирани.

13.06.16
16:29

казано от Кольо Пияндето на 13.06.16, 10:00:

добър мултивитаминен продукт

Stop Taking Multivitamins!

Мнението беше редактирано от Станимир на 13.06.16 16:29.

казано от Станимир на 13.06.16, 16:29:

Общо взето съм съгласен с тези аргументи, но някои  от тях ще усложнят излишно цялата ситуация в случая... затова и споменах мултивитаминен продукт - за момче на тази възраст мисля, че е приемлив избор.

казано от Кольо Пияндето на 13.06.16, 16:37:

казано от Станимир на 13.06.16, 16:29:

Общо взето съм съгласен с тези аргументи, но някои  от тях ще усложнят излишно цялата ситуация в случая... затова и споменах мултивитаминен продукт - за момче на тази възраст мисля, че е приемлив избор.

Или може да назовем само витамин C, витамин D, рибено масло и може би магнезий...

казано от Иван Иванов на 12.06.16, 21:55:

Моя треньор ми каза какво да пия (пропусна по колко, но ми каза), така че най-разумно би било и той да попита своя. Иначе и аз мисля че момче на 13 години не би трябвало да има проблеми с въстановяването. Един упсарин преди тренировка би трябвало да свърши работа и без това е полезен за сърцето.

От аспирин, както и от ибупрофен може да има определени ползи преди тренировка, но не бих препоръчал на всеки да ги пие ей така, какво остава за дете на 13 г.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 13.06.16 22:14.

Много благодаря за отговорите ви.Така процедирам и аз,след като се консулирах и с личната му лекарка......давам ме мулти витамини.Като ги редувам един месец витамини един месец магнезий с В комплекс/от време на време получава крампи в краката,затова му предписаха магнезий/.
А що се отнася до храната му бихте ли дали мнение дали да промени нещо в менюто.
Закуска : мюсли или зърнена закуска с прясно мляко.Понякога си взима и тестена закуска, но е рядко.
До обед хапва плодове или ядки /сурови предимно/
Обед яде супа,винаги някакво месо със зеленчуци или ориз/булгур/ и само на обед яде и по 2-3 филийки хляб и кисело мляко.
/общо взето на обед яде най -обилно/
След обед хапва пак плодове и садичко от рода на шоколад/половин/,корни,сусамки разни такива, но по едничко.
Вечер отново месо или бобови и пак кисело мляко като вътре слага 3-4 лъжици сусам,яйца сварени 2,3бр./без хляб/И сладичко хапва каквото съм направила в къщи,гледам да правя все млечни или със извара десерти.Вечер яде късно защото тренировката му е до 19.30 и яде към 20ч.
Това е общо взето .....как ви се струва.
На мен ми се струва, че малко прекалява с храна,но той все протестира, че умира от глад.

Мнението беше редактирано от Биляна Георгиева на 24.07.16 16:15.

29.08.16
00:07

Здравей,
според мен всичко правиш правилно, храниелния режим е добре, витамините и магнезия са добре друго не му трябва. магнезия не е само за крампите, той участва в много процеси в тялото.
Един скромен съвет ще дам. Към ханата ако няма проблем му давай да яде повече лук !! Доказано е че сока от лук стимулира собственото производството на тестостерон  и ако и каткто знаем си е суперхрана, полезна за какво ли не(само лошия мирис в устата)

казано от Nikola Penev на 29.08.16, 00:07:

Здравей,
според мен всичко правиш правилно, храниелния режим е добре, витамините и магнезия са добре друго не му трябва. магнезия не е само за крампите, той участва в много процеси в тялото.
Един скромен съвет ще дам. Към ханата ако няма проблем му давай да яде повече лук !! Доказано е че сока от лук стимулира собственото производството на тестостерон  и ако и каткто знаем си е суперхрана, полезна за какво ли не(само лошия мирис в устата)

Много благодаря за мнението и съвета...ще се опитам да го приложа...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1