17.07.16
21:16
Здравейте, името ми е Диана и съм на 16 години. Отчаяно се
боря с 10 кг качени от пубертета. Опитвала съм безборй драстични диети,но всичко се връща.Висока съм 171 и тежа 65 килограма. Попринцип винаги съм била активна спортистка,занимавала съм се с много спортове и фитнес също така и съм стегната,но искам да сваля.Затова реших сама да си изготвя хранителен и тренировъчен режим,който ще споделя тук,за да чуя мнения на опитни:
Закуска: 2 ябълки
Обяд:активия
Вечеря:голяма купа салата
Сутрин на гладно 25 минути HIIT cardio
По -късно през деня упражнения за корем и крака.Дали за 3 месеца ще успея да сваля поне 15 килограма?
Темата беше редактирана от Диана Ангелова на 17.07.16 21:18.
17.07.16
21:29
Всички спортисти качват кг, след като спрат с тренировките. Това е факт. Липсва харченето на енергия, до като се е запазил хранителния режим. ( Трудно се отказваме от храната).
Сутрин, след ставане, чаша вода.
Тренировка
Къв 9.00 закуска: обязателно кисело мляко за нормализация на стомашната микрофлора - 280 г май е кофичката - намери си истинско ;), бадеми или орехи - 30 г, трици - задължително - 1,2,3 с.л.
без обяд!(ако не тренираш) - до вечерята - 3 -4 ябълки с трици, равномерно разпределени за това време.
Вечеря -
Салата с краставици, домати, чушки
(белтък – 6 г; мазнини – 7,54 г; въглехидрати – 28,36 г.)
Краставица – 100 г
Домат – 200 г
Зелена чушка (пиперка) – 200 г
Копър, магданоз, зелен лук – 20 г
Зехтин – 1 ч.л.
ИЛИ
Салата с цветно зеле и домати
Домати – 200 г
Цветно зеле (дребни съцветия) – 200 г
Краставици – 100 г
Маслини – 3—4 бр.
Зехтин – 1 ч.л.
Сол
Общо: белтък – 8,3 г; мазнини – 10 г; въглехидрат 23 г.
ИЛИ
Салата от зеле
Червено зеле – 300 г
Бяло зеле – 100 г
Чесън – ½ скилидка
Сладко-кисела ябълка – 1 бр.
Зехтин – 1 ч.л.
Нар – няколко зърна
Всичко се нарязва, ябълката и чесъна се настъргват.
Общо: белтък – 5 г; мазнини – 7,6 г; въглехидрат – 46 г.
Преди сън - 2 сварени белтъка от яйце.
В тренировъчен ден:
Белтъчини,г Мазнини,г Въглехидрат,г
0,7 0,2 1
1,2 0,3 2
в не тренировычен: съобразен с ежидневието ти. Да е с неутрален калориен баласн. За разлика от тренировъчния, когато си на дефицит!
Това ЦХ - циклично хранене, което е съвместимо с тренировките!
3 Силови и 2 аеробни на седмица.
Аеробните - сутрин на гладно също.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 17.07.16 22:08.
17.07.16
21:57
ето, нищо не се вижда))
Белтъчини - минимум 70 г
Мазнини - 30-35 г
Въглени, без 3-4 ябълки и трици, около 100г + -
това е в тренировъчен ден.
Калориите са приблизително - 1200 ккал
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 17.07.16 22:00.
От мен пък получаваш съвет да си инсталираш на телефона приложението myfitnesspal и да си зададеш целите и да си пишеш РЕДОВНО И ЧЕСТНО какво ядеш и колко тренираш. То ще те държи в границите. Според мен и целите малко трябва да си изясниш за себе си. Казваш “едни 10 кг” после питаш дали ще можеш да свалиш “поне 15 кг за 3 месеца” което подсказва че ти се иска да са и повече. Дори 15 кг за 3 месеца не са лесна цел, но не са и невъзможна. Но подходи с най- простото нещо (сигурен съм че пастета от боб с лук и треската са супер, но не мога да си представя как едно 16- годишно момиче си стърже чинно всяка вечер чесъна и лука и вечеря 3 месеца подред така). Спираш боклуците (дюнери, чипсове, сокчета, активии със захар), ядеш зеленчуци и месо основно - сега поне е сезона на зеленчуците, теглиш си на домакинското кантарче какво слагаш на масата (купи си кантарче задължително - 15-20 лева е), пишеш си в програмата и като каже “стига толкова” значи си си набавила необходимите калории. Ако тренираш съответно, като си напишеш тренировката, можеш да ядеш повече, защото програмата ти вади изразходваните калории. Аз самия свалих 15 кг с тази програма. Верно че за 6 месеца, но да кажем че твоя метаболизъм може да е по- бърз от моя и съм си позволявал някои криввания от правия път. Ако нещо не ти е ясно по програмата, питай - тук или на лични съобщения - както ти е удобно.
18.07.16
07:48
Благодаря за съветите! Ще си изтегля програмата и ще видя!
18.07.16
08:41
казано от Димо на 18.07.16, 07:31:
От мен пък получаваш съвет да си инсталираш на телефона приложението myfitnesspal и да си зададеш целите и да си пишеш РЕДОВНО И ЧЕСТНО какво ядеш и колко тренираш. То ще те държи в границите. Според мен и целите малко трябва да си изясниш за себе си. Казваш “едни 10 кг” после питаш дали ще можеш да свалиш “поне 15 кг за 3 месеца” което подсказва че ти се иска да са и повече. Дори 15 кг за 3 месеца не са лесна цел, но не са и невъзможна. Но подходи с най- простото нещо (сигурен съм че пастета от боб с лук и треската са супер, но не мога да си представя как едно 16- годишно момиче си стърже чинно всяка вечер чесъна и лука и вечеря 3 месеца подред така). Спираш боклуците (дюнери, чипсове, сокчета, активии със захар), ядеш зеленчуци и месо основно - сега поне е сезона на зеленчуците, теглиш си на домакинското кантарче какво слагаш на масата (купи си кантарче задължително - 15-20 лева е), пишеш си в програмата и като каже “стига толкова” значи си си набавила необходимите калории. Ако тренираш съответно, като си напишеш тренировката, можеш да ядеш повече, защото програмата ти вади изразходваните калории. Аз самия свалих 15 кг с тази програма. Верно че за 6 месеца, но да кажем че твоя метаболизъм може да е по- бърз от моя и съм си позволявал някои криввания от правия път. Ако нещо не ти е ясно по програмата, питай - тук или на лични съобщения - както ти е удобно.
ти може да свалиш излишните килограми и само с 3,4 продукта, но това не означава, че е здравословно. Примерите са много. След това ще си слаб и с куп други проблеми свързанис какво ли не. Липсата на съвкупност от микро и макро нутриенти не се отразява добре. А пък за развиващият се организъм, да не говорим. Например, липсата на желязо, ако ти говори нещо. Да не говорим, че като подхождаш първобитно, килограмите ще се върнат просто. Самото сваляне на килограми не е проблем, проблема е свързан с натрупването им. И до като не се разреши и премахне причината, това ще продължава вечно.
Как да се подходи към проблема, е въпрос на личен избор! .....накрая, всички отново се връщат тук)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 18.07.16 08:48.
казано от Carbohydrate на 18.07.16, 08:41:
казано от Димо на 18.07.16, 07:31:
ти може да свалиш излишните килограми и само с 3,4 продукта, но това не означава, че е здравословно. Примерите са много. След това ще си слаб и с куп други проблеми свързанис какво ли не. Липсата на съвкупност от микро и макро нутриенти не се отразява добре. А пък за развиващият се организъм, да не говорим. Например, липсата на желязо, ако ти говори нещо. Да не говорим, че като подхождаш първобитно, килограмите ще се върнат просто. Самото сваляне на килограми не е проблем, проблема е свързан с натрупването им. И до като не се разреши и премахне причината, това ще продължава вечно.
Как да се подходи към проблема, е въпрос на личен избор! .....накрая, всички отново се връщат тук)
Стига ся са изказва без да си виждал апликейшъна (или ако си го виждал, не си го ползвал или разглеждал в детайли), защото тя си брои и следи абсолютно всичко - макро и микро нутриенти и те предупреждава ако диетата не ти е балансирана, ако ти липсва нещо или прекаляваш с нещо. Разбира се че с 10 изречения във форум няма да може да се изчерпа цялата тема за здравословното отслабване, но смятам че като за начало е доста по- реалистично с цел да добие представа кое как и колко трябва да яде като си пише всеки ден храната и си я следи, отколкото да следва сляпо (макар и добре написана, нещо, което не съм проверил) готова програма. Какво? Цял живот ли ще яде бобен пастет и треска? На какво ще я научи готовата наизустена програма?
Инсталирай смело дарлинг и ако нещо не ти е ясно по апликейшъна, питай. Има си доста тънкости, които и на мен ми отнеха време да открия, а са много удобни.
18.07.16
11:30
Точно за това говоря, че хора като теб, търсят на “хляба мекото”. Някой друг да контролира живота му, вместо да разбере от “къде краката растат”))....Вас ви интересува само бързото сваляне и нищо друго....
Не съм казал, че програмата е лоша или добра...изобщо не става въпрос за някаква програма, която следваш сляпо и се доверяваш...Но, спокойно, при повечето хора е така)))......Тук на форума има толкова много информация, та да вземе да чете, ако иска да няма проблеми с излишното тегло и да се радва на движението....И на теб няма да навреди, да започнеш да четеш ;)
Как пък ме разбра какъв човек съм и как едновременно говориш за ”на “хляба мекото”. Някой друг да контролира живота му” и следваш сляпо и се доверяваш и даваш готови написани програми, които хората да следват??? Ти въобще прочиташ ли си какво пишеш?
И те моля да не правиш такива предполагания, за които нямаш откъде да вземеш информация за това дали чета и колко точно.
18.07.16
12:26
казано от Димо на 18.07.16, 12:10:
Как пък ме разбра какъв човек съм и как едновременно говориш за ”на “хляба мекото”. Някой друг да контролира живота му” и следваш сляпо и се доверяваш и даваш готови написани програми, които хората да следват??? Ти въобще прочиташ ли си какво пишеш?
И те моля да не правиш такива предполагания, за които нямаш откъде да вземеш информация за това дали чета и колко точно.
Ти просто представа си нямаш, че има огромна разлика, когато си на диета: с какво да се храниш задължително; когато си на диета, в съчетание с тренировка, каква храна трябва да се употребява задължително...ако тренировката е аеробна, с какво трябва да се храниш задължително; ако тренировката е силова, с какво трябва да се храниш задължително; какви витамини и минерали да взимаш и т.н. Отслабването не е просто калории и дефицит и това го виждаме тук на форума....както казах, всички се връщат тук отново ;)...Но ти сигурно го знаеш))).....
Програмата не може да обхване всичките страни, тя действа по написан от някого сценарий, който мисли, че знае всичко за проблема))), но ти сигурно го знаеш.....
Даа, даа, сценарии, световни конспирации, съветски учени... Давай повече по същество, каза си съвета към момичето, написа ѝ програма, която тя ако иска да следва.
Ако нещо от моята скромна особа те интересува, ще ти дам скайпа си да си лафим когато имаме време от четене.
18.07.16
12:49
казано от Димо на 18.07.16, 12:37:
Даа, даа, сценарии, световни конспирации, съветски учени... Давай повече по същество, каза си съвета към момичето, написа ѝ програма, която тя ако иска да следва.
Ако нещо от моята скромна особа те интересува, ще ти дам скайпа си да си лафим когато имаме време от четене.
Така и нищо не си разбрал. За разлика от теб, аз я съветвам да се научи да управлява организма си, а не да разчита “на вълшебно хапче”. Избора е изцяло неин. Колкото по-бързо го разбере, толкова по-бързо ще се научи да управлява организма си, а не някаква програма по телефона ;). Виж, колко е просто: Управлява организма - не програмата!
Къде я учиш да управлява организма си бе човек?!? Ти ѝ написа двудневна фиксирана програма? Така ли ще си управлява организма? Освен това пробвай да слезеш на земята - коя 16-годишна ще си готви треска с розмарин?!? И дали фиксираната двудневна програма ще ѝ помогне да опознае нуждите на тялото си или програма, която ѝ казва коя храна какво съдържа и към какви съотношения трябва да се стреми? Имам чувството че говоря с някой, който изобщо не е в същото измерение.
18.07.16
14:46
казано от Димо на 18.07.16, 14:08:
Къде я учиш да управлява организма си бе човек?!? Ти ѝ написа двудневна фиксирана програма? Така ли ще си управлява организма? Освен това пробвай да слезеш на земята - коя 16-годишна ще си готви треска с розмарин?!? И дали фиксираната двудневна програма ще ѝ помогне да опознае нуждите на тялото си или програма, която ѝ казва коя храна какво съдържа и към какви съотношения трябва да се стреми? Имам чувството че говоря с някой, който изобщо не е в същото измерение.
Просто нямаме общуване, нали така се почва.....тук общуваме само ние двамата))))...и има интерес към приложението, очивидно ;) - въпрос на избор...та всичко е ок.....недей пиши повече, че няма да отговарям, само си губя времето
18.07.16
14:47
За да свалям по 1 килограм на седмица ще са ми нужни 1200 калории. Ще може ли примерно меню?
казано от Carbohydrate на 18.07.16, 14:46:
казано от Димо на 18.07.16, 14:08:
Просто нямаме общуване, нали така се почва.....тук общуваме само ние двамата))))...и има интерес към приложението, очивидно ;) - въпрос на избор...та всичко е ок.....недей пиши повече, че няма да отговарям, само си губя времето
На теб няма да пиша в тая тема повече (защото не намирам смисъл), иначе ще си пиша доколкото имам какво да кажа, желание да го кажа и време.
За теб Диана, няма начин да ти пиша готово меню - нито знам какво обичаш, нито какви са ти възможностите да си готвиш и/или купуваш храна. Мога най- общо да ти препоръчам от какво да се стремиш да ти идват дневните количества калории и отделните макронутриенти. Въглехидратите от ориз, картофи, овесени ядки, плодове. Протеините от месо, рибни, бобови. Мазнините от зехтин, ядки, авокадо, млечни. То това е красотата на тази програма, че можеш да си ядеш каквото обичаш и имаш налично или можеш да си позволиш, стига да не надхвърляш количеството калории за деня. Ако си разгледала програмата си видяла, че има и страничка “Nutrition”, където ти показва в какво съотношение са ти въглехидрати/протеини/мазнини и микронутриентите и минерали.
19.07.16
19:00
казано от Диана Ангелова на 18.07.16, 14:47:
За да свалям по 1 килограм на седмица ще са ми нужни 1200 калории. Ще може ли примерно меню?
Ето ти НОВА система, днес я научих, можеш да пробваш, масово отслябват жените):
до 12 часа - можеш да ядеш “слон”- образно казано, колкото и каквото се иска
от 12 до 18 - “здравословна храна”, нисък ГИ, умерени количества
след 18 - нищо
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.07.16 19:01.
19.07.16
19:44
казано от Carbohydrate на 19.07.16, 19:00:
след 18 - нищо
Верно, казал си “жени”, ама все пак по еднакъв начин сваляме. Та, знаеш ли колко мога да изям по твоя режим до 12, особено пък ако стана в 6-7 сутринта ? Никакво значение няма дали ще гладувам след 18 или след 12, като преди това съм вече двойно над моя КБ :)
19.07.16
19:49
казано от satisfaction на 19.07.16, 19:44:
казано от Carbohydrate на 19.07.16, 19:00:
след 18 - нищоВерно, казал си “жени”, ама все пак по еднакъв начин сваляме. :)
да, но по различен начин ядем.....та ти си прасе)))))))))))))))))))) (шега, да не се обидиш)
19.07.16
19:56
Хахаха, никакъв шанс да ме обидиш :D Просто пиша, защото наистина не намерих логика в тоя “режим” и ми стана интересно. При КБ около 3000, съвсем спокойно мога да ги стигна само до 12 часа без никакъв чийт, без насилване и без да “ям като прасе” :D Една нормална закуска от сорта на 1600-1800 калории към 6 часа и целия ден гърмя от глад... Просто мисля на глас, не казвам, че всеки е така. Поне при мен е така и ако направя такава закуска сутринта в 6, до 12 ще ям още 2 пъти, т.е. много вероятно да съм в излишък още по това време :)
19.07.16
20:00
казано от satisfaction на 19.07.16, 19:56:
Хахаха, никакъв шанс да ме обидиш :D Просто пиша, защото наистина не намерих логика в тоя “режим” и ми стана интересно. При КБ около 3000, съвсем спокойно мога да ги стигна само до 12 часа без никакъв чийт, без насилване и без да “ям като прасе” :D Една нормална закуска от сорта на 1600-1800 калории към 6 часа и целия ден гърмя от глад... Просто мисля на глас, не казвам, че всеки е така. Поне при мен е така и ако направя такава закуска сутринта в 6, до 12 ще ям още 2 пъти, т.е. много вероятно да съм в излишък още по това време :)
ето, мислиш, значи няма да постъпиш така ;)...не съм написал системата, само 1,2 условия.....но е факт, че работи)))) рускините се побъркаха да свалят)))..днес говорих за пореден път по скайп с такава)....
19.07.16
20:06
дадох го само за пример, за хора, които не ги итнересуват подробностите. Това е за хора, които не знаят къде отиват, не знаят как да стигнат, по кой път да вървят и т.н., а искат само да са там))) - като вълшебен колан за отслабване, вълшебно хапче за апетит, вълшебен пенис за отслабване)). последното още го няма, ама ще е хит )))))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.07.16 20:07.
20.07.16
07:14
Адаш, като те чета, понякога имам чувство, че прелиствам “Журнал”. :D
20.07.16
10:28
Здравейте, искам да попитам за л-карнитина , трябва ли да се пие всеки ден в продължение на месец, или може и когато се тренира в деня, по две капсули сутрин и след обяд?
казано от Цвети Георгиева на 20.07.16, 10:28:
Здравейте, искам да попитам за л-карнитина , трябва ли да се пие всеки ден в продължение на месец, или може и когато се тренира в деня, по две капсули сутрин и след обяд?
Дано не те разочаровам, но не очаквай някакви чудеса от Л-карнитина. Изследванията са доста противоречиви и по- скоро подсказват, че приема на л-карнитин повишава издръжливостта и възстановяването при спорт, отколкото да спомага за намаляване на мазнините. Според изследванията, трябва да го пиеш продължително за да видиш евентуален ефект. Има и теория, че л-карнитина дава резултати при хора, които нормално не могат да си произвеждат и/или набавят сами от храната. При бременност, при някои проблеми с червата, при вегетарианство и др.
20.07.16
11:49
казано от Цвети Георгиева на 20.07.16, 10:28:
Само в деня на тренировката. Преди нея непосредствено и след нея. ;)
20.07.16
11:49
За изчистване на мазнини няма ли ефект, комбинирано с кардио тренировки, и силови също?
20.07.16
11:52
Благодаря за отговорите, :)
20.07.16
12:42
А да ми препоръчате кой е по - добър? Примерно от 1000?
Поствам една картинка от сайта на Любомир Иванов с няколко изследвания по въпроса за различните начини на употреба на л-карнитин и ефекта им.
20.07.16
15:16
Ето че доказва, че работи.
1500 мг преди и след тренировка.
За работенето работи, само дето никъде не пише “от л-карнитина се отслабва”. В половината от цитираните изследвания както казах и преди, повишава издръжливостта и подобрява възстановяването, а в другата половина ефект няма. Индиректно, ако някой има проблеми с енергията и не му стигат силите за тренировките, които са му необходими за да отслабва, тогава да.
20.07.16
16:32
Ет, за това говоря, ти елементарни неща не знаеш, за това търсиш думата отслабване ;)
20.07.16
19:31
казано от Диана Ангелова на 17.07.16, 21:16:
Здравейте, името ми е Диана и съм на 16 години. Отчаяно се
боря с 10 кг качени от пубертета. Опитвала съм безборй драстични диети,но всичко се връща.Висока съм 171 и тежа 65 килограма. Попринцип винаги съм била активна спортистка,занимавала съм се с много спортове и фитнес също така и съм стегната,но искам да сваля.Затова реших сама да си изготвя хранителен и тренировъчен режим,който ще споделя тук,за да чуя мнения на опитни:
Закуска: 2 ябълки
Обяд:активия
Вечеря:голяма купа салата
Сутрин на гладно 25 минути HIIT cardio
По -късно през деня упражнения за корем и крака.Дали за 3 месеца ще успея да сваля поне 15 килограма?
Здравей, Диана.
Не пришпорвай нещата, не си поставяй подобни цели “поне 15 килограма за 3 месеца”.
Опитай с “максимум 12 кг за 3 месеца”, като свикни с идеята, че може да са 10, може да са 8 и в крайна сметка числото не ти казва всичко. По-важното е да си здрава, да се чувстваш добре.
Преди да се чудиш какъв л-карнитин да избереш, си оправи храненето, защото това, което си написала в първото си мнение, е глад.
С такъв режим не само, че няма да постигнеш целите си, но дори може да стане по-зле.
Първо, че калориите са крайно недостатъчни за теб, второ - липсват белтъчини и полезни мазнини. Ако спазваш подобен режим за дълго време, ще си докараш проблеми.
За отправна точка можеш да хвърлиш око на тази статия и по-скоро частта с “какво да ям” и “в какви количества да ям”.
Опитай трите основни хранения да ги правиш на база посочения метод в статията, избирайки основно пълноценни продукти. На всяко основно хранене имай източник на протеин.
Не пропускай полезните мазнини. Увеличи калориите.
Семейството ти има ли поглед върху храненето ти?
ПП: всеки ден ли правиш това кардио? Какво представляват останалите ти тренировки?
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 20.07.16 19:32.
25.07.16
22:52
Здравейте отново!Взех си лакрнитин1000. Пила съм го вече 3 поредни дни, 40мин. преди тренировка. Но преди лягане не съм.Трябва ли да се пие тогава или може и без?
25.07.16
22:54
И в дните без тренировка, пак ли същата доза трябва да бъде?
25.07.16
23:10
Забравих да кажа, че на опаковката пише по една таблетка преди тренировкА(дневна доза)
26.07.16
08:42
Той помага да се топят мазнини!!! Как? Кога?
Само тогава, когато организма ни влезе в режим за топене на мазнини! Кога? Само когато са налице потребностите от това - при тренировка непосредствено и след нея, когато 1 час нищо не ядем, топенето продължава. Във всяка друга ситуация, е излишна употребата му.
26.07.16
09:02
Защото изчетох много форуми и статии, и всеки казва нещо различно. Повечето пишат преди тренировка и преди лягане. Това ми беше странно, не виждам смисъл от вечерната доза..., да
26.07.16
09:08
След като не тренираме, пропускаме прием, така ли? Така не се ли губи ефекта, понеже се пие 20 или 30, и след това трябва да има почивка?