25.07.16
23:39
Навсякъде където търсих пише че свинските гърди съдържат по ~50гр мазнини и 9 протеин за 100 грама месо..
Не мисля, че информацията е вярна - само 9 гр протеин за месо ми се струва адски малко, някой знае ли дали информацията е правилна?
На мен пък ми звучи достоверно, поне в частта за протеина. Пак зависи от конкретното парче де - има по- мазни и по- чисти, но обикновено 1/3 от тях са кост, и още поне една трета до половината е мазното. Колко протеин да има в останалите 20-30 грама чисто месо, при положение че в телешкото филе има 20-30 грама протеин на 100 гр? А пък ако ти се е уцелило някакво суперготино чисто парче, (т.е. транжора не си е свършил добре работата хаха), пиши го примерно бут и може да си ги сметнеш и по 20 грама протеин.
26.07.16
17:29
#2
Напълно нормално е да има толкова...
казано от Ростислав Арнаудов на 26.07.16, 17:29:
Напълно нормално е да има толкова...
Кое му е нормалното - 50 гр. мазнини за 100 гр месо?
Ами гърдите са мазни. То не е реално “месо”. То е мазнина, кости и малко месо. Различните разфасовки ще имат различен конкретен състав - някои са от по- угоена и мазна свиня, някои са от някой по- нацепен шопар :) . Но може би възмущението ти идва от факта че има 50 гр. мазнини и едва десетина грама белтъчини? Може би защото мазното по гърдите е почти 100% макронутриент мазнини, докато в червеното месо, едва 20% са белтъчини?
Ако ти се занимава и си достатъчно сръчен с ножа (и ти е толкова важно да се убедиш лично в състава), си направи следния експеримент: взимаш едно кило свински гърди, обезкостяваш ги - само кокал да остане и теглиш колко тежат кокалите. Меката фракция накълцваш на ситно и слагаш в една тенджера на тих огън. Държиш примерно час- два, отделяш месото от втечнената мас и теглиш едното и другото. Няма да е с научна точност, но за домашни условия става.
27.07.16
19:02
#5
казано от Любомир Найденов на 27.07.16, 18:44:
казано от Ростислав Арнаудов на 26.07.16, 17:29:
Напълно нормално е да има толкова...
Кое му е нормалното - 50 гр. мазнини за 100 гр месо?
Нарамвай пушката и на лов за диви прасета, имат доста по-малко мазнина в месото.
29.07.16
16:36
#6
Имам чувството, че понякога се състезавате кой ще пусне по-дебилна тема......