Свински гърди - хранителен състав

25.07.16
23:39

Навсякъде където търсих пише че свинските гърди съдържат по ~50гр мазнини и 9 протеин за 100 грама месо..
Не мисля, че информацията е вярна - само 9 гр протеин за месо ми се струва адски малко, някой знае ли дали информацията е правилна?

26.07.16
07:58

На мен пък ми звучи достоверно, поне в частта за протеина. Пак зависи от конкретното парче де - има по- мазни и по- чисти, но обикновено 1/3 от тях са кост, и още поне една трета до половината е мазното. Колко протеин да има в останалите 20-30 грама чисто месо, при положение че в телешкото филе има 20-30 грама протеин на 100 гр? А пък ако ти се е уцелило някакво суперготино чисто парче, (т.е. транжора не си е свършил добре работата хаха), пиши го примерно бут и може да си ги сметнеш и по 20 грама протеин.

Напълно нормално е да има толкова...

27.07.16
18:44

казано от Ростислав Арнаудов на 26.07.16, 17:29:

Напълно нормално е да има толкова...

Кое му е нормалното - 50 гр. мазнини за 100 гр месо?

27.07.16
18:54

Ами гърдите са мазни. То не е реално “месо”. То е мазнина, кости и малко месо. Различните разфасовки ще имат различен конкретен състав - някои са от по- угоена и мазна свиня, някои са от някой по- нацепен шопар :) . Но може би възмущението ти идва от факта че има 50 гр. мазнини и едва десетина грама белтъчини? Може би защото мазното по гърдите е почти 100% макронутриент мазнини, докато в червеното месо, едва 20% са белтъчини?

Ако ти се занимава и си достатъчно сръчен с ножа (и ти е толкова важно да се убедиш лично в състава), си направи следния експеримент: взимаш едно кило свински гърди, обезкостяваш ги - само кокал да остане и теглиш колко тежат кокалите. Меката фракция накълцваш на ситно и слагаш в една тенджера на тих огън. Държиш примерно час- два, отделяш месото от втечнената мас и теглиш едното и другото. Няма да е с научна точност, но за домашни условия става.

27.07.16
19:02

казано от Любомир Найденов на 27.07.16, 18:44:

казано от Ростислав Арнаудов на 26.07.16, 17:29:

Напълно нормално е да има толкова...

Кое му е нормалното - 50 гр. мазнини за 100 гр месо?

Нарамвай пушката и на лов за диви прасета, имат доста  по-малко мазнина в месото.

Имам чувството, че понякога се състезавате кой ще пусне по-дебилна тема......

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1