22.01.06
18:35
Много хора вярват сляпо, че целта им е да намалят теглото си с определени килограми, без да се интересуват кое всъщност отслабва. Затова нека изясним едно нещо: има огромна разлика в това откъде идва намаляването на килограмите.
Затлъстяването не е просто натрупване на килограми. То е натрупване на излишни телесни мазнини. Следователно достигането на идеалното тегло не означава просто да се отървем от част от килограмите си. То означава да се освободим от излишните мазнини.
Тежестта на тялото се определя от множество фактори - съдържание на вода, на мазнини, мускули и структурни компоненти (кости, сухожилия и т. н.).
Вие на друго мнение ли сте?
Трудно е да се отслабне просто с намаляване на количеството приемани калории. Консумацията на по-малко храна и загубата на килограми не вървят задължително ръка за ръка. Нискокалоричните, богати на въглехидрати диети пораждат в тялото ви серия от биохимични сигнали, които ще затруднят използването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това ще дойде момент, след който просто ще престанете да отслабвате.
Диетите, чиято основа са ограничаването на избора и намаляването на калориите, обикновено нямат успех. Хората, подложени на ограничаващи диети се уморяват от постоянното чувство на глад и лишение. А щом престанат да ги спазват, веднага възвръщат предишните си килограми (предимно като увеличено количество телесни мазнини), а след това са недоволни от себе си, задето не са проявили достатъчно воля и самодисциплина.
Отслабването няма почти нищо общо с волята. Нужна ви е информация, не воля. Ако промените онова, което ядете, няма да е необходимо да се притеснявате за неговото количество. Можете да ядете достатъчно, за да не изпитвате глад и въпреки това да се избавите от излишните мазнини - без да броите непрекъснато калориите или грамовете мазнина. Храната може да бъде добра или лоша. Пропорциите от макроелементи - протеини, въглехидрати и мазнини - в поглъщаната храна са ключът към стройната фигура и оптималното здраве.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 21.12.14 21:39.
22.01.06
18:46
#1
Мда..доста добре казано. Но все пак - отрицателния калориен баланс е един от основните фактори(необходим, но не достатъчен) за отслабването. При неналичие на такъв незнам как ще накараш тялото да отслабва. Разбира се пропорциите на макроелементите и правилния избор от какви продукти ще ги приемаме е другата ключова роля.
Я кажи още нещо по този въпрос. ;)
22.01.06
19:31
#2
Всички хранителни режими имат траен успех стига да са с 4-5 хранения дневно.
Човек има различни нужди от протеин.
Първата стъпка при изграждане на личната Ви диета е да разберете каква е дневната ви нужда от протеини. Тя е генетично уникална и присъща единствено на вас самите. (Когато споменавам „протеини”, не искам да кажа, че трябва да консумирате повече месо. За мен е безразлично дали ги приемате във вид на протеинов прах, парче пуешко,пилешко,риба,яйца,тофу и т.н..) Какъвто и да е неговият източник, количеството му зависи от три фактора: вашите килограми, процента на телесните ви мазнини и нивото на физическата ви активност.
Другото, което определя нуждата ви от протеини, е нивото на физическата ви активност. Доколко се движите? Дали прекарвате по цял ден пред телевизора? Или плувате по четири часа, както правят активните плувци например? Колкото повече спортувате, толкова по-бързо разграждате протеините. Затова ще трябва да увеличите дневната консумация на протеини, за да възстановявате и изграждате повредените по време на по-интензивните тренировки мускули.
Физическа активност:
1.Заседнал начин на живот (без никаква специална спортна дейност или тренировки)
2.Лека активност като ходене пеш.
3.Умерена активност (3 пъти седмично)
4.Всекидневни аеробни тренировки или умерено вдигане на тежести
5.Ежедневни усилени тренировки с вдигане на тежести
6.Ежедневни усилени тренировки с вдигане на тежести, съчетани с интензивни тренировки или два пъти дневно интензивни тренировки
Нещо много ВАЖНО!!! отнасящо се предимно за спортисти, НЕ трябва да се консумира повече от 150 гр.месо или неговият еквивалент протеини на едно хранене.
Също нещо ВАЖНО!!! Никога не консумирайте повече или по-малко протеини от количеството, необходимо за поддържането на крехката Ви телесна маса.Да консумираме по-малко, означава да се обречем на протеиново недохранване.
Всеки знае колко тежи, но никой няма представа каква част от това тегло се дължи на мазнините. Е, може да го разберете разбира се.Има фитнес зали извършваш ти тези услуги и квалифицирани инструктори.
След като разберете веднъж какви са нуждите ви от протеини, започнете да се отнасяте към количеството им като към лекарство. Това означава, че трябва да разпределите приема на протеини равномерно през целия ден..
Да предположим, че дневната ви нужда от протеини е ..... Не се опитвайте да си я набавите цялата, като се натъпчете с пържоли и яйца на закуска. Освен, че ще погълнете два източника на протеини, вие ще претоварите способността на тялото си да оползотвори протеините наведнъж.
Запомнете, че макар протеините да стимулират предимно глюкагона, те оказват въздействие и върху инсулина. Приемът на прекалено много протеини на едно ядене ще увеличи неговото ниво. Освен това, ако погълнете прекалено много протеини на едно хранене, при другите хранения ще намалите неговото количество. В резултат той няма да бъде достатъчен, за да постигнете желаното равновесие с въглехидратите.
Разпределете количеството на протеините равномерно през целия ден, на три основни яденета и две леки закуски.
Страхотна тема ДИЕТОЛОГ,
Според теб няма разлика дали ще ям пържола, извара или някакъв растителен белтък. Важното е на поемам ... грама протеини? :?:
А какво мислиш за едновременното приемане на белтъчини и въглехидрати например?
[quote author=“DIETOLOG”]Много хора вярват сляпо, че целта им е да намалят теглото си с определени килограми, без да се интересуват кое всъщност отслабва. Затова нека изясним едно нещо: има огромна разлика в това откъде идва намаляването на килограмите.
Затлъстяването не е просто натрупване на килограми. То е натрупване на излишни телесни мазнини. Следователно достигането на идеалното тегло не означава просто да се отървем от част от килограмите си. То означава да се освободим от излишните мазнини.
Тежестта на тялото се определя от множество фактори - съдържание на вода, на мазнини, мускули и структурни компоненти (кости, сухожилия и т. н.).
Вие на друго мнение ли сте?
Трудно е да се отслабне просто с намаляване на количеството приемани калории. Консумацията на по-малко храна и загубата на килограми не вървят задължително ръка за ръка. Нискокалоричните, богати на въглехидрати диети пораждат в тялото ви серия от биохимични сигнали, които ще затруднят използването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това ще дойде момент, след който просто ще престанете да отслабвате.
Диетите, чиято основа са ограничаването на избора и намаляването на калориите, обикновено нямат успех. Хората, подложени на ограничаващи диети се уморяват от постоянното чувство на глад и лишение. А щом престанат да ги спазват, веднага възвръщат предишните си килограми (предимно като увеличено количество телесни мазнини), а след това са недоволни от себе си, задето не са проявили достатъчно воля и самодисциплина.
Отслабването няма почти нищо общо с волята. Нужна ви е информация, не воля. Ако промените онова, което ядете, няма да е необходимо да се притеснявате за неговото количество. Можете да ядете достатъчно, за да не изпитвате глад и въпреки това да се избавите от излишните мазнини - без да броите непрекъснато калориите или грамовете мазнина. Храната може да бъде добра или лоша. Пропорциите от макроелементи - протеини, въглехидрати и мазнини - в поглъщаната храна са ключът към стройната фигура и оптималното здраве.
Мерси за информациятя, Диетолог :) .Ако можеш дай някакъв пример за хранителен режим, за един ден.Например какво трябва да се яде при тренировка 4 пъти седмично.
28.01.06
17:12
#5
Употребявайте само качествени храни.Съчетавайте правилно храните.
Балансирайте храненето си (на всяко хранене да има белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли, микроелементи и баластни вещества);
Дневен прием разпределен в пет хранения.
Белтъчините от млечни продукти,яйца и други протеинови източници.Ако е от месо, риба (200-700)гр. определя се от физическата ни активност височина, тегло % тел.мазнини и крехката телесна маса
Въглехидратите от хляб”Бонус”,1-2 кг.плодове и зеленчуци.
Мазнините от зехтин,маслини,ядки и други мононенаситени.
Това е един малък пример от разнообразието с което можем да се храним и да намалим телесните си мазнини.
Kолкото повече спортувате, толкова по-бързо разграждате протеините. Затова ще трябва да увеличите дневната консумация на протеини, за да възстановявате и изграждате повредените по време на по-интензивните тренировки мускули.Разбира се,че когато човек спре да има физическа активност,спира и нуждата от допълнително протеини, които биха се отразили с покачване постепенно на теглото.
Крехката телесна маса се определя след като се извадят вашите телесни мазнини от общото Ви тегло.
К.Т.М.е тежестта на всички не мазни телесни тъкани
На първо място, храненето се основава върху заложения у хората генетичен материал. Нашите гени благоприятстват начин на хранене с относително постоянно съотношение протеини-въглехидрати, като повечето въглехидрати са с ниска плътност и нисък гликемичен индекс. С други думи, човешките същества са „създадени и определени” от еволюцията да се хранят така. Тези гени не са се променили. Малка част от населението притежава генетично заложена способност да не отвръща с рязко покачване на инсулина в отговор на погълнатите въглехидрати. Те са генетични щастливци, и те са само двайсет процента от населението. Повечето хора обаче просто не са създадени да консумират тестени изделия.
Единствените две ограничения при храненето са: 1.въглехидрати с висока плътност и висок гликемичен индекс като зърнени храни, хляб, тестени изделия, ориз и други нишестета; и 2. протеинови източници, богати на холестерол - яйчни жълтъци, мазно червено месо и дреболии. (Всъщност, нито една от споменатите храни не е напълно забранена - просто ги използвайте умерено и намалете консумацията им до минимум.
Трето, храненето се основава върху хормоналната реакция на тялото и в частност върху разбиране причината, поради която инсулинът и глюкагонът играят важна роля в контролирането на мощни хормони в тялото ни.
Храненето доставя необходимите количества протеини, мазнини и умерено количество въглехидрати с ниска плътност (и нисък гликемичен индекс), богати на микроелементи.
Няма да напълнеете ако консумираме мазнини, стига те да са нужните видове. Мононенаситените мазнини не влияят на инсулина. От друга страна наситените мазнини могат да го увеличат, като предизвикат състояние, известно като инсулинова съпротива.
Епидемичното увеличаване на затлъстяването в тази страна, а и по света обаче ме убеждава, че без значителна промяна в прекалено засилената консумация на въглехидрати с висока плътност от населението и процентът на заболелите от сърце, рак и диабет ще става все по-голям и по-голям. Надявам се да греша, но съм убеден, че съм прав.Дано тези, които са тръгнали в неправилната посока да се върнат в правилната.
Също така да кажа и за толкова модерното от всеки правене на фрешове :cry:
Ще Ви кажа нещо което е добре да знаете и да запомните,отделянето на целулоза от плодовете е истинска катастрофа.По този начин се премахва контролиращата бариера
( в случая –ЦЕЛУЛОЗАТА ) от въглехидратите, което означава, че те навлизат прекалено бързо в кръвния поток.Това принуждава панкреаса да произвежда големи количества инсулин.И докато понижава нивото на кръвната захар,той в същото време”нарежда” на тялото да складира мазнина и да я пази в това състояние.За това природата Ви е дала плодовете да се консумират без отделянето на целулозата.
07.02.06
14:50
#6
Добра тема :)
08.02.06
10:03
#7
Момчета няма какво да умувате опита показва че наи ефикасния начин за отслабване е ГЛАД! Като глад не означава да спреме да се храниме а просто да намалиме дневните дажби да изклиучиме бялата рафинирана захар, солта и бялото брашно от дневня прием изцяло! Намалете животинските мазнини увеличете приема на сурова храна - плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнест хляб! В общи линии от всички книги и материяли котио прочетох по въпроса тфа е наи важното за сваляне на килограми + разбира се физическа активнос под форма на аеробна тренировка ( разбира се комбинирана с фитнес за тези които са привурженици на мусколите ). Храненето трябва да е до 20:00 часа вечерта. След това само вода и чаи е препорачително да се пие! Последното хранене за деня може да се замести със млечно яичен протеин които да запълни дневните ви нужди от белтъчини! Не ограничаваите приема на вода поддържаите го някаде между 1.5 - 2 литра на ден! Аз на 3-ти януари тежах 90кг. в момента съм 78.1 близо 12 килограма смъкнах но през това време забравяш за ( бял хляб, захар, шоколад, свинско и пулу фабрикати ). Няблягате на растителна храна и повече тренировка в началото се чуствате по гладни но с течение на времето започва да се усеща прилив на жизнена енергия и чувство на лекота. Дано съм бил полезен. Ако не сте съгласни с мене Моля пишете вашето менеие!
[quote author=“protein”]Момчета няма какво да умувате опита показва че наи ефикасния начин за отслабване е ГЛАД!
Момчетата не умуват, а представят точна информация, на по-разбираем за широката аудитория език. За постовете на DIETOLOG мога само да изкажа положителни отзиви. Разбира се има някой неща, с които не съм напъно съгласен, които се влияят от индивудалните способности и цели. Но общо взето евала за изгубеното време за писане тук, и се надявам да не е изгубено и повече хора да го прочетата и вникнат.
ПРАВЯ ТЕМАТА ВАЖНА МОЛЯ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ДА НЕ Я ОСПАМЯТ А ДА ЧЕТАТ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ.АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЛС
12.02.06
13:46
#10
Начинът, по който се храним - или поне препоръките на експертите как да се храним - може да бъде въпрос на мода също както и дрехите, които купуваме или прическите, които си правим. Подобно на всяка друга мода, схващанията за правилното и здравословно хранене се променят непрекъснато. Вчерашните диетични „закони” често се превръщат в днешни табута.
През последните години водещата „мъдрост” в областта на храненето - възприета от правителства и министерства, научни екипи и отделно практикуващи личности - призоваваше да консумираме бедни на мазнини и протеини и богати на въглехидрати храни. Тази формула доби достатъчно голяма популярност, за да създаде десетки, радващи се на огромна популярност вариации на темата и да изпълни полиците на супермаркетите по света с бедни на мазнини и богати на въглехидрати продукти; да не говорим, че ни изпълва с чувство за вина и тревога, когато не се храним така, както са ни казали. Още по-лошо, благодарение на тези диети често ставаме дори още по-пълни, макар да сме следвали с религиозен фанатизъм всички указания. Сега добива популярност друг начин на хранене наречен НВД която е доста по добра от другите до сега.Въпреки това имам и много забележки, които смятам да не ги коментирам за да не предизвикам негативни реакции от страна на защитаващите някакви диети.Може би ако намеря свободно време мога да спомена какво мисля за нея.На всякъде се говори за това,че без спорт и физическа активност не можем да отслабнем :twisted:Аз не съм съгласен с това :evil: .Какво да направят хората работещи пред компютъра или без да се мърдат по цял ден.Да си стоят дебели ли?Има и за тях решение :!: без :shock: да се лишават от храната. Просто смятам да напиша нещо по разбираемо за хората решили да отслабват. Ако сте с наднормено тегло, вие сте обречени да си останете такива ако няма те нужната информация.Още по-лошо, ако следвате мненията за препоръките за гладуването.ГЛАДУВАЩИТЕ и ПОДКРЕПЯЩИТЕ тези модни диети, рискувате да си докарате сериозни и дори заплашващи живота болести.Става въпрос за всички ХРАНИТЕЛНИ РАЗТРОЙСТВА поместени в тези сайтове:
http://www.pudriera.com/index.php?mode=statii&id=201
http://zdravninovini.com/index.php?what=feature&id=36&more=cat9
http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=10&temaN=57
http://www.ladypill.com/psycho.php
http://www.pudriera.com/index.php?mode=statii&id=206
http://www.standartnews.com/archive/2003/10/08/health/s3867_7.htm
http://www.eva.bg/krasota_i_zdrave/zdrave/e1682.html
http://bg.chinabroadcast.cn/1/2005/07/27/1@26990.htm
http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=22
http://dieti.gbg.bg/CommentsQuestions.asp?show=1&razdel=10
http://liniastandart.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=271
http://more.info.bg/article.asp?topicID=410&issueID=920
http://rozali.com/health.php?l=a&p=83
http://www.biberonbg.com/info/anoreksia.htm Малко внимание искам да обърна и на друг проблем наречен ХИПЕРФАГИЯ
http://www.eva.bg/krasota_i_zdrave/zdrave/e2019.html
На проблема “БУЛИМИЯТА” и “АНОРЕКСИЯ”трябва да се обърне голямо ВНИМАНИЕ!
Не можете да си представите хората засегнати от този кошмар какво изпитват.Мога само да дам един пример от една истинска история ->>>
Парченца от душата на едно дете (или откъси от дневника на една булимичка и анорескичка)
“Тя е като магнит. Попаднеш ли веднъж в полето на този магнит няма измъкване Никой не й се е изплъзнал невредим. Попаднеш ли веднъж в “магнитното й поле”, Тя започва да те тегли към себе си, тегли и тегли... без дори да усетиш. Понякога осъзнаваш какво става. Опитваш се да се измъкнеш. Изправяш се решително срещу нея. Тръгваш към “периферията на магнитното поле”... но Тя е по-силна, не успяваш да й се изплъзнеш...”
“Тя те тегли към себе си. Обсебва те! Откъсва те от най-близките ти... оставаш сам... Сам с Нея!И Тя те тегли към себе си...”
“... а Тя те е обсебила до такава степен, че не можеш да преодолееш влиянието й дори само за да помолиш за помощ! “
“Обсебва те, обсебва цялото ти същество! Тя не прощава на никой оплел се в мрежите й!”
“Храната изгубва вкуса си, света - цветовете. Миналото е някъде далеч, настоящето - безцветно. Остава ти само да продължиш напред към бъдещето. Но там е черно. Мрак обгръща всичко. Там в края на тунела няма светлина, защото там те чака ТЯ - Смъртта с двете си сестри помощници. Тръгнеш ли през техния тунел, те те дърпат към себе си. Не можеш да се измъкнеш от сестрите на Смъртта. За да избягаш от Булимия, трябва да идеш при Анорексия, а за да избягаш от Анорексия, трябва да отидеш при Булимия. Омагьосан кръг. От там може да те измъкне само Смъртта!”
Момичетата изпитали силата на диетите и лишенията, виждат по късно и последствията, които и аз виждам много често.Повечето от тях са красиви момичета на по 20 години без цикъл от 7-8 месеца и на, които от диети им капят кичури коса.Има и такива които нямат цикъл от :shock: 2 години.Това са млади момичета :!: Истината е, че те са между нас и по нищо не се различават от другите.Изключение прави анорексията.
Който смята,че трябва да се ГЛАДУВА е в голяма грешка.Хората тръгнали по този път често стигат до проблемите от тези сайтове по горе.Най лошото от всичко е,че хората с такива проблеми НАДХВЪРЛЯТ 500000 души само в България. Така казват специалистите. Числото не е грешно дори за мен е твърде занижено.Многобройните момичета с които съм разговарял доказват, че нито едно от тях не се води регистрирано като такова. Замислена като поправка, като противоотрова на погрешните хранителни съвети, които, макар и давани с най-добри намерения, не само няма да ви помогнат да отслабнете, но и ще ви попречат да се радвате на максимално добро здраве.
Объркването и безсилието карат хората да се страхуват от храната; каквото и да ядат, положението като че ли става по-лошо и по-лошо. Хората имат отчаяна нужда да повярват, че начинът на хранене е най-добрият път към един по-здрав и по-продуктивен живот.
Сега може да кажем и нещо за :roll: ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ. Ще го напиша малко по обширно, защото има хора не наясно с тях.За нещастие, мнозина даже нямат понятие какво представляват тези съставки. За много хора това са сладкишите и тестените изделия. Попитайте ги какво представлява даден плод или зеленчук и те най-вероятно ще отговорят, че си е плод или зеленчук, сякаш са отделен тип храна - тип, който могат да консумират в неограничени количества, без да пълнеят.
Е, това може и да ви изненада, но всичко споменато дотук - и сладкишите, и тестените изделия, и плодовете, и зеленчуците - са въглехидрати. Въглехидратите са просто различни форми на прости захари.
Разбира се, всички се нуждаем от определено количество въглехидрати в своето меню. Тялото трябва да ги приема непрекъснато, за да храни мозъка, който използва глюкоза (форма на захарта) като основен енергиен източник. Мозъкът е един истински ненаситник за глюкоза и консумира над две трети от циркулиращите в кръвта въглехидрати, когато не извършваме физическа дейност. За да изхрани този ненаситен консуматор на глюкоза, тялото приема непрекъснато въглехидрати и ги превръща в глюкоза.
Всъщност положението е малко по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. Неизползваните веднага от тялото въглехидрати ще бъдат складирани под формата на гликоген (дълга верига от свързани помежду си молекули глюкоза). Те се складират на две места: в черния дроб и в мускулите. Натрупаният в мускулите гликоген не може да бъде използван от мозъка. Само онзи, складиран в черния дроб, може да се разгради и да се изпрати обратно в кръвния поток, така че да поддържа нужните за правилното функциониране на мозъка нива на захарта.
Способността на черния дроб да съхранява въглехидрати под формата на гликоген е много ограничена и те могат лесно да се изчерпят за десет-дванайсет часа. Следователно резервите от гликоген в черния дроб трябва да се подхранват непрестанно. Именно затова ядем въглехидрати.
Въпросът, който никой досега не си е направил труда да зададе, е следният: какво става, когато приемем прекалено голямо количество въглехидрати? А ето и отговора: способността на тялото да ги складира, независимо дали в черния дроб или в мускулите, е крайно ограничена. Човек може да натрупа средно триста-четиристотин грама въглехидрати в мускулите си, но не може да прибегне до тях. В черния дроб, където въглехидратите могат да бъдат преобразувани в глюкоза. Това е равностойно на приблизително две чаши варени макарони или на три сладки десерта от типа на „Сникърс”; толкова е цялата ви резерва за поддържане правилното функциониране на мозъка.
Щом се попълнят всички възможни складове за гликоген в мускулите и черния дроб, въглехидратите нямат друг избор, освен да бъдат превърнати в мазнини и да бъдат складирани в мастните тъкани. Накратко, макар самите въглехидрати да не съдържат мазнини, излишъкът от тях в крайна сметка се превръща в излишни тлъстини.
И това не е най-лошото. Всяко богато на въглехидрати ядене покачва рязко нивото на глюкозата в кръвта. За да се приспособи към това рязко покачване, панкреасът отделя хормона инсулин, който пък на свой ред понижава нивото на глюкозата в кръвния поток.
Проблемът е там, че този хормон в основата си е свързан със складирането на резерви в организма; неговата задача е да превръща излишните въглехидратни калории в мазнини в случай на евентуален бъдещ глад. Следователно инсулинът, стимулиран чрез излишъка от въглехидрати агресивно допринася за натрупването на мазнини.
С други думи, когато консумираме прекалено много въглехидрати, чрез инсулина изпращаме послание до тялото (по-точно до мастните клетки), което гласи: „Складирайте мазнини.” Увеличеното количество на този хормон не само кара тялото да съхранява въглехидратите във вид на мазнини, а и да не освобождава вече складираните. По този начин става невъзможно да използваме собствените си мазнини като източник на енергия. Следователно излишните въглехидрати в храната не само ни карат да напълнеем, ами и да си останем пълни. Вредата е двояка и може да се окаже фатална.
С други думи, прекалено многото въглехидрати означават и прекалено много инсулин, следователно трупате излишни тлъстини и не можете да се избавите от тях. Това е в общи линии въглехидратната картина. Ключът към натрупването на мазнини е скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвния поток, тъй като именно това контролира количеството отделян инсулин. Стомахът е в основата си непретенциозна цистерна с киселина, която поема всички въглехидрати - независимо дали са във вид на пръхкав оризов сладкиш, рафинирана захар, моркови или тестени изделия - и ги разлага на прости захари, които могат да се абсорбират. Онова, което отличава различните въглехидрати, е скоростта, с която те навлизат в кръвния поток.
Скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвния поток е известна като „гликемичен индекс”. Колкото по-нисък е той, толкова по-ниска е скоростта на абсорбция. Колкото и невероятно да ви се струва, рафинираната захар има по-малък гликемичен индекс :shock: от зърнените храни. От какво се определя гликемичният индекс? Основните фактори са: 1. структурата на простите захари в кръвта, 2. съдържанието на разтворими влакна (или целулоза) и 3. мастното съдържание. Как структурата на простата захар влияе върху скоростта, с която тя навлиза в кръвния поток? Всички „сложни” въглехидрати трябва да бъдат разложени на прости захари, за да могат да се абсорбират. Всички въглехидрати, които поглъщаме, се опростяват до три вида захари; всяка една от тях има различна молекулярна структура и именно тя в крайна сметка определя темпото на навлизане в кръвния поток. Глюкозата е най-често срещаната от тях, следвана от фруктозата и галактозата. Глюкоза съдържат зърнените храни, тестените изделия, хлябът, закуските на зърнена основа, нишестето и зеленчуците. Фруктозата се съдържа предимно в плодовете. Галактозата е част от млечните продукти. Но, докато всички тези прости захари се абсорбират бързо от черния дроб, само глюкозата може да попадне директно в кръвния поток. Именно поради това богатите на глюкоза въглехидрати като хляба и тестените изделия буквално се изстрелват от черния дроб обратно в кръвния поток, докато галактозата и фруктозата, които първо трябва да бъдат преобразувани в глюкоза в черния дроб, навлизат по-бавно в кръвта.
Особено за фруктозата процесът е изключително бавен. Именно поради това, макар да са съставени от прости захари, съдържащите фруктоза въглехидрати (предимно плодове), имат много нисък гликемичен индекс, сравнени със съдържащите глюкоза и галактоза въглехидрати.
А целулозата? Целулозата (която е несмилаем въглехидрат) не се абсорбира и следователно не влияе пряко върху инсулина. Тя обаче действа като спирачка на скоростта, с която другите въглехидрати навлизат в кръвния поток. Колкото по-високо е съдържанието на целулоза на даден въглехидрат, толкова по-бавно се абсорбира той. Отделете целулозата от него и темпото ще се увеличи. Следователно целулозата е важен фактор за контролиране на скоростта, с която тялото поглъща въглехидратите. Тя действа като бариера и предпазва прекаленото нарастване на темпото на поглъщане на въглехидратите.Точно това става в споменатото от мен правене на фрешове. Следователно прекалено многото високоглекимични въглехидрати не само могат да станат причина да напълнеете, ами и да не ви позволят да се отървете от излишните мазнини.
Следователно, ако се опитвате да отслабнете, поглъщането на прекалено много въглехидрати, особено високоглекимични - и последващото увеличаване нивото на инсулина - ще даде точно обратния ефект. Вместо да изгаряте вече складираните мазнини, вие добавяте към тях нови. Вместо да отслабнете, вие напълнявате още повече.
Може би ще пожелаете да се съобразите с този факт следващия път, когато посегнете към сладкишите.Тази информация е дълга, но е полезна.Също така искам да кажа за МЕДИКАМЕНТИТЕ и за вълшебното хапче за отслабване, което НЕ СЪЩЕСТВУВА.И нещо много ВАЖНО!!! което знам като специалист по биохимия за “химията” използвана предимно от спортистите търсещи бързи резултати и от такива предлагащи и нямащи понятие какви вреди може да ни донесе тя в бъдеще.Смятам да спра с това до тук. :twisted: Химията за мен е бомба с часовников механизъм.
13.02.06
00:45
#11
Само да добавя - нещата по-горе написани са заложени в принципите на зоновата диета. Ако някой се интересува - препоръчвам книгата - “Зоната” на д-р Бари Спиърс. ;)
16.02.06
10:04
#12
Искам само да споделя с вас, че съветите на DIETOLOG са абсолютна истина и мога да ви кажа, че за пръв път чета толкова ясно обяснени процесите, които протичат в организма на човек. Аз лично следвам тези съвети вече втора седмица и то абсолютно стриктно и искам да ви кажа, че чувството е невероятно. Храня се разнообразно, набавям си нужните въглехидрати, протеини и мазнини - нито повече нито по-малко от необходимите за моето натоварване и начин на живот, и в същото време аз отслабвам толкова бързо колкото никога до сега не съм успявала с други режими на хранене. Има правила които човек трябва да спазва, за да отслабва ако иска да има дълготраен резултат и за да не се възвърнат килиграмите двойно след приключване на диетата. По-добре не съм се чувствала никога, храня се пет пъти на ден и имам все повече енергия. Тренирам три пъти седмично, съвсем умерено-30 минути аеробно натоварване, малко коремни,ръци и рамена. Преди време правех тренировки по тае-бо шест дни в седмицата, хранене без никакви мазнини в продължение на три месеца и от това не постигнах нищо друго освен, че отслабнах, но с цената на здравето си. Лицето ми говореше за умората и изтощението на организма ми. Затова съветвам ви когато искате да отслабнете, първо се посъветвайте със специалист и тогава започнете-храненето не е шега. Към него трябва да се отнасяме сериозно и да разберем, че то е най-важното за нашето здраве и добро самочувствие :!:
Впечатлена съм от познанията ти наистина,но сега като взех да обяснявам на работа,не ти повярваха и ми отпериха въпроса:
:oops: Тогава ,защо не дават на диабетиците да ядат бял хляб и въглехидрати,след като имат нужда от инсулин?
[quote author=”джаста”]Впечатлена съм от познанията ти наистина,но сега като взех да обяснявам на работа,не ти повярваха и ми отпериха въпроса:
:oops: Тогава ,защо не дават на диабетиците да ядат бял хляб и въглехидрати,след като имат нужда от инсулин?
Защото диабетиците не могат да произвеждат инсулин! Те трябва да си го вкарват отвън.
Ти направо ме застреля с отговора си :roll:
То това е ясно бе Пиле,ама мен ме интересува друго.Защо им забраняват?Какво ще им стане ,ако ядат хляб и тем подобни?
[quote author=”джаста”]Ти направо ме застреля с отговора си :roll:
То това е ясно бе Пиле,ама мен ме интересува друго.Защо им забраняват?Какво ще им стане ,ако ядат хляб и тем подобни?
Ами точно заради това, кое не ти е ясно, помисли малко. Какво ще стане, като се вдигне кръвната захар и няма инсулин, който да я върне в нормата?
16.02.06
17:34
#17
[quote author=”джаста”]Ти направо ме застреля с отговора си :roll:
То това е ясно бе Пиле,ама мен ме интересува друго.Защо им забраняват?Какво ще им стане ,ако ядат хляб и тем подобни?
Ще им се вдигне прекалено много кръвната захар.
При нормална функция на панкреаса, когато това се случи(високи нива на кръвната захар) той отделя инсулин, който сваля тези нива. Диабетиците нямат или е занижено(в зависимост кой тип диабет са) производството и при тях няма как да се занижат тези нива...при което следва хипергликемия.
Иха ,то това организма голяма работа,мерси за инфото.
Много ми се пита още,ама да не взема да Ви досадя.
Оставям си въпросчето тук да виси :oops:
z.B.Какви биохимични процеси протичат при хипергликимия?
17.02.06
10:47
#19
[quote author=”джаста”]Иха ,то това организма голяма работа,мерси за инфото.
Много ми се пита още,ама да не взема да Ви досадя.
Оставям си въпросчето тук да виси :oops:
z.B.Какви биохимични процеси протичат при хипергликимия?
- Осмотичният баланс в тялото доста се обърква
- Бъбреците(които са отговорни за поддържането на осмотичния баланс) се увреждат
- Образуват се кетонни тела, които допълнително повреждат бъбреците и се получава кето-ацидоза
- pH пада под 7.35 - ензимите спират да работят
- клетките започват да умират поради липса на енергия
По информация от интернет.
искам само да кажа едно огромно благодаря за безценната информация на човека наистина не бях чела досега по -добре обяснени процесите които настъпват и всичко друго
21.02.06
17:26
#21
Е, най-накрая някои да оцени наистина ценната информация, която един специалист е решил да сподели с по-непросветените. Дано има повече хора, решили да приложат на практика съветите му и да престанат да се лутат из съветите на различни диетолози и псевдо спортисти.
23.02.06
20:25
#22
Протеините са основата на живота. След водата, именно те се срещат в най-големи количества в нашето тяло. Половината от сухата ни телесна маса - в това число по-голямата част от мускулната маса, кожата косата, очите и ноктите - е съставена от протеини.
Протеините са основната структурна съставка на клетката и на ензимите, без които тяхното функциониране е невъзможно. Дори имунната ни система е съставена предимно от протеини.
Съществуват двайсет вида жизненоважни аминокиселини. Девет от тях, известни като незаменими, не могат да се синтезират от човешкото тяло и трябва да се набавят чрез храната. Ако те не навлизат постоянно в тялото, темпото на създаване на нови протеини се забавя и в изключителни случаи спира напълно.
Всъщност богатите на протеини и бедни на въглехидрати диети са основа на много програми за бързо намаляване на килограмите. Почти всеки, който ги изпробва, в началото отслабва действително. За нещастие тези хора губят килограми не оттам, откъдето трябва.
Истината е, че тези богати на протеини диети за бързо отслабване предизвикват ненормално метаболично състояние, известно като „кетозис”. Това става тогава, когато запасите от въглехидрати в черния дроб не са достатъчни да посрещнат нуждите на тялото и мозъка.
В резултат клетките ни започват да произвеждат ненормални биохимикали, наречени „кетонни тела”.
Тялото не се нуждае от тях. И прави отчаяни опити да се избави от кетоните посредством учестено уриниране. Това от своя страна води до отслабване - в началото - но то се дължи в голямата си част на загубата на вода. Става така, че богатата на протеини диета в крайна сметка не се справя с повечето от излишните ни мазнини.
При тези богати на протеини диети не отслабваме там, където трябва. И това все още не е най-лошото. Ако на дадено хранене погълнете прекалено много протеини, нивото на инсулина ще започне да се покачва, тъй като тялото не се нуждае от излишните аминокиселини в кръвта. И какво ще направи по-голямото количество инсулин? Ще помогне в превръщането на излишните протеини в мазнини.
Неотдавна направени изследвания откриха, че богатите на протеини кетогенни диети могат да предизвикат такива промени в мастните клетки, че да ги направят десеторно по-активни при натрупването на мазнини, отколкото са били преди прилагането им. Така че, след спирането на диетата, продължавате да трупате мазнини с ужасяваща скорост.
Сега, след като знаете всичко това, вече ви е ясно защо повече от 95% от хората, отслабнали някога благодарение на богати на протеини, кетогенни диети, след това си връщат килограмите и дори напълняват. Защо? Нима всеки, който е опитвал някога програма за бързо отслабване, е безволев и мекушав? Аз лично не мисля така. Просто въпросните диети са предизвикали трайни промени в мастните им клетки - промени, които гарантират засиленото натрупване на телесни мазнини в бъдеще.
Mазнините, които трупаме, не са следствие от мазнините, които ядем. Нещо повече - и то е дори още по-шокиращо - трябва да консумираме мазнини, за да се отървем от излишните мазнини.Запомнете две основни истини, които ще ви осигурят трайна загуба на килограми: 1. Погълнатите мазнини не са виновни за натрупаните в тялото ви мазнини; и 2. Трябва да консумирате мазнини, за да се отървете от телесните си мазнини.Вече ви споменах,че няма да напълнеете ако консумираме мазнини, стига те да са нужните видове. Мононенаситените мазнини не влияят на инсулина.
Наистина е съвсем просто: всичко зависи от това, как вашите хормони отговарят на консумираната от вас храна.
Но вратата се отваря и в двете посоки. Хормоналната реакция, подбудена от приетата храна, може да бъде както най-големият ни съюзник, така и най-ужасният ни кошмар.
23.02.06
21:34
#23
Не съм много съгласен относно това, което казваш за кето-диетите.
Почти всички тъкани в тялото могат да използват за гориво свободни мастни киселини(СМК), тези които не могат(мозъкът) ползва кетонните тела - разградените в черния дроб СМК.
Кетонните тела намаляват продукцията на гликоза в черния дроб. Това е сигнал за организма да започне да използва за гориво мазнини вместо гликоза. Когато организма вижда, че нивата/продукцията на гликоза е ниска - започва да пести и за сметка на това ползва алтернативни източници. Близко е до ума какво се получава в другия случай...
Не мисля, че кетонните тела са толкова голяма вреда за организма.
Аз също. Да не забравяме, че преди да се зароди земеделието, нашите прадеди са били ловци и са се хранели изключително с месо и едва ли е имало и 1 дебел:) Всъщност дебел хищник-ловец няма:) Ескимосите се хранят само с месо и въпреки суровите условия, в които живеят, са в много по-добро здраве от всеки от нас:) Ако не се лъжа и индианците са били само месоядни, добавям и варварски племена в европа, които са се предвижвали и изхранвали само с коне:)
Също така кето диетите се прилагат много успешно при епилептици и се оказва, че кето телата са много добра храна за мозъка:)
[quote author=“DIETOLOG”]В резултат клетките ни започват да произвеждат ненормални биохимикали, наречени „кетонни тела”.
Тялото не се нуждае от тях. И прави отчаяни опити да се избави от кетоните посредством учестено уриниране.
С това също не съм съгласен. С всеки 1 грам гликоген, тялото складира и 3 грама вода. Когато свърши глюкозата в кръвта, тялото посяга към гликогена и ако изгори 100 грама от него ще освободи и 300 гр. вода. Затова е учестеното уриниране, а не заради кето телата. (Отварям скоби за хората, които правят кардио, да обърнат внимание на урината си след кардио и след силова тренировка. Би трябвало да има разлика в цвета, това според мен се дължи на водата от “изхабения” гликоген, но не го твърдя със сигурност:) )
Тук бих добавил, че всяка диета , каквато и да е тя не е полезна за тялото понеже го поставя в екстремна ситуация, НВД за културизма са нещо много полезно и необходимо, но не бих казал същото и за обикновения човек , който си тренира за здраве. Сигурен съм , че много хлапета правят такива диети и са много горди като казват ” аз съм на НВД” , а че такава диета въобще не им е нужна е отделен въпрос. Мисълта ми е , всички тези диети мога да ги оправдая само при явяване на състезание. Във всяка зала ще видите по няколко наистина здрави момчета, които се разхождат важно , но колко жалко , че не осъзнават, че целта на културизма не е талията и гр. обиколка да се изравнят :roll: .
Аз съм на мнение, че може да се качва и чисто, като държа да отбележа , че тук въобще не говорим за състезатели, и тези НВД и кетодиети тогава стават излишни.........
26.02.06
20:08
#26
Ето една статия, която намерих в един сайт хвърлете й едно око, не гарантирам, че всичко е вярно в нея.
Ниско-Въглехидратна Диета, Мускули и Мазнини
14 Януари 2006
Когато навремето написах, че при равни други условия (калории, протеин...), ниско-въглехидратната диета води до повече мускули и по-малко мазнини, получавах коментари от рода: “абе ти си ебати идиота..въглехидратите са важни за мускулна маса...инсулинът е най-анаболния хормон..”. Нека да повторя: независимо какви са целите ви (отслабване, забазване или качване на тегло), вие винаги ще имате повече мускули и по-малко мазнини при ниско-въглехидратна диета. Време е да покажа малко публикации по въпроса.
Имайте в предвид, че няма много публикации по въпроса. Чудно е как така конвенционалната медицина пропагандира, че високо-вългехидратната води до най-много мускулна маса и най-малко телесни мазнини. Не съществува добре контролирано изследване, което да показва предимство на високо-вългехидратна диета (ВВД) спрямо ниско-вългехидратна диета (НВД) по отношение на съотношението мускулна маса и телесни мазнини.
Всъщност малкото публикации сочат точно обратното. Да започнем с изследване на Шарлот Иънг от 1971. Изследването разделя хората на 3 групи. Общият брой на калориите се фиксира на 1800. Протеинът също се фиксира на 112 грама на ден. Трите групи се различават по количествата въглехидрати и мазнини в диетата. Въглехидратите са съответно 30, 60 и 104 грама на ден или 7%, 13% и 23% от общите калории. По същество, това са три ниско-въглехидратни диети. Хубавото на изследването е, че обхваща цели 10 седмици (достатъчен период за прилична адаптация на тялото към НВД). Нека да прегледаме резултатите.
Въглехидрати (% от калориите) 23% 13% 7%
Загубени килограми 11.18 12.31 15.59
Загуба на мазнини (кг) 8.41 10.18 14.90
Загуба на немастна тъкан (кг) 2.77 2.14 0.68
% Мазнини от Загубеното Тегло 75% 83% 95%
% Немастна тъкан от Загубеното Тегло 25% 17% 5%
*немастна тъкан (lean body mass) включва мускули и органи (най-вече мускули)
Ясно се вижда, че колкото по-малко въглехидрати има в диетата, толкова по-малко мускули губим и повече мазнини стопяваме. Мит е, че въглехидратите пазят мускулите. Точно обратното: повече въгл. = по-малко мускули.
Изследване на Джеф Волек от 2002г. сравнява ефекта на 6-седмична диета от само 8% въглехидрати срещу диета от 48% въглехидрати. Хората от изследването са с нормално тегло и приемат количество калории, достатъчно за поддържане на теглото. При ВВД групата няма промяна в теглото и съотношението мускули/мазнини. НВД групата губи средно 3.4 кг. мазнини и покачва мускулната си маса с 1.1 кг.! При НВД групата се наблюдава съществен спад в нивата на инсулина, което учените посочват като основна причина за загубата на толкова много мазнини. Как сега някой ще ми обясни хипер анаболния ефект на инсулина, при положение, че НВД групата качва мускулна маса при по-нисък инсулин.
Има още изследвания, но за съжаление, учените дефинират диети от порядъка на 40-45% въглехидрати като НВД. Въглехидратите трябва да паднат под 25% от общите калории за да имаме истинско НВД.
За да оцените максимално добре НВД, вземете под внимание факта, че при НВД се губи огромна част от гликогенните запаси в мускулите. Това е не малка водниста маса, която се води към немастната тъкан. Загубата зависи от теглото и е между половин и два килограма. Хем при НВД се губи тази маса, хем НВД компенсира като покачва истинската мускулна маса. В предното изследване тези допълнителни 1.1 кг. мускулна маса са всъщност разкликата между загубения гликоген и изградената чиста мускулна маса (която е повече от 1.1 кг.).
Накрая да разгледаме още едно изследване свързано с протеиновия метаболизъм. Стандартният бодибилдинг фолклор гласи, че въглехидратите пазят протеините в тялото. Истината е, че кетоните (при НВД) пазят протеините в тялото, но това е друга тема.
Ето ви едно изследване, което фиксира калориите и протеина в диетата, и варира съотношението на въглехидрати и мазнини. В едната група, диетата е при съотношение на въгл. към мазнини 2:1 (високо-въгл. група). В другата група съотношението на въгл. към мазнини е 1:1 (високо-мазнинна група). Диетата се контролира стриктно, като изследването обхваща два периода от по две седмици тестващи две различни нива на калории. Състоянието на протеиновия метаболизъм се определя от азотния баланс на участниците (учените изследват екскрементите и урината на участниците за нивата на загуба на азот). Когато се разгражда протеин, тялото изхвърля отпадния азот главно чрез урина и екскременти. Колкото повече азот в урината и екскрементите, толкова по-силна е деградацията на протеин в тялото (загубата на протеин от тялото). Познайте какво се случва. Групата хранеща се с по-малко въглехидрати, губи по-малко азот! Отново се оказва, че въглехидратите в диетата не пазят протеините в тялото, ами точно обратното. Оказва се още, че колкото повече калории има в диетата, толкова по-силно е предимството на хранене с по-малко въглехидрати. Това естествено противоречи на мита, че мускули се качват с високо-въглехидратна диета.
Аз лично съм видял десетки хора да качват мускули и да свалят мазнини с НВД. Треньорите от spidersport.com използват НВД при работа с клиенти и също имат много добри резултати. В София има и други персонални треньори използващи успешно НВД. По форумите може да откриете още много подобни резултати. Хората, които не могат да извлекат резултати от НВД просто не я правят правилно и нямат достатъчно търпение за нужната ензимна адаптация.
Колко голямо е предимството на НВД? Предимството на НВД е по-изразително при: по-тежки и по-нетрениращи хора. При такива хора, може да се достигне до +5кг мускулна маса т.е. да кажем един 110 кг. нетрениращ мъж, може да има 5кг. повече мускули при НВД в сравнение с ВВД. При повечето хора, разликата е около 1-2кг повече мускулна маса. При кльощави и трениращи хора, разлика почти няма. НВД има много други предимства в здравословен аспект.
Диетолог:....То е натрупване на излишни телесни мазнини. Следователно достигането на идеалното тегло не означава просто да се отървем от част от килограмите си. То означава да се освободим от излишните мазнини.
Емко:...Кои мазнини - свободните или свързаните?
Диетолог: Тежестта на тялото се определя от множество фактори - съдържание на вода, на мазнини, мускули и структурни компоненти (кости, сухожилия и т. н.).
Вие на друго мнение ли сте?
Емко: Да, на друго мнение съм.Нужно ни е да знаем какъв е индекса между мускулната маса и ставно-костния апарат. Телесните течности са в друга графа. Между другото коя вода в тялото визираш- вътреклетъчната или извънклетъчната?
Диетолог:Трудно е да се отслабне просто с намаляване на количеството приемани калории. Консумацията на по-малко храна и загубата на килограми не вървят задължително ръка за ръка. Нискокалоричните, богати на въглехидрати диети пораждат в тялото ви серия от биохимични сигнали, които ще затруднят използването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това ще дойде момент, след който просто ще престанете да отслабвате.
Емко: С риск да бъда циничен ще попитам -виждал ли си дебел концлагерист? Сега ще бъда конкретен- преди да запобнеш да правиш хранителен режим наясно ли си какъв тип метаболизъм има СТРАДАЛЕЦА дето иска да отслабва
-Въглехидратен тип - Spaghetti
Динамичен метаболизъм
Въглехидратите се разграждат бързо и се усвояват лесно от организма - необходим е
кратък период от време за реакция на инсулина
Изгарянето на мазнините не зависи от метаболизма на въглехидратите
-Белтъчен/протеинов тип - Steak
Нискоенергиен (бавен) метаболизъм
Въглехидратите предизвикват мощна реакция на инсулина
Изгарянето на мазнините зависи от метаболизма на въглехидратите
Спирам до тук и тръпна в очакване
ДИЕТОЛОГ, от последния ти пост ми стана много интересно това, че за да отслабнем, трябва да консумираме мазнини. Аз го разбрах по следния начин: организмът е научен по принцип да получава енергия от въглехидратите и като ядем повече въглехидрати, той не посяга към запасите от мазнини независимо от намалените калории, които поглъщаме и разхода на енергия със спорт. А като поемаме повече мазнини, ще научим организма да използва тях за енергия :roll: .
Може ли да доразвиеш този въпрос и евентуално да предложиш някои конкретни съвети за полезните мазнини. Например аз съм вегетарианец и не мога да ям животински белтъчини, но мазнините не ми пречат.
[quote author=“AbSs”] С всеки 1 грам гликоген, тялото складира и 3 грама вода. Когато свърши глюкозата в кръвта, тялото посяга към гликогена и ако изгори 100 грама от него ще освободи и 300 гр. вода.
Това не е точно така. Образно, накратко казано, за един грам въглехидрат на организма са му нужни 3 грама вода за да го разгради. Това не означава, че я складира. Това е познат, използван и понякога опасен метод за обезводняване преди състезание. Ядат се въглехидрати без да се пие вода за да се изтегли водата от клетката.
http://www.bodybuilding.com/fun/issa120.htm
Each gram of glycogen pulls an addition 3 grams of water into the muscle cells as well. Therefore, a weight “gain [of] 2 to 4 pounds” can be expected if done “properly.”
http://www.afpafitness.com/articles/EatEnergy.htm
Each unit of glycogen is associated with 3-4 g water that is released when the glycogen is used for fuel. Utilising 1lb of glycogen requires a deficit of 1800 calories but this 1lb loss releases about 4lb water which is obviously not a permanent weight loss and glycogen and water are soon restored with refeeding. These changes are reflected on the scales as weight losses and gains but do not reflect the truth. Therefore, glycogen and water losses require only about an 1800 calorie energy gap for about 5lb weight loss, compared with 17,500 calories to lose an equivalent amount of fat and should not be considered as a valid change in body weight, regardless of the method of weight loss.
http://www.carbs-information.com/glycogen-glucose-energy-store.htm
What is Glycogen?
Glycogen is the body’s main source of stored energy. Made from glucose (from excess carbs), glycogen is stored primarily in liver and muscle cells. It is stored with water, in the ratio 1 gram of carbohydrates to 3 grams of water.
12.03.06
14:06
#31
[quote author=“mary_rus”]ДИЕТОЛОГ, от последния ти пост ми стана много интересно това, че за да отслабнем, трябва да консумираме мазнини. Аз го разбрах по следния начин: организмът е научен по принцип да получава енергия от въглехидратите и като ядем повече въглехидрати, той не посяга към запасите от мазнини независимо от намалените калории, които поглъщаме и разхода на енергия със спорт. А като поемаме повече мазнини, ще научим организма да използва тях за енергия :roll: .
Може ли да доразвиеш този въпрос и евентуално да предложиш някои конкретни съвети за полезните мазнини. Например аз съм вегетарианец и не мога да ям животински белтъчини, но мазнините не ми пречат.
@mary_rus
Виж сега..аз попринцип не съм много вещ по въпроса..но от това което учим тази година по биология знам ,че въглехидратите играят ролята на първичен източник на енергия за тялото т.е. от тях получаваме енергията ,която изразходваме за различните дейности..А относно “мазнините” ,за които говорим те спадат към групата на липидите заедно с още няколко други вида.. и простите липиди се означават като мазнини.Те имат защтина функция и играят ролята на склад за енергия...следователно както вече е писано, при недостиг на въглехидрати тялото черпи енергия от натрупаните мастни клетки(енергиен резерв).
Да, така е, въглехидратите са предпочитания от клетките източник на енергия. Както е известно при недостиг на глюкоза, клетките могат да използват белтъците и мазнините за енергия. Но това не важи за всички клетки. Съществуват клетки, които използват само глюкозата. Такива клетки са червените кръвни телца, някои клетки в мозъка, клетките на ретината и част от клетките в бъбреците. Тези клетки консумират около 120-150 грама въглехидрати на ден. Какво става когато не им дадем нужното количество въглехидрати (при строго НВД например)? Както написах при липса на глюкоза, повечето клетки използват мазнините за енергия, мозъка и сърцето използват кетотела. Както знаем белтъците и дори част от мазнините могат да метаболизират до глюкоза и това става в черния дроб, за да бъдат задоволени нуждите на клетките зависими от глюкозата. Черният дроб може да произвежда над 200 гр. глюкоза на ден, което е повече от достатъчно за нуждите на тези клетки. Когато намалим или изключим въглехидратите от менюто си нивата на кръвната захар и инсулина започват да падат, а на глюкагона да се покачва, което е сигнал за черния дроб да започне да произвежда глюкоза и кетотела и сигнал за клетките да започнат да използват складираните мазнини. Сложния процес за произвеждане на глюкоза е свързан с много висок разход на енергия (повече отколкото да се изгори самата глюкоза). Затова диетите базирани на нисък прием на въглехидрати действат доста успешно. Но аз смятам, че да се извлече максимума от една НВД въглехидратите трябва да са под 100 гр. на ден, за да се задейства производството на глюкоза в черния дроб.
16.03.06
17:14
#33
Mазнините заемат изключително важно място; всъщност те са биохимичният ключ, който в крайна сметка възпрепятства натрупването на излишни мазнини. С други думи, консумирате мазнини, за да се отървете от мазнините. Най здравословни са студено пресованите масла.
Бадемово масло,фъстъчено масло,зехтин(extra vergine),авокадо,маслини,всички ядки особено(бадем,лешник,кашу- сурови).
Лош избор(богати на наситени мазнини) заквасена сметана,свинска мас,сирене”Крема”,масло.
Маргаринът, но и всички продукти, на които пише ”хидрогенизирано” или “частично-хидрогенизирано”, е добре да се избягват.
Повечето хора мислят, че целта на спортуването е изгарянето на калории.
Мазнините, а не въглехидратите, са основният източник на енергия за вашите мускули. Не само, че мазнината е по-ефикасна суровина за добиване на енергия - тя осигурява повече от два пъти по-голяма енергия от въглехидратите - а и е много по-изобилна. Един бегач-маратонец, например, ще разполага с двайсет пъти по-голямо количество енергия във вид на мазнини, отколкото на въглехидрати.
Разбира се, малцина са тези, които бягат маратонски разстояния. По-голямата част от енергията е необходима на тялото, за да поддържа топлината си. За да поддържаме огъня, всички ние носим в себе си два енергоизточника: складираните телесни мазнини и складираните въглехидрати.
Ето и самия процес в малко по-големи подробности. За контракциите на мускулите е необходим уникален енергиен източник, наречен аденозин трифосфат (АТР). Той се изразходва бързо с всяка мускулна контракция и трябва да бъде възстановен, ако желаете мускулите ви да продължават да се съкращават.
Възстановяването на този енергиен източник обаче изисква много суровини. Затова (ензимите) използват най-добрите суровини, с която разполагат (мазнини или въглехидрати). Те предпочитат това да бъдат мазнините, тъй като са много по-ефективни, а и тялото е добре запасено с тях. (Въглехидратите не са така продуктивни, а и с тях не можем да се запасяваме много.) Но ако не получат нужните мазнини, ензимите превключват и започват да употребяват въглехидрати. Какво означава това за обикновения човек, който отива в спортната зала, за да се отърве от излишните си мазнини? Това означава да разбере какво става всъщност, когато извършваме физическа дейност, както аеробна, така и анаеробна. Или, както вече казах, това означава да разберем хормоналния ефект от спортуването.
Аеробна гимнастика означава да спортуваме в присъствието на кислород. Ако просто желаете да изгаряте излишните мазнини за енергия - т. е., ако нямате намерение да изграждате крехка телесна маса или да придобивате повече сили - то тогава аеробната гимнастика е за вас. Максималният пулс се изчислява приблизително като от 220 се извадят годините.Ако сте посещавали фитнес клуб, инструктора вероятно ви е обяснил, че единственият начин да изгаряте мазнините е като поддържате интензивността на аеробните упражнения в темпо, което ще поддържа пулса ви на 70% от максималната му стойност в продължение поне на двайсет минути.
Очевидно чрез упражненията желаете да изгаряте мазнини, а не въглехидрати. Но ако започнете да се натоварвате прекалено много, изискването да се пренесат мазнините от мястото, където са складирани към мястото, където се превръщат в енергия (мускулите), е често ограничаващият момент. Ако мускулите не могат да получат достатъчно мазнини, те превключват и започват да използват складираните в самите тях въглехидрати. Ако се придържате към стандартните предписания на фитнесклубовете за интензивни натоварвания, енергията, която използват, не е за сметка на изгорените мазнини.
Защо да слушаме инструкторите по аеробика, които твърдят, че това може да стане единствено чрез натоварващи упражнения? Е, оказва се, че те имат право, но поради други причини.
Истинският ключ - и малцина от въпросните инструктори го знаят - е там, че колкото по-интензивно спортуваме, толкова по-силен хормонален отговор предизвикваме. Натоварващите упражнения например намаляват нивата на инсулина и увеличават тези на глюкагона.
Физическата натовареност, която създава равновесие е между 60 и 80% от максималния сърдечен ритъм.
Резките движения при тях ви налагат да надминавате поставената граница. Над нея обаче преносът на кислород до мускулните клетки вече не е достатъчно интензивен, за да поддържа аеробния метаболизъм. При това положение мускулите ви трябва да превключат на анаеробен метаболизъм (преобразуване на енергията при отсъствие на кислород), когато мазнините вече не могат да се използват за получаване на енергия.
Анаеробната гимнастика не изглежда особено перспективна. На първо място, защото мускулите вече не могат да използват мазнини за енергийните си нужди, тъй като количеството на кислорода е доста намалено при анаеробни условия. Те са принудени да използват складираните въглехидрати. Толкова за изгарянето на мазнини... или може би само така изглежда.
А ето още малко неприятни вести. Ефикасността от натрупването на енергия при анаеробните упражнения пада до около 5% от тази, която се генерира при аеробния метаболизъм. Както изглежда, анаеробната гимнастика не звучи особено обещаващо поне що се отнася до използването на мазнините като енергоизточник, а в същото време при нея бързо се изчерпва ограниченото количество складирани въглехидрати.
Ако всичко това е така - особено ако анаеробната гимнастика не изгаря мазнини - защо тогава някой, които е с всичкия си, би поискал да тренира по този начин? В крайна сметка, бягането може и да е отегчително, но със сигурност е безкрайно по-забавно от вдигането на тежести или пробягването на спринтове с прекъсвания помежду им. Е, за повечето хора целта на анаеробните занимания е просто натрупване на мускулна маса. Макар анаеробната гимнастика да не използва директно мазнините, тя оказва силно, непряко влияние върху процеса на тяхното изгаряне.
Какъв е този ефект? Ако интензивността на анаеробните упражнения е достатъчно голяма, тя предизвиква отделяне не хормона на растежа. Този изключително мощен хормон изпълнява няколко изключително важни задачи в човешкото тяло, една от които е да възстановява дребните повреди, причинени върху мускулната тъкан по време на анаеробното упражнение. Тези възстановителни работи изискват много енергия и тя се получава от складираните в тялото мазнини.
И наистина, човешкият хормон на растежа е хормонът, който изгаря най-много мазнини в тялото. Така че неговото отделяне от хипофизата е най-значимата хормонална промяна при анаеробната физическа дейност. Тази промяна пък предизвиква две много важни ползи: изгаря мазнини и в същото време позволява изграждането на нова мускулна маса.
Неговото инжектиране обаче е опасен и труден начин за стопяване на излишните мазнини и изграждане на мускули. Първо, използването на този хормон е одобрено само при случаи на необичайно дребни деца. Всяка друга употреба е незаконна. Второ, неговото инжектиране предизвиква някои неприятни странични ефекти, един от които е намаляване на естественото му отделяне от тялото и увеличаване на риска от диабет.Това е само за информация на тези които си го инжектират.
За щастие не е нужно да си инжектирате хормона на растежа, за да стопите мазнините и да изградите мускулна маса. Единственото, което се иска от вас, е Да тренирате анаеробно. Трябва да разберете обаче, че анаеробната дейност започва едва тогава, когато пулсът ви надмине 90% от максималния ритъм на вашето сърце. Това изисква наистина много усилия. Ето защо спринтьорите и плувците от световна класа са много мускулести и с много малко телесни мазнини - те тренират анаеробно.
Впрочем, хормонът на растежа се отделя в още един случай, но той няма нищо общо със спортуването. Това става по време на спане, по-точно, по време на стадий 3 и 4, непосредствено преди стадия на Бързия сън с движението на очните ябълки. Това е моментът, когато нашето тяло се възстановява за следващия ден. Колкото по-качествен е сънят ви, толкова повече от този хормон ще се отделя, докато спите.
И така, как да увеличим количеството на отделения по време на сън хормон на растежа? Като непосредствено преди лягане хапваме нещо малко.Много е важно какво е то. Тази лека нощна закуска ще пусне в действие хормоналната дейност, която ще позволи максималното отделяне на въпросния мощен хормон. От друга страна, ако преди сън изядете нещо богато на въглехидрати, ще направите всичко зависещо от вас да намалите неговото отделяне. Защо? Защото по този начин увеличавате нивото на инсулина, а той от своя страна забавя секретирането на хормона на растежа от хипофизата.
Aко желаете да се радвате на максимална полза от спорта, независимо дали аеробен, анаеробен или и двата вида, преди, по време на тренировката и след нея. Това важи за всички, независимо дали са маратонци, културисти, любители на джогинга или три пъти седмично се занимават с аеробика.
Как да го постигнете ли? Хапнете нещо леко, тридесет минути преди началото на спортните занимания. Ще ви помогнат да черпите по-ефикасно от запасите си от мазнини. С други думи, ще ги изгаряте по-бързо. А след това, веднага след като приключите, хапнете отново нещо малко, отново според принципите на тази диета.
Запомнете: няма значение дали целите, които си поставяте като спортувате, са съвсем умерени или много високи, консумирането на богата на въглехидрати храна може да не ви позволи да ги постигнете. Ако се придържате към богато на въглехидрати хранене, дори да се придържате към разумна програма на аеробни занимания, очаквайте следното: непрестанен глад, намалена умствена пъргавина и съсредоточеност, трудно изгаряне на мазнини (ако не и натрупване на такива), намален пренос на кислород до мускулните клетки и понижена издръжливост.
Тази информация е полезна за всеки.Нямам намерение да правя каквото и да е с диетите и принципите, които спазвате.Виждам,че има и не съгласни с тези принципи.Може би съм подразнил тези, които са запознати много добре защо не са дебели концлагеристите.И задават въпроси, на които си знаят отговорите.Дано не е специалистка защитаваща теорията на чай и плодове.
В допълнение, програмата е изпитана от стотици обикновени хора, които просто искаха да отслабнат и да се чувстват възможно най-добре.
Постигнатите резултати ме убедиха, че храната е най-мощното средство, което може да помогне на хората да достигнат онова състояние на оптимално добро здраве и физическа и умствена активност без дори и да посещават фитнес залите.Аз никога няма да се съглася с каквито и да са ограничения в храненето като модерните и практикуващи от специалистите,чай и плодове или гладолечение.Това за мен не е здравословна програма за хранене, а гавра с човека.Ще помоля всеки да се замисли много добре какво могат да причинят подобно ограничение в храненето и да се върнат малко в началото на темите и да прочетат внимателно всичко.
Впрочем това не е само мое твърдение. Проповедниците на всяка новопоявила се диета твърдят приблизително същото. Възможно е вече да сте опитали някоя от съвременните диети с ниско съдържание на мазнини и протеини и богати на въглехидрати, и сте се разочаровали от резултатите. Е, работата е там, че, поради куп причини, тези диети просто не могат да бъдат ефективни. Те не могат да ви помогнат да намалите трайно килограмите си и да увеличат драстично физическите ви способности - дори да са замислени точно с тази цел.
Всъщност, вече съм твърдо убеден, че тези диети с високо съдържание на въглехидрати може да бъдат действително опасни, че дори могат да предизвикат точно онези заболявания, от които се опитват да ни предпазят. Защо? Защото нарушават основните биохимични закони.
Мисля, че на всеки му е ясно, че low-carb диетите действат, но...
[quote author=“DIETOLOG”]Аз никога няма да се съглася с каквито и да са ограничения в храненето
... не се ограничавайте и с въглехидратите (като изключим захарта и захарните изделия в голяма степен), но се движете много :wink: .
ДИЕТОЛОГ НАПИСА:
”Ако интензивността на анаеробните упражнения е достатъчно голяма, тя предизвиква отделяне не хормона на растежа.”
Искам да попитам колко продължителна трябва да бъде анаеробната тренировка, за да се задейства този механизъм? И единствено пулсовата честота ли е критерий за това дали тренираме аеробно или анаербно - най-общо се приема, че кардиото е аеробно, а упражненията с тежести, ако са интензивни - са анаеробни. Но нали и при кардио може да се достигне до 90% от мах пулс и де факто да тренираме анаеробно :?:
26.03.06
22:56
#36
Абе хора как не ви марзи да пишете по толкова,вупреки че може и да не сте го писали.Оценявам труда ви и да ви кажа сам прочел само 1-вото мнение на DIETOLOG-а и сам доста заинтригуван.Смятам да прочета и другите.Благодаря на всички за труда положе в тази тема.Особенно DIETOLOG.Благодаря.
27.03.06
13:34
#37
[quote author=“NETP”]Абе хора как не ви марзи да пишете по толкова,вупреки че може и да не сте го писали.Оценявам труда ви и да ви кажа сам прочел само 1-вото мнение на DIETOLOG-а и сам доста заинтригуван.Смятам да прочета и другите.Благодаря на всички за труда положе в тази тема.Особенно DIETOLOG.Благодаря.
Off Тоpic:
Докато се обясняваш да ги беше вече прочел... :lol:
[quote author=“mary_rus”]ДИЕТОЛОГ НАПИСА:
”Ако интензивността на анаеробните упражнения е достатъчно голяма, тя предизвиква отделяне не хормона на растежа.”
И единствено пулсовата честота ли е критерий за това дали тренираме аеробно или анаербно :?:
пулсовата честота показва скоростта на циркулация на кръвта,колкото по-голяма е тази честота толкова по бързо минава кръвта през белите дробове, органите и тъканите.когато минава по-бързо,в белия дроб кръвта се се обогатява с кислород по макло отколкото когато мине по-бавно и от там когато кръвта е богата на кислород-еаробно,а когато е бедна на кислород-анаеробно
27.03.06
20:49
#39
[quote author=“OuttaControl”]Ето една статия, която намерих в един сайт хвърлете й едно око, не гарантирам, че всичко е вярно в нея.
Ниско-Въглехидратна Диета, Мускули и Мазнини
14 Януари 2006
Когато навремето написах, че при равни други условия (калории, протеин...), ниско-въглехидратната диета води до повече мускули и по-малко мазнини, получавах коментари от рода: “абе ти си ебати идиота..въглехидратите са важни за мускулна маса...инсулинът е най-анаболния хормон..”. Нека да повторя: независимо какви са целите ви (отслабване, забазване или качване на тегло), вие винаги ще имате повече мускули и по-малко мазнини при ниско-въглехидратна диета. Време е да покажа малко публикации по въпроса.
...
Христо Христов rulz НВД в нашата китна родина!
Преди повече от 4 години той започна да светка народа на НВД и наистина търпеше доста нападки, та и до ден днешен се намират професори. Но партията е търпелива и методична :twisted:
28.03.06
15:22
#40
може да звучи малко глупаво,но съвсем се обърках с тези анаеробни и аеробни тренировки :oops: в крайна сметка бягането е анаеробна така ли?а тренировките във фитнеса са аеробни?и също как може тренировките във фитнеса да са по-полезни от бягането?аз съм твърд превържаник на спринта,защото той е най-здравословния спорт за сърцето и за различни групи мускули.не съм експерт и не споря,но ме поправете,ако греша :)