07.08.16
17:19
Здр хора,петък реших да разнообразя стандартната кардио тренировка с коремни преси,после вкъщи скачах на въже както обикновенно,от тогава насам изпитвам адска болка в лявото ребро,какво може да е,болките са като мускулна,но между ребрата,за лекар ли съм или да изчакам?Моля помогнете :(
Болката ако е само при движение до 2 дена ще ти е минало. Не знам точно как се нарича проблема, но съм почти сугурен, че знам за какъв е проблема. Аз го наричам прехапан нерв, подобна травма ми се е случвала много пъти отзад в плешките. И дори от леки движения извън залата и при всички случаи винаги е било, когато съм правил някакво движение без добро раздвижване.
Усещам го като прихапване и болката бързо се усилва, друг път по плавно. Минава за 1-2 дена, но в началото може доста да боли. Това ти се е случило защото не си загряла, но загрявката не е само да раздвижиш кръвта, винаги трябва да се прави и стречинг.
Ти нямаш никакви познания за тренировките и това, което тренираш повечето хора с него загряват. Трябва да тренираш и силово, така ще имаш най-добри резултати и за визията и за здравето.
Храната ти е пълен хаус, рядко се вижда във този форум толкова лошо хранене.
Яко ги омесваш, нямаш баланс на алкално/кисели храни, не си набавяш нужните нутриенти. Месо, хляб и плодове в едно хранене и дори и млечен десерт.
Изцяло киселинни храни в някои хранения, отделно това, че е много тежко за храносмилането. Плодовете е по добре да се консумират отделно. Освен това в някои хранения правиш калориина бомба, в други пък обратното.
Този царевичен хляб ако си мислиш, че е от не ГМО царевица, дори и да ти казвт, че не е, не им вярвай. Освен ако не си гледате вие царевица.
По принцип повечето хора се хранят зле, но не е нормално за тези, които са част от този форум. Бих ти препоръчал да си описваш храната в дневника по добре. Да си е като отделно каре, пишеш часа на храненето и количеството също.
След това може (поне в началото) да теглиш една черта и да сметнеш колко калории имаш за деня, протеина, мазнините и въглехидратите. Пиши си също и колко вода пиеш.
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 08.08.16 03:18.
Не се пита по форуми как да се третират медицински състояния, особено толкова неясно описани (адска болка в реброто - което и да е това ребро - на мен ми звучи като спукано ребро - пукал съм и знам как боли, после е между ребрата...) Ако болката продължава и те притеснява, отиваш при личния лекар.
Да, храната ѝ може и да е хаОтична. Но много по- недопустимо според мен е във форум за фитнес и здравословен начин на живот някой да пропагандира псевдо- научни теории като алкално хранене. Или пък идеята че ако някой си гледа нещо сам, няма да е ГМО. Откъде ще вземеш семената? От на баба си складираните ГМО-чисти семена? Не че има значение дали нещо е ГМО или не. Какво - страх те е че ядейки ГМО царевица с вмъкнат ген от троскот да издържа на суша ще почнеш и ти да издържаш на суша ли?
Описването на храната е добра идея. Като ги видиш написали нещата по- лесно може да видиш къде бъркаш и какво може да подобриш.
08.08.16
16:12
Няма да упорствам,благодаря за съветите...
То не е до упорстване, но ние като немедицински лица и от разстояние можем само да те изслушаме и да ти съчувстваме. Ако болката е нетърпима или продължава, трябва да потърсиш медицинска помощ.
08.08.16
19:02
Ходи се при личния лекар, който да ти даде направление за хирург, който да ти попипа реброто и да ти каже какво е..... това в случай, че продължава да те боли.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 08.08.16 19:03.
казано от Димо на 08.08.16, 10:12:
Не се пита по форуми как да се третират медицински състояния, особено толкова неясно описани (адска болка в реброто - което и да е това ребро - на мен ми звучи като спукано ребро - пукал съм и знам как боли, после е между ребрата...) Ако болката продължава и те притеснява, отиваш при личния лекар.
Да, храната ѝ може и да е хаОтична. Но много по- недопустимо според мен е във форум за фитнес и здравословен начин на живот някой да пропагандира псевдо- научни теории като алкално хранене. Или пък идеята че ако някой си гледа нещо сам, няма да е ГМО. Откъде ще вземеш семената? От на баба си складираните ГМО-чисти семена? Не че има значение дали нещо е ГМО или не. Какво - страх те е че ядейки ГМО царевица с вмъкнат ген от троскот да издържа на суша ще почнеш и ти да издържаш на суша ли?
Описването на храната е добра идея. Като ги видиш написали нещата по- лесно може да видиш къде бъркаш и какво може да подобриш.
Не се превъзбуждай толкова, точно ти големия учен тръгна да говориш за “псевдо научни теории” и тъй като не може да кажеш нищо аргументирано и за това е по лесно със “псевдо измислици” . Сега видях във сайта дали има статия и както и предполагах има и ти с това си изказване се изходи и на целия сайт:
http://www.bb-team.org/articles/4573_alkalno-kiselinen-balans
Може да го напишеш под статията, че това са “псевдо глупости” и да не забаламосват хората, може дори да се вслушат в “аргументираното” ти мнение и да премахнат статията.
Повечето знаят какво значение има pH на кръвта и спорове може да има само дали храните могат да повлияват и на киселинността на кръвта. Буферните системи на организма наистина помагат да регулират pH до известна степен, но и те си имат някакъв предел, както и почти всичко в човешкият организъм. Подобно на бъбреците и черния дроб, които поемат натоварване и си вършат работата, но и те си имат предел.
Аз си имам свое виждане за алкално-киселинен баланс, то не беше дори основна критика в хран. и режим, просто го добавих към другите неща. ако ги нямаше другите неща въобще нямаше да коментирам режима. За мен ако не се прекалява и да се ядат само киселинни храни, които и без това голяма част то тях не са и в групата на здравословните храни, това може да е достатъчно.
Няма измислица в това, че храненето може да влияе и на pH на кръвта, а не само на киселинността на стомашният сок и урината, това са си факти ! Факт са и многото здравословни проблеми свързани в повишената киселинност на организма. Хората които се хранят здравословно е малко вероятно да имат проблем с pH баланса, тъй като здравословното хранене включва и достатъчно алкални храни. Но не това и е големия проблем в храненето.
То всъщност няма режим, но тя си казва, че има проблем с храненето и не го крие това.
Всички виждат, че не е както трябва, но никой не му се занимава да каже, че не е добре.
Сухари с портокалов сок за закуска, филийка с маргарин за следобедна, вечеря в друг ден - телешко варено с бял хляб 1 филия,2 парчета диня и сметанов сладолед (това последното само не разбрах в едно ядене ли, но може би съм се заблудил, че е в едно хранене).
Като цяло от това което е описала и за човек с анемия и ниско кръвно, си е доста зле, нормално е и да няма и сила да тренира.
За царевицата се изложи, много трудно се намира не ГМО царевица, същото е и със соята. Но това с на баба ти семената ме разсмя много, наистина показа колко си незапознат с храните. Вредата от ГМО царевицата идва най-много от хербицидите и пестицидите, без който не може да се отглежда промишлено ГМО царевица.
ГМО царевицата на “Монсанто” е модифицирана конкретно да издържа на хербицида “глифозат” (Roundup) , който е много токсичен и те го използват във все по големи количества. С един сорт царевица третиран с този хербицид има изследвани правени във Франция -
http://sustainablefoodtrust.org/articles/safe-levels/
Но го няма вече линка към pdf страницата с подробните резултати, където имаше и снимки на мишките в огромни тумори.
https://www.24chasa.bg/Article/1552392
А баба ти ползва ли хербицид Roundup ? Всъщност като си нямаш идея какво представлява ГМО защо трябваше да повдигаш тази тема ! В този форум много хора не ядат ГМО храни и на тях ли ще кажеш, че не са наред ?
Темата е за неустановена болка около реброто от травма, не знам кой се превъзбужда с алкалните храни и ГМо-та.
И да, статията е много хубава, изключая частта, където се казва, че на киселинността на кръвта може да се повлияе посредством храната при здрав организъм (не от суплементи и медикаменти). Дори и в самата статия се казва че: “Като цяло данните са противоречиви”
Разбира се че храната влияе върху киселинността на урината, нали това е един от основните начини за регулация при здрав човек. Точно както и яденето на солена храна влияе върху солеността на урината. Това само доказва способността на организма да се регулира.
Дай едно научно доказателство че храната влияе директно върху киселинността на кръвта да видим, щом твърдиш че е факт (може пък ти да си голям учен и да си провеждал лично изследвания хаха).
09.08.16
13:31
казано от Хри$то® на 09.08.16, 04:39:
Няма измислица в това, че храненето може да влияе и на pH на кръвта, а не само на киселинността на стомашният сок и урината, това са си факти !
Ти си ми любимия покемон :)
Това с какво рН е кръвта се регулира от хипоталамуса, белите дробове и бъбреците и съвсем не зависи от това какво ядеш ти - месо/лимони/оцет/мъртва вода/алкохол(според легендите на конкретната школа в алкалното хранене).
Киселиността на стомашния сок също трудно може да я повлияеш с нещо различно от болест. Може да повлияеш на общата киселинност на средата в стомаха, която колкото е по-висока, толкова по-добре се смила храната.
казано от Хри$то® на 09.08.16, 04:39:
ГМО царевицата на “Монсанто” е модифицирана конкретно да издържа на хербицида “глифозат” (Roundup) , който е много токсичен и те го използват във все по големи количества.
Глифозатът е изключително токсичен, но за всички растения, попаднал директно и в достатъчно количество във вода - и за водните организми. Естествено и за хората е токсичен, ако примерно го пият или го вдишват на аерозол продължително време ;) Монсанто надали ти го сипват в чаша или ти го пускат тайно в климатика...
Но нищо де, не е лошо в крайна сметка да се храниш алкално, да се пазиш от хребициди, ГМО, да го пропагандираш по Форумите. Стига само да си вярваш. Както и да не обиждаш съфорумците си ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.08.16 13:51.
И ти си интересен покемон, който се изживява като професор във форума, който винаги знае всичко и изпада в екстаз от бурните аплодисменти на публиката и това чувство явно е толкова завладяващо и приятно, че може да се сравни със наркотик от който трябва ежедневно да си набавяш дозата.
Има доста такива по форумите, но най-много са във фейсбук и това обсебване е точно като наркотик. Лайковете, одобрителните коментари, които им действат като хапче повишаващо допамина, серотонина и може би и се случва реално и в това няма лошо, щом човек се чувства щастлив.
При теб това е водещото, да изпиваш това чувство на богопочитание и аплодисментите, да чувстваш, че си над останалите в този форум, обикновено хората, когато има липсва нещо в живота и не могат там да го постигнат, опитват да го постигнат във виртуалното пространство. Във форумите не е толкова яко обаче да си номер едно по знания, защото гугъл е много велика сила, не е като да седнеш в играта “Стани Богат” и да имаш само 3 жокера.
Така, че тук не е толкова велико да демонстрира човек знания, тъй като всичко е на един клик разстояние, но при тебе е важно да изглежда, че не си го научил конкретно, преди да пишеш в някоя тема и да си вземеш дневната доза, а да изглежда, че тез неща ги знаеш е отдавна. Инак ефекта на богопочитанието няма да е същия. Аз съм убеден, че до вчера не беше чувал за “глифозат”, но по важно е публиката да си мисли друго. :)
Аз нямам образование по медицина, нито по диетология, фармакология и т.н. и се информирам само от гуглето и когато срещам противоречия продължавам да ровя и не се хващам за първото прочетено. Но ти може би имаш такова образование и би било глупаво да слушам някакъв си френски професор - молекулярен биолог и ендокринолог, който хранил едни мишки с един сорт ГМО царевица и те взели, че се разболели. Аз съм голям глупак, да чета научни експерименти на някакви измислени учени професори и да се заблуждавам, вместо да се информирам от най-великия гуру във форума.
Но все пак ще заложа на хора, които имат някакъв образователен ценз от колкото да слушам някой кое било вредно и кое не и осбено този някой да е:
“Пушач, който не спазва режим, става рано и ляга късно, пие.”
Само човек, който въобще не наясно със начина на работа на тази корпорация Монсанто може да се изкаже така за ГМО. Това две годишно изследване, което съм дал, но не работи вече линка към pdf файла с подробният доклад, който преди бях пускал и това изследване е единственото подобно. А къде е твоя линк към изследването за безвредността на “глифозата” при хората с достатъчно дълъг период ???
Аз не само, че не бих ял ГМО храни, но и съм от онези болните мозъци, който си купуват домашни яйца, мляко, месо, имам си на двора разни зеленчуци, плодове и не е защото излиза по евтино така. Но въпреки това, че се стремя да консумирам чисти храни, които са и много по вкусни, аз не определям другите хора, които си ядат всичко за ненормални.
Киселинността на стомашния сок също трудно може да я повлияеш с нещо различно от болест. Може да повлияеш на общата киселинност на средата в стомаха, която колкото е по-висока, толкова по-добре се смила храната
Това сериозно ли го каза, това е толкова далеч от истината, не е за вярване, че точно ти го написа. Абсолютен факт е, че все повече хора страдат от ацидоза, по висока кис. на стомашният сок и това е свързано с начина на живот, които включва и храненето, някои вредни навици и това не са някакви мои измислици. Има специалисти които се занимават с тези проблеми, има проучвания доказващи връзката между храненето тези проблеми и все повечето хора които имат завишена киселинност.
И има една проста логика, щом има системи в организма които да регулират и оптимизират дадени процеси, както в случая с pH, значи има и нещо което влияе на тези нива, нещо което е външен фактор и за това организма разполага с тези механизми. Ако нищо не може да повлиява pH на течностите в тялото, тогава тази буферна система няма да има нужда от нея. Но в човешкият организъм няма нищо случайно ! Защо тялото разполага с този механизъм за регулиране ако външни фактори не могат да влияят на киселинността ? И както казах, тези системи си имат предел, както всеки един човешки орган или система, които ако се натоварят повече, това ще предизвика и съответните проблеми !
Лекарите се оказва, че са най-заблудените които при различните видове ацидози по време на лечението препоръчват да се ядат алкални храни. Вземи направи един семинар и да им обясниш на тези заблудени хора. Да не споменавам и за содата която спасява много хора. Това пък за “колко по висока киселинност, толкова по добро храносмилане” е несериозно. Много висока киселинност или много ниска гарантира и лошо храносмилане и стомашни проблеми (лично съм имал такива проблеми).
Ензимите които разграждат храната действат при строго оптимални стойности на pH на стомашният сок, това е една от причините много хора които взимат храносм. ензими като добавки да не усещат ефекта. За това и в много формули на такива добавки комбинират животински с растителни ензими, които са активни при различно pH и по този начин работят в по голям диапазон на pH и ефекта е по добър.
11800 мнения за 5год. очаквах повече, но никога не е късно да засилиш. Под 10 мнения на ден си е слаба работа ! :)
А, значи си забелязал че хората не одобряват псевдо-научните ти стени от сис-сайънс текст. Дотук добре. От тук има 2 пътя - единия е да си кажеш че нещо не е наред и да се замислиш за вярванията си и начина им на изразяване, а другия е да си кажеш: “България не ме обича, а аз съм ебаси и пича”.
При всичките ти приказки за факти и колко умело ползваш гугъли и на какви капацитети се позоваваш, така и не даде едно изследване, което доказва пряката зависимост на киселинността на кръвта с храната. Иначе ни обясни за хранителните и покупателните си навици, за ГМО-то, за образователния си ценз. В тема за контузия в областта на ребрата.
Мнението беше редактирано от Димо на 11.08.16 10:59.
11.08.16
11:20
казано от Хри$то® на 11.08.16, 06:30:
Рядък покемон :) Ценен :D
Така...кога аз съм чувал за първи път (по-правилно учил) за глифозат - 1995. Магистър по РЗ съм. За ГМО - пак там някъде, за две години бях и дипломат по Генетика, с тема Соматичен ембиогенез(основния начин за създаване на ГМО). От Гугъл информация не черпя, учебника Физиология на човека съм го чел за първи път 1995 отново(случаеност? :) ).
За ежедневието ми си извадил старо инфо, от преди 5 години, сега положението е друго :) Което няма връзка с дискусията, но все пак не може да очакваме друго, нали трябва да имаме аргументи срещу опонента, не срещу тезата му :)
И за работата на Монсанто съм запознат в детайли, но това не виждам с какво ще подкрепи или обори императива за алкалността на кръвта, но пък е хубаво да знаеш, че промяна на рН на кръвта с 0,2 води до ацидозна кома, с още 0,1 до смърт. Толкова по въпроса с алкално-киселинния баланс на кръвта и храната. Ако разбира се извадиш пример със смърт от ацидоза причинена от храна - ще го уважа, дори да е един единствен.
Ще е интересно за читателите как успяваш да се предпазиш от консумация на ГМО? С лабораторни ДНК тестове на всичко, което купуваш - храна, животни, семена, посадъчен материал, или има някакъв друг начин? Ако бъдеш така добър да го направиш, мисля, че доста твои съмишленици в тази идея ще ти бъдат благодарни.
Относно киселинността на стомашния сок казах “болест”, което ти сам потвърждаваш и после ми спориш със сериозно ли, ензими и ала бала. Тоест не одобряваш това, че сериозната промяна на рН на стомашния сок е болест, така ли? Тогава не мога да разбера последващите обяснения в подкрепа на чия теза са, по-добре да беше продължил с аргументите срещу личността ми :) Не, че нататък си ги спестил, стараейки си да си забавен и оригинален.
В заключение ще ти кажа, понеже ми е писнало да водя спорове с теб, в които се опитваш да охарактеризираш личността ми и качествата ми, вместо да опиташ да защитиш тезата си, съответно да обориш моята, че комуникацията в интернет, в частност из разни форуми, въобще не дава анонимност и много лесно може да бъде достигнато до човек зад даден никнейм.
И ако си спомняш, имаш покана да се запознаеш лично с мен и да ми обясниш очи в очи какъв съм и що съм :) Което съм сигурен, че няма да направиш никога, но все пак да знаеш, че аз не съм забравил и поканата си важи. Пък току виж след това ти олекне, че си успял да кажеш на някой всичко, което мислиш за него директно и започнеш да живееш по-спокойно :) Което между другото много хора са направили и резултата винаги е бил поне добро познанство след това.
11.08.16
11:52
Сашо, защо се хабиш, не разбирам.
Човекът е чел много, ама много псевдонаучна информация и вярва с нещо- вярата не иска доказателства, а последователи.
ГМО, киселинна храна, мъртва вода, кем трейлс, ЕМ излъчвания, микровълни, ХАРРП - от всякъде искат да ни затрият. Как да не лудне човек ;)
Според всякакви активисти за да се обсъждат подобни казуси не е нужно да имаш каквато и да е компетенция или познания , 5 минути в интернет са достатъчни, за да вникне човек в молекулярната биология.
Разбира се, че глифозатът е токсичен, а възможно и канцерогенен, както и почти всички ПРЗ при поглъщане и вдишване, затова се работи с предпазни средства и маски. В службата имаме дузина плакати с картинки и указания за безопасна употреба на ПРЗ. Ако баба Пена на село не иска да ползва такива и се увреди , си е нейн проблем, нали?
Последния месец имаше подписка на над 100 нобелови лауреати в подкрепа на развитието на ГМО.
Истината е ,ч е био и оганичните култури – са взели много повече жертви и са нанесли много повече щети.- те са заразени с фекални бактерии и пос тоянно има врзивове на заболявания , ако си спомняте впидемията от ешерихия коли преди 4-5 години тръгна от био краставици.
——-
Сащо, интересно ми е като специалист, намираш ли поводи за притеснение в изпозването на мутагенез - напоследък чета доста обвинителни статии за този метод за създаване на нови сортове. Получените плодове напълно безопасни ли са?
11.08.16
16:32
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 11:52:
Разбира се, че глифозатът е токсичен, а възможно и канцерогенен, както и почти всички ПРЗ при поглъщане и вдишване
Тоскични - да, канцерогенни - в никакъв случай. Едно активно вещество преминава многоетапни, 10 годишни изследвания, за да бъде пуснато в употреба. Изключително строго се следи за канцерогенност, тератогенност и мутагенност. То това даже са водещите показатели, по които се отсяват активните вещества, ефективност и спектър на действие са на второ място.
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 11:52:
намираш ли поводи за притеснение в изпозването на мутагенез - напоследък чета доста обвинителни статии за този метод за създаване на нови сортове. Получените плодове напълно безопасни ли са?
Първо, мутациите са естествена част от еволюцията на всички живи същества. Над 80% от сортовете растения, които са годни за консумация са полиплоидни мутанти и преди да ми наскочат езотериците - това не е от сега, от преди 50 години, от преди век-два, а си е естествен процес в Природата . Второ, самия шанс една мутация да е сполучлива е много малък, та не е много вероятно да бъдем заляти от сортове мутанти, пък и институтите, които работят в тази насока не са толкова много...Тоест шансът да бъдем изпохапани от плодове и зеленчуци или пък променени отвътре от консумация на мутанти е нулев.
11.08.16
16:54
Дайте да си поговорим и за десанта в Нормандия.
11.08.16
17:41
казано от James Hinks на 11.08.16, 16:32:
Тоскични - да, канцерогенни - в никакъв случай.
http://www.ecowatch.com/does-glyphosate-cause-cancer-1891129191.html
СЗО го определят като потенциално канцерогенен от миналата година
казано от James Hinks на 11.08.16, 16:32:
...Тоест шансът да бъдем изпохапани от плодове и зеленчуци или пък променени отвътре от консумация на мутанти е нулев.
Не се притяснявам някоя ябълка да ме ухапе, а дали мутантите, получени чрез облъчване с различни видове лъчения гама радиация, неутрони, рентгенови лъчи , химични мутагени са безопасни за здравето.
Не са малко, над 3000 регистрирани.Има дори български патенти. Леща “Зорница” :) и Горнооряховска капия (дейба !!!)
https://mvd.iaea.org/#!Search
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 11.08.16 17:43.
11.08.16
17:41
казано от Joe Musashi на 11.08.16, 16:54:
На 6 юни 1944г. англо-американските съюзници извършват най-големият комбиниран десант през Втората световна война.С този десант стартира грандиозната стратегическа операция „ Оверлорд” /Властелин/, открила Втория или Западния фронт в Европа и ускорила освобождението на Франция и разгрома на хитлерофашизма.Стратегическата операция „Оверлорд” се провежда на два етапа:
1. Първият етап има кодовото наименование-операция „Нептун” .Той започва на 6 юни и има за цел съюзниците да извоюват плацдарм на френския атлантически бряг в Нормандия, на който да стоварят впоследствие техните подкрепления. Този етап завършва успешно на 1 юли 1944 година.
2. Вторият етап протича под кодовото наименование- операция „ Кобра”. Той започва на 1 юли и завършва на 31 август 1944 г. При него съюзничес- ките войски извършват пробив в германската отбрана, пресичат река Сена, освобождават френската столица Париж и продължават своето настъпле- ние към френско-германската граница.
11.08.16
17:42
казано от Марин Димитров на 11.08.16, 17:41:
казано от Joe Musashi на 11.08.16, 16:54:
На 6 юни 1944г. англо-американските съюзници извършват най-големият комбиниран десант през Втората световна война.С този десант стартира грандиозната стратегическа операция „ Оверлорд” /Властелин/, открила Втория или Западния фронт в Европа и ускорила освобождението на Франция и разгрома на хитлерофашизма.Стратегическата операция „Оверлорд” се провежда на два етапа:
1. Първият етап има кодовото наименование-операция „Нептун” .Той започва на 6 юни и има за цел съюзниците да извоюват плацдарм на френския атлантически бряг в Нормандия, на който да стоварят впоследствие техните подкрепления. Този етап завършва успешно на 1 юли 1944 година.
2. Вторият етап протича под кодовото наименование- операция „ Кобра”. Той започва на 1 юли и завършва на 31 август 1944 г. При него съюзническите войски извършват пробив в германската отбрана, пресичат река Сена, освобождават френската столица Париж и продължават своето настъпление към френско-германската граница.
11.08.16
17:44
Марине, айде сега, не се самоцитирай :) :D
11.08.16
17:47
Марин - първият човек, който добавям в приятели. Чувствай се специален :D
11.08.16
17:47
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 17:44:
Марине, айде сега, не се самоцитирай :) :D
Да да-ошибка стала :D
11.08.16
17:48
казано от Dymag на 11.08.16, 17:45:
А какво стана с болката на Деница Иванова?
Разсеяхме я с приказки и вече не я боли :D
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 11.08.16 17:51.
Гледам тема за някакви болежки, отварям, а хората дискутират пестициди и световни корпорации...
Какво толкова има да го мъдрите, всеки има право на гледна точка. За мен ГМО храните и третираните безобразно с химикали продукти са пълно говно, и да изпишете света за моите псевдонауки, все ми е тая. По същия начин по който нечии доводи няма да ви убедят в неговата теза.
Държите се като вегани, бе хора. ;)
А и в крайна сметка все някой трябва да ги яде тези ГМОта, стига това да не съм аз или близките ми, все едно. :)
Ако всичко спазваха едни елементарни правила на комуникация, то щяха да се избегнат много такива забавни “дискусии”.
Как да (не) поднасяме аргументи Част 1 и Част 2
А някои хора могат да се запознаят с термини като Наука, Псевдонаука и Научен метод.
Това ще спести на някои хора доста излагации, като същевременно ще им улесни живота, а може и пари да им спести.
Е няма да има на кого да се смеем...
11.08.16
20:40
казано от Маргарита Манева на 11.08.16, 18:05:
За мен ГМО храните и третираните безобразно с химикали продукти са пълно говно
Марги, каквото и да са - няма начин да избягаш от тях. Не и на тази планета и в това общество.
Изразът “ГМО храните” е някакъв антоним, не знам как да го обясня разбираемо, но няма ГМО продукт, който да консумираме директно, освен ако не сме го набрали от опитно поле и веднага да сме го изяли оглеждайки се уплашено за черните хеликоптери...А колко е страшни са тези ГМО е съвсем отделен въпрос и раздухването му е точно толкова добре финансирано, колкото и кампаниите на Монсанто(например). Както и с пестицидите, УОЗ, глобалното затопляне, парниковите емисии, ЕМГ замърсяване и куп други такива щекотливи за обществото теми. Това са войни на финансови интереси и лобита на мултитрилионни бюджети, но за част от масите са каузи и символ верую.
Sapienti sat ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.08.16 20:52.
казано от James Hinks на 11.08.16, 20:40:
Марги, каквото и да са - няма начин да избягаш от тях. Не и на тази планета и в това общество.
Мисля че съм успяла да отстраня на една голяма част от тях от менюто си. Просто повече четене и малко усилия трябва да се положат.
11.08.16
20:55
Отстраняваш ги, защото?
—————-
Аз още си мисля за мутиралата горнооряховска капия :D :D :D
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 20:55:
Отстраняваш ги, защото?
—————-
Аз още си мисля за мутиралата горнооряховска капия :D :D :D
Не четеш, ей. ;)
11.08.16
21:16
Е, добре, това е лично мнение, не факт. Защо смяташ така? Понеже не съм толкова умна, ще ползвам въпросите на по-умни от мен хора:
1. Съдържа ли продуктът с ГМО следи от нуклеинови киселини или рекомбинантни протеини?
2. Ако съдържа, след термична преработка запазват ли активност?
3. Дори да запазят активност, как оцеляват в богатите на киселини стомашни сокове?
4. Дори да оцелее протеин или нуклеинова киселина, защо витае идеята, че храносмилателната система абсорбира интактни молекули? Ако приемем, че модифицирана нуклеинова киселина може да се инкорпорира в нашия геном, трябва да приемем и идеята, че богатата на нативни нуклеинови киселини шопска салата може да ни навреди. Хората постоянно консумират сурова храна и дори съществува идеология на суровоядство. Въпреки това клетките ни не абсорбират чужди гени.
5. Генно модифицираните растителни култури за пръв път се използват масово преди около 2 десетилетия - от тогава с продукти от ГМ растения са хранени повече от 100 милиарда единици селскостопански животни.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691511006399 доказва, че фуражите съдържащи продукти от ГМО са напълно безопасни и са еквивалентни на конвенционалните фуражи.
а http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/07388551.2013.823595
че липсва данни за каквато и да било токсичност при поколенията, хранени с ГМО.
Общо взето в литературата се цитират над 2000 изследвания, които показват безопасност.
Тогава: Какви са опасностите за животните и за хората?
Кобре, чета и се интересувам от хранене доста повече от средностатистическия човек. ГМО противоречи на логиката ми и на здравия ми разум.
Както казваш, използват се масово от две десетилетия. Кой тогава може да даде статистика от дългосрочната им употреба, например на третото поколение? Защото при лабораторните плъхове на 3-4 поколение възникват най-сериозните проблеми от консумацията на ГМО. Несериозна е употребата на продукти за масова ежедневна употреба, за които се знае толкова малко. Не искам на мен да бъдат изпитвани. Вместо това, ползвам храни и билки, за които от хилядолетия се знае как действат. Това е.
11.08.16
21:47
Пътуването в космоса също противоречи на здравия разум, но се развива.
Повечето храни и билки са изследвани последните 50-100 години как действат, преди това хората са консумирали всякакви лекове с тайната надежда нещо да помогне.
Изслeдванията с мишките, които цитираш, доколкото знам не са потвърдени от други, даже май се оказаха фалшифицирани.
Чудно ми е защо някои хора гледат с такова подозрение на някои нововъведения, които очевидно са причината днес да могат да се изхранват и живеят толкова много живи хора.
Не знам защо също казваш, че се знае “толкова малко” при положение че това е една от най-изследваните теми и има хиляди публикации. 20-30 год не са никак малък период. Общо взето за това време минахме от лентовия касетофон към айпода и от правеца към таблетите
Разбира се, всички се стремим да сме здрави и жизнени, но това значи някакъв разумен подход, а не отричане на непознатото.
————————
Надявам се разбираш, че не се опитвам да споря, или не дай боже да те разубеждавам. Просто си обменяме мнения.
Със сигурност в ежедневието ти има много продукти от ГМО които не може да избегнеш.
11.08.16
21:55
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 21:47:
————————.
Ти кога за последно се върна от космическа ваканция ;D
Чудно ми е защо някои хора гледат с такова подозрение на някои нововъведения, които очевидно са причината днес да могат да се изхранват и живеят толкова много живи хора.
Планетата и сега си е пренаселена, кому са необходими повече? :D Земята в Европа и в частност в България е достатъчно плодородна да ни изхрани и без тия “нововъведения”. Да си гледат в пустинята устойчивите сортове, няма ло6о.
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 21:47:
...
преди това хората са консумирали всякакви лекове с тайната надежда нещо да помогне.
...
Надявам се разбираш, че не се опитвам да споря, или не дай боже да те разубеждавам. Просто си обменяме мнения.
Със сигурност в ежедневието ти има много продукти от ГМО които не може да избегнеш.
Пътуването в космоса не ми противоречи на здравия разум. :)
Консумурали са лекове и билки не само с надежда, но с над 90% успеваемост в лечението на нелечими за съвременната медицина болести.
В ежедневието ми има ГМО единствено ако прегреша с шоколад или вафла от магазина. Не си позволявам да купувам много конвенционално гледани храни и това е така от около 7-8 години.
11.08.16
22:12
казано от Joe Musashi на 11.08.16, 21:55:
Уф, вярно, това е конспирация, само ни лъжат с фалшиви снимки за кацане на луната ;)
Планетата и сега си е пренаселена, кому са необходими повече? :D Земята в Европа и в частност в България е достатъчно плодородна да ни изхрани и без тия “нововъведения”. Да си гледат в пустинята устойчивите сортове, няма ло6о.
Да бе , тез 4-5- милиарда индийци, китайци и всекви мангали да мрат, кой ги е карал да се раждат . Ама ха, ще ми дишат въздуха!
11.08.16
22:20
казано от Маргарита Манева на 11.08.16, 22:01:
В ежедневието ми има ГМО единствено ако прегреша с шоколад или вафла от магазина. Не си позволявам да купувам много конвенционално гледани храни и това е така от около 7-8 години.
Най-вероятно дрехите ти са от ГМ памук и лен, витамините ако пиеш/ или са добавени в храната са от ГМ бактерии, медът може да е събиран от ГМ растения, всичко , което може да съдържа съставки от ориз, картофи, грах, царевица,домати, захар, мляко, растителни масла ... О , папаята също е ГМО.
11.08.16
22:28
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 22:12:
Уф, вярно, това е конспирация, само ни лъжат с фалшиви снимки за кацане на луната ;)
Да бе , тез 4-5- милиарда индийци, китайци и всекви мангали да мрат, кой ги е карал да се раждат . Ама ха, ще ми дишат въздуха!
Да оставим тези, които ВЕЧЕ са се родили ;) но още 4-5 милиарда , и наистина ще ти издишат въздуха( справка, екологичната катастрофа в Китай в момента). А снимките от луната са от 1969…космическите програми са скъпи, и това няма перспективи да се промени скоро. Па ако ще само Гмо рапица да набиваме. ;)
казано от Queen Cobra на 11.08.16, 22:20:
казано от Маргарита Манева на 11.08.16, 22:01:
Най-вероятно дрехите ти са от ГМ памук и лен, витамините ако пиеш/ или са добавени в храната са от ГМ бактерии, медът може да е събиран от ГМ растения, всичко , което може да съдържа съставки от ориз, картофи, грах, царевица,домати, захар, мляко, растителни масла ... О , папаята също е ГМО.
Единствено а дрехите съм склонна да се съглася, но само донякъде. А щом искаш да ми гледаш в паничката, ето:
Мед вземам единствено от познати, от райони без земеделски култури в радиус от 5-6 км.
Не консумирам храни с добавени витамини, нито такава с ГМ бактерии (каквото и да значи).
Купувам ориз винаги от една марка, в която съм сигурна че няма да си позволи ниско качество и неясен произход. Картофи ям веднъж годишно, грах не съм яла от 3 години, последната царевица беше със серрификат за органичен произход. Зешенчуците ми са от градината/от градината на познати/в краен случай от фермерския пазар. Млякото няма смисъл да коментирам, там всичко е проверено многократно от повече от един специалисти. Не ползвам цвеклова захар изобщо. Растителните ми масла са кокосово масло и зехтин, и двете са от определена марка, която не сменям. Папая в България не ям (както и банани), но за твое сведение, ГМ е само хавайската и американската. :)
Вижда се с просто око, че съм абсолютен сноб по отношение на храната си. Ще добавя и за водата - имам няколко извора, от които пълня вода за пиене, и трябва да се случи катаклизъм за да си купя бутилирана. Не за нещо друго, а защото съм против водата да е стока. Тя е ресурс, който е редно да е достъпен за всички не само срещу заплащане.
Мнението беше редактирано от Margi на 11.08.16 23:09.
Eй Богу направихте темата на момичето на нищо, а не ми е била целта да споря с някой, само отбелязах, че храненето и не е добре, но все се намира някой да иска да си го покаже колко му е голям ! Не съм от тези обаче които участват в някой форум, за да си го мерят и да търсят слава.
Това последното споделяне на Маргито е голяма грешка. въпреки, че това е личен избор кой как ще се храни, сега много хора ще си кажат, тая не е добре и, баси маниачката и такива. Интересни са ми защитниците на ГМО, предполагам за тях и кренвиршите, колбасите и подобни са добра храна и като цяло няма вредни храни.
Защитниците на ГМО могат да си развяват дипломите и да се радват на форумната слава, но никой не може да покаже никакво изследване, което да показва, че ГМО културите са безвредни. Няма такова изследване, няма и да има скоро, едно, че трудно някой може да спре големите корпорации, а отделно е трудно да се изследва за достатъчно дълъг период, плюс това, че самото изследване е само наблюдателно.
Същото е и във медицината примерно със раковите заболявания, фармацевтичните компании нямат полза хората да не се разболяват от рак и не само или той да е лечим без скъпи терапии.
И тъй като това е бизнес генериращ колосални суми, подобно и на ГМО културите е съвсем нормално да няма задълбочени независими проучвания, които освен това са и доста трудни, защото вредата може да се проявява след доста години.
А пък и да се появи някакво изследване или субкетнво “доказателство” като примера, колко години животните са яли ГМО и нищо им нямало. Въпреки, че не са нужни много мозъчни клетки да се сети човек, че тези животни имат много кратък живот, за да може да говорим въобще за ефекти ! Тоест след като няма никакви доказателства, че ГМО културите са безвредни, то вече е въпрос на личен избор дали човек ще ги избягва или не.
Отделно се споменават за различни вреди от различните видове ГМО и аз лично не очаквам някой скоро да излезе със задълбочено проучване, което да покаже безусловно вредата от ГМО. Никой няма да допусне някакъв си учен да срине една мощна корпорация. По скоро очаквам да има разни проучвания със скрито финансиране от корпорациите в които да се показват някакви резултати за безвредност, нещо което си е практика !
Но явно много заблудени хора има и в другите развити държави в които ГМО културите са забранени за отглеждане. Е на тези глупаци няма ли кой да им каже, колко са заблудени и страховете са им неоснователни. Монсанто мислят само и единствено за благото на хората, печалбата винаги е на второ място, важно е хората да са добре нахранени :)
Малко извадки:
ГМО - твърдения и факти
Намалено ли е въздействие върху околната среда от използването на пестициди?
Тъкмо обратното – количеството пестициди при култивирането на ГМ растения расте и е потвърдено в 19 страни (Bayer) . За първи път това е установено в САЩ през 1970 г. с наблюдаването на устойчивост на плевели към атразин, през 1980 г. се наблюдава устойчивост на плевели към инхибитори ALS. За периода 1994–2005 г. е
отчетено 15-кратно увеличение на глифозат при отглеждането на соя, царевица и памук. Използването на атразин (забранен в Европа поради проблеми, свързани със здравето) при царевицата в САЩ нарасна с 12% за три години – от 2002 до 2005 г.Какво е Bt растение?
Bt растенията са създадени през 1996 г. чрез модифицирането с гени на Bacillus thuringiensis (Bt) с цел растението само да произвежда протеина, като по този начин само се защитава от насекоми без да е необходимо пръскането с Bt и/или синтетични пестициди. Растения-пестициди са Bt царевица, картоф и памук.
Опасност за околната среда
През последните 3 години се натрупаха достатъчно научни доказателства, които показват убедително, че ефектът на Bt сортовете царевица са твърде далеч от очакванията и че техният опасен потенциал е дори по-голям от предвижданията.
«Фермерите се притискат да използват по-големи и допълнителни количества инсектициди, за да се справят с тази резистентност на вредителите, облагодетелствайки производителите на пестициди, които често са същите компании,
които произвеждат ГМО», се казва в доклад на Европейската комисия до Световната търговска организация, който критикува оценката на риска от ГМО, в частност Bt растенията.
» Активният токсин CRY1AB, произвеждан от царевицата MON810 съществува в почвата и водните екосистеми повече от 350 дни след култивирането, което може да доведе до ефект в нецелевите организми. Това дава основание да се каже, че този сорт царевица е опасен за околната среда (Rosi-Marshall, E.J, 2007).Ефект върху човешкото здраве
Bt протеинът, произвеждан от MON810 за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е модифициран допълнително, което променя неговите функции, правейки го патогенен. Засега няма нито едно научно изследване, което доказва безвредността на това трансгенно растение относно здравето на хората, а има проучвания, които показват реакцията на имунната система при мишките и други организми, причинена от протеина Cry1ab.
Социално-икономически съображения
Количеството на хербицида Раундъп реди в САЩ се е увеличило 15 кратно, факт е необходимостта от увеличаване на количеството и допълнително третиране с други пестициди за целевите неприятели, както и за неочакваните нови неприятели. Концентрирането на производството и търговията на семена, както и на пестициди в ръцете на няколко мултинационални компании, ощетява дребните земеделски производители.
Някои разлики:
• Органичната царевица има 14 ррt манган. ГМО царевица има само 2 ррt.
• Истинската царевица има седем пъти повече манган
• Био царевица съдържа 6130 ррt калций. В ГМО е намален до 14 ppt.
• Истинската царевица има 437 пъти повече калций!
• Органичната царевица има 113 ррt магнезий. В ГМО царевицата е редуциран до 2 ррt.
• Истинската царевица има 56 пъти повече магнезий!
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 12.08.16 02:36.
За цялостното ти поведение оставяш лошо впечатление, а това няма да се хареса на феновете ти. Показваш, че имаш голям проблем с егото и също и злопаметност. Аз не съм писал от години в този форум, дори не си спомням с кой съм водил спорове, спомням си интересните и забавни дискусии и приятните хора. Това което пишеш сега, отправено като заплаха, прави много лошо впечатление и не отива на един зрял и улегнал човек и показва, че имаш сериозни проблеми с егото.
Говориш със заплашителен тон, за срещи на живо, а аз дори не знам защо, това отстрани изглежда много зле и показва неуравновесеност. Факта, че ти се появи в тази тема и то не е било за нищо друго освен да ме атакуваш, не говори добре за теб.
Аз дори не си спомням за какво сме спорили, не ги помня тези дискусии, но явно ако някой нещо не е съгласен с теб го приемаш като твой враг и не го забравяш, което говори за злопаметност.
Тези емоции от едни форумни дискусии ще ти влияят и в реалният живот, а това само ще ти вреди. Не аз нахлух в тема в която си писал и да започна със това какъв покемон си. То аз не знам дали не беше така и едно време, когато аз си пишех в някоя тема и ти се появяваше да ми кажеш колко съм зле, имаше нещо такова ако не се лъжа. :)
Но аз съм широко скроен човек, може да трупаш точки на мой гръб колкото искаш, даже сега ще ти дам няколко лайка да се радваш :)
А нямаше ли един случай, ако не се лъжа ти беше това май, когато бях коментирал нещо в на Блага дневника някакви шеги и ти се появи като Аладин от вълшебната лампа, за да ми кажеш колко са ми били тъпи и изтъркани майтапите, нещо такова и да се опиташ да ме злепоставиш. Което е доста показателно за някои качества и прави лошо впечатление.
Сега с тези подкани за срещи на живо, за разкриване на анонимност, падаш много ниско, а аз не вярвам, че си лош човек в реалният живот, но тази злопаметност и това палене не е добре и няма да се хареса на феновете ти !