Дали има ефект от фитнеса?

Първо ще започна с това, че съм доста начинаещ. Преди години ходих с приятел на фитнес няколко пъти и това е.

Понеже имам голямо шкембе реших да се боря с него. Започнах с отрицателен калориен баланс и тренировки в къщи. Пуснах една тема тук за протеина и нужно ли ми е. От там разбрах, че е по-добре да ходя на фитнес. Това и направих - записах се и си взех персонален треньор, за да ми казва какво да правя, защото аз нямам никаква идея. Тръгнах заедно с моята приятелка и треньорът ни тренира и двамата.

Притеснява ме обаче, че тренировките са доста къси и леки. Ходих вече два пъти. И двата пъти правихме едни и същи неща. Вторият път тежестите бяха по-големи и наистина беше по-тежко, но пак ми се струва, малко.

Общо взето правихме 4 упражнения - мисля, че бяха 2 за ръце, 1 за корем и едно за крака. Първото посещение по 3 серии, а второто по 4 серии. Тренировката протича така - инструкторът показва, след това сядам аз и правя серията, след мен сяда приятелката и тя прави, след нея сядам аз и така докато направим по 4 серии. Цялото това нещо продължи около 25-30 минути и след като свършихме инструкторът ни изпрати да правим 20 минути ходене на бягаща пътека.

Чудя се сега защо силовата тренировка е толкова лека. Аз в къщи с лицеви опори, дъмбели и коремни преси се изморявам и се чувствам по-изтощен за 20 минути отколкото тези 25-30 минути в залата.

Иначе миналия път треньорът ми препоръча да си вземем разни добавки и сега у нас е като аптека. Имам протеин, който си купих сам преди седмица, а вече имам Л-карнитин, fat burner и някаква друга добавка, която трябва да си разтварям в бутилка и да пия по време на тренировка.

Според вас правилно ли постъпва персоналният ни треньор или трябва да ни натоварва повече?

02.09.16
17:15

Може би трябва да му кажеш, че искате по- интензивни и по- натоварващи тренировки. Или да преосмислиш дали си струва да плащаш за такъв инструктаж. А и дай му време, то е ясно че за 2 посещения няма да научите всички движения.

02.09.16
22:30

Сменяй треньора. Само ви цока паричките най-вероятно. Щом още от второто посещение ви кара да купувате хранителни добавки, а не да преразгледа хранителният ви план (например) е ясна работата. :) Намери някой треньор, който знае какво прави и да ви научи на базовите движения. Такива треньори, които ви тренират на машини 25 мин и после 20мин. пътечка е ясна работата. И аз съм попадал на такива треньори и заради това, не само където си изгубих парите, а дори ме прецакаха в дългосрочен план.

Мнението беше редактирано от Devastion на 02.09.16 22:30.

02.09.16
23:10

казано от Тодор Димитров на 02.09.16, 16:25:

Притеснява ме обаче, че тренировките са доста къси и леки. Ходих вече два пъти. И двата пъти правихме едни и същи неща. Вторият път тежестите бяха по-големи и наистина беше по-тежко, но пак ми се струва, малко.

Общо взето правихме 4 упражнения - мисля, че бяха 2 за ръце, 1 за корем и едно за крака. Първото посещение по 3 серии, а второто по 4 серии. Тренировката протича така - инструкторът показва, след това сядам аз и правя серията, след мен сяда приятелката и тя прави, след нея сядам аз и така докато направим по 4 серии. Цялото това нещо продължи около 25-30 минути и след като свършихме инструкторът ни изпрати да правим 20 минути ходене на бягаща пътека.

Чудя се сега защо силовата тренировка е толкова лека. Аз в къщи с лицеви опори, дъмбели и коремни преси се изморявам и се чувствам по-изтощен за 20 минути отколкото тези 25-30 минути в залата.

Според вас правилно ли постъпва персоналният ни треньор или трябва да ни натоварва повече?

Ефекта от силовата тренировка
не зависи (само) от това, колко се изморяваш и изтощаваш или колко е продължителна. За един начинаещ е напълно достатъчно да тренира 30 минути, 3 пъти седмично, както и 4 правилно подбрани упражнения са достатъчни. Не мога да коментирам повече, докато не кажеш точно какви упражнения сте правили.

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.09.16 23:15.

04.09.16
00:47

Щом ти пробутва веднага добавките не звучи много добре. Истината обаче е, че няма как да отсееш от какво имаш нужда и кой иска да ти помогне и кой иска само да ти вземе парите, когато си начинаещ.
За добавките моето мнение че имаш нужда от такива които по трайно да ти ускорят метаболизма и такива които да ти свалят естрогена-сътвоетно да ти повишат тестостерона(свързани са). Фет бърнери(много зависи какъв е) и Л-карнитин може би сам ще разбереш, че не е кой знае какво особенно в твоя случай. като напреднеш и тренирвките ти стант по- тежки тогава ще са по отдачни.
Но при всички положения дай още време на този инструктор, но споделяй и тук и така по-бързо ще успееш да разбереш къде е истината за теб.

1. Имаш нужда от няколко седмици, за да може тялото ти да привикне с новото натоварван, не бързай с големите тежести или сериозните сплитове.
2. Не бързай с добавките, обърни внимание на “чистото” хранене.
3. Потърси в интернет кои са “базовите упражнения”, научи се как да ги изпълняваш правилно (помоли треньорът си да те научи) и тренирай основно с тях (без машини)
4. Съвет. В началото обърни повече внимание велоергометъра, когато говорим за кардио. Ако си с наднормено тегло тичането не е най-добрия вариант...

Успех :)

Не мисля да бързам със смяна на треньора,  а и съм доволен от сегашния ми. Той е едно младо момче, което доста спокойно обяснява, когато го питам нещо и ме поправя, когато правя грешно упражненията.

Щом казвате, че няма нищо лошо в малкия брой упражнения това ме успокоява. Просто не ми се искаше да се мъча и плащам, ако няма ефект от толкова малко натоварване.

Относно наднорменото тегло - мисля си, че не съм с наднормено тегло. Висок съм 178 см и тежа 82 кг. Но имам голямо шкембе и ми се иска най-вече него да махна и ако може да се разширя малко в гърба и раменете.

Приготви се за маратон, не за спринт, ако ме разбираш :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1