13.09.16
11:46
На 32 съм, 178 см. и 82 кг. От около 2 седмици ходя на фитнес по около 3 пъти в седмицата. Като добавки пия Л-карнитин, фет бърнър и протеин на прах. На ден изяждам калории в интервала 2000 - 2200. Храната я разпределям в пропорция:
Въглехидрати: 45%
Протеин: 35%
Мазнини: 20%
Първите дни ми беше доста трудно да спазвам пропорцията, но последни 2-3 дни ги докарвам с точност от +/- 1-2 процента. Уж спазвам всичко, което се препоръчва и каквото ми казва инструкторът, но нещо не виждам резултат. Килограмите ми не падат, дори си мисля, че съм качил 1 кг. Като се погледна в огледалото също не виждам някаква разлика.
Иначе почти всеки ден ходя пеша около 1 час и 10 минути, отделно когато съм на фитнес правя по 4 силови упражнения за около 25-30 минути и около 25 минути ходене по пътека, като следя пулсът ми да е около 145 - 150 удара в минута.
Не разбирам защо нищо не става. Преди да тръгна на фитнес и да пия добавки само с ходене и по-малко калории килограмите падаха.
Дайте съвет - къде бъркам? Има ли нещо, което може да не правя както трябва и от там да ми се саботират нещата?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 13.09.16 12:18.
Ще започна с това, че 2 седмици са прекалено кратък период за да си правиш заключения.
Знам, че че ще ти се стори налудничево това което ще кажа, но може да ядеш по-малко и затова да не отслабваш.
Другото ми предположение е, че че не тренираш адекватно и, ако преди си свалял килограми само с ходене, то с напредване на времето тялото ти е свикнало и се е адаптирало към съответният стрес.
И в двата случая стрелям напълно на сляпо.
Просто ти давам идеи за размисъл.
Имаш инструктор/треньор. Сподели си притесненията с него и виж какво ще те посъветва.
Мнението беше редактирано от Fallen на 13.09.16 13:15.
13.09.16
14:44
казано от Тодор Димитров на 13.09.16, 11:46:
На 32 съм, 178 см. и 82 кг. От около 2 седмици ходя на фитнес по около 3 пъти в седмицата. Като добавки пия Л-карнитин, фет бърнър и протеин на прах. На ден изяждам калории в интервала 2000 - 2200. Храната я разпределям в пропорция:
Въглехидрати: 45%
Протеин: 35%
Мазнини: 20%Преди да тръгна на фитнес и да пия добавки само с ходене и по-малко калории килограмите падаха.
ето го отговора, но....сега не гледай, че килограмите ти не падат, гледай да не се качват...защото режима ти е не за сваляне на килограми, а за трансформация, по-скоро ;) и става много по-бавно...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 13.09.16 14:46.
13.09.16
16:14
Понеже нямам опит с храненето ме притеснява и нещо друго - дали ям различните видове храни в правилното време от деня. Примерно въглехидратите чух, че било хубаво да се ядат след тренировка, а моите тренировки все вечер късно (от 21 до към 22:30) чак след това като се прибера към 23:00 - 23:30 ям примерно 100 г. макарони, които ми набавят доста от въглехидратите за деня.
Другото, което леко ме притеснява е дали с това ходене пеша през деня не се изтощавам много и да не ми остават достатъчно сили за силовата тренировка и за кардиото и от там пак да идва някакъв проблем.
Може и наистина периодът, за който ходя все още да е много малък, но все се надявах, че ще усетя някаква разлика.
Ако говорим чисто и просто за сваляне на килограми, не е от съществетно значение кога какви макронутриенти приемаш, стига приетите ти калории за деня да са по-малко от изразходваните. Според мен също две седмици не са достатъчни, за да се заяви, че режимът ти не работи.
Две седмици са малко за видима промяна. Освен това, не гледай само кантара, мери си и обиколките - талия, ханш, гръден кош, ръце, крака.
Дори да приемем, че си на точно толкова калории, колкото казваш, при твоите кила и активност, това не е някакъв огромен дефицит, най-вероятно е нещо от сорта на 300-400 ккал, т.е., за да изгориш едно кило мазнини, ще трябват около 3 седмици. Тренировките да ти горят едни 300 калории допълнително, това са 900 калории на седмица, или не повече от 150 дневно. Не казваш колко по-малко си ял преди, но ако си бил на нещо от сорта на 1800 калории, а сега си на 2200, е нормално свалянето да се забави. Също така, силовите тренировки могат да направят разлика във водния баланс и т.н.
Но като цяло, две седмици са малко, за да правиш генерални заключения.
13.09.16
17:56
Преди гледах да ям около 1500 калории като дните в които ходя телефонът ми сам обръща крачките в допълнителни калории и в такива дни ядях по около 1800 калории. С такъв режим падах почти всяка седмица по килограм. Бях 88 кг., когато започнах да се боря. Стигнах то 82 кг., но нещо не бях сериозен много по едно време и за това реших да се захвана с тренировки. Първо правех в къщи 1-2 седмици и след това реших, че ще е по-добре и се записах на фитнес.
Наистина обиколки не съм мерил, но и на око не виждам някаква разлика да има. Сигурно сте прави, че 2 седмици са много малко, за да си проличи нещо така, че ще продължавам пък ще видя какво ще излезе. Просто се чудех дали не правя нещо погрешно.
Ето и калориите, които съм изял през последните 5 дена:
8-ми: 2153
9-ти: 1994
10-ти: 1802
11-ти: 1723
12-ти: 2238
Значи средно са около 2000, като надеждата ми е, че изразходвам средно поне по 2500 за този период.
13.09.16
18:38
казано от Pleasure на 13.09.16, 17:05:
Ако говорим чисто и просто за сваляне на килограми, не е от съществетно значение кога какви макронутриенти приемаш, стига приетите ти калории за деня да са по-малко от изразходваните. Според мен също две седмици не са достатъчни, за да се заяви, че режимът ти не работи.
бол шииииит)))ама изобщо не си прав!!!!
Айде бе :) Значи съм някакъв нереален, щом точно така съм свалял. Като контрираш се аргументирай. И дай малко с по-малко удивителни, няма нужда да ми се караш :) Наблегни на “ако говорим чисто и просто за сваляне на килограми”, преди да пишеш каквото и да било в отговор.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 14.09.16 00:57.
14.09.16
07:30
какво и как си свалял, само ти си знаеш....свалянето на килограми не е синоним на името ти)))...Ако поне беше се позаинтересувал, как работи човешкият организъм, физиология, то щеше да знаеш, чи има значение: как, кога и колко ;)..Що се касае аргументите ми))...ми да беше чел статиите във форума, а не само дневниците и да си чатиш )))...прочети поне биология за 7-ми клас, можеш да научиш нещо ;).....
ти си написал това: правете химиотерапия и ще отслабнете...убийте половината здрави клетки на организма и ще свалите килограми.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.09.16 07:37.
казано от Carbohydrate на 14.09.16, 07:30:
свалянето на килограми не е синоним на името ти)))...Що се касае аргументите ми))...ми да беше чел статиите във форума, а не само дневниците и да си чатиш )))
Каза едно голямо нищо, усещаш ли? Не знам какъв ти е проблемът, ама нито си чатя, нито вися по нечии дневници :) Също така никога не говоря за неща, които аз лично да не съм пробвал :)
Ако поне беше се позаинтересувал, как работи човешкият организъм, физиология, то щеше да знаеш, чи има значение: как, кога и колко ;)..
Ако си профи, може и да си усложняваш живота допълнително с въпроси като “как и кога”. За колко е ясно. Ако си любител, едва ли ще забележиш разликата. Като се поддържа 500 калории дефицит, слабо е от значение какво си вечерял. Щеш, не щеш - ще сваляш. Отново да подчертая, че говоря само за сваляне на килограми.
ти си написал това: правете химиотерапия и ще отслабнете...убийте половината здрави клетки на организма и ще свалите килограми.
Отново, нямам представа за какво говориш :) Написал съм, че ако говорим само и единствено за сваляне на килограми, в основата стои калорийният дефицит. Имах предвид, че дали ще яде въглехидрати вечер, както пишеше авторът, не е толкова от значение, стига да е в дефицит. За никакви убийства не съм говорил :)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 14.09.16 10:12.
14.09.16
12:05
точно там ти е проблемът, ти не знаеш как работи организма и твърдиш, че с 500 калории по-малко ще сваляш, даже ако изядеш калориите на 1 път...А това не е така изобщо, да не говорим, че даже при дефицит, след 2 седмици организма ще се адаптира и ще забави метаболизма, а след това процеса ще се забави и в крайна сметка ще спре ;)..но ти това не го знаеш)), как то и това, че даже да си на дефицит, ако се наедяш след тренировка, то процеса на топенето на мазнини спира......При така написано от теб, ще сваляш всичко, но не и мазнини!!!
П.П. Отслабването, далеч не е само дефицит на калории ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.09.16 12:08.
14.09.16
12:20
казано от Carbohydrate на 14.09.16, 12:05:
........как то и това, че даже да си на дефицит, ако се наедяш след тренировка, то процеса на топенето на мазнини спира......При така написано от теб, ще сваляш всичко, но не и мазнини!!!....
Аз пък точно в рамките на един час след тренировка, ям. Основно гледам да са протеинови храни плюс салата. Правя го не за друго, а защото четох на няколко места, че така се правело именно заради това, при отслабването да не ти яде и от мускула. Заради това пия и БЦАА-т.е. да си има анаболен ефект и сваляне на мазнини, като се пазел уж мускула.
Хм (dull)
точно там ти е проблемът, ти не знаеш как работи организма и твърдиш, че с 500 калории по-малко ще сваляш, даже ако изядеш калориите на 1 път...А това не е така изобщо, да не говорим, че даже при дефицит, след 2 седмици организма ще се адаптира и ще забави метаболизма, а след това процеса ще се забави и в крайна сметка ще спре ;)..но ти това не го знаеш)), как то и това, че даже да си на дефицит, ако се наедяш след тренировка, то процеса на топенето на мазнини спира......При така написано от теб, ще сваляш всичко, но не и мазнини!!!
Я ка’жи как точно се адаптира организма за две седмици с 25% по- малко калории, ще пробвам да науча магарето си да не яде за 2 месеца с постепенна адаптация :)
Мнението беше редактирано от Димо на 14.09.16 12:25.
14.09.16
12:27
казано от Dydo на 14.09.16, 12:20:
........как то и това, че даже да си на дефицит, ако се наедяш след тренировка, то процеса на топенето на мазнини спира......При така написано от теб, ще сваляш всичко, но не и мазнини!!!....
Аз пък точно в рамките на един час след тренировка, ям. Основно гледам да са протеинови храни плюс салата. Правя го не за друго, а защото четох на няколко места, че така се правело именно заради това, при отслабването да не ти яде и от мускула. Заради това пия и БЦАА-т.е. да си има анаболен ефект и сваляне на мазнини, като се пазел уж мускула.
Хм (dull)
Само БЦА е достатъчно преди и след тренировка. Храна - не!
С 1500 ккал, при нормално 2000 и при какви то си искаш тренировки, мога да направя тялото да изглежда и като кофа, и като обърната такава....само като манипулирам режима на хранене и нутриентите!
П.П. Вие просто не обръщате внимание на постовете...вие четете, но не анализирате и не вниквате в нещата....До като не започнеш да не спиш нощем и да си задаваш въпроси, на които искаш да намериш отговорите, няма да разбереш нищо...важно е и да имаш информация, за да анализираш, разбира се. Форума е пълен с хора, които на дефицит не отслабват и това се вижда от всекидневните теми....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.09.16 12:31.
Забавянето на метаболизма, измерено и наблюдавано в лаборатория, при здраво и продължително гладуване, е някъде от порядъка на 15%. Т.е., на практика, при нормален дефицит, нищо не се забавя, още по-малко пък за няколко седмици. Трябва да минат месеци здраво гладуване, че да се получи нещо такова, и дори тогава се оправя за 2-3 седмици нормално хранене.
14.09.16
12:32
казано от Петко К на 14.09.16, 12:31:
Забавянето на метаболизма, измерено и наблюдавано в лаборатория, при здраво и продължително гладуване, е някъде от порядъка на 15%. Т.е., на практика, при нормален дефицит, нищо не се забавя, още по-малко пък за няколко седмици. Трябва да минат месеци здраво гладуване, че да се получи нещо такова, и дори тогава се оправя за 2-3 седмици нормално хранене.
тук говорим за конкретни неща, не размивай темата.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.09.16 12:34.
14.09.16
12:42
Ок, тогава колко време след тренировка да ям. Също така, аз тренирам вечер и не следва да е пък и много близо до преди лягане. Обикновено по-рано от 24.00 не лягам, като ставам 06.30 ч. сънят ми е малко, но не ми се спи, не зависи от мен.
Яж когато искаш. Нищо не пречи и да е веднага след тренировка, не пречи и да е час-два след това. На практика няма никакво значение, колкото и разни “гурута” да се опитват да те убеждават в противното.
казано от Carbohydrate на 14.09.16, 12:27:
Форума е пълен с хора, които на дефицит не отслабват и това се вижда от всекидневните теми....
Напротив, няма такива хора и няма как да има.
14.09.16
12:54
Ако потърсиш малко инфо за диетите на сумистите, няма да мислиш така вече))) - жокер давам)
Не става въпрос за мои наблюдения, а как работят реално нещата и какви са фактите.
14.09.16
13:12
казано от Петко К на 14.09.16, 13:04:
Не става въпрос за мои наблюдения, а как работят реално нещата и какви са фактите.
Петко, не знам какви са твоите факти, но аз си работя по моите факти и всичко си е наред. Виж, далече съм от заяждане или там друго, ако си мислиш....Има разбира се еднакви неща - физиология, и има и частен случай - кой на какво ниво е и какви са му началните дани.
Чета коментара ти с усмивка, тъй като е абсолютно несъстоятелен :) Но, пак казвам, може би аз съм нереален, че свалих до 5-6% мазнини по начина, по който споделям :) Спирал процесът... да не се храниш след тренировка... приказки от 1001 нощ не ми се четат...
Разбира се, че ще сваляш с 500 калории по-малко, що за пълни безсмислици... Теб ако те кефи да вдигаш тежко и да бачкаш цял ден на 1500 калори, аз не съм от тия, нито пък гоня 2 месеца да отида на плаж. Пак ми се получват нещата, но, все пак съм “нереален”, простено ми е :)
ББ-тийм администраторите да вземат да измислят една значка в профила “Форумно гуру”, щото в България всеки разбира от политика, коли и спорт, като последното важи в пълна сила за форумните гурута тук. Усложнявайте си живота колкото искате и превръщайте любителския фитнес в ракетна технология, ваша си работа :)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 14.09.16 13:44.
14.09.16
14:11
казано от Pleasure на 14.09.16, 13:37:
П.П. Отслабването, далеч не е само дефицит на калории ;)Чета коментара ти с усмивка, тъй като е абсолютно несъстоятелен :) Но, пак казвам, може би аз съм нереален, че свалих до 5-6% мазнини по начина, по който споделям :) Спирал процесът... да не се храниш след тренировка... приказки от 1001 нощ не ми се четат...
Разбира се, че ще сваляш с 500 калории по-малко, що за пълни безсмислици... Теб ако те кефи да вдигаш тежко и да бачкаш цял ден на 1500 калори, аз не съм от тия, нито пък гоня 2 месеца да отида на плаж. Пак ми се получват нещата, но, все пак съм “нереален”, простено ми е :)
ББ-тийм администраторите да вземат да измислят една значка в профила “Форумно гуру”, щото в България всеки разбира от политика, коли и спорт, като последното важи в пълна сила за форумните гурута тук. Усложнявайте си живота колкото искате и превръщайте любителския фитнес в ракетна технология, ваша си работа :)
не, че нещо, но стажа ми е от 90-та година...имам завършен ВИФ зад гърба си....2-ро място на 100 м)) в градско в град с 350 хил. население....не съм взимал никога допинг или хормони...правя хранителни режими и тренировъчни програми.....имам няколко лични достижения))....ми.....нали казах, не че нещо ;).....изглеждам повече от добре на 43 години,....Това, което наричаш “ГУРУ”)))...точната дума е опит ;), стаж, практика, теория и още много любов към това с което се занимаваш (това ми е хоби)))....та така...))..гуру) засмях се .....
Няма спор, завидни постижения и изглеждаш страхотно. Но това не означава, че само един път води до крайната цел, нито пък че крайната цел на всеки е една и съща. В крайна сметка, всеки решава кой да хване :)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 14.09.16 14:28.
14.09.16
14:35
казано от Pleasure на 14.09.16, 14:21:
Няма спор, завидни постижения и изглеждаш страхотно. Но това не означава, че само един път води до крайната цел, нито пък че крайната цел на всеки е една и съща. В крайна сметка, всеки решава кой да хване :)
Прав си! Пътища много, но само един е оптималния! Ако го знаеш, разбира се! Иначе, как то си го написал, ми тръгвай, кой те спира да се луташ и да отслабваш, като губиш и ММ и здраве и т.н...след като заветната цел е постигната))....а дали е за постоянно и как да стане за постоянно)).... и т.н. Успех
18.09.16
16:08
казано от Димо на 14.09.16, 12:24:
П.П. Отслабването, далеч не е само дефицит на калории ;)Я ка’жи как точно се адаптира организма за две седмици с 25% по- малко калории, ще пробвам да науча магарето си да не яде за 2 месеца с постепенна адаптация :)
не четеш форума, само чатиш, повтарям!
По темата: Пресмятане на калории Базов метаболизъм се умножава на коефициента на активност:
За твоето магаре, ако стои цял ден в стаята ти: Базовия го умножаваш на 1,2
Ако го впрягаш да орете: Базовия го умножаваш на 1,725
Ако се разхождате заедно по селото, можеш да умножиш по 1,55 и т.н. ))) ;)
казано от Тодор Димитров на 13.09.16, 11:46:
На 32 съм, 178 см. и 82 кг.
около 25 минути ходене по пътека, като следя пулсът ми да е около 145 - 150 удара в минута.
И как така на 32 години само с ходене вдигаш 145-150 пулс? Това значи, че си силно обездвижен. Трябва да включиш по-натоварващи движения, например качване на стълби, качване по склон (събота и неделя си прави преходи сред природата, изкачвай планини)...Пробвай това ходене на пътеката да го замениш с тук-там тичане колкото можеш, останалото ходене. Може да вдигнеш още малко пулса, на 32 години, спокойно до 180 можеш да качваш за кратки периоди.
29.09.16
16:28
Ами комбинирам ходене + наклон. Не знам дали всички пътеки показват еднакво, но вчера правих 35 минути кардио на скорост 5.2 и наклон 9. През цялото време пулсът ми беше около 150. Не би трябвало да съм чак толкова обездвижен, защото цяло лято ходих пеша на работа и почти всеки ден правех по 8 000 - 10 000 крачки.
Иначе пробвах и момента с интервалното кардио, но би ми беше много трудно. Като започна да тичам едва издържах 2 минути тичане. Все пак мисля пак да го пробвам - знам, че е за предпочитане пред обикновеното ходене.
казано от Carbohydrate на 18.09.16, 16:08:
казано от Димо на 14.09.16, 12:24:
П.П. Отслабването, далеч не е само дефицит на калории ;)Я ка’жи как точно се адаптира организма за две седмици с 25% по- малко калории, ще пробвам да науча магарето си да не яде за 2 месеца с постепенна адаптация :)
не четеш форума, само чатиш, повтарям!
По темата: Пресмятане на калории Базов метаболизъм се умножава на коефициента на активност:
За твоето магаре, ако стои цял ден в стаята ти: Базовия го умножаваш на 1,2
Ако го впрягаш да орете: Базовия го умножаваш на 1,725
Ако се разхождате заедно по селото, можеш да умножиш по 1,55 и т.н. ))) ;)
Намери се точно най- големия форумен чукча- писател да ми каже че не чета внимателно. Може да не чета всичко във форума, но поне когато пиша имам консистентност на мислите и тезите. Като ти чета писанията, имам чувството че до акаунта ти имате достъп и пишете няколко души, които иначе не си говорите помежду си много- много.
Какво намесваш коефициенти, когато репликата ми беше към твърдението ти че даже и да си на 500 Ккал дефицит, след 2 седмици организма щял да се адаптира и щял спре да сваля ?!?
Мнението беше редактирано от Димо на 30.09.16 20:28.