15.09.16
18:27
Здравейте!
Наскоро си изкарах коляното и 1 месец беше неподвижно,та днеска докато играех футбол направих един трик с топката,който като цяло изисква размърдване на цялото коляно и глезена,та като го направих усетих моментна болка в коляното,което си бях изкарал,а болката беше остра,но не продължи дълго(2-3 сек) и сега го усещам така сякаш ако направя същото ще се изкара отново и ще стане по-лошо,та реших да попитам дали трябва временно да спра натоварванията върху краката или да го превържа с нещо?
Кога е наскоро и в какво се изразява изкарването? Каква е точната диагноза питам.
Колко време е минало след като си махнал шината? Как премина възстановителния процес?
16.09.16
16:31
Изкарах го в края на Май месец,диагнозата беше “Луксация на пателата” ,шината я носих около месец ,през този период нямах проблеми .След като я махнах започнах лека-полека с натоварванията-30мин велоаргометър,лицеви,колело,клекове,футбол по 60 мин и така ми протече рехабилитацията,сега отново натоварването главно към мускулите на краката и ръцете е на 100% .Предполагам,че това дето ми се случи било може би,леко изкривяване на коляното,но бих искал да чуя мнението на другите.
Според мен имаш нужда от още възстановяване и укрепване на мускулатурата. Луксацията на пателата е травма, която често и лесно рецидивира и никак не е безопасна. За да не навлизам в излишни подробности можеш да разгледаш дневника ми след юни 2012. Луксацията беше около 10-ти ако не се лъжа. След това подробно съм описвал възстановителните етапи до завръщане на терена.
В общи линии действаш по усет и НЕ правиш неща, от които те боли. Бедрото трябва да е много здраво, за да държи капачката на място, защото меките тъкани около нея, които принципно вършат тази работа са вече разтегнати и не са на 100 %
Мнението беше редактирано от Маданеца на 19.09.16 15:32.
19.09.16
17:35
Мерси за съвета,днес си купих нещо като наколенка,но само на коляното,която ми казаха ,че стяга капачката да не се мърда като бягам,мисля че ще помогне,а временно отново ще редуцирам упражненията за крака и ще увелича тези за горна част-ръце,рамена,гръб,гръден кош..
Точно обратното трябва да направиш. Не редуцирай упражненията за крака. Увеличи ги. Ако вече си възстановил пълната мобилност на ставата започни да клякаш с тежести и се фокусирай върху изграждането на стабилна бедерна мускулатура. Не бързай с футбола. Почни да тичаш средни дистанции 3-5 километра без болки и проблеми и тогава пробвай да риташ топка.
Относно наколенките - почти всички фирми имат варианти с дупка в средата, които се водят за стабилизиращи капачката. Аз лично бих ти препоръчал поне в началото по време на футбол да използваш такава със специална допълнителна приставка за поддръжка или поне с диагонално затягащи се около коляното ленти за стабилизиране. най-стабилни са тези, които имат силиконова или неопренова подложка, която се притиска към външната част на капачката посредством две ленти( връзки). Аз позлвам такава на Donjoy и съм много доволен.
https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd;=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi-vvXi25vPAhVLsBQKHb0dCj4QjRwIBw&url=https://www.youtube.com/watch?v=FNOGX-ASwSI&bvm=bv.133178914,d.d24&psig=AFQjCNH1LCBCosZrskEIyJLND6yUryiAjw&ust=1474384322936461.
Има и на други фирми, но са по-големи и по-тежки. Имам и по-тежкия вариант на същата наколенка, с който играех в началото. Сега ритам с този и нямам проблеми вече четвърта година след последното изваждане.
19.09.16
21:11
Моята е подобна на тази,относно футбола -вече го играя около месец след контузията,в началото имах леки болки и като ги усетих ,спирах за 2-3мин почивка и после пак продължавах ,но след около 2-3 дни всичко се управи -вече бягах пълноценно(е изгубих си малко скоростта ,но това е отделен въпрос),не правих никакви трикове с болния крак,за да не стане нещо ,и да не забравя като за накрая-след като свалих шината от крака ми-мускулатурата беше спаднала,възстанови се сравнително бързо-за около седмица(първо започнах с велоаргометър по малко 30-40мин) клекове не смях да правя,за да не стане по-лошо ,но сега всичко това си го правя без проблем и по много време-ако ми видиш дневника един ден бях играл 140 мин футбол с 15мин почивка на терен 80/40 мисля ,че беше и там по мои сметки съм избягал около 12-13км като голяма част бяха на спринт.
Искаш да ми кажеш, че бягаш по-бавно, не правиш никакви трикове с крака, наричаш го “болния крак”, но въпреки това твърдиш, че си възстановил. Аз не мисля така. Моето мнение е, че бързаш с футбола. Разбирам, че ти се играе и че вече си играл без проблеми, но периодичната поява на болка в коляното означава, че не си готов. Това е знак, че има риск травмата да се повтори при всяко следващо усукване на ставата.
Обърни повече внимание на заниманията извън терена. Заздрави мускулите още и тогава се върни да играеш пълноценно. След като веднъж си извадил капачката имаш нужда от повече мускулатура отколкото преди това. Съветвам те да не бързаш.
Относно бързината - включи две тренировки седмично със спринтови отсечки - би следвало да помогнат.
Планирай си и две силови тренировки, включващи клек и тяга с 3 до 5 повторения в серия. Добави помощни упражнения за болния крак след клека и тягата и ще ускориш процеса на възстановяване в пъти.
Твое решение е дали да ме послушаш, но горещо ти го препоръчвам.
Успех.
28.09.16
11:47
Днес отново получих същата диагноза-Луксация на пателата.Минаха 4 месеца от първия път,но днес капачката се върна бързо на мястото си, болката беше силна,това стана докато правих разгрявки(напъди) .Успях да стана и куцайки стигнах до спешен кабинет,казаха ми да нося отново 30 дни шина,а след това да ходя на физиотерапия,но бих искал да ви попитам какво да правя след като махна шината и натоварванията започнат отново? (Докато бягах и карах колело проблем не ми излезе,всичко стана като направих 2-3 напъда)
П.С С рентгена ми откриха и костна киста(малка) ..аз си мисля ,че е излязла от натоварванията,но малко ме притеснява какво може да стане.(Казаха ми на 6 месеца да ходя на рентген да я проверяват)
казано от Маданеца на 19.09.16, 14:37:
Според мен имаш нужда от още възстановяване и укрепване на мускулатурата. Луксацията на пателата е травма, която често и лесно рецидивира и никак не е безопасна. За да не навлизам в излишни подробности можеш да разгледаш дневника ми след юни 2012. Луксацията беше около 10-ти ако не се лъжа. След това подробно съм описвал възстановителните етапи до завръщане на терена.
В общи линии действаш по усет и НЕ правиш неща, от които те боли. Бедрото трябва да е много здраво, за да държи капачката на място, защото меките тъкани около нея, които принципно вършат тази работа са вече разтегнати и не са на 100 %
Много трудно се чете твоя Дневник. Имах няколко почти неконтрилируеми пристъпи на глад, особено в частта за агнешкото...
При мен инцидента беше преди месец. Около 4- и ноември. Заради паднали листа от едно дърво не видях дупката отдолу и стъпих на криво с десния крак. Уж не се пльоснах много страшно, но последиците бяха разместена капачка на лявото коляно и спукан глезен на десния крак. Борих се упорито да свалям килограми, но принудителното двуседмично лежане си каза думата и сега пак трябва да започвам отначало. Коляното не го наместваха, нито го шинираха тъй като атрофирали мускулите. За сметка на това десния все още е с шината. Трябва да я свалят в петък и мисля скоростно да намина към залата. Малко ме е страх обаче. Коляното изглежда различно от другото и не знам дали не се е наместило или все още е с оток... До преди два дена имах сериозен проблем със слизането по стълбите. Купих си наколенка: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41EZIDv3caL.jpg , пробвах я но направо ме е страх да вляза в залата, а и искам да попитам лекаря дали е подходяща. Сега чета пак дневника ти и се чудя, как упражненията ти за коляното ще се отразят на глезена ми, който също все още е с оток, че и понаболява понякога...