10.11.16
13:05
На 27 години съм. Кога станах на толкова? През целият си съзнателен живот, който започна от ранна детска възраст, винаги съм имала комплекс, че съм много слаба. Те и околните ми се подиграваха доста - “самоходна мотика”, “скелет на батерии”, “скурбут” и т.н. То и не е лъжа де, висока съм 170 см, а тежа средно 48 кг. Искам да напълнея, искам да съм поне 55 - 56 кг, но не от мазнинки, а от изградена мусулатура. Винаги съм започвала ББ програма и се отказвам преди да изляза от фазата на плато (застой в килограмите), а моята фаза е 50 кг. За околните съм супер мацка, но само аз си знам каква е цената. Супер бърз метаболизъм, това е като да имаш мощен двигател под къпака, но в спортна каросерия, всички джипове са препятсвия, можеш да я караш само по пистата, за разлика от тях - те карат, където си исакт. Имаше период в живота ми, в който ходех с дебел клин под дънките или панталона, за да изглеждам малко “по”, но беше некомфортно. Смешна работа, представи си, да се съблечеш на среща, голям смях - само ще те питат, ти с тея крака дали можеш да бягаш... Та да се върнем на темата, искам да напълнея. Постоянно се храня с калорични храни (не вредни), стигала съм и до 4000 кк на ден и нищо. Но да отслабна, е там ми е силата, за един ден мога да смъкна 2 кг от теглото си. Това, най-често, се случва при цикъл, няма такова нещо. Стъпвам сутрин 49 кг, стъпвам вечер 47 кг. Има си и хубава страна, не боледувам, не съм го правила от 14 години, последния грип, който изкарах беше през 2004 години в 9-ти клас, много странно беше. Имах температура, но не каква, а ниска - 34 С, всички мислеха, че ще умра от хипотермия, ама уви - не умрях, но това бе последния път, в който имунната ми система допусна да страдам с дни. Всичкото хубаво, ама не успявам да кача телесна маса, а това, както всички знаем си е проблем. Винаги се боря с критичния си минимум, който при мен е 44 кг. Сега отново започнах с ББ програма, до тук за един месец съм стигнала до 50 кг, от старт 48 кг. Вземам добавки, голямата работа, глутаминче, протеинче... Всъщност не е баш така, имам си диета, като модерните хора, но не за отслабване, а за напълняване - високо въглехидратна. Сега ходя по потник цял ден в офиса, особенно, когато пуснат парното, при наличието на толкова много въглехидрати - така става. Сутрин вземам по 1 гр. рибено масло, което е със съдържание на ЕПА и ДХА 180/120 мг на Фортекс, една таблетка Б комплекс на Биотек и една закуска, от тестените. После започвам да похапвам ядки, за целия ден трябва да изям поне 80 гр сурови ядки микс - бразилски орех, стафиди, червени боровинки, бадем, кашу... Паралелно с това изядам и около 100 гр, черен шоколан 70-80% како, лесно минава с ядките, свиква се. И него в рамките на деня. После идва обяда, за щастие нашата фирма си има “стол”, там готвят по няколко вида буламачи. Предимно търся ориз с месо или картофи, мазна супичка. Правят много яка “джолан чорба”, мале, мале. Изядам една двойна с хляб. Позволявам си количка, някоя друга вафличка, но напоследък не ми се доядат. После идва следобеда, нещо лекичко, ябълка, парче баничка, ядки, шоколадче... За деня мога да не пия кафе, ама предпочитам да изпия едно за тонус. Повече предпочитам черен чай, но ми става много горещо от него. Няма угодия. Приключвам в 17:30 ч, прибирам се и мале, гладна съм. Търся ориз, месце или някакво саламче, понякога вечерям с кисело мляко, 5-6 печени филийки с масло, малко луканков салам и любимото ми, бирени пръчици, сгъвам си по 5-6, за да не чувствам глад, докато приготвям вечерята. Вечер преди да си легна си правя един калориен коктейл - Шато. В блендера слагам 2 течни кокошки, 400 мл прясно мляко 3,6% масленост от кравка, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици мед, 2 супени лъжици какао, 30 мл ром и яко обороти. Това са 830 кк, от които протеин 43 гр, мазнини 39 гр и въглехидрати 100 гр. Лягам си, това е когато не тренирам. Шефа идва, после пак...
10.11.16
15:59
Добре дошла 8-)
Интересно ми стана описанието и чакам да дойде някой от спецовете и да даде мнение - как така при калориен излишък и то голям, без кой знае каква активност, да не са се качвали килограми.
10.11.16
16:02
В тренировачен ден, това си въврви + 6 гр Л-Глутамин преди тренировка, след тренировка и преди лягане (общо 18 гр) на Сайтек, протеинов шейк 65 гр, преди и след тренировка на Биотек хипер маса 500. Понякога, при отпадналост, го приемам и сутрин със закуската. Като “химии” - само това приемам. Тренировките ми са силови, без кардио. При интензивна тренировка, която предпочитам в началото на седмицата стигам до сумарно тегло 11 тона, като то се разпределя основно в краката. Тренирам квадрицепс, седалище, задна част бедро, шивашки мускул. За един месец , от както съм започнала, увеличих теглото на тежестите за задна част бедро, квадрицепс и седалище двойно, вече дори са над 50 кг на мускулна група. Реално има редултат от цялата работа, заяквам, но аз искам и мускулна маса, мазнини не мога да задържам. Надявам се стресирайки мускула и подавайки му аминокиселини и въглехидрати, да го накарам да расте, но засега само се оформя и заяква. Имайки в предвид, че и друг път съм тренирала, евала. Надявам се тази диета и режим на трениране, който е Понеделник, Сряда и Петък, да даде резултат. Днес си поръчах и пчелни продукти от медена ферма Мелиса, гр. Пловдив - прополис, прашец, млечице... Ще кажа, дали има ефект на клетъчно ниво. Ааа, пропуснах да се похваля, използвах и креатин, оказа се, че имам доста големи нива от тази амино киселина и се наложи да го спра, за да мога да тренирам. Всичкият кислород от кръвта отиваше в мускулите ми, не можех да тренирам, защото ми прилушаваше. Бях си втъплила, че всичката ми нищета при теглото, е от липса на храносмилателни ензими, но и този мит бе разбит. Ако не усвоявах въглехидрати, нямаше да имам енергия, нямше да ми е топло, щях да съм отпаднала, а аз съм си доста добре, имайки в предвид, че се разхождам по потник. Ако не разграждам протеини, нямаше да има никаква мускулна сила. Ако не разграждах мазнини, щях да имам проблеми с кръвообращението и кръвното, но си се чувствам доста добре. Имам си от всичко, дори кръвната ми картина е като на бик. Явно просто съм от бързите или много ми е стресът. Там и Господ да слезе, не може да ти помогне. Времето ще покаже. Приемам доста съвети, които имат резон да се изпробват, а аз съм пробвала много начини. До после.
10.11.16
16:07
казано от Виктория Пенкова на 10.11.16, 16:02:
Надявам се стресирайки мускула и подавайки му аминокиселини и въглехидрати, да го накарам да расте, но засега само се оформя и заяква.
С въглехидрати можеш да качиш тегло като цяло-с мазничко, но за растеж на мускул ти трябва основно протеинова храна - месо, яйца, малко млечни. В предното мнение говорих общо за напълняване при калориен излишък, но за мускулна маса ти трябва протеин. Не само като добавка да го пиеш, а да го има и в храната.
Изследвала ли си си хормоните на щитовидната жлеза ? Може да страдаш от хиперфункция на щитовидната жлеза. Но както го описваш е по-скоро ген . А от гените си не можеш да избягаш . Ако знаеш само колко жени в момента ти завиждат и ти се чудят какъв ти е проблема . :D
10.11.16
16:21
казано от Dydo на 10.11.16, 16:07:
казано от Виктория Пенкова на 10.11.16, 16:02:
Надявам се стресирайки мускула и подавайки му аминокиселини и въглехидрати, да го накарам да расте, но засега само се оформя и заяква.
С въглехидрати можеш да качиш тегло като цяло-с мазничко, но за растеж на мускул ти трябва основно протеинова храна - месо, яйца, малко млечни. В предното мнение говорих общо за напълняване при калориен излишък, но за мускулна маса ти трябва протеин. Не само като добавка да го пиеш, а да го има и в храната.
Аз си приемам протеини всеки ден.
Минимум по 2 сурови яйца, 400 мл мляко, ям месо редовно, не подбирам произхода - пилешко, свински, телешко...
Минимум 30 гр на ден, само от коктейла.
Обожавам сирена и доста често си хапвам разнообрани, винаги имаме гауда, саламурено и синьо сирене в хладилника, понякога вечер си правя салата от домат и 4 вида сирена със зехтин, ленено и сусамово масло с печени филийки с краве масло. Никога не съм имала протеинов недостиг. Имах случай преди 2 години, когато постоянно ядях протеини и дори бях развила сърдечни проблеми, при които после трябваше да приемм рибено масло, маслини, риба, ленено масло и дсякакви други източници на феноли. Кръвта ми бе тръгнала да се сгъстява. Сега не прекалявам, но всеки ден минимум 30 гр. проетин от животински продукти си го приемам.
10.11.16
16:22
казано от Галин Георгиев на 10.11.16, 16:19:
Изследвала ли си си хормоните на щитовидната жлеза ? Може да страдаш от хиперфункция на щитовидната жлеза. Но както го описваш е по-скоро ген . А от гените си не можеш да избягаш . Ако знаеш само колко жени в момента ти завиждат и ти се чудят какъв ти е проблема . :D
Да, всичко си е в нормата, антителата ТАТ и МАТ също.
10.11.16
16:25
Колежките ми викат “Умри кучко!”
Аз си имам критерий, който гоня, не се интересувам от модните тенденции и болните желания на повечето жени. Искам да съм добре оформена и приятно закръглена. Атлетична и обаятелна, а не скилитка :)
При подобен метаболизъм единственото, което можеш да направиш, е да качиш малко мускулна маса с помощта на силови тренировки и изобилно хранене, но дори тя ще е на място, само докато тренираш и се храниш така.
10.11.16
16:45
казано от Boby_ на 10.11.16, 16:41:
При подобен метаболизъм единственото, което можеш да направиш, е да качиш малко мускулна маса с помощта на силови тренировки и изобилно хранене, но дори тя ще е на място, само докато тренираш и се храниш така.
Да, с това съм наясно, нямам проблем да поддържам, но изпитвам голяма трудност да го изградя това тяло :(
10.11.16
17:03
казано от Dydo на 10.11.16, 15:59:
- как така при калориен излишък и то голям, без кой знае каква активност, да не са се качвали килограми.
Къде стана ясно, че е на калориен излишък, че и голям?
казано от Виктория Пенкова на 10.11.16, 16:21:
Минимум по 2 сурови яйца, 400 мл мляко, ям месо редовно, не подбирам произхода - пилешко, свински, телешко...
Протеината от суровото яйце се усвоява 2 пъти по-малко.
А това прясно мляко всеки ден..., ако е и от магазина..
Като изключиш шоколадите, сметни калориите си за деня, да видим къде е този излишък. :>
10.11.16
17:28
казано от Malkia на 10.11.16, 17:03:
казано от Dydo на 10.11.16, 15:59:
- как така при калориен излишък и то голям, без кой знае каква активност, да не са се качвали килограми.
Къде стана ясно, че е на калориен излишък, че и голям?
казано от Виктория Пенкова на 10.11.16, 16:21:
Минимум по 2 сурови яйца, 400 мл мляко, ям месо редовно, не подбирам произхода - пилешко, свински, телешко...Протеината от суровото яйце се усвоява 2 пъти по-малко.
А това прясно мляко всеки ден..., ако е и от магазина..Като изключиш шоколадите, сметни калориите си за деня, да видим къде е този излишък. :>
Ако трябва да смятам калориите, трябва да броя всяко нещо, което изядам, в случая, шоколада е 549 кк, ядните са приблизително 400 кк, защото са микс, коктейла ми е 830 кк, закуската е 200 гр, тесто, мимимум 400 кк, защото само в 100 гр. Тутманик е 357 кк, обяда винаги е около 300 гр порция, ориз с пилешко, свинско, картофи, там пак са стотици. Вафличката “Споко”, която сгъвам е 200 кк... 2000 кк ги минахме, а не съм вписала вечерята. Да не говорим, че работя на бюро, а не някаква физическа работа. Само умствена. Не, че лошо, но виждам ефекта при колежките си, които се хранят по-оскъдно от мен, а при мен - греда. Подиграват ме във фитнеса, че за 1 месец никаква разлика, а аз виждам и по другите, как им се отразява тренировката. Аз само увеличавам тежестите, защото иначе не ги усещам, постоянно ми се смеят, че другия месец ще трябв ада ми придържат тежести на уреда за седелищен мускул, защото е само до 60 кг, а аз там вдигам с 55. Понякога се притеснявам, че може би нещо не правя, както трябва. Пускала съм си и изследвания за ендопаразити, жлъчка, хормони на щитовидна и т.н., но всичко си е нормално. Всеки ми вика - бърз метаболизъм и катаболитни процеси, но вярвам, че има някакъв начин да се забави поне метаболизма.
Също забелязах, че когато приеммам повече калории, сърцето ми се рзтуптява, задъхвам се, почвам да нервнича и след известно време ми минава и съм гладна отново.
Мнението беше редактирано от Виктория Пенкова на 10.11.16 17:30.
10.11.16
17:39
Също забелязах, че когато приеммам повече калории, сърцето ми се рзтуптява, задъхвам се, почвам да нервнича и след известно време ми минава и съм гладна отново.
Може би се получава така, не е толкова от многото калории, а по-скоро от това каква храна си приела.
Защо не пробваш с истински - тежки тренировки ( тяга, клек, преса...), и истинска - качествена храна.
10.11.16
17:55
казано от Виктория Пенкова на 10.11.16, 17:28:
Ако трябва да смятам калориите, трябва да броя всяко нещо, което изядам, в случая, шоколада е 549 кк, ядните са приблизително 400 кк, защото са микс, коктейла ми е 830 кк, закуската е 200 гр, тесто, мимимум 400 кк, защото само в 100 гр. Тутманик е 357 кк, обяда винаги е около 300 гр порция, ориз с пилешко, свинско, картофи, там пак са стотици. Вафличката “Споко”, която сгъвам е 200 кк... 2000 кк ги минахме, а не съм вписала вечерята. Да не говорим, че работя на бюро, а не някаква физическа работа. Само умствена.
Да, ти си ги брой калориите заедно с шоколада от 549 кк и вафличката Споко от 200 кк, но аз исках да видя калориите ти от нормална храна колко са, понеже нали не качваш.. Какво съдържа коктейлът ти от 830 кк, освен две сурови яйца и 400 мл мляко?
Мнението беше редактирано от gggddd на 10.11.16 17:56.
Въпросът не е само в калории и тренировки. Тук играят съществена роля хормони (полови, тези, отделяни от щитовидната жлеза и други) и храносмилателни ензими, а информация по въпроса нямаме. Без изледвания си играем на гатанки.
10.11.16
21:04
Не знам дали има бърз или бавен метаболизъм и няма да се чудя защо не използваш това като свое предимство. Като цяло бързината на метаболизма определя доброто състояние на тялото, ускоряването на клетъчния метаболизъм е един от основните признаци за подмладяването им.
Но ако всеки ден и редовно ядеш такава нискокачествена въглехидратна храна с изобилие на хидрогенирани мазнини като вафла, шоколад и тутманици, гейнъри със захар и пр. е много късно ще съсипеш здравето си.
Килограмите на скрипците нямат нищо общо с тези на свободните тежести. Така че смятай си тонажа само със собствени тежести- дискове, лостове, гири, собствено тегло. Ако използваш само машини за крака - по описанието на мускулите, за които казваш, че работиш, и 35 кг гири за ръцете, не вярвам да има осезаем ефект върху рекомпозицията на тялото.
11.11.16
08:54
казано от Boby_ на 10.11.16, 17:57:
Въпросът не е само в калории и тренировки. Тук играят съществена роля хормони (полови, тези, отделяни от щитовидната жлеза и други) и храносмилателни ензими, а информация по въпроса нямаме. Без изледвания си играем на гатанки.
Последните ми изследвания за щитовидна бяха преди 2 месеца, изследваха FT4, T4, FT3, T3, TSH, всички бяха в допустимите норми, ехографията показа, леко увеличение на ледия лоб на щитовидната, но ендокринолога каза, че това е напълно нормално.
Минах и пред гинеколог, естрадиол и прогестерон в границите на нормата, за жени извън менопауза.
Минах и през гастроентеролог, който дори ми направи ехография на коремната област и черния дроб, каза, че всичко изглежда нормално, нямам никакви оплаквания от подуване, тежест, газове, разтройство, запек, колит, гастрит, киселини, лош дъх, болки...
Не съм отпаднала, уморена, спя средно 7-9 часа на денонощие. Та мен даже и главата не ме боли. В 10-ти клас имах проблем с отделянето на жлъчен секрет, знам какво е да не можеш да храносмилаш, но това се оправи с медикаменти, при ехографията при гастроентерелога, жлъчката, според него, изглежда добре, няма камъни, не е запушена. Цикълът ми е редовен, като по часовник, нямам проблеми с кръзното или запушване на вени артерии и т.н. Постоянно усещам прилив на енергия, особенно, когато се нахраня, понякога дори ми става горещо, но никога не ме е болял стомаха или съм усещала дискомфорт.
Повечето лекари на които съм ходила, ендокринолози, гинеколози, гастроентерелози, ортобеди, понеже илал спина бифида, все ми казват здрава си, просто си такава. Факт е, че обаче, колкото и мъртви калории да подлъщам, мускулите ми нямат мастни депа. Не складират нито една захарна калорийка, организма ми не чувства излишък на енергия, ако ще и 2000 кк да са само захари, не ги складира.
11.11.16
09:37
Разгледах ти снимките. Много си далече от “скелет на батерии” и “ходеща мотика”. Изглеждаш ми като нормално “skinny fat” момиче.
“Ако трябва да смятам калориите, трябва да броя всяко нещо, което изядам, в случая, шоколада е 549 кк, ядните са приблизително 400 кк, защото са микс, коктейла ми е 830 кк, закуската е 200 гр, тесто, мимимум 400 кк, защото само в 100 гр. Тутманик е 357 кк, обяда винаги е около 300 гр порция, ориз с пилешко, свинско, картофи, там пак са стотици. Вафличката “Споко”, която сгъвам е 200 кк... 2000 кк ги минахме, а не съм вписала вечерята. Да не говорим, че работя на бюро, а не някаква физическа работа. Само умствена.”
Тия калории ако ги ядеш всеки ден няма как да не качваш. Някъде бъркаш в калкулациите или не спазваш режима през цялото време.
Сланина се трупа лесно, но мускули трудно. За мъжете мисля че беше ~400 гр. на месец средно и даже това е до време, така че ти като жена си представи колко можеш да качваш.
11.11.16
10:02
казано от Queen Cobra на 10.11.16, 21:04:
Не знам дали има бърз или бавен метаболизъм и няма да се чудя защо не използваш това като свое предимство. Като цяло бързината на метаболизма определя доброто състояние на тялото, ускоряването на клетъчния метаболизъм е един от основните признаци за подмладяването им.
Но ако всеки ден и редовно ядеш такава нискокачествена въглехидратна храна с изобилие на хидрогенирани мазнини като вафла, шоколад и тутманици, гейнъри със захар и пр. е много късно ще съсипеш здравето си.
Килограмите на скрипците нямат нищо общо с тези на свободните тежести. Така че смятай си тонажа само със собствени тежести- дискове, лостове, гири, собствено тегло. Ако използваш само машини за крака - по описанието на мускулите, за които казваш, че работиш, и 35 кг гири за ръцете, не вярвам да има осезаем ефект върху рекомпозицията на тялото.
Да, аз се чурствам добре, енергичен човек съм. Кръвната ми картина 20 показателя винаги е била в нормата, нямам анемии или хормонален дисбаланс към момента. За 50 кг жена, 60 кг тежести на скрипец според инструктура са си доста, за една мускулна група. Ако говориш от страна на културист мъж, да за теб това са смешни тежести, но много малко “нормални” жени, като мен (надявам се), трудно успават да направят 10 повторения по 3 серии на 6 уреда. Не съм специалист, просто наплюдавам околните и виждам техните резултати за един месец и то с по-малки тежести. Притеснява ме факта, че нямам мастни депа, че дори и само въглехидрати да консумирам, те не се складирват никъде, а както вече казах, нямам оплаквания от здравословна гледна точка. Не знам до какви тежести стигат културистките, за да реструктурират тялото си, но едва ли аз ще стигна до там. Както вече казах искам да изглеждам добре оформена за жена, но не само от мазнини, все пак при жените те са много важни, за женските функции. Надявам се да се получат нещата и при мен.
Относно шоколади, вафли и т.н. Шоколадъд, който изядам е със минимално съдържание на какао 70-80%, зависи колко искам да ми горчи, според собственичката на фитнеса, който посещавам, а тя се оказа, че се занимава и с диети, това е абсолютно необходимо, а и всеки знае колзата от какаото. Половината се изяда до обяд, а другата половина следобяд, комбинирано със сурови ядки. Вафличката, която си е мъртви калории, я хапвам следобез, защото не искам да чувствам глад, а не мога да извадя порция ориз с пилешко или всинако на бюрото. Закуската сутрин също трябва да е нещо, което да мога да ям докато съм за бюрото. а по отношение на захарта, знам кога имам проблем с нея, защото кожата не лицето ми се омазнява и ми излизат болезнени пъпчици, за сега янмам този проблем, но ако се появи, знам какво да не консумирам повече. Кръвната ми захар средно е 4,5-5,5, от максимално 6-7, когато падне под 4 и ми прилушава. Винаги се следя и знам, кое как ми понася. Лакомствата не са от редовната ми храна, приемам ги при необходимост или, когато ми се прияде. Никога не се лишавам, но и няма съществено отражение в/у тялото ми след консумацитята им.
Относно бързината на метаболизма. От малка нещата се случват бързо при мен. Когато се храня, приемам лекарства, добавки, мехлеми... Пораснах доста бързо на 12 вече бях 170 см, и чаках другите чак до 8 клас да ме настигнат. Като телосложение нямам разлика от 12-та си година, все 47-50 кг, все едни и същи обиколки, кожата ми винаги е мека и еластична, нямам целулит, нямам бръчки. На 12 изглеждах доста възрастна за възрастта си, а сега ми казват, че съм си ОК, нямам търпение да мина 30 и да видя какво ще се получи. Ако според теб това е предимство, как да го използвам да напълнея малко, за да се чуствам по-добре.
11.11.16
10:10
казано от SvetoslavS на 11.11.16, 09:37:
Разгледах ти снимките. Много си далече от “скелет на батерии” и “ходеща мотика”. Изглеждаш ми като нормално “skinny fat” момиче.
“Ако трябва да смятам калориите, трябва да броя всяко нещо, което изядам, в случая, шоколада е 549 кк, ядните са приблизително 400 кк, защото са микс, коктейла ми е 830 кк, закуската е 200 гр, тесто, мимимум 400 кк, защото само в 100 гр. Тутманик е 357 кк, обяда винаги е около 300 гр порция, ориз с пилешко, свинско, картофи, там пак са стотици. Вафличката “Споко”, която сгъвам е 200 кк... 2000 кк ги минахме, а не съм вписала вечерята. Да не говорим, че работя на бюро, а не някаква физическа работа. Само умствена.”
Тия калории ако ги ядеш всеки ден няма как да не качваш. Някъде бъркаш в калкулациите или не спазваш режима през цялото време.
Сланина се трупа лесно, но мускули трудно. За мъжете мисля че беше ~400 гр. на месец средно и даже това е до време, така че ти като жена си представи колко можеш да качваш.
Харесва ми идеята ти за сланината, аз не мога да трупам. Колкото и мъртви калории да поемам, не складирвам мазнини. Преди си мислех, че имам проблем с въглехидратите, но всъщност, ако имах, нямаше да имам никаква енергия, а аз не чувствам уморена, дори и след тренировка, се чуствам свежа. Представям си колко бих качила, искам поне още 3 кг под формата на подкожна мазнина, но засега имам напредък от една 0,200 гр. Нямам корем, нито паласки, нито бричове, нито задник. Изглеждам бая скини. Както се вижда и на снимката по-долу, която е от началото на септември на едно фирмено парти.
11.11.16
10:16
казано от Malkia на 10.11.16, 17:55:
казано от Виктория Пенкова на 10.11.16, 17:28:
Ако трябва да смятам калориите, трябва да броя всяко нещо, което изядам, в случая, шоколада е 549 кк, ядните са приблизително 400 кк, защото са микс, коктейла ми е 830 кк, закуската е 200 гр, тесто, мимимум 400 кк, защото само в 100 гр. Тутманик е 357 кк, обяда винаги е около 300 гр порция, ориз с пилешко, свинско, картофи, там пак са стотици. Вафличката “Споко”, която сгъвам е 200 кк... 2000 кк ги минахме, а не съм вписала вечерята. Да не говорим, че работя на бюро, а не някаква физическа работа. Само умствена.
Да, ти си ги брой калориите заедно с шоколада от 549 кк и вафличката Споко от 200 кк, но аз исках да видя калориите ти от нормална храна колко са, понеже нали не качваш.. Какво съдържа коктейлът ти от 830 кк, освен две сурови яйца и 400 мл мляко?
Коктейл “Шато” е по рецепта на доц. Д-р Светослав Ханджиев, аз добавям мляко и не отделям белтъците.
“Ако човек иска да напълнее, може да си прави хиперкалорийни коктейли, които се консумират вечер преди лягане. Например т.нар. „шато” - към 1-2 жълтъка от пресни яйца се прибавят обилно захар, мед, какао, 25-30 гр. ром, коняк или водка, всичко това се разбърква и става приятно за пиене.”
11.11.16
10:29
казано от Mariya Peeva на 10.11.16, 17:39:
Може би се получава така, не е толкова от многото калории, а по-скоро от това каква храна си приела.
Защо не пробваш с истински - тежки тренировки ( тяга, клек, преса...), и истинска - качествена храна.
Предпочитам уредите засега, кръстът ми е слабо място. Вървам, че когато позаякна повече на уредите, ще ми е по-леко да започна с това, което казваш.
11.11.16
10:35
Имам предвид, не да се сравняваш с другите, а да си преценяваш реално усилията в тренировката. Тежестта на скрипец зависи от дължината на въжето и броя на макарите. Лаишки казано реалната тежест е 2 или 4 пъти по-малка.
Ако правиш 10-15 серии клек с 50-60 кг е едно, но да събираш и разтваряш или повдигаш крака на уред с 50-60 кг. е съвсем друго. Работата , която извършват мускулите, е в пъти по-малко при второто.
Не си кльощава, изглеждаш добре. Определено няма нужда да пълнееш., щом усилено твърдиш , че си напълно здрава. Предполагам за година качествени силови тренировки може напълно да промениш тялото си.
———————————-
Като започнеш самото водене на дневник, с храна и тренировки, повече хора ще добият представа за реалното ти ежедневие и ще ти дадат подходящи насоки.
11.11.16
10:40
казано от Виктория Пенкова на 11.11.16, 10:16:
Коктейл “Шато” е по рецепта на доц. Д-р Светослав Ханджиев, аз добавям мляко и не отделям белтъците.
“Ако човек иска да напълнее, може да си прави хиперкалорийни коктейли, които се консумират вечер преди лягане. Например т.нар. „шато” - към 1-2 жълтъка от пресни яйца се прибавят обилно захар, мед, какао, 25-30 гр. ром, коняк или водка, всичко това се разбърква и става приятно за пиене.”
За суровите яйца сме говорили достатъчно - не е добра идеята.
Аз също бих искал да видя колко е енергията от съдържателната храна, без захарните изделия. Направи разбивка на макронутриентите в стандартната схема на храненето ти, т.е. дай да видим колко белтъчини, колко мазнини и колко въглехидрати приемаш в общия случай дневно.
Ако ти трябват високоенергийни бъркочи, то ти предлагам да погледнеш към продукти като сметана, масло, тахан, авокадо... за хипер сменяш сметаната с маскарпоне. :)
11.11.16
10:48
Прочетох цялата тема и обърнах внимание на някои неща, за които споменаваш.....там се крие решението на проблема ти, според мен и информацията, която ползвам.....
“Постоянно усещам прилив на енергия, особенно, когато се нахраня, понякога дори ми става горещо, ” - това е твоя цитат от поста горе......Бързам да тръгвам и ще кажа по-късно какво имам предвид...а ти можеш да помислиш върху това, не си страничен наблюдател, а участник)...анализирай се
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 11.11.16 10:53.
11.11.16
10:51
казано от Queen Cobra на 11.11.16, 10:35:
Имам предвид, не да се сравняваш с другите, а да си преценяваш реално усилията в тренировката. Тежестта на скрипец зависи от дължината на въжето и броя на макарите. Лаишки казано реалната тежест е 2 или 4 пъти по-малка.
Ако правиш 10-15 серии клек с 50-60 кг е едно, но да събираш и разтваряш или повдигаш крака на уред с 50-60 кг. е съвсем друго. Работата , която извършват мускулите, е в пъти по-малко при второто.
Не си кльощава, изглеждаш добре. Определено няма нужда да пълнееш., щом усилено твърдиш , че си напълно здрава. Предполагам за година качествени силови тренировки може напълно да промениш тялото си.
———————————-
Като започнеш самото водене на дневник, с храна и тренировки, повече хора ще добият представа за реалното ти ежедневие и ще ти дадат подходящи насоки.
ОК, разбрах идеята, т.е. да описвам какво изядам и колко грама са продуктите. Допада ми.
Точно това щях да питам и аз. И освен това за бактерии, тип Хеликобактер пилори и т.н.
11.11.16
13:30
казано от diva 97 на 11.11.16, 11:43:
Точно това щях да питам и аз. И освен това за бактерии, тип Хеликобактер пилори и т.н.
Нямам хеликобактер, нямам никакви паразитиращи колониални организми, нито в кръвта, нито в храносмилателната система.
И на изследване на фекална маса се подложих, много ми се смяха, защото питаха къде е детедо. После ми обясниха, че на тази възраст, ако имам глисти и тении и съм толкова слаба, като се събуждам сутрин, щяла съм да ги обирам из завивките.
Голям срам брах с лелките на 5 етаж в 1-во ДКЦ Русе.
11.11.16
14:38
Честит имен ден и успех :)
11.11.16
14:51
казано от Т. Тодорова на 11.11.16, 14:38:
Честит имен ден и успех :)
Благодаря, чул те Господ :)
12.11.16
14:40
Така, за 11.11.16:
Принцеса с айран - 100 гр + 290 гр
80 гр сурови ядки фитнес микс - бразилски орех, кашу, червени боровинки, стафиди, бадеми
60 гр черен шоколад 81% какао
Порция зрял боб яхния (около 300 гр) + половин печен на фурна суджук (50/50 телешко, овче, около 80 гр)
2 ябълки
4 бисквити с фибри
1 кафе нес със сметана около 60 мл. с една бучка кафява захар
2 чая жасмин със зелен с по една бучка кафява захар
Пилешка пържола от бут на скара с подправки (около 120 гр) с 2 пълнени картофа и гъбен сос (порция 330 гр)
Млечна салата (яйце, сирене и салата “Снежанка”, около 300 гр)
2 чаши червено вино (приблизително 400 мл)
12 гр л-Глутамин на Сайтек
1 гр рибено масло
1 аблетка Б комплекс на Биотек
казано от Queen Cobra на 10.11.16, 21:04:
Не знам дали има бърз или бавен метаболизъм и няма да се чудя защо не използваш това като свое предимство. ]
Обърнал съм внимание, че ти си човек на науката. Ще може ли да ми обясниш точно и от гледна точка на физиологията какво значи бавен и бърз метаболизъм и как се измерва това ?
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.11.16 16:01.
12.11.16
16:48
Признавам, че биологията ми беше слабост, но пък не ми стигна акъла да се развия в тази посока.
Тъй като не ми е област на познанието, само ще споделя фактът, че метаболизмът е съвкупността от всички биохимични реакции в клетката. Основните ,лаишки казано анаболизъм- синтезиране и катаболизъм- разграждане на молекули. Определени вещества като хормони от щитовидната жлеза, хипофиза, панкреаса, имат пряко въздействие върху тези процеси в определени прицелни за тях клетки , които участват във въглехидратната и липидната обмяна. Това обаче е нещо твърде сложно за мен, камо ли да го обсъждам.
Мога да кажа, че забавяне на метаболизма, на тази обмяна на вещества и нейната регулация се случва при слаба активност на щитовоидната жлеза, напредване на възрастта и намаляваща мускулна маса, намален калориен прием и пр., а ускорен- при свръхпроизводство на щитовидни хормони примерно, както и при естествени състояния като бременност, кърмене, активен спорт и пр.
Kak се измерва- с биоскенер, разбира се :) (шегувам се)
Eто тук пише
https://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate
:)
12.11.16
19:09
казано от Queen Cobra на 12.11.16, 16:48:
Признавам, че биологията ми беше слабост, но пък не ми стигна акъла да се развия в тази посока.
Тъй като не ми е област на познанието, само ще споделя фактът, че метаболизмът е съвкупността от всички биохимични реакции в клетката. Основните ,лаишки казано анаболизъм- синтезиране и катаболизъм- разграждане на молекули. Определени вещества като хормони от щитовидната жлеза, хипофиза, панкреаса, имат пряко въздействие върху тези процеси в определени прицелни за тях клетки , които участват във въглехидратната и липидната обмяна. Това обаче е нещо твърде сложно за мен, камо ли да го обсъждам.
Мога да кажа, че забавяне на метаболизма, на тази обмяна на вещества и нейната регулация се случва при слаба активност на щитовоидната жлеза, напредване на възрастта и намаляваща мускулна маса, намален калориен прием и пр., а ускорен- при свръхпроизводство на щитовидни хормони примерно, както и при естествени състояния като бременност, кърмене, активен спорт и пр.
Kak се измерва- с биоскенер, разбира се :) (шегувам се)
Eто тук пише
https://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate
:)
След прочит на статията, сега ми става ясно, защо някой медикаменти, като фолиежата киселина, се делят на мета и не мета. Всички субстанции се разграждат от франосмилателната система посредством ензими, киселина, бактерии и т.н. Мета фазата е последната фаза на разграждане, видът, в който ще се поднесе на клетката материята, която трябва. МЕТаболизмът е прцеса, по който материатя влиза в клетката, а КАТА е процеса на отделяне на материалът от материята, който се изхвърля от клетката. Примерно Б комплекс (Б12 цианокобаламин), най сложният и комплексен витамин, който не можем да синтезираме, се разгражда на 3 фази, като последната е метата и след това се доставя по клетките. През живота ми до сега и заради гръбнака ми, са ми бити над 60 инжекции Б12, от които сама си ударих 42 по 500 мг. Разликата бе очевидна, мускуларното инжектиране съкращава пътя на витамина, защото не минава през храносмилателната система и черния дроб, а се абсорбира от мускулната тъкан и ч/з метаболитните процеси - по цялото тяло. На мен винаги ми ставаше горещо след инжекцията и ми се разтоптяваше сърцето след 15 минути. Според статията, термогенезата е реален измерител на метаболизма. Моята телесна маса не е много, но за разлика, в 50 си килограма имам повече мускулатура, от колкото мазнини, което е явно причината, да ми става горещо толкова често, особенно след хранене. Ама това си е мое разсъждение над статията. Мускулите ми не са много твърди, което свидетелства за наличието на повечко вода в тях, което от своя страна означава, че съм добре хидратирана, а това в следтвие, по-добра обмяна на веществата. По-добра обмяна, по- бърза термогенеза, по-бърз метаболизъм...
12.11.16
19:26
Твърдостта на мускулите не е свързана с хидратацията по начина , който описваш. Всъщност повече мускули в тялото, означава по-голям % вода, те съдържат 70-80%, а мазнината е бедна на вода. Плътността им ще се увеличи, когато започнеш да тренираш силово, но това няма да намали хидратацията им. :)
Според мен тази усилена термогенеза е причинена от някакъв хормонален дисбаланс.
Защо ти слагали Б12 на инжекции? Нали каза че си съвсем здрава?
12.11.16
19:39
казано от Queen Cobra на 12.11.16, 19:26:
Твърдостта на мускулите не е свързана с хидратацията по начина , който описваш. Всъщност повече мускули в тялото, означава по-голям % вода, те съдържат 70-80%, а мазнината е бедна на вода. Плътността им ще се увеличи, когато започнеш да тренираш силово, но това няма да намали хидратацията им. :)
Според мен тази усилена термогенеза е причинена от някакъв хормонален дисбаланс.
Защо ти слагали Б12 на инжекции? Нали каза че си съвсем здрава?
Те бяха преди години, родена съм със спина бифида на С1 и С2 и понакога ми пречи да ходя нормално, защото прешлените са отворени към органите. В момента вземам само на таблетки :). Просто констатирах съвпаденията. Тироидитните ми хормини са си в нормата, за други хормони не знам дали причинват подобен ефект, особенно след хранене. Аз си обяснявам всичко със стре може би, все пак съм в сферата на търговията. Работя със срокове и цели относно продажби. Все пак в статията, която постна бе обяснено, че и стресът е фактор за увеличаване на метаболизма, аз ме съм от най-спокойните натури :)
12.11.16
22:06
За 12.11.16:
Закуска сирени хапки (тесто, сусам, сирене) 180 гр
2 райски ябълки, добре озрели, белени
7 мандарини
1 банан
2 мюслени бара с шоколад по 25 гр всеки
2 колелца оризов бар със сусам (изпукан, не печен)
3 печени бъдема
Порция ориз с пилешко от гръб приблизително 250 гр
1 кафе със захар от автомат
2 филийки хлаб със сирене и лютеница (мое производство)
Днес забравих да си взема рибеното масло и витамините :(, доста шофирах, нямах много време за обяд, ядях на крак това онова от по-горе посоченото.
Поръчах си пъдпъдъчи яйца, ще ги добавя към дневната си косумация. Ще се опитам да поемам по 2-4 на ден сурови. Те не са като кокошите, имам много голямо съдържание на Б12, рибофлавин и биетин, но не се препоръчва термична обработка. Не съдържат салмонела, ихааа :)
Чакам и доставка на пчелно млечице, апистимул (коктейл от медни продукти), прашец, восък, клеева тинктура и лавандулово масло за сън. Това също ще го добавя към добавките.
Съвет, ако си поръчвате пчелно млечице - това е продукт, който изключително и само се съхранява във фризер. Ако престои няколко дни на стайна температура и губи качествата си. Ще приемам по 120 - 180 мг на ден, колкото е и препорачителната дневна доза. По данни на проиводителя стимулира обмяна на веществата на клетъчно ниво, действа антиоксидантно и разпалва апетита. Лекува “редица” заболявания и се води за супер храна.
Мнението беше редактирано от Виктория Пенкова на 12.11.16 22:21.
13.11.16
11:47
Хм, ами ти изобщо не ядеш чак толкова много, по-скоро дреболии през цялото време. За вчера имаш само едно основно ядене - ризотото и то 250 гр. Явно се храниш съвсем нормално и си в баланс.
————————————
Салмонела може да има във абсолютно всяка животинска храна, риба, мляко, месо, вътрешности, самите животни (кучета, котки, добитък), както и плодове и зеленчуци, заразени с фекални бактерии (почти всички домашно торени такива), не само яйца.
Тя е една от болестите на мръсотията, които се предават по фекално-орален път между животните и човека, така че миенето със сапун е прост начин за предотвратяване. Не връзвай вяра на подобни приказки че пъдпъдъчите яйца нямат бактерии-( все пак са излезли от пилешко дупе :) ).
По този въпрос е хубаво да знаеш, че не трябва да миеш предварително яйцата (каквито и да е) преди съхранение, тъй като при отмиването на защитния водоотблъскващ слой на черупката, бактериите лесно преминават във вътрешността.
Но за щастие повечето са по външната страна на черупката и ако яйцето е здраво и добре сварено, няма да се заразиш. Всеки производител , резгистриран по закон, е длъжен периодично да изследва яйцата си за салмонела и е нормално да няма такава, така че купувачите да са спокойни
Пчелното млечице наистина е супер храна- за младите пчели. Все още не е доказана панацея за човешките болести. То може да се замрази дълбоко, за да му се удължи срокът на годност, но това съвсем не е задължително. След добиването му то се обработва с консерванти. Една температура малко под нулата е достатъчна, ако говорим за прясно млечице. Ако е изсушено в капсули, срокът на годност е години и не зависи от околната температура.
Проблемът е дали е било обработено адекватно и бързо-1-2 часа след изваждането и дали през целия срок и транспорт е съхранявано при тази температура- повярвай ми, никога не става така :) защото в противен случай купуваш едно голямо нищо, в което полезните ензими са се разградили. Освен това ще се наложи да размразяваш капсулките, за да си вземеш дневната доза и така губиш всичко останало. Обикновено дневната доза 2-3 гр. до 5гр. Има данни, че количества под 1 гр, просто нямат клиничен ефект, независимо от вида - сух, течен.
Така че освен ако си вадиш сама прясно от кошера, по-добре си вземи вакуумно изсушено, което е гаранция за запазване на качествата и почти не може да има съмнение за съхранението. По количеството, което описваш 120-180 мг, явно става въпрос за изсушено, така че няма нужда от температурен режим.
Работя в сферата на безопасността на храните -контрол на храните и здравеопазване на животните. Така че нещата които са ти казали са не съвсем точни.
14.11.16
09:39
казано от Queen Cobra на 13.11.16, 11:47:
Хм, ами ти изобщо не ядеш чак толкова много, по-скоро дреболии през цялото време. За вчера имаш само едно основно ядене - ризотото и то 250 гр. Явно се храниш съвсем нормално и си в баланс.
..................останало. Обикновено дневната доза 2-3 гр. до 5гр. Има данни, че количества под 1 гр, просто нямат клиничен ефект, независимо от вида - сух, течен.
Така че освен ако си вадиш сама прясно от кошера, по-добре си вземи вакуумно изсушено, което е гаранция за запазване на качествата и почти не може да има съмнение за съхранението. По количеството, което описваш 120-180 мг, явно става въпрос за изсушено, така че няма нужда от температурен режим.
Работя в сферата на безопасността на храните -контрол на храните и здравеопазване на животните. Така че нещата които са ти казали са не съвсем точни.
Бях на път, почти през целия ден, не ми е удобно да се храня, докато шофирам, а докато не приключа задачите си ям само дреболии, за да не се чувствам гладна.
Събота и Неделя съм при баба си и се грижа за нея и практически се опитвам да свърша работа за цяла седмица, за 2 дни :)
Относно пчелното млечице. Фермата, от която чакам да дойде, се казва Мелисса в град Пловдив https://beemelissa.alle.bg/. Моя колежка редовно поръчва, според нея са надеждни. За начина на добиване не знам, но децата й имат огромна разлика след приемът му. Те са по-болнавички и тя често отсъства, но напоследък, от както поръчва пчелно млечице са по-здрави. Продуктът идва замразен, опакован в специален стиропор. Тя го взема в, момента, в който пристигне в офиса и го слага веднага във фризер. Имаме хладилник със фризер на работа.
Относно пъдпъдъчите яйца, пак се доверявам на нея.
Просто се залепих, като едно прилепало за акула, за нея, и когато поръчва нещо полезно за тях и аз - първа кипра. Виждам реалния резултат по децата й, защото често ги взема дори и на вечеринките ни, големи сладури.
Мнението беше редактирано от Виктория Пенкова на 14.11.16 09:47.
14.11.16
09:47
За 13.11.16 Неделя при баба:
6 мандарини
15 фурми (това засища страшно много)
1 райска ябълка
Порция яхния зеле с лук и пилешко от бут (300 гр)
50 гр краве саламурено сирене
200 гр туршия камби (от на баба)
Порция пилешко от бут в соев сос + варени картофи с копър и масло (330 гр)
4 люти чушки от консерва (домашна)
2 чаши сок мултивитамин (500 мл)
2 чаши прясно краве мляко охладено, без захар (от съседа, много е хубаво)
2 филийки бял хляб
2 филийки пълнозърнест
таблетка Б комплекс на Биотек
Абонирах се за млякото му, ще ми носи всяка Сряда и Събота по 2 литра. Не знам колко маслено е, но е мазно и вкусно. Няма нищо общо с купешкото.
Купих зеле (баба каза, че се водело Кьосе), традиция е всяка година да се прави кисело зеле, цяла Няделя се занимавах с него. Тя го чисти, аз го усолявам и зареждам. Нямам търпение да стане. Тя готви страшни вкусотии с него. В прочем, това зеле го премъквах 4 пъти, а тя искаше поне 100 кг. Товаря колата на 4 пъти с един кашон (горкия кашон, колко ли зеле е изтеглил за деня). После с 3 чувала от колата към мазето - почувствах мускули, които не знаех, че имам. След това с касетки от мъзето към баба и обратно - тук бе лесно. После исакше и оцета от ябълки да прелея и да измия бидончетата й, че щели да й трябват. Не занам от оцета ли бе или от друго, ама ми прилуша. После обери във вятъра падналите ябълки от дървото пред къщата, че от тях оцета ставал много хубав - съгласна съм. Хайде пак куче у вятър. От студено на топло, за деня хълцах над 10 пъти. Нямаше ток, поне беше светло, добре, че й купих от ония камини на Прити, големите с фурна. Успахме да сготвим и да сме на топло. Накрая я заведох да гласува, голям смях, не мога да я прекарам женицата през вятъра. Тя е инвалид II-ра категория с парепареза на долни крайници, няколко начупени прешлена, таз, череп и др., след падане от дърво на младини. Без мен не може да излезе от къщата, ако аз не й пренеса гориво от гаража, ще стои на студено или, още по-лошо, ще се помъчи сама. Тя е много борбена, но понякога тези начинания завършват много зле.
Имаше невероятен вятър и такава тренировка си направих на покрива на дамчето над гаража, до къщата, че после ми се виеше свят. Половината покрив го нямаше (той е от ламарини). Духа, не духа, аз мъкна някакви циментови отливки (изглеждаха като тези от оградата), с които да затисна ламарините, които събирах по двора. Е няма такава тренировка, всеки блок бе по около 20 кг. Аз горката, ги качвам на покрива на гаража, от там към покрива на дамчето. Вземам лист ламарина, който е окло 3 кг, но с вятъра, изглеждаше доста повече. Лист по лист, успях да покрия покрива. Равносметка - бяха откачени 5 листа ламарина от западната страна, аз се наложи да ги затисна с 12 циментови отливки. Конструкцията издържа и мен и цимента. Цял ден вятърът не спря, беше код оранжево, ама аз не мога да го чакам да спре. Неделя е , трябва да се прибирам към Русе, не мога да оставя бабата така, ами ако завали. След цялата гимнастика, която извърших с 2 почивки, защото ми се виеше свят от вятъра, имах супер лифтинг на лицето, а ръцете ми се подмладиха с 5 години. Това във фитнеса не може да се случи хаха. Комшиите гледаха като мишлета от прозорците си, как не се намери един мъж да ми помогне малко. Те и те кучета у вятър...
Накрая към 16:20 се качих в колата и си викам, край за тази седмица.
Спах неспокойно, все още я мислех женицата. Те пуснаха тока малко преди да си тръгна, ама...
Мнението беше редактирано от Виктория Пенкова на 14.11.16 11:48.
15.11.16
11:27
Така за 14.11.16:
1 Милинка 180 гр (тесто и сирене)
6 манадарини (напоследък много ми се приядат)
1 бонбон Ferrero Rocher (почерпиха ме :) )
1 шокостик Lindt HELLO cookies & cream 39 гр (пак ме почерпиха)
30 гр черен шоколад 81% какао
Порция пилешко от бут в соев сов + варени картофи с масло и копър 350 гр (доядам от снощи)
1 филийка пълнозърнест хляб
1 кафе нес със сметана + 1 бучка кафява захар
20 гр сурови ядки микс
Порция пържени картофи с кетчуп 400 гр
Салата карфиол, цветно зеле, краставица и моркoв, с дресинг от слънчогледово олио, ябълков оцет и моркса сол 300 гр
1 чай Родокски с изцедена мандарина + 1 бучка кафява захар
1 чаша прясно краве мляко, охладено, без захар, домашно (от съседа в Две могили)
1 чаша сок мултивитамин
Протеинов бар XL Protein Bar на PN USA шоколад и кокос 80 гр
12 гр л-Глутамин на Сайтек
1 гр рибено масло на Фортекс
1 таблетка Б комплекс на Биотек
400 мл магнезиева вода ADVA
Днес бе натоварен ден в офиса. Нямах твърде време да се храня, вечер се поглезих с малко картифки и хубава салата.
В 9 вечерта реших, че искам да хапвам “джолан чорба” и извадих свинско от фризера, ама флейки, оказа се, че нямам джолан. Нищо де, пак се получи, ама в 11 някак си, след картофите, не ми се консумираше чорба. Нищо за работа ще си хапна една. Добре се получи, ето и рецептата:
Необходими продукти:
400 гр свински флейки или джолан без кост
2 големи картофа
2 червени чушки
1 глава жълт лук
1 глава червен лук
2 шепи грах
2 шепи нарязана целина
черен пипер и морска сол на вкус
слънчогледово олио за задушаване (на око)
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, за по една хапка, и се задушава в малко слънчогледово олио и морска сол. След промяна на цвета на месото, се добавя1 л вода и се оставя за уври. Когато почне да се дипли е готово. Маха се от котлона, бульонът се прецежда, за да няма малки парченца от варенето. Месото се премива с топла вода, за да паднат нежеланите парченца от варенето. Зеленчуците се изчистват и измиват, нарязват се на едри парчета и се задушават със сланчогледово олио, морска сол и черен пипер до промяна на цвета на картофа. След задушаване се добавят бульона и месото, за да си смесят ароматите и вкусовете. долива се вода по преценка и се слага една шепа целина. След увиране на зеленчуците се добавя още една шепа целина. Изключва се котлона и се оставя да си къкри до пълен покой. Така олиото се изцълкя на повърхноста, което означава, че ястието е вече готово. Може да добавите още сол и пипер на вкус.
Да се кнсумира топла.
Може да я застоите с 1 лъжица маскарпоне, но е пожелание.
А за салатата, която направих.
Много обичам суров карфиол. Когато бях малка винаги набутвах продуктите за Царската туршия.
Ето и рецептата за нея:
Неохнодими продукти:
около 200 гр карфиол
четвърт малка зелка цветно зеле
1 голям морков
1 голяма краставица
Начин на приготвяне:
Карфиолът се реже на дребно с нож (селксата, на ръка), зелето може да се настърже, аз лично го режа на ръка (пак по селаската), краставицата се реже на четвъртинки (естествено, по селската), но може и да се настърже. Морковът, е това не е по селската :), с белачката за картофи се настъргва на ленти, после лентите се подреждат и се режат (вече по селската). Получава се една пъстра салата, която не само е вкусна, но и приятна за окото.
Имах и тренировка, но още не се чувствам силна, да я обясня, ще се поинтересувам повече, но ще почна да го описвам по-късно.
Засега тренирам основно крака по уредите и малко ръце , з ада заякна, че при дъмбелите и щангите съм пълна скръб. иначе съм постоянна Понедленик, Сряда и Петък в 18:00 - 18:20 съм във фитнеса.
П.С.
Качила съм 400 гр, стъпих на кантара преди тремировката, за втори път закова на 50,8 кг.
Смело напред.
Похвалиха ме, че “дупето” ми било изпъкнало :).
Мнението беше редактирано от Виктория Пенкова на 15.11.16 12:07.