11.12.16
23:34
Здравейте на всички!
Нов съм във форума, но се осмелих да пиша, защото наближава новата година (2017-та) и твърдо съм решил да променя начина си на живот и да вляза във форма и знам, че тук е мястото, където можеш да получиш наистина добър съвет!
Накратко: на 26 години съм. Тежа 106 килограма, висок 187 см. От три години насам започнах да водя малко по-заседнал начин на живот, който доведе до качването на 26 килограма. Не спортувам изобщо.Килограмите не ми пречат, но постепенно започнаха да се появяват и здравословни проблеми. Имам високо кръвно налягане, което регулирам с медикаменти.
Моля да ми препоръчате тренировъчна програма за начинаещ, както и диета, за оптимален ефект. Разгледах диетите и програмите в сайта, но се колебая дали да започна ударно с кардио и силови тренировки, или само силови и след това кардио. Същото важи и за диетите - ниско въглехидратната диета много ми допадна, но не знам дали ще бъде подходяща в моя случай.
Моля за вашите препоръки, и по-малко хейт към новака
EDIT: След като поразгледах из форума, осъзнах, че май темата не е на правилното място! Моля модераторите да ме извинят и да преместят темата, ако сметнат за нужно. Поздрави.
Темата беше редактирана от TheDawkinator на 11.12.16 23:42.
Здравей от мен и поздравления за решението да се промениш. Също и за смелостта да се изтупкаш пред целия интернет и да помолиш за съвет. Ето и моите съвети:
“Ударно” не е добре да започваш нищо, защото нито ще имаш сили да го поддържаш, нито психически си готов за това. Трябва си време. Време да се адаптираш, време да си създадеш навици, време да видиш ефекта и да решиш да поддържаш такъв начин на живот. Почни с малки стъпки, но постоянно. Казват, че като направиш нещо 22 пъти и то ти става навик и вече си го търсиш.
Запиши се на фитнес и започни с кръгови тренировки - обикаляй всички уреди, гледай какво правят другите, пробвай всички упражнения да придобиеш представа кое за какво се прави. И всеки път прави това - по една серия на уред/лежанка/стойка, с килограми, с които да изпълняваш уверено упражненията, не да се силиш и нещо да се направиш. Ясно е че засега силата не ти е най- голямата сила ;) Пробвай и малко крос тренажор, и на пътечката малко, колкото можеш засега. Докато извъртиш целия фитнес ще е минал час поне. И така първите 2-3 месеца докато се ориентираш. После ще мислиш за програми.
Храната, независимо от вида, който избереш - дали е НВД или балансирана, трябва да започнеш да си смяташ калориите, които изяждаш за да знаеш че си в дефицит.
Ако имаш конкретни въпроси, питай смело.
п.с.:
Остави си я тук темата, защо да нямаш дневник? Дневника е по- добро място за питане и получаване на съвети от просто поредната “помощ” тема :) По- скоро си я преименувай като за дневник.
Мнението беше редактирано от Димо на 11.12.16 23:54.
12.12.16
14:30
Здравей, Димо!
Благодаря за откровеното и насърчаващо мнение! Мисля да започна от другата седмица, в момента търся подходящ фитнес в София.
Избрал съм си НВД, със смятане на калориите! Ще пиша при ъпдейти;)
12.12.16
14:39
Смяташ ли да взимаш добавки. Питам не случайно, а понеже чета, че имаш високо кръвно налягане, за регулирането на което пиеш лекарства. Ако нещо решиш да взимаш, внимавай много какво. Протеин, БЦАА и другите там аминокиселини е ок, но има и такива неща, които вдигат кръвното, т.е. следва да са ти абсолютно табу - азотни бустери, термогенни фет бърнари и т.н.
Мнението беше редактирано от Деян на 12.12.16 14:40.
казано от Димо на 11.12.16, 23:53:
Запиши се на фитнес и започни с кръгови тренировки - обикаляй всички уреди, гледай какво правят другите, пробвай всички упражнения да придобиеш представа кое за какво се прави. И всеки път прави това - по една серия на уред/лежанка/стойка, с килограми, с които да изпълняваш уверено упражненията, не да се силиш и нещо да се направиш. Ясно е че засега силата не ти е най- голямата сила ;) Пробвай и малко крос тренажор, и на пътечката малко, колкото можеш засега. Докато извъртиш целия фитнес ще е минал час поне. И така първите 2-3 месеца докато се ориентираш. После ще мислиш за програми.
Ще си загуби времето с 2-3 седмици обикаляне по уредите. По-добре да намери някой да го научи на техниката на базовите упрежнения и да натиска на тях, да не се занимава с машини много-много. След като разучи как се правят базовите(клек, тяга, раменна, лег, обръщане), да започне някаква програма за начинаещи, но не билдъркса, а силово ореантирана.( с базови, в кръгове, според мен е най-добре за начинаещ, а и не само). Натискай на базовите, там ще имаш най-голям енергоразход.
П.п Димо, това да гледаш какво правят другите точно тук няма да е добре. В моя фитнес винаги батките правят горна част, а 2те стойки за клек са свободни винаги, т.е никой не тренира силово, а всички бичат сплитове и за 3 месеца никакъв прогрес не виждам у тях. Така че каквото правят другите по залите няма да помогне.
Мнението беше редактирано от Боян на 12.12.16 14:46.
12.12.16
16:31
казано от Боян Д. на 12.12.16, 14:45:
Ще си загуби времето с 2-3 седмици обикаляне по уредите. По-добре да намери някой да го научи на техниката на базовите упрежнения и да натиска на тях, да не се занимава с машини много-много. След като разучи как се правят базовите(клек, тяга, раменна, лег, обръщане), да започне някаква програма за начинаещи, но не билдъркса, а силово ореантирана.( с базови, в кръгове, според мен е най-добре за начинаещ, а и не само). Натискай на базовите, там ще имаш най-голям енергоразход.
Здравей и благодаря за мнението!
Преди много години тренирах в продължение на година и смятам, че имам някаква идея за правилното изпълнение на упражненията. Още повече, тук, в сайта има достатъчно информация относно това. Би ли препоръчал “силово ориентирана” програма с “базови кръгове” за начинаещ :)
12.12.16
16:32
казано от Daffy Duck на 12.12.16, 14:39:
Смяташ ли да взимаш добавки. Питам не случайно, а понеже чета, че имаш високо кръвно налягане, за регулирането на което пиеш лекарства. Ако нещо решиш да взимаш, внимавай много какво. Протеин, БЦАА и другите там аминокиселини е ок, но има и такива неща, които вдигат кръвното, т.е. следва да са ти абсолютно табу - азотни бустери, термогенни фет бърнари и т.н.
Не смятам да взимам добавки, поне докато кръвното ми се нормализира след влизането във форма.
казано от TheDawkinator на 12.12.16, 16:31:
казано от Боян Д. на 12.12.16, 14:45:
Здравей и благодаря за мнението!
Преди много години тренирах в продължение на година и смятам, че имам някаква идея за правилното изпълнение на упражненията. Още повече, тук, в сайта има достатъчно информация относно това. Би ли препоръчал “силово ориентирана” програма с “базови кръгове” за начинаещ :)
Пример за силово ореантирана програма - 5х5, Starting Strenght
Пример за кръгове:
3 кръга(т.е правиш всички упражнения и тогава почиваш):Има примери из форума много - в дневника на ронката по-назад, в дневника на CarnalK силовите кръгове, в дневника на Узурпатора последните страници се беше ореантирал много добре.
1. Клек - 3-5х(ако правиш 3ка, вземи тежестта за 5ца)
2. Тяга - 3-5(тук важи същото)
3. раменна преса прав - 3х(същото)
4. Набиране 3х3-5(собствено тегло или ако можеш, с добавена тежест)
5. Лежанка - 3х(ако правиш 3ка, вземи тежестта за 5ца)
след кръговете може планк с тежест - 3 серии х 30сек х ако не можеш с тежест, без, ако можеш, сложи 10-15кг за начало. Важното и при силово ореантирана програма, и при кръгове, е да можеш и да знаеш как да си стягаш ядрото и да не се кривиш.
Мнението беше редактирано от Боян на 12.12.16 16:48.