06.02.17
23:47
Какво представлява той?
В нашето тяло креатина се среща в бъбреците и се синтезира от черния дроб.Можем да си набавим креатин чрез прием на някой храни като например:
Свинско (5гр)
Риба тон (4.5гр) (съдържание в 1кг)
Телешко (4гр)
Самия креатин е изграден от 3 различни аминокиселини-Метионин, Глицин и Аргинин.Голям процент от сериозно трениращите приемат от храната 1гр креатин дневно,от своя страна и тялото произвежда горе-долу същото количество.
Действие и ефект от креатина?
Плюсовете от прием на креатин монохидрат от спортисти,са прекалено много.Те не приключват само до повишаване на силовите възможности.Основно подобен тип енергия е необходима на човешкият организъм когато изпълнява експлозивни анаеробни движения, каквито всъщност са повечето ви тренировки във фитнеса.Когато на организмът ни му е нужна бърза и лесно достъпна енергия, той се насочва към запасите ви с креатин фосфат (приетият креатин монохидрат също се превръща в креатин фосфат в организма след определени процеси).Аз лично,не съм фен на новите форми на креатина,използвам монохидрат чийто опит имам с него.Каквато и форма да вземете,ефекта е един и същ.Приема на една креатинова добавка или матрица,ще ви осигури по-тежки тренировки,по-голям запас на енергия.
Един от неговите плюсове е водната задръжка,но не се плашете,тази вода е вътреклетъчна,това само би спомогнало на мускулите за добра “анаболна” среда.Научно доказано е че креатина стимулира белтъчния синтез,което води до нови мускулни влакна,мускулна маса и повече енергия,по добро възстановяване и т.н.
Безопасен ли е той?
Няма нито едно научно изследване,което да доказва че по някакъв начин вреди.
Дозировка?
Първо да кажем,не,не е задължително да правите зареждаща фаза,както пише на продуктите в повечето случай.Ефекта е един и същ,при зареждащата фаза “натрупването”става още в 5-6-тия ден,а при нормални дози,”натрупването”става след 28-мия ден,приема е разделен на 4 приема през деня по 5гр всеки.Също така приема може да бъде разделен на два приема преди и след тренировка,или пък само след тренировка отново по 5гр.Който и вариант да изберете,ефекта ще го постигнете просто е въпроса на времето в което ще се “натрупа” в организма ви.
Колко често да пием и кога да почиваме?
Ако сте правили зареждаща фаза от 1 седмица и след това продължите да приемате креатина по 5 грама в рамките на 2 месеца, то до следващият ви прием на същата форма на креатин или подобна, е добре да минат поне 30 дни.Ако сте приемали креатин монохидрат в продължение на 2 месеца, всеки ден по 10 грама разделен на два приема по 5, то аз ви препоръчваме отново една почивка от 30 дена, след което можете да се чувствате готови за следващо подпомагане на тялото с прием на креатин.Другия вариант и малко практикуван,ако сте пили по 5гр дневно,за период от 2 месеца,отново правите почивка която е 20-30 дни.
Комбинация с други добавки?
За начинаещи,който търсят покачване на мускулна маса,комбинация от глутамин,протеин и креатин монохидрат.
За увеличаване на силата и възстановяването креатин моно,глутамин и аминокиселини
За напраднали за добро възстановяване,креатин монохидрат,суроватъчен протеин,бцаа,и азотен бустер.
Надявам се че не съм пропуснал нещичко да опиша,информацията е базирана от личен опит,ако нещо съм забравил можете да попитате.
-Поздрави Николай-
06.02.17
23:59
Преди да публикуваш тема учтиво ти е предложена търсачката. Така ли беше?
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Дългосрочен прием на креатин
Отделно от статиите - обширна и подробна тема, “закована” най-отгоре в съответния раздел.
Когато споменаваш научни доказателства е хубавко да ги посочваш.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.02.17 00:02.