26.02.17
11:36
Здравейте, след 4 месечен режим с калориен дефицит и сваляне на 12-13 кг. в момента се опитвам да направя плавен преход към режим за покачване на ММ. В момента съм в Калориен баланс и килограмите ми не мърдат, но забелязвам, че силата ми се увеличава . Тренирам тежко, спрямо моите възможности :) и правя последна серия до така нареченото парене или отказ, като идеята ми е да редуцирам още малко мазнини, и ако може да покача поне малко мускул въпреки, че не съм в излишък ,(чел съм, че при начинаещи е възможно) но се чудя дали не си правя лоша услуга, когато претоварвам мускула, но не му давам достатъчно храна да се възстанови. Спазвам принципите на пред и след тренировъчно хранене, като добавки приемам no Xplode преди тренировка и протеин след, но не съм в калориен излишък, а в баланс.
Темата беше редактирана от The Barber на 26.02.17 11:42.
26.02.17
13:12
Здравей, колега !
Тук стигна до една от най-котраверсиалните теми в индустрията. От физична гледна точка калорията е единица за енергия. Ние също знаем, че енергията не може да изчезне а преминава само от едно състояние в друго E=mc(2), което важи и за материята. Ако следваме този принцип, калорийният баланс си е калориен баланс, който не остава свободен ресурс за промени.
Нещата обаче не са толкова прости (оказва се). Има едно такова нЯщо като nitric oxide (nitrogen) balance, който може да бъде позитивен, негативен или в екуилибриум. Има много хора, които спорат, че този баланс е същото нещо като калорийния баланс, но това (отново се оказва) съвсем не е така. При позитивен nitric oxide balance, покачването на мускулна маса е биологично възможно, а той може да се достигне дори и при калориен дефицит. Съответно двата термина не само, че не са едно и също нещо, а дори могат да си противоречат. Темата е сравнително нова (или поне съществените изследвания, които се направиха са нови) и може да е малко объркваща в началото, но, понеже знам, че обичаш да четеш, със сигурност ще има какво да научиш и да ти бъде интересно.
Накратко, отговорът ми е - развитието на тялото и телесните пропорции на мазнини/мускулна тъкан е възможно дори и при калориен баланс, но съвсем не е толкова съществено, колкото в дефицит или излишък.
Сега чакам да ме обвинят в еретизъм, но се надявам да не бъда екскомуникиран поради убежденията си :ДД
Поздрави :)
26.02.17
15:17
То скоро ще стане ясно дали си прав. Ако ръката ми се увеличи значи е възможно :)
Мен ме притеснява да не губя и без друго никаквите мускули , като ги претоварвам и не ги зареждам :)
P.S. Ако ми порасне ръката в калориен баланс най- вероятно ти отново ще си останеш еретик защото ще кажат, че не съм си смятал правилно калориите и съм бил в излишък :) Така, че си прецакан при всички положения:)
Мнението беше редактирано от The Barber на 26.02.17 15:24.
26.02.17
15:38
казано от БПН на 26.02.17, 15:30:
Малко е несериозно да иронизираш хората, от които очакваш отговори.
Изобщо не го иронизирам! Той беше първия който ми отговори когато се регистрирах в този форум и някак си подсъзнателно го чувствам близък , да не говорим, че винаги е много добре аргументиран. Не ми отговаря ” Това е грешно” и до там. Сигурен съм, че той ще схване шегата ми.
26.02.17
15:50
Прощавай, но мисля,че имаш предвид закона за запазване на енергията, а не закона за равенство на масата и енергията Е=мс2 ?
Въпросът е доста сложен от биохимична страна и ще е хубаво да се обясни взаимодействието на анаболните и катаболните процеси.
26.02.17
15:53
Очертава се интересна неделя :)
Първо, краткотрайното покачване на силата не винаги е съпроводено с покачване на мускулна маса, а може да е адаптация на ЦНС към упражненията.
Второ, ти излишъка от калории си го носиш под формата на мазнини в депата, и като вземем предвид и факта, че си начинаещ (т.е., по-лесно и бързо качваш мускулна маса), е напълно в реда на нещата да губиш мазнини и да качваш мускули по едно и също време, без да имаш видима промяна в теглото.
А относно калорийния баланс, на практика няма как да го определиш с голяма точност, винаги ще има една несигурност от няколко стотин калории в плюс или минус.
Например, 100-200 калории в плюс няма да ти качат много килограми в краткосрочен план, нещо от сорта на половин кило за месец, което не можеш да хванеш с кантара.
26.02.17
17:02
казано от Петко К на 26.02.17, 16:56:
Първо, краткотрайното покачване на силата не винаги е съпроводено с покачване на мускулна маса, а може да е адаптация на ЦНС към упражненията.
Второ, ти излишъка от калории си го носиш под формата на мазнини в депата, и като вземем предвид и факта, че си начинаещ (т.е., по-лесно и бързо качваш мускулна маса), е напълно в реда на нещата да губиш мазнини и да качваш мускули по едно и също време, без да имаш видима промяна в теглото.
А относно калорийния баланс, на практика няма как да го определиш с голяма точност, винаги ще има една несигурност от няколко стотин калории в плюс или минус.
Например, 100-200 калории в плюс няма да ти качат много килограми в краткосрочен план, нещо от сорта на половин кило за месец, което не можеш да хванеш с кантара.
Точно това ми е плана , да видим до къде ще го докарам :) Аз ако трябва да съм честен отпускам по 50-100 на ден в таблицата , да има малко отгоре :) Не отговаряш конкретно дали е проблем да тренирам тежко , но се подразбира , че не е проблем :)
26.02.17
23:55
В този ред на мисли , къде и как мода да сложа кардио. Или прекалявам :) Хем искам мускули, хем в баланс, че и кардио :)
27.02.17
00:09
казано от Barber на 26.02.17, 23:55:
В този ред на мисли , къде и как мода да сложа кардио. Или прекалявам :) Хем искам мускули, хем в баланс, че и кардио :)
Здравей,
До колкото съм запознат най доброто кардио/за визия/ е с велоергометър.
Източва само мазнините от тялото,без да товари ставите и без да пипа от мускулите.
Успех!
казано от Yoga Man на 27.02.17, 00:09:
казано от Barber на 26.02.17, 23:55:
Здравей,
До колкото съм запознат най доброто кардио/за визия/ е с велоергометър.
Източва само мазнините от тялото,без да товари ставите и без да пипа от мускулите.
Успех!
Да помислим логично - добра визия означава пропорционалност и сравнително нисък процент подкожни мазнини. Кардио за отслабване - трябва да гори много => движения от краката и цялото тяло.
Сваляне на тегло без да изчезне някакво количество мм не е възможно. Велоаргометърът не е някакъв магически уред, колкото изгори + както му е калорийния баланс, толкова ще свали.
Момчето може да няма достъп до велоергометър, а и поне на мен ми се струва, че е скучно да въртиш един час, ако имаш достъп до 1. Под 2. Писта за бягане 3. Пудовки, с които можеш да си направиш много забавни кондиции. :)
Към barber - Прави 1-2 кондиции/ погледни дневниците на ilstrong, ISB, CarnalK, като не ги копирай сляпо, а виж как са построени, на всеки специфичните нужди и как е структурирана тренировката/ + в залата както си тренираш, аз бих те посъветвал :) Ако си на + калории, няма да сваляш.
Мнението беше редактирано от Боян на 27.02.17 09:26.
27.02.17
09:40
Това съвсем не е така, мускула маса може и да качиш докато сваляш мазнини, въпрос на много фактори.
А кондициите съвсем не са удачен избор в случая(пък и по принцип).
казано от Barber на 26.02.17, 15:17:
Мен ме притеснява да не губя и без друго никаквите мускули , като ги претоварвам и не ги зареждам :)
Няма как да се претоварваш ако се храниш адекватно. Няма да загубиш мускул, даже напротив, това ще помогне да запазиш и дори да натрупаш още.
Смятането на калориите с точност е почти невъзможно, затова трябва и по усет да ги напасваш, ако усещаш, че не си добре възстановен увеличи храната. Не забравай, че с тежките тренировки се горят и повече калории и от там може да се окаже, че си в дефицит.
27.02.17
11:52
Вече го усетих. Първа седмица не съм в дефицит и се възстановявам 3 пъти по бързо. Преди това все нещо ме болеше, все се разтягах, размачквах си раменете и тн. Сега се чувствам като машина :) Относно това дали мога да чистя мазнини и да качвам ММ мисля, че при мен вече се случва . Ще бъда категоричен края на другата седмица. Цяла седмица кантара не мърда, но аз виждам че тялото ми се променя . Утре мисля най накрая да се измеря:)
казано от Barber на 27.02.17, 11:52:
Вече го усетих. Първа седмица не съм в дефицит и се възстановявам 3 пъти по бързо. Преди това все нещо ме болеше, все се разтягах, размачквах си раменете и тн. Сега се чувствам като машина :) Относно това дали мога да чистя мазнини и да качвам ММ мисля, че при мен вече се случва . Ще бъда категоричен края на другата седмица. Цяла седмица кантара не мърда, но аз виждам че тялото ми се променя . Утре мисля най накрая да се измеря:)
И аз съм на мнение, че може, но има много неща от които зависи. Ако си с нисък % мазнини няма как, но ако имаш повече мазнини става. В случай, че приемаш достатъчно калории на активното ти тегло и в същото време си на дефицит от общото ти тегло може да се случи покачване на ММ и сваляне на мазнини. Като се качиш на кантара теглото е същото, но визията се е подобрила значително.
П.с. без да претендирам за точна научна обосновка...
27.02.17
19:06
Не може да си в баланс постоянно, защото се работи с променливи. Точно след 3-4 тренировки вече ще си в дефицит...без дори да го забелязваш
27.02.17
20:08
казано от Carbohydrate на 27.02.17, 19:06:
Не може да си в баланс постоянно, защото се работи с променливи. Точно след 3-4 тренировки вече ще си в дефицит...без дори да го забелязваш
Аз се тегля на всяка тренировка, ако мина в дефицит , ще тръгна надолу и ще видя, съответно ще увелича калориите. И да се разсея малко, по скоро ще изгубя мазнини, а не мускул . Имам приятел който казва, че за да изгубиш мускул, трябва да имаш такъв:D
Мнението беше редактирано от The Barber на 27.02.17 20:10.
27.02.17
20:12
казано от Barber на 27.02.17, 20:08:
Аз се тегля на всяка тренировка, ако мина в дефицит , ще тръгна надолу и ще видя, съответно ще увелича калориите. И да се разсея малко, по скоро ще изгубя мазнини, а не мускул . Имам приятел който казва, че за да изгубиш мускул, трябва да имаш такъв:D
теглото ти не е критерий за установяване на баланса, а променяща се визия....Как то правилно забеляза, по-вероятно е да се редуцират мазнините ;) и да станеш “по-мускулест”))
27.02.17
20:16
теглото ти не е критерий за установяване на баланса, а променяща се визия....Как то правилно забеляза, по-вероятно е да се редуцират мазнините ;) и да станеш “по-мускулест”))
Чул те Господ:)
27.02.17
23:17
Толкова много глупости в една тема не бях чел от много време. На ниво 8ми клас закона за запазване на енергията гласи, че тя преминава от кинетична в потенциална като техният сбор ни дава пълната енергия, съществуват и други видове енергия, но няма смисъл от задълбаване понеже форумът не е за физика.
Ако не си в някакъв страшен дефицит (над 10%), то не би следвало да имаш загуба на мускулна маса. В най-лошият случай ще си в застой. Най-важното е да си набавяш достатъчно въглехидрати за да запълваш гликогенните депа максимално бързо на 100%, и да не се налага на организмът да влиза в “авариен режим”, при което ще започне използването на мазнините за енергия, и от това че не можеш да захранваш напълно мускулите с енергия ще претърпиш загуба на сила, и е възможно да имаш и загуба на мускулна маса. Не се надявай, че ще качваш мускулна маса и ще чистиш мазнини със същата скорост, с която ако спазваш режим само за едното. Ако целиш ефективност е най-добре да редуваш период на качване с такъв на чистене.
Имаш ли някакви поставени цели?
28.02.17
09:03
Целите са ми да постигна едно изчистено от мазнини тяло и да запазя мускулите .След като постигна това, мисля да мина в излишък и да се опитвам много внимателно да покачвам мМ , като видя ли мазнини , моментално да ги отстранявам . Напмразих мазнините. Ако ще имам мазни мускули, предпочитам без тях. Върти ми се нещо от рода: Месец ММ месец, релеф .
Мнението беше редактирано от The Barber на 28.02.17 09:03.
28.02.17
12:31
казано от Barber на 28.02.17, 09:03:
Целите са ми да постигна едно изчистено от мазнини тяло и да запазя мускулите .След като постигна това, мисля да мина в излишък и да се опитвам много внимателно да покачвам мМ , като видя ли мазнини , моментално да ги отстранявам . Напмразих мазнините. Ако ще имам мазни мускули, предпочитам без тях. Върти ми се нещо от рода: Месец ММ месец, релеф .
Стига да не целиш някакво нездравословно ниво на мазнините то няма от какво да се притесняваш, давай смело напред.
28.02.17
12:39
казано от K0m3r на 28.02.17, 12:31:
Стига да не целиш някакво нездравословно ниво на мазнините то няма от какво да се притесняваш, давай смело напред.
Казват , че около 10% е ок. Аз си купих тука някакви щипки рулетки:) пълен смях . Като се харесам ще си платя да ми измерят мазнините да видя кой е моя процент. Като цяло ако трябва да съм честен, се надявам и да успея да спра да меря и тегля храната и да компенсирам с тренифовки , че понякога много се изнервям с тези таблици :)
казано от James Hinks на 27.02.17, 09:40:
Това съвсем не е така, мускула маса може и да качиш докато сваляш мазнини, въпрос на много фактори.
А кондициите съвсем не са удачен избор в случая(пък и по принцип).
След година на кондиции подкрепям, от опит най - добро за чистене си е тежкото в интензивни протоколи, кондиции да, но не през цялото време.
01.03.17
07:09
казано от Queen Cobra на 26.02.17, 15:50:
Прощавай, но мисля,че имаш предвид закона за запазване на енергията, а не закона за равенство на масата и енергията Е=мс2 ?
Въпросът е доста сложен от биохимична страна и ще е хубаво да се обясни взаимодействието на анаболните и катаболните процеси.
Косвено извличам извода оттам. Аргументирането ми чрез физика не е от силните ми страни, но приемам забелжката :)
01.03.17
10:53
По първа точка си прав , по втора не:) Забелязах, че съм килограм надолу:)
Сега ще помоля да обясниш защо влязох в дефицит ? Не съм увелищавал енергоразхода. Тренирам по тежко, но спрях 20 Мин HIIT вело след тренировка. Говорим за 3 тренифовки на седмица. Не се зоря:)
Втори въпрос. Понеже не искам рязко да увеличавам калориите, да изчакам ли още седмица с тези калории. Възможно ли е да е просто нещо като инерция на метаболизма, понеже 4 месеца свалям .
Мнението беше редактирано от The Barber на 01.03.17 10:55.
Как точно си определята баланса, като не смятата ежедневната динамика на енергоразхода не само двигателния апарат, ами и умствения...ами стреса, умствената дейност ?! Там има и едни хормони, ензими, жлези, кортизоли и прочие, които влияят...Аз съм почти убеден, че никой никога не може да си изчисли ама ТОЧНО калорияния баланс и да каже - точно толкова съм изразходил...
Малко са от онези сметки, които са без кръчмаря...Разлика от 500-600-1000kcal се усеща да...ама 100-200-300kcal иди ги хвани...Твърде много неизвестни и променливи, а Вие претендирате за точен краен резултат...ебасимо :D
A натрупването на ММ и сваляне на BF, може да се случи както в дефицит, така и в излишък, така и в баланс...твърде много променливи.
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 01.03.17 11:04.
01.03.17
15:31
казано от Vlado89 на 01.03.17, 11:03:
Как точно си определята баланса, като не смятата ежедневната динамика на енергоразхода не само двигателния апарат, ами и умствения...ами стреса, умствената дейност ?! Там има и едни хормони, ензими, жлези, кортизоли и прочие, които влияят...Аз съм почти убеден, че никой никога не може да си изчисли ама ТОЧНО калорияния баланс и да каже - точно толкова съм изразходил...
Малко са от онези сметки, които са без кръчмаря...Разлика от 500-600-1000kcal се усеща да...ама 100-200-300kcal иди ги хвани...Твърде много неизвестни и променливи, а Вие претендирате за точен краен резултат...ебасимо :D
A натрупването на ММ и сваляне на BF, може да се случи както в дефицит, така и в излишък, така и в баланс...твърде много променливи.
Моите сметки винаги са с кръчмаря,защото сме приятели от деца:) Приключих с формулите .Когато съм в застой цяла седмица, би трябвало да съм около баланса. Дори да не съм, със сигурност разликата не е 600-1000 а около 200-300. Според теб сега с 600 ли да вдигна ? Претендирам, че си опознах организма, до колкото е възможно.
Храня се с едни и същи храни, купени от Еди и същ магазин. Нямам големи промени в храната, нито тренировкире. Няма от къде да ми дойдат 1000 калории разлика. Отделно съ. Бил в дефицит 4 месеца, не е ли нормално да играя с калориите по внимателно.
Мнението беше редактирано от The Barber на 01.03.17 15:33.
01.03.17
18:43
Макар и да пиша таблици, никога не съм ги ползвал за себе си, като редуцирам нещо. осланям си единствено на промяната. С други думи, правиш нещо и чакаш резултат. Обикновено се разбира още след първата седмица, дали грешиш и тогава си корегираш “диетата”.....после пак гледаш и така....Първо действието и после резултата. Това действа БЕЗ ГРЕШКА!
Относно КБ. Даже да допуснем, че си на нулата, нето в минус, нито в плюс. След 3-4 силови тренировки, мускулите ще претърпят изменения, ще искат повече енергия (адаптация се казва) и тогава вече ще си в дефицит. Ще го забележиш, като започнеш да забелязваш промени във визията. Как то отбеляза Владо89, промянана ще е толкова по-видима, колкото повече е дефицита или излишъка. А когато си около “нулата”, то промяната няма да се забелязва.
За това, който правилно отслабва, правиго с 1000 калории в дефицит, а не 200 ;). Отварям скоба тук. Ако си изчисляваш ежедневния разход без тренировки с коеф. 1,3 и си 1800 ккалории, то отслабването с 1000 е ОК. Но, ако правиш силови тренировки паралелно, то трябва да увеличиш приема на калории точно с толкова, колкото ти е силовото част. Или 1000 + калории за силовата част. Така пак ще си в дефицит с 800 ккалории ;)
01.03.17
23:26
Аз приключих със свалянето , вече съм културист:)
Разбрах те, благодаря!
02.03.17
01:03
Следи си прогреса и действай според резултатите. С балансирано хранене би могъл едновременно да сваляш мазнини и да качваш ММ, това според мен е по-добър вариант, отколкото един месец да качваш, следващия - да чистиш. ММ се качва бавно (който тренира чисто де).