13.03.17
20:19
Здравейте!
Сигурно ви е писнало от поредния въпрос за отслабване, но пък всеки е индивидуален за това пускам темата.Та... на 32 години съм 60кг. 163см.От месец съм на режим иьмислен си от мен .
Сутрин ядки от лимец с малко тахан и мед и портокалов сок след час някъде.
На обяд ям каквото се намира , в смисъл манджа няксква, супа, кюфтенца , но без хляб.
Вечер само салата.Тя е раьлипна с кълнове, домати, айсберг измислям си.
Започнах фитнес , карам вкъщи кростенажор и не съм отдлабнала изобщо!
Чудя се вече къде се забърках, нещо съм отчаяна да си призная.
Това, което даваш като информация, е твърде оскъдно. Колко “малко” са таханът и медът сутринта? Колко е портокаловият сок? Фреш ли е, или е от кутия? “Манджа” е много общо понятие. Дай някакъв по-конкретен пример. Двигателен режим? С какво се занимаваш?
Все едно да напиша “хора, колата ми се строши, докато карах към Каспичан. Помагайте, че не знам какво е!”
Поздрави :)
Трябва да се поинтересуваш как се смятат калории и да си в калориен дефицит за да сваляш. Знаеш ли как се прави?
13.03.17
21:12
Тахана с мед е 1 супена лъжица.Сок от портокал прясно изцеден една чашка На обяд написах манджа защото всеки ден различно.Днес фасул , вчера телешки кюфтета с киноа.., пържола свинска с домати, мусака, праз с яйца, спанак с кайма...Забравих да спомена, че правя едни сурови бомбони от сушени плодове с чия, тахан, мед.Та от тях ям към 3 броя следобед.А вечерята е само салата всеки ден.На фитнес ходя по 2 пъти седмично.20 мин. Пътека после крака с тежести 15 кг. 3х20, ръце, ...всичко и аз незнам точно кое как се казва...и завършвам пак с 20 мин.пътека бързо ходене.Вкъщи когато не ходя на фитнес катам кростенажора, правя упражнения за корем и други.. всичко около час.И толкова много се старая а резултат никакъв.
Мнението беше редактирано от Веси Стоянова на 13.03.17 21:20.
13.03.17
21:15
За калоройте Да сметнах ги .Нормално са 1800 , а трябва да са по малко за да свалям.И аз си мислих, че като спра всичко от брашно и сладки изкушения и вечерям салатки ще успея.Чудя се какво не ми достига.??
13.03.17
22:53
Според мен, ориентирай се как да намалиш чувствително въглехидратите, да увеличиш малко мазнините и протеина.
Все пак калориите идват от макро нутриентите.
Пий повече вода и се старай да не ядеш след 19:30ч.
Прочети за кетогенна диета, мисля, че ще ти е от полза.
13.03.17
23:56
казано от Веси Стоянова на 13.03.17, 21:15:
За калоройте Да сметнах ги .Нормално са 1800 , а трябва да са по малко за да свалям.И аз си мислих, че като спра всичко от брашно и сладки изкушения и вечерям салатки ще успея.Чудя се какво не ми достига.??
Сама си си констатирала грешката, а после питаш къде грешиш :) Намаляй калориите докато не тръгнеш надолу. Прочети статията “Как да си съставим хранителен режим ” избери си режим, следвай го, бъди в дефицит и ще отслабнеш. Успех.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
Мнението беше редактирано от The Barber на 14.03.17 00:01.
казано от Стоев на 13.03.17, 22:53:
Според мен, ориентирай се как да намалиш чувствително въглехидратите, да увеличиш малко мазнините и протеина.
Прочети за кетогенна диета, мисля, че ще ти е от полза.
Искрено се надявам да не те послуша :)
14.03.17
07:04
Аз имах предвид, че нормалния прием на калориите е 1800 , а според мен съм в дефицит с този измислен от мен режим.Чета за вдички режими на хранене, но ми е трудно да смятам проценти и т.н. Аз като цяло исках да променя начина си на хранене.Ядях много тестени и много сладко дори и вечер.С това си хранене сега драстично съм променила предишния си начин за това съм така отчаяна!Толкова много птомени и резултат за сега няма.Но няма да крия , че се чувствам в пъти по- добре! Но лошия кантар не мърда и не мърда надолу.Също така когато одя на фитнес се чудя с колко кг. Да правя упражненията.15 дали са ок за отслабване.Вкрайна сметка аз мускули не искам да правя, само да се стегна и да бъда във форма с 5 кг. По- малко....
14.03.17
07:57
казано от deqn91 на 14.03.17, 00:31:
Прочети за кетогенна диета, мисля, че ще ти е от полза.Искрено се надявам да не те послуша :)
Искрено за надявам да ми кажеш защo?
казано от Веси Стоянова на 13.03.17, 21:12:
Тахана с мед е 1 супена лъжица.Сок от портокал прясно изцеден една чашка На обяд написах манджа защото всеки ден различно.Днес фасул , вчера телешки кюфтета с киноа.., пържола свинска с домати, мусака, праз с яйца, спанак с кайма...Забравих да спомена, че правя едни сурови бомбони от сушени плодове с чия, тахан, мед.Та от тях ям към 3 броя следобед.А вечерята е само салата всеки ден.На фитнес ходя по 2 пъти седмично.20 мин. Пътека после крака с тежести 15 кг. 3х20, ръце, ...всичко и аз незнам точно кое как се казва...и завършвам пак с 20 мин.пътека бързо ходене.Вкъщи когато не ходя на фитнес катам кростенажора, правя упражнения за корем и други.. всичко около час.И толкова много се старая а резултат никакъв.
1. Замисляла ли си се, колко мазнини използваш при готвене? Добавяш ли брашно към манджите? Ориз, картофи?
2. Колко големи са порциите, които консумираш?
3. Тези сурови бонбони са калорийни бомби с всичките тези сушени плодове, мед и тахан. Премахни ги. По-добре яж някакъв пресен плод, отколкото това. Тези бонбони ги остави като лакомство, 1 път в седмицата при т.нар. cheat meal (хранене, при което си позволяваш да хапнеш и “забранени” храни с цел хем да си направиш кефа на душата, хем да не го мислиш това и изведнъж да сринеш целия режим, хем да раздвижиш въглехидратите и така да подсилиш ефекта от диетата).
4. Приемай повече течности. За да вървят биохимичните процеси в тялото, те трябва да имат среда, в която да се разиграват. А именно това е водата.
5. Дори и фрешовете, колкото и да са полезни, пак се вкарват въглехидрати в тялото. А ако имаш кофти инсулинова чувствителност, само това е един добър принос към задържането и покачването на телесното ти тегло.
6. Премахни таханът, медът от ежедневието си. 2 пъти в седмицата тахан ще ти дадат микронутриентите, които биха ти били от полза.
7. Сутринта стани, изпий си фреша + кафе/чай. Ако можеш, тренирай на гладно. Нахрани се после, но внимателно. Това, че си тренирала, не значи, че трябва да се “възнаградиш” за “геройството”, което си свършила.
8. Много хора допускат грешката да знаят, но умаловажават “пробойните” в хранително-двигателния си режим, защото така вината, привидно, не е у тях, а в организма им, и това ги кара да се чувстват по-добре и с чиста съвест. Замисли се, дали не си и ти сред тях :) ?
Поздрави!
14.03.17
09:07
казано от Веси Стоянова на 14.03.17, 07:04:
Аз имах предвид, че нормалния прием на калориите е 1800 , а според мен съм в дефицит с този измислен от мен режим.Чета за вдички режими на хранене, но ми е трудно да смятам проценти и т.н. Аз като цяло исках да променя начина си на хранене.Ядях много тестени и много сладко дори и вечер.С това си хранене сега драстично съм променила предишния си начин за това съм така отчаяна!Толкова много птомени и резултат за сега няма.Но няма да крия , че се чувствам в пъти по- добре! Но лошия кантар не мърда и не мърда надолу.Също така когато одя на фитнес се чудя с колко кг. Да правя упражненията.15 дали са ок за отслабване.Вкрайна сметка аз мускули не искам да правя, само да се стегна и да бъда във форма с 5 кг. По- малко....
Моя начин на хранене беше подобен. Любимото ми преди лягане беше сникърс със солетки :) Премахнах всичко това , премахнах абсолютно всички лоши храни , последно ядене в 17:30 , но не свалях . Когато си преброих калориите разбрах защо. Ако ще и само пилежко да ядеш по цял ден ако приемаш повече калории от колкото изразходваш не можеш да отслабнеш. Преброй си едно дневно меню и ще видиш в, че не си в дефицит .Найсния начин е да си приготвяш храната от предния ден, аз вече 5 месеца съм така. Вече нямам нужда да тегля или да меря, само като видя порцията и знам :)
Сега не прави другата грешка. Вместо да посмяташ , да намалиш драстично калориите и храната като цяло. Така ще отслабнеш , но ще изгубиш мускул и няма да приемаш необходимите макроси. Относно тежестите това е много индивидуално. Надявам се някой да се включи по темата с упражненията, аз не съм силен и там;) Нее притеснявай , жените правят мускули много трудно, с твоето хранене няма как да увеличиш обема на мускулите , по вероятно е да направиш релефа който желаеш.
Не се отчайвай. Създай си режим и ще свалиш килограмите за месец. Аз свалих 13 и продължавам, но сега забавих темпото . Успех.
P.S. Има и друг начин за мерене на калории- мериш храната с длан . Ще се опитам да намеря статията.
Едната http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
Мнението беше редактирано от The Barber на 14.03.17 10:08.
14.03.17
09:38
За мен лично, най-важно е, дори да си в калориен дефицит, от къде ти идват калориите.. от кои макро нутриенти.
Ок,бъди в дефицит, но обърни внимание на това в какво съотношение са ти макросите /белтъчини, въглехидрати, мазнини/. Ако не си имала допир със спорта до сега, бих те посъветвал да обърнеш внимание основно на кардио, гимнастика, упражнения със собственото си тяло, без тежести.. има безброй такива, също така ще придобиеш по-добра мобилност на тялото и евентуално след време може да си изготвиш и тренировъчна програма с тежести и т.н
14.03.17
10:22
Благодаря ви на всички, много сте готини! Ще се вслушам в съветите ви и още от днес промяната ще започне.Този път промяната трябва да е на лице
14.03.17
10:28
Ето и снимката .
14.03.17
10:34
О тази снимка ще ми бъде полезна за измерването на количествата.Така като я гледам по- малки порцийки хапвам на обяд.
казано от Стоев на 14.03.17, 07:57:
Прочети за кетогенна диета, мисля, че ще ти е от полза.Искрено се надявам да не те послуша :)
Заради това в червено.
14.03.17
11:34
казано от deqn91 на 14.03.17, 11:29:
казано от Стоев на 14.03.17, 07:57:
Заради това в червено.
И аз не съм съгласен , но се съобразявам със стажа си когато коментирам:) Кето диетите са доста сложни за начинаещи, поне за мен е доста по сложна и от НВД и РБД когато човек е начинаещ и объркан.
Относно храната след 17 18 19 и тн От както преди лягане хапвам извара с ядки се чувствам много добре и си редуцирам мазнини без проблем:)
Към автора : Можеш да ядеш когато си поискаш стига да не надвишаваш дневния прием на калории и спазваш макросите. Внимавай само с въглехидратите вечер освен ако не тренираш вечер като мен. Никой не може да ти даде точен съвет за въглехидратите, някой ги понасят по добре от други ,трябва сама да намериш твоя начин на прием.
Мнението беше редактирано от The Barber на 14.03.17 11:50.
14.03.17
12:33
Написал съм след 19:30ч., от моя гледна точка, понеже лягам в 22:30ч. А идеята ми е, че с напредването на деня, биологичните процеси се забавят и за мен не е ОК да се наям и да си легна. Най-малкото при нея (авторката) може да окаже доста добър ефект, най-малкото ще се оттърве от вредния навик на хората да седят и да хапват късно. Полезно е и за стомаха и за мозъка да не си ляга човек на пълен стомах.
НО !!! Ако човек си ляга кам 23:30 - 00ч , разбира се, че трябва да хапва! Най-малкото някаква салатка или извара. Това е в общи линии, което имах предвид. ;)
казано от Стоев на 14.03.17, 12:33:
Написал съм след 19:30ч., от моя гледна точка, понеже лягам в 22:30ч. А идеята ми е, че с напредването на деня, биологичните процеси се забавят и за мен не е ОК да се наям и да си легна. Най-малкото при нея (авторката) може да окаже доста добър ефект, най-малкото ще се оттърве от вредния навик на хората да седят и да хапват късно. Полезно е и за стомаха и за мозъка да не си ляга човек на пълен стомах.
НО !!! Ако човек си ляга кам 23:30 - 00ч , разбира се, че трябва да хапва! Най-малкото някаква салатка или извара. Това е в общи линии, което имах предвид. ;)
Разбрах ти идеята, но трябва да се съобрази с други неща, кога си ляга, кога тренира и т.н. Аз например тренирам вечер, ям към 22:00 и лягам към 23:30 - 00:00. И нямам проблем дори в периоди на чистене.
Според мен, по-важното е какво яде в това вечерно хранене, белтъчини+мазнини са добра комбинация. А ако липсва това хранене има дори по-голяма вероятност да похапне нещо, вредния навик, за който спомена :)
14.03.17
13:04
Ясно. В общи линии и ти си прав. Грешка от моя страна беше, че го отнесох към мен и моето ежедневие. :)
14.03.17
13:12
Вечер ям само салати.Най различни си ги приготвям със зехтин, хималайска сол и малко оцед.Салатата е от зелечуци и сирене.Месо не ям вечер а на обяд.Мислих, че салатата вечер е най- добрия вариант за врчеря лека и за сваляне на кг.
14.03.17
13:42
казано от Веси Стоянова на 14.03.17, 13:12:
Вечер ям само салати.Най различни си ги приготвям със зехтин, хималайска сол и малко оцед.Салатата е от зелечуци и сирене.Месо не ям вечер а на обяд.Мислих, че салатата вечер е най- добрия вариант за врчеря лека и за сваляне на кг.
Пак ти повтарям , яж си всичко според режима който си избрала , когато ти е кеф. Ако вечер ти се яде месо - яж си, ако не ти се яде и ти е тежко примермо не яж, но това означава да си си приела необходимите макроси през деня. Като човек свалил 13 кг за 4 месеца те съветвам да намериш начин да си спокойна щастлива и сита:) Не трябва да приемаш режима като кошмар , а като начин на живот. Най важното е да приемаш всички необходими макроси и да не си в голям дефицит . Ако много гладуваш губиш и мускул който ще ти трябва . Аз много се вживявах, което е грешка. Бях свалил вече 10 кг когато започнах да чета и да питам и спрях да свалям :) Оплетох се от информация и съвети . Кога да ям въглехидрати, кога не, кога да ям най късно, кога да пия протеина. По принцип и дребните детайли са важни, но това само ако трудно сваляш и трябва да спазваш всичко до педантичност . Ти имаш да сваляш 5 кг което е детска игра :) Успех.
Мнението беше редактирано от The Barber на 14.03.17 13:44.
казано от Barber на 14.03.17, 13:42:
Като човек свалил 13 кг за 4 месеца
Остана ли тема, в която да не си го споменал това? :D
Съжалявам, знам че хейтвам супер тъпо в момента, но просто не се сдържах... във всяка втора тема напоследък гледам как се тупаш в гърдите че си свалил 13 кила за 4 месеца :)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 14.03.17 13:44.
Аз пък мисля, че храната, която описваш в никакъв случай не е 1800 калории, освен ако бонбоните не са по 100 грама единия.
По-скоро си в прекалено голям дефицит, отколкото да не си в дефицит изобщо.
Направи си труда да изчислиш няколко поредни дни по сегашния си режим и да видиш колко калории реално приемаш. Повече от 20 % дефицит не ти трябват. Това ще рече, че при 1800 калории баланс можеш да отрежеш най-много 360 и то не веднага. Съветвам те да започнеш с 10 % дефицит и да видиш какво се случва за 3-4 седмици. Ако съм прав, че в момента си в прекалено голям дефицит, то първо ще ти трябват и 3-4 седмици на оптимален баланс - 1800 калории на ден, за да се адаптира организъма и да има от какво да му режеш.
14.03.17
15:02
И на мен ми се струва, че съм в много голям дефицит.Тези бомбони всъщност са калорични, но не толкова.Една супена лъжица тахан с мед слагам за 10 бомбона.Аз ям 3 на ден.Другото е сушени боровинки 50гр., пак толкова сливи и малко фурми и чия.
14.03.17
15:03
И да ви кажа уникални са
14.03.17
15:09
Пак ти повтарям , яж си всичко според режима който си избрала , когато ти е кеф. Ако вечер ти се яде месо - яж си, ако не ти се яде и ти е тежко примермо не яж, но това означава да си си приела необходимите макроси през деня. Като човек свалил 13 кг за 4 месеца те съветвам да намериш начин да си спокойна щастлива и сита:) Не трябва да приемаш режима като кошмар , а като начин на живот. Най важното е да приемаш всички необходими макроси и да не си в голям дефицит . Ако много гладуваш губиш и мускул който ще ти трябва . Аз много се вживявах, което е грешка. Бях свалил вече 10 кг когато започнах да чета и да питам и спрях да свалям :) Оплетох се от информация и съвети . Кога да ям въглехидрати, кога не, кога да ям най късно, кога да пия протеина. По принцип и дребните детайли са важни, но това само ако трудно сваляш и трябва да спазваш всичко до педантичност . Ти имаш да сваляш 5 кг което е детска игра :) Успех.
Приятелю , не мога да се съглася с теб на 100% . Най-добре е според мен да си хапва момичето салатки вечер щом иска да сваля.
Не мисля, че е правилно да я окуражаваш да яде ” каквото й е кеф” ..
Ето ти малко да прочетеш и защо не съм съгласен с теб.
Това е извадка от сайта на бб тийм .
“.. След всяко ядене през деня задстомашната жлеза изработва хормона инсулин. Той помага за разграждането въглехидрати с цел получаване на енергия, а мазнините се пазят като резервен източник. През нощта хипофизата отделя т.нар. хормон на растежа, който участва в разграждането на мазнините. Ако обаче е налице обилно хранене преди сън, задстомашната жлеза секретира инсулин, същевременно към хипофизата постъпва сигнал, че в организма има храна... Затова няма нужда да се изразходват «ценните» мастни запаси и те си остават непокътнати. ”
Поздрави! :)
14.03.17
15:13
казано от Pleasure на 14.03.17, 13:44:
Като човек свалил 13 кг за 4 месеца
Остана ли тема, в която да не си го споменал това? :D
Съжалявам, знам че хейтвам супер тъпо в момента, но просто не се сдържах... във всяка втора тема напоследък гледам как се тупаш в гърдите че си свалил 13 кила за 4 месеца :)
В голяма грешка си. Не смятам, че съм направил нещо извънземно . Идеята ми е да накарам хората да повярва, защото когато качих снимка във Фейсбук с новите ми размери дрехи ми писаха поне 20 жени, да питат коя диета , как , колко и тн. 19 от тях казаха, че опитват от години да остлабнат, но не успяват . Тогава осъзнах , че това което съм постигнал ме е малко, но ще го разберат само хора които са имали наднормено тегло. Едно е да си спортист и да правиш релеф , едно е инсулина ти да не знае къде е и да се чудиш от къде да започнеш .
Достатъчно съм интелигентен да знам, че много хора се дразнят от коментарите ми и смятат , че съм на всяко гърне меродия, но на хора като в авторката съм в помощ.
14.03.17
15:19
казано от Стоев на 14.03.17, 15:09:
Приятелю , не мога да се съглася с теб на 100% . Най-добре е според мен да си хапва момичето салатки вечер щом иска да сваля.
Не мисля, че е правилно да я окуражаваш да яде ” каквото й е кеф” ..Ето ти малко да прочетеш и защо не съм съгласен с теб.
Това е извадка от сайта на бб тийм .“.. След всяко ядене през деня задстомашната жлеза изработва хормона инсулин. Той помага за разграждането въглехидрати с цел получаване на енергия, а мазнините се пазят като резервен източник. През нощта хипофизата отделя т.нар. хормон на растежа, който участва в разграждането на мазнините. Ако обаче е налице обилно хранене преди сън, задстомашната жлеза секретира инсулин, същевременно към хипофизата постъпва сигнал, че в организма има храна... Затова няма нужда да се изразходват «ценните» мастни запаси и те си остават непокътнати. ”
Поздрави! :)
Писал съм да яде когато и е кеф според режима, който е избрала . НВД, РБД или друг. Мисля, че е доста по различно от “яж каквото ти е кеф”
За яденето вечер съм и писал да внимава с въглехидрстите, но да опита как и действат. Аз нямам проблем да ям вечер дори преди лягане , особено ако сутринта имам тренировка .Окуражавам я защото ако спазва всички съвети тук за жлези , инсулини и тн. Плюс глада който изпитва , ще се откаже много бързо.
P.S. Очаквам да се включат много защитници на храненето преди лягане :) Чел съм доста коментари тук.
Мнението беше редактирано от The Barber на 14.03.17 15:24.
казано от Barber на 14.03.17, 15:13:
Идеята ми е да накарам хората да повярва, защото когато качих снимка във Фейсбук с новите ми размери дрехи ми писаха поне 20 жени, да питат коя диета , как , колко и тн. 19 от тях казаха, че опитват от години да остлабнат, но не успяват . Тогава осъзнах , че това което съм постигнал ме е малко, но ще го разберат само хора които са имали наднормено тегло. Едно е да си спортист и да правиш релеф , едно е инсулина ти да не знае къде е и да се чудиш от къде да започнеш .
Достатъчно съм интелигентен да знам, че много хора се дразнят от коментарите ми и смятат , че съм на всяко гърне меродия, но на хора като в авторката съм в помощ.
Дано да си в помощ, наистина.
14.03.17
15:34
казано от Маданеца на 14.03.17, 14:45:
Аз пък мисля, че храната, която описваш в никакъв случай не е 1800 калории, освен ако бонбоните не са по 100 грама единия.
По-скоро си в прекалено голям дефицит, отколкото да не си в дефицит изобщо.
Направи си труда да изчислиш няколко поредни дни по сегашния си режим и да видиш колко калории реално приемаш. Повече от 20 % дефицит не ти трябват. Това ще рече, че при 1800 калории баланс можеш да отрежеш най-много 360 и то не веднага. Съветвам те да започнеш с 10 % дефицит и да видиш какво се случва за 3-4 седмици. Ако съм прав, че в момента си в прекалено голям дефицит, то първо ще ти трябват и 3-4 седмици на оптимален баланс - 1800 калории на ден, за да се адаптира организъма и да има от какво да му режеш.
Незнам дали някой в действителност е усещал физически теорията за забавянето на метаболизма при много малко калории . Аз съм, чел че евентуално такова забавяне може да очаква поне след месец . Сигурен съм , че тя не е била в голям дефицит месец, ако изобщо е била в дефицит . Аз лично като влязох в платото намалих калориите драстично за повече от две седмици. Ядях по 6 пъти на ден малки порции и тренирах. Стрелката на кантара летеше надолу :) Не усетих никакво забавяне на метаболизъм.
Далеч съм от мисълта да оспорвам мнението ти, просто споделям моя опит.
14.03.17
15:41
казано от Pleasure на 14.03.17, 15:28:
казано от Barber на 14.03.17, 15:13:
Идеята ми е да накарам хората да повярва, защото когато качих снимка във Фейсбук с новите ми размери дрехи ми писаха поне 20 жени, да питат коя диета , как , колко и тн. 19 от тях казаха, че опитват от години да остлабнат, но не успяват . Тогава осъзнах , че това което съм постигнал ме е малко, но ще го разберат само хора които са имали наднормено тегло. Едно е да си спортист и да правиш релеф , едно е инсулина ти да не знае къде е и да се чудиш от къде да започнеш .
Достатъчно съм интелигентен да знам, че много хора се дразнят от коментарите ми и смятат , че съм на всяко гърне меродия, но на хора като в авторката съм в помощ.Дано да си в помощ, наистина
.
Сигурен съм, че съм в помощ , не защото много ги разбирам нещата , а най- малкото защото хората с повече опит им е писнало да отговарят на едни и същи въпроси , за което ги разбирам . Гледам да давам съвети от моя опит , няма да прочетеш от мен теории за инсулина , неговите нива и тн., за него ще пиша след 5-6 месеца :))))))
Също така избягвай фрешовете - една чаша портокалов сок съдържа около 30 гр въглехидрати, а дори няма да ги усетиш.
Добави повече протеин към диетата си (месо, яйца, млечни продукти, боб...)
Стоев, ако разчиташ на съня за изразходване на мастните запаси, инсулиновите нива няма да са от особено значение. ;) Шегичка, но просто не сдържах - игра на думи.
Какво се яде вечер се определя от какво се яде през деня, какво се тренира, кога се тренира и т.н. Има много източници, които ще подкрепят твоята позиция и много други, които ще са на обратния полюс. Тук нещата стават по-индивидуални и изискват повече познания за напасване на режима. Правилното използване на познанията пък изисква и много практически опит. Имам предвид, че инсулиновите реакции на организма са от значение и могат да бъдат използвани при строго индивидуализирани условия и конкретни цели. При цикличното хранене например храната се приема в прозорец, който често е вечер и в последователност белтък, мазнина, въглен. Това не означава, че режимът е неподходящ за горене на мазнини. Напротив.
В общия случай разпределението на калориите и нутриентите в различните часове на денонощието не е решаващ. Решаващ е дефицитът - правилният дефицит, както писах по-горе. Смятам, че в тази тема говорим за общия случай, защото няма как да даваме индивидуализирани съвети без да познаваме из основи човека - хранителни и тренировъчни навици и възможности.
И като говорим за общи случаи, познания и съвети:
Берберче, никой не може да ти отнеме удоволствието от постигнатото, но не е нужно да го развяваш като предизборна агитация. Никой не може да отрече и възхитата на дамите от социалните мрежи - наслади се и на нея. Позволявам си да ти дам един съвет. Преди ти да дадеш съвет на който и да е се увери, че имаш достатъчно познания в областта и съветът ти със сигурност няма да навреди на адресата. Запомни обаче, че три, пет или десет месеца или килограма отслабване не те правят специалист по темата. Това, което е работило за теб може да не работи за друг или да навреди на трети. Ти сигурен ли, че имаш достатъчно познания, че да пречупиш собствения си опит през призмата на всеки конкретен случай и в резултат да дадеш адекватен съвет?
Съгласен съм в частта за инсулина и цикличното хранене и че калориите са най- важното.
Но не съм съгласен в последната част. Това е форум. Ако само най- големите компетенции трябва да се изказват, ако нямаме физиотерапевти, олимпийски треньори и диетолози, трябва форума да седи празен, защото другите няма какво да пишат.
казано от Маданеца на 14.03.17, 15:51:
Берберче, никой не може да ти отнеме удоволствието от постигнатото, но не е нужно да го развяваш като предизборна агитация. Преди ти да дадеш съвет на който и да е се увери, че имаш достатъчно познания в областта и съветът ти със сигурност няма да навреди на адресата. Запомни обаче, че три, пет или десет месеца или килограма отслабване не те правят специалист по темата. Това, което е работило за теб може да не работи за друг или да навреди на трети. Ти сигурен ли, че имаш достатъчно познания, че да пречупиш собствения си опит през призмата на всеки конкретен случай и в резултат да дадеш адекватен съвет?
Точно това тактично премълчах, за да не стават конфликти.
Стокилограмов мъж се подлага на зверски за габаритите си глад на 1500 калории, защото най-вероятно с години се е отнасял с тялото си като с кофа за боклук. Логично, сваля много килограми за кратко време, опитвайки се да заличи години неадекватно отношение към себе си, след което почва да се чувства зле, както сам е писал в дневника си, и се налага да сменя начина си на хранене. Аз лично не мога да видя нещо наистина впечатляващо в този случай, но влошеното общо състояние е достатъчно, за да се има предвид, че съветите му не трябва да се взимат за чиста монета. Но, да, по-дразнещото е, че смята, че с този си “подвиг” е натрупал достатъчно компетенция, че да поучава всеки и едва ли не трябва да охкаме и ахкаме като чуем 13кг. за 4 месеца - сякаш е някаква диплома. За предизборна агитация не знам, но сякаш скоро ще стане рекламно лице на продукти за отслабване. Та, дано поне е от помощ на обездвижени лелки, които от години “опитват” да отслабват, най-вероятно с лунни и космически диети. Колко опитват, те сами си знаят.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 14.03.17 16:25.
казано от Димо на 14.03.17, 16:10:
Съгласен съм в частта за инсулина и цикличното хранене и че калориите са най- важното.
Но не съм съгласен в последната част. Това е форум. Ако само най- големите компетенции трябва да се изказват, ако нямаме физиотерапевти, олимпийски треньори и диетолози, трябва форума да седи празен, защото другите няма какво да пишат.
Димо, последната част е насочена към конкретен човек, продиктувана е от серия неговия мнения в различни теми и цели да му напомни, че желанието да помогне и умението да го направи не винаги са едно и също.
Съгласен съм с теб, че това е форум и всеки трябва да се изказва, че то иначе и аз трябва да си мълча, а не мога :)
Продължавам обаче да твърдя, че за да даваш съвети, касаещи здравето на друг човек е редно да имаш познания и да можеш да аргументираш мненията си.
Личното мнение и споделянето на собствен опит са основите на форумните дискусии и така ще бъде и занапред. Просто всеки трябва да да прецени за себе си какво и колко знае и да съобрази мненията си с това.
14.03.17
17:00
казано от Pleasure на 14.03.17, 16:23:
Берберче, никой не може да ти отнеме удоволствието от постигнатото, но не е нужно да го развяваш като предизборна агитация. Преди ти да дадеш съвет на който и да е се увери, че имаш достатъчно познания в областта и съветът ти със сигурност няма да навреди на адресата. Запомни обаче, че три, пет или десет месеца или килограма отслабване не те правят специалист по темата. Това, което е работило за теб може да не работи за друг или да навреди на трети. Ти сигурен ли, че имаш достатъчно познания, че да пречупиш собствения си опит през призмата на всеки конкретен случай и в резултат да дадеш адекватен съвет?
Стокилограмов мъж се подлага на зверски за габаритите си глад на 1500 калории, защото най-вероятно с години се е отнасял с тялото си като с кофа за боклук. Логично, сваля много килограми за кратко време, опитвайки се да заличи години неадекватно отношение към себе си, след което почва да се чувства зле, както сам е писал в дневника си, и се налага да сменя начина си на хранене. Аз лично не мога да видя нещо наистина впечатляващо в този случай, но влошеното общо състояние е достатъчно, за да се има предвид, че съветите му не трябва да се взимат за чиста монета. Но, да, по-дразнещото е, че смята, че с този си “подвиг” е натрупал достатъчно компетенция, че да поучава всеки и едва ли не трябва да охкаме и ахкаме като чуем 13кг. за 4 месеца - сякаш е някаква диплома. За предизборна агитация не знам, но сякаш скоро ще стане рекламно лице на продукти за отслабване. Та, дано поне е от помощ на обездвижени лелки, които от години “опитват” да отслабват, най-вероятно с лунни и космически диети. Колко опитват, те сами си знаят.
Нямам здравословни проблеми, а петна които се оказаха от материята на ментеливата тениска. Направих си пълни изследвания и всичко ми е в норма. Започнах да търся под вола теле когато започнах тук да чета сухи изказвания от хора които никога не са имали ннаднормено тегло а само са чели за него.Кск съм се отнасял с тялото си през годините няма как да знаеш. През тези години съм построил 15 фризьорски салона и 5 спа центъра .Създал съм семейство и две деца.
От както съм започнал се храня здравословно и доказателство за това са запазените ми и увеличени мускули . Не съм се подлагам на никакви крайни лишения и тн.
По вашата логика кое е вашето предимство пред мен, че се изказвате. Имали ли сте наднормено тегло? Диетолози ли сте? Лекари ? Кой решава кой да се изказва в този форум. 6 месеца чета минимум по 3 часа на ден и се образовам , смятам че имам достатъчно познания да дам началните съвети на някой и да споделя опита си. На повечето им давам линк към статии и елементарни насоки .
В крайна сметка , за да не пишем глупости, кажете кой съвет дадох грешно?
14.03.17
17:39
Хеей моля Ви не спорете! Излишно психическо натоварване е това.В крайна сметка пуснах темата и получих отговори , за което ви благодаря!Но не искам това да става тема за спор.
казано от Barber на 14.03.17, 17:00:
казано от Pleasure на 14.03.17, 16:23:
Нямам здравословни проблеми, а петна които се оказаха от материята на ментеливата тениска. Направих си пълни изследвания и всичко ми е в норма. Започнах да търся под вола теле когато започнах тук да чета сухи изказвания от хора които никога не са имали ннаднормено тегло а само са чели за него.Кск съм се отнасял с тялото си през годините няма как да знаеш. През тези години съм построил 15 фризьорски салона и 5 спа центъра .Създал съм семейство и две деца.
От както съм започнал се храня здравословно и доказателство за това са запазените ми и увеличени мускули . Не съм се подлагам на никакви крайни лишения и тн.
По вашата логика кое е вашето предимство пред мен, че се изказвате. Имали ли сте наднормено тегло? Диетолози ли сте? Лекари ? Кой решава кой да се изказва в този форум. 6 месеца чета минимум по 3 часа на ден и се образовам , смятам че имам достатъчно познания да дам началните съвети на някой и да споделя опита си. На повечето им давам линк към статии и елементарни насоки .
В крайна сметка , за да не пишем глупости, кажете кой съвет дадох грешно?
И по-горе ти казах, казвам ти пак. Никой не може да ти отнеме постиженията и удовлетворението от тях. И така трябва да е. Нито в отслабването, нито в живота. Жив и здрав да си и да им се радваш. Явно не си разбрал, че имам предвид, че няма нужда да съобщаваш какво си постигнал, а да дадеш аргументи за тезата си. Тогава мнението ти не само ще изглежда, но и ще бъде полезно.
Щом смяташ, че си чел достатъчно продължавай със съветите.
Ще ти обърна внимание само, че в тази тема обясняваш на авторката, че не е в дефицит, когато тя очевидно не приема достатъчно калории. В друга обясняваше на едно момиче, че калориите са ѝ малко за мъж. Ти самият си живял години наред с ясно съзнание, че си 5 сантиметра по-висок, отколкото си в действителност. Преди месец не можеше да си определиш сам калорийният баланс, който ти е необходим за целите, и обясняваше, че си объркан, а сега вече си чел достатъчно, че да даваш съвети как точно да стане това. Цели шест месеца четене. Звучи като дисертация.
Мисля да прекратя тази дискусия. Все пак темата си има някаква цел, от която се отдалечаваме с всяко следващо мнение.
Извинявам се на авторката на темата, че разводнихме темата и вероятно я объркахме още повече.
Може да помолиш администраторите да изтрият или да преместят мненията, които ти пречат да откриваш информацията, която те интересува.