03.04.17
23:23
Здравейте! Аз съм на 37 г., 193 cm, 83 kg, счетоводител съм по професия. Поради неумението ми да готвя (никога не съм бил особено мотивиран да се науча) единствената що-годе достъпна готвена храна е от топлите витрини на “Фантастико” и “Билла” - споменавам тези вериги, защото имат обекти близо до местата, където обичайно пребивавам в ежедневието си. За обяд и вечеря си избирам най-често някакво месно произведение, гарнитура на основата на картофи или ориз и хлебче от пекарната, почти винаги добавям за десерт захарни изделия и/или плодове. Обикновено се ориентирам към изгодни промоции в тези стокови групи - доколкото си спомням, всяка седмица има в брошурата по нещо от тези групи стоки. Закусвам почти винаги мюсли с кисело мляко и мед.
Аз не съм наясно доколко според вас подобни продукти отговарят на изискванията за качествена храна и дали в дългосрочен план няма да имам проблеми със здравето, но не виждам в кратко- и средносрочен план възможност за съществена промяна - поради невъзможността да приготвям храната си сам и евентуално други причини.
Въпреки всичко съм се хранил така през последните 10 г. и резултатите са поне задоволителни - запазвам теглото си почти постоянно (имайки прдвид, че бях 66 kg при завършване на средно образование и не повече от 72 kg преди 2006 г.), успявам да се нахраня достатъчно - това е трудно поради размерите ми и умерената физическа активност: плувам 3 пъти седмично, изминавайки общо около 5 km за седмицата, и ходя пеша около 5 km всеки ден, защото ходенето пеша е предпочитаният ми начин на придвижване. Не мисля, че има наложителна нужда от промяна на състоянието - нормално тегло и умерено количество мазнини (не е измервано, само предполагам), ...
03.04.17
23:26
...даващо ми съществено предимство под формата на добра устойчивост на студ, важна за ежедневието ми, както го описах по-горе.
Какви дългосрочни ефекти очаквате да има режимът, който ви представих, и има ли нужда от промяна в нещо? Благодаря ви!
04.04.17
08:23
Здравей, принципно на зададен въпрос “има ли по-качествена алтернатива?”, когато става дума за храна, отговорът винаги ще е “да”. 😁
По-важният въпрос в случая е, дали и какви реални алтернативи има пред теб. На теория не е добра идея преобладаващата храна в менюто ти да не е домашна, като под “домашна” не визирам комбинирането на няколко кулинарни техники за приготвяне на патица в кухнята. Може да е далеч по-просто.
Предполагам, че храната от топлите витрини е “ОК” за цената си. Тук може да се спекулира много, но това по никакъв начин няма да ти помогне с въпросите, които имаш.
Храненето преди всичко е умение, а не само средство, чрез което да регулираш една метрика на тялото си - теглото. Съветвам те да го помислиш от тази гледна точка.
Ако желаеш да подобриш въпросното умение, ще извлечеш само позитиви. Един от тях е, че ще може да се храниш с повече домашни ястия. Това, според мен, ще доведе до още позитиви в дългосрочен план за теб и тялото, което стопанисваш.
06.04.17
11:51
Преди известен брой години се хранех точно така - уж нямах време (работа, университет, състезания), уж си казвах “ама ти не можеш да готвиш, няма и как да се научиш”.
С времето обаче реших, че си струва да опитам. Това ми решение се засилваше на няколко пъти, когато попадах на уж прясна, но всъщност доста стара храна.
Започнах плавно - първо само със закуската, приготвяйки си я от предната вечер. Непретенциозни неща - кисело мляко, овесени ядки, сурови ядки, сварени яйца.
Постепенно добавях нови неща, експериментирах с повече рецепти, започнах да си нося и обяд в кутия, вместо да го купувам от витрината. Както и Митко каза - не е нужно да е нещо сложно и завъртяно.
Според мен си заслужава да опиташ да намалиш храната от топлите витрини и да увеличиш домашно приготвената. Дай си достатъчно време, пък накрая ще прецениш кой вариант е по-добър за теб. 🙂
Здравей, имам преки наблюдения от другата страна (не като потребител) на приготвената в големите вериги храна. Бих те посъветвал, ако ти е приоритет здравето, да отделиш малко повече време и усилия в подбора и приготвянето на храната. Наистина не е толкова трудно, и не отнема много време при добра организация.
06.04.17
12:47
Благодаря на всички за отговорите! Аз осъзнавам всички предимства на домашно приготвената храна и бих консумирал такава при всяка възможност, но преценявам, че в краткосрочен план за мене не са налице условия за съществена промяна в това отношение. При първа възможност обаче, когато това желание може да стане реалност, бих предприел необходимото.
06.04.17
12:50
казано от Splash на 06.04.17, 12:01:
Здравей, имам преки наблюдения от другата страна (не като потребител) на приготвената в големите вериги храна. Бих те посъветвал, ако ти е приоритет здравето, да отделиш малко повече време и усилия в подбора и приготвянето на храната. Наистина не е толкова трудно, и не отнема много време при добра организация.
Здравей! Можеш ли да опишеш какво прави консумацията на храна от витрините на супермаркетите съмнително или проблематично? Много ми е интересна гледната точка от другата страна, защото като потребител ми изглежда(ше) всичко наред.
06.04.17
13:05
Здравей, мисля, че за никого не е тайна, че в топлата витрина отива най- старата храна от другите витрини. Старото месо се мели на кайма, тя става на кюфтета, пълнени чушки, мусака и тн. Погледнато от другата страна, кой ти гарантира, че прясното месо което купуваш и готвиш в къщи е прясно? Това което аз съм видял в България, е че ние сме безкруполни и когато става въпрос за пари, буквално прегазване всички норми. Преди 25 години , баща ми ме заведе в птицеферма, тогава им казвахме пилечарници 🙂 Повечето бяха в огромни шатри. По време на комунизма , в аптеките имаше 5 вида лекарства. Въпреки това, човека намираше огромни количества , ако не се лъжа педицилин и им слагаше в смеските, за да не се разболяват. Не мога да си представя сега в наше време за какво става въпрос. Има други хора които си купуват цели кокошки, пилета, прасета и ги разфасоват в къщи, като смятат, че се хранят с ЕКО месо🙂 Сякаш следят с видеонаблюдение с какво хранят животните. Така, че въпроса ти е изключително сложен. Все пак аз мисля, че топлата витрина е в пъти по добре от замразени, полу-готови и тн. храни.
06.04.17
13:06
Ето ти мнение на готвач.Храната приготвяна за витрини е зготвена на веднъж в големи количества и зготвена така че да може да бъде пригодна за поднасяне в дълак период от време,т.е. Може да стои на топлата витрина с часове преди да достигне до крайния потребител.Има обаче и хубава храна на топла витрина,например на скоро бях в родния ми квартал Дианабад и във супера БМБ видях много готини неща,например анти пасти,които не са топли,но все пак са част от приготвената храна и смятам,че бяха с високо ниво.Гледната ми точка е следната,ако една храна се яде дълго време след като е зготвена и е поддържана на средно-висока температура за определен период от време освен,че е загубила голяма част от вкусовите си достойнства ами е загубила и хранителните си такива.В повечето вериги това се избягва във визуален аспект т.е. Прави се да изглежда апетитна с много захарно съдържащи сосове и други средства защото те си лъщят дълго време.При всички положения е по-добре да се храниш със скоро приготвена храна.Не искам, пак казвам,обаче да отхвърлям всички места за подобно хранене.За мен обаче е по-добре бидейки там,в супермаркета, да си вземеш едно авокадо, една консерва тон, малко кълнове да отвориш всичко в една кутия и да разбъркаш,ето ти един готин обяд,вместо пил.крилца с барбекю сос,който съдържа повече захар от кока кола