Има ли проблем да се храниш предимно с храна от топлите витрини на супермаркетите?

Здравейте! Аз съм на 37 г., 193 cm, 83 kg, счетоводител съм по професия. Поради неумението  ми да готвя (никога не съм бил особено мотивиран да се науча) единствената що-годе достъпна готвена храна е от топлите витрини на “Фантастико” и “Билла” - споменавам тези вериги, защото имат обекти близо до местата, където обичайно пребивавам в ежедневието си. За обяд и вечеря си избирам най-често някакво месно произведение, гарнитура на основата на картофи или ориз и хлебче от пекарната, почти винаги добавям за десерт захарни изделия и/или плодове. Обикновено се ориентирам към изгодни промоции в тези стокови групи - доколкото си спомням, всяка седмица има в брошурата по нещо от тези групи стоки. Закусвам почти винаги мюсли с кисело мляко и мед.
Аз не съм наясно доколко според вас подобни продукти отговарят на изискванията за качествена храна и дали в дългосрочен план няма да имам проблеми със здравето, но не виждам в кратко- и средносрочен план възможност за съществена промяна  - поради невъзможността да приготвям храната си сам и евентуално други причини.
Въпреки всичко съм се хранил така през последните 10 г. и резултатите са поне задоволителни - запазвам теглото си почти постоянно (имайки прдвид, че бях 66 kg при завършване на средно образование и не повече от 72 kg преди 2006 г.), успявам да се нахраня достатъчно - това е трудно поради размерите ми и умерената физическа активност: плувам 3 пъти седмично, изминавайки общо около 5 km за седмицата, и ходя пеша около 5 km всеки ден, защото ходенето пеша е предпочитаният ми начин на придвижване. Не мисля, че има наложителна нужда от промяна на състоянието - нормално тегло и умерено количество мазнини (не е измервано, само предполагам), ...

...даващо ми съществено предимство под формата на добра устойчивост на студ, важна за ежедневието ми, както го описах по-горе.
Какви дългосрочни ефекти очаквате да има режимът, който ви представих, и има ли нужда от промяна в нещо? Благодаря ви!

Здравей, принципно на зададен въпрос “има ли по-качествена алтернатива?”, когато става дума за храна, отговорът винаги ще е “да”. 😁

По-важният въпрос в случая е, дали и какви реални алтернативи има пред теб. На теория не е добра идея преобладаващата храна в менюто ти да не е домашна, като под “домашна” не визирам комбинирането на няколко кулинарни техники за приготвяне на патица в кухнята. Може да е далеч по-просто.

Предполагам, че храната от топлите витрини е “ОК” за цената си. Тук може да се спекулира много, но това по никакъв начин няма да ти помогне с въпросите, които имаш.

Храненето преди всичко е умение, а не само средство, чрез което да регулираш една метрика на тялото си - теглото. Съветвам те да го помислиш от тази гледна точка.

Ако желаеш да подобриш въпросното умение, ще извлечеш само позитиви. Един от тях е, че ще може да се храниш с повече домашни ястия. Това, според мен, ще доведе до още позитиви в дългосрочен план за теб и тялото, което стопанисваш.

Преди известен брой години се хранех точно така - уж нямах време (работа, университет, състезания), уж си казвах “ама ти не можеш да готвиш, няма и как да се научиш”.

С времето обаче реших, че си струва да опитам. Това ми решение се засилваше на няколко пъти, когато попадах на уж прясна, но всъщност доста стара храна.

Започнах плавно - първо само със закуската, приготвяйки си я от предната вечер. Непретенциозни неща - кисело мляко, овесени ядки, сурови ядки, сварени яйца.

Постепенно добавях нови неща, експериментирах с повече рецепти, започнах да си нося и обяд в кутия, вместо да го купувам от витрината. Както и Митко каза - не е нужно да е нещо сложно и завъртяно.

Според мен си заслужава да опиташ да намалиш храната от топлите витрини и да увеличиш домашно приготвената. Дай си достатъчно време, пък накрая ще прецениш кой вариант е по-добър за теб. 🙂

06.04.17
12:01

Здравей, имам преки наблюдения от другата страна (не като потребител) на приготвената в големите вериги храна. Бих те посъветвал, ако ти е приоритет здравето, да отделиш малко повече време и усилия в подбора и приготвянето на храната. Наистина не е толкова трудно, и не отнема много време при добра организация.

Благодаря на всички за отговорите! Аз осъзнавам всички предимства на домашно приготвената храна и бих консумирал такава при всяка възможност, но преценявам, че в краткосрочен план за мене не са налице условия за съществена промяна в това отношение. При първа възможност обаче, когато това желание може да стане реалност, бих предприел необходимото.

казано от Splash на 06.04.17, 12:01:

Здравей, имам преки наблюдения от другата страна (не като потребител) на приготвената в големите вериги храна. Бих те посъветвал, ако ти е приоритет здравето, да отделиш малко повече време и усилия в подбора и приготвянето на храната. Наистина не е толкова трудно, и не отнема много време при добра организация.

Здравей! Можеш ли да опишеш какво прави консумацията на храна от витрините на супермаркетите съмнително или проблематично? Много ми е интересна гледната точка от другата страна, защото като потребител ми изглежда(ше) всичко наред.

Barberian

06.04.17
13:05

Здравей, мисля, че за никого не е тайна, че в топлата витрина отива най- старата храна от другите витрини. Старото месо се мели на кайма, тя става на кюфтета, пълнени чушки, мусака и тн. Погледнато от другата страна, кой  ти гарантира, че прясното месо което купуваш и готвиш в къщи е прясно? Това което аз съм видял в България, е че ние сме безкруполни и когато става въпрос за пари, буквално прегазване всички норми. Преди 25 години , баща ми ме заведе в птицеферма, тогава им казвахме пилечарници 🙂 Повечето бяха в огромни шатри. По време на комунизма , в аптеките имаше 5 вида лекарства. Въпреки това, човека намираше огромни количества , ако не се лъжа педицилин и им слагаше в смеските, за да не се разболяват. Не мога да си представя сега в наше време за какво става въпрос. Има други хора които си купуват цели кокошки, пилета, прасета и ги разфасоват в къщи, като смятат, че се хранят с ЕКО месо🙂 Сякаш следят с видеонаблюдение с какво хранят животните. Така, че въпроса ти е изключително сложен. Все пак аз мисля, че топлата витрина е в пъти по добре от замразени, полу-готови и тн. храни.

BBD

06.04.17
13:06

Ето ти мнение на готвач.Храната приготвяна за витрини е зготвена на веднъж в големи количества и зготвена така че да може да бъде пригодна за поднасяне в дълак период от време,т.е. Може да стои на топлата витрина с часове преди да достигне до крайния потребител.Има обаче и хубава храна на топла витрина,например на скоро бях в родния ми квартал Дианабад и във супера БМБ видях много готини неща,например анти пасти,които не са топли,но все пак са част от приготвената храна и смятам,че бяха с високо ниво.Гледната ми точка е следната,ако една храна се яде дълго време след като е зготвена и е поддържана на средно-висока температура за определен период от време освен,че е загубила голяма част от вкусовите си достойнства ами е загубила и хранителните си такива.В повечето вериги това се избягва във визуален аспект т.е. Прави се да изглежда апетитна с много захарно съдържащи сосове и други средства защото те си лъщят дълго време.При всички положения е по-добре да се храниш със скоро приготвена храна.Не искам, пак казвам,обаче да отхвърлям всички места за подобно хранене.За мен обаче е по-добре бидейки там,в супермаркета, да си вземеш едно авокадо, една консерва тон, малко кълнове да отвориш всичко в една кутия и да разбъркаш,ето ти един готин обяд,вместо пил.крилца с барбекю сос,който съдържа повече захар от кока кола

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1