Липса на резултати - Защо?

17.04.17
15:24

Здравейте,

От известно време се опитвам да променя начина си на живот, повече от половин година. Това се отразява главно в начина ми на хранене, тъй като преди приемах огромни количества вредна храна и ядях непрекъснато. В резултат на това и качих 7-8 кг в рамките на година - две. Много трудно се отучих от лошия си навик, защото съм с огромен апетит. В момента се опитвам да поддържам дневен калориен прием около 1800 калории и тежа около 65-67 кг на ръст 177 см (не ги изчислявам с точност), да поддържам добър баланс между протеини, въглехидрати и мазнини (и да ги приемам от полезни храни, разбира се) и да ям често, но по малко (5-6 хранения на ден, като редувам основни хранения със снаксове). Имам голяма слабост към сладките неща и често ми се случваше да си похапвам извънредно, затова преди повече от 20 дни спрях да консумирам захар и храни, съдържащи я. Само вчера си позволих за Великден. И също така веднъж седмично имам чийт дей. Що се отнася до спорта, знам, че той е ключов, но имам голям проблем с мотивацията и бързо се отказвам. Въпреки това възнамерявам да започна да ходя на фитнес дори и да е само за кардио, защото физическата ми активност не е много висока.

Проблемът е следният. Имайки предвид всичко, което описах, коремът ми е постоянно подут. Много подут. Допускам, че организмът ми може да не усвоява добре някаква храна, която консумирам редовно. Не ми се струва нормално. Освен това, не виждам особени резултати. В крайна сметка храненето ми коренно се промени. Преди може би съм приемала 3000-4000 калории дневно и ядях много тестени неща, сладко, пържено, всичко което ми беше вкусно. И въпреки че не го правя от много време вече, фигурата ми е същата. Пак казвам, знам, че спортът е ключов и ще си вдигна физическата активност. Но дори в периодите, в които съм спортувала и съм вървяла по 6-7 км дневно, не виждах промяна.

Някакви съвети и препоръки?

Имах същия проблем. Минах наа фастинг и имам промяна. А преди все бях подут и като тренирах имах чувството, че ще повърна. Сега се чувствам добре.

17.04.17
18:20

Относно тренировките - ако губиш бързо мотивация, в началото започни леко, без да се “унищожаваш” в залата, колкото да си изградиш навика да ходиш. Ако след тренировките ти не искаш и да чуеш за зала, ще се задържиш много трудно. Постепенно вдигай обема и интензитета докато не достигнеш нужните за самата теб условия, никой не е казал да гониш рекорди от самото начало. В крайна сметка това не е състезание и най-важно е постоянството. Ако при теб би проработило да въведеш тренирането постепенно, нека бъде постепенно, все пак си е шок за организма. Ако всичко ти дойде много еднотипно разнообразявяй упражненията и тренировките, тъй като монотонността омръзва много бързо, особено в началото. Не спирай да се обогатявяш и да трупаш опит, желанието ще дойде и ще се засилва с времето. Успех! 🙂

17.04.17
18:53

Благодаря за съветите. А кой смятате е най-ефективният метод на хранене за сваляне на килограми? Например въглехидратна ротация, нисковъглехидратна диета и т.н.

17.04.17
18:57

Опитай с РБД

Здравей!

Казваш, че тялото ти е същото, че нямаш резултат, но и също така споделяш, че преди си се хранела с 3000-4000 калории, а сега - 1800.
Нима не си свалила тегло, преминавайки от едното към другото?

Приветствам решението ти да спортуваш. Пробвай различни активности, докато намериш нещо, което ти харесва истински.

19.04.17
14:25

Ако коремът ти е много подут може да намалиш храненията от 5-6 на 3-4 но малко по-големи. Честото хранене не позволява на стомахът ти да спре да смила предната приета храна. Ако ти е удобно да гледаш клипче на английски, това обяснява доста: https://www.youtube.com/watch?v=kuM6wAoFXic

Също така някои храни могат да ти се струват полезни, а да са високо въглехидратни/мазни - банани, грозде, авокадо, ядки, сушени плодове примерно.
А също така “чийт” мила ти най-вероятно ти вреди, а не ти помага и затова не виждаш резултати :(

1800 ккал също така ми изглеждат високо за човек, който тренира от време на време, но може да ти помогне ако решиш да покачиш малко мускулна маса. За мен най-добре работи броенето на макроси, аз ползвам My Fitness Pal и съм си пресметнала макросите като допълнително ползвам Avatar Nutrition, за да ми ги коригира при необходимост.

Мнението беше редактирано от Ivana Andersson на 19.04.17 14:26.

19.04.17
15:03

Здравейте!
От скоро съм в bbteam, но четейки тази тема, открих много сходни проблеми. Основният проблем, който съм открила сама за себе си е, че не успявам да превърна “временните диети” в постоянен начин на хранене. Оттам идва и така досадният йо-йо ефект.
Съжалявам, ако отклоня вниманието...исках да споделя и малко повече за себе си...
Години 27г, Височина 177см, Тегло 66кг
В края на миналата година бях достигнала 73кг, но знам какво ми влияе благоприятно и от началото на януари започнах да го прилагам в действие, и към момента (без почти никаква физическа активност - не спортувам) мога да кажа, че 7кг вече са в миналото.
Водата е нещото, което ми помага, както и плодовете.
Въпреки свалените килограми, все още има натрупвание в коремната област и ръцете - очевидно горната част на тялото ми е по-податлива, защото краката ми станаха като клечки.
Предполагам колко е важен спортът, и всякакви здравословни проблеми (дископатия, артритно заболяване) не са оправдание човек да не спортува - дори мисля,че в някакъв момент спортът би оказал положително влияние. Но...към момента...не мога да открия личната си мотивация да спортувам и разчитам на правилно хранене.
Успех!
Ще следя темата ти 🙂

Мнението беше редактирано от KristinaAngelova на 19.04.17 15:10.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1