Хранения през деня (количество и съчетания)?

Здравейте , може ли съвет от по-компетентните относно хранителния ми режим. Тренирам от 1 месец (имам стаж преди година и нещо постоянство преди много време). Но този път мисля да спазвам хранителен режим , но не съм наясно. Висок съм 1,90-93 (приблизително) , 77 килограма съм (леко скинифат , от което предполагам се водя или Ектоморф или Мезоморф , но със сигурност не съм Ендо) , на 21 години съм. Та храненията ми са 5 на ден : Закуска 1 - Прясно мляко + Овес 75г + 5 белтъка 1 жълтък—> Закуска2 : Оризовки 100г или Да си нося в кутия 100г ориз + 150 - 200г пилешко)??—> Следобедно ядене ( преди зала ) - Тук не знам какво да впиша..?—> След тренировка (която ще се бъде вечер най-често) - 1 доза протеин—> Вечеря : 60г орехи + 2 лъжиди мед и евентуално салата с пилешко и 5 белтъка + 1 жълтък??

28.08.17
14:13

А какви са ти целите? Да качваш максимално чисто мускул? Да качиш от всичко и после да чистиш или да топиш мазното?

Ако ти е чисто качване целта както подозирам, аз не че много имам опит с невъзможността да качиш килограми, но на теория трябва да си сметнеш колко калории ти трябват на ден за да поддържаш (включвайки необходимите ти за метаболизма и изразходените в ежедневието и в тренировки калории) и да ядеш +20% над тези калории, като се стремиш да имаш по 2 гр протеин на кг телесна маса на ден.

Не ми се смята, но калориите в менюто както си го написал ми се виждат недостатъчно, а протеина пък съвсем за такова нещо.

Да , искам да качвам чисто. Ами аз отделно ще пия протеин по 2 дози на ден ( което прави 60г и от там , + яйцата сутрин = г/д 30-40 г + следобед / вечер още 30-40) и мисля , че горе-долу са ми достатъчни , попринцип съм си ги изчислил , но ми казаха , че нещо или не съм сметнал правилно , защото въглехидратите ми излязоха ДОСТА и имало голям шанс да се омазня по този начин.  Затова ги намалих от 600г наполовина и това са ми изчисленията—> Белтъци : 170г. | Мазнини : 60г. | Въглехидрати :  331г.

28.08.17
18:34

Писал си само една доза протеин, и за вечеря яйца евентуално, което аз го приемам че обмисляш дали да не го добавиш това хранене без в момента да присъства.

И въглехидратите не знам как ги докара 300+, аз виждам прясно мляко, 75 гр овес и 100 грама ориз или оризовки. А, и малко мед. Бая прясно мляко трябва да ипиеш за остатъка въглехидрати.

Напиши как ги смяташ по грамове и макронутриенти.

Ако не огладняваш начесто, може и да не ядеш толкова много пъти, приема се че по- важно е количеството храна, отколкото как е разпределена в деня.

Относно храненето преди тренировка, много хора тренират на гладно, аз включително. Пробвай да видиш как ти се получава.

Да , аз затова се допитвам , за съвет кога и какво да ям , смисъл как да го разпределя и кое с какво е добре да се съчетае.

29.08.17
13:52

2 дози протеин са приблизително 35-45 грама, а не 60.

29.08.17
14:30

казано от Мариян Ангелов на 28.08.17, 19:21:

Да , аз затова се допитвам , за съвет кога и какво да ям , смисъл как да го разпределя и кое с какво е добре да се съчетае.

Както вече казах, по- важно е да си приемаш макросите за деня, няма голямо значение кога и как, освен нали да ти е удобно и как се чувстваш ти. Има някои, които не могат да не ядат по 5 пъти, защото ще им прилошее (нещо с кръвната захар предполагам) или пък абсурд да тренират на гладно. Има и такива, които не им пречи да ядат 1 или 2 пъти в денонощието (като мен).

А вече тези макроси какви да са трябва да си сметнеш. Тези 170 гр протеин, 60 мазнини и 330 въглехидрати ми звучат ОК. И после пък трябва да си измислиш от какви храни да си ги набавяш. Идеи има много във форума. Месо, риба, яйца, ориз, картофи, овес, салати, зеленчуци, плодове, зехтини, сирена, кашкавали. Или друго, каквото ти е вкусно и ти дава нужните макроси и калории.

Пробвал ли си да си пишеш храната в някоя програма да придобиеш представа какви храни какви макроси и колко калории дават?

2313 kcal
Въглехидрати: Общо 355г. на ден
Протеини : Общо 160г. на ден
Мазнини : Общо 75г. на ден
Хранене Първа закуска : нискомаслено прясно мляко + 4 с.п лъжици овес + 5 белтъка + 1 жълтък
Хранене Втора закуска (в колеж към 10 - 11): 150г. пилешко филе + ориз 100г + 30г орехи + 3 белтъка
Хранене Трето (в колеж към 14:00) : 150г пилешко филе + ориз 100г + 30г бадеми + 3 белтъка
Хранене Четвърто : Протеинова доза преди зала
Хранене Пето : Протеинова доза след зала
Хранене Шесто (Вечеря) : 1 домат + 1 краставица + 5 белтъка
Хранене Седмо (преди лягане) : 150г извара + 1 кофичка нискомаслено кисело мляко + малко вода = айрян

Мисля това да ми е режима. Някакви критики / съвети?

29.08.17
19:12

Това всичкото можеш спокойно да го изядеш на 2-3 пъти, защо 7?

Мнението беше редактирано от Станимир на 29.08.17 19:12.

Ами , ако увелича количеството , може би ще вдигна калориите ДОСТА и ще се омазня , а аз целя да качвам чисто мускулна маса , дори и бавно да е , не знам?

29.08.17
21:18

Не става въпрос за увеличаване на количеството, а за намаляване на броя хранения.

Искаш да кажеш , че е достатъчно да си набавя всичко в 3-4 ядения вместо 7? А има ли разлика някаква или единствено , че ми спестява усилия и време 😄 ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1