Помощ за покачване на мускулна маса

05.10.17
21:58

Здравейте на всички! Имам следния проблем- висок съм 185 см. и тежа едва 62 кг. Ходя да тренирам на лостове и вече имам очевиден напредък. Но този напредък се изразява в това, че качвам бройките, които мога да правя на серия, но не и мускулна маса. Истината е, че досега ядях каквото исках, когато поисках. Та ще ме посъветвате ли с какво и как да се храня, че да кача мускулна маса? Също на училище съм от 13 до 19, но някой път се налага да излизам 9 часа още, дано това не попречи да се храня като хората. На 15 съм ако има значение. Благодаря предварително за помоща!

05.10.17
23:20

казано от Ивелин Илиев на 05.10.17, 21:58:

Здравейте на всички! Имам следния проблем- висок съм 185 см. и тежа едва 62 кг. Ходя да тренирам на лостове и вече имам очевиден напредък. Но този напредък се изразява в това, че качвам бройките, които мога да правя на серия, но не и мускулна маса.

Ами ти какво очакваше? Тия лостаджийски истории са ала-бала. С лостовете ще си останеш скакалец, както и да се храниш. Трябва ти сериозно натоварване, момче. Във фитнеса е истината, отивай в залата. Поне 2 пъти седмично трябва да тренираш там с големи тежести.

06.10.17
09:07

Също предполагам си и хард гейнър (трудно покачваш тегло) и ще ти трябват едно 4000 калории

Вероятно не се храниш достатъчно, въпреки че си мислиш, че е.
Опитай да опишеш какво си ял последните 3 дни, за да видим как стоят нещата. 🙂

казано от Валери Гочев на 06.10.17, 09:07:

Също предполагам си и хард гейнър (трудно покачваш тегло) и ще ти трябват едно 4000 калории

Както и да ги смятам, при сериозен тренировъчен режим и максималния разумен енергиен излишък, не мога да изкарам нуждата от енергия в случая над 3000 kcal дневно. Как прецени, че 4000 kcal са ОК? Може би аз пропускам нещо...

Ивелин Илиев, имаш нужда от качествена храна в достатъчно количество, качествени тренировки и адекватна почивка. Конкретен хранителен режим трудно ще може да ти се напише, тъй като знаем твърде малко за тренировъчния ти режим, за ежедневието ти и за предпочитанията ти. Ако обясниш как се храниш в момента ще е по-лесно да ти дадем идеи.

06.10.17
10:06

В момента се храня по следния начин- За закуска или филии с нещо( принцеси, пастет, лютеница и тн.) обикновено 5-6.  За обяд закуска от баничарницата и солети, кроасан или някакъв сок.  За вечеря винаги ям месо с салата и картофи или ориз. Месото е от рода на една пържола/риба( не пържена)/ една чиния пилешки сърца и картофи/ ориз и две-три филии хляб. Знам, че храненето ми емного небалансирано, но и затова и мисля да го променя.

казано от Ивелин Илиев на 06.10.17, 10:06:

За закуска или филии с нещо( принцеси, пастет, лютеница и тн.) обикновено 5-6.  За обяд закуска от баничарницата и солети, кроасан или някакъв сок.  За вечеря винаги ям месо с салата и картофи или ориз. Месото е от рода на една пържола/риба( не пържена)/ една чиния пилешки сърца и картофи/ ориз и две-три филии хляб.

Не е балансирано ли? Че то е трагично.

Намери начин по обяд да ядеш нещо смислено - яйца, мръвка, парче кашкавал, сирене, ядки (има още идеи). Закуската сутрин я подкрепи с повечко белтъчини - яйца, месо, кашкавал и сирене. Вечерята я допълни с ядки, маслини. В най-общ план намери място за салати, масло, сметана, тахан... и спокойно намали хляба до минимум. Картофи и ориз нека си останат в менюто.

казано от Миро на 05.10.17, 23:20:

казано от Ивелин Илиев на 05.10.17, 21:58:

Здравейте на всички! Имам следния проблем- висок съм 185 см. и тежа едва 62 кг. Ходя да тренирам на лостове и вече имам очевиден напредък. Но този напредък се изразява в това, че качвам бройките, които мога да правя на серия, но не и мускулна маса.

Ами ти какво очакваше? Тия лостаджийски истории са ала-бала. С лостовете ще си останеш скакалец, както и да се храниш. Трябва ти сериозно натоварване, момче. Във фитнеса е истината, отивай в залата. Поне 2 пъти седмично трябва да тренираш там с големи тежести.

Що за невежо мнение...

Със собствено тегло можеш да се натовариш също сериозно, като смениш стойката, амплитудата и времето за почивка между сериите.
Обзаведи се с жилетка с тежести или дъмбел с който можеш да се набираш и да правиш кофички. В зала можеш да стъпваш само и единствено за крака или респективно да се набираш на лоста и да правиш кофички 😄

Мнението беше редактирано от Божидар Христов на 12.10.17 16:27.

казано от Ивелин Илиев на 06.10.17, 10:06:

В момента се храня по следния начин- За закуска или филии с нещо( принцеси, пастет, лютеница и тн.) обикновено 5-6.  За обяд закуска от баничарницата и солети, кроасан или някакъв сок.  За вечеря винаги ям месо с салата и картофи или ориз. Месото е от рода на една пържола/риба( не пържена)/ една чиния пилешки сърца и картофи/ ориз и две-три филии хляб. Знам, че храненето ми емного небалансирано, но и затова и мисля да го променя.

Катастрофа е това ядене...

С малко желание и време пробвай това примерно меню:

Закуска: Овес+прясно/кисело мляко
Обяд:Яйца варени+ориз/  Месо+картофи на фурна/    Извара или друг качествен белтък
Сл.Закуска: Плод/  Ядки/ 
Да предположим, че тук някъде имаш прозорец за тренировка.
След тренировка: Мед/    Ябълка/    Ядки/   
Вечеря: Голяма салата+месо/      Извара (винаги под ръка)/          Яйца/       
Вода: 2 литра

Може да си набавиш и креатин монохидрат за да ти дава повече сила на лостовете и респективно да си почиват по-бързо мускулните групи. Спи, яж и тренирай...това е пътят към изграждането на спортен характер. С лостове става бавно всичко, качва се бавно мускулна маса и отнема време да видиш напредък, но резултата като теглиш чертата  е страхотен. 🙂)

13.10.17
17:02

казано от Божидар Христов на 12.10.17, 12:47:

Що за невежо мнение...

Със собствено тегло можеш да се натовариш също сериозно, като смениш стойката, амплитудата и времето за почивка между сериите.
Обзаведи се с жилетка с тежести или дъмбел с който можеш да се набираш и да правиш кофички. В зала можеш да стъпваш само и единствено за крака или респективно да се набираш на лоста и да правиш кофички

Аз още не съм видял някой да е станал масивен от лостове. Може да понаправиш малко перки, ръце, рамо, но да “изпълниш рамката” - трудна работа. Бутащите са единствено различни вариации на кофи и лицеви, няма как да се постигне пълния ефект на OHP (дори от стойка на ръце), дърпащите са основно вертикални, трудно може да се натовари горната част на гърба, трапеца, еректорите... Така че залата не е само за краката.

Мнението беше редактирано от Станимир на 13.10.17 17:03.

Овес за закуска има смисъл само, ако добавиш към него 4-5 варени яйца. Идея за втора, освен изварата, е кофичка пълномаслено котидж сирене + един банан. Става и за следобедна закуска или час-час и половина преди тренировка. За обяд си носи кутия с месо и ориз + малко нарязани зеленчуци (мирковите са най-удобни, защото са твърди и не се разтичат). След тренировка плодове и мед - добре, но е хубаво да има и някакъв протеин.

13.10.17
18:54

казано от Веселин Блажев на 13.10.17, 18:43:

Овес за закуска има смисъл само, ако добавиш към него 4-5 варени яйца.

Той тогава си е направо излишен, както и въглехидратите в закуската като цяло.

Мнението беше редактирано от Станимир на 13.10.17 18:55.

ДЕ

13.10.17
19:20

Т.е. “”“казвате ми”“”, че да закусвам овесени ядки с кисело мляко, евентуално с чаена лъжичка мед за вкус, е безмислено, така ли. Или аз нещо не съм разбрал. Имал съм дни, когато на обяд и вечеря съм почти на нула от към въглени и именно разчитам на поетият овес сутрин.

13.10.17
19:28

Разпределението на макросите през деня има второстепенно значение, след общото количество. Но все пак по-правилният вариант би бил въглехидратите да се приемат след физическо натоварване и вечер (освен ако не са включени наистина сериозни и продължителни кардио натоварвания).

14.10.17
10:31

Сутрин най-добре наблегни на белтъчините.

Овеса е перфектен за след тренировка

14.10.17
23:07

Я каква тема, направо класика 🙂
Ивелин Илиев, имаш природната даденост да си висок и растеш още, в предвид това че си на 15 години. Тези, които са спрели да растат по-рано, обикновено по-рано се “нацепват”, ако спортуват, но така или иначе няма да пораснат повече 🙂 Радвай се и не се сравнявай с ниските - друга ти е физиологията. Маса ще натрупаш като ти се успокои растежа и ще ти е доста по-лесно ако спортуваш от сега и наистина започнеш да четеш за храненето. Лостове или зала - единствената разлика е че на лостовете винаги си тежиш, колкото си тежиш, а в залата можеш да сложиш по-малко или повече. Аз бих ти препоръчал да продължаваш с лостовете, поне още 2 години, като наблегнеш на разнообразието, експериментите и усвояването на нови неща.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1