Височина..

KD

17.10.17
20:05

Здравейте, аз съм момче на 14 години(Ноември навършвам 15). Чувал съм супер много митове за височината, но не знам кой наистина е правилен. Висок съм 173, а мечтата ми е да дигна 182-185. почти всички казват, че е до ген и се дразня, защото майка ми и баща ми са по 160 високи. А и аз тренирам фитнес от 2 години и супер много обичам да дигам тежко, но го избягвам, защото съм чувал, че спира растежа а дали е така, не знам... Избягвам всякакви упражнения над глава, да клякам с много килограми и като цяло да дигам тежко, макар и да обичам.. Та въпросите ми са: дали вдигането на тежко ще повлияе негативно на растежа, какво да ям за да порастна повече (дали калций с витамин Ц на хапчета ще помогне, защото това пия сега) и дали 7 часа сън на вечер са достатъчни с 1-2 пробуждания ( като ще се постарая от сега нататък да спа по 8 и без пробуждания. Аз принципно обичам да пия течности преди лягане и точно това ме кара да се събуждам... Благодаря ви предварително.

17.10.17
23:21

казано от Konstantin Delchev на 17.10.17, 20:05:

Здравейте, аз съм момче на 14 години(Ноември навършвам 15). ...Висок съм 173, а мечтата ми е да дигна 182-185. ...А и аз тренирам фитнес от 2 години и супер много обичам да дигам тежко, но го избягвам, защото съм чувал, че спира растежа а дали е така, не знам... Избягвам всякакви упражнения над глава, да клякам с много килограми и като цяло да дигам тежко, макар и да обичам...

Ами както сам виждаш, ако тежкото спираше растежа нямаше да бъдеш 173 още на 14. От 2 години тренираш.  А до 20 години ще прибавиш поне 10 см. Не трябва да вдигаш прекалено тежко за да не получиш травма, а не заради спиране на растежа. Щото на тая възраст костите са меки още и има риск за дискова херния на гръбнака и други травми. Тъй че прави всякакви упражнения над главата и клякай с такава тежест, която не ти натоварва прекалено много гръбнака.

KD

18.10.17
18:08

А за яденето на какво да наблегна ?

наблягай на много пилешко, телешко, моркови, краставици, домати, броколи, чаша прясно мляко на ден, истинско сирене, хляб добруджа защото всичко друго като черен хляб и т.н.. според мен са оцветени ментета и са по-вредни отколкото обратното.

21.10.17
21:28

Като твой връстник/на 17 съм/, ще ти дам моето мнение.
Ето какво препоръчва американският треньор Марк Рипетоу за трениране от подрастващи - той казва, че трябва да си достигнал степен 4 от степента на Танер, преди да почнеш да тренираш тежко, т.е да започнеш да тренираш с цел увеличаване на килограмите върху щангата. Забележи, че степените на Танер не споменават точна възраст, защото знаем, че всеки расте с различни темпове.
Тук добър въпрос, който може да си зададеш, е: От колко време съм 173см?
Поне на мен ми се струва логично, че ако от 6+ месеца примерно не си растял, има голяма вероятност да си си достигнал ръста и да започнеш да тренираш тежко, т.е натоварвания +80% от 1РМ-ти, така че започни да тренираш с тежести. Бих ти препоръчал Starting Strength като програма за начинаещ, разучи я, като цяло всичко е вярно(единствено не твърдението, че трябва да се пие по 1 галон мляко = 3,7л на ден, което не е ОК за повечето стомаси, пробвал съм го, а и млякото не е съвместимо с много храни, поне от моя опит).

Иначе, според мен:
Тежест, която ти натоварва гръбнака, е тежест, която е не е удържана правилно от пояса ти. Гръбнакът няма как да се натовари при клек, тяга, раменна преса над глава, ако ядрото е стегнато.
И на доста места съм срещал научни доказателства, че тренирането с тежести уплътнява костите и прави сухожилията по-здрави, освен, разбира се, и мускулите.

Мнението беше редактирано от Боян на 21.10.17 21:31.

23.10.17
14:57

казано от Боян на 21.10.17, 21:28:

Тежест, която ти натоварва гръбнака, е тежест, която е не е удържана правилно от пояса ти. Гръбнакът няма как да се натовари при клек, тяга, раменна преса над глава, ако ядрото е стегнато.

Пълна глупост!

KD

23.10.17
15:23

От миналата учебна година, до сега съм пораснал с 6 сантиметра. Ако ям много млечни продукти получавам акне... И ми каза кожната да ги намаля, но иначе си пия по половин литър мляко на ден и ям много яйца и месо, и поне 2 моркова всеки ден. Но има един от моя клас който е 190, направо е лудост 😄

Мнението беше редактирано от Konstantin Delchev на 23.10.17 15:27.

17.02.18
11:37

хора искам да ва попитам аз съм на 13 години 153 висок 5 януари съм роден начи 13 години 1 месец мама към 160 татко  към 170 искам да съм 180 поне може ли да ми кажете какво да ям какво да тренирам освен баскет и волейбол какво трябва да правя за да достигна 180

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1