22.01.18
21:11
Здравейте.Някой взимал ли е Бета-Аланин 5гр.+Таурин 2гр.+HMB 3гр.+Цитролин Малат 6гр + Креатин Монохидрат 5 гр.
Като сила и издръжливост ги усещам добре но ми излизат пъпки по лицето ситни и най-вече по челото.Бихте ли ми казали къде греша че се получава така.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 22.01.18 22:23.
24.01.18
08:47
Грешиш единствено, че пиеш HMB. За съжаление е крайно неефективна. 🙂
Останалото е окей и като дози, и като добавки. Имам опит с всички и досега лично аз не съм имал подобни проблеми, нито съм срещал друг да има.
За съжаление времеемко, но може да спреш всички добавки едновременно, да изчакаш няколко дни докато и ако се махне обрива, след което да започнеш да добавяш продуктите един по един, за да хванеш точно кой предизвиква проблема и дали въобще е от добавките.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.01.18 08:48.
24.01.18
17:01
А защо HMB е грешка ?
24.01.18
17:04
А поне погледна ли материала за НМВ, към който Тихомир ти е дал линк?
24.01.18
17:05
Те са го изкарали напълно не ефективен !?
25.01.18
11:15
Спрях всичко от днес не взимам нищо за да видя дали ще се оправят нещата въпреки че изобщо не ми се искаше да спирам добавките.И все пак се чудя дали не се дължи на креатин монохидратат защото него не съм го спирал вече 1 година?
25.01.18
13:25
казано от Тихомир Велев на 24.01.18, 08:47:
Грешиш единствено, че пиеш HMB. За съжаление е крайно неефективна.
Е, ако оценяват способността на слон да лети, да, определено няма да е ефективно 🙂
25.01.18
16:04
казано от Тихомир Велев на 24.01.18, 08:47:
Грешиш единствено, че пиеш HMB.
Такова голо изследване малко смешно седи на фона на опитно проверени резултати на живи, познати хора.
При НМВ дозата трябва да се улучи, че да работи.
25.01.18
17:00
и как да я улучим дозата ?
25.01.18
17:07
Аз бих започнал с прием на препоръчителната от производителя и според това как се чувствам с времето бих увеличил/намалил с по 20% всяка седмица до постигане на желания от мен ефект.
25.01.18
17:39
Не бих нарекъл систематичен и мета-анализ голо изследване.
Систематичните и мета-анализите са изследванията с най-сериозна репутация, тежест и достоверност, макар да го има и моментът, че зависи и какви критерии при избора на изслевания са използвани.
В случая критериите са на добро ниво:
- участниците да са с поне 1 година тренировъчен опит или да са професионални състезатели в даден спорт
- изследванията да проследяват хранителния режим и тренировъчната програма
- изследванията да дават резултатите за промяната в телесната композиция и силата на упражненията лег и лег преса
- изследванията да бъдат такива на случаен контролиран принцип (randomized controlled) или на кръстосан принцип
- изследванията да съдържат достатъчно информация за изчисление на размера на ефекта (effect size, ES)
- изследванията да са публикувани в периода 1995-2017 година.
“опитно проверени резултати на живи, познати хора” не е лошо да има, но е много далеч от 99 човека сравнени с други 94 контролни при максимално добре контролирана среда.
За дозата... в изследванията се използват най-вече 3 грама, което смятам е прилично количество за метаболитно вещество. Гадая, но това би следвало да се равнява на прием на някъде около 6 грама левцин, което също смятам е достатъчно.
Ако трябва да сме честни, мета-анализът открива ефект от приема на HMB, но размерът на ефекта е тривиален, което в научната литература е нещо, но в практиката тривиалните ES-и са чисто и просто “неефективни”, затова и поставих този етикет.
От друга страна, ако приемем, че използваните дози в изследванията са ниски и спекулираме, че прием на примерно 10 грама HMB биха имали по-добър и практически значим ефект, при цената, на която се продава, за съжаление това вкарва добавката в категория “безбожно скъпа и неизгодна”.
И все пак, говорейки за ефективността на HMB, не може да не се споменат изследванията на Jacob Wilson и Ryan Lowery. (и двете не са включени в гореспоменатия мета-анализ)
И двете вадят резултати граничещи с тези при прием на стероиди.
В изследването на Wilson, в рамките на 12 седмици, групата приемаща 3 г HMB увеличава чистото си тегло с 7.4 кг и намалява процента си телесни мазнини с 6.6%, а контролната група увеличава чистото си тегло с 2.1 кг и намалява мазнините си с 2.1%.
В изследването на Ryan Lowery резултатите са не по-малко великолепни. В рамките на 12 седмици, групата приемаща 3 г HMB увеличава чистото си тегло с 8.5 кг и намалява мазнините си с 8.5%, а пласебо увеличава чистото си тегло с 2.1 кг и намалява мазнините си с 2.4%.
И това са резултати при добре тренирани хора с опит (145 кг клек, 113 лег и 170 тяга).
Не че нещо, но... не на мене тия. 🙂 Повече по темата е писал и Greg Nuckols.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.01.18 17:51.
25.01.18
18:23
145 клек, 113 лег и 170 тяга са смешни за “тренирани хора с опит”. Освен ако не говорим за 10-15 повторения
казано от Херцог Трън на 25.01.18, 18:23:
145 клек, 113 лег и 170 тяга са смешни за “тренирани хора с опит”. Освен ако не говорим за 10-15 повторения
Ако са с твоето тегло - да.
25.01.18
19:03
Ники, тези тежести са 1.7, 1.3, и 2 х личното тегло на участниците съответно за клек, лег и тяга. Независимо как изглеждат тези числа през твоите очи, в реалния свят това са доста прилични резултати и ако направиш една камбанална крива (bell curve), такъв тип резултати биха спаднали някъде посредата, където спадат и по-голямата част от хората. Съвсем не са супер напреднали професионални атлети, но не съм се и опитвал да ги изкарам такива.
Може би по-острото ми изразяване и слагането на етикет “неефективни” не е на място, осъзнавам това. Определено има някои интересни данни около HMB и определено имат могат да имат полза в определени ситуации, например по време на калориен дефицит или при възрастни хора, като предимството се основава най-вече на това, че HMB определено добре успява да намали нивата на мускулен разпад.
Но ако си говорим за покачване на мускулната маса или подобряване на спортните резултати, аз лично не бих разчитал на HMB и предвид цената, на която се продава, определено не бих го препоръчал.
Ще видим в бъдеще как ще продължи развитието в научната литература. Изследванията на Lowery и Wilson определено са предизвикали интерес и сигурно ще има желаещи да ги репликират.
25.01.18
22:34
76кг. съм. На мен са ми около 90-95% от макса, а съм в добро здраве, тренирам от повече от година адекватно(и още 4-5, които не мога да нарека точно трениране) и съм по-добре от средното ниво на натуралките в моята зала. Мисля, че изследването е направено с подходящ подбор от участници.
Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 25.01.18 22:35.
26.01.18
01:12
казано от Станимир на 25.01.18, 18:45:
Ако са с твоето тегло - да.
Както винаги - оригинален като китайски адидас. Благодаря ти, че се включи безсмислено за пореден път.
казано от Тихомир Велев на 25.01.18, 19:03:
Ники, тези тежести са 1.7, 1.3, и 2 х личното тегло на участниците съответно за клек, лег и тяга. Независимо как изглеждат тези числа през твоите очи, в реалния свят това са доста прилични резултати и ако направиш една камбанална крива (bell curve), такъв тип резултати биха спаднали някъде посредата, където спадат и по-голямата част от хората. Съвсем не са супер напреднали професионални атлети, но не съм се и опитвал да ги изкарам такива.
Тишо, дори по сайтовете, въпросните тежести (а и коефициенти) на съответните упражнения са в долната граница на ниво intermediate. Искаш да ти давам примери от сайта ли ? Ето ти няколко :
1. Бойко (мойта скаридка) : на под 80кг лично тегло, клека и тягата ги има, а тягата с доста отгоре (имаше 210 ако не се лъжа). Без да напъва много, защото той самият си казва, че е абсолютен casual и няма амбиция за повече (макар да има потенциал). На лежанката - там ги няма, ама това е проблем у главЪтЪ и че не си вярва.
2. Мечо Туриста - докато пишеше, тренираше културистично (айде, да не е баш културистично, ама powerbuilding) - покрива и трите тежести на под 80кг ЛТ. Без да тренира с открита силова насоченост.
3. Евлоги - той предполагам, че е малко над 80кг, но все тая. Доколкото знам, не тренира с някаква конкретна цел състезание или т.н. Просто да е як.
4. Юлето докато пишеше тук, за година и половина - две тягата и клека ги правеше (или беше на 5-10кг от тях, не помня на 100%), а беше около 60кг жена. За по-малко от 2 години насочено трениране.
Та, колко точно са тези стандарти? Да дойде и Сашо да даде примери с хора, които идват при него, работещи на по 30-40 години, идват за да са просто в по-добро здраве и за между 6 месеца и година с 3 тренировки в седмицата подминават тези “рекорди”. Лично съм виждал такива в залата, когато съм бил в Пловдив.
Това че много хора тренират като пълни кауни, правят по 30-40-50 серии за бицепс и още толкова серии селфита, а после на 100кг тяга слагат фитили, колан, обръщат хвата и дишат амоняк и накрая гледаш някакво произведение на Хичкок докато дърпат - е, сори, ако това ти е представителната извадка, давай да закриваме.
Пак казвам - за един 80-85кг мъж, подобни тежести са абсолютно средно ниво, макс 1 година адекватни тренировки (не малоумен бро сплит), а не “трениращи с опит”.
казано от Тихомир Велев на 25.01.18, 19:03:
Може би по-острото ми изразяване и слагането на етикет “неефективни” не е на място, осъзнавам това. Определено има някои интересни данни около HMB и определено имат могат да имат полза в определени ситуации, например по време на калориен дефицит или при възрастни хора, като предимството се основава най-вече на това, че HMB определено добре успява да намали нивата на мускулен разпад.
Но ако си говорим за покачване на мускулната маса или подобряване на спортните резултати, аз лично не бих разчитал на HMB и предвид цената, на която се продава, определено не бих го препоръчал.
Продължаваш да оценяваш слона по способността му за летене.
казано от Тихомир Велев на 25.01.18, 17:39:
За дозата... в изследванията се използват най-вече 3 грама, което смятам е прилично количество за метаболитно вещество. Гадая, но това би следвало да се равнява на прием на някъде около 6 грама левцин, което също смятам е достатъчно.
Гадаеш. Много малко от левцина се метаболизира до ХМБ - 5-10%.
От друга страна, ако приемем, че използваните дози в изследванията са ниски и спекулираме, че прием на примерно 10 грама HMB биха имали по-добър и практически значим ефект, при цената, на която се продава, за съжаление това вкарва добавката в категория “безбожно скъпа и неизгодна”.
10гр HMB са 90 стотинки до 1 левче, ако знаеш откъде да вземеш. Безбожно скъпо.
26.01.18
05:41
Извърташ темата в съвсем различна посока.
Добре, приемам виждането ти, че въпросните участници не са добре тренирани. Приемам също, че малка част от левцина се метаболизира до HMB, това го проверих. Приемам също, че повечето хора си купуват добавки на безценица, понеже имат връзки.
Каква връзка обаче с ефективността на HMB имат тези неща и с данните от мета-анализа или с великолепните данни на изследванията на Lowery и Wilson, които нито един експерт в областта не взема насериозно? Сподели ми твоето мнение относно ефективността на HMB с цел подобряване на спортните резултати и покачването на мускулна маса, каквито цели се подразбират от автора на темата?
Или за теб е нормално хранителна добавка да води до 4 пъти повече мускулна маса в сравнение с контролна група? И 20% покачване на силата в сравнение с контролна група? И нарочно споменавам в сравнение с контролна група, понеже това показва, че тези резултати се дължат изцяло на добавката, а тези резултати са съпоставими с прием на 600 мг тестостерон при начинаещи.
Както и да е, аз написах каквото имах за писане и споделих личното си мнение. Ти и Сашо явно имате друго, в което няма лошо. Напълно нормално е хората да имаме различни мнения по различни теми. 🙂
26.01.18
09:21
Значи остана да разберем как се нацелва дозата ХМБ, за да оставим в историята споменатите изследвания. 🙂
26.01.18
10:04
Лесно се нацелва. Смятате си я спрямо действащата доза левцин и се получава.
26.01.18
10:35
казано от Тихомир Велев на 26.01.18, 05:41:
Извърташ темата в съвсем различна посока.
Ми не. Ти почна тази дискусия с гръмко изказване как ХМБ не става за нищо.
Добре, приемам виждането ти, че въпросните участници не са добре тренирани. Приемам също, че малка част от левцина се метаболизира до HMB, това го проверих. Приемам също, че повечето хора си купуват добавки на безценица, понеже имат връзки.
Никакви връзки, нужно е само да не купиш от 1вото място, което намериш. Вчера намерих ХМБ на 2 места, като цената е точно 0.90-1лв на 10гр. Без отстъпки, без промоции, без да си ВИП член или нещо от сорта на съответния сайт. Ако разбира се хвърлиш на капсулите на НАУ - 10гр ти идват 15лв, но не е луд, този който яде баницата нали?
Каква връзка обаче с ефективността на HMB имат тези неща и с данните от мета-анализа или с великолепните данни на изследванията на Lowery и Wilson, които нито един експерт в областта не взема насериозно? Сподели ми твоето мнение относно ефективността на HMB с цел подобряване на спортните резултати и покачването на мускулна маса, каквито цели се подразбират от автора на темата?
Или за теб е нормално хранителна добавка да води до 4 пъти повече мускулна маса в сравнение с контролна група? И 20% покачване на силата в сравнение с контролна група? И нарочно споменавам в сравнение с контролна група, понеже това показва, че тези резултати се дължат изцяло на добавката, а тези резултати са съпоставими с прием на 600 мг тестостерон при начинаещи.
Питаш ме да коментирам изследвания, които очевидно са неверни и по някакъв начин компрометирани (Lowery & Wilson) относно ефективността на добавката? Утре ще изфабрикувам едно за домашната ми пица - една седмица на нея и вдигаш максовете с по 100кг на всички движения. Същата стойност ще има. А относно ефективността - пак казвам, но не ме разбираш - оценяваш слона (ХМБ) по способността му да лети, а не по това дали е примерно най-голямото сухоземно животно. Ако анализираш кофеина по способността му да действа като приспивателно, определено няма да го намериш ефективен. А покачването на мускулна маса може да се осъществява и косвено. Например чрез по-добро и по-бързо възстановяване, което да води до възможност за по-чести/плътни/интензивни тренировки. HMB е продукт от разпадането на левцина, който е част от БЦАА. БЦАА повишават ли мускулната маса? Food for thought.
Както и да е, аз написах каквото имах за писане и споделих личното си мнение. Ти и Сашо явно имате друго, в което няма лошо. Напълно нормално е хората да имаме различни мнения по различни теми.
Тук съм съгласен.
Херцоже, ти откакто стана велик трибоец и се назоби много ти порасна работата. Всеки може да се върне назад в дневника ти и да види ти какви тежести вдигаше навремето, дори след години тренировки, и на какво лично тегло 🙂
казано от Херцог Трън на 26.01.18, 01:12:
дори по сайтовете, въпросните тежести (а и коефициенти) на съответните упражнения са в долната граница на ниво intermediate
Intermediate какво? Щангист, трибоец, човек с работа и семейство, който тренира за здраве и визия (както повечето тук, към които всъщност са насочени тези изследвания)?
P.S. Юлето тези килограми ги вдигаше натурално, нали? 😄 😄 И генът ѝ си е направо посредствен 😄
Мнението беше редактирано от Станимир на 26.01.18 16:45.
27.01.18
01:16
казано от Станимир на 26.01.18, 16:36:
Херцоже, ти откакто стана велик трибоец и се назоби много ти порасна работата. Всеки може да се върне назад в дневника ти и да види ти какви тежести вдигаше навремето, дори след години тренировки, и на какво лично тегло
Имам важен въпрос към теб. Ти тъп ли си или много успешно се справяш с това да го играеш тъп? Първо - нека отидат в дневника ми, нека погледнат. Не ме е срам ни най-малко. Първите 1-2 години тренирах глупаво и неефективно. Пак е опит. Второ - никъде, ама наистина НИКЪДЕ няма да видиш да се тупам в гърдите какъв велик трибоец съм. Аз за себе си смятам резултатите си за посредствени за момента. Могат да го потвърдят и други хора, че най-големият критик на това какво и колко съм направил - съм аз самият 🙂
Трето - теглото ми откакто почнах да тренирам (още в ЛТЛ) и сега не се различава почти - разликата вероятно е 5-6кг максимум. Де да знам - имам минимален прогрес, мисля че съм минал от novice към beginner.
казано от Херцог Трън на 26.01.18, 01:12:
дори по сайтовете, въпросните тежести (а и коефициенти) на съответните упражнения са в долната граница на ниво intermediate
Intermediate какво? Щангист, трибоец, човек с работа и семейство, който тренира за здраве и визия (както повечето тук, към които всъщност са насочени тези изследвания)?
В случая критериите са на добро ниво:
- участниците да са с поне 1 година тренировъчен опит или да са професионални състезатели в даден спорт.
Ако ти не четеш, аз го правя. Наблегни и на частта “професионални състезатели”. За тях пък хептен тия нормативи са смешни, освен ако не тренират шахмат.
P.S. Юлето тези килограми ги вдигаше натурално, нали? И генът ѝ си е направо посредствен
За ген не знам, ама за другото - ти да не си й бил инжекции, че да знаеш? Защото мога да твърдя, че имам добра представа относно фактите и бих заложил пари, че е натурално. Виж, ако успокояваш мъжествеността си, че е по-яка от теб с това, че според теб е взимала нещо - давай 😄
И за финал - ти няма ли да вземеш за 5 пари полезно мнение да напишеш във форума, по каквато и да е тема? Саркастични, язвителни, откровено заядливи и злобни коментарчета, всеки божи път. Ще те убие злобата 😄 То верно, че аз уж се боря за форумен трол, ама ти ме слагаш у малкият си джоб, такъв натурален талант като тебе рядко съм виждал 🙂
01.03.18
20:11
казано от здуеси на 22.01.18, 21:11:
Здравейте.Някой взимал ли е Бета-Аланин 5гр.+Таурин 2гр.+HMB 3гр.+Цитролин Малат 6гр + Креатин Монохидрат 5 гр.
Като сила и издръжливост ги усещам добре но ми излизат пъпки по лицето ситни и най-вече по челото.Бихте ли ми казали къде греша че се получава така.
НА КОЯ МАРКА СА ТЕЗИ ДОБАВКИ , приятелю ?
Модерация: Моля, спазвайте правилата на форума! Писането с главни букви е повече от нежелателно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.03.18 20:12.
03.03.18
14:08
my protein но взимах и витамини opti men usa и glucosaminе sulpfate и мисля че се оказа от тези два продукта в единия има стриди а в другия ракообразни
Мнението беше редактирано от здуеси на 03.03.18 15:03.