Подобряване на кондицията, издръжливостта и силата

Прескочи до:
ДЕ

30.11.17
12:34

Ей току що си говорих с една колежка :-) Та права е женицата явно, че реално ние масово ядем говеждо месо, а не телешко, обаче етикет “говеждо” по витрините рядко ще видиш-всичко е телешко братче :-)

30.11.17
13:21

Има изписани тонове информация за това какво и как да ядем телешко. Въпрос е на 15 мин. четене и цял живот практика 🙂

04.12.17
12:40

04.12.2017г.
  Е, както тръгна, днес отново е време за ментални избушки.
  Една от най-разпространените породи за месо е Херефорд. Масово е внасян в България в чистопородно състояние от Канада преди 80-те години. Това е една от любимите ми породи, заради добрия характер, отличават се с кроткост. Животните са кафяви с бял корем и отлична замускуленост. Муцуната им е бяла, за предпочитане е безроговата селекция. Човекът, който работи в тази посока и на когото свалям шапка е Манол. Той има собствена ферма за месодайно говедовъдство, животните се отглеждат в Балкана на паша и са добре гледани. Опитва и кръстосване с Лимузин - Лимузиен на фр., които също са отлична месодайна порода. Работи в близост до гр. Клисура.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 04.12.17 12:48.

Bart Simpson

04.12.17
12:43

По Коледа когато бях в една месопреработвателна фабрика на супервайзерите им даваха купони да се почерпят с каквато искат мръвка.
До един излизаха с кашони Херфорд-показателно enough.

04.12.17
12:54

При добър ветеринар или добри умения за отелване на  говеда, експлоатационните разходи за отглеждането на тази порода са сравнително ниски.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 04.12.17 12:55.

Bart Simpson

04.12.17
12:55

Нямам никаква идея от живи животни, само на кука знам какво да правя с тях.

04.12.17
13:17

Защо предпочитам пасищно отглеждано животно? Или поне в сезоните, когато се позволява паша. Говедата са създадени да се хранят с трева. Те са идеално създадени анатомично за паша. Пашата на по-стръмен терен винаги ги улеснява, не случайно задните крайници са с такава дължина и форма. Зимата доброто сено е незаменимо. Храненето със зърнени фуражи ги натоварва и когато това е основната им храна при боксово отглеждане, трупат много мазнини.
  Освен трева, говедата пасат и множество билки. Етеричните и дъбилни вещества се отлагат в месото и то придобива съответните аромати. Див карамфил е много разпространено растение в Балкана, мащерката също ароматизира силно. За боровинки, малини и ягоди, сливи и киселици, няма какво да Ви говоря.
  По-малко лекарствени препарати се прилагат на пасищно отглеждани животни. Дори ваксинацията им е трудна, тъй като те обикновено са полудиви. Рядко се появява нужда от антибиотично лечение, особено при животни, които не са заплождани, а са отгледани за месодобив.
  Ако намерите фермери, които се доближават до посочените технологични особености на отглеждане и Ви предложат разумна цена, купувайте смело.
  Най-лошият вариант, на който можете да попаднете като заклано животно е: заклано преди 12 месечна възраст, отбито от млякото на майката между 20 ден и 3 месец след раждането, от млекодайна порода, хранено само с трева. Абсолютно гарантирано безвкусно, жилаво месо, което ще изяде литри марината. И което може да Ви накара да смятате,че сте некадърни в приготвянето на телешко месо и то не е за Вас.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 04.12.17 14:22.

04.12.17
15:33

Продължавам да дърпам стойката си към изправяне. Това е част от проблемите ми за преодоляване от програмата за юли месец. Колко красив щеше да е Света, ако я бях изпълнил. Май тя ще влезе в графата писмо до Дядо Коледа.

05.12.17
12:07

05.12.2017г.
  Хранене: По някаква странна причина ми харесва повече слънчогледовия тахан от сусамовият. Доколко е полезен спрямо сусамовият?
  Хранителна добавка: сироп от черен бъз, домашно производство от Трънският край. Недостатък е многото захар в него.
  В седмичното хранене включвам и по едно вариво - боб, леща или гречка.
  Последно по темата за телешкото:
  Всеки уважаващ себе си производител е длъжен да проконтролира процеса на зреене на месото в кланицата, с която работи. Най-добре е да вземете ЗРЯЛО МЕСО. Заклано пред Вас животно, за чието зреене се грижите вие, във вашия хладилник, крие рискове:
- замърсяване с кал, пясък и козина
- недобро узряване и дори разваляне
- петна от кръвонасядане - наличие на много кръв в месото.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 05.12.17 12:36.

08.12.17
11:26

08.12.2017г.
  Снощи се пуснах с бродягите да изчистим обора на кравите, от които взимам мляко. 30 крави, аз и единия собственик, 2 лопати и две гребки. Издуха ме на работа по бързина и сила, но и мене ме признаха. Бях на 250 гр. слънчогледов тахан и две кафета. Направо субурита с лопатата в тракторното ремарке.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 08.12.17 11:27.

08.12.17
12:25

казано от Daniel Georgiev на 05.12.17, 12:07:

05.12.2017г.
  Хранене: По някаква странна причина ми харесва повече слънчогледовия тахан от сусамовият. Доколко е полезен спрямо сусамовият?

Надали е полезен, слънчогледовите и фъстъчените масла имат много Омега-6 мазнини които се водят вредни, аз лично ги избягвам,

08.12.17
15:17

Благодаря. А и фъстъченото ми е от любимите и съм го избягвал само по финансови причини. Тогава минавам в режим умерена консумация.

11.12.17
13:00

15.12.2017г.
  В събота направихме преход от с. Бов до х. Тръстеная и обратно. 15 км. не много стръмен терен при силен студен вятър. Целта на прехода беше малиновото вино от насажденията на хижата. Резултатът беше постигнат и дори надминат, 1л. наливно малиново вино = 10 лв. Бутилката от 0.75 в София е на 11.5 лв. На връщане раницата ми беше два пъти по-тежка, от колкото на отиване. Никаква МТ след разходката.
  Храна за деня:
Сандвич с каймак и кашкавал, 100 гр. слънчогледов тахан, купичка боб чорба.
  Напитки:
1 л. сода, 400 мл. прясно краве мляко, 1 л. вода с лимон и мед
  Още съм в депресия от ножовете и пособията за точене на Nervaka. BIG MOTIVATION

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 11.12.17 13:18.

02.01.18
13:45

02.01.2018г.

Честита Нова Година на трениращото общество.
  След 2 седмици на свински пържоли, боб в гърне и червено вино е време да запретвам ръкави. Към момента субури с бухалката не ми се получават добре и затова преминах на въртене, 2*5 бр. на страна. Имам проблем с дясната китка и не мога да правя лицеви опори. От земя изхвърлям 15 кг., 3*5 колкото да разгрявам. Имам проблеми със стомаха след Гигантският запой и се редуват сетове МТ със сетове WC. Поизправих гърба и раменете, ежедневно отделям по 5 мин. за раздвижване в тази област. Следващата проблемна зона са глезените - започнах масажиране и разтягане. Положението е толкова трагично, че ми крампират връзките на ходилата, пръстите се изправят нагоре и не мога да ги изправя. С тези глезени и ходила клякането ми е трудна работа, клякам със собствена тежест три пъти в седмицата, но много по-добре ще е да го правя в ежедневен комплекс. На фона на тези проблемни зони, продължавам да си се придържам към старата схема - работа с бухалката, изхвърляне на тежест от земя, клекове, набирания.

03.01.18
10:54

03.01.2017г.
  Открих причината за проблемите със стъпалата. Автобусите, с които пътувам нямат адекватно отопление и пода винаги е студен. Стягането настъпва от преохлаждането. Сега ще ходя да си потърся обувки с адекватна изолация и да топлят и на глезените.

08.01.18
11:56

08.01.2018г.
  Поради болките в дясната китка започнах да правя лицеви опори на юмруци. Със зверска МТ съм без да съм правил нищо съществено.

08.01.18
12:42

Може да си купиш/измайсториш/пригодиш стойки за лицеви опори. Хем няма да си кривиш китките, хем ще можеш да пускаш по- долу гърдите.
Идеи.

10.01.18
11:29

10.01.2018г.
  Благодаря за идеята Димо. Лицеви опори правя от 15 годишен. Няма гаранция, че са най-перфектните, но ги правя като за себе си, до земята. Бройката е варирала м/у 1*5 и 3*15, в зависимост от кондицията.
  Днес сутринта:
Субури с бейсболна бухалка - 10 бр. на страна
Повдигане на 15 кг. от земята до гърдите - 5 бр.
  След тази разгрявка носих сина до градината на едната ръка. Той е 14 кг.
  По отношение на слънчогледовият тахан прочетох, че съдържа голямо количество фосфор. От години се придържам към тезата, че ако увеличиш приемът на калции на три единици е нужно да осигуряваш единица фосфор, за по-доброто усвояване на калция. Сусамовият тахан е богат на калции. Друг е въпросът, на мойта възраст и пол за какво ми е притрябвал калции.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 10.01.18 11:39.

29.01.18
11:22

29.01.2018г.
Най-накрая се случи дългоочакваното за мен зареждане. Миналата седмица чийзбургер с телешка кайма, после 500 гр. варен телешки джолан, 500 гр. червени чушки, 2л. пълномаслено краве мляко. Това ме вдигна на крака и днес:
- субури бейсболна бухалка 3*10 на страна
- субури тежка бухалка - 5 бр. на страна
- субури тояга - 3*10 на страна
- въртене тояга - 2*10 на страна
- въртене тояга с една ръка - 2*10 на една страна
- издигане на 15 кг. до гърди - 2*10
- издигане на 15 кг. над глава - 10 бр.
- клякане СТ - 2*10. Клякането ме потроши. Заради схватаност на тазобедрените стави и глезените приблизително ниското и без отлепване на петите клякане беше мъка. Подготвям бебешка щанга за клякане - 30 кг.
  От миналата седмица имам 3 км. тичане, което много ме радваше + шейни и куче

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 29.01.18 11:52.

07.02.18
12:48

06.02.2018г.
От два дни включих още едно хранене - така ми стават две за деня. Предишната схема с едно вечерно хранене не ми се получава. Обикновено в 18.00 вече съм зверски гладен, а тогава започвам да готвя.
  Към момента ми върви само субури. Издигане на тежест от земя до нивото на очите - на 10 бр. спира тока. Набиране - по 5 бр. единици - гърба го няма никакъв. Имам чувството, че съм сложил тежка раница, от която никаква подемна сила не идва. Изгубих и успоредката като уред - не мога да се изкача дори. Клякане 5 бр. - или болки отстрани на глезена, с 15 кг. тежест, или крампи на прасците. Вписвам в дневникът само с цел да видя след време какво  се е променило. Дневните задачи започват в 7 ч. и завършват в 20.00 за Черешката на Тортата. Само в дните с упражнения на финиша си знам името. А упражнения има само в дните с високопротеинова храна.
  Като хранителна добавка взимам сироп от бъз все още. Увеличава апетита и вероятно повишава имунитета, защото си позволих студови издевателства без никаква настинка.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 07.02.18 12:57.

08.02.18
11:27

08.02.2018г.
  Сноши издигане на 30 кг. от земя до гърди от клекнало положение - 20 бр. Пред това вработване с 3*15 кг. и завършване с 3*15. Нямаше време за субури. Отидох да купя мляко и докато доят чистих обора и разнасях сено на животните (със собствениците сме приятели). Прибрах се свеж, а днеска с МТ бицепс и предмишница.
  Имах и проблеми - едно TDI ме изпревари рисково и започна да ме засича. Очакваше да тръгна да изпреварвам, за да ме “накаже”. Напхравих се, че викам полиция по телефона, записахме му част от номера. После продължи още 3 км. да ме засича, като държах дистанция и имах готовност, ако се опита да ме спре да го изпреваря рязко. Опитах да видя колко човека са в колата, защото и преди ми се е случвало същото. Жена ми, която пътуваше с мен се уплаши, но и казах да е спокойна, защото ако стане по-напечено ще кажа на приятелите да затворят пътя след два километра и ще се разберем. После предприеха друга тактика, отбиха от пътя, даже ми дават мигачи да мина. Заобиколих, но точно пред селото. Веднага дълги зад мен и газ, но хванах средата на пътя, за да не могат да минат. Всичко завърши на табелата на селото, благополучно си продължих.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 08.02.18 16:09.

20.02.18
12:08

20.02.2018г.
  Изминалата седмица беше със смазващо емоционално натоварване. Психо-социалната работа си показа зъбите. Тази седмица ще е на възстановителен за психиката режим, което го разбирам като повече разходки, упражнения и качествена храна.

07.03.18
12:33

07.03.2018г.
  Поради здравословен проблем смених схемата на упражнения през миналата седмица. Наблегнах на бой със сянка - 10 мин. + издигане на минимална тежест 15 кг. от земя до над главата по 10 бр. Много искам пудовка, но този месец нямам бюджет.

09.03.18
14:25

09.03.2018г.
  Изминаха приблизително 5 години и 6 месеца откакто напуснах говедарската професия - месодайно направление. Това беше за мен момент на тотален срив в мотивацията за живот и общо взето за постижения. Оказа се, че живот на автопилот е напълно възможна алтернатива.
Дневникът се оказа една добра практика за връщане на контрола, появиха се и кратки периоди на мотивация. 
  Специални благодарности на Сашо за подкрепата. Той е пример за пример за мен.
  Пускам си и видеото за хората, които ме надъхват. Най-големият успех за мен ще е денят, в който съм като тях.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 09.03.18 14:26.

14.03.18
10:51

14.03.2018г.
  Занимавката от снощи: субури с букова тояга - 1 м. с малка метална тежест накрая
Ляво-дясно вертикално субури 1*30, 1*5, 2*10, 1*20. Трябваше да е 30, 20, 2*10, 5, но след трийската имах дискомфорт в раменете, който изчезна на десетките.
  Започвам преход за смяна на месото в хранителния режим. Свинското го заменям частично с пилешко, пуешко и заешко. Телешкото остава до края на март. Вкарвам и зелени храни - лапад, маруля и лук на мястото на консервираните зеленчуци. Остават червена капия, боб и картофи - до края на март. Целта е активация на изгарянето на мастните дисаги и ускоряване на метаболизма.
  Днес: бой със сянка - 10 мин. 2*ляв прав - десен прав - редукция на стрес, дишане
раздвижване на стави - 5 мин. - тук нуждата е остра и всекидневна, 2*5 лицеви опори на юмруци. 
  Говорих с бившия ми треньор по айкидо за субури. Каза да не гоня голяма бройка, а да се стремя за качествено изпълнение - задължително да чувам свистене при мятането. Освен това е нужно да се променя посоката - вертикално, след това диагонално. Субури е подготвително упражнение за рязане с меч, затова е нужно да е рязко, но да има контролна точка на завършване. Това е най-трудното с тежката бухалка - завършване точно малко под нивото на очите.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 14.03.18 12:21.

15.03.18
12:11

15.03.2018
  Днеска само раздвижване и лицеви - програма като за бройлери, по думите на Нервака

16.03.18
10:26

16.03.2018г.
Все от някъде е нужно да се почне. Аз почвам от това ниво.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 16.03.18 10:27.

20.03.18
12:10

20.03.2018г.
  Ставно раздвижване + бой със сянка - удари с коляно
Снощи пилешки бутчета със сос фрикасе от царевично брашно, моркови на скара

22.03.18
10:43

22.03.2018г.
  Снощи 5*30 кг. издигане от земя + опити за работа с 20 кг. на ръка. Предните дни пренасях чували и набивах колове и бях изчерпал възможностите на горната част. МТ на бицепс, трицепс и предмишница.

27.03.18
12:31

27.03.2018г.
  Днеска съм с гадна комбинация - стомашно неразположение и МТ коремни мускули от рязане с машина. От снощи
2*10 субури на ръка
2*5 въртене на ръка
2*5 издигане от земя до гърди с една ръка на 15 кг. Адаптирам си за женска пудовка. Добрата новина е, че стопих тумбака.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 27.03.18 12:32.

29.03.18
11:47

29.03.2018г.
  Първи ден без стомашна инфекция.
разгрявка, 20 бр. шомен учи, бой със сянка 10 мин. - прави и ъперкът, 2 читави набирания

17.05.18
11:11

17.05.2018г.
  Много ми липсва дневника. Започнах работа в психологична лаборатория, разработвам собствено селско стопанство и нямам време за упражнения. Постоянно съм с МТ и дори крампи на прасците от ежедневните задачи.
  Тази година за пръв път по-сериозно в менюто вкарвам овче месо и мляко, овче сирене, но за един месец нямам точни наблюдения. Издръжливостта ми е много добра при физическа работа, но имам сериозни трудности с възстановяването.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 17.05.18 11:17.

11.06.18
10:33

Ето новият за мен стил (автофит), в който започвам тренировки. Горе-долу и килограмите май ще са същите. Предстои изготвяне на програма. Хватът обаче няма да е смесен.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 11.06.18 10:42.

25.06.18
14:08

25.06.2018г.
  Снощи на крайно уморено 3*5 въртене на тежката бухалка и 2*5 на лека.

26.06.18
11:45

26.06.2018г.
От снощи - 1 км. бягане, средно темпо. Въртене дебела бухалка 1*10 на ръка. Тънка 1*10

27.06.18
12:05

27.06.2018г.
  Снощи нищо. Ходих до едно село и купих кърначета с овчо и свинско месо. После ходих да взема мляко от една ферма, общо с работата 200 км. шофиране за деня. Един омлет с пилешко и после безтегловност.

08.08.18

08.08.2018г.
Днеска много осмици. Трудно ми е организирането на тренировки, но пък ме кара на забавление

10.08.18
15:41

10.08.2018г.
  От понеделник до петък водя по два часа на ден спортни занимания с деца от 7 до 15г. Заниманията са джага, тенис на маса, боксов чувал, батут и волейбол. Най-малките подаване на топка. Повече ме изморява да ги уча да не чупят уредите, отколкото играта.

11.09.18
10:29

11.09.2018г.
  Парадоксално е, че 4 месеца не успях да намеря ферма, от която да вземам мляко с нужното качество. А се водя човек от бранша на говедовъдството. Кога хигиената ниска, кога затварят фермата, кога цената безумно висока, кога маслеността ниска. От 3 седмици имам качествени доставки и резултата е на лице, имам повишен тонус и ми се правят упражнения. Сдобих се с импровизирана щанга, която тежи малко под 40 кг. Лостът е фи 30, има място за още дискове. Използвам я за обръщане и изтласкване, скоро ще влезе и за клякане с тежест отпред. Това е засега - съответства на лошата кондиция от последното тримесечие. През този период не съм спирал въртенето на тояга, но не можах да стигна до упражнения с тежката бухалка.  Пак не ми се влиза във фитнес, а имам нужда, за да развивам тяга.

13.09.18

13.09.2018г.
  Докато гледам клипчета за обръщане и изтласкване, връщам малко лентата с една снимка от лятото на 2013г. - 70 кг. лично тегло. Това беше резултата от ежедневната работа на открито и тичането по кравите.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 13.09.18 11:24.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1