15.04.18
17:40
Ходих на фитнес около година и половина, но след като се преместих да живея на друго място нещата се промениха. Спортувам много повече: мма / фитнес / лостове / бягам и извървявам прилични разстояния. На седмица 5-6 дена тренирам.
Наясно съм, че за да се качи мускулна маса трябва приема на калории да е една идея по-висок и има калкулатори за тази работа. Не си броя макроси и калории и попринцип избягвам тесто , захар и каквито и да е боклуци, но понякога си ги позволявам. Въобще не ме кефи да съм омазнен и затова не мога просто да почна един обикновен “bulk”.
Висок съм около 1,80м и вмомента тежа около 65кг. Целта ми е да стана около 70-72кг чисти. Тялото ми изглежда така вмомента; Снимка но ако светлината не е добра няма много общо. Искам да си пълня ръкавите на тениските отново.
Та, слушам вашите съвети: Как да кача мускулна маса без да се омазнявам и какви са ми изборите? Трябва ли да наблегна отново на фитнеса или мога да съм активен, но просто да ям повече?
казано от stabber на 15.04.18, 17:40:
Ходих на фитнес около година и половина, но след като се преместих да живея на друго място нещата се промениха. Спортувам много повече: мма / фитнес / лостове / бягам и извървявам прилични разстояния. На седмица 5-6 дена тренирам.
Висок съм около 1,80м и вмомента тежа около 65кг. Целта ми е да стана около 70-72кг чисти.
Ами много често тренираш и много енергия изразходваш. Залягай на фитнеса, 3 пъти седмично. Зависи и какви тежести използваш, и имаш ли сила.
15.04.18
21:01
Точно това е причината да не качва, щото много тренира. Евала
Бъди активен колкото си искаш, просто при период на качване ще трябва да си го навакскваш с храна.
казано от Petya на 15.04.18, 21:39:
Бъди активен колкото си искаш, просто при период на качване ще трябва да си го навакскваш с храна.
Все пак момчето не е прасе, което може да тъпче килограми храна на ден.
казано от stabber на 15.04.18, 17:40:
На седмица 5-6 дена тренирам.
Висок съм около 1,80м и в момента тежа около 65кг. Целта ми е да стана около 70-72кг чисти.
И храносмилателната система си има някакъв лимит. Ако имаш почти денонощен разход на енергия (по 16 часа) и 6-7 пъти в седмицата, ще изразходваш твърде много енергия. В целия свят се знае, че мускулите растат по време на почивката, а не при тренировките.
казано от Миро на 15.04.18, 23:24:
казано от Petya на 15.04.18, 21:39:
Все пак момчето не е прасе, което може да тъпче килограми храна на ден.
Опазил Господ.
16.04.18
09:52
Правилно си разбрал, че за да покачваш теглото си и мускулната си маса, това става най-оптимално в калориен излишък.
Да качваш абсолютно и само мускули в калориен излишък на практика е невъзможно (като изключим начинаещите), но за да качваш максимално “чисто”, просто излишъкът калории трябва да е много малък, от порядъка на 5 до 10%.
Ако не смяташ и не искаш да смяташ калории, просто следи числото на кантара и огледалото. Макар кантарът да не дава достатъчно ясна информация за това какво и колко се качва, като ориентир се стреми на седмица да не покачваш повече от 0.5-1% от теглото ти в момента. Ако си 65 кг в момента, значи около 500 грама тегло на седмица или около 2 кг на месец би следвало да са максимумът, който да отчиташ.