казано от James Hinks на 28.03.18, 10:34:
казано от kaloyan на 28.03.18, 10:06:
Ако натоварва повече infraspinatus което пък може да е от лошо изпълнение в моя случай, нямам ли да подпомогне повече заякването на тези мускули от стандартния грип?
И как точно да стане тая работа??? Въобще наясно ли си какво прави инфраспинатуса?
Да, пише го в тази книга от която пратих снимката.
Намерих тук 2 статии относно активацията
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24662157
https://www.researchgate.net/publication/271629287_The_Effect_of_Grip_Width_and_Hand_Orientation_on_Muscle_Activity_During_Pull-ups_and_the_Lat_Pull-down
Във втората статия не споменават за негативната фаза на движенията.
хахаха попаднах на ето това клипче, най интересна е накрая с Уайлдър.
https://www.youtube.com/watch?v=FpLa_C-mG-c
Има и втора част, там пък отначало е най-забавно 🙂
Разгледахме проблемната част, появи се болка на същото място само че в дясната ми силна страна. Точно където залавя в една определена точка е силна при натиск. Намазах го с волтарен и давам почивка днес, няма да правя тренировка. Отлагам за утре, тъкмо ще си почина повече и се надявам дотогава да е отшумяло напълно.
28.03.18
21:08
казано от kaloyan на 28.03.18, 11:49:
Ако натоварва повече infraspinatus което пък може да е от лошо изпълнение в моя случай, нямам ли да подпомогне повече заякването на тези мускули от стандартния грип?
И как точно да стане тая работа??? Въобще наясно ли си какво прави инфраспинатуса?
Кое пише - как заяква при набиране в надхват ли? Или как заяква при вътрешна роатция въобще???
казано от James Hinks на 28.03.18, 21:08:
казано от kaloyan на 28.03.18, 11:49:
Кое пише - как заяква при набиране в надхват ли? Или как заяква при вътрешна роатция въобще???
Това не го пише, аз просто зададох въпрос, ако участва повече евентуално в широкото набиране, ще или няма .. 🙂
28.03.18
22:13
Чел си как работи, ама нещо не си дочел или не си разбрал. Той не участва динамично в набирането в надхват, съответно няма и как да заяква, независимо криво ли, право ли. Но да го прецакаш с това набиране можеш много успешно. Особено ако го направиш да е и зад врат.
казано от James Hinks на 28.03.18, 22:13:
Чел си как работи, ама нещо не си дочел или не си разбрал. Той не участва динамично в набирането в надхват, съответно няма и как да заяква, независимо криво ли, право ли. Но да го прецакаш с това набиране можеш много успешно. Особено ако го направиш да е и зад врат.
Да, Благодаря Джеймс за отделеното време. Винаги е хубаво и оценявам, когато някой толкова ерудиран и с толкова опит отделя време да отговаря и пише в дневника ми. Аз не обичам и не съм правил широк хват. Просто последно време го вкарах времено като прогресия и не мисля да продължавам с него. Сега обаче понеже ми е интересно ще оставя за няколко седмици тежки набирания с раменен хват и в друга тренировка набиранията за бройка в широк хват, за да видя как ми се отразя и дали ще има болка, обичам да експериментирам.
Но въпреки че нямам път в Пловдив, ако някога минавам и ти имаш време, ще е удоволствие да почерпя някое уиски ..
28.03.18
23:37
Ти остави усикито, ами махни въобще надхвата. Успореден, подхват, халки, въже, като на тези всичките може да променяш широчината.
казано от James Hinks на 28.03.18, 23:37:
Ти остави усикито, ами махни въобще надхвата. Успореден, подхват, халки, въже, като на тези всичките може да променяш широчината.
Не мога да го изключа съвсем тъй като го ползвам при други упражнения. Но понеже не правя много подхват, ще го балансирам да е минимум в 50 процента.
29.03.18
09:30
Ако го ползваш при везни, силови, германски вис - ОК, ползвай го, но не се набирай така. Пък и всичките тези могат да се изпълняват и на други хватове. То си е твоя работа, но едно, че не носи нищо, второ, че щом веднъж ротатор е почнал да боли от него работата не е на заякване, а не контузия.
Тренировката днес.
1. Загрявка
а. 60 джака, 17 бърпита, 17 клека
б. Мобилност - поопретупана
2. Тренировка
1. Набирания подхват на лост 13,13,13
2. Л-сит Кофички (краката на бар плота) 9,9,10
3. archer лицеви опори 9,9,10 на ръка
4. Хоризонтални набирания подхват (краката високо) 10,10,10
5. Клек на един крак асистиран от 35 см х 8,8,8
6. Reverse Hyper Alternative 10,10,10
7. Колелце прав 8,8,8 не до долу 175 разгъване + 1 пълно
8. Лсит ръцете наобратно с един вдигнат крак 3 х
3. Разтягане и мобилност за рамо
Общо взето колелцето го пробвах един път накрая пълно. Нямах проблем с пълното изпълнение, корема държи без проблем вече, в разгънато положение много се натоварва рамото, а и ръцете бяха леко сгънати което е грешка. При лсита нещата не са добре, трябва малко да вкарам мобилност. С обикновено позициониране на ръцете нямам никакъв проблем, обаче като се обърнат китките нещата са съвсем други. Вече не става да компенсираш мобилност с протракция и тн ... което пак е грешка, но какво лека по лека надявам се да вървят нещата.
Иначе пращам една снимка къде ме боля, общо взето почти вече се оправиха. Поразлистих книгата и ми светна лампичката, защото просто не съм обърнал внимание и съм неглижирал.
“As you fatigue, you may run into issues with your rotator cuff muscles”. (This is also the case with wide grip pull ups). Since your rotator cuff helps keep your humeral head from riding up into your acromion, your muscles lose their ability to expert force as you fatigue. Since L-sit pull-ups increase torque at your shoulder (due to constantly pushing your hands forward), your rotator cuff muscles will fatigue much faster. This can lead to impingement.
Do not place it near the end of your routine, as this is when you will be most fatigue. It is good idea also to perform supplemental rotator cuff muscle works, such LYTPs, side-lying external rotations, the middle portion of Cuban press, or band external rotation.
То какво се случи при мен, е че просто вкарах като прогресии и л-сит набиранията за бройки и широки набирания с килограми. Освен това правих и отказ в последната серия.
Изводите са че дори при така леко изглеждаща тренировка може да си докараш проблеми, стига да не се съобразиш с нещата от живота.
казано от James Hinks на 29.03.18, 09:30:
Ако го ползваш при везни, силови, германски вис - ОК, ползвай го, но не се набирай така. Пък и всичките тези могат да се изпълняват и на други хватове. То си е твоя работа, но едно, че не носи нищо, второ, че щом веднъж ротатор е почнал да боли от него работата не е на заякване, а не контузия.
Ще се съобразя с тези неща. Той почти мина, но ще обръщам внимание занапред, видях го аз че не е на заякване тоя път
Вечерта правих crane, държа го добре, плюс кълбета назад напред и стойка на ръце, на която умрях, понеже бая съм уморен. Накрая завърших с предна везна с един изправен крак и един свит, снимах се държа я сравнително добре, просто ръцете са ми леко свити, което трябва да го изчистя,, после ходих 1 час на други занимания и общо взето се претоварих, та то и преди това, пак алкохолец, зле ...
Като цяло добре, но ще дам пълна почивка утре, а според това как съм ще правя нещо чак събота следобед най-рано.
1. Тренировка
Загрявка и мобилност 30 минути - 60 джака, 20 бърпита и 20 клека. Стойки на ръце и холоу боди.
1. Широки набирания халки в лсит 5,4,4
2. Кофички халки 5,5,5
3. арч Хоризонтални набирания халки (краката високо) 3,3,3
4. лицеви опори халки RTO 3,3,3
5. Клек на един крак 2,2,2
6. Лсит халки 3 х 20 секунди
Общо взето изпълнението на халки е под всякаква критика, особено на кофичките. Но и другите са зле. Само лицевите ми бяха добре, рто-то като се пуснат отиват ръцете на нивото на кръста.
Тъкмо се прибирам и през 2 етажа ми правят купон, ако се събудя по някое време лошо им се пише.
Тренировката днес.
1. Загрявка
а. 60 планински катерача, 14 бърпита, 15 клека
б. Мобилност - + лицеви опори от колена на китки. Hollow, arch body holds, reverse, standard, side plank + упражнения за компресия.
2. Тренировка
1. Набирания подхват на лост с 10 кг жилетка и 2-3 секунди задържане в горно положение и бавно спускане 2-3 секунди 8,6,5
2. Л-сит Кофички (краката на бар плота) 10,9,10
3. Хоризонтални набирания подхват със задържане 2-3 секунди (краката високо, малко по широк хват) 8,7,7
4. archer лицеви опори 10,10,10 на ръка
5. Клек на един крак асистиран от 35 см х 8,8,9
6. Клек дълбок с жилетка 10 кг и задържане в долно положение 2-3 секунди 20 бройки.
7. Glute Ham Raise прогресии 9,7,7
8. Колелце прав 6,5,5 не до долу 190 см разгъване
8. Лсит ръцете наобратно с един вдигнат крак 3 х
3. Разтягане и мобилност за рамо
Нещо не уцелих добре бройките на набирането и стана малко манджа, същата работа стана с колелцето, че увеличих разтоянието и исках да направя повече бройка.Иначе съм близо пълното ми разгъване легнал, идеално прав и с изправени ръце е 220 см.
Връщам се към стандартния лсит, като този с обърнатите ръце, ще го изкарам като умение извън тренировката, няма смисъл да е в тренировката след като нищо не товаря с него, поради липса на мобилност.
П.С Сега погледнах в нет-а, като гледам и другите не могат да го задържат бавно до края, явно си е такова упражнението.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.04.18 12:11.
Трениворката днес
1. Загрявка
1. Скачащ джак 60
2. Бърпи 12
3. Клек 11
Мобилност - НЕ
2. Тренировка
1. Набирания подхват 5,5,6 18 кг
2. Кофички 45 градуса 3,3,3
3. archer набирания 3,4,4 (на ръка) краката високо
4. лицеви опори една ръка от ниско 3,3,3 (на ръка)
Набързо, тъй като нямах време. Беше ми малко трудно, защото вчера уж за малко малко техника на лоста и си убих хвата за 10 минути, отделно щях да си сваля мазолите понеже правих засилка на лоста малко над паралела му.
Бързах понеже трябваше да отида до клиниката в Дианабад по спортна травматология. Нали ви казах че от удар преди 5-6 години ми щрака лакътя. Пък тази година невроложката ми каза да мажа с волтарен и да нося налакътник.
Та общо взето ми казаха че при удара са се увредили връзките които държат сухожилието да не мърда и при движение прескача сега. Това специално не е никакъв проблем и ако не ми пречи да си карам така и няма да имам никакъв проблем. Все пак ако искам това може да се фиксира операционно.
Само дето дадох пари за голям Волтарен и налакътник, все пак дано не ми се наложи да ги ползвам най-добре 🙂
Весели празници на всички, едни спокойни и приятни дни ви пожелавам.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.04.18 11:13.
Христос Возкресе !
Събота направих тази тренировка
1. Тренировка
Загрявка и мобилност 30 минути - 60 джака, 20 бърпита и 20 клека. Стойки на ръце
1. Набирания халки в лсит 7,7,7
2. Кофички халки 6,5,5
3. Хоризонтални набирания халки (краката високо) 6,6,6
4. лицеви опори халки 8,8,8
5. Клек на един крак леко асистиран 5,5,5 почти десния крак слаб
6. Лсит халки 3 х 15-17секунди
Неделя само леки раздвижвания.
Днес закрих сезона и карах ски до обяд, после вечерта малко халки разбутване.
Тук от няколко дни имам проблем с един от зъбите и малко се е инфектирал, та не ми беше много добре. Днес се чудех дали да ходя на ски и може би направих поредица от грешки. На ските добре, обаче вечерта като отидох на халките и след това ми стана леко лошо.
Меря кръвното и стабилно се качва, отиде на 155 към 110.
Хапнах чесън и ще почивам сега и ще го погледна след 1 час.
Общо взето това е едно голямо предупреждение, когато не ти е нещо добре, да си почиваш и да внимаваш, а не да ходиш да дърпаш дявола за опашката. Комбинация от възпаление, отделно на това много ме изпече слънцето на ските и става по зле а не по добре.
Утре трябва да търся зъболекар че моя го няма !
Здравейте, тези дни съм посъкратил тренировките, особено тези сутрин, тъй като зъбът ми даде бая проблеми. Оправих го но още не е минало и тази нощ пак имах болка, надявам се като за последно.
Мисля тази вечер да се пораздвижа, а пък утре пътувам за Мадрид малко на разходка, затова че пак тренировките ще са липсващи, но за сметка на това времето там ще е гадно и нетипично. 🙂
Ходих малко да тренирам, обаче неструктурирано понеже не ми е добре от зъба. Започнах лечението с ракия, б...л съм ти и хапчетата и зъболекарите. Имам още едно занимание и ще мина да взема още една бутилка от магазина и продължавам лечението. Пък утре заминавам за Мадрид и ако продължава така, ще се лекувам и през деня и през ноща и така докато изкарам.
Парадокс е колко повече болка е готов да понесе човек само и само да не отиде на заветния зъболекарски стол и мъките да свършат след максимум 40мин...
казано от Веси на 12.04.18, 22:41:
Парадокс е колко повече болка е готов да понесе човек само и само да не отиде на заветния зъболекарски стол и мъките да свършат след максимум 40мин...
При мен нещата са малко по различни 🙂 Не е това причината. Бях на зъболекар, но май има и на друго място възпаление. Иначе не отидох по рано по други причини. Не ме е страх от болка или зъболекари. Но си права че този път се забавих и направих грешка и сега става точно когато трябва да пътувам. Винаги е така, тъпкано ти се връща всичко 🙂
След вчерашното лечение, днес се чувствам доста по добре. Не ми беше супер сутринта но реших да се раздвижа.
1. Тренировка
Загрявка и мобилност 20 минути - 60 джака, 12 бърпита и 12 клека. Стойки на ръце
1. Набирания халки false grip 4,4,4
2. Кофички халки 6,6,4
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 4,4,4 на ръка
4. лицеви опори халки (между RTO и пеликан) 4,4,4
5. Лсит халки 3 х 15-17секунди
6. Клек на един крак с дъмбел 4 кг 3,2,2
Малко се замотавам че имам и друга работа. 4:30 ми е полета и нищо още не съм оправил, но пък всичко е точно на почивка съм не на състезание. И да го опусна ще си почивам в България, без това времето там е лошо.
Малко да понапиша, все се каних и все няма време.
Общо взето в Мадрид беше супер, няма едно нещо което да ми е направило лошо впечатление. Добри и спокойни хора, няма да бързат няма да се нервят. Страхотна храна и вино. Много неща за гледане. Сравнително евтини са цените, освен ако не идеш на много хубав ресторант, в сравнение с други северни страни си е направо супер. Там е живота.
Прибрах се предния ден към 3-4 сутринта, после ходих на работа и после имах тренировки до към 23:00 часа. Там хапнах салата и риба тон и днес бях на зъболекар сутринта да дооправям. После на работа и обядвах чак в 15.00 часа. Стана си направо автоматичен полу-фаст.
Мисля вече от утре нещата ще се връщат в релси. Килограми не съм качил, понеже ходех средно по 20-30 км на ден, но се яде и още повече се пи и то само вино.
1. Тренировка
Загрявка и мобилност 10 минути
1. Набирания халки false grip 4,3,4
2. Кофички халки 5,4,3
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 4,4,4 на ръка
4. лицеви опори халки (между RTO и пеликан) 4,3,4
5. Колелце 4 (190 см), 4,3 (200 см)
6. Лсит трупчета 3 х 15 секунди
7. Клек на един крак с дъмбел 4 кг 2,2,2
8. Glut Ham Raise 5,5,5 (прогресии)
Общо взето не се получиха нещата днес, след тези почивки и болежки. Търсих дълбочина и бавно изпълнение, но нямах силици. Даже запецнах по едно време, обаче реших да довърша и да няма такива прекъсвания. След тренировка ми се доспа много яко.
Довечера продължавам.
Днес няма фастинг 🙂) Иначе трябва да се замисля как точно да правя фастинг, понеже програмата ми е много шибана. Ако правя фастинг то мога да се храня основно по един път следобед за 24 часа и това да ми е. Или да добавя още едно хранене след заниманията ми и това ще е между 22.00 и 23.00 часа, което не е яко, тъй като до 1 час съм легнал вече, понеже ставам и рано.
Но пак има вариант да хапвам сериозно между 13-15, после към 17 пак и това да е така всеки ден, без закуска и вечеря. Малко ще ми е тъжно така и сигурно няма да го направя. 🙂
Сега вечерно.
1. Мобилност 15 минути
2. Стойка на ръце 20 минути (почивките преобладават )
3. Crane 6 x 4-5 секунди
4. Предна везна прогресии 6 х 6-8 секунди (advanced tuck front lever)
На крейна ми крампира корема, не ми се е случвало досега. Предната везна мъча скапулата да не изпада в протракция а да си е неутрална, дърпам здраво колкото мога и предмишницата ми поотказа.
Продължавам нататък, сега отивам на друго занимание и след това ще фастна с една ракия и салата 🙂) точно преди да се затвори прозореца на фаста да се надявам.
1. Тренировка
Загрявка и мобилност 15-20 минути.
Стойка на ръце 10-15 минути
1. Набирания халки false grip 4,4,5
2. Кофички халки 5,5,5
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 5,5,5 на ръка
4. лицеви опори халки (между RTO и пеликан) 3 и половина,3,4
5. Колелце 4,3,3 (200 см)
6. Лсит трупчета 3 х 20,16,17 секунди
7. Клек на един крак с дъмбел 4 кг 2,2,2
8. Glut Ham Raise почти не
Набързо, тук тази седмица беше по размешана, поради различни причини. false grip-а го усещам вече доста по добре, набиранията ги правя с пълно разгъване на ръцете в долната част и без да имам опора от краката вече.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 27.04.18 11:45.
1. Тренировка
Загрявка и мобилност 20-30 минути.
Стойка на ръце 20 минути
1. Набирания халки false grip 5,5,7
2. Кофички халки 5,5, почти 5
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 5,5,6 на ръка
4. лицеви опори халки (между RTO и пеликан) 4,4,4
5. Лсит халки 3 х 15-17 секунди
6. Клек на един крак с дъмбел 4 кг 2,2,4
Какво правя с тези тренировки и почивки голямо мотане, даже не ми стигна времето. При кофичките откакто започнах да търся максимална дълбочина и време на негативната фаза, работите са зле. Не мога да отлепя повече от 5, аз и не тренирам по програмата стриктно, но все пак.
Едно питане, аз обичам яйца и винаги хапвам на ден по 2-3 варени. Сега имам повече домашни и съм наблегнал повече. Хапвам по 8 на ден обаче на 5 от тях им махам жълтъците. Общо взето не препоръчват повече от 2-3 на ден, обаче на мен ми е малко съмнително. При всекидневно трениране и не злоупотребяване с други храни, не мога ли да консумирам повече? На мен ми е смърт като трябва да изхвърлям храна, особено на яйцата жълтъците.
Някой има ли повече информация по този въпрос ? Благодаря.
03.05.18
12:29
Мерси Барт, това ми отговори на всичките въпроси 🙂))))
П.С - иначе на тези всичките пишман институти дето се пръкнаха и правят “изследвания” да им е... м.... само объркват хората.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.05.18 12:38.
То пък няма едно упражнение да мога да направя както хората. Започвам лсит-а съвсем отначало, при мен скапулата изпада винаги в протракция особено от земя и компенсирам от корема. Вместо скапулата да се надигне в неутрално положение, при мен става съвсем друго, аз съм се виждал но не съм обръщал внимание. А то се оказа че не е така лесно, доста по трудно е и са необходими тренировки за да можеш да придържаш лопатките повдигнати и в неутрално положение за по дълго време.
1. Тренировка
Загрявка и мобилност - лека + клек
1. Набирания халки false grip 6,6,6
2. Кофички халки 5,5, 6
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 6,6,6 на ръка
4. лицеви опори халки (между RTO и пеликан) 5,5,5
5. Лсит На земя с отворени длани 3 х прогресии
6. На халките колелце 5,5,5 - трябва да му видя името на това упражнение
7. Клек на един крак 3,3,3 с лек наклон
Общо взето снимах упражненията, формата е добре. Кофичките много ме мъчат, но раменете слизат под лактите и горе долу е добре. При клека нещата са перфектни, ако имам леко подлагане на петата, в моя случай беше лек наклон. Само още малко да оправя дорсифлексията на глезена и ще е идеално, ама с тези танци и бягания, може и да не стане работата.
Колеги, да ви кажа много ми е тежко. Този път Боян няма да може да слезе. Ходих пих уискита, ама не ми е по добре, ще пийна още и така, утре си е друг ден. Но такъв човек скоро няма да имаме!
07.05.18
22:29
казано от kaloyan на 07.05.18, 21:27:
Колеги, да ви кажа много ми е тежко. Този път Боян няма да може да слезе. Ходих пих уискита, ама не ми е по добре, ще пийна още и така, утре си е друг ден. Но такъв човек скоро няма да имаме!
Да нямаш инфо, дето още не го знаем?
То няма какво да се знае бате. Дните отдавна са минали, него го е застигнала буря баш на атаката. Не ми се говори
1. Тренировка
60 джака, 15 бърпита, 15 клека
1. Набирания халки false grip 6,6,8
2. Кофички халки 5,5,7
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 6,6,8 на ръка
4. лицеви опори халки (между RTO и пеликан) 5,5,6
5. колелце 3,2 и половина,2 - 200 см
6. Лсит на п-бар
7. Клек на един крак с дъмбел 3,3,4
Днес беше добре, но ще разкарам лсит-а в загрявката когато има време, да му оправя техниката и да не се мъча хем да държа време, хем да оправям техника, че нищо не става. На кофичките по добре и на лицевите.
Можи би е защото хапнах една препълнена чаева лъжица с акациев мед сутринта. Аз си взех един буркан и е много хубав. Пък може и вчера да беше от хубавите уискита и другите работи. Продължаваме нататък, че много неща са се натрупали.
Забравих да спомена че при набиранията, хвата ми вече не е толкова определящ.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.05.18 11:16.
1. Тренировка
60 джака, 16 бърпита, 15 клека
1. Набирания халки false grip 6,6,7
2. Кофички халки 6,6,5 и половина
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 7,7,7 на ръка
5. Пръсти към лост 6,6,6
6. Планк 3 х 1:15 минути
7. Клек на един крак с дъмбел 3,3,5
Общо взето не бях се възтановил от едни лостове дето правех вечерите уж леко, затова и тренировката кофти.
Иначе откакто тренирам на халки предимно, абсолютно всякакви дърпания и болежки в лопатката както и в рамото въобще изчезнаха и не се и появяват. На пук на мисленето че голямата дълбочина може да ти прецака нещо, по скоро е обратното, плитките изпълнения могат да ти навредят повече.
Събота сигурно няма да тренирам а по скоро неделя, понеже ще се качвам на Черни връж откъм Чуйпетлово от изток и после ще слеза откъм западната страна и общо взето ще си е дълга разходка, при положение че ще водя още хора.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 10.05.18 11:36.
Вчера тренировката
1. Тренировка
1. Набирания халки false grip 7,7,7
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 7,5,5 на ръка
Вечерта няколко силови на лост с фалсе грип.
Забравих бройката кое по колко правех. Хоризонталните арч набирания не бяха много хоризонтални до вчера, но сега вече съм напълно вертикално под халките. Затова и бройката по малко. Крака и корем не правих, понеже бързах за обяда.
Иначе предния ден ходих до Черни връх през Бистрица по 2-та маршрута, отказахме се от Чуйпетлово, понеже моите хора нямаше да го изкарат, по натам.
Вчера тренировката
1. Тренировка
1. Набирания халки false grip 7,7,7
3. Хоризонтални arch набирания халки (краката на земята) 7,5,5 на ръка
Вечерта няколко силови на лост с фалсе грип.
Забравих бройката кое по колко правех. Хоризонталните арч набирания не бяха много хоризонтални до вчера, но сега вече съм напълно вертикално под халките. Затова и бройката по малко. Крака и корем не правих, понеже бързах за обяда.
Иначе предния ден ходих до Черни връх през Бистрица по 2-та маршрута, отказахме се от Чуйпетлово, понеже моите хора нямаше да го изкарат, по натам.