13.03.06
20:14
В залата, която тренирам няма хоризонтален скрипец. С какво мога да го заменя, защото знам, че натоварва и долната част на гърба, а вертикалния и гребането - не. Да сложа ли някое упражнение, което натоварва главно долната част като 3-то или съвсем да сменя тренировката за гръб? (Стаж - 4 месеца)
[quote author=“rage_go”]В залата, която тренирам няма хоризонтален скрипец. С какво мога да го заменя, защото знам, че натоварва и долната част на гърба, а вертикалния и гребането - не. Да сложа ли някое упражнение, което натоварва главно долната част като 3-то или съвсем да сменя тренировката за гръб? (Стаж - 4 месеца)
Това упражнение за което говориш си е упр. за латералиса(широкия гръбен мускул).Не е казано че е специално за долната му част.И гребането независимо с щанга или дъмпел е отлично упражнение с което можеш да го заместиш.
пп.Гребането с щанга можеш да го правиш със супиниран хват за да акцентираш на долната част,въпреки че според мен няма особенно значение от вида на хвата
Идеално като трето упр. си е мъртвта тяга(с умерена тежест),но незнам на колко години си.Иначе можеш да правиш хиперекстензии.
За сега ти препоръчвам екстензиите.Поне още 1-2 месеца за да ти укрепнат еркторите.После вкючваш тягата с умерена тежест,като следиш най-вече за правилното изпълнение на упр.
а що не махнеш скрипеца,за сметка на набирания?
1.набирания
2.гребане
3.екстензии
14.03.06
09:24
Eкстензиите за гърба ли са. Не са ли за дупето??
14.03.06
11:59
[quote author=“tuocs”]Eкстензиите за гърба ли са. Не са ли за дупето??
Натоварват и глутеуса - но са най-вече за мускулите в долната част на гърба(кръста - еректори)