10.02
Събудих се с болки в кръста.Стара травма от тяга,която периодично ме мъчи,явно тренировката оня ден и лекото тичане вчера се отразиха.Мислех по тая причина да почивам днес,но следобед болките понамаляха,така че раздвижих доволно за момента.
Бицепс
1.Сгъване с щанга от стоеж-4х15,12,10,10
2.Сгъване с дъмбел от седеж с опора-3х10
Рамо
1.Раменна преса с щанга от стоеж-3х12
2.Дъмбели от водоравен наклон-3х12
Трицепс
1.Разгъване с дъмбел от седеж-5х12
Трапец и задно рамо
1.Повдигане на раменете с дъмбели-5х20
2.Повдигане на щанга зад тялото от стоеж-5х15-20
Корем
1.Частични коремни преси-5х15
Всичко това за около час,почивките между сериите са около минута и нещо,тежестите са супер малки и позволяват.
Впечатления-добре се натоварих,но тия коремни преси са ми трудни.Никога не съм тренирал корем и абсолютно никаква сила нямам там.
Добавки за деня:
Adam Men`s Vitamins-1 таблетка
Креатин монохидрат Pure Nutrition-2х5гр. за деня
Протеин-Scitec 100% Whey Professional-30гр.
Мнението беше редактирано от Дидо на 10.02.18 18:11.
Не съм писал отдавна,защото няма нищо важно откъм тренировки.С Предизвикателството нищо не се получи,разни здравословни проблеми ми убиха мотивацията.
Като положително тия месеци бих отбелязал само по-редовното раздвижване-предимно ходене и много скромно подтичване напоследък.Ще опитам да увелича натоварването.
Мнението беше редактирано от Дидо на 18.05.18 21:48.
Малко отчет от изминалите почивни дни и днес...
В събота-планинско ходене бране на манатарки...6 км+6 манатарки 😄
Неделя- изчанчих се яко,5 часа разнасях моторната пръскачка 20+ кг. на гърба из овощната градина.Резултат-натровен от препарати,краката с вените пълен леш,олово сякаш бе налято в тях...не меря кръвното,но сигурно е било във висините,щом чак главата се обади,а по принцип не я усещам при вдигането му 😄
Обезводнен,опитах да оправя положението с три бири и 200тина грамца ракийка,но уви,тежък и неспокоен сън с кошмари и мятания насам натам 😄
Днес обаче пробив,тръгнах уж да походя само за раздвижване,но взех че и потичах в тръст и рекорд 😄
Мнението беше редактирано от Дидо на 28.05.18 23:04.
Колко декара е градината?
Аз 3 декара лозе с моторна за час го пръсках,след като разтвора ми е готов.
И това с натравянето е градска легенда-е има препарати дет не са за подценяване.Но в общия случай със системни фунгициди и инсектициди освен ако не си се поливал и инхалирал едновременно, или пил директно от пръскачката,няма как да си се натровил.
Аз пръскам 5 дка. сливи на 5 м. височина,трябва да се напръска хубаво всяко дърво,ако искаш да има хубава реколта,даже ако трябва да съм честен...малко чийтвам накрая като се изморя 😄, наближавам 52 все пак 🙂Относно натравянето и аз на твоите години не вярвах,карах дори без маска и нищо ми нямаше,но сега го усетих 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 29.05.18 00:01.
Колкото по-ситно разпрашава р-ра машината, толкова по-добре.За това моторните са много ефективни.Половината от ефекта се губи,ако пръсканото растение е мокро...и капе р-р от него.
По отношение на натравянето...нещата не опират до вяра или години.
29.05.18
13:09
казано от nervak на 28.05.18, 23:09:
системни фунгициди и инсектициди освен ако не си се поливал и инхалирал едновременно, или пил директно от пръскачката,няма как да си се натровил.
А бе не мога да се съглася, чисто професионално някак...
Разтворите са с толкова ниска концентрация и от едно пръскане да стигнеш симптоматика на натравяне,дори и с поливане е трудно.Освен това първите симптоми най-вече са дразнене на очите,дразнене на носа , кожата , белите дробове..и после задължителната диария)))-говорим все пак за експозиция с ниско ниво...пръскал ,духнал вятър тук там.
Разбира се имам предвид за случаи,когато няма някакъв алергичен момент.
Преди време се бях чалнал на тази тема по ред причини-малко ми е на работата α(не дай Боже) ,β и γ ...,та отделно и от хобито гадости)))
Мнението беше редактирано от nervak на 30.05.18 14:47.
Е,не говоря за някакво тежко натравяне,но дразнене на очите и главоболие имаше.Като сложа маска и очила,последните веднага се изпотяват от дишането и видимост нула 😄 Така че само с маска действах.Здраве да е,но поне дръвчетата да се опазят,макар че като ги гледах днес ...кафявото гниене хич не е малко,не можах ги опазя задоволително засега.
30.05.18
15:02
казано от nervak на 30.05.18, 14:46:
Разтворите са с толкова ниска концентрация и от едно пръскане да стигнеш симптоматика на натравяне,дори и с поливане е трудно.Освен това първите симптоми най-вече са дразнене на очите,дразнене на носа , кожата , белите дробове..и после задължителната диария)))-говорим все пак за експозиция с ниско ниво...пръскал ,духнал вятър тук там.
Ооо, много лесно се стига, на теб ти е хоби, ама на мен ми е било работа няколко години...Ама е излишно да спорим де, просто се радвай, че не си го усетил.
Жега е,но напоследък раздвижвам често с ходене/леко бягане,та не пропуснах и днес.Хубавото е,че обичайния ми маршрут е на хубав асфалт предимно в гората,та е хладничко дори и в жегите.Профи версията на Endomondo има като екстра съставяне на тренировъчен план,но още не съм се възползвал от нея.Наместо това,измислих си някакви мои интервали-30сек. леко тичане,минута и половина ходене.Добре се получи,макар и накрая да бях с много висок пулс.Рекордна средна скорост от 7 км/ч,доволен съм 🙂 Май месец съм раздвижил 24 пъти за около 60 км.,супер 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 02.06.18 08:46.
Вчера и днес раздвижих три пъти,като съчетах ходенето и с бране на гъбки 🙂Ще променям и маршрутите,че еднообразието малко писва.Мина повече от месец откак ползвам триал версията на Endomondo Premium,но приложението не ме подканя да плащам,странно ми е...Аз отгоре отгоре гледах условията тогава,по смътни спомени пишеше 4-5 долара месечно.Някой ако има идея какво се случва може да сподели 🙂
Поръчах си малко добавки от тукашния магазин,че ISO MAX-a ми свърши,а Protein Complex ми се видя на добра цена,та да го пробвам.Не че съм изпил оня на Sctiec,ама запасявам си се аз,нали се каня да отпочвам и с железата 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 07.06.18 21:18.
Ако си дал кредитна карта, може и да е започнало автоматично да дърпа, без да те пита. Понякога има съгласие за автоматично подновяване с мноооого малки букви при приемането на уж безплатния тестов период. 🙂
Да,дебитна карта съм дал като платежно средство.В Гугъл плей в “моите абонаменти” фигурира приложението като дава,че съм абониран до 31.05.2019 и тогава автоматично ще се поднови.Има опция за анулиране по всяко време.Странното ми е,че в e-pay в справката по движението на средствата от картата няма плащане,около 42 лв. е годишния абонамент...
Креатин монохидрат в срок на годност,но понеже го ползвам рядко забелязах,че се е сбил на бучки.Държа го не на влажно и плътно затворен,но уви.Въпросът ми е дали има някаква промяна откъм действие,става дума за 300тина грама 🙂
казано от old_man на 08.06.18, 21:08:
Креатин монохидрат в срок на годност,но понеже го ползвам рядко забелязах,че се е сбил на бучки.Държа го не на влажно и плътно затворен,но уви.Въпросът ми е дали има някаква промяна откъм действие,става дума за 300тина грама 🙂
Монохидратът е хигроскопичен и при контакт с влага много бързо поема вода. След това бактериите почти толкова бързо го обръщат в креатинин.
Безполезно е да го пиеш, още повече, че това сигурно е най-евтината от работещите добавки.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.06.18 16:59.
Благодаря Боби,най-добре да го изхвърля значи.Странното е,че винаги гребвам бързо и затварям плътно кутията,но както и да е,ще взема друг 🙂
Да отчета малко активност днес 🙂 Две разходки,от които едната с по-стръмни участъци-общо към 7 км. за деня,усещам неприятна болка в левия прасец от вените.Може утре да пропусна раздвижването.
Сутринта се претеглих,не бях го правил отдавна-81кг и шкембето расте въпреки движението,трябва да се спира тая бирааа😄
Добавките дойдоха,от утре мисля да почвам с леки тежести освен ходенето,като мисля да вземам по две дози протеин в тренировъчните дни.Лека вечер и успешна нова седмица 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 10.06.18 21:35.
казано от Boby_ на 10.06.18, 16:59:
казано от old_man на 08.06.18, 21:08:
Монохидратът е хигроскопичен и при контакт с влага много бързо поема вода. След това бактериите почти толкова бързо го обръщат в креатинин.
Безполезно е да го пиеш, още повече, че това сигурно е най-евтината от работещите добавки.
Боби,не съм запознат,но ако креатина се превръща в креатинин,това намалява действието му,или става токсичен? Питам щото се оказа че е 400грама,сложих го на топло отворен и с разбъркване се поизсуши.Този е уж качествен,ако купя друг и с отварянето поеме влага.....Ко прайм 😄
Мнението беше редактирано от Дидо на 11.06.18 21:17.
Здравейте всички 🙂 Днес ходих с елементи на леко бягане по друг маршрут,малко по-стръмничък от редовния ми.Уж да избегна жегите тръгнах в 8:30,но уви,дори в гората си бе жега,към 25 градуса и доста влажен въздух.Закъснявах за работа,та последния километър почти го пробягах с някакво грозно тръскане 😄 жалка история е това шкембе.Плувнах в пот,но бе доста приятно,свеж въздух и птичи песни нонстоп 🙂
Добавки след това-ISO MAX 20гр. и 15 гр.протеин.
P.S Това Endomondo не е наред с градусите,гледам все отчита по-ниски.
Мнението беше редактирано от Дидо на 13.06.18 21:24.
Раздвижвам ходейки и ми е приятно,но нездравословните навици са взели връх :(
Цар Алкохол всекидневно,седене пред компа с часове и нездравословно хранене,3 в 1 ...
Стартирам една по-здравословна програма за 70 дни до 1.09 но още не съм я измислил...
Мнението беше редактирано от Дидо на 20.06.18 00:22.
казано от Димо на 20.06.18, 00:51:
Нов плочки- чалъндж? 😄
😄 Още един плажен билдър,а 😄 Не ща да приказвам много Димо,че да не стане като с чалънджа 🙂
От неделя съм без каквото и да е било движение,претоварих се тогава с ходенето и още имам болки в краката.Утре е крайно време да раздвижа,пък и в градината ще имам доста ходене и бачкане.
Смятах си някакъв ОКБ тия дни и достигнах до 2100 калории като да свалям леко килограми...не знам дали са ми верни сметките,утре ще се замеря да видя откъде почвам като килограми и сантиметри.Целта ми за тия 70 дни е основно да се стегна малко в корема,тонизиране на другите мускули и продължаване на ходене/леко бягане,добре ми се отразява.
Ето линкове към храненията ми вчера и днес,протеина е малко,но ако вкарам по 60гр.от пудрата мисля,че ще се получи добре 🙂
P.S. Явно в този сайт може да копираш линк за храненето само за съответния ден,за днес направих скрийншот 🙂
Сега пък се замислих дали линка е видим без да си логнат в сайта...
Мнението беше редактирано от Дидо на 22.06.18 22:32.
Ден 1
Претеглих се сутринта на гладно-80,5кг.Не можах да премеря обиколки и да направя някоя снимка,може би утре.
Два часа работа из овощната градина,успях да свърша неотложните неща.
Следобед най-после започнах раздвижване с тежести,няма да ги пиша,че няма смисъл,мизерни едни такива...
1.Сгъване с лост за бицепс-4х15
2.Чуково сгъване с дъмбели-3х15
3.Раменна преса с дъмбели-3х15
4.Повдигане на дъмбели от стоеж встрани-3х15
5.Сгъване с щанга зад тялото от стоеж-4х15
Тази “тренировка” бе за около 35-40 минути,но доста ме измори,направо се притесних как може да ми докарат леко треперене и задъхване смехотворни тежести.Изводът е ясен,кондицията е на плачевно ниво и трябва бая работа.
.ХРАНАТА ДНЕС
Размишления:Както съм я запланувал върви добре като цяло,но не знам правилно ли съм пресметнал активността,така че мисля на седмица да правя каклкулация как вървят нещата откъм тегло,калории и мерки.
Мнението беше редактирано от Дидо на 23.06.18 23:36.
Ден 2
Движение-ходене 4км. с моето възможно максимално темпо.Следобед хванах малко и тежестите..
1.Гребане с дъмбели от водоравен наклон-6х15
2.Повдигане на раменете с дъмбели-6х15
Впечатления от деня-не бях ходил почти седмица и тръгнах с голямо желание,добро темпо и хубаво време както и чист планински въздух,супер раздвижване 🙂 Но...остава си проблема с вените след това,тежест в прасците и дискомфорт.
Тежестите не са най-доброто при наличие на съдови проблеми,но и без тях е зле,така че ще ги има 🙂
Храната почти я докарах до планираната
ЕТО ТУК ,стремя се да намалявам хляба и солта,алкохола също,но с последния нещо не се получава както ми се иска..
Мнението беше редактирано от Дидо на 24.06.18 21:20.
Отдавна се каня да питам и все забравям,някой ползващ подобно приложение за ходене/бягане има ли подобен проблем както при мен,на горната графика се вижда как стартирам с 38км/ч 😄 Това се случва всеки път,изчаквам да чуя гласовия сигнал за старт и тръгвам,но..
Не че ми е проблем да имам по-висока скорост,но си ме дразни 🙂 Мнения?
Аз ползвам NikeRun+ и точно този проблем не съм го имал никога, иначе проблеми само да искаш. Макар че мнението ми не е много обективно, че съм с някаква много стара версия на андроид и може от там да ми идват зависванията, загубата на всички букви по интерфейса на програмата и т.н.
Здрасти 🙂 Има една програма Race chrono,тя разбира се не е за точно тази цел предназначена,но може да пробваш да видиш какво ще запише. Ако пак показва голямо отклонение може би има повреда на GPS на устройството ти.
Аз ползвах Nike Run +,Strava и още две-три от по - масовите. Мисля,че най - ми допада Strava.
Мнението беше редактирано от Веси на 25.06.18 05:39.
Димо и Веси,мерси за включването 🙂 Ендомондо си ми харесва,въпросният “проблем” е дреболия и не бърка крайния резултат.Днес правих няколко теста,със забавено тръгване,с тръгване на секундата и все я има тази начална скорост,възможно е да е от GPS-а,може и от приложението да е,но няма значение 🙂
Днес няма гири,излезнах да раздвижа в гората колкото да тествам приложението,то пък взе че заваля...та 1 км. само походих.Имам някаква болка в дясното коляно от месеци,при изкачване на стълби я усещам,все мислех да мине,но не.Ще опитам някое мазило или POWER FLEX,някой ако има впечатления от последния може да сподели.
ХРАНАТА ДНЕС я нагодих някак като нутриенти,тегля си разните храни на кантарчето и се стремя визуално да запомням кое парче колко тежи 😄 Тъй я,няма да ставам роб на везните я 🙂
Ден 4
Днес потренирах,цялата тренировка за 40-тина минутки.
1.Сгъване с лост от стоеж-3х15
2.Сгъване с дъмбели от стоеж-3х15
3.Раменна преса с дъмбели от седеж-3х15
4.Разтваряне с дъмбели от стоеж-3х15
5.Сгъване с дъмбели встрани от тялото за трарец-4х15
6.”Френско” с дъмбел с една ръка от седеж-4х12
Впечатления-добро раздвижване с минимални тежести.На последното упражнение обаче,усетих умора макар тежестта да бе детска.Мисля,че е нормално,не съм тренирал от години 🙂
Имах планове да направя след това едно ходене поне половин час,но заваля и близките дни няма да може.
ХРАНАТА е добре мисля,има какво да се желае откъм качество.Като стане седмица откакто се теглих,ще сумирам калориите и съобразно килограмите ще правя изводи как са нещата.Лека вечер 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 27.06.18 19:19.
27.06.2018
Ден 5.
Тренировка:
Планът за днес бе малко гири и после малко аеробно ходене,но нещата се промениха.Видях,че ще завали пак и реших да направя първо ходенето.Както и предполагах,заваля тъкмо като привършвах 🙂
Гръб и задно рамо:
1.Гребане с дъмбели от водоравен наклон-6х15-много леки килограми колкото за раздвижване.
2.Разтваряне с дъмбели от водоравен наклон-4х15
Ходенето 32 мин.,тежестите също за толкова време,добре се получи 🙂
Негативно-напрежението от вените в прасците,особено в левия си продължава.Почнах да пия Диосминол,солта ограничих леко,от утре почвам Омега 3 да видим ще има ли ефект.
ХРАНАТА ДНЕС Гледам да я разпределям равномерно,за да не изпитвам глад или пък да преяждам,любопитно ми е какво ще покаже кантара след първата седмица...
Мнението беше редактирано от Дидо на 27.06.18 20:42.
28.06.2018
Ден 6.
Тренировка-няма
Размишлявах днес какъв сплит да си направя съобразно даденостите като уреди.
Вариантите са два-има зала тук на село и и без пари даже,но преди месеци надникнах и не ми вдъхна доверие.Закъсани въжета на скрипците,от който капят стружки,позанемарено беше доста.Ще ида тия дни да видя има ли промяна,защото вкъщи нямам лежанка и скрипец,а са си основни упражнения.
Засега оставам на домашни тренировки с подръчните ми тежести.Измислих го горе-долу така:
Ден 1-Гръб,трапец,задно рамо,бицепс
Примерна тренировка:
Гръб,трапец и задно рамо
1.Придърпване на щанга от вод.наклон с подхват-4х12
2.Гребане с дъмбели от наклон-3х12
3.Повдигане на раменете с дъмбели-3х12
4.Сгъване с щанга зад тялото-3х12
5.Разтваряне с дъмбели от водоравен наклон-3х12
Бицепс
1.Сгъване с прав лост от стоеж-3х12,10,8
2.Сгъване с дъмбел от седеж с опора на лакътя-2х8-10
Ден 2-Гърди,средно рамо,трицепс
1.Лицеви опори от наклон с ръкохватки-5-6-7 сериих10-12(нямам идея засега колко бройки мога да направя в серия,ще експериментирам)
2.Раменна преса с лост-3х12
3.Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж-2х12
4.”Френско” разгъване от седеж с една ръка-4х10-12
Ден 3-почивка и после тренировките се повтарят.
За краката предвиждам 3 пъти седмично ходене/леко бягане 3-4-5км като понякога ще е в тренировъчен ден,или пък в почивен,зависи.
Корем-някакви преси поне два пъти седмично.
Днешното хранене е добре,в събота след претегляне ще се види правилни ли ми са сметките 🙂
Ще се радвам да чуя мнения и евентуални препоръки 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 28.06.18 21:31.
Има доста по-добри начини на трениране от подобен сплит, особено пък в този диапазон от повторения.
Целта ми с тези повечко повторения е в началото да използвам по-леки тежести,за да се приспособят мускули,стави и сухожилия след дългия период без натоварване.Все пак съм почти на 52 и едва ли е добра идея да се втурна на големи тежести с малко повторения 🙂
По-нататък сигурно ще се концентрирам към 8-10 на серия,ще видим.Колкото до други сплитове Боби,може да споделиш ако ти занимава,аз избрах подобно разпределение,защото преди години работех по сходна програма и имах напредък.Като грешка тогава отчитам повечето серии за бицепс и трицепс след големите групи,което ме водеше до срив в силата още след първите 2-3.Затова сега съм ги редуцирал на 5.Хубавото поне за мен е,че при подобно разделяне,малките групи са добре загрели от първите упражнения.
Никой не ти казва да се хвърлиш с главата напред на големи тежести и максимални опити.
Направи си за начало една кръгова, въртяща се около базови упражнения. За по-удобно можеш да я разделиш на две - може условно на бутащи-дърпащи, може да включиш две по две упражнения за антагонисти (примерно лег и набирания, тяга и раменна) и да ги разпределиш в две, може и всичко в един ден (макар че не е оптимално). Дръж почивките малки, повторенията 4-5 в началото, после може да нагласяш според възстановяването и резултатите. Сплит няма да ти донесе нищо полезно на този етап според мен.
Ще опитам днес и утре по една тренировка от заплануваните да видя как ще ми се отразят и ще преценя дали се възстановявам добре.Лошото е,че нямам лежанка,ни лост за набиране или скрипец,така че няколко базови упражнения засега са ми невъзможни.Нищо,ще карам с наличните свободни тежести,няма да ми олекнат поне месец 🙂
29.06.18
14:28
Нито набиранията, нито скрипците са базови, нито пък са толкова необходими.
28.06.2018
Ден 7.
Тренировка-50 мин.
Гръб,трапец,задно рамо,бицепс
1.Придърпване на щанга от вод.наклон с надхват-4х15
2.Гребане с дъмбели от наклон-3х15
3.Повдигане на раменете с дъмбели-3х15,12,12
4.Сгъване с щанга зад тялото-3х15,12,12
5.Разтваряне с дъмбели от водоравен наклон-3х12
Бицепс
1.Сгъване с щанга от стоеж-3х12,10,10
2.Сгъване с дъмбел от седеж с опора на лакътя-2х10
Малко впечатления от първата по-сериозна тренировка:Стегнато,21 серии за около 50 мин.,почивки около минута и половина между сериите.
Гребането с щанга не го усетих добре,правя го бавно и се стремя да тегля с гръбните мускули,но не съм доволен.С дъмбелите се получи по-добре,усещам парене при последните повторения.
Дъмбелите ми са по 10кг. и са ми леки за повдигане на раменете,трябва да поръчам някой и друг диск...Бицепса добре,5 серии смятам,че са му достатъчни.
Утре ще се претегля да видя какво е положението седмица след като промених храната и почнах по-сериозно раздвижване.Калкулациите сочат,че съм хапнал към 14300 калории,средно по 2040 на ден.Не вярвах,че ще се получи толкова точно с плана ми 🙂 В тях обаче не влизат тези от бира и разни питиета,стремя се да ги намалявам,но си ги има засега а то са си калории...Толкова засега,утре ще си правя изводи дали режимът дава резултати 🙂
.30.06
Ден 8
Сутринта на гладно-80,4кг.
За седмица при среден прием около 2100 кал. дневно съм само 100гр. надолу.Според мен изчисленията ми за ОКБ са били правилни,но алкохолните калории са препъни камъчето.Отчитам го като подценен проблем,явно без драстичното им намаляване няма да станат нещата.
Тренировка:
Гърди,средно рамо,трицепс
1.Лицеви опори-6х6
2.Раменна преса от стоеж с щанга-3х12
3.Разтваряне встрани с дъмбели от стоеж-2х12
4.”Френско” с една ръка от седеж-4х12
Всичко за около 40 минути,веднага след това ходене/бягане 4 км пак за около 40.
Впечатления:
Голям проблем се оказаха лицевите,имах чувството че някой е седнал на гърба ми.Отгоре на всичко усетих болка в рамото още при втората серия но не спрях от инат и сега я има,особено при сгъване на лакътя назад.Ще мажа с диклак,дано отшуми...
Другите упражнения добре,понеже качих тежестите , доста трудно направих сериите.
При ходенето реших да направя някое интервалче,30 сек бягане/минута и половина ходене.
Главата ме заболя по някое време,явно кръвното и успокоих темпото.Като изключим рамото,добра тренировка с лек елемент на претоварване.
Храната ще впиша по-късно 🙂